spiral taktırdıktan sonra / Spiral Nedir? Spiral Nasıl Takılır? - Prof. Dr. Selçuk Selçuk

Spiral Taktırdıktan Sonra

spiral taktırdıktan sonra

Spiral nedir, yan etkileri nelerdir?

Sağlık

 Son Güncelleme:

Spiral nedir, yan etkileri nelerdir?

Modern zamanların en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri spiraldir. Peki, spiral nedir? Spiral nasıl takılır? Spiralin yan etkileri nelerdir? Kimlere spiral takılmaz? Spiral kullananlar nelere dikkat etmeli?Konuyla ilgili merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu veriyor.

Kolay ve etkili bir uygulama olan spiral, aynı zamanda uzun vadeli çözümler sunduğu için giderek tercih edilme oranı yükselmektedir. Ancak hakkında birçok yanlış ve kulaktan dolma bilgi de dolaşmaktadır. Peki, spiral nasıl takılır? Acılı bir uygulama mıdır? Spiral varken hamile kalma ihtimali var mıdır? İşte merak edilenler…

SPİRAL NEDİR?

Spiral; yumurtaların rahim içine yerleşmesini ve sperm ile döllense bile rahmin içindeki uygun koşulları bozarak döllenmiş yumurtanın buraya yerleşmesini engelleyen bir doğum kontrol yöntemidir. 

SPİRAL NE İŞE YARAR?

Yaklaşık santimetre uzunluğunda olan spiral, T şeklinde olup metal veya plastikten üretilir. Hamileliğin oluşmasını engellemeyi sağlayan ise spirali saran bakır tellerdir. Spiraller rahim ağzının geçirgenliğini azaltırken, onu saran bakır teller o bölgeye ulaşan spermleri etkisiz hale getirir.

Spiral nedir, yan etkileri nelerdir

KİMLERE SPİRAL TAKILABİLİR?

Normal ve düzenli bir şekilde adet gören her kadına spiral takılabilir. Ancak spiral taktırmaya karar verdikten sonra doktorun gerekli kontrolleri yapması ve çıkan sonuçlara göre bir yol izlemesi gerekir.

KİMLERE SPİRAL TAKILMAZ?

Spiral, rahme yerleştirildiği için rahim ile ilgili rahatsızlıkların olmaması önemli bir kriterdir. Bunun dışında;

• Rahim anomalisi olan kişilerin,
• Bakır alerjisi olanların,
• Meme kanseri olan kişilerin,
• Genitalenfeksiyonu olan kişilerin spiral kullanımı doğru kabul edilmez.

SPİRAL NASIL TAKILIR?

Her ne kadar çoğu kadın için zor ve acılı bir işlem olarak görülse de spiral taktırmak basit bir işlemdir. Spiral taktırmak isteyen kadının vajinasına metal veya plastik olan spekulum adında bir alet yerleştirilir. Tenekulum adı verilen bir alet ile rahim ağzı tutulur ve spiral rahmin içine yerleştirilir. Yaklaşık dakika arası süren bu işlem, istenildiği zaman iptal edilip spiral çıkarılabilir. 

SPİRALİN YAN ETKİSİ VAR MI?

Spiralin çok tipik yan etkileri yoktur. Bazı kadınlarda spiral takıldıktan sonra hafif bir kasık ağrısı meydana gelebilir. Bu kasık ağrısı bir iki ay içerisinde kendiliğinden geçer. Bunun dışında takılan spiralin bakır olması adet kanamasını artırabilir. Hormonlu spiraller ise adet kanmasının azalmasına yol açabilir. Her ne kadar yaygın bir inanış olsa da spiral bel ağrısına ve kilo almaya yol açmaz.

Spiral nedir, yan etkileri nelerdir

SPİRALİN BİR ZARARI VAR MI?

Spiralin takılması cerrahi bir işlemdir. Dolayısıyla işin ehli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde çeşitli sorunlara yol açabilir. En belirgin sorunlar spiralin takılması sırasında enfeksiyon kapma riskidir. Böyle bir durumda ilaç tedavi uygulanır. Diğer bir risk spiralin rahmi delmesidir. Eğer takılan spiral, rahmi deldiyse hastanın kanama durumuna göre bir tedavi şekli belirlenmeli, gerekirse cerrahi müdahale uygulanmalıdır. Karşılaşılan bir diğer risk ise spiral varken hamile kalma durumunda dış gebelik riskinin artmasıdır. Her ne kadar, çok etkili bir doğum kontrol yöntemi olsa da hamile kalma durumunda dış gebelik riski, spiral kullanmayanlara oranla yüksektir.

SPİRAL KULLANANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Spirallerin ömrü eğer bakır olan tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu ise 3 yıl kadardır. Bu noktada spiral taktıran kişilerin mutlaka takibini yapması önemlidir. Öncelikle düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelidir. 6 ila 1 yıl arası muayene ettirilmeli, spiralin konumu ve doğru şekilde durduğu doktor tarafından onaylanmalıdır. Bunun için hem elle hem de ultrason ile kontroller yaptırılmalıdır.  

Spiral nedir, yan etkileri nelerdir

SPİRAL KAYABİLİR Mİ? SPİRALİN KAYDIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıProf. Dr. Recai Pabuçcu:  Spiraller kayabiliyor. Özellikle doğumyapmamış ve genç kadınlarda daha sık kayma izleniyor. Bu olaslık yaklaşık 10 kişiden 1’inde olabiliyor. Kramp tarzında, adet sancısına benzer bir ağrı olabiliyor ve kanlı akıntı eşlik edebiliyor. Ancak, hiçbir bulgu vermeden de kayma olabiliyor. Bunu anlamanın en iyi yolu muayene ve ultrason. Beklenmedik bir ağrı ve kanama halinde mutlaka kontrol etmek gerekiyor.

HORMONLU SPİRALLER NEREDE KULLANILIR? STANDART BAKIRLI SPİRALLERDEN DAHA MI İYİ?

Hormonlu spiraller ile hem yabancı cisim etkisi yaratılıyor hem de belirli miktarda salgılanan progesteron hormonu ile gebeliğe olumsuz bir çevre yaratılıyor. Standart spirallerden daha iyi bir koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ancak, hormon salgıladığını unutmamak lazım. Özellikle şiddetli adet kanamaları olan, anemisi olan, endometriyozis dediğimiz hastalığı olan, rahim kalınlaşması olan, myomları olan ve şiddetli adet ağrısı çeken ve korunma isteyen kadınlara önerebiliriz. Takıldıktan sonra bir süre lekelenme izlenmesi, sivilcelenme ve göğüs hassasiyeti ise yan etkiler arasında sayılabilir. Şunu da belirtmek gerekir ki, bu spiraller çıkarıldıktan kısa bir süre sonra doğurganlık eski haline dönecektir.

False

Spiral, Rahim içi araç

Spiral rahim içine yerleştirilerek hamile kalınmasına engel olan, farklı çeşitler ve boylarda olan küçük bir alettir.

Doğum kontrol yöntemi seçeneklerine bakacak olursak:

Tüp ligasyonu ve vazektomi gibi kalıcı yöntem istenmiyorsa tercih doğum kontrol hapı ya da spiral olması daha sağlıklı ve güvenlidir.

Klasik spiral T şeklinde olup, rahim içinde duracak şekilde tasarlanmış aletlerdir. Spiraller spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek ve rahim iç dokusunda yani endometriumda oluşturdukları değişiklikten dolayı embriyonun yerleşmesine engel olarak gebeliği önlerler.

Spiral gebelik isteği olduğunda çıkarılınca ilk adet dönemi ile birlikte koruyuculuk ortadan kalkar.

Spiral tipleri nelerdir?

İki çeşit spiral grubu vardır:

Şu an kullanılmayan sadece plastik aksamı olan S şeklinde spiraller de mevcuttu. Ancak koruyuculuğu bakırlı ve hormonlu spirallere göre daha az olduğu için artık kullanılmıyor.

spiral

Bakırlı spiral

spiral

Hormonlu spiral

Bakırlı spiralde son yıllarda rahim içinde tepe noktasına (fundus) sabitlenen gynefix spirali de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

gynefix

Gynefix

Hormonlu spiraller gebelikten koruma yanında adet problemlerde de kullanılır. Ağrılı, uzun süreli ve çok ağrılı adet geçirenlerde hem kanama miktar ve süresini hem de adet sancısını azaltır ya da tamamen yok eder. Endometriozis ve PCOS şikayetlerinde azalma sağlar.

Spiral nasıl takılır?

Spiral rahim içine muayenehane şartlarında anestezi olmaksızın ya da lokal veya çok nadiren genel anestezi ile takılabilir. Takılma işlemi sırasında biraz ağrı olabilir ancak çok fazla rahatsızlık veren bir ağrı değildir.

Spiral takmak için vajinal muayene pozisyonunda spekulum takıldıktan sonra rahim ağzı tutulur. Spiral ince bir içinde rahim iç kısmına iletildikten sonra spiral içeride bırakılarak tüp çıkarılır. Spiral ipi rahatsızlık vermeyecek şekilde kesilerek kısaltılır.

İşlem sonrasında adet sancısı kadar veya biraz fazla ağrı ile birlikte az miktarda kanama görülebilir. Fazla rahatsızlık olursa ağrı kesici kullanılabilir.

Spiral adet döneminin herhangi bir periyodunda takılabilir. Adet kanaması döneminde takılması biraz daha rahat olabilir ve gebelik olmadığından emin olduğumuz bir dönem olduğu için tercih edilebilir.

Spiralin kimlere uygulanmaz?

Çoğu sağlıklı kadın spiral kullanabilir. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalık riski olan tek eşli kadınlarda iyi bir yöntemdir. Spiral takılamayacak kimseler:

Spiral ne kadar etkilidir?

Hem hormonlu hem de bakırlı spiral % oranında gebeliği önler. Spiral usulüne uygun takılıp kontrol muayenesinde yerleşimi ile ilgili sorun yoksa koruma oranı değişmez. Hormonlu spiral 5 yıl boyunca, bakırlı spiraller daha uzun süre korumaya devam eder.

Rahim içinde fundus (tepe noktasına) sabitlenen bakırlı spiral de (gynefix) koruma oranı % 99’dan bile fazladır.

Spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ve yılda bir kontrolleri yapılınca artık gebeliği düşünmenize gerek yoktur.

Spiralin faydaları nelerdir?

Spirallerin en önemli faydası gebelikten korumasıdır. Bunun dışındaki faydalarını sıralarsak:

Spiralin yan etkileri nelerdir?

Hormonlu ve bakırlı spirallerin yan etkileri farklıdır. Başlangıçta kramp lekelenme gibi sorunlar her iki spiralde de gözlenir fakat birkaç ay içinde spiralin çoğu yan etkileri ortadan kalkar. Nadiren bazı şikayetler kalıcı olabilir.

Hormonlu spiral yan etkileri

Hormonlu spiralin yan etkileri başlangıçta az da olsa birkaç ay içinde adet ile ilgili sorunların çoğu ortadan kalkar. Yan etkilere bakacak olursak:

İlk başlangıçtaki ağrı ve kramp için ağrı kesiciler kullanılabilir. Adet düzeninin değişmesi veya görememek gebe olduğu hissine neden olmakta. Bunun en kolay ve hızlı çözümü gebe olduğu düşünülüyorsa idarada gebelik testi yapmaktır.

Bakırlı spiral yan etkileri

Bakırlı spiralde hiç hormon bulunmadığı için hormon kullanımı ile ilgili korkular olmaz. Bakırlı spiralde en sık görülen yan etki adet dönemlerinde ağrı ve kanamada artmadır. Yan etkiler:

Bakırlı spiral olan Gynefix kullanıldığında menometroraji ve dismenore görülme sıklığı çok çok azdır.

Spiral kontrol sıklığı

Hormonlu ve bakırlı spiral rahim içine yerleştirildikten sonra en önemli sorun yerinde olmamasıdır. Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir. Ultrason ile rahim boşluğu içindeki durumu, pelvik muayene ile de spiral ipinin durumu ve spiralin rahim ağzına doğru kayıp kaymadığı tespit edilir.

İlk muayenede sorun yoksa herhangi bir şikayet olmadığı sürece yılda bir spiral kontrolü yapılmalıdır.

Spiral nasıl çıkarılır?

Hormonlu ve bakırlı spiral muayenehane şartlarında çıkarılabilir. Normal muayene gibi spekulum takıldıktan sonra rahim ağzında görülen spiral ipi hafifçe çekilerek çıkarılır. Bu esnada genelde çok az ağrı olur.

Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır.

Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir. İlk adet ile birlikte rahim içi normal haline geri döner.

Spiral kayması nedir?

Spiral takıldıktan sonra her zaman rahim içinde istediğimiz pozisyonda kalmayabilir. Serviks normal şartlarda dar olduğu için spiralin içeride kalmasını sağlar. Spiral kaymasının daha fazla olduğu durumlara bakacak olursak:

Spiral zararları nelerdir?

Spiralin zararları çok nadir olup kolayca çözüme ulaştırılabilecek sorunlardır:

Spiralin fiyatları nelerdir?

Kliniğimizde hormonlu ve bakırlı spiralin her ikisi de takılmaktadır. Spiral takma fiyatı spiral cinsine (klasik bakırlı, gynefix, hormonlu) ve anestezi şekline (lokal, genel) göre değişmekte. En uygun klasik bakırlı en pahalı gynefix takılması.

Spiral fiyatı doğum kontrol hapı ve diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında en az 5 yıllık bir süre için olduğundan oldukça uygun görünmektedir.

Spiral ile ilgili sıkça sorulan sorular

Spiral acil koruma yöntemi olarak kullanılabilir mi?

Evet kullanılabilir. Hormonlu spiral ilk 5 gün içinde takılırsa %99 oranında etkilidir.

Spiral cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da (STD) korur mu?

Maalesef korumaz. STD için en iyi koruma yolu kondomdur.

Spiral takıldıktan sonra ne zaman korunmasız ilişki olabilir?

Spiral takıldıktan sonra ilişki için herhangi bir bekleme süresi yoktur.

Spiral kilo aldırır mı?

Spiral kesinlikle kilo aldırmaz. Hormonlu spiral de ilk birkaç ayda çok az ödem görülebilir. Bu sorun kısa sürede ortadan kalkar.

Spiral saç kaybı ve bulantı yapar mı?

Hayır yapmaz.

Spiral de hormon var mı?

Bakırlı spirallerde kesinlikle hormon yok. Hormonlu spiralde ise çok çok az ve sadece rahim içinde etkili. Sistemik dolaşıma geçen hormon miktarı çok az.

Spiral ilişki sonrası kanama yapar mı?

Hayır yapmaz.

Spiral sonrası hamile kalınabilir mi?

%1 bir oranında rahim içi normal gebelik görülebilir. Dış gebelik oranında herhangi bir değişiklik yapmaz.

Spiral ile adet kanamaları artar mı?

Klasik bakırlı spiral ile kanam gün ve miktarında bazı kadınlarda artma olabilir. Gynefix takılınca adet kanama miktar ve süresi genellikle değişmez. Hormonlu spiral ile hem kanama süresi hem de miktarı çok azalır.

Spiral ne zaman çıkarılır?

Ne zaman istenirse spiral çıkarılabilir. Spiral çıkarırken adet döneminde olmaya gerek yok. Hormonlu spiral 5 yıl dolunca çıkarılması gerekir. Bakırlı spiraller kontrollerini düzenli yaptırmak şartı ile daha uzun süre kullanılabilir.

Spiral çıkarılınca ne zaman hamile kalınır?

Spiral çıkarılınca ilk adet döneminden itibaren hamile kalınabilir.

Spiral nerede çıkarılır?

Herhangi bir sorun yoksa spiral muayenehane şartlarında çıkarılabilir. İpi kaçmış ya da rahim duvarına saplanmış spiraller normal yollarla çıkmıyorsa küretaj ya da histeroskopi yardımı ile hastane şartlarında çıkarılır.

Acil korunma yöntemi olarak spiral kullanılabilir mi?

İlk 5 gün içinde hem hormonlu hem de bakırlı spiral azil korunma için oldukça etkilidir.

Doğumdan sonra ne zaman spiral takılabilir?

Genellikle 4 hafta yeterli olmakla birlikte 6. haftadan itibaren takılabilir.

Düşük sonrası spiral takılabilir mi?

Evet sonrasında beklemeden takılabilir.

Etiketler:doğum kontrol yöntemlerispiral

Spiral takılırken sizi neler bekler

Herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamaya karar verdiğinizde yöntem seçerken arkadaşlarınıza ya da çevrenizdekilere değil mutlaka jinekoloğunuza danışmalısınız. Eğer jinekoloğunuz sizi uzun zamandır tanıyorsa size uygun yöntemi önerecektir. Eğer aklınızadaki yöntem spiral ise ve ilk defa jinekoloğa gidiyorsanız doktorunuz sizin tıbbi geçmişiniz, önceden kullandığınız doğum kontrol yöntemleri ve cinsel hayatınız ile ilgili bazı sorular soracaktır. Bu sorulara doğru cevaplar gereklidir. Bu sayede jinekoloğunuz spiralin (RİA, rahim içi araç) sizin için uygun bir yöntem olup olmadığına karar verebilir.

Spiral rahim içine yerleştirilen bir araçtır ve istenmeyen gebelikleri engellemekte yüksek etkinliğe sahip bir doğum kontrol yöntemidir.

Spiral kullanımı için en uygun adaylar
Spiral takılması için en uygun adaylar şunlardır:

Yukarıdaki koşulları sağlamak şartıyla doğum yapmamış olan kadınlarda spiral kullanabilir. Ancak kadının ya da partnerinin birden fazla partneri bulunması durumunda doğum yapmamış kadınlar için spiral uygun bir yöntem olmayabilir

Spiral takılması 
Spiral takılması işlemi dakika alan basit bir işlemdir. Jinekoloğunuz önce normal bir genital muayene yaparak rahimin şekil, büyüklük ve duruş pozisyonunu saptar. Daha sonra muayenede kullanılan spekulum&#;u takarak rahim ağzını gözler. Herhangi bir olumsuzluk olmaması durumunda rahim ağzınızı antiseptik bir solüsyon ile temizledikten sonra tenekulum adı verilen bir alet ile rahim ağzınızı tutarak çeker ve rahimi düz bir pozisyona getirir. Ardından spirali özel aplikatörü yardımıyla rahim ağzınızdan geçirerek içine yerleştirir.

Bu aşamada kramp tarzı bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı hafiftir ve pekçok kadın ağrıyı tahammül edilebilir olarak tanımlamaktadır. Ağrının süresi de oldukça kısadır. Spiral uygun şekide takıldıktan sonra ipi rahim ağzının santim dışında kalacak şekilde kısaltılır. İpler sizi ya da partnerinizi ilişki sırasında rahatsız etmez, ancak elinizi vajinanıza sokarak ipi hissedebilir ve yerinde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

İşlem sonrası adet kanamanız bitmiş dahi olsa bir miktar kanamanız olabilir. Bu kanama engeç gün içinde azalarak kaybolur.

Spiral takılır takılmaz koruyuculuğu başlar ancak kanama devam ettiği sürece cinsel ilişkiden kaçınmanız önerilir.

İdeal olan spiral takıldıktan sonra ultrason ile yerinde olup olmadığı kontrol edilmesidir.

Spiral takılmasını takip eden ilk adet kanamnızdan sonra spiralin yerinde olup olmadığını kontrol etmek için muayeneye gitmeniz önerilir. Daha sonra ise herhangib ir problem olmadığı taktirde yılda bir kontrole gitmeniz uygundur.

Önemli güvenlik uyarıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası