kahhar sıfatı ne demek / El-Kahhar Ne Demek? El Kahhar Esması Türkçe Anlamı Ve Zikrinin Fazileti - Ramazan Haberleri

Kahhar Sıfatı Ne Demek

kahhar sıfatı ne demek

Rabbimizin El- Kahhâr Sıfatı

EL- KAHHÂR: Mutlak galip ve her an mağlup etmeye ve galip gelmeye muktedir olan, her şeye galip gelen, gücünün üstünde güç olmayan ve bütün düşmanlarını kahreden. Düşmanlarını ezmekte, mazlumları korumakta ve masumları ezip haklarını gasp edenlerden geri alma konusunda Allah’tan başka daha güçlü ve daha çabuk kimse yoktur. Kendisine yükselen sesleri işitir. Masumları ve mazlumları korur, ezdirmez.

                Yüce Allah şöyle buyurmaktadır;

                “O kulları üzerinde kahredici olandır”1, “Allah tektir ve kahredici olandır.”2

                El Halimi der ki; “Kâhir, kullarının işlerini dilediği şekilde düzenleyen, idare eden, onlara üstün ve egemen olandır. Bu isim ağır olan üzen ve sıkıntıya sokan bir anlam içerir. Allah dilediği kimsenin hayatını veya bazı organlarını çekip alır. Hiç kimse buna karşı koyamaz. Dolayısıyla Allah’ın takdirinin dışına çıkmak veya O’nun sevk ve idaresini geri çevirmek mümkün değildir. Kahhar ise hiçbir şekilde mağlûp edilemeyen ve üstün gelinemeyendir. El Hattabi ise bu ismi şöyle açıklar; Kâhir; canlılar arasında haddini aşıp kendisine isyan eden zorbaları azap ile diğer bütün canlıları ölümle yok edendir.

                Allah’ın varlıklar üstündeki üstünlüğü;

                1. Mülkün, üstünlüğün, gücün ve kuvvetin tamamı tek Kahhâr olan Allah’a aittir. O’nun dışındaki her şey mağlup ve yeniktir. Bütün her şeyin zıddı, karşıtı ve ortağı vardır, yalnız O’nun zıddı, karşıtı ve ortağı yoktur. Rüzgârları yaratan sonra da onları birbirine musallat edip bir kısmını diğerine üstün kılan, böylece etkisini kırıp yok eden O’dur. Ateşi yaratan sonra da suyu ona musallat edip etkisini kıran ve söndüren O’dur. Demiri yaratan sonra da ateşi ona musallat edip gücünü kıran ve erimesini sağlayan O’dur. Taşı yaratan sonra da demiri ona musallat edip kırılmasını ve dağılmasını sağlayan O’dur. Gece ve gündüzü yaratan sonra da onları birbirine musallat eden O’dur. Özetle, her varlığın zıddı ve kendisini mağlup eden bir başka varlık vardır.

                2. Allah, yer ve gök ehlini kendisine boyun eğdirmiştir. Gök ehlini kendisine hizmet etmekle, yer ehlini de kendisine ibadet ve itaat etmekle boyun eğdirmiştir. Zalim ve zorbaların belini kıran, isyankâr ve haddi aşanların boyunlarını büken, dünyadaki emellerine kavuşmalarına mâni olan Allah’tır. Onların iradesi hiçbir zaman Allah’ın iradesinin önüne geçemez ve O’nu yenemez. Bu durum Allah’ın mutlak Kâhir ve Gâlip, varlıkların da mağlup olduklarının bir göstergesidir.

                3. Bütün varlıklar, Allah’ın dilemesi ve hükmü altındadırlar. O’nun izzeti altında ezilmeyen, sonsuz gücüne boyun eğmeyen hiçbir şey yoktur. Varlıkların dilek ve istekleri dahi O’nun dilemesi altındadır.

                Bu isimleri bilen Müslüman, Allah’a karşı derin bir korku duyar. Nefsine, şeytana ve düşmanlara galip gelir. Onların isteklerine boyun eğmez, Mevlâsına itaati tercih eder. Ahiret için çalışmasına mâni olan her şeyden uzaklaşır. Müslüman, gücü yettiğince Allah düşmanlarını mağlup etmeye ve onlara üstünlük sağlamaya çalışmalıdır. Rabbimizin bu ismiyle her daim dua etmek ve tesbihatta bulunmak; kâfire nefreti dinç tutacağı gibi zulüm altında yanan yüreklere de su serpmeye ve Allah’ın zalimlerden intikam alacağını hatırlamaya yardım edecektir.

1.        En’am, 18

2.        Ra’d, 16

3.       İnsan, 3

 

Kahh&#;r nedir ?

Sözlükte "yenmek, üstün gelmek, zor kullanarak istediğini yapmak" anlamındaki kahr kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup "yenilmeyen, yegâne kudret ve tasarruf sahibi" demektir. Dilciler ve âlimlerin hemen hepsi kahr kavramının temel mânasını "boyun eğdirip üstün gelmek" (tezlîl ve galebe) olarak belirlemişlerdir. Fahreddin er-Râzî, bu kavrama "zor kullanmak ve mecrasından çıkarmak suretiyle bir şeye boyun eğdirmek" anlamını verdikten sonra bunun zât-ı ilâhiyyeye nisbet edildiği takdirde iki şekilde düşünülebileceğini söylemiştir: Başkasını ilâhî iradenin dışında iş yapmaktan alıkoymak ve kendi iradesince hareket etmekten kişiyi men etmek (Levâmiʿu'l-beyyinât, s. ).

Kur'ân-ı Kerîm'in altı âyetinde kahhâr, iki yerde kāhir ismi Allah'a, bir âyette de kāhir sıfatı insanlara izâfe edilmiştir (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, "ḳhr" md.). Allah'a nisbet edilen kahhâr isimlerinin hepsi vâhid isminden hemen sonra yer almıştır. Bunların dördü şirk anlayışını eleştirip tevhid inancını pekiştiren bir bağlamda zikredilmiş (Yûsuf 12/39; er-Ra'd 13/16; Sâd 38/65; ez-Zümer 39/4), iki âyet de kıyametin kopmasını tasvir eden âyetler sırasında yer almıştır (İbrâhîm 14/48; el-Mü'min 40/16). Doksan dokuz isim listesinde bulunmayan kāhir ismi ise tabiat varlıkları içinde müstesna bir yer tutan insan türü üzerindeki ilâhî nimet, kudret ve tasarrufu ifade eden âyetler içinde zikredilir (el-En'âm 6/18, 61). Kahhâr esmâ-i hüsnâ listesinin Tirmizî rivayetinde ("Daʿavât", 82), kāhir ise İbn Mâce rivayetinde ("Duʿâʾ", 10) yer almıştır.

Kahhâr ile kāhirin kelime kalıplarını ve Kur'an'daki kullanılışlarını göz önünde bulunduran âlimler birincisinin ikincisinden daha zengin bir muhtevaya sahip olduğunu kabul etmişler, bununla birlikte iki ismi genellikle birlikte düşünmüşlerdir. Âlimler Allah'ın yegâne galip, sonsuz kudret ve tasarruf sahibi oluşunu şöyle açıklamışlardır: İlâhî hâkimiyete karşı direniş gösterenlere önce akla ve duyulara hitap eden belgeler sunmak, bu yarar sağlamadığı takdirde çeşitli âfet ve belâlarla kendilerini uyarmak ve nihayet onları ortadan kaldırmak (Zeccâc, s. 38; Ebû Abdullah el-Halîmî, I, ; Gazzâlî, s. 86). Fahreddin er-Râzî, kahhâr isminin etki alanını duyularla algılanabilen ve algılanmayan âlemleri içine alacak şekilde geniş düşünmüştür (Levâmiʿu'l-beyyinât, s. ). Abdülkāhir el-Bağdâdî de kahhâr isminin İslâm inancının temelini oluşturan şirkin reddi ve tevhidin ispatı açısından büyük önem taşıdığını belirtmiştir; çünkü bu isim Seneviyye ve Mecûsîlik gibi düalist telakkilerinin yanında kulu kendi fiilinin hâlikı kabul eden Mu'tezile'ye karşı güçlü bir delil oluşturmaktadır (el-Esmâʾ ve'ṣ-ṣıfât, vr. b).

Doksan dokuz esmâ-i hüsnâ içinde yer almamakla birlikte Kur'an'da ve hadis rivayetlerinde Allah'a nisbet edilen gālib kavramı anlam açısından kahhâra en yakın olan bir isimdir. Galb (galebe) kökü bir âyet-i kerîmede, "Ben ve elçilerim mutlaka galip geleceğiz" (el-Mücâdile 58/21) ifadesiyle fiil olarak, "Allah irade ettiği her işte hükmünü icra edip galip gelendir" (Yûsuf 12/21) meâlindeki âyette de isim olarak zât-ı ilâhiyyeye izâfe edilmiştir. Ebû Hüreyre'den rivayet edilen bir hadiste müslümanlara zor günler yaşatan Hendek (Ahzâb) Gazvesi'nin zaferle sona ermesi münasebetiyle Hz. Peygamber'in, içinde galebe kavramının da yer aldığı şöyle bir şükran niyazında bulunduğu ifade edilmiştir: "Allah'tan başka tanrı yoktur, O tektir. Ordusunu onurlandırdı, kuluna zafer verdi, birleşik kuvvetlere kendi kudretiyle galip geldi" (Buhârî, "Meġāzî", 29; Müslim, "Ẕikir", 77).

Kahhâr ile esmâ-i hüsnâdan "yenilmeyen, yegâne galip" anlamındaki azîz, "her şeye gücü yeten" mânasındaki kādir, muktedir, kavî ve metîn, ayrıca "iradesini her durumda yürüten" anlamındaki cebbâr, "mülkün sahibi ve tasarruf edeni" mânasındaki mâlikü'l-mülk isimleri arasında anlam yakınlığı ilişkisi bulunmaktadır.

Kahhâr, âlimlerin çoğunluğu tarafından kādir ismi statüsünde düşünülerek zâtî isimler grubunda mütalaa edilmiştir. Bunun yanında kahhârı, "kulu kendi iradesince hareket etmekten alıkoymak" mânasına alarak fiilî isimlerden (sıfatlar) sayanlar da vardır.

Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

El Kahhar nedir yani Allahın 99 ismi (esmaül hüsna) El Kahhar anlamı nedir? İşte Kahhar ne demek, El Kahhar anlamı ve fazileti hakkında bilgi.

Kahhâr; yenilmeyen, yegane gâlip demektir. &#;Kahr&#; sözlükte galip gelmek, hükmetmek anlamına gelir. Kahhâr, mübalağa sıgası olup aynı anlamı şiddet ve tekerrür sûretiyle ifade eder. Buna göre القهّار El Kahhâr, Allah&#;ın her şeye, her istediğini yapacak surette gâlip ve hâkim olması, en zorlu zâlimlerin bile O&#;na boyun eğmek mecburiyetinde oldukları, hükmünün dışına hiçbir şeyin çıkamayacağı anlamına gelir.

Allah Teâlâ, her şeye, her istediğini yapacak şekilde gâlip ve hâkimdir. Kuvvet ve kudretiyle her şeyi içinden ve dışından kuşatmıştır. O&#;na karşı her şeyin boynu büküktür. Dilediğini istediği anda yok ve helak eder.

Kur&#;ân&#;da altı sûrede birer defa zikredilmiştir. Geçtiği sûrelerin tamamı Mekkîdir ve hepsinde de &#;el- Vâhidu&#;l-Kahhâr&#; şeklinde zikredilmektedir. Vâhid &#;bir, tek&#; anlamına gelir. Böylece Allah&#;ın hâkimiyet ve gâlibiyetinin yanında birliği ve bu hâkimiyette ortağının bulunmadığı vurgulanmaktadır.

Allahın 99 İsmi ve Anlamları Detaylı Bilgi İçin Tıklayın!

Mekke döneminde İslâm&#;ın önünde durmaya çalışan en büyük engel, putperestliktir. Müşrik Araplar, Allah katında putların kendilerine aracı ve şefaatçi olacaklarına inanıyorlardı. Allah&#;a ortak koşmaları bu şekildeydi. Yüce Allah, kendisinin yegane hâkim ve gâlip olduğunu ifade ederek başkasının kendisine ortak koşulmasının yanlış bir yol olduğunu ifade etmektedir. Nitekim Kahhâr isminin geçtiği bütün âyetlerde puta tapmanın yanlışlığı ve mutlak hâkimiyetin Allah&#;a ait olduğu, mülkünde ortağının bulunmadığı anlatılmaktadır:

&#;Ey benim zindan arkadaşlarım, (düşünün bir kere) çeşitli tanrılar mı iyi, yoksa (her şeyi hükmü altında tutan) kahhâr tek Allah mı?&#; (Yusuf, 12/39).

&#;De ki: &#;Göklerin ve yerin Rabbi kim?&#; De ki: &#;Allah!&#; O halde, de, O&#;ndan başka kendilerine dahi bir fayda ve zarar veremeyen velîler mi edindiniz? De ki:&#;Körle gören, yahut karanlıklarla nur bir olur mu?&#; Yoksa Allah&#;a, O&#;nun yarattığı gibi yaratan ortaklar mı buldular da (ikisinin) yaratma(sı) birbirine benzer mi göründü? De ki: Herşeyin yaratıcısı Allah&#;tır, O tektir, Kahhârdır&#; (er-Ra&#;d 13/16).

&#;O gün yer başka yere, gökler de (başka göklere) değişir. Hepsi, tek ve Kahhâr olan Allah&#;ın huzurunda durur&#; (İbrâhim, 14/48).

&#;De ki: Ben ancak bir uyarıcıyım. Tek ve Kahhâr Allah&#;tan başka ilâh yoktur&#; (Sâd, 38/65).

&#;Eğer Allah çocuk edinmek isteseydi, yarattıklarından dilediğini seçerdi. O (bundan münezzehtir) yücedir. O, tek ve Kahhâr olan Allah&#;tır&#; (ez-Zümera 39/4).

&#;O gün onlar, ortaya çakarlar. Onlardan hiçbir şey Allah&#;a gizli kalmaz. (Ve sorulur onlara): &#;Bugün mülk kimindir? O tek ve Kahhâr olan Allah&#;ındır&#; (el-Mü&#;min, 40/16).

&#;Kahr&#; mastarından türemiş Kâhir sıfatı da Allah hakkında iki yerde zikredilmektedir: &#;Allah sana bir sıkıntı verirse, O&#;ndan başkası onu gideremez. Sana bir iyilik verirse, başkası onu engelleyemez. O her şeye kâdirdir. O, kullarının üstünde tek Kâhir&#;dir&#; (el-En&#;am, 6/17). &#;Geceleyin sizi ölü gibi uyutan, gündüzün yaptıklarınızı bilen, ecelinize kadar gündüzleri sizi tekrar dirilten O&#;dur. Sonra dönüşünüz O&#;nadır, işlediklerinizi size bildirecektir. O, kullarının üstünde tek Kâhir&#;dir.&#; (el-En&#;âm, 6/).

Bu iki âyet de Mekke&#;de inmiştir.

Kul, Rabbinin herşeye gâlip ve hâkim olduğunu, âhirette sadece O&#;na hesap vereceğini, yaratıklardan hiçbirinin, O&#;nun hükmünün dışına çıkamayacağını bilmeli, O&#;na ortak koşmaktan sakınmalıdır.

El Kahhar isminin Özellikleri, Fazileti ve faydaları

&#; Kötü yollara düşen, her gün kere ” Ya Kahhâr celle celâlühû ” deyip, ardından da dua ederse, bütün kötü huylarından kurtulur.

&#; Zalimi helak ve kahretmek isteyen defa okunur.

&#; Nefsine yenilmek istemeyen bu ism-i şerifi zikir etmeye devam eder.

&#; Devamlı zikir eden düşmanını bozguna ve hezimete uğratır.

&#; Devamlı zikir eden şehvetten kurtulur.

&#; El Kahhar ism-i şerifini devamlı zikir eden hırs denen kötü huydan kurtulur.

&#; Gece yarısı ve güneş doğarken El –Kahhar zikredenler düşmanlarına galip gelirler. Ve düşmanın zulmünden kurtulur. Mazlumlar, üzerlerindeki zulmün kaldırılması için bu isme sığınıp zikrine başvururlar.

&#; El Kahhar ismin okunmasında esmanın artırılarak okunması, tesirin güçlenmesine vesile olur. Verilen adetten az okunmaması ise esastır.

&#; El Kahhar ismi iki tarafı da keskin bir kılıç gibidir. Bu nedenle haksız yere okuyan kimse kendisini mahveder. Yapılan beddua hadislerde anlatıldığı gibi, gökyüzüne çıkar ve hedefini arar. Şayet bulamazsa sahibine geri döner.

&#; Bu nedenle önce okunacak kimsenin önce ıslahı için dua edilir. Eğer ıslahı mümkün değilse Allah&#;a havale etmek en doğrusudur. Kahrını istemek yapılacak en son iştir.

&#; Bir pehlivan El Kahhar okumayı alışkanlık haline getirirse, rakiplerin sırtını yere getiremez. Avukat okursa haklı olduğu bütün davalarda kısa yoldan kazanır. Faydalı ve büyük işler yapan biri işlerinde başarılı olur. Zayıf okursa güçlenir.

&#; Eşinden kabalık görüp fiziksel müdahaleye uğrayan bir kadın okusa eşi artık kendine kötü muamele edemez.

&#; El Kahhar ismin zikrine devam eden, helal olmayan yollarda koşan haram işlerle uğraşan ve şehvetine mağlup olan bir kimse ise, şehveti söner, nefsani duyguları baskılardan kurtulur, harama ait aşırı duyguları ortadan kalkar.

KAHHÂR

Allah'ın isimlerinden biri. 'Kahr' mastarından türetilmiş bir isim. 'Kahr' sözlükte galip gelmek, hükmetmek anlamına gelir. Kahhâr, mübalağa sıgası olup aynı anlamı şiddet ve tekerrür sûretiyle ifade eder. Buna göre Kahhâr, Allah'ın her şeye, her istediğini yapacak surette gâlip ve hâkim olması, en zorlu zâlimlerin bile O'na boyun eğmek mecburiyetinde oldukları, hükmünün dışına hiçbir şeyin çıkamayacağı anlamına gelir.

Kur'ân'da altı sûrede birer defa zikredilmiştir. Geçtiği sûrelerin tamamı Mekkîdir ve hepsinde de "el- Vâhidu'l-Kahhâr" şeklinde zikredilmektedir. Vâhid 'bir, tek' anlamına gelir. Böylece Allah'ın hâkimiyet ve gâlibiyetinin yanında birliği ve bu hâkimiyette ortağının bulunmadığı vurgulanmaktadır.

Mekke döneminde İslâm'ın önünde durmaya çalışan en büyük engel, putperestliktir. Müşrik Araplar, Allah katında putların kendilerine aracı ve şefaatçi olacaklarına inanıyorlardı. Allah'a ortak koşmaları bu şekildeydi. Yüce Allah, kendisinin yegane hâkim ve gâlip olduğunu ifade ederek başkasının kendisine ortak koşulmasının yanlış bir yol olduğunu ifade etmektedir. Nitekim Kahhâr isminin geçtiği bütün âyetlerde puta tapmanın yanlışlığı ve mutlak hâkimiyetin Allah'a ait olduğu, mülkünde ortağının bulunmadığı anlatılmaktadır:

"Ey benim zindan arkadaşlarım, (düşünün bir kere) çeşitli tanrılar mı iyi, yoksa (her şeyi hükmü altında tutan) kahhâr tek Allah mı?" (Yusuf, 12/39).

"De ki: 'Göklerin ve yerin Rabbi kim?' De ki: 'Allah!' O halde, de, O'ndan başka kendilerine dahi bir fayda ve zarar veremeyen velîler mi edindiniz? De ki:'Körle gören, yahut karanlıklarla nur bir olur mu?' Yoksa Allah'a, O'nun yarattığı gibi yaratan ortaklar mı buldular da (ikisinin) yaratma(sı) birbirine benzer mi göründü? De ki: Herşeyin yaratıcısı Allah'tır, O tektir, Kahhârdır" (er-Ra'd 13/16).

"O gün yer başka yere, gökler de (başka göklere) değişir. Hepsi, tek ve Kahhâr olan Allah'ın huzurunda durur" (İbrâhim, 14/48).

"De ki: Ben ancak bir uyarıcıyım. Tek ve Kahhâr Allah'tan başka ilâh yoktur" (Sâd, 38/65).

"Eğer Allah çocuk edinmek isteseydi, yarattıklarından dilediğini seçerdi. O (bundan münezzehtir) yücedir. O, tek ve Kahhâr olan Allah'tır" (ez-Zümera 39/4).

"O gün onlar, ortaya çakarlar. Onlardan hiçbir şey Allah'a gizli kalmaz. (Ve sorulur onlara): 'Bugün mülk kimindir? O tek ve Kahhâr olan Allah'ındır" (el-Mü'min, 40/16).

'Kahr' mastarından türemiş Kâhir sıfatı da Allah hakkında iki yerde zikredilmektedir: "Allah sana bir sıkıntı verirse, O'ndan başkası onu gideremez. Sana bir iyilik verirse, başkası onu engelleyemez. O her şeye kâdirdir. O, kullarının üstünde tek Kâhir'dir" (el-En'am, 6/17). "Geceleyin sizi ölü gibi uyutan, gündüzün yaptıklarınızı bilen, ecelinize kadar gündüzleri sizi tekrar dirilten O'dur. Sonra dönüşünüz O'nadır, işlediklerinizi size bildirecektir. O, kullarının üstünde tek Kâhir'dir." (el-En'âm, 6/).

Bu iki âyet de Mekke'de inmiştir.

Kul, Rabbinin herşeye gâlip ve hâkim olduğunu, âhirette sadece O'na hesap vereceğini, yaratıklardan hiçbirinin, O'nun hükmünün dışına çıkamayacağını bilmeli, O'na ortak koşmaktan sakınmalıdır.

M Sait ŞİMŞEK

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir