bilgi yönetimi bölümü dersleri / Bilgi Yönetimi - Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu - Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Bilgi Yönetimi Bölümü Dersleri

bilgi yönetimi bölümü dersleri

Bilgi Yönetimi Bölümü

Bilgi Yönetimi Bölümü Nedir?

Bilgi yönetimi nedir sorusu, ulaşılmak istenen hedefe ve bakış açısına göre farklı şekillerde cevaplanabilir. Tüm tanımlamaların ortak özelliği bilgi yönetiminin bir süreç olduğudur. Bilgi yönetimi sürecinin safhaları vardır. Bu safhalar; kişisel bilgi ve deneyime dayalı kurumsal verilerin yasalara uygun şekilde toplanması, düzenlenmesi, kaydedilmesi ve faydalı bilgilere dönüştürülmesidir. Bilgi Yönetimi programlarının son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetmesinin en önemli nedeni; bu bölümün öğretim tasarımı, geliştirme, öğrenme ve bilgisayar bilimi gibi farklı disiplinler arasında bağlantı kurmasıdır. Bilgi Yönetimi bölümü, sektöre bilgili ve yetenekli insanlar yetiştirir. Bu bölümde, verilen teorik ve pratik eğitimle bilgisayar biliminden anlayan, bilgiyi hızlı ve doğru bir şekilde ileten sistemler oluşturacak insanları eğitmek amaçlanır.

Bilgi Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu programının amacı; kullanması gereken mevcut yazılımlardan en iyi şekilde yararlanacak ve buna yönelik geliştirmeler yapacak nitelikli bireyler yetiştirmektir. Bununla birlikte bilgi yönetimi modelleri beş aşamaya ayrılmıştır. Bunlar; bilginin yaratılması, elde edilmesi, organizasyonu, erişimi ve kullanımıdır. Bu bölüm, üniversitelerde bulunan bir ön lisans bölümüdür. Bilgi yönetimi 2 yıllık ne iş yapar sorusu şöyle cevaplanabilir; çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin bilgi, belge ve işlem departmanlarında çalışırlar. Ayrıca mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı'ndan başarılı oldukları takdirde lisans düzeyinde eğitim veren bölümlerde okuma şansı yakalayabilirler.

Bilgi Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgi çalışanlarının görevleri; bilgi oluşturma, bilgiye erişim, ilgili işlemleri gerçekleştirerek bilgiyi dönüştürme, bilgi iletimi ve bilgi depolama gibi temel işlemleri gerçekleştirmektir. Bununla birlikte ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, Dikey Geçiş Sınavı'ndan geçerli bir not aldıkları takdirde bir lisans programında öğrenim görebilirler. Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar ve Eğitim Teknolojileri, İşletme, Lojistik Yönetimi gibi bölümlere geçilebilir. Bu bölümde okutulan başlıca dersler şunlardır;

  • Genel Muhasebe
  • Davranış Bilimlerine Giriş
  • Bilgisayar Bilgisi ve Uygulamaları
  • İşletmeye Giriş
  • İşletme ve Mikro ekonomiye Giriş
  • İş Hukuku
  • Araştırma Yöntemleri
  • Mali Yönetim
  • Yönetim ve Organizasyon
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • Örgütsel Davranış
  • Yönetim Ve Organizasyon
  • Pazarlama Yönetimi
  • İnternet Teknolojileri
  • Kurumsal Bilgi
  • Planlama ve Denetleme Araçları
  • Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
  • Kalite Güvence ve Standartlar

Bilgi Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu alanda çalışmak isteyen kişi, bilgi yönetimi ne iş yapar sorusunun cevabı için bu alanda çalışanların görevlerini ve sorumluluklarını bilmelidir. Programın amacı; Öğrencilerin güncel yazılımları etkin ve verimli bir şekilde kullanmalarını, bilgi yönetimi kavramlarını öğrenmelerini, internet ortamında iş ile ilgili iletişim kurabilmelerini, internet ortamında girişimcilik ve yönetim konularında deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Bunun yanı sıra bu sektörden mezun olanlar özel kuruluşlarda veya kamu kurumlarında çalışabilirler. Ayrıca akademik kariyer fırsatlarından da yararlanabilirler. Memur olarak çalışabilmek için KPSS'ye girip gerekli puanın alınması gerekir. İlgili şirketlerde yöneticilik ve genel müdürlük pozisyonlarında çalışmayı sürdürebilirler. Bunun yanı sıra bilgi yönetimi maaş miktarı konusu çalışılan sektöre ve kurumun ücret politikasına göre değişir. İlgili bölüm mezunları bilgisayarlı teknoloji çözümleri üretmektedir. Ayrıca ticaret ve sanayi kuruluşları için belge takibinde ve araştırma merkezlerinin belge ve bilgi merkezlerinde de çalışabilirler.

Bilgi Yönetimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bilgi yönetimi mezunları için kariyer fırsatları oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Bilgi yönetimi iş imkanları kapsamında bu bölüm mezunları, özel sektörde faaliyet gösteren birçok şirkette iş bulabilirler. Bu bölüm mezunları, şirketlerin; bilgi işlem ve telekomünikasyon bölümlerinde bilgi yönetim danışmanı olarak çalışabilirler. Şirket tarafından oluşturulan verilerin sistematik girişi ve yerleştirilmesi işlemlerini yapabilirler. Bununla birlikte bu meslekte veri girişi ve düzenleme sürecinde pratik olmak, problem çözmeye odaklanmak ve güçlü iletişim kurmak önemlidir. Mezunlar, seafoodplus.info'te yayınlanan en güncel bilgi yönetim danışmanı iş ilanlarını inceleyebilir, kendilerine uygun ilanlara başvurabilirler.

Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü

  • EA

    4 Yıl

  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    ANKARA

    Burslu

    :
    :
    :

    :
    :
    :

    : 5
    : 5
    : 5

  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    ANKARA

    %50 İndirimli

    :
    : 0
    : 0

    :
    :
    :

    : 24
    : 24
    : 28

  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
    ANKARA

    Ücretli

    :
    : 0
    : 0

    :
    :
    :

    : 1
    : 1
    : 2

Merhaba arkadaşlar ben Şafak Bulut, Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim ve Hukuk Fakültesi’nde çift ana dal yapıyorum. Bugün size teknoloji ve bilgi yönetimi bölümünden bahsedeceğim. Teknoloji ve Bilgi Yönetimi bölümü yılında kurulmuştur, Türkiye’de tek olma özelliğine sahiptir. İşletme bölüm derslerinin temellerini alarak ve son yıllarda önemli hale gelen araştırma, inovasyon, girişimcilik gibi alanlara daha çok ağırlık veren; bunları bilişim teknolojileri ile destekleyen bir bölümdür. Genel olarak verilen dersler yönetim ağırlıklı ve bilişim ağırlıklı derslerdir. Yönetim ağırlıklı dersler: Ar-Ge yönetimi, bilgi yönetimi, teknoloji yönetimi gibi derslerdir. Bilişim ağırlıklı dersler ise programlama dilleri, veri tabanı gibi derslerdir. Uygulamalı derslerimizi laboratuvarlarımızda almaktayız. Her öğrenciye bir bilgisayar düşmektedir. Bölümümüzde zorunlu staj yoktur fakat isteğe bağlı staj yapma imkanına sahibiz. Hocalarımızın tavsiyeleri ve kendi isteğimizle staj yerlerimizi belirleyebilmekteyiz. Bölümümüzde tez çalışması yer almamaktadır. Bölümümüz iktisadi ve idari bilimler fakültesinde olduğu için Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (KPSS) girme imkanına sahibiz. Özel sektörde ise araştırma geliştirme merkezlerinde, teknoparklarda, bilişim ve komünikasyon alanlarında çalışma imkanına sahibiz. Arkadaşlar videomuzun devamında, bölümümüzde okuyan başka bir arkadaşım Başkent Üniversitesi’nin bu bölümünde okurken yaşadıklarından kısaca bahsedecek.
Merhaba ben Mustafa Buğra Çiğdem, Teknoloji Bilgi Yönetimi Bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim. Teknoloji ve bilgi yönetimi bölümünün lisans programından mezun olduktan sonra nitelikli eleman açığı olan pek çok sektörde iş bulma imkanımın yüksek olduğunu düşündüğüm için bu bölümü tercih ettim. Üniversite sınavına girmeden önce zaten Ankara’da okumayı düşünüyordum. Sınava girdikten sonra da yaptığım araştırmalara göre bu bölümde iş bulma olanağımın yüksek olduğunu gördüm ve Başkent Üniversitesi’ni tercih ettim. Bölümde okurken en çok okulun kütüphanesinden, servis hizmetinden ve laboratuvarlardan yararlandım. Özellikle araştırma ödevleri ve sunumlar verildiğinde, kendi bilgisayarımı getiremediysem okulun kütüphanesindeki bilgisayar odası, çalışmalarımı tamamlamak için oldukça faydalı oldu. Mezun olduktan sonra önce özel sektörde bir işe girip kendimi o işte olabildiğince geliştirmeyi, o sırada da KPSS sınavlarına çalışıp kendime kamuda bir iş bulmayı düşünüyorum. Bu bölümü tercih edecek arkadaşlarımıza öncelikle okulumuzun tanıtım günlerine gelmelerini tavsiye ederim. Ondan sonra ise sosyal medya hesaplarımızda bölümümüzün yaptığı işleri takip edebilirler. Başkent Üniversitesi buraya gelecek öğrenciler için sosyal anlamda ve eğitim anlamında oldukça doyurucu olacaktır. Buraya gelecek arkadaşlarımıza başarılar dilerim.

DAHA FAZLASINI GÖRÜNTÜLE

.


Bilgi Yönetimi Önlisans Programı bilgi çalışanı olarak nitelendirilen, bilgisayarla ileri düzeyde tanışık orta kademe işgücü yetiştirmeye yönelik bir programdır. Bu bölümde okutulan dersler yıllıktır ve bölümün öğrenim süresi 2 yıldır. Programın öğrenci kontenjanı örgün öğretimde 30 öğrencidir.

Bilgi Yönetimi, öğretim tasarımı, gelişim ve öğrenme, bilgisayar bilimleri gibi farklı disiplinler arasında birleştirici bir alan niteliğinde olduğu için, ülkemizde son yıllarda ihtiyaç duyulan ve yeni gelişmekte olan alanlardan biridir. Bilgi Yönetimi programının temel amacı, işletmelerde güncel yazılımları etkin ve verimli kullanarak kurumsal bilgiyi yeni teknolojilerle işleyebilme becerisine sahip, bilgisayarla ileri düzeyde tanışık orta kademe işgücü yetiştirmektir. Ayrıca, programı tercih eden öğrencilere, çağdaş bilgi işlem ve iletişim araçları kullanarak işletmelerde bilgiyi oluşturma, düzenleme, iletme, sunma, paylaşma, sorgulama ve saklama problemlerine çözüm üretme becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır.

Mezunların İstihdam Olanakları

Programdan mezun olacak öğrenciler, 2 yıllık öğrenimleri boyunca aldıkları (Eğitimde Büro Yönetimi, Genel işletme, İşletim Sistemleri, Masaüstü Yayıncılık, işlem tabloları, Çoklu Ortam Uygulamaları, Kurumsal İletişim ve Birlikte Çalışma, Yönetim ve Organizasyon, Veri Tabanı Yönetim Sistemleri, Toplam Kalite Yönetimi, İşletme Yönetimi, iş ve Sosyal Güvenlik Hukuku gibi) derslerle işletmelerin ihtiyaç duydukları ara eleman açığını dolduracak niteliklere sahip olacaklardır.

Program mezunları, her alanda faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük işletmeler ile kamu sektöründeki kurumların ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların birçok bölümünde; bununla birlikte, danışmanlık ve araştırma şirketlerinin proje ekiplerinde “ara eleman” olarak istihdam edilebilirler.

Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS)başarılı oldukları takdirde,

  • Bilgi ve Belge Yönetimi
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • İşletme
  • İşletme Bilgi Yönetimi
  • İşletme Enformatiği
  • İşletme-Ekonomi
  • İşletme Yönetimi
  • İşletme-Ekonomi
  • Lojistik Yönetimi
  • Teknoloji ve Bilgi Yönetimi
  • Yönetim Bilişim Sistemleri

Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Bilgi Yönetimi Dersler

Programda Okutulan Dersler ve AKTS Kredileri

Dersin
Kodu

Dersin Adı

Dersin
Kategorisi

Teorik

Uygulama

Dersin
Kredisi

AKTS

BLY   Bilgisayara Giriş

Zorunlu

2

0

2

4

BLYGenel İşletme

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

Büro Yönetimi

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

İşletim Sistemleri

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

Masaüstü Yayıncılık

Zorunlu

3

0

3

4

MAT

Matematik I

Zorunlu

4

0

4

3

TUR

Türk Dili I

Zorunlu

2

0

2

2

TAR

Atatürk İlk. Ve İnk. Tarihi

Zorunlu

2

0

2

2

YAD

Yabancı Dil I

Zorunlu

2

0

2

3

TOPLAM

23

0

23

30

Dersin
Kodu

Dersin Adı

Dersin
Kategorisi

Teorik

Uygulama

Dersin
Kredisi

AKTS

BLY

İşlem Tabloları

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

Çoklu Ortam Uygulamaları

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

Kurumsal İletişim Ve Birlikte Çalışma

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

Yönetim Ve Organizasyon

Zorunlu

2

0

2

4

BLY

Pazarlama Yönetimi

Zorunlu

3

0

3

4

MAT

Matematik II

Zorunlu

4

0

4

3

TUR

Türk Dili II

Zorunlu

2

0

2

2

TAR

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

Zorunlu

2

0

2

2

YAD

Yabancı Dil II

Zorunlu

2

0

2

3

TOPLAM

24

0

24

30

Dersin
Kodu

Dersin Adı

Dersin
Kategorisi

Teorik

Uygulama

Dersin
Kredisi

AKTS

BLY

Grafik Uygulamaları

Zorunlu

3

0

3

5

BLY

İnternet Teknolojileri

Zorunlu

3

0

3

5

BLY

Kurumsal Bilgi Yönetimi

Zorunlu

3

0

3

5

BLY

Planlama Ve Denetleme Araçları

Zorunlu

3

0

3

5

BLY

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri

Zorunlu

4

0

4

5

BLY

Kalite Güvence Ve Standartlar

Zorunlu

2

0

2

3

BLY

Araştırma Yöntemleri

Zorunlu

2

0

2

2

TOPLAM

20

0

20

30

Dersin
Kodu

Dersin Adı

Dersin
Kategorisi

Teorik

Uygulama

Dersin
Kredisi

AKTS

BLY

Ofis Uygulamaları Geliştirme

Zorunlu

3

0

3

3

BLY

İnternet Programcılığı 

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

İşletme Yönetimi

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

Yönlendirilmiş Çalışma

Zorunlu

3

0

3

4

BLY

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Zorunlu

4

0

4

4

BLY

Halkla İlişkiler

Zorunlu

2

0

2

2

BLY

Müşteri İlişkileri Yönetimi 

Zorunlu

2

0

2

3

STJ

İşyeri Eğitimi

Zorunlu

0

0

0

6

TOPLAM

20

0

20

30

Ders ve Program Çıktılarının Karşılaştırılması:

DERS KODU/ADI

PROGRAM ÇIKTILARI

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

MAT

X

X

X

X

X

X

X

X

X

TUR

X

X

X

X

X

X

TAR

X

X

X

BİL

X

X

X

X

X

X

X

YAD

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

 X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

MAT

X

X

X

X

X

X

X

X

X

TUR

X

X

X

X

X

X

X

TAR

X

X

X

YAD

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

BLY

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

X

BLY

X

X

X

X

X

X

X

X

STJ

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir