milli dini bayramlar / Milli Bayramlarımız Nelerdir ? Dini Bayramlarımız Nelerdir ?

Milli Dini Bayramlar

milli dini bayramlar

Hüseyin Baş: “23 Nisan olmasaydı bugün Ramazan Bayramını da kutlayamazdık”

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

BTP lideri mesajında, “Ramazan Bayramı’nın 3. Gününü idrak ettiğimiz bugünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyoruz. Milletimizin her iki bayramını da tebrik ediyorum. Milli ve dini bayramlar birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır” ifadelerini kullandı.

İşte Hüseyin Baş’ın mesajı;

“Ebedi Genel Başkanımız Prof. Dr. Haydar Baş ısrarla, “Milli bütünlüğümüz dini bütünlüğümüz, dini bütünlüğümüz milli bütünlüğümüzdür” derdi.

Bugün bu veciz ifadenin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gördüğümüz bir gün.

Ramazan Bayramı’nın 3. Gününü idrak ettiğimiz bugün aynı zamanda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyoruz.

Milletimizin her iki bayramını da tebrik ediyorum.

Milli ve dini bayramlar birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısıdır.

Eğer bugün 23 Nisan diye bayramımız olmasaydı, 23 Nisan’a giden süreçte verilen mücadele olamasaydı Ramazan Bayramını da kutlama fırsatımız olmayacaktı.

Çünkü, yine ebedi liderimiz Prof. Dr. Haydar Baş’ın ifadesiyle, “Bir milletin istiklali olmadan, İstikbali olmadan dini de olmaz.

Hürriyetin olmadığı yerde ibadet de yapamazsınız.

Onun için önce hürriyet, hürriyet…

Vatan sevgisi imandandır diye onun için denmiş.

İmanının, inancının yaşandığı yerdir vatan.

Eğer onu işgal altında bırakırsan, düşmana teslim edersen tüm kutsal değerlerin de elinden çıkmış olur.

O bakımdan Müslüman en mükemmel vatanperver insandır.

Onun için önce vatan, önce vatan diyoruz”

Evet… İmanın yaşandığı yerdir vatan. 

Bize imanımızı yaşayacak bir vatan bırakan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bu vesileyle bir kez daha sonsuz bir rahmet ve minnetle anıyoruz.

Bu vatanı onlara borçluyuz ve onlardan emanet aldığımız bu vatanı koruyup kollamak boynumuzun borcudur.

Bu bir vatan borcudur.

Bu vatan borcunu yerine getirmek hamaset kokan içi boş sloganik sözlerle değil, plan ve proje ile mümkündür.

Bağımsız Türkiye Partisi Milli Ekonomi Modeli ile bu vatanın sigortasıdır.

Seçmeninden genel başkanına kadar Bağımsız Türkiye Partisi kadrosu bağımsız Türkiye’nin garantörüdür.

Milletimizin bu gerçeği göreceği günler yakındır.

Bu vesile ile bir kez daha tüm ulusumuzun ve milletimizin Ramazan Bayramını ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı tebrik ediyorum.”

                                  RESMİ VE DİNİ  BAYRAM ÇALIŞMASINDA İŞÇİNİN HAKLARI

 

Ülkemizde ulusal bayram ve genel tatil günleri ve dini bayramlardaki çalışmalarda işçinin çalıştırılması için özlük dosyasında bu tatillerde çalışacağına dair işçinin yazılı muvafakatinin bulunması gereklidir. İşçinin özlük dosyasında muvafakati olması ve işçinin bu belirtilen tatillerde çalışması halinde çalıştığı tatil ücretleri çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücret şeklinde olduğu yasalarda belirtilmiştir. İşçinin özlük dosyasında yazılı muvafakat yok ise işçi, bu resmi ve dini tatillerde çalışmak zorunda değildir. İşveren, işçinin resmi ve dini tatillerde çalışmaması durumunda işçiyi işten çıkartamaz. Eğer işveren, bu sebeple işçinin iş akdine son vermiş ise işçinin tüm tazminat haklarını ödemek zorundadır. İşçi, bu sebeple yapılan fesihlerde işverene, işe iade davası da açabilir.

 

 

 

 

 

İşçi, dini bayram, ulusal tatil ve genel tatillerde çalışmasına rağmen işverenden herhangi bir ücret almamış ise dava yoluyla bu çalışma ücretlerini işverenden talep edebilir. İşveren, işçilerin bu ücreti işçiye ödediğini bordrolarda ispatlaması gerekmektedir. İşçinin bordrosunda tatil ücretleri ödendiğine ait herhangi bir rakam yok ise işçi bu tatillerde çalıştığını tanık yoluyla ispat edebilir.İşçi, resmi ve dini tatillerde çalışmasına rağmen işverenden herhangi bir ücret almıyor ise işçi, tek taraflı olarak iş akdini derhal feshedebilir. Bu tatillerdeki çalışma sonucu işçinin hakkını ödemeyen işveren, yasalara, iyiniyet ve ahlak kurallarına açıkça aykırı hareket sergilemiş olduğundan Mahkeme huzurunda işveren, işçi karşısında her zaman haksız duruma düşmektedir.

Ulusal bayram, genel tatil ve dini bayram günleri aşağıda belirtilmiştir.

Ulusal bayram günü ;29 Ekimdir. Bu günde özel işyerlerinin kapanması zorunludur. İstisnalar yasalarda belirtilmiştir. 28 Ekim saat 13:00 da başlar toplam 1,5 gündür.

Resmi bayram günü ;23 Nisan Ulusal Egemelik ve Çocuk Bayramı ; 1 gündür.19 Mayıs Atatür’ü Anma ve Genlik Spor Bayramı; 1 gündür. 30 Ağustos Zafer Bayramı ;1 gündür.

Dini bayram günü ; Ramazan Bayramı; Arife günü saat 13:00 da başlar 3,5 gündür Kurban Bayramı;Arife günü saat 13:00 da başlar 4,5 gündür.

Genel tatil ;Yılbaşı tatili 1 Ocak 1 gündür. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü 1 gündür. İşçinin çalışmış olduğu dini ve resmi bayram ve genel tatillerin ücretini hak ettiği tarihten itibaren 5 yıl içinde çalıştığı işverenden talep edebilir.

Brüt ücretten hesaplanır ( Fazla Mesai Hesaplama )

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma brüt ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenmesi gereklidir. Örneğin, brüt saat ücreti 10 TL olan bir işçinin ay içinde 5 saat fazla çalışma yapması halinde normal ücretine ilave olarak 5 x 15 TL üzerinden 75 TL fazla çalışma ücreti alması gereklidir.

 

İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinden çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenmek zorundadır.

 

Bayramda Çalışan İşçilerin Alması Gereken Ücret

Bayram günlerinin geleneksel kutlamalarının yapılabilmesi, bu kutlamalara herkesin katılabilmesi amacıyla kanun koyucu ulusal bayram ve genel tatil günlerini belirleyerek, işçilere bu günlerde tatil yapma olanağı sağlamıştır.

Ulusal 'Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun' a göre; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Ulusal Bayram olarak kabul edilmiştir ve ülkemizin bundan başka ulusal bayramı yoktur. Bunun dışında yine tatil günleri olarak;

Resmi Bayramlar' ın olduğu; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk' ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı,

Dini Bayramlar; Ramazan Bayramı(3,5 gün) ve Kurban Bayramı(4,5 gün)' dır.

Ayrıca 1 Ocak Yılbaşı ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatili olarak kabul edilmiştir.

Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde resmi daire ve kuruluşlar tatil edilirken özel işyerlerinde bu günlerde çalışma yapılması mümkündür. Sadece 29 Ekim' de tüm işyerlerinin kapatılması zorunluluğu vardır. Ama işin ve işyerinin niteliğinden doğan bir zorunluluk varsa 29 Ekim'de bu işyerleri de açılabilir.

İş kanununun 44. maddesine göre:

'Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerinde çalışma yapılıp yapılmayacağı toplu iş sözleşmeleri veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmede hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.'

Bu maddeden anlaşılacağı üzere iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışacağına dair bir hüküm yoksa işçi zorla çalıştırılamaz ve işveren bu işçinin akdini derhal fesih yoluyla sonlandıramaz.

İşçiler bu günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmadan o günlerin ücreti tam olarak ödenir. Eğer işçi o günlerde çalışırsa, çalıştıkları her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenir. Çalışmaması halinde ödenecek ücret, çıplak ücrettir. Buna karşılık çalışma yapılırsa giydirilmiş ücret üzerinden ödeme yapılmalıdır.

Ayrıca, ulusal bayram ve genel tatil günü ile hafta tatilinin çakışması halinde sadece bir tatil ücreti ödenir.

Bu konu ile ilgili olarak brüt aylığı 1500 tl olan bir işçi eğer bayram günü 1 günlük çalışması varsa 50 tl daha maaşına eklenmesi gerekir.

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası