aydın bursa otoban ücreti / Köprü ve Otoyol Ücretleri Rehberi | Garanti BBVA

Aydın Bursa Otoban Ücreti

aydın bursa otoban ücreti

Şehirler arası ya da şehir içi seyahatlerde köprü ve otoyollar yolculuğun konforlu ve güvenli bir şekilde çok daha kısa sürelerde tamamlanabilmesi için büyük önem taşıyor. Özellikle de İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi önemli kentlerin bulunduğu Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgesinde yer alan köprü ve otoyollar Türkiye'nin kalbi niteliğindeki şehirleri birbirine bağlıyor. İşte bu nedenle köprü ve otoyol güncel geçiş ücretleri sürücülerin en çok merak ettikleri konuların başında geliyor. Sen de “köprü ve otoyol geçiş ücretleri yılında ne kadar oldu?” gibi soruların yanıtını merak ediyorsan, detaylara göz atarak güncel ücretleri öğrenebilirsin.

Otoyol Ücretleri

Türkiye'nin dört bir yanında Karayolları Genel Müdürlüğü ve özel işletmeler tarafından işletilen otoyollar bulunuyor. Otoyollardan geçiş ücretleri, yol üzerinde bulunan ve sürücülerin giriş çıkış yapabildiği noktalara göre farklılık gösteriyor. Otoyollardaki gişeler arası uygulanan ücretler Karayolları Genel Müdürlüğü ya da yolu işleten şirket tarafından önceden ilan ediliyor. Sürücülerin yoğun olarak kullandığı otoyollarda en uzak iki gişe arasında otomobiller için uygulanan şehirlerarası otoyol ücreti bilgilerini aşağıdaki tabloda bulabilirsin:

  • KGM Anadolu Otoyolu Çamlıca - Akıncı gişeleri arası: 47 TL
  • İzmir - Çeşme Otoyolu Seferihisar - Çeşme gişeleri arası: 7,25 TL
  • İzmir - Aydın Otoyolu Işıkkent - Aydın Batı gişeleri arası: 9,50 TL
  • KGM Çukurova Otoyolları - Adana Doğu Alın - Şanlıurfa gişeleri arası: 30,75 TL
  • KGM Çukurova Otoyolları - Niğde Kuzey - Mersin Alın gişeleri arası: 27,50 TL
  • KGM Avrupa Otoyolu Mahmutbey - Edirne gişeleri arası: 23,25 TL
  • Gebze - Orhangazi - İzmir Otoyolu Osmangazi Köprüsü - İzmir Çıkış gişerileri arası: ,00 TL
  • Kuzey Çevre Otoyolu Fenertepe - Kurnaköy gişeleri arası 95,50 TL
  • Kuzey Marmara Avrupa Otoyolu Kınalı - Fatih gişeleri arası 39,00 TL
  • Kuzey Marmara Anadolu Otoyolu Kurnaköy - TEM Akyazı gişeleri arası: 89,50 TL
  • Ankara - Niğde Otoyolu - Ankara Alın - Niğde Gölcük gişeleri arası: ,50 TL
  • Menemen - Aliağa Çandarlı Otoyolu Menemen - Çandarlı gişeleri arası: 55,50 TL

Kuzey Marmara Otoyol ücreti de Avrupa için otomobillerde Kınalı-Fatih gişeleri arası 39 TL, Anadolu yakasında ise Kurnaköy 2 ve TEM Akyazı gişeleri için 89,50 TL'dir. 

İstanbul-Ankara Otoyol Ücretleri

İstanbul ile Ankara arasındaki otoyol Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından işletiliyor. KGM Anadolu Otoyolu olarak da bilinen İstanbul-Ankara Otoyolu ücretleri yılı için geçerli olmak üzere İstanbul Çamlıca gişeleri ile Ankara Akıncı gişeleri arasında 1. sınıf araçlar (otomobiller) için 47 TL olarak uygulanıyor. 2. sınıfta yer alan minibüs vb araçlar için 54 TL, yolcu otobüsleri gibi 3. sınıf araçlar için 72,75 TL, kamyon gibi 4. sınıfta yer alan araçlar için 93,50 TL; tır gibi dingil sayısı 6'dan fazla olan 5. sınıf araçlar için ,25 TL ve 6. sınıfta yer alan motosikletler için 18,75 TL şeklinde tahsil ediliyor. 

İstanbul-İzmir Otoyol Ücretleri

İstanbul-İzmir otoyolunun kullanmak isteyen sürücüler Osmangazi Köprüsü'nden geçiş yapıyorlar. Her iki yönlü olarak da tüm otobanı kullanan sürücüler için ücretler araç türüne göre TL ile TL arasında değişiyor. İstanbul-İzmir Otoyolunda başlangıç ve bitiş arasındaki gişelerden motosikletler TL, binek otomobiller TL, hafif ticari araçlar TL, 3 akslı yolcu otobüsleri vb araçlar TL, akslı kamyonlar TL, 6 ve üzeri akslı ağır tonajlı kamyon ve tırlar ise TL ödüyor. Otoyol üzerindeki Bursa Kuzey ve Manisa Turgutlu gişelerinde çıkış yapılması durumunda daha düşük ara ücret tarifesi uygulanıyor.

İstanbul Köprü Geçiş Ücretleri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İstanbul trafiğinin kalbi niteliği taşıyor. Her gün milyonlarca aracın geçiş yaptığı köprülerden geçiş ücretlerinde yılı itibariyle köklü bir değişikliğe gidildi. 1 Ocak itibariyle köprülerden tek yönlü geçiş ücreti alınıyor. Önceki uygulamada köprüden ilk geçişte dönüş ücreti de alınıyor ve dönerken ikinci kez ücretlendirme söz konusu olmuyordu. 

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Geçiş Ücreti

Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için aynı ücret tarifesi kullanılıyor. yılında geçerli ücret tarifelerine göre tek bir geçiş için; otomobiller 8,25 TL; hafif ticari araçlar 10,75 TL, motosikletler için ise 3,25 TL ücret alınıyor. Bu iki köprüye 3. sınıf, 4. sınıf ve 5. sınıf olarak nitelendirilen yolcu otobüsleri, kamyonlar, tırlar ve benzeri büyüklükteki araçlar kullanamıyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Geçiş Ücreti

İstanbul’da 3. köprü olarak inşa edilen ve kamyon, tır ve yolcu otobüsü gibi büyük araçların İstanbul içerisindeki trafiğe girmesini önlemek amacıyla yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden binek otomobiller, hafifi ticari araçlar ve motosikletle de kullanabiliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yılı ücret tarifesine göre; otomobiller 19 TL; hafif ticari araçlar 25 TL, yolcu otobüsleri gibi 3 akslı araçlar 46,5 TL, akslı kamyon gibi araçlar ,5 TL, 6 ve üzeri akslı tır ve benzeri araçlar ise ,5 TL geçiş ücreti ödüyor. Motosikletler için yılı Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti 13 TL olarak uygulanıyor.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti

Özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi'ni İzmir'e bağlayan İzmir Otoyolu'nun en önemli parçasını Osmangazi Köprüsü oluşturuyor. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri yılı tarifesine göre otomobiller ,50 TL'den motosikletler ise TL'den ücretlendiriliyor. Minibüsler TL, yolcu otobüsleri TL, kamyonlar ,50 TL tırlar ise ,50 TL ücret ödeyerek Osmangazi Köprüsü'nden geçiş yapabiliyor.

Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti

İstanbul'da Avrupa ile Asya kıtalarını bağlayan 4. alternatif olarak inşa edilen Avrasya Tüneli, boğazın altından iki yakayı birbirine bağlıyor. 1 Ocak itibariyle Avrasya Tüneli'nde gündüz () ve gece () tarifesi olarak iki farklı ücret tarifesi uygulanıyor. Avrasya Tüneli'ni kullanmak isteyen otomobiller 53 TL öderken minibüsler ise 79,50 TL ücret ödüyor. Gece tarifesinde ise ücretlerde yüzde 50 indirime gidiliyor ve otomobiller 26,5 TL, minibüsler için ise 39,75 TL Avrasya Tüneli geçiş ücreti uygulanıyor.

Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti

Çanakkale Köprüsü, Türkiye'nin boğazlarındaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ardından 4. köprü konumunda bulunuyor. Çanakkale Köprüsü yılı geçiş ücretleri otomobiller için TL olarak uygulanırken 2. sınıf araçlar olarak nitelendirilen minibüsler TL ücret ödüyor. 3. sınıf araçlar olarak yolcu otobüsler TL, 4. sınıf araçlar olan kamyonlar TL ile ücretlendiriliyor. 5. sınıftaki araçlar olan tırlardan ise TL geçiş ücreti alınıyor. Motosikletlerin Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti de 50 TL.

Köprü ve Otoyol Ücretleri Nasıl Ödenir?

Yukarıda sıralanan köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin ödemeleri Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) teknolojisi ile gişesiz olarak ödenebiliyor. HGS sahibi olmayan araçların ise gişelerden girişte bilet almaları gerekiyor. Alınan biletler çıkış gişelerindeki bankolardan nakit olarak, banka ya da kredi kartı ile yapılabiliyor. Ayrıca Türkiye’de uygulanan ve ilan edilen tüm köprü otoyol ücreti hesaplama işlemlerine KDV dahil oluyor. Köprü ve otoyol geçiş ücretleri bilgilerine göz atarak sen de hangi konumda ne kadar ücret ödeyeceğini öğrenebilirsin.

Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri

Şehir içi ya da şehirlerarası otoyol ve köprü ücretleri yıllara ve mesafelere göre değişkenlik gösterdiği için yolda sürprizle karşılaşmamak adına yola çıkmadan önce köprü ücretlerini öğrenmeyi ihmal etmemelisin!

Otoyol ve Köprü geçiş ücretleri, araç sahiplerinin yakından takip ettiği bir konudur. Köprü geçiş ücretlerine  yılı için zam uygulanmadığını belirtelim.

Şehir içi ve şehir dışı yolculuklarda sıklıkla kullanılan Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçiş ücretleri ile İzmir İstanbul arası otoyol ve köprü geçiş ücretleri hakkındaki bilgileri yazımızdan öğrenebilirsin.

Aşağıda fiyat bilgisi belirtilen tüm köprülerin geçişlerinde ödeme yapmak için OGS ve HGS sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemleri bulundurmayan araçlar için ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü'nde nakit ödeme gişeleri yer almaktadır.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti

Osmangazi köprü fiyatı hakkında araştırma yapan kişilerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Peki, "Osmangazi köprüsü kaç TL?" İşte Osmangazi köprüsü geçiş ücretleri!

Aracın SınıfıOsmangazi Köprü Ücreti
Otomobiller (1.sınıf),50 TL
Minibüsler (2.sınıf),00 TL
Yolcu Otobüsleri (3.sınıf),00 TL
Kamyonlar (4.sınıf),50 TL
Tırlar, Treyler (5.sınıf),50 TL
Motosikletler (6.sınıf),00 TL

Araç sınıfları aracın AKS aralığı yani dingil mesafesine göre ve ayrıca dingil sayısına göre tablodaki gibi değişiklik göstermektedir.

Osmangazi köprü ücreti konusunda en çok merak edilenler arasındadır. Osmangazi Köprüsü, İzmir-İstanbul yolunun bitirilmesi ile daha önemli hale gelmiştir. Bu sayede İzmir-İstanbul otobanı ile yolculuklar 3,5 saatte tamamlanabilmektedir.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti Nasıl Ödenir?

“Osmangazi köprüsünde HGS var mı? HGS geçerli mi?” Osmangazi köprüsünden geçiş için ödeme yapması gereken kişilerin merak ettiği bir konudur. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri, OGS yani “Otomatik Geçiş Sistemi” ve HGS yani “Hızlı Geçiş Sistemi” sayesinde ödenebilmektedir. OGS veya HGS bulundurulan araçlara yerleştirilmiş olan elektronik cihazlar sayesinde köprüden geçerken durmana gerek kalmadan Osmangazi köprüsü ücreti ödemesi yapmış olursun. Peki, Osmangazi köprüsünde nakit gişesi var mı?

Osmangazi köprüsü nakit ödeme yönteminin kullanılabilir. Dolayısıyla OGS veya HGS bulunmadığı takdirde ise giriş ve çıkışlarda bulunan “NAKİT” gişelerini kullanabilirsin. Hali hazırdan bulunan HGS veya OGS hesaplarını kullanarak internet üzerinden hesabına para yükleyebilirsin. 

Osmangazi Köprü Ücreti Ödememe Cezası Nedir?

Osmangazi Köprüsü geçiş ücretini köprü geçişi sırasında ödemediysen ve gişeden İGB yani “İhlalli Ödemesiz Geçiş Bildirimi” alırsan ödemeyi 15 gün içerisinde yapman gerekir. Köprü geçiş ücreti, 15 gün içerisinde ödenmediği takdirde ödenmesi gereken ücretin 4 katının ödemek durumda kalabilirsin. Bu nedenle Osmangazi köprüsü geçiş ödeme yöntemi olarak HGS/OGS sistemlerini kullanmak veyahut geçiş sırasında ödemeyi nakit olarak gerçekleştirmek en mantıklı seçimler olacaktır. Aksi takdirde normalde ödenmen gereken tutarın 4 katı ve ekstra çıkacak işlem ücretleri ile birlikte 5 kat daha fazla ödeme yapman gerekebilir. HGS iptali ve HGS sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Osmangazi köprüsü fiyatı, İstanbul-İzmir otoyol ücretleri ile birleşince değişmektedir. Otoyol çıkışlarına göre değişen geçiş ücretlerinin detaylarını aşağıdaki tablodan öğrenebilirsin.

Otoyol Ücretleri

Otoyol geçiş ücretleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Sen de tabloda verilen fiyat bilgisini kontrol ederek otoyol geçiş ücreti ödeme işlemini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsin. 

OtoyolGiriş-Çıkış BölgesiOtoyol Ücretleri (Otomobil)
KGM Anadolu OtoyoluAnadolu (Çamlıca) - Akıncı (Ankara)47,00 TL
İzmir - Çeşme OtoyoluSeferihisar - Çeşme7,25 TL
İzmir - Aydın OtoyoluIşıkkent - Aydın Batı9,50 TL
KGM Çukurova OtoyollarıAdana Doğu Alın - Şanlıurfa30,75 TL
KGM Çukurova OtoyollarıNiğde Kuzey - Mersin Alın27,50 TL
KGM Avrupa OtoyoluMahmutbey- Edirne23,25 TL
Gebze - Orhangazi - İzmir Osmangazi Köprüsü - İzmir Çıkış,00 TL
Kuzey Çevre OtoyoluFenertepe - Kurnaköy95,50 TL
Kuzey Marmara Avrupa OtoyoluKınalı - Fatih 39,00 TL
Kuzey Marmara Anadolu OtoyoluKurnaköy - TEM Akyazı89,50 TL
Ankara - Niğde OtoyoluAnkara Alın - Niğde Gölcük,50 TL
Menemen - Aliağa Çandarlı OtoyoluMenemen - Çandarlı55,50 TL

İstanbul-İzmir Otoyol Ücretleri

İstanbul- İzmir arasındaki ulaşım; Gebze ile Orhangazi Köprüsü üzerinden gerçekleştirilir. Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ile İstanbul İzmir otoban ücreti  yılında toplam  TL etmektedir. Osmangazi Köprüsü’nden giriş yapıp İzmir’den çıkarak kısa yolu kullanmak isteyen sürücülerin bu ücreti ödemesi gerekmektedir. İzmir otoyolunda diğer çıkışların ücretleri ise aşağıdaki gibidir:

Araç Tipi  Osmangazi Köprüsü Bursa KuzeyManisa Turgutlu İzmir Çıkış
Otomobil  TL TL TL TL
Hafif Ticari Araç TL TL T TL
3 Akslı Her Türlü Araçlar TL TL TL  TL
4 ve 5 Akslı Her Türlü Araçlar  TL
TL TL T
6 ve Yukarı Akslı Araçlar TL TL TL TL
Motosikletler TL TL TL TL

Tablodaki tüm fiyatlara Osmangazi köprü fiyatı dâhildir.

Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti

Avrasya tüneli ücreti  için gündüz ve gece tarifesi uygulamasına geçilmiştir. Dolayısıyla Avrasya tüneli geçiş ücreti ödemesi yapmak isteyen sürücülerin gece ve gündüz geçişlerde farklı ücretler ödemeleri gerekir. Avrasya Tüneli fiyatı, Ocak  itibarıyla şu şekildedir: 

  • Tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 53 TL, minibüsler için ise 79,5 TL’dir. Fiyatlara %8 KDV dahildir. 
  • Avrasya gece tarifesinde ise %50 indirimli ücretler geçerlidir. Yani otomobiller Avrasya Tüneli'nden gece uygulamasında 26,5 TL ödeyerek, minibüsler ise 39,75 TL ödeyerek geçebilmektedir. 

Gündüz ve gece tariflerinin ise zamanları belirlidir. saatleri gündüz tarifesi, – saatleri ise gece tarifesi olarak ücretlendirilir.

Avrasya Tüneli’nden geçiş için HGS veya OGS kullanman gerektiğini ve nakit ödeme seçeneği bulunmamaktadır. Aynı zamanda tünelden sadece 1. ve 2. sınıf araçlar geçebilmektedir.

Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti

Çanakkale köprüsü geçiş ücreti, otoyol ücretlerinin de kesinleşmesi ile belirlenmiştir. Çanakkale köprüsü fiyat tarifesini otoyolların Çanakkale köprüsüne giriş ve çıkış olarak tablomuzda listeledik.

Çanakkale köprüsü ücreti

Araç TürüMalkara Giriş + Çanakkale Köprü ÜcretiKavakköy Giriş + Çanakkale Köprü Geçiş ÜcretiGelibolu Kuzey Giriş + Çanakkale Köprü Geçiş ÜcretiÇanakka Köprü Geçiş Ücreti

Otomobil 

1.Sınıf Araçlar 

,50 TL

,50 TL

,50 TL TL

Minibüs 

2.Sınıf Araçlar

TL,50 TL,50 TL TL

Otobüs 

3.Sınıf Araçlar

TL,50 TL TL TL

Kamyon

4.Sınıf Araçlar

TL TL,50 TL TL

Tır

5.Sınıf Araçlar 

TL TL,50 TL TL

Motosiklet 

6.Sınıf Araçlar

68 TL59 TL54,50 TL50 TL

İstanbul Köprü Geçiş Ücretleri

Aşağıda verilen 15 Temmuz, Fatih Sultan ve Yavuz Sultan Köprülerinde fiyatlar tek yönlü köprü geçiş ücretleridir.  yılından itibaren iki yönlü ücret alınma uygulamasına geçilmiştir. Yani 15 Temmuz Şehitler Köprü'sünden geçen bir otomobil gidiş-geliş şeklinde köprüyü kullanırsa 37 TL olarak ücretlendirilecektir.

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri kullanımına izin verilen araçların dışındaki  2. 3. 4. ve 5. sınıf araçlar ile kimyasal ve tehlikeli madde taşıyan araçların zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanması gerekmektedir.

İstanbul köprü geçiş ücretleri, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak iki ayrı başlık altında incelenebilir. 

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Geçiş Ücreti / Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Geçiş Ücreti (FSM Köprüsü Geçiş Ücreti)

Aşağıdaki verilen tablo 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Geçiş Ücreti ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Geçiş Ücreti olarak yer alan fiyatlar, tek yön geçişler için geçerlidir. 

Araç Türü15 Temmuz Şehitler Köprüsü Geçiş Ücreti (1. Köprü Geçiş Ücreti) Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Geçiş Ücreti (2.Köprü Geçiş Ücreti)
Otomobil8,25 TL8,25 TL
Hafif Ticari Araç10,75 TL10,75 TL
Motosiklet3,25 TL3,25 TL
3.Sınıf AraçGeçemezGeçemez
4.Sınıf AraçGeçemezGeçemez
5.Sınıf AraçGeçemezGeçemez
  • 15 Temmuz Köprüsü geçiş ücreti otomobiller için 8,25 TL’dir. Hafif ticari araçlar için 10,75 TL ve motosikletler için ise 3,25 TL olarak belirlenmiştir.
  • Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücreti otomobiller için 8,25 TL’dir. Hafif ticari araçlar için 10,75 TL iken motosikletler için ise 3,25 TL’dir.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Geçiş Ücreti

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri kullanımına izin verilen araçların dışındaki 2. 3. 4. ve 5. sınıf araçlar ile kimyasal ve tehlikeli madde taşıyan araçların zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanması gerekmektedir. Aşağıdaki tabloda Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti için verilen değerler, tek yönlü geçişler için geçerlidir. 

İşte Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanmak isteyen sürücülerin ödemesi gereken geçiş ücretleri!

Araç TipiYavuz Sultan Selim Köprü Ücreti (Tek Yön)
Otomobil19 TL
Hafif Ticari Araç25 TL
3 Akslı ve Her Türlü Araç46,5 TL
Akslı Her Türlü Araç,5 TL
6 ve Yukarı Akslı Araçlar ,5 TL
Motosikletler13 TL


Yavuz Sultan Selim Köprüsü (3.köprü) tek yön geçiş ücretleri yılında otomobiller için 19 TL belirlenirken hafif ticari araçlar için ise 25 TL olarak belirlenmiştir. 

  • 3 Akslı araç: Yolcu otobüsü
  • akslı araç: Kamyon
  • 6 ve yukarı akslı araç: Tır ve treyler

Köprü Geçiş İhlali

Köprü ve otoyollarda ihlali geçiş sorgulamasını Karayolları Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinden yapabilirsin. HGS/OGS bakiyen geçiş ücretine yetmeyebilir ve ihlali geçiş yaptığını fark etmeyebilirsin. Köprü geçiş ihlalleri  güncel bilgilerine ulaşmak için "İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme" sayfasını ziyaret edebilirsin. 

Köprü geçiş ücretleri ödenmediği takdirde geçiş ücretinin üzerine 4 katı kadar gecikme cezası ödenmesi gerekir. Bu sebeple sorgulama sonucunda her bir geçiş noktasının detaylı bilgileri mevcuttur. Cezasız son ödeme tarihi detayına dikkat ederek toplam ödeme tutarını görebilirsin.

Aracını Güvenceye Al!

Geçiş ihlali gibi trafik cezalarının dışında aracının başına gelebilecek bir kaza sonucunda oluşabilecek hasarın masrafları da canını sıkabilir. Bu nedenle konforlu bir yolculuk için kasko ve trafik sigortanı yaptır, hasar masraflarını cebinden ödemek zorunda kalma!

Kasko sorgulama ve trafik sigortası sorgulama yaparak en uygun araç sigortası fiyatlarını anında öğrenebilirsin. Bilgilerini ilgili alanlara girerek girerek teklif alman yeterli. Araba kaskosu tekliflerini tek bir ekrandan karşılaştırarak bütçene en uygun araç sigortasını internetten kolayca satın al, poliçen e-posta adresine gelsin! Dilersen  24 00 Sigorta Destek Hattımızdan bizi arayarak sigorta uzmanlarımızdan yardım da alabilirsin.

Köprü ve otoyolların geçiş ücretleri zaman zaman değişiklik gösterebiliyor. Yaşanan bu farklılıklar araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor. Pek çok sürücü gündelik yaşamını kolaylaştırmak için geçiş ücretlerini ödeyerek köprü ve otoyolları kullanıyor. Peki, yılında yapılan ücret değişikliklerinden sonra Türkiye&#;deki popüler güzergahlarda durum ne?

Geçiş ÜcretleriKöprü ve Otoyolların Geçiş Ücretleri

Ülkemizde pek çok ücretli köprü ve otoyol bulunuyor. Ancak köprü ve otoyolları için belirlenen bu ücretler, aracın sınıfına göre de değişiklik gösterebiliyor. Osmangazi Köprüsü üzerinden örnek verecek olursak; birinci sınıf bir araç TL geçiş ücreti öderken dördüncü sınıf bir araç ise TL geçiş ücreti ödüyor.

Araç SınıflarıAraç Tipi
12 akslı ve aks mesafesi m&#;den küçük araçlar (Örneğin; Otomobil, Kamyonet, Arazi Taşıtı)
22 akslı ve aks mesafesi m&#;den uzun olan araçlar (Örneğin; Kamyonet, Otobüs)
33 akslı her türlü araçlar
44 ve 5 akslı her türlü araçlar
56 ve üzeri sayıda aksı olan araçlar
6Motosikletler

 

Ayrıca otoyollarda, sürücülerin kat ettiği yola göre de ücret değişiklikleri olabiliyor. Gidilen mesafe, giriş-çıkış gişeleri sayesinde hesaplanabiliyor. Belirlenen bu geçiş ücretleri KDV dahil olarak listeleniyor.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri

Köprü ve Otoyolların Geçiş Ücretleri

yılında çalışmaları tamamlanarak hizmete açılan Osmangazi Köprüsü metre uzunluğundadır. Ayrıca köprü, Dilovası ile Hersek Burnu arasına inşa edilmiştir. İzmit Körfezi’nin iki yakasını bir araya getiren bu yapı, İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli kısımlarından da biridir. yılı için belirlenen Osmangazi Köprüsü ücretleri aşağıdaki gibidir.

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ ÜCRET TARİFESİ (TL)​
ARAÇ SINIFIÜcret Tarifesi
1​​ TL
2 TL
3 TL
4 TL
5 TL
6 TL

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Geçiş Ücreti

Köprü ve Otoyolların Geçiş Ücretleri

Yavuz Sultan Selim Köprüsünün bir ayağı Sarıyer&#;de, diğer ayağı ise Beykoz&#;da yer alıyor. yılının ilk ayından itibaren Yavuz Sultan Selim Köprüsünden iki yönlü ücret alınmaya başlandı. Bu doğrultuda köprünün yılı için geçiş ücretleri şu şekilde belirlendi;

​​ YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ÜCRET TARİFESİ (TL)​
​ARAÇ SINIFIÜcret Tarifesi
1  TL
2  TL
3 TL
4 TL
5 TL
6 TL

Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti

çanakkale-köprüsü-geçiş-ücreti

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu çalışması, Tekirdağ ilinin Malkara ilçesi ile Çanakkale&#;nin Lapseki ilçesini birbirine bağlıyor. Ayrıca 5 km uzunluğundaki Çanakkale Köprüsü&#;nü de içerisinde bulunduran 89 km&#;lik otoyolu ve buna ek olarak 12 km&#;lik bağlantı yollarını kapsıyor. Güzergahın çok uzun olması ve içerisinde alternatif güzergahlar içermesi sebebiyle farklı ücretlendirmeler yapılıyor. Otoyol üzerinde U dönüşü yapılması durumunda, sürücüden en uzak mesafe ücreti alınıyor. Giriş bilgisi olmaması durumunda da çıkış istasyonuna göre en uzak mesafe ücreti uygulanıyor. Diğer ücret tarifeleri ise aşağıdaki gibi listeleniyor.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ÜCRET TARİFESİ (TL)​
​ARAÇ SINIFIÜcret Tarifesi
1 TL
2 TL
3 TL
4 TL
5 TL
6 TL

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Geçiş Ücretleri 

15 temmuz şehitler köprüsü geçiş ücreti

yılından beri iki kıtayı birbirine bağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, şehrin en sık kullanılan köprülerinden. Bu nedenle de 2. 3. 4. ve 5. sınıf araçlar ile kimyasal ya da tehlikeli madde taşıyan araçların kullanımına kapalı. Bu tür araçların, karayolu ile kıta değiştirmek için Yavuz Sultan Selim Köprüsünü kullanması gerekiyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün geçiş ücretleri ile 2. köprü olarak da bilinen Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün ücretleri aynı tarife üzerinden belirleniyor. Bu doğrultuda hem birinci köprü için hem de ikinci köprü için ücretler şu şekilde listeleniyor;

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri Geçiş Ücretleri Tarifesi
​ARAÇ SINIFIÜcret Tarifesi
1 TL
2 TL
3 TL
4 TL
5 TL
6 TL

Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti

avrasya-tüneli-geçiş-ücreti

Avrasya Tüneli, denizin altından geçen bir karayolu tüneli ile İstanbul&#;un iki yakasını birbirine bağlıyor. Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren tünelden bazı araçların geçmesine izin verilmiyor. Bu araçlar arasında; otobüs, scooter, kamyon, bisiklet, tır, çekici araç, ikiden fazla aksı olan araç ve tehlikeli madde taşıyan araç çeşitleri yer alıyor. Ayrıca köprü kullanımı için 2,5 m yükseklik ile kg ağırlık sınırı var. Avrasya Tünelinden geçiş için belirlenen ücretler şu şekilde;

Avrasya Tüneli 
ARAÇ SINIFIÜcret Tarifesi-Gündüz ()Ücret Tarifesi-Gece ()
Otomobil53 TL TL
Minibüs TL TL
Motosiklet TL TL

İzmir &#; Çeşme Otoyolu Geçiş Ücreti

izmir-çeşme-otoyolu-geçiş-ücretleri

İzmir &#; Aydın Otoyolu (Işıkkent &#; Aydın Batı Kesimi) Geçiş Ücreti

izmir-aydın-otoyol-geçiş-ücreti

Kuzey Marmara Avrupa Otoyolu Geçiş Ücreti

kuzey marmara otoyolu

kuzey marmara avrupa otoyolu geçiş ücreti

Aşağıda yer alan listede ise Serbest Geçiş Sisteminin (SGS) geçiş ücretleri yer almaktadır.

kuzey marmara avrupa otoyolu geçiş ücreti

Kuzey Marmara Anadolu Otoyolu Geçiş Ücreti

kuzey-marmara-otoyolu

kuzey marmara Anadolu otoyolu geçiş ücreti

Aşağıda yer alan listede ise Serbest Geçiş Sisteminin (SGS) geçiş ücretleri yer almaktadır.

kuzey marmara anadolu otoyolu geçiş ücreti

Bu yazımızın faydalı olduğunu düşünüyorsanız &#; Köprü ve Otoyol Ücretleri Zam Açıklaması&#;  içeriğine de göz atabilirsiniz.

Şeyda Çınar

Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. Küçük yaşlarda başlayan yazma merakım, bugün mesleğim haline geldi. Otomotiv dünyasına dair tüm bildiklerimi, yeni öğrendiklerimi ve yaşanan gelişmeleri Arabam Blog'da sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Köprü ve Otoyol Ücretleri Rehberi

Köprü ve Otoyol Ücretleri Rehberi

02 Ocak • 3 Dakika Okuma Süresi

Seyahat planlarının, bayram ziyaretlerinin, şehir içi ve şehirler arası ulaşımın olmazsa olmazı yolda ne kadar harcanacağını bilmek. Ancak zaman içinde değişen köprü ve otoyol ücretlerini takip edebilmek bazen zor olabiliyor. İşte biz de yola çıkmadan önce hesabınızı bilin, sürpriz masraflarla karşılaşmayın diye köprü ve otoyol ücretlerini sizin için araştırdık.

Gelin rehberimize kısaca bir göz atalım.

Hangi araç sınıfına sahibim?

Köprü ve otoyolları kullanırken ödeyeceğiniz ücret kullandığınız aracın sınıfına göre değişiyor. Hangi araç sınıfı hangi araç tipini ifade ediyor öğrenmek için aşağıdaki tablodan yararlanabilirsiniz. 

1. sınıf araçlar kategorisinde otomobiller, 2. sınıf araç kategorisinde minibüsler, 3. sınıf araç kategorisinde yolcu otobüsleri, 4. sınıf araç kategorisinde kamyonlar, 5. sınıf araç kategorisinde ise tır ve treyler bulunuyor. Ancak araç sınıfları belirlenirken sahip olduğu aks adedinin belirleyici olduğunu hatırlatalım.

İstanbul’daki Köprülerin Geçiş Ücretleri

Asya ile Avrupa arasında seyahat etmenin belki de en keyifli yolu İstanbul’un köprülerini kullanmak. Peki bu köprülerden geçmek için ödememiz gereken ücretler neler? Hangi araçların geçişine izin veriliyor? İşte İstanbul’daki köprü ve tünellerin tek yön geçiş ücretleri.

İstanbul’daki köprülerden her aracın geçişine izin verilmediğini bilmenizde fayda var. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden yalnızca 1. sınıf araçlar, yolcu araçları, toplu taşıma araçları, N1 Sınıfı acil yardım ambulansı ve acil sağlık araçları geçebiliyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden ise ; 1. sınıf araçlar, 2. sınıf araçlar(kamyon ve otobüsler hariç), servisler, karavanlar, toplu taşıma araçları ve bazı resmi plakalı araçların geçişine izin veriliyor. Bunların dışında kalan 2. ve 5. sınıf araçların zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanması gerekiyor.

Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti

İstanbul trafiğinden kaçmak için tercih edilebilecek bir diğer alternatif Avrasya Tüneli. Ancak bilmelisiniz ki bu tünelden yalnızca 1. ve 2. sınıf araçlar geçebiliyor. Tek yön olarak hesaplanan geçiş ücretleri 1. sınıf araçlar için 53 TL, 2. sınıf araçlar için ise 79,5 TL olarak değişiyor. Gece tarifesi için ise bu ücretler 1. sınıf araçlarda 26,50 TL, 2. sınıf araçlarda ise 39,75 TL oluyor. Gündüz tarifesi - saatleri arasında, gece tarifesi ise – saatleri arasında uygulanıyor.

Avrasya Tüneli’ni kullanırken nakit ödeme seçeneği bulunmuyor. Yalnızca HGS üzerinden yapabileceğiniz ödemeler hakkında daha fazla bilgi için Avrasya Tüneli ücretler sayfasına göz atabilirsiniz.

İstanbul trafiğinden kaçmak için tercih edilebilecek bir diğer alternatif Avrasya Tüneli. Ancak bilmelisiniz ki bu tünelden yalnızca 1. ve 2. sınıf araçlar geçebiliyor.

Kuzey Marmara Otoyolu Geçiş Ücretleri

İstanbul’daki yolculuğunuz sırasında Kuzey Marmara Otoyolu’nu kullanarak şehir merkezine hiç uğramadan seyahat etme imkânınız da var. Avrupa ve Anadolu Yakası boyunca devam eden otoyol, Kınalı mevkisinden başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Sakarya'nın Akyazı ilçesine kadar uzanıyor.

Kuzey Marmara Otoyolu Avrupa Geçiş Ücretleri

Kuzey Marmara Otoyolu Anadolu Geçiş Ücretleri

Kuzey Marmara Otoyolu’nun Anadolu Yakası üzerinde bulunan önemli çıkış noktalarının geçiş ücretlerini yukarıdaki tabloda bulabilirsiniz. Tüm çıkış noktalarının ücret bilgisi için KMO Anadolu Otoyolu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücretleri

Yakın zamanda trafiğe açılan, çiçeği burnunda Çanakkale Köprüsü’nü rehberimize koymayı unutmadık tabii ki. Çanakkale Boğazı’na geçmek için deniz ulaşımı yerine, Çanakkale Köprüsü’nü kullanmak isterseniz ödemeniz gereken ücreti aşağıdaki tablodan öğrenebilirsiniz.

İstanbul – İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti

İstanbul – İzmir otoyolundaki ilk durağımız Osmangazi Köprüsü. Bu köprüyü kullanarak İzmit Körfezi’ni dakikalar içinde geçebilir, zamandan ve yoldan tasarruf edebilirsiniz. Peki bunun maliyeti ne? Osmangazi Köprüsü ve otoyol boyunca en çok kullanılan çıkış noktaları için ödeyeceğiniz ücret miktarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz. 

İstanbul – Ankara (Anadolu) Otoyolu Geçiş Ücretleri

Anadolu Otoyolu’nu kullanarak Kocaeli, Adapazarı, Düzce, Bolu ve nihayet Ankara’ya ulaşabilirsiniz. Ancak Anadolu gişelerinden giriş yapabileceğiniz bu yol üzerinde pek çok çıkış noktası bulunuyor. Biz de güzergâh boyunca en sık kullanılan çıkış noktalarını ve geçiş ücretlerini sizler için araştırdık. İşte Anadolu Otoyolu üzerinde ödemeniz gereken geçiş ücretlerinden bazıları… 

Kullanacağınız çıkış noktasına ve aracınızın sınıfına göre Türkiye'deki diğer köprü ve otoyol geçiş ücretlerini öğrenmek için Karayolları Genel Müdürlüğü KGM Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Köprü ve otoyol geçiş ücretleri nasıl ödenir?

Ülkemizdeki köprü ve otoyolların geçiş ücretlerinin neredeyse tamamı HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) üzerinden tahsil ediliyor. Anlaşmalı bankalar ile iletişime geçerek aracınızın plakasına kayıtlı bir HGS hesabı açmanız mümkün. Hesabınızda yeterli bakiye olması durumunda hiçbir ceza ödemeden Türkiye’deki köprü ve otoyolları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Garanti BBVA Mobil/İnternet Bankacılığı aracılığıyla HGS başvuru ve HGS yükleme işlemlerini hemen gerçekleştirebilirsiniz. Henüz müşterimiz değilseniz Garanti BBVA Mobil'den online banka hesabı açma işlemini hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüsü’nde ise nakit ödeme gişelerini kullanarak geçiş ücretinizi ödeyebilirsiniz.

Geçiş ihlali nedir? Nasıl ödenir?

HGS ve OGS hesabınızda yeterli bakiye yoksa veya herhangi bir ücret ödemeden bu yolları kullandıysanız geçiş ihlali yapmış oluyorsunuz. 15 gün içinde HGS hesabınıza yeterli bakiyeyi yüklerseniz standart geçiş ücreti ödüyorsunuz. Ancak son ödeme tarihini geçirirseniz geçiş ücretiniz ile birlikte bu ücretin 4 katı kadar gecikme bedelini de ödemeniz gerekiyor. Geçiş ihlallerinizi öğrenmek için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün geçiş ihlali sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

__________

Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır