kayisi hangi mevsimde yetişir / Malatya Kayısısı

Kayisi Hangi Mevsimde Yetişir

kayisi hangi mevsimde yetişir

Kayısı Ne Zaman Çıkar Kayısı Mevsimi Ne Zaman

Kayısı hem yaz mevsiminin hem de kış mevsiminin severek tüketilen meyvelerindendir. Tatlımsı ve lezzetli tadıyla kış mevsiminde kuru kayısı, yazları ise yaş kayısı olarak tüketiriz. Besin içeriği oldukça zengin olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, demir ve fosfor içerir. Ayrıca lif içeriği yüksek olan kayısı uzun süre tok kalmayı ve bağırsakların kızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Kayısı Hangi Mevsim Tüketilir?

Kayısı yaz meyvesidir. Haziran ve temmuz ayında hasadı yapılır ve satışı bu aylarda yapılır. Yaş kayısı Yaz mevsiminin Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında Pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarında satışa sunulur. Taze yani yaş kayısı kurutularak yaz kış kuruyemişlerde ve pazarlarda satışa sunulur.

Türkiye’de kayısı ağaçları Malatya ilimizin sembolü haline gelmiştir. Kayısı Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yetiştirilir. Kışları soğuk, yazları sıcak olan iklimde ve kıraç topraklarda yetiştirilen kayısı ağaçları, en yoğun olarak Malatya’da yetiştirilir. Elazığ, Iğdır, Antalya ve Mersin illerimizde de kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.  

Kayısının Faydaları Nelerdir?

Kayısı tüketmek, kanda biriken toksinleri dışarı atılmasına yardımcı olur ve kanı temizler.

Kayısıda bulunan antioksidanlar, A ve C vitaminleri sayesinde serbest radikallerle mücadele ederek kanser hastalıklarını önler. Ayrıca kayısı çekirdeğinin içerisinde bulunan B17 de kanserle mücadele epey etkilidir.  

Kayısı tüketmek kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir. Antioksidanlar sayesinde kalp rahatsızlıklarını önler, kalp krizi riskini azaltır, kolesterol değerlerini dengeler ve kötü kolesterolü düşürmekte etkilidir.

Kayısı solunum yolları rahatsızlıklarına şifadır. Bronşit, astım gibi solunum rahatsızlıkları olan kişilerin solunum sistemini rahatlatmak için günlük kayısı suyu tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Demir bakımından zengin olan kayısı, anemi (kansızlık) hastalığının tedavisine yardımcı olur. Kan akışını ve oluşumu destekler.

Lif içeriği yüksek olan kayısı içerisinde selüloz ve pektin maddesi barındırır. Böylece sindirim sisteminin çalışmasını destekler ve bağırsakların çalışmasında epey etkilidir. Kabızlık rahatsızlığı olan kişilerin 1 kase ev yoğurduyla beraber   adet kayısı tüketmeleri tavsiye edilir.  

Lif içeriği yüksek olan kayısı kilo vermek isteyenler için harika bir meyvedir. Lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi verir ve bağırsakları çalıştırır.A,B ve C vitaminleri yönünden zengin olan kayısı, cildi besler ve cilt rahatsızlıklarını önler. Kayısıyı ezerek yapılan maskeler doğal nemlendirici görevini görür. Kayısının faydası olduğu kadar çekirdeği de cilt sağlığı için çok önemlidir. Kayısı çekirdeği ezilerek, temiz cilde peeling yaparak ölü hücrelerden arındırır ve hücreleri yenileyerek daha parlak bir cilde haline getirir. Ayrıca sağlığa, cilde faydaları olan kayısı saçlara da çok iyi gelir. Bunun için kayısı yağları veya kayısı maskeleriyle saç derisine bakım yapmak, canlı ve parlak saçlar için doğal bir yöntemdir.

Besin değeri çok yüksek olan kayısı hamilelik sürecindeki kadınlar için çok faydalı bir meyvedir. Kayısı kanı temizleme ve kan yapıcı özelliğiyle gebelik sürecinde iken anne ve çocuk sağlığı için mutlaka tüketilmesi gerekir.

Kalsiyum yönünden zengin olan kayısı kemik sağlığı ve kemik gelişimi için çok etkilidir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların mutlaka kayısı tüketmeleri gerekmektedir.

Kuru kayısı ve yaş kayısı görme fonksiyonlarını sağlıklı yönde arttırır. İçerisindeki A,C ve E vitaminleri sayesinde gece körlüğü, göz dejenerasyonu ve katarakt gibi göz rahatsızlıkların riskini azaltır.

Kaysının Zararları Var Mıdır?

Çok faydaları olan kayısının bilinen bir zararı yoktur. Ancak her besinde olduğu gibi aşırıya kaçmadan tüketilmesi tavsiye edilir. Aksi taktirde kasılma, şişkinlik ve ishal gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca hamilelik sürecinde ve emziren anneler kayısıyı tüketmeli fakat çekirdeklerini tüketmemeleri  gerekmektedir.

Kayısı

Yemeklerde, tatlılarda, reçel, marmelat ve komposto yapımında ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir meyvedir. Sarı meyveler grubunda yer alan kayısı, lif içeriği oldukça yüksek olan sağlıklı bir yaz meyvesidir.
Kayısının meyvesi kadar iç kayısı çekirdeği de tüketilir. Kayısının çekirdeği, yıllardır üzerinde konuşulan, faydalarının yanı sıra fazla tüketildiğinde yan etkileri olması sebebiyle dikkatli kullanılması gereken bir yiyecektir. Olgun bir kayısının çekirdeğin kurutulması ve kırılmasıyla ortaya çıkan kısım çiğ olarak tüketilmekte ya da yağı çıkarılarak yemeklerde kullanılmaktadır.
Son yıllarda Japon kiraz çiçeklerine benzer, görsel bir şölen sunan kayısı çiçeği de oldukça popüler oldu. Kayısı ağaçlarının yeni çiçek açtığı dönemlerde özellikle Malatya’da bu harika görünümler ilgi odağı oluyor.

Kayısı Nerede Yetişir, Hangi Mevsimde Yetişir?

Kayısı mevsimi yazdır. Haziran - Temmuz ayında hasadı yapılır ve satışı da bu aylarda başlar. Yaş kayısı yine yaz mevsiminin Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında pazar tezgahlarında satışta olur. Kuru kayısıyı yıl boyunca pazarlarda ve marketlerde bulmanız mümkündür. Kayısı, ılıman ve sıcak iklimleri tercih etmektedir. Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya başta olmak üzere Elazığ, Mersin, Iğdır ve Antalya’da yetişmektedir. Ayrıca Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.

Kayısı Nerede Meşhur?

Güller familyasından olan kayısı, ülkemizin birçok yerinde yetişse de en iyi kayısılar Malatya’dan çıkıyor.

Kayısı Çeşitleri

Kayısının en bilinen çeşitlerini Madador, Tirintina, Septik, İtalyan tokalı, Karacabey ve Şekerpare olarak saymak mümkündür.

Kayısının Faydaları

○ Kayısı anemi tedavisinde yardımcı olan bir demir kaynağıdır.
○ Bağışıklığın güçlendirilmesini destekler ve soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara daha az yakalanmanıza yardımcı olur.
○ Kayısılar kalori ve karbonhidrat açısından oldukça düşüktür. 1 adet kayısı sadece 17 kaloridir. Çok iyi bir diyabet diyetinin bir parçası olabilirler, çünkü lifli yapısıyla kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardım eder.
○ Kayısının içindeki potasyum, kan basıncını düşürür ve bu nedenle kalp krizlerinin önlenmesine yardımcı olur.
○ Kayısı çekirdeği ile hazırlanan peeling, ciltteki ölü derilerden arınmanızı ve hücrelerinin yeniden canlanmasını sağlayabilir.
○ Kayısı yağı, cildin esnekliğini ve elastikiyetini korumaya destek olur. Diğer faydalı yağlar ile cildinizi yumuşatmak için kullanılabilir. Çok yumuşak bir doğal yağ olmasıyla da bebek ürünlerinde kullanılabilir.
○ Kayısı yağında bol miktarda bulunan E vitamini, saçın sağlıklı gelişimini destekler ve saç kaybının önlenmesine yardımcı olur.
○ Kayısı çayı, çiğ olarak tüketeceğiniz kayısının tüm faydalarını içinde barındırır. Kuru kayısının kaynatılarak demlenmesi ile oluşan bu çay oldukça da lezzetlidir.

Kayısı Nasıl Kurutulur?

Mevsiminde toplanan kayısılar farklı şekillerde kurutulan çeşitleriyle bütün kış tatlılarda ya da peynir tabaklarında yerlerini alıyor. Gün kurusu ve İslimli sarı kayısı olarak ikiye ayrılan çeşitleri en bilinenlerden diyebiliriz. Gün kurusu, kurutma işlemi uygulanırken hiçbir katkı maddesine maruz kalmadan kurutulduğundan kahverengi renkte oluyor. Sarı kayısı ise kurutulurken kükürtleme işleminden geçtiğinden ötürü rengini koruyarak raf ömrü uzatılıyor.
Evde kayısı kurutmak isterseniz, en sağlıklısı olan gün kurusu için oldukça basit bir yöntem vardır. Çürük olmayan, orta sertlikte kayısılarınızı alın, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alabileceği bir alanda temiz bir bez üzerine, kayısılarınızı çekirdekli ve bütün halde dizin. Ardından gün bu şekilde bekletin. Kayısılarınızın üzerine bastırıldığında çok hafif suyu çıkıyorsa, elinizle sap kısmından bastırarak çekirdeğinin çıkarın. Daha sonra gün ışığında rengi istediğiniz hale gelene kadar bekletin. Bu süre gün arasında değişim gösterebilir.

Kayısı Nasıl Saklanır?

Kayısılar eğer aldığınızda orta sertlikte ya da çok sert ise oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşamalarını ve tatlanmalarını sağlayabilirsiniz. Olgunlaşan ya da zaten yumuşak olarak aldığınız kayısıları buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
Ayrıca kayısıları yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra, tariflerinizde kullanmak üzere derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.

Kayısıdan Neler Yapılır: Kayısılı Tarifler

Daha çok reçelini ve marmeladını bildiğimiz kayısıyı ana yemek tariflerinde bile değerlendirmek mümkün. Öyleyse gelin kayısılı tariflere göz atalım!

videoyu izleKay&#x;s&#x;

Kuru Kayısılı ve Kinoalı Hindi Sarma

İnkalardan günümüze ulaşan kinoanın ve şifa kaynağı kayısının hindi ile buluşmasıyla keşfedilen kuru kayısılı ve kinoalı hindi tarifi, en özel masalarınızı taçlandırıyor!

Kayısı Yahni

Saraylara layık bir tarif! Osmanlı mutfağının lezzeti ve aroması yüksek kayısılı yahni tarifi sizlerle. Yahni ve kayısıyı bir arada düşünemediyseniz, mutlaka tarifimize göz atın eminiz ikna olacaksınız…

Kayısı Kompostosu

Kompostoyu kim sevmez ki? O zaman mutfağa geçelim ve yaz ile birlikte tezgahlarda tatlı aromasıyla bizi bekleyen kayısılardan alalım ve kayısı kompostosu yapmaya başlayalım! Buyurun tarifimize.

Kayısılı Pilav

İç pilava hepimiz aşinayız, sade pilava göre daha tatlı olan bu lezzet genelde özel günlerde pişirdiğimiz özel bir tarif. İşte kayısılı pilav da böyle! Kuru kayısı, kuzu ciğeri, dolmalık fıstık gibi farklı malzemeleri içinde barındırıyor ve konuklarınızı hayran bırakıyor. Hemen tarifimize göz atın!

Kayısı Marmeladı

Reçelini hepimizin yakından tanıdığı kayısının yine çok lezzetli bir kahvaltılık tarifi daha var, marmelat! Kayısı marmeladı kıvamı ile kızarmış ekmeklerin süsü ve peynirin eşlikçisi… Öyleyse kahvaltılarınızı renklendirmek için buyurun tarifimize!

Kayısılı Smoothie

Kayısının tadıyla lezzetlenen, dilerseniz ara öğün olarak da tüketilebilen kayısılı smoothie; besleyici, sağlıklı ve ferahlatıcı bir içecektir. Kayısı mevsimindeyken mutlaka deneyin deriz!

Tadına Doyulmaz Kayısının En Tatlı 5 Hali

Kayısının baş rolde olduğu tarifleri anlattık! Şimdi kayısı ile lezzetlenen tariflerde sıra… Kayısı ile lezzeti bambaşka noktalara taşınan 5 tatlı tarifi sizlerle. Yazımıza göz atmayı unutmayın!

Kayısı Hangi Mevsimde Yetişir?

Gülgiller familyasına ait bir meyve olan kayısının ana vatanı Orta Asya'dır. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilen bu meyve, şeftalinin küçük haline benzetilir. Güneşe en çok maruz kalan kısmı, kırmızı renktedir. Geri kalan kısım ise genellikle turuncudur. Kayısının dış yüzeyi pürüzsüz ve tüysüzdür. Etli kısmı serttir ve çok sulu değildir. Evcilleştirilmiş kayısı dünyaya Orta Asya'dan Batı Asya'ya ve Kıta Avrupası'na yayılmıştır. Kayısı hem taze bir şekilde, hem de kurutularak tüketilen bir besindir. Ayrıca tatlı yapımında da sık sık kullanılır.


Kayısı Hangi Bölgede Yetiştirilir?

verilerine göre dünyada kayısı üretiminin en çok yapıldığı yer Türkiye'dir. Türkiye'yi, Cezayir, Özbekistan, Pakistan ve Afganistan izler. Kuru kayısı da ise Hollanda, Almanya ve Fransa ön plana çıkar. Ülkemizde ise kayısı denildiğinde ilk akla gelen yer Malatya'dır. Malatya'nın dışında Mersin, Antakya ve Elazığ'da kayısı üretiminde ön plana çıkan şehirlerimizdir.

Kayısı Hangi İklimde Yetişir?

Kayısı mevsimlerin kesin olarak ayrıldığı iklimlerde yetişir. Soğuk sürekli kış ve güneşli sıcak yaz mevsimine sahip olan iklim bölgelerinde daha verimli yetiştiği düşünülmektedir. Sırt ve yamaç bölgeler, kayısı yetiştiriciliği için idealdir. Düşük nem oranı ve yüksek sıcaklık ister. Ancak nem oranının çok düşük olması, meyvelerin dökülmesine yol açabilir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası