kavunun kalorisi ve faydaları / Kavunun Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Kavunun Kalorisi Ve Faydaları

kavunun kalorisi ve faydaları

Kavunun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Kavun hangi hastalıklara, nerelere iyi gelir?

Kavun, tıpkı karpuz gibi kabakgillerden olan iri bir meyvedir. Olgunlaşmış hali daha sık tercih edilir ancak olgunlaşmamış hali de 'kelek' olarak adlandırılır ve meyve olarak tüketilmektedir. Yukarı doğru değil yerde sürüngen şekilde büyüyen kavun meyvesinin gövdesi metrelerce uzunluğa sahip olabilir. Pek çok farklı türü ve çeşidi vardır. Hem yazlık hem de kışlık kavun yetiştiriciliği yapıldığı için yılın her mevsimi kavun tüketilebilir. Sıcak iklimlerde yetiştiriciliği yapılan kavunun ülkemizde Van kavunu, Hasanbey, Topatan, Altınbaş gibi çeşitleri yetişmektedir. Dünyada en çok Orta Asya ve İran gibi bölgelerde yetişir. Sadece çiğ olarak tüketilmeyen kavun ile bazı yemek ve tatlılar da yapılmaktadır. Kavun dolması, kavun ile yapılan en popüler yemeklerden biridir.

Kavunun kalorisi ve besin değeri

  • Kavunun gramında yaklaşık olarak 30 kalori vardır.
  • 1 porsiyon kavun ( gr ) tükettiğinizde yaklaşık 50 kalori almış olursunuz.
  • Kavun lif oranı yüksek meyvelerden biridir.
  • gramında 1 gr protein bulunur.
  • A ve C vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Potasyum, kalsiyum ve demir içermektedir.

Kavunun faydaları nelerdir?

Cildi besler: Kavunun cilde faydaları çok fazla bilinmiyor. Ancak ciltteki bağ dokularını ve hücre bütünlüğünü koruyan bir etki sağlayan kavun, yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca kuru ciltleri nemlendirici bir etki sağlamaktadır.

Cinsel arzu sağlar: Kavunun cinselliğe faydaları arasında yer alan bir özelliği cinsel arzu ve isteği arttırmasıdır. Zengin besin değerleri sayesinde cinsel istek ve enerji sağlamaktadır.

Hamileler için vazgeçilmez: Kavunun hamilelere faydaları saymakla bitmiyor. Hamilelik döneminde özellikle ilk aylarda görülen mide bulantılarını ve mide yanmalarını önler. Vücudun ihtiyacı olan su miktarı arttığı için %90'dan fazlası su olan kavun, hamilelikte vazgeçilmez bir meyvedir.

Böbrekleri korur: Kavun böbreğe iyi gelir mi? konusu kavunla ilgili en çok merak edilenler arasındadır. Kavun vücutta diüretik etki sağlar ve böbreklerin iyileşmesine katkıda bulunur.

Dondurmanın faydaları ve zararları nelerdir? Dondurmanın kalorisi ve besin değeri nedir?

Çekirdeklerini atmayın: Kavun çekirdeğinin faydaları bilinmez ve genellikle kavun ayıklandıktan sonra çekirdekleri çöpe atılır. Ancak kavun çekirdeklerinin bağırsakları temizleme özelliği vardır. İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı da oldukça etkili olan kavun çekirdekleri, kaynatılarak içildiği zaman karaciğer ve akciğer sağlığını korumaktadır.

Regl düzenler: Kadınların çoğunun yaşadığı adet dönemi düzensizlikleri gibi sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

Kilo vermeye yardımcı: Zayıflamak isteyen kişiler için çok ideal bir meyvedir. Hem içerisindeki doğal şeker ile diyette sıklıkla yaşanan tatlı krizlerinin önüne geçer, hem de besleyici özelliği ile tok tutan bir meyvedir. Yüksek oranda lif içermesi de sindirim sistemini düzenler ve kilo vermeye dolaylı olarak yardımcı olur.

Defne yaprağının faydaları nelerdir? Defne yaprağı çayı zayıflatır mı, nasıl demlenir?

Kavunun zararları nelerdir?

  • Şeker hastalarının kavun tüketme miktarına dikkat etmesi ve doktoruna danışarak tüketmesi önerilir.
  • Kavun mide ağrısı yapar mı? Sorusu sıklıkla sorulur. Midesi hassas kişilerin kavun tüketimine dikkat etmesinde fayda vardır. Kavun aşırı tüketildiğinde mide asidini yükseltebilir. Bu yüzden ülser, gastrit vb. hastalıklarınız var ise doktora danışarak tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Kavuna alerjisi olanlarda bir takım etkilere sebep olabilir. 'Kavun boğaz ağrısı yapar mı?' derseniz, alerjisi olanlar için bu durum mümkün olabilir. Alerjiniz olmasına rağmen kavun tüketirseniz boğaz yanması, ses tellerinde hassasiyet ve boğaz ağrısı gibi yan etkiler görmeniz mümkündür. Alerjik bir bünyeye sahipseniz kavun tüketiminde dikkatli olmalısınız.
  • Alerjiniz olmamasına rağmen 'kavun neden boğazı yakar' sorusunun bir diğer yanıtı da aldığınız kavunun çok tatlı çıkması olabilir. Aşırı tatlı kavunlar yenildikten bir süre sonra boğazda yanma hissi uyandırabilir.

Yaz&#;n Beklenen &#;smi Kavun ve Ferahlatan Özellikleri

Kabakgiller familyas&#;n&#;n kraliçesi kavun, alt&#;n sar&#;s&#; rengi ve keskin mis kokusu ile yaz aylar&#;n&#;n vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Deniz sonras&#; ö&#;le ö&#;ünü veya ak&#;am yeme&#;inden sonra yenen sa&#;l&#;kl&#; kavun, rak&#;n&#;n da en yak&#;n dostu ve baz&#; tatl&#;lar&#;n ana maddesidir. Çocuklu&#;umuzun bakkallar&#;nda sat&#;lan kavunlu sak&#;zlar ve kavun aromas&#; ile haz&#;rlanan &#;ekerlemelerin tad&#; hala damaklardad&#;r.

Kavun yararlar&#; saymakla bitmez. Cilde ve metabolizmaya pek çok faydas&#; vard&#;r. Kavunla yap&#;lan tatl&#;lar, kavunlu dondurma lezzetleri de bir ba&#;kad&#;r. Ayr&#;ca ülkemizde zaman zaman pek çok ilde kavun festivali düzenlenir. Bu festivallerde kavun tar&#;m&#;, kavun bahçesi ve kavun tarlas&#; hakk&#;nda bilgiler verilerek yar&#;&#;malar yap&#;l&#;r ve ödüller da&#;&#;t&#;l&#;r. Kavun fiyatlar&#; kavunun cinsine, kavun kilosu ve a&#;&#;rl&#;&#;&#;na, sat&#;&#;ta oldu&#;u mevsime göre de&#;i&#;kenlik gösterir. Kavun fiyat&#; kavunun kilosu tart&#;larak belirlenir ve 3 liradan 10 liraya kadar cinsine, mevsimine göre de&#;i&#;ebilir.

Kavunun özellikleri nedir, kavun bak&#;m&#; ve kavun k&#;&#;a nas&#;l saklan&#;r gibi di&#;er bilgileri merak edenler ise makalemizde bunlara da yan&#;t bulabilirler.

kavun

Kavun Nedir?

Kavun, &#;l&#;man ve tropikal iklim bölgelerde rahatl&#;kla yeti&#;tirilebilen bir meyvedir. Kavun bitkisi çiçeklidir. Meyvenin aromatik ve keskin bir kokusu vard&#;r. Bünyesinde güçlü miktarda A, B ve C vitaminleri bar&#;nd&#;r&#;r. Ham haline kelek denir. Kavun üretimi do&#;rudan kavun tohumu ekimi ile gerçekle&#;tirilebildi&#;i gibi kavun fidan&#; ile de sa&#;lanabilir. Kavun fidesi bak&#;m&#;nda sulama ve gübreleme yöntemleri uygulan&#;r. Kavun ekimi emek isteyen bir süreçtir.

K&#;&#;a kavun saklamak istiyorsan&#;z kavunlar&#;n çekirdeklerini temizleyerek, derin dondurucuya buzdolab&#; po&#;etlerinin içinde koyabilirsiniz. Tüketilmek istenilen zamanda d&#;&#;ar&#;ya ç&#;kart&#;lan kavun, çözüldükten sonra ilk günkü tazeli&#;ini korudu&#;undan gönül rahatl&#;&#;&#;yla yenilebilir.

Kavun Çe&#;itleri Nelerdir?

Kavunun iklimlere göre de&#;i&#;kenlik gösterdi&#;i çe&#;itleri vard&#;r. Ülkemizde yeti&#;tirilen ba&#;l&#;ca ka­vun türü; Topatan, Van kavunu (kantalup), Hasanbey ve Alt&#;nba&#; kavunudur. Bunlar d&#;&#;&#;nda; K&#;rka&#;aç, Yuva, Casaba, Honeydew, Galia gibi pek çok çe&#;idi vard&#;r.

Kavunun özellikleri çoktur. Yass&#; veya yuvarlak &#;ekilde bulabilece&#;iniz kavunun, sulu ve etli bir yap&#;s&#; vard&#;r. Kan inceltmeye yard&#;mc&#; olan maddeleri içerdi&#;inden kalp sa&#;l&#;&#;&#; için faydas&#; da büyüktür. Ayn&#; zamanda içeri&#;inde hipertansiyonu engelleyen sodyum bulunur. Kavundan yap&#;lan kavun sirkesi ve at&#;&#;t&#;rmal&#;k sa&#;l&#;kl&#; kavun kurusu da vard&#;r.

kavun faydalar&#;

Kavunun Kalori ve Besin De&#;erleri

Ortalama gram kavunun kalori de&#;eri 28 kcal iken 1 porsiyon yani gram kavun kalori de&#;eri kcal &#;eklindedir. Kalorisinin büyük bir k&#;sm&#; karbonhidrattan gelir ve lif oran&#; hayli dü&#;üktür. Kavun &#;eker oran&#; yüksek oldu&#;undan meyvenin kan &#;ekerini h&#;zl&#; yükseltme özelli&#;i vard&#;r. Kavun &#;eker hastalar&#;na zararlar&#; ile bilindi&#;inden çok fazla önerilmez ve kavun zay&#;flat&#;r m&#; sorusuna cevap ne yaz&#;k ki olumsuzdur, yani kilo ald&#;r&#;r.

Kavun besin de&#;erleri aç&#;s&#;ndan oldukça güçlü bir meyvedir. Kavun vitamin bak&#;m&#;ndan da zengin olmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra: sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bak&#;r ve alfa-beta karotenleri içerir.

Detayl&#; bilgi için: Kavun Kaç Kalori? 1 Dilim Kavun Kaç Kalori? Kilo Yapar M&#;?

Kavunun Faydalar&#; Nelerdir?

  • Kavun faydalar&#; aras&#;nda ilk s&#;ray&#; ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirici özelli&#;inin olmas&#; al&#;r.
  • &#;çeri&#;indeki C vitamini çocuklar&#;n geli&#;iminde önemli olmas&#;yla beraber so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; gibi rahats&#;zl&#;klara da kalkan görevi görür.
  • Potasyumdan sebeple kalp & damar rahats&#;zl&#;&#;&#; olanlara iyi gelir ve bu tip hastal&#;klara yakalanma riskini azalt&#;r.
  • Kalp ritmini dengeleyerek stres ve heyecan benzeri duygular&#; da etkileyen kavun vitamin de&#;eri bak&#;m&#;ndan göz ve cilt sa&#;l&#;&#;&#;na iyi gelen mineralleri de içerir.
  • Kavun uyku kaç&#;r&#;r m&#; diye dü&#;ünenlerin aksine ço&#;unlu&#;u su oldu&#;undan rahat bir uyku çekilmesine imkan tan&#;r.
  • Kavun gaz yapar m&#; konusu tamamen ki&#;inin metabolizmas&#;na göre de&#;i&#;kenlik gösteren bir husustur.

kavun besin de&#;erleri

Kavun Çekirde&#;inin Faydalar&#; Nelerdir?

  • Kavun ya&#;&#; cildi nemlendirip beslemeye yard&#;mc&#; olurken, kavun çekirde&#;i suyu anemi hastal&#;&#;&#;na iyi gelir ve mide rahats&#;zlanmalar&#;na birebirdir.
  • Kavun suyu midedeki asidi dengeler.
  • Kavun yapra&#;&#; ve kavun çiçe&#;i de ayn&#; çekirde&#;i gibi faydal&#; do&#;al harikalard&#;r. Yaprak ve kabuklardan do&#;al oda kokusu, kavun esans&#; yap&#;labildi&#;i gibi &#;erbet ve zeytinya&#;l&#; tariflerde de kullan&#;labilir. Etli yemeklerde tencere içine at&#;lan kavun kabu&#;u etlerin kolay pi&#;mesini sa&#;lar.

Kavunun Cilde Faydalar&#; Nelerdir?

  • Kavun çekirde&#;inin cildi beyazlat&#;c&#;, leke giderici, nemlendirirken onar&#;c&#; özellikleri vard&#;r. Kavun çekirde&#;i ya&#;&#; ile cilde masaj yaparak cildinizi temizleyebilirsiniz. Ayn&#; zamanda kavun maskesi gibi kürler de cildin rengini açarak gözeneklerin nefes almas&#;na yard&#;mc&#; olur.
  • Sadece cilde de&#;il saça da etkisi büyük olan kavun, saç dökülmesini önleyerek saçlar&#;n daha sa&#;l&#;kl&#; ve gür uzamalar&#;na olanak tan&#;r.

Kavun Kabu&#;unun Faydalar&#; Nelerdir?

Kavun kabu&#;u da kavunun tüm di&#;er bölümleri gibi çok faydal&#;d&#;r. Kabu&#;un di&#; a&#;r&#;lar&#;na etkileri vard&#;r. Kabuk dilimlenip kaynat&#;larak so&#;umaya b&#;rak&#;l&#;r. So&#;udu&#;unda gargara yap&#;l&#;r. Bu uygulama di&#; a&#;r&#;s&#;n&#; azaltt&#;&#;&#; gibi di&#; eti sa&#;l&#;&#;&#;na da iyi gelir.

Kavun Nas&#;l Kesilir?

Kavunun ilk önce alt ve üst bölümleri &#;apka gibi kesilerek ç&#;kart&#;l&#;r. Ard&#;ndan meyve ikiye bölünür. Bir ka&#;&#;k yard&#;m&#;yla çekirdekler ç&#;kart&#;l&#;r ve kavun tekrar (bu sefer boyuna dilimler olacak &#;ekilde) dilimlere ayr&#;l&#;r.

Her dilim kabu&#;undan kesilerek, olu&#;an ay &#;eklindeki dilim de küçük kare dilimlere kesilir. So&#;umaya b&#;rak&#;lan kavun sunumu güzelce yap&#;larak afiyetle yenir. Yaln&#;z burada önemli olan nokta; kullan&#;lan b&#;ça&#;&#;n büyük, t&#;rt&#;ks&#;z ve güçlü olmas&#; gerekti&#;idir.

Ferahlat&#;c&#; ve Nefis! 10 Pratik Kavunlu Tarif

1) Kavun Sorbe ile Yaza Merhaba

S&#;caktan bunalanlara özel olarak haz&#;rlanm&#;&#; buz gibi kavunlu bir tarif denemek isteyenler buraya. Yaln&#;z dikkat! Bu tarifi bir kere tadanlar sonras&#;nda müptelas&#; olabilir deniyor. Kavun Sorbe

2) Üzümle Taçland&#;r&#;lan Yaz Tarifi Özel Günlerinizi Süslüyor

Do&#;um günlerinde, kutlamalarda ve farkl&#; organizasyonlarda süslü görünümüyle sofran&#;z&#; renklendirecek olan bu tarif, haz&#;rlan&#;&#;&#; bak&#;m&#;ndan da epey kolay. Üzümle Taçland&#;r&#;lan Yaz Kavunu

3) Kavun Reçeli De&#;i&#;iklik Arayan Han&#;mlar &#;çin Geliyor

Klasik reçel tarifleri d&#;&#;&#;nda farkl&#; lezzetler arayan han&#;mlar&#;n ilgisini çekecek olan kavun reçeli, hem basit hem de dev leziz bir tatla kalbinizi mest ediyor. K&#;&#; aylar&#;nda kavunun tad&#;n&#; kokusunu özleyenler bu tarif ile mutlu oluyor. Kavun Reçeli

4) 3 Malzemeli Kavun Dondurmas&#; Diyet Yapanlar &#;çin &#;ekersiz

Sadece üç malzemeyle evinizde haz&#;rlayabilece&#;iniz bu do&#;al dondurma hem sa&#;l&#;kl&#; hem de &#;ekersiz olmas&#; bak&#;m&#;ndan dikkat çekiyor. K&#;sa sürede yap&#;lan kavunlu dondurma çocuklar için de besleyici ve ilgi çekici görünüyor. 3 Malzemeli Kavun Dondurmas&#;

5) Kavunlu Pelte Güzeli

Reçel ve dondurman&#;n ard&#;ndan peltesiz bir yaz dü&#;ünemeyenler için gelen bu tarif, süsleri aç&#;s&#;ndan da buzdolab&#;n&#;n ve sofralar&#;n güzeli seçiliyor! Kavunlu Pelte

6) Kavun Sorbe ile Kelek Kavunlar De&#;erleniyor

Her tür kavun meyvesi ile haz&#;rlayabilece&#;iniz bu tarif, özellikle kelek ç&#;kan kavunlar&#;n de&#;erlendirilmesi için kula&#;a gayet keyifli geliyor. So&#;uk ve &#;ekersiz, leziz mi leziz kavun sorbe, k&#;sa sürede haz&#;rlanabiliyor. Kavun Sorbe

7) Kavunlu Dondurma Kalbinizi Çal&#;yor

S&#;cak yaz aylar&#;n&#;n göz bebe&#;i dondurma her tür meyveden elde edilebiliyor. Evde haz&#;rlanan do&#;al dondurmalar&#;n ise tad&#; bir ba&#;ka oluyor. Kavunlu dondurma hem pratik hem de lezzetiyle kalbinizi çal&#;yor. Kavunlu Dondurma

8) Kavunlu Smoothie &#;çerek Ferahlay&#;n

Smoothie’siz yaz olur mu? Olmaz! Kavunun aromatik kokusu ve keskin lezzetinden ilham al&#;narak haz&#;rlanan kavunlu smoothie içerek ferahlay&#;n. Kavunlu Smoothie

9) Kavunlu Limonata Çocuklar&#;n Ne&#;esi

Çocuklar&#;n en sevdi&#;i içeceklerden biri olan limonata, limon gibi aynen bire bir kavunla da haz&#;rlanabiliyor. Kavunlu limonata çocuklar&#;n ne&#;esi ve s&#;cak günlerin serinleticisi oluyor. Kavunlu Limonata

10) Kavun Suyu &#;ifa Niyetine &#;çiliyor

Bal ve limonla sadece birkaç dakikan&#;z&#; ay&#;r&#;p haz&#;rlayabilece&#;iniz kavun suyu, &#;ifa niyetine içiliyor. Kendi damak zevkinize göre içeri&#;inde oynamalar yapabilece&#;iniz tarif lezzetini kavundan al&#;yor. Kavun Suyu

Kavun ile haz&#;rlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Neden kavun yemeliyiz? Kavunun bilinmeyen faydaları ve zararları

Yaz aylarının değişmez meyvelerinden biri olan Kavun sadece tat bakımından değil insan sağlığı açısından çok faydalı besin ögelerini barındırmaktadır. Sizlere bu yazımızda Kavunun faydalarından bahsederken bilimsel olarak değerlendirmeleri ele alacağız. Neden kavun yemeliyiz? Kavunun faydaları nelerdir? Kavunun besin değeri nedir? Kavun kaç kalori? Kavun zayıflatır mı? Kavun deri ve saçı besler mi? Olgunlaşmış kavun nasıl anlaşılır? Kavunun zararları nelerdir? Fazla kavun böbreklere zarar verir mi? Hayvansal kaynakların mı yoksa bitkisel kaynakların mı demir emilimi daha iyi? sorularının cevabını yazımızda bulabileceksiniz.


Kavun tıpkı karpuz gibi porsiyon hesabı yapıldığında düşük kalorilidir. Bu yüzden yaz diyetlerinin vazgeçilmezidir.

Bir kase dilimli kavun, içerdiği yüksek su seviyesi sayesinde yalnızca 55 kalori, ancak günlük A vitamini ihtiyacınızınneredeyse tamamını ve C vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılıyor.

Aynı zamanda gram lif içerenbir kase kavun aynı zamanda bir potasyum bulunan besinler arasındadır.

Kavunun içindeki yüksek su seviyesi su kaybına karşı son derece etkilidir. Ancak kavunun faydaları bununla bitmiyor.

Academy of Nutrition and Dietetics şirketi sözcüsü diyetisyen Heather Mangieri, kalori başına besin değerleri göz önüne alındığında kavunun çok iyi bir seçim olduğunu söylüyor.

Dahası, yılında HortScience’da yayınlanan bir araştırmada, portakalın rengi daha açık olsa da, kavundaki bitkisel gıda beta karoten yoğunluğunun portakaldakine göre daha fazla olduğu görüldü.

Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan, yılında Fransa’da gerçekleştirilen bir araştırmada kavunun polifenol içeriğinin diğer meyvelerin hepsinden daha düşük olduğu ortaya çıktı. Polifenol, antioksidan özellikleri gösteren güçlü bir bitkisel gıdadır.

Ancak kavunun yine de, günlük besinlerinden alınan toplam polifenol miktarına önemli katkıda bulunduğu
görüldü.

Bunun sebebi, kavunların porsiyon miktarlarının genellikle daha büyük olmasından kaynaklanıyor; içerdiği su miktarı sebebiyle çok daha fazla kavun tüketerek hem daha az kalori alabilir, hem de kivi gibi besin değeri yüksek fakat porsiyonu küçük meyvelerden elde edebileceğinizden daha çok besleyici madde tüketebilirsiniz.


Kavun nereden geliyor?

Kavunlar, karpuz, şamama, casaba kavunu (Kırkağaç), balkabağı, kabak ve salatalığın da bulunduğu Cucurbitaceae yani kabakgillerin bir üyesidir.

Illinois Extension Üniverstiesi’ne göre kavun, misk kavununun bir çeşididir.

Kuzey Amerika kavunları (Cucumis melo reticulatus) kabuklarının üzerindeki ağ örgüsü ile tanınırken Avrupa kavunları (Cucumis melo cantalupensis) yeşil renklidir, kabuklarında çok az ağ örgüsü bulunur ve içlerinde çok derin olukları vardır. Öyle ki bu meyvelerin kavun olması birçok Amerikalıyı şaşırtmaktadır.

Misk kavunlarının farklı şekle, boyuta, renge ve tada sahip birçok çeşidi vardır. “Misk” kelimesi, Farsça’daki “parfüm” kelimesinden gelmektedir; misk kavunları bu ismi, olgunlaşmamış meyvenin yoğun esansından almıştır. Kavunlar ve misk kavunlarının kökeni İran’dır.

Kavun kelimesinin İngilizce adı olan “cantaloupe”, Vatikan Şehri’nin yakındalarında bir kasaba olan Cantalupo’dan gelmektedir. Ermenistan’dan gelen tohumlar, Rönesans döneminde bu kasabadaki papalığa ait bahçelere dikilmiştir.

Olgunlaşmış kavun nasıl anlaşılır?

Taze kavun seçmek, meyvenin içini göremediğinizden biraz zor olabilir, fakat Mangieri’nin belirttiğine göre tatlı bir kavun yemek istiyorsanuz tazelik önemli.

Kavunu elinize aldığınızda beklediğinizden daha ağır olduğunu fark ederseniz o meyve büyük ihtimalle olgunlaşmıştır.

Ayrıca kavunun daha tatlı olması, sağlık için faydalarının azaldığı anlamına gelmiyor, zira zaman içerisinde daha yumuşayan ve daha sulu hale gelen kavunun şeker oranı, hasattan sonra önemli bir artış göstermiyor.


Kavunun vücut sağlığına faydaları

1. Antioksidan özelliği

A ve C vitaminleri, vücut sağlığına katkı sağlayan antioksidanlardır.

Pharmacognosy Review’da yayınlanan bir makaleye göre antioksidanlar, serbest radikaller ile sorunsuzca etkileşime geçerek oksidatif stres durumunun engellenmesini sağlayan moleküllerdir.

Serbest radikaller hücre hasarına ve hastalıklara sebep olabilen bozulmalara sebep olmaktadır.

A ve C vitaminleri gibi antioksidanlar, kanser, kalp rahatsızlığı ve eklem yangısı gibi rahatsızlıkların önlenmesinde de yardımcı olur.

Bilgili link:Antioksidan nedir? Antioksidanların yararları nelerdir?


2. Metabolik sendrom

The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir araştırmada, yüzlerce İranlı kadında meyve ve sebze tüketimi ile metabolik sendrom vakalarının ilişkisi incelendi.

Metabolik sendrom, aynı anda (yüksek kan şekeri, bel etrafında aşırı yağ birikimi, yüksek kolesterol veya trigliserit seviyeleri ve yüksek tansiyon gibi) birçok rahatsızlığın aynı anda görülmesidir.

Mayo Klinik’e göre metabolik sendrom, hastalarda kalp rahatsızlığı, felç ve diyabet görülmesi riskini de arttırır. Araştırma sonucunda kavun, elma, üzüm, karpuz ve muzu yüksek oranlarda tüketen kadınlarda metabolik sendrom riskinin en düşük olduğu gözlemlendi.


3. Göz sağlığı

Mangieri, göz sağlığı için A vitamininin çok önemli olduğunu vurguluyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi’ndeki Linus Pauling Enstitüsü’ne göre göz içerisinde gerçekleşen son derece karmaşık bir işlem sonucu retinol olarak da bilinen A vitamini, optik sinire bir elektrik sinyali vererek loş ışıkta renklerin algılanmasını ve görme yetisini sağlar. Bitkisel gıda beta karoten ile alınan A vitamini, maküler dejenerasyon (sarı nokta hastalığı) riskini de azaltır.


4. Astım

Journal of Allergy and Clinical Immunology dergisinde yılında yayınlanan bir araştırmaya göre kavunda bulunan beta karoten besinini daha çok tüketen astım hastalarının, hastalık belirtilerinin kontrolünde ve daha rahat nefes almada hayat kalitelerinin daha yüksek olduğu görüldü.


5. Yaraların kapanması, deri ve saç sağlığı

C vitamini, yaraların iyileşmesinde önemli rol oynuyor. British Journal of Community Nursing dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bunun sebebi, C vitamininin kollajen sentezi ve gelişimine katkıda bulunması.

Kolajen, deri ve saç sağlığı için de oldukça önemli.

Dahası, A vitaminin deride de dahil olmak üzere sağlıklı doku büyümesine katkıda bulunduğu ve kavundaki su miktarının deriyi nemli ve yumuşak tuttuğu da bilinmektedir.

İlgili link:Sağlıklı, hacimli, güçlü saçlar için soğan suyu ile yapılan 11 bitkisel tarif


6. Demir emilimi

Mangieri, kavunda bulunan C vitamininin, vücuttaki demir emiliminin sağlanmasına da yardımcı olduğunu belirtiyor. C vitamini, demir emilimini önleyen bitkisel besinlerin etkilerinin ortadan kaldırılmasını sağlayarak meyve, sebze ve sert kabuklu yemişler gibi &#;non-heme&#; kaynaklardaki demirin salgılanmasına yardımcı oluyor. Bu kaynaklarda bulunan demir, et gibi heme kaynaklardaki demirden daha zor emilmektedir.

Demir hayvansal kaynaktan mı yoksa bitkisel kaynaklardan mı alınmalı?

Gıdalarda demir “heme” ve “non heme” olarak 2 şekilde bulunur.

“Heme demir”  hayvansal kaynaklardan gelir ve mide tarafından hemen emilerek sisteme girişi yapılır.

“Non heme” demir ise bitkisel kaynaklı olup, Heme&#;ye göre daha düşük emilim oranı vardır. Hayvansal gıdalardan alınan demir emilimi bitkisele göre neredeyse 3 kat fazladır.


7. Sıvı alımı

%90 oranında sudan oluşan kavunlarda aynı zamanda şekerden gelen elektrolitler de bulunur. Bu da kavunun sıcak bir gün için uygun bir atıştırmalık olmasını sağlar.

Elektrolitler, güneş çarpması ve yorgunluğunu önlemede çok önemlidir.


8. Sindirim

Mayo Klinik’e göre kavunda bulunan lif ve su oranı sindirime yardımcı olur; kabızlığın azalmasında veya önlenmesinde fayda sağlar.


9. Kalp sağlığı

Bir porsiyon ile günlük potasyum ihtiyacınızın %14’ü karşılayan kavun, kalbinizin sağlıklı atmasına yardımcı olur.

Potasyum, vücudunuzdaki elektrik akımını sağlayan bir mineral elektrolittir ve kalp fonksiyonlarının düzgün çalışması için çok önemlidir.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne göre potasyum aynı zamanda kalp-damar sisteminizi yüksek tansiyona karşı da korur.


Kavunun zararları nelerdir?

Kavun tüketimi genel olarak bir sağlık sorununa sebep olmasa da Anjiotensin Dönüştürücü Enzim inhibitörü veya beta bloker kullanan kişilerde yüksek potasyum alımı kontrol altında tutulmalıdır.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ne göre genellikle yüksek tansiyon, migren ya da böbrek hastalıklarının tedavisinde reçeteli olarak verilen bu ilaçlar kandaki potasyum seviyesinin aşırı derecede yükselmesine sebep olabilir.



Ayrıca Bakınız

ETİKETLER:Demir emilimi, kavunun faydaları, kavunun zararları, Potasyum bulunan besinler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası