ağlamak için ne yapmalıyım ağlayamıyorum / Ağlayamamak Neden Olur? Ağlamak İsteyip Ağlayamamak | Evimdekipsikolog | Blog

Ağlamak Için Ne Yapmalıyım Ağlayamıyorum

ağlamak için ne yapmalıyım ağlayamıyorum

Ağlama halinin fazlası, bir depresyon sürecine işaret eden bir gösterge olabileceği gibi; ağlayamama durumu da aslında bir majör melankolik depresyonun işareti olabilir. Ağlamak aslında fizyolojik ve psikolojik olarak gerekli ve yararlı bir durum olabilmektedir. Gözyaşının içerisinde vücuttan atılmakta olan stres hormonları ve diğer bazı toksinlerin olabileceğini söyleyen bazı araştırmalar bile mevcuttur. 

İnsan ırkının tecrübe etmekte olduğu kaç tane duygu vardır dersiniz? En basit duygularımız; öfke, mutluluk, tiksinme, korku, şaşkınlık ve üzüntüdür. Fakat toplamda insan ırkının tecrübe edebileceği tane duygu bulunmaktadır ve üzülmek de bunların en önemlilerindendir. Bazen ağlamamız gerekir. Ağlamak da gülmek kadar normal ve gerekli olan insani bir ihtiyaçtır.  

Her ne kadar toplumumuzda güçsüzlük olarak sembolize edildiği olsa da, aslında ağlamak güçsüzlük değil; aksine güçlü olan duygularımızı sembolize eder. Bu bazen sevdiğimiz birisinin kaybı ve yas, bazen yaşadığımız bir tartışma, tecrübe edilen bir travma, ayrılık, izlediğimiz bir filmdeki üzücü bir sahne, bazense mutluluktan olabilmektedir. 

Ağlamak İsteyip Ağlayamamanın Nedenleri

Ağlamak İsteyip Ağlayamamanın Nedenleri

Ağlamak istediği halde ağlayamama durumunun ise birden fazla sebebi olabilmektedir. Bu sebepler fiziksel veya psikolojik olabilmektedir. Fiziksel olarak; göz kuruluğu, şeker hastalığı, otoümmin hastalıkları (Sjöngen Sendromu), kullanılmakta olan ilaçlar (anti depresanlar), hamilelik veya menopoza bağlı hormonal dengesizlikler, kontak lens kullanımı, göz enfeksiyonları gibi sebepler mevcuttur. 

Ağlayamamanın Psikolojik Nedenleri

Ağlayamamanın Psikolojik Nedenleri

Makalenin başında da bahsettiğimiz gibi, ağlamak toplum tarafından çoğunlukla baskılanması gerekilen bir şey olarak algılanabiliyor. “Erkekler ağlamaz, ağlamak güçsüzlüktür, metin ol ağlama, bunun için mi göz yaşı döküyorsun cidden, ağlamaya değmez” gibi söylemleri hepimiz biliyoruzdur sanırım. Ağlamanın güçsüzlük göstergesi olduğu bir ortamda kim nasıl ağlayabilir?

Ağlamak bir cesaret işidir. Duyguların acı veren taraflarına odaklanabilmeyi ve bunları fark etmeyi gerektirir. Kendini güçlü görenlerimizin bir çoğu belki de bu kadar cesaretli olamayabiliriz; çünkü bunun iyi bir şey olmadığını büyürken çok duymuşuzdur. 

Metaforik olarak bilinç ve bilinç dışını bir merdivene benzetelim. Merdivenin tepesi bilinçli ve farkındalıkla yaşadığımız an olsun. Merdivenin en altında bulunan zemin ise bilinç dışımız. Bilinç dışında bulunan duygularımızın bilinç yüzeyine çıkarak farkındalıkla duyguların yaşanılması ve içinden geçilip gidilmesi birey için oldukça rahatlatıcıdır. Aksi taktirde merdivenin aşağısı adeta yaşanmaya yer bulamamış duygular mezarlığına dönecektir. Fakat bu merdivenin her bir basamağında farklı bir gardiyan bekliyordur. Toplumsal öğretiler bu basamaklardan biridir ve merdivenden yukarı çıkmayı isteyen hüzünlü hissi yakalar ve bilinç dışına, merdivenin en altına geri atar. Egomuz ve süper egomuz da bu gardiyanlardan biridir.  Gardiyanlardan biri bazen annemiz, bazen babamız, bazen bir arkadaşımız veya partnerimiz olabilir. Gardiyanlar yukarı çıkmakta olan hüznü yakalar ve bilinç üstüne çıkmasını engelleyerek onu aşağı gönderir. 

Ağlayamamanın Çocukluk Döneminden Kaynaklanan Sebepleri

Ağlayamamanın Çocukluk Döneminden Kaynaklanan Sebepleri

Kendi duygularını yeterince güvenli bir ortamda ifade etmek için alan bulamayan çocuk, bunu bir bastırma mekanizması çerçevesinde işleyebilir. Duygularının önemsenmediği, ilgisiz bir ortamda büyümüş olduğu için üzüntüsünü hep kendine saklayacak ve bunları içinde yaşamayı alışkanlık haline getirecektir. Çocukken ağladığında, ebeveynlerinden ağlamaması için azar işiten çocuk, ağlamanın kötü bir şey olduğu bilgisiyle yetişecektir ve yetişkin olduğunda tüm ilişkilerinde bu duygusunu otomatik olarak saklayacaktır. 

Bebeklik ve çocukluk döneminde çocuğun duygularını anlamlandırmayı öğrenme süreci oldukça uzun ve zorlu bir süreç olabilmektedir. Bu duyguları yaşayıp, yeniden regüle etmesine ortam sağlamak ise anne ve babanın görevidir. Duygularını anlayıp onları yeterince güvenli bir ortamda yaşayamayan çocuk, yetişkinlik döneminde bu duygularla karşılaştığında ise ne yapacağını bilemez. Bu durum, yetişkinlik döneminde ağlayamamayı da içinde barındıran bir dizi psikolojik probleme neden olabilmektedir. 

Alkol veya madde bağımlısı ebeveynler, kronik hastalıkları sebebi ile bakıma muhtaç bir ebeveyn ile büyüyen çocuklar, mental rahatsızlığı, tedavi edilmemiş kişilik bozukluğu olan anne-babalar ile büyüyen çocuklar, şiddet gören bir ebeveyne verilen bakım ve destek vb. durumlar çocuğun erken yaşta olgunlaşması gerektiren ve çoğu zaman çocuğun kendi duygularını yaşamasını ihmale neden olan durumlar olabilmektedir.

Cenazede Ağlayamamak

Sevdiğimiz bir yakınımızı belki anne, baba veya kardeşimizi kaybettiğimiz bir durumu ele alalım. Öncelikle şokta olabiliriz, şok halindeyken ağlamak neredeyse imkansızdır. Dümdüz, anlamlandıramadığımız bir boşluk vardır içimizde. Gel gelelim, çevremizde bu zor dönemde güçlü olmamız gerektiğini söyleyen insanlar vardır. Güçlü durmak adına gözyaşlarımızı içimize gömebiliriz. Acımızı içimizde yaşamayı tercih edebiliriz.

Yas süreci uzundur ve yasın evreleri vardır. Her bireyin bu evreleri yaşama sırası ve şekli birbirinden farklıdır ve kendine hastır. Fakat yaşaması geciktirilen yas, tıpkı “Issız Adam” filmindeki erkek başrolün sevdiği kadınla ayrılmasının üstünden yıllar geçtikten sonra bulduğu küpenin yaşattığı hissi izlediğimiz sahnedeki gibidir. Alakasız bir zamanda gelen yoğun bir çökkünlük ve nereden geldiğini anlamadığımız depresyon hissi ile karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla yası gerektiği zamanda özgürce yaşayabilmek bizler için gerçekten çok önemlidir. Süpürdüğümüz duygular vardır. Görmediğimiz için yok sayabiliriz fakat onlar halının altındadır. 

Zamanında yaşanmaya yer bulamamış yas ve üzüntü durumu ileride karşımıza farklı psikolojik rahatsızlık semptomları olarak çıkabilir. Örneğin; içindeki bu acıyı yeterince dışarı atamamış bir bireyde yeme bozukluğu, alkol veya madde kullanımı, işkoliklik gibi durumlar şeklinde farklı formlarda karşımıza çıkabilir.

İnsanların yanında ağlayamamak, ağlamak için yalnız kalmayı beklemek de sık rastladığımız bir durumdur. Üzüntü veren şey her ne ise, kişi aklından geçenleri belki diğerlerini de üzmek istemediğini düşünerek kendine saklayabilir. Bazen de kişi bu duyguların çok ağır ve negatif geleceği inancıyla duygu ve düşüncesini diğeriyle paylaşmaz. Herkesin hüzün dili kendine hastır. Hüznün evrensel dili ise ağlamaktır. Ama farklı ve pasif formlarda aslında onu gözlemleyebiliriz. Kişinin ortamda sessiz kalarak üzüntüsünü içinde yaşadığını gözlemleyebiliriz. 

Farklı bir senaryoda insanlarla dolu bir ortam düşünelim, bu iş yerimiz veya okuldaki sınıfımız olabilir. Sevdiği birini kaybettiği haberini aldıktan sonra işe veya okula dönmek zorunda olan bir birey aslında ağlamak istediği halde kalabalıklar içerisinde rezil olma korkusu ile ağlama dürtüsünü bastırıp sonraya saklamak isteyebilir.

Ekin Sökmen
Klinik Psikolog

Chandler is dead inside

Hatırladınız, değil mi? Sizinle de özdeşiyor mu bu durum ya da belki de partnerinizle, en yakın arkadaşınızla, babanızla ? “Neden ağlayamıyorum?”, “Bir kez olsun duygularını gösteremez misin?”, tanıdık sorular mı sizin için? Merak etmeyin, içiniz falan ölmedi. Muhtemelen, ağlayamadığı için belki de sinirlendiğiniz partnerinizin de&#;

Tüm bunların ardında bugüne kadar hiç fark etmediğiniz sebepler yatıyor olabilir. Bu yazımızda, ağlayamama durumunun olası nedenlerini sizlerle paylaşacağız. Belki de size &#;duygusuzsun&#; diyenlere verecek cevaplarınız buradadır, kim bilir.

Ah şu toplum baskısı: Ağlamaya engel olan toplumsal ve duygusal sebepler

1. “Gözüme toz kaçmadı”

Kolayca gözyaşlarını akıtan insanların ilk savunması olan &#;Gözüme toz kaçtı.&#;, ağlayamayanlar için de örnek teşkil ediyor: Gözüme toz kaçmadı; ağlamıyorum çünkü sebebim yok. Gerçekten yok mu acaba? Ortada üzücü, yorucu ya da yıkıcı olumsuz bir duygu yaratacak sebep olsa da &#;O&#;na karşı tepki göstermek yerine &#;O&#;nu gömmeye, derinlere itmeye veya görmezden gelmeye alışan/alıştırılan insanlar gözyaşlarına da kilit vururlar. Onlar için belki de güçsüzlüğün, zayıflığın simgesi olarak öğretilmiş gözyaşlarını akıtma eylemi, dağları delmek kadar zor. Oysa ki ağlamak, güçsüzlüğün değil aksine, duyguları hissetmenin göstergesi olarak duygusal gücün ta kendisi!

2. “Erkek adam ağlamaz”

Hepimizin hayatında en az bir kez duyduğu &#;Erkekler ağlamaz.&#; cümlesi, genetik kodlarımıza işleyebilecek kadar yaygın bir kullanıma sahip. Küçük yaştan itibaren erkeklere sıkça söylenen bu cümleyi kurmak ilk kimin aklına geldi ve bunu nereden çıkardı anlamak zor olsa da birçok erkeğin kendisine görev edindiği bir durum: Gözyaşlarına zincir vurmak. Neden erkekler ağlamaz? Onlar da duyguları olan, hissetme yetisine sahip canlılar değil mi? Bu tarz stereotip söylemlerin insanlar üzerindeki etkisi fazlasıyla büyük.

Erkek sağlığına ilişkin konuları ele alan bir kuruluş olan Movember&#;ın erkekle yürüttüğü bir araştırmanın sonuçları, erkeklerin çoğunun duygularını ifade etmenin önemini bildiklerini ama bunu yaparlarsa bir şekilde cezalandırılacaklarına inandıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca, katılımcıların %58&#;i duygusal olarak güçlü görünmeleri ve zayıflıklarını ortaya çıkaracak &#;erkekçe olmayan&#; bir şey yapmamaları gerektiğini düşünüyor. Belki de güçlü olmanın bir kanıtı olarak gördüğü için gözyaşlarına hakim olan erkek arkadaşınız aslında içinde duygularını çok yoğun yaşıyor, üzüntünüzü paylaşıyor ama bunu dışarıya yansıtmıyor olabilir.

3. “Herkes bana bakıyor”

Hayır, kimse size bakmıyor. Çevredeki insanların ne söyleyeceği veya ne düşüneceği üzerine fazlasıyla kafa yoran biriyseniz, akıtmadığınız göz yaşlarınızın ya da yansıtmadığınız duygularınızın sebebi bu olabilir. Çevresel faktörler, birçok duygu durumu ve davranışa sebep olabildiği gibi ağlama eyleminde fazlasıyla etkili bir rol oynuyor.

Yapılan araştırmalar, kültür faktörünün duyguları ifade etme konusunda birincil derecede etkisi olduğunu ortaya çıkarıyor. Kültür konusunda farklı araştırmalar yürüten Dianne A. Van Hemert&#;in önderliğinde yürütülmüş bir çalışmanın sonuçları, benimsediğiniz kültür duyguları açığa çıkarmak yerine bastırmayı ve içe gömmeyi destekliyor ise o kültüre sahip bir toplumun parçası olan bireyin de duygularını göstermekten kaçındığını gösteriyor.

Elimde değil, ben böyleyim: Ağlamaya engel olan fiziksel ve psikolojik sebepler

Duygusal durumların yanı sıra fiziksel, genetik veya çevresel çeşitli tıbbi sebepler de ağlayamama durumunun altında yatan gizli engeller olabilir. Bazen, gözlerinizdeki bir rahatsızlık, kullandığınız bir ilacın yan etkisi ya da depresyonun vücutta yarattığı semptomlar ağlamak için gerekli olan gözyaşı salgılanmasını önleyebilir.

1. Kuru Göz Sendromu

“Keratoconjunctivitis Sicca” ismiyle bilinen, korneada kuruluk veya gözyaşı salgılanmasındaki yetersizlik olarak tanımlanan göz kuruluğu, ağlamak istediğiniz zamanlarda gözyaşlarınızın gelmemesinin sebebi olabilir. Hamilelik, hormon değişiklikleri, diyabet, ilerleyen yaş, lens kullanımı ve buna benzer sebepler kuru göz sendromunu ortaya çıkarabilir. Yani, sık sık “Sen de çok duygusuzsun!” diye serzenişte bulunan partnerinize bir dahaki sefere “Hayır, gözlerim kuru.” savunması yapabilirsiniz.

2. Sjögren Sendromu

Sjögren Sendromu, ağız ve göz kuruluğu olarak kendisini iki ana semptom ile belli eden, genellikle 40 yaş üzerindeki kadınlarda görülen, otoimmun bir hastalıktır. Göz yaşı üretimini önemli seviyede düşürerek ağlamanın önünde engel oluşturabilir.

3. Melankolik depresyon

Majör depresif bozukluğun bir alt türü olan melankolik depresyon; umutsuzluk, hissizlik veya yoğun üzüntü içerisinde olma gibi olumsuz duygu durumlarını içerir. İlgisizleşmeye veya tepkisiz kalmaya sebep olabilir. Sadece üzücü durumlar karşısında ağlayamama değil, aynı zamanda mutlu gelişmelere sevinememe olarak da tepkisizlik semptomları yaratabilir.

4. İlaç kullanımı

Ameliyat sonrası kullanılan birtakım ilaçlar, doğum kontrol hapları, tansiyon ilaçları veya antihistaminler gözyaşı üretimini olumsuz etkileyerek ağlayamamanıza sebep olabilir. Kullandığınız bir ilaç varsa ve sizi bu yönde etkilediğini düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.

Peki, ne yapsak da göz yaşlarımızı özgür bırakabilsek?

Öncelikle böyle bir durum yaşadığınızı kabul ederek işe başlayın. Kendinizi, duygularınızı, tepkilerinizi gözden geçirin. En son ne zaman ağladınız? Ağlamak isteyip de gözyaşlarınızı akıtamadığınız için bastırılmış duygularınız var mı? Toplum baskısından çekindiğiniz için ağlamaktan kaçıyor musunuz? Eğer öyleyse tüm bu engelleyici düşüncelerden arının ve sadece hissettiklerinize odaklanarak duygularınızı özgürce yaşayın.

Unutmayın, kimsenin yargılarına göre yaşamak zorunda olmadığınız gibi, mükemmel olmak zorunda da değilsiniz. Siz duygularınızı özgürce yaşayamadıktan, hislerinizi ifade edemeyerek kendinizi rahatlatamadıktan sonra biri görmüş mü, görmemiş mi, kim ne demiş, ne önemi var? Sadece kendinize odaklanın, &#;Ama insanlar ne der?&#; diye düşünerek geçiştirilemeyecek kadar değerli bir hayatınız var.

İlginizi çekebilir: Duyguları tanımanın ve ifade edebilmenin önemi

Kaynak: healthline, mindbodygreen, myonlinetherapy, time

Neden ağlayamıyorum: Ağlayamamanın arkasında yatan fiziksel ve duygusal sebepler

Zaman zaman ağlamak istediğinizi fark edip ağlayamadığınız oluyor mu veya çevrenizde bu durumu yaşadığını söyleyen insanlar var mı? &#;Neden ağlayamıyorum?&#; diye kendinize soruyor musunuz? Gözlerinizin arkasında karıncalaşan, sanki iğne gibi batan bir his beliriyor ama gözyaşlarınız akmıyor mu? Ya da içinde bulunduğunuz durum ne kadar yorucu, üzücü olsa da kendinizi ağlayabilecekmiş gibi hissetmiyor musunuz? Bu durumlara nelerin sebep olabileceğini daha önce hiç merak ettiniz mi?

“Ağlayamamak” dendiğinde “Friends” severlerin gözünde hemen Chandler’ın olduğu sahneler canlanacağına eminiz. Duygusal bir film izlerken grupta tek ağlamayanın o olduğu, Joey’in üç bacaklı köpek hikayesine üzüleceğine espriler yaptığı, Monica’nın bir dizi üzücü durumu tasvir ederek ağlatma çabalarına girdiği ama başarısız olduğu; en sonunda “Senin için ölmüş!” diye hayıflandıkları…

Sahneyi hatırlayamayanlar ya da &#;Çok merak ettim.&#; diyenler için eğlenceli dizi Friends&#;ten bir kesit:

Friends &#; Chandler Can&#;t Cry

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası