yönetim bilişim sistemleri nedir / Yönetim Bilişim Sistemleri - Vikipedi

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir

yönetim bilişim sistemleri nedir

Yönetim Bilişim Sistemleri

Yönetim Bilişim Sistemi (kısaca YBS; Alm. Managementinformationssystem; İng. management information system; her iki dilde, kısaca MIS) terimi, sonundaki sistem sözcüğü tekil olarak kullanıldığında, hareket işlemkayıtlarını oluşturan verileri özetleyerek yönetim raporları üreten, bir bilgisayar tabanlı bilişim sistemi anlamına gelmektedir. Yönetim bilişim sistemleri ilk kez 'lı yılların ortalarında muhasebe, satınalma, stok, üretim, satış ve bordro konularında dönemsel raporlar hazırlamak amacı ile kullanılmıştır.[1]

Yönetim Bilişim Sistemleri, insan, teknoloji, sistem teorisi ve bilgi yönetimi alanlarını bir araya getiren akademik bir alandır. Yöneticilerin karar vermesini kolaylaştırmak için, değişik yerlerdeki bilgilerin toparlanarak, bütün halinde sunmak, Yönetim Bilişim Sistemleri'nin en önemli görevlerinden monash.pw günümüz toplumlarında stratejik bir kaynak haline gelmişmonash.pw açıdan düşündüğümüzde bilginin yönetilmesi monash.pw amaç doğrultusunda yönetim bilişim sistemleri; bilginin sürekli üretilmesi, yenilenmesi ve yayılmasında[2] gerçekleştirdiği çalışmalarıyla bize iki dünyanın birleşimini sunuyor adeta.[3] Bu birleşen iki unsur: İşletme ve Bilgisayar Mühendisliği. Bilgisayar sistemleriyle elde edilen bilgileri, işletmenin içindeki işlere, yönetim fonksiyonlarına, iş süreçlerine, işletme problemlerine aktarıyor. Yönetim Bilişim Sistemleri bu noktada teknolojiyi bir araç değil bir sonuç olarak kullanıyor.

İlk yönetim bilişim sistemi uygulamalarında, veri tabanı yönetim sistemlerinin rapor üreteçlerinden (İng. report generator) yararlanılmıştır. Veri kullanma dili (İng. data manipulation language) ile yapılan sorgularda toplanan veriler, rapor üreteçleri tarafından belirli şablonlara göre düzenlenip özetlenmiş, biçimlendirilerek yöneticilerin kullanımına sunulmuştur.[4]

Günümüzde, yönetim bilişim sistemleri kurumsal zeka uygulamalarının bir bölümünü oluşturmakta, bu bağlamda sisteme temel teşkil eden uygulamalar raporlama yazılımı ya da sunucusu olarak adlandırılmaktadır. Veriler bir kez veri tabanından sorgulandıktan sonra tüm raporlama görevleri, raporlama sunucusu tarafından yerine getirilmektedir. Raporlama sunucuları kullanılarak hazırlanan raporlar, daha sonra iletişim ve işbirliği sistemleri üzerinden ilgili kullanıcılara sunulmaktadır. Raporlama sunucuları farklı veri tabanı yönetim sistemleri ile entegre çalışarak, veri sunucularının üzerindeki yükü hafifletmektedir.

Yönetim bilişim sistemleri kullanılarak oluşturulan raporlar üç ana grupta toplanmaktadır:[5]

  • Düzenli raporlar (İng. regular reports);
  • Sapma raporları (İng. exception reports) ve
  • Anlık (Lat. ad hoc) raporlar.

Düzenli raporlar dönemsel olarak—genellikle gün sonunda, hafta sonunda, ay sonunda, üç ay sonunda, altı ay sonunda ya da yıl sonunda—üretilmektedir. Bu türden raporlara dönemsel raporlar (İng. periodic reports) adı da verilmektedir.

Sapma raporları önceden belirlenmiş bir ya da birkaç ölçüte—örneğin satışların belirli bir düzeyin altına düşmesine ya da fazla mesai ödemelerinin belirli bir düzeyin üstüne çıkmasına—göre tetiklenip yayınlanmaktadır. Bu türden raporlara olgusal raporlar (İng. event-based reports) adı da verilmektedir.

Anlık raporlar önceden tanımlanmamış durumlarda, yönetimin belirli bir andaki enformasyon gereksinimini karşılamak üzere, özel amaçlı ve çoğunlukla bir defaya mahsus olarak tasarlanıp üretilmektedir. Anlık raporlara talep raporları da denmekte; bu türden raporlar, kimi zaman rapor tasarlama araçlarını bizzat kullanabilen yöneticilerce de tasarlanabilmektedir.

Çalışma Alanları[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^Stair, R. M. ve G. W. Reynolds. (). Principles of Information Systems. 5. Basım S. Course Technology.
  2. ^abc"Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos &#;
  3. ^"Arşivlenmiş kopya". 15 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık &#;
  4. ^abCoronel, C., S. Morris ve P. Rob. (). Database Systems: Design, Implementation and Management. 9. Basım.S. Course Technology.
  5. ^abO'Brien, J. A. (). Introduction to Information Systems. Basım. S. McGRaw-Hill.
  6. ^"Arşivlenmiş kopya". 14 Mart tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak &#;
  7. ^Şadi Evren Şeker. "Yönetim Bilişim Sistemleri". MISSozluk. 16 Aralık tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran &#;
  8. ^Pamukkale Üniversitesi Yönetim Bilişim Sİstemleri Bölümü, monash.pw 12 Mart tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^"Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık &#;
  10. ^"Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık &#;
  11. ^"Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak &#;
  12. ^"Arşivlenmiş kopya". 14 Ocak tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak &#;
  13. ^Tülay, Fenerci (). "Kütüphanecilik ve disiplinlerarası niteliği". Türk Kütüphaneciliği. 17 (3).&#;[ölü/kırık bağlantı]
  14. ^Van House, Nancy and Stuart Sutton. (Spring ). The Panda Syndrome: an ecology of LIS education. Journal of Education for Library and Information monash.pwn:monash.pw
  15. ^Yaşar,Tonta.().Türkiye'de Kütüphanecilik Eğitiminin Yeniden Yapılandırılması.İstanbul:TKD İstanbul Şubesi,monash.pw~tonta/yayinlar/istanbulhtm
  16. ^"Arşivlenmiş kopya". 23 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan &#;
  17. ^"Arşivlenmiş kopya". 17 Nisan tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan &#;

Kaynakça[değiştir kaynağı değiştir]

Bilgi ve Belge Yönetimi İlişkisi[değiştir

Y&#;netim Bilişim Sistemleri B&#;l&#;m&#; nedir ve mezunu ne iş yapar? B&#;l&#;m&#; olan &#;niversiteler, dersleri ve iş imkanları

Haberin Devamı

Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü, bilgi yönetimi, sistem ve teknoloji gibi alanları bir araya getirerek çalışmalar yapacak kişileri yetiştirir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Tanıtımı ve Hakkında Bilgi

 Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, sistem, teknoloji ve bilgi yönetimi gibi önemli alanları bir araya getirerek bilgi üretecek, dağıtacak ve güncelleyerek bilgiyi kullanabilecek yönetici pozisyonunda bulunan kişilerin daha hızlı ve doğru karar vermesi için farklı yerlerdeki bilgileri bir araya getirerek sunan, derleyen ve uygulayan kişileri meslek hayatına kazandırmayı amaçlar.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Nedir?

 Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, farklı yerlerdeki bilgileri toparlayarak bir araya getiren, derleyen ve sunan kişiler yetiştirmeyi amaçlayan önemli bir 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu Bölümü tercih edecek kişilerin çağın teknolojilerine ayak uydurabilecek, disiplinli, özverili, araştırmacı ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir.

Haberin Devamı

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünün Amacı Nedir?

 Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, teknoloji, insan ve sistem teorisini bir araya getirerek işe yarar veriler toplayacak ve ortaya çıkaracak işindeki profesyonel bir şekilde yerine getirecek meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlar. Bu bölümde okuyan kişilerin problem çözme yeteneği gelişmiş, araştırmacı ve teknolojik aletleri çok iyi şekilde kullanabilen kişiler olması gerekir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

 Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunları aldıkları eğitim sayesinde iş hayatındaki çalışmaları kolaylaştırmak için bilgisayar ve yazılımları şirketlere entegre etmek için çalışır. Bu Bölümü okuyan kişiler hem kamuda hem de özel sektörde çalışma imkanı bulabilirler. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bu bölümden mezun olan kişilere de ihtiyaç her geçen gün artıyor.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Kaç Yıllıktır?

 Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bazı üniversiteler bir de İngilizce hazırlık sınıfı okuttuğu için eğitim süresi 5 yıla kadar artabiliyor. Bu Bölümü okuyacak kişilerin teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi ve bilgi toplama konusunda becerikli olması gerekir.

Haberin Devamı

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Okumak için Ne Gereklidir?

 Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü okumak için TYT ve AYT sınavlarına girerek öncelikle TYT sınavından puan ve üzeri almanız gerekiyor. Bu sınavda baraj puanını geçenler ise, AYT sınavına girmeye hak kazanır. Bu bölümde okumak isteyen kişilerin araştırmacı bir kişiliğe sahip olmadı, teknoloji ile yakından ilgilenmesi gerekir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretimi İngilizce midir?

 Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, öğretimi Türkçe verilen bir eğitimdir. Fakat bazı üniversitelerde İngilizce hazırlık sınıfı okutuluyor.

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alıyor?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır