marmara bölgesi haritası ilçeler / Türkiye Bölge Haritaları

Marmara Bölgesi Haritası Ilçeler

marmara bölgesi haritası ilçeler

kaynağı değiştir]

Bölge genelinde, küçük ölçekli olmalarına rağmen sık bir akarsu ağı vardır. Sakarya, Ergene, Susurluk, Meriç ve Biga Çayı bölgedeki başlıca akarsulardır. Bölge'de irili ufaklı birçok doğal ve yapay göl bulunur. Büyükçekmece Gölü, Samandıra Gölü, Küçükçekmece Gölü, Durusu Gölü, İznik Gölü, Sapanca Gölü, Uluabat Gölü ve Manyas Gölü, açık havası olan tatlı su gölleridir. Bunların haricinde özellikle Güney Marmara Bölümü'nde Biga Yarımadası üzerinde sulama yapılır.

İklim ve bitki örtüsü[değiştir

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir ve Türkiye’nin kuzeybatısında bulunur. Yüzölçümü bakımından 6. büyük bölgemiz olma özelliği ve nüfus olarak en kalabalık bölgesi özelliğini taşır. Marmara Bölgesi’nde 11 ilimiz bulunur. Marmara Bölgesinde sanayi, ticaret, turizm ve tarım gelişmiştir ve  Marmara Bölgesi iklim bakımından Karasal iklim, Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü güney ve alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki nemli ormanlar oluşturmaktadır. 

Karadeniz Bölgesi illeri! Karadeniz Bölgesi bitki örtüsü, haritası, gölleri, bölümleri, dağları

MARMARA BÖLGESİNİN İL VE İLÇELERİ

  1. İstanbul: İlçeleri; Zeytinburnu, Üsküdar, Ümraniye, Tuzla, Sultangazi, Sultanbeyli, Şişli, Silivri, Şile, Sarıyer, Sancaktepe, Pendik, Maltepe, Küçükçekmece, Kartal, Kağıthane, Kadıköy, Güngören, Gaziosmanpaşa, Fatih, Eyüp, Esenyurt, Esenler, Çekmeköy, Çatalca, Büyükçekmece, Beyoğlu, Beylikdüzü, Beykoz, Beşiktaş, Bayrampaşa, Başakşehir, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Avcılar, Ataşehir, Arnavutköy, Adalar'dır.

  2. Yalova: İlçeleri; Yalova, Termal, Çınarcık, Çiftlikköy, Armutlu, Altınova’dır.

  3. Tekirdağ: İlçeleri; Tekirdağ, Şarköy, Saray, Muratlı, Marmara Ereğlisi, Malkara, Hayrabolu, Çorlu, Çerkezköy'dür.

  4. ​​​Sakarya: ilçeleri; Taraklı, Söğütlü, Serdivan, Sapanca, Pamukova, Kocaeli, Kaynarca, Karasu, Karapürçek, Hendek, Geyve, Ferizli, Erenler, Arifiye, Akyazı, Adapazarı'dır.

  5. Kocaeli: İlçeleri; Tütünçiftlik, Kartepe, Karamürsel, Kandıra, İzmit, Gölcük, Gebze, Dilovası, Derince, Darıca, Çayırova, Başiskele'dir.

  6. Kırklareli: İlçeleri; Vize, Pınarhisar, Pehlivanköy, Lüleburgaz, Kofçaz, Kırklareli, Demirköy, Babaeski’dir.

  7. Edirne: ilçeleri; Uzunköprü, Süloğlu, Meriç, Lalapaşa, Keşan, İpsala, Enez, Edirne'dir.

  8. Çanakkale: İlçeleri; Yenice, Lapseki, Gökçeada, Gelibolu, Ezine, Eceabat, Çanakkale, Çan, Bozcaada, Biga, Bayramiç, Ayvacık'tır.

  9. Bursa: İlçeleri; Yıldırım, Yenişehir, Osmangazi, Orhangazi, Orhaneli, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Kestel, Keles, Karacabey, İznik, İnegöl, Harmancık, Gürsu, Gemlik, Büyükorhan'dır.

  10. Bilecik: İlçeleri; Yenipazar, Söğüt, Pazaryeri, Osmaneli, İnhisar, Gölpazarı, Bozüyük, Bilecik’tir.

  11. Balıkesir: İlçeleri; Susurluk, Sındırgı, Savaştepe, Marmara, Manyas, Kepsut, İvrindi, Havran, Gömeç, Erdek, Edremit, Dursunbey, Burhaniye, Bigadiç, Bandırma, Balya, Balıkesir, Ayvalık'tır.

MARMARA BÖLGESİ HARİTASI

MARMARA BÖLGESİ İKLİMİ

Bölgede üç farklı iklim tipi görülür.

Karadeniz kıyılarında ılman iklim, Marmara ve Ege Denizi kıyılarında Akdeniz iklimi, iç kısımlarda karasal iklim görülür. İklim kıyıdan uzaklaştıkça içerilerde sertleşir.

Soğuk kuzey rüzgarlarına açık olduğu için Karadeniz kıyıları kışın biraz daha soğuk geçer. Enlemin etkisinden dolayı Akdeniz İklimi biraz bozulur. Yaz kuraklığı daha az kışlar ise daha soğuk, kar yağışı olağandır.

Ergene havzasında, güney Marmara'nın iç kısımlarında istep iklimi özelliği görülür Yaz sıcak, kış soğuktur. En çok yağışını kış, en az yağışını yaz mevsiminde alır.

MARMARA DENİZİNE KIYISI BULUNAN İLLER

  1. İstanbul

  2. Tekirdağ

  3. Çanakkale

  4. Balıkesir

  5. Bursa

  6. Yalova

  7. Kocaeli

MARMARA DENİZİNE KIYISI BULUNMAYAN İLLER

  • Kırklareli (Karadeniz'e kıyısı bulunur.)

  • Edirne (Ege Denizi'ne kıyısı bulunur.)

  • Sakarya (Karadeniz'e kıyısı bulunur.)

  • Bilecik (Bilecik'in hiçbir denize kıyısı yoktur.)

MARMARA BÖLGESİ OVALARI

  1. Ergene Ovası: adını üzerinden geçen Ergene nehrinden almakta olan bu ovanın havza büyüklüğü kilometre karedir.

  2. Adapazarı Ovası: Karadeniz ile Samanlı Dağları arasındadır. Kuzey Anadolu Fay hattı bölgesi üzerinde bulunmaktadır.

  3. Yenişehir Ovası: Batı-doğu istikametine doğru bir elips şeklini almaktadır.

  4. Karacabey Ovası: Bursa ovasından Görüklü yamaçları ile ayrılmaktadır. Mustafakemalpaşa ovasından yüksekliğe sahiptir.

  5. İnegöl Ovası: Kuzeyde yenişehir ovasından ayrılmaktadır. Doğu tarafında Ahı dağı, Güney tarafında Uludağ sırasının doğu uzantısı bulunan domaniç dağları bulunmaktadır.

  6. Balıkesir Ovası: Marmara Bölgesi’nin Güney tarafında bulunan Balıkesir Ovası, ismimi batısında bulunan Balıkesir şehrinden almaktadır.

  7. Bursa Ovası: Güney tarafında Uludağ, kuzey doğu tarafında Gemic Dağı, Kuzey tarafında Mudanya isimleri ile anılan Tepeler ile çevrilidir.

  8. İznik Ovası: Kuzey tarafından Samanlı Dağları, doğu tarafından Pamukova çöküntü alanından ayırmakta olan yüksek eşik sahası, güney tarafında ise Gürle Dağı ve Avdan Dağları çevrelenmiştir.

MARMARA BÖLGESİ DAĞLARI

  1. Elmacık Dağı

  2. Kazdağı

  3. Armutçuk Dağı

  4. Bolu Dağı

  5. Işıklar Dağı

  6. Domaniç Dağı

  7. Samanlı Dağları

  8. Uludağ

  9. Kapıdağ

  10. Biga dağları

  11. Koru dağları

  12. Yıldız Dağları

Marmara Bölgesi’nde bulunan kıvrımlı dağlar: Yıldız Dağları Samanlı Dağları Koru Dağları.

Marmara Bölgesi’nde bulunan volkanik dağ: Uludağ.

Marmara bölgesindeki dağların ortak özellikleri: Marmara bölgesindeki dağların ortak özellikleri,, Marmara Bölgesi, ortalama yükseltisi en az bölgedir. Fazla engebeli bir yapıya sahip değildir. Marmara bölgesinde kıvrımlı ve volkanik özelliğe sahip dağlar yer almaktadır. Yer şekilleri sade olduğu için ulaşımı da kolaydır. Dağınık yerleşmiş çeşitli dağları vardır. Bunların en büyüğü Bursa’daki Uludağ’dır. Yüksekliği metredir.

MARMARA BÖLGESİNİN GÖLLERİ

Bölge'de irili ufaklı bir çok doğal ve yapay göl bulunur. Çatalca- Kocaeli bölümünde Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü, Durusu Gölü, Güney Marmara bölümünde ise İznik Gölü, Sapanca Gölü, Uluabat Gölü ve Manyas Gölü, açık havası olan tatlı su gölleridir. Bunların haricinde özellikle Güney Marmara Bölümü'nde Biga Yarımadası üzerinde sulama amaçlı birçok baraj gölü ve gölet bulunur.

  1. Büyük Çekmece Gölü

  2. Küçük Çekmece Gölü

  3. Durusu Gölü

  4. Sapanca Gölü

  5. Manyas Kuş Gölü

  6. İznik Gölü

  7. Uluabat Gölü

Göller : Bölgenin Güney Marmara Bölümü’nde tektonik oluşumlu, büyük tatlı su gölleri bulunur. Bunlar İznik Gölü, Ulubat Gölü, Manyas Gölü ve Sapanca Gölü’dür. Durusu (Terkos), Büyük Çekmece ve Küçük Çekmece gölleri ise kıyı set gölleridir. Ayrıca bölgede birçok baraj gölü de bulunmaktadır.

MARMARA BÖLGESİNİN AKARSULARI

  1. Susurluk Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür.)

  2. Gönen Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür.)

  3. Kocabaş Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür.)

  4. Sakarya Irmağı (Karadeniz'e dökülür.)

  5. Kara Men­deres Çayı (Ege Denizi'ne dökülür.)

  6. Meriç Irmağı (Ege Denizi'ne dökülür.)

  7. Ergene Nehri (Ege Denizi'ne dökülür.)

  8. Biga Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür.)

&#;anakkale İl&#;eleri Nelerdir? &#;anakkale'nin Ka&#; İl&#;esi Vardır, N&#;fusu Ka&#;tır? &#;anakkale Haritası…

Ege ve Marmara Denizini birbirine bağlayan bu şehir, stratejik bir konumda bulunmaktadır. İlin ekonomik faaliyetleri içinde ticaret ve tarım da oldukça önemlidir. 

Çanakkale İlçeleri Nelerdir?

 Çanakkale'nin ilçeleri sırası ile; Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki, Yenice olarak belirtilebilir. 

Çanakkale'nin Kaç İlçesi Vardır?

 Çanakkale'nin 11 tane ilçesi bulunmaktadır. Çanakkale'de en kalabalık ilçenin Biga olduğu belirtilebilir. Çanakkale'nin en kalabalık ikinci ilçesi ise Çan ilçesidir. Çanakkale'nin en az nüfusu bulunan ilçeleri; Gökçeada, Bozcaada ve Eceabat şeklinde belirtilmiştir. 

Çanakkale'nin Nüfusu Kaçtır?

 Çanakkale'nin nüfusu; kişi olarak belirlenmiştir. Çanakkale'nin nüfusu içerisinde; kadın ve erkek bulunmaktadır. Bununla beraber Çanakkale'nin nüfusu senesine göre kişi azalmıştır. 

Çanakkale Haritası

 Türkiye'nin kurtulmasında en mühim savaşların yapıldığı ve en önemli mücadelelerin verildiği Çanakkale, eşsiz bir kahramanlık hikayesinin yazıldığı şehirdir. Bununla beraber Çanakkale; Anadolu topraklarının kuzeybatı taraflarında, Ege ve Marmara Bölgesi içerisinde yer aldığı bir il olduğu söylenebilir. Çanakkale; Tekirdağ, Balıkesir ve Edirne illeri ile komşu bir şehirdir. Çanakkale; Türkiye çapında büyük şehir olarak belirtilmiştir. Çanakkale Destanı ile beraber popülerliği dünyaya yayılan bu şehre bağlı olan Gelibolu Yarımadası, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nde birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. 

Çanakkale İlçeleri Nelerdir Çanakkalenin Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır Çanakkale Haritası…

Çanakkale'de Gezilecek Yerler

 Çanakkale hem konumu hem de tarihi itibariyle gezilmesi gereken en önemli şehirler arasında bulunmaktadır. Çanakkale'nin gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerinden birkaçı ise aşağıdaki gibi olacaktır;

 - Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı: Çanakkale'de görülmesi gereken yerlerin en başında Çanakkale Şehitliği bulunmaktadır. senesinde açılan bu şehitlik, senesinde Çanakkale Savaşı'nda yaşamını yitiren Mehmetçikler için yapılmıştır. 

 - Truva Atı: Truva Atı; Homeros'un destanında ve Yunan mitolojisinde meşhur olan bir attır. Bu at; Troya Savaşı'nın son bulması adına Odyssesus'un dahi planı sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu savaşın ise Çanakkale topraklarında olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden Kültür Bakanlığı, senesinde atın kopyasını yaptırmak ister. 

 - Aynalı Çarşı: senesinde inşa edilmiş olan Aynalı Çarşı, Çanakkale'de mutlaka olarak görülmesi gereken yerlerdendir. Bu çarşı; Çanakkale Savaşı'nda oldukça büyük hasarlar almıştır. 

Çanakkale'de Ne Yenir?

 Çanakkale'de tadılacak pek çok lezzetli yemek bulunmaktadır. Bununla beraber her yemeğin oldukça lezzetli ve damakta tat bırakan lezzetler olduğunu belirtmek de mümkündür. Çanakkale'de tadılması gereken lezzetlerden birkaçı;

 - Tumbi

 - Biga Köftesi

 - Metez

 - Yumurtalı Tiken,

 - Çırpma,

 - Melki Yemeği,

 - İncir Dolması, 

 - Sardalye Balığı,

 - Napoli Pizza,

 - Gülen Pide olarak belirtilebilir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası