8 sınıf resim / Karışık Kızartma Tarifi

8 Sınıf Resim

8 sınıf resim

Özet

Eğitim alanında son yıllarda yaşanan gelişmelerin, çağdaş eğitim uygulamalarını beraberinde getirdiği görülmektedir. Çağdaş eğitim sistemlerinin incelenmesi ile bu uygulamaların yapılandırıcı yaklaşımı ele alan ve öğrenci merkezli olduğu anlaşılmaktadır. Öğrencileri eğitime doğrudan dahil ederek onlara yaparak yaşayarak öğrenme imkanı sunan, düşünmelerini ve sorgulamalarını temel alan ve onlara eleştirel bakış açısı kazandıran bu uygulamaların, öğrencilere aynı zamanda çevresinde var olan farklı yaşantı ve kültürlere saygılı olmayı ve geçmişini tanımasına imkan verdiği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı görsel sanatlar dersinde müze uygulamalarına yer vererek, öğrenciler üzerinde farkındalık ve bilinç yaratmaya çalışmaktır. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği bu çalışma, sosyo ekonomik geliri ortalama düzeyde olan bir devlet ortaokulu 8. sınıf öğrencileri ile eğitim öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını müze uygulama çalışmalarına katılan 19 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak bilgi formu, okul içi ders uygulama ve müze uygulama dokümanları, yarı-yapılandırılmış görüşmeler, odak grup görüşme tutanakları ve alan yazın dokümanlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın verileri betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş ve tümevarımcı yol izlenmiştir. Araştırmanın bulguları kapsamında ''Sanatçıyı Anlamak'', ''Eserler ve Özellikleri'', ''Sanatı Anlamlandırma'', ''Birlikte Hareket'' ve ''Okul Dışı Eğitim'' olmak üzere beş ana temaya ulaşılmıştır.

Bağlantı

monash.pw

Kitabın hazırlanmasında, ders programında öngörülen amaçlar özenle dikkate alınmıştır. Resim sanatının niteliği ile ilgili bilgiler, açıklamalarıyla verilmiş; verilen bilgiler somut örneklere dayandırılmıştır. Açıklamalarda gereksiz ayrıntı ve yinelemelerden kaçınılmıştır. Uygulamada geçerli olmayan teorik bilgilere kitapta yer verilmemiştir. Hedef alınan amaç, her öğrencinin resim yapma yeteneğini ve eğilimini harekete geçirmek, uğraş verdiği zaman herkesi resim yapabileceğine inandırmaktır.

Dil ve anlatım yönünden de açıklığa ve yalınlığa dikkat edilmiş, güç anlaşılır bir anlatımdan özellikle kaçınılmıştır. Bu yönüyle de kitap, ilköğretim 6. sınıf öğrencileri tarafından kolayca yararlanabilecek özelliktedir. Kısaca söylemek gerekirse, resim-iş derslerine yeterince ilgi duyan öğrenciler, bu sanatla ilgili bilgileri, canlı ve somut örnekleriyle bu kitapta bulacaktır. Yalnız bulmakla kalmayacak, resim derslerinde ve diğer zamanlarında çalışırken bu bilgilerin nasıl uygulamaya konulacağını da öğrenecektir

8.Sınıf Seçmeli Görsel Sanatlar Öğrencileri "20 Kasım Çocuk Hakları Gününü" Kavramsal Sanat Çalışması İle Yorumladılar

BİLDİRİ

“Y O K L A M A”

Biz, 8. Sınıf Seçmeli Görsel Sanatlar Dersi öğrencileri olarak, “ Y O K L A M A” ismini verdiğimiz bu kavramsal sanat çalışmamızı, güncel sanat diliyle anlatmak istedik. Güncel sanat dili diyerek neyi kastediyoruz? Öncelikle buradan başlayalım isterseniz 

Akademisyen/küratör Marcus Graf, kavramsal sanatı anlattığı yazısının başlığını “Ruhu özgürleştirmek için kalbin derinliklerine inmek” olarak koymuş.

Sanat sadece güzeli anlatmak zorunda değildir, güzel yapılmış olmak zorunda da değildir. Güzel düşünülmüş olması kendi başına harikadır. Kısacası,  fikirler ön plandadır. Sanat çalışmamızda yaptığımız gibi gerçekten güzel olan ve bakılası görünürlükte olan aslında fikirlerimiz ve fikirlerimizi sunma biçimlerimizdir. Bizler de bizi geleneksel sanatta sınırlayan biçimsel kuralları değiştirerek kavramsal sanat (fikir sanatı) yapmaya çalıştık. Şeyma Tüzül Öz rehberliğinde üç bölümden oluşan Y O K L A M A isimli kavramsal sanat çalışmamızı oluşturduk ve şimdi sizlerle paylaşıyoruz.

Rotamızı 20 Kasım’a çevirdik. 20 Kasım Çocuk Hakları Günü. Konumuza dair farkındalık yaratmak için üç haftalık süre boyunca sanat yolculuğuna çıktık. Çalışmayı yaparken, fazlaca kırılgan bir yapıya sahip ve çok derin olan bu konuyu nasıl işleyeceğimiz konusunda birbirimizi sıklıkla uyardık. 

Bildiğiniz gibi okullarda her ders yoklama yapılır. Çalışmamızın ismini buradan aldık ve güncel sanat çalışmamızın ismi yaptık “Y O K L A M A”

Y O K L A M A isimli çalışmamızda fotoğraflardan çıkarılmış çocuklarla, eğitim ve öğretim hakkı, oyun oynama hakkı yani çocuk olma hakkı ellerinden alınmış çocuklara dikkat çekmek istedik. Zorla ya da yaşam şartları nedeniyle okullarından alınan ve çeşitli işlerde çalıştırılan çocuklar… Bazı coğrafyalarda cinsiyet ayrımcılığına uğrayarak okullarından uzaklaştırılan kız çocukları da benzer sebeplerle eğitim ve öğretim haklarından mahrum kalmaktalar. 

İşte bizler onların sesi olarak, çalışmamızı Ç O C U K   O L M A  H A K K I  ellerinden alınmış çocuklara ithaf ediyoruz.

KÜNYE BİLGİLERİ:

  • “Zorbalık Yapma” isimli bölüm

12 adet 50 X 35 cm renkli karton üzerine portre- kolaj

Plastik şeffaf yüzey üzerine yazı.

  • “Y O K L A M A” isimli bölüm

24 adet fotoğraf üzerine müdahale.

X cm maket kartonu üzerine kolaj düzenleme.

8 adet karton üzerine suluboya kolaj düzenleme.

Derin AKTAŞ 8/G
Eflin DÜVENCİ 8/G
Işık Defne ŞAHİN 8/G
Ateş Toprak AKSU 8/G
Lara KARAMÜRSEL 8/H
Ecenaz FİDANCI 8/H
Ayça BERBEROĞLU 8/İ
Ela TOPAL 8/İ
Gözde ZOR 8/İ
İpek Melis AYGAN 8/İ
Mevsim ÖZKAN 8/J
Selin ERTEM 8/J
Duru YEGEN 8/K
Ayşe Beren TOPRAK 8/K 
Defne Naz ÇAKIR 8/K
Elvin GÜNGÖR 8/L
İrem TAN 8/L
Şeyma TÜZÜL ÖZ /  1 No’lu Atölye

CONTEMPORARY ART / CONCEPTUAL ART

Bildiri: Bildirge

View the embedded image gallery online at:
monash.pw#sigProIdca

Son DüzenlenmePerşembe, 10 Mart

Benzer Öğeler (etikete göre)

Bu kategoriden diğerleri:« Kız ve Erkek Tenis Takımlarımızın BaşarısıOrtaokul Küçük Kız Cimnastik Takımımız Ankara monash.pw »

1 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Süre 40 dakika Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) ALT LERİ KONU: Ders Araç Gereçlerinin Tanıtımı Görsel sanatlar kavramı, bazen bir amaca yönelik olarak bazen de estetik kaygılar ile sanatsal düzenleme eleman ve tasarım ilkelerini dikkate alıp, hayal gücü, düşünce, yaratıcılık ve becerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan eserleri ifade eder. Bu eserler mimari yapı, resim, seramik, heykel, tekstil tasarımı, fotoğraf gibi sanat eserleridir. Anlatım, dinleme Kullanılan araç ve gereçlerin tanıtılması Görsel sanat çalışması oluşturma süreci; duygu, düşünce, gözlem, malzemenin belirlenmesi ve biçimlendirme basamaklarını içerir. Bu yıl Görsel Sanatlar dersinde kullanacağı araç ve gereçler öğrencilere açıklanır.

2 ALT CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) LERİ KONU: ANLAMLI ÇİZGİ RESİM 1.Şiir, öykü, masal, efsane, mitoloji, karikatür gibi çeşitli alanların ürünleri ile ilişki kurarak görsel biçimlendirme çalışmaları yapar. (GSB) Resim kâğıdı, Resim kalemi, tarama uçları, Pilot kalem, Çiğini Mürekkep ANLAMLI ÇİZGİ RESİM -Karikatür- Karikatür: Bir kişinin bir şeyin ya da bir olayın tuhaf ve gülünç tarafların meydana koyacak komik resim. Ödüllü örnek karikatürler gösterilir. Güncel ve sosyal sorumluluk gerektiren konularla (Çevre kirliliği, israf vb) ilgili karikatür çalışması yapılır. (Resim kâğıdı, Resim kalemi, tarama uçları, Pilot kalem, Çiğini Mürekkep Karikatür

3 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) ALT LERİ KONU: HAREKETSİZ DOĞA 2.Görsel çalışmalarında ton derecelendirmeleri ile derinlik etkisi oluşturur. (GSB) monash.pwal düzenleme ilkelerinden yararlanarak özgün kompozisyonlar oluşturur. (GSB) Resim Kâğıdı, Resim Kalemi, Pastel Boya HAREKETSİZ DOĞA -Natürmort- (Karakalem & Pastel) Çeşitli nesne ve objelerden düzenleme hazırlanır.(basit şekilli nesne objeler tercih edilir) Sanat elemanları - Tasarım ilkeleri gözetilerek karakalem eskiz ve pastel boya ile çalışmalar yapılır. (Resim Kâğıdı, Resim Kalemi, Pastel Boya)

4 Natürmort

5 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI dakika Görsel Sanatlarda Biçimlendirme (G.S.B.) ALT LERİ monash.pwın kendine özgü evrensel bir dili olduğunu kabul eder. (GSK) 2. Farklı sanat akımları hakkında bilgi edinir. (GSK) 3. Farklı ifade biçimlerinin sanatın dallarını oluşturduğunu fark eder. (GSK) monash.pw ve düşünceleri görsel sanatların farklı dallarıyla ifade edeceğini bilir. (GSK) monash.pwşılaştığı evrensel ve ulusal sanat eserlerinin sanatçılarının yaşam öykülerini öğrenmeye istekli olur. (GSK) Resim kağıdı, Resim kalemi, Cetvel, Pastel-Sulu boya. KONU: HUZUR SOKAĞI HUZUR SOKAĞI PerspektifBakış Açısı- Örnek yol ve sokak çizimleri gösterilir. Bir sokak ve çevresi düşünülerek, çizgi ve hava perspektifini birlikte kullanır.

6 Perspektif-Bakış Açısı

7 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlar Kültürü ALT monash.pwal düzenleme ilkelerinden yararlanarak özgün kompozisyonlar oluşturur.(gsb) LERİ 5. Duygu, düşünce ve izlenimlerini çeşitli görsel sanat teknikleriyle ifade eder.(gsb) monash.pwın kendine özgü evrensel bir dili olduğunu kabul eder. (GSK) Resim Kâğıdı, Resim Kalemi, Pastel Boya, Sulu Boya, Guaj Boya, Keçeli Boya Türk ressamlardan Erol Akyavaş ın ve Avrupa sokak sanatçısı Banksy in eserleri. KONU: DUVAR YAZIM DUVAR YAZIM -Grafiti Sokak Sanatı Güzel kısa sözler veya öğrenci adlarının yazı karakter tasarımlarıyla çizilip süslenmesi. Örnek duvar yazılarının gösterilmesi. Simge, sembol, resimlerle desteklenebilir.

8 Grafiti

9 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlar Kültürü ALT LERİ monash.pwşılaştığı evrensel ve ulusal sanat eserlerinin sanatçılarının yaşam öykülerini öğrenmeye istekli olur. (GSK) Duygularını, düşüncelerini ve izlenimlerini yansıtan görsel tasarımlar yapar. (GSK) Resim Kâğıdı, Resim Kalemi, Pastel Boya, Sulu Boya, Guaj Boya, Keçeli Boya KONU: ARKADAŞIM NAKKAŞ ARKADAŞIM NAKKAŞ -Minyatür- Minyatür: Çoğunlukla eski yazma kitaplarda görülen, ışık, gölge ve hacim duygusu yansıtılmayan küçük, renkli resim sanatı. Öğrencilerin katılımıyla Minyatür resim tekniğinin, özelliği ve ayrıntıları, ışık, gölge, hacim, Perspektif Kompozisyon, plan, figür, renk, kıyafetler, mekan üzerinde eleştiri yapılması sağlanarak minyatür resim tanımlanır. ((Resim Kâğıdı, Resim Kalemi, Pastel Boya, Sulu Boya, Guaj Boya, Keçeli Boya) Minyatür

10 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlar Kültürü ALT LERİ 3. Farklı ifade biçimlerinin sanatın dallarını oluşturduğunu fark eder. (GSK) 6. Gösterilen sanat eserindeki görsel biçimlendirme öğelerinin sanatsal düzenleme ilkelerine göre nasıl düzenlendiğini açıklar.(gsk) Gördüğü sanat eseri hakkında estetik bir yargıya varır. (GSK) KONU: KOLAJ-ASAMBLAJ KOLAJ-ASAMBLAJ ASAMBLAJ: Doğal, endüstriyel nesnelerden ya da bunların parçalarının yeni bir düzen içerisinde bir araya getirilmesi. KOLAJ: Kes yapıştır. Farklı türde atık materyaller ve resimler ile uyumlu - estetik şekiller meydana getirir. (Doğal Yapay atık malzemeler, Fotoğraf ve Resimler Yapıştırıcı, Cetvel, Makas, Resim Kâğıdı) KOLAJ

11 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlar Kültürü ALT LERİ monash.pwı ifade biçimlerinin sanatın dallarını oluşturduğunu fark eder. (GSB) 8. Görsel sanat eserinin oluşmasında, dönemin düşünce ve inanç sistemlerinin, coğrafi özelliklerinin ve çeşitli olayların etkisini tartışır. (GSK) Resim Kâğıdı, Resim Kalemi. KONU: YÜZ YÜZE YÜZ YÜZE - Portre Çeşitli sanatçılar tarafından yapılan portreler incelenir. Modelden veya sanatçı eseri portre resmedilir. (Resim Kâğıdı, Resim Kalemi Portre

12 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlar Kültürü ALT LERİ monash.pwşılaştığı evrensel ve ulusal sanat eserlerinin sanatçılarının yaşam öykülerini öğrenmeye istekli olur. (GSK) 6.Çizgilerin kişiye özgü olduğunu kavrar. (GSB) monash.pwığı çalışmaları sergilemekten ve çevresindekilerle paylaşmaktan haz alır. (GSB) 1.Türk müzeciliğinin kurulmasında öncülük eden kişileri araştırarak bilgi edinir.(mb) Resim Kâğıdı, Pastel boya KONU: DESEN DESEN -İnsan Figürü- Desen Tekniği ve Kompozisyonun öğeleri, yerleştirme, ölçü alma hakkında öğrencilere bilgi verir. (Resim Kâğıdı, Resim Kalemi DESEN

13 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI 40 dakika Görsel Sanatlar Kültürü ALT LERİ 3. İnternet üzerinden bir müze ziyareti yapar. (MB) 4. İnternet üzerinden araştırdığı müzeye yönelik tanıtıcı görsel çalışmalar yapar. (MB) 5. Kültürel mirasa sahip çıkmanın önemini pekiştirmede bilişim teknolojilerinden yararlanır. (MB) 6. Müzedeki eserler, tarihi yapılar, anıtlar monash.pw yola çıkarak görsel tasarımlar yapar. (MB) Resim Kâğıdı, Resim Kalemi, Pastel Boya, Sulu Boya, Guaj Boya, Akrilik Boya KONU: RÖPRÖDÜKSİYON RÖPRÖDÜKSİYON -Eser Analizi- Öğrencilerden Sanat Akımlarının Araştırılmaları Sanatçılara ait bir sanat eserini incelemeleri ve analiz etmeleri, istedikleri bir sanat eserinin derste çalışılmaları istenecek. RÖPRÖDÜKSİYON

14 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlar Kültürü ALT LERİ 3. Sanatsal düzenleme ilkelerini yararlanarak özgün kompozisyonlar oluşturur.(gsb) 6.Gösterilen sanat eserindeki görsel biçimlendirme öğelerinin sanatsal düzenleme ilkelerine göre nasıl düzenlendiğini açıklar. (GSK) Gördüğü sanat eseri hakkında estetik yargıya varır.(gsk) Yerli ve Yabancı Sanatcıların Eserleri KONU: ELEŞTİRİSİ ELEŞTİRİSİ -Eserimin eleştirisi- Akıllı tahtadan bir eser öğrencilere gösterilir ve bu eser hakkında herhangi bir yorum yapmadan tarafsız bir şekilde konuşmaları sağlanır. Bu yöntemin uygulanması esnasında öğretmen, eserdeki baskın renkler, şekiller, dokular, zıtlıklar, tekrarlar ve esere yönelik duygularına, düşüncelerine yönelik ifade edilen görüşleri; eserin anlatımcı mı, dışavurumcu mu, biçimci mi, işlevsel mi, olduğunu öğrencilere farklı yönlendirmelerde bulunarak değerlendirmelerini sağlar. Eserimin eleştirisi

15 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlarda biçim ALT LERİ 2.Görsel çalışmalarında ton derecelendirmeleri ile derinlik etkisi oluşturur.( GSB) 6. Çizgilerin kişiye özgü olduğunu kavrar. (GSB) Afiş - Amblem Logo, sanat, tarih, arkeoloji, etnografya hakkında Dökümal ve Resim KONU: MÜZEMİN AFİŞİ MÜZEMİN AFİŞİ -Grafik Tasarım- (Afiş - Amblem - Logo) Müze çeşitlerinden (sanat, tarih, arkeoloji, etnografya, bilim, teknoloji, basın, açık hava müzeleri ve askerî müzeler) herhangi biri tercih edilerek müzenin içeriğine ilişkin kurumsal kimlik çalışması (amblem, dosya kapağı, broşür) yapılabilir.. Grafik Tasarım

16 CUMHURİYET ORTAOKULU 8. SINIF GÜNLÜK PLANI Görsel Sanatlarda biçim ALT LERİ 5. Duygu, düşünce ve izlenimlerini çeşitli görsel sanat teknikleriyle ifade eder.(gsb) 6. Çizgilerin kişiye özgü olduğunu kavrar. (GSB) : Değerlendirme ve Sergi Hazırlıkları KONU: Değerlendirme ve Sergi Hazırlıkları Değerlendirme ve Sergi Hazırlıkları Yaptığı çalışmaları okul veya sınıf panosunda sergiler ve bundan sevinç duyar.. Sergi Hazırlıkları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır