erkekte memede şişlik ve dokununca acıma / Erkeklerde meme ağrısı - Dr. Sinan Akkurt

Erkekte Memede Şişlik Ve Dokununca Acıma

erkekte memede şişlik ve dokununca acıma

Erkek &#;ocuklarda meme b&#;y&#;mesi (Jinekomasti) neden olur?

Genellikle testosteron hormonundaki azalma, östrojen hormonundaki artış ile birlikte çoğu erkeklerde meme büyüme vakalarına rastlanır. Hormon üretiminin artması yaşamın farklı evrelerinde görülebilir. Bebekler, ergenliğe giren çocuklar ve yaşlı erkekler bu durumdan en çok etkilenenlerdir.

Meme büyümesi, bir diğer adıyla jinekomasti ergenlik dönemindeki erkek çocuklarında da görülebilemektedir. Meme büyümesinin çeşitli sebepleri vardır ve tedavi edilebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, ergenlik çağındaki erkek çocuklarda meme büyümesiyle ilgili bilgi verdi.

Erkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur

Jinekomasti nedir?

Erkek çocuklarda tek taraflı veya iki taraflı meme gelişiminin olması jinekomasti olarak adlandırılır. Jinekomasti en sık ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu durum “pubertal jinekomasti” olarak adlandırılır. Ergenlik döneminin başında, obez çocuklarda daha sık olmak üzere, erkek çocukların yaklaşık yüzde 75’inde değişik derecelerde jinekomasti oluşur. Ancak çoğunluk hafif olur ve ilk 6 ay içerisinde düzelir. Yaklaşık üçte birinde ise jinekomasti daha ağır ve uzun seyreder ki bu çocukların tedaviye gereksinimi olur. Aslında pubertal jinekomasti, sağlığa zararlı bir durum olmamasına karşın, ergenin kendisinde sıkıntıya ve utanmaya yol açmaktadır.

Erkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur

Jinekomastinin nedenleri nelerdir?

Testosteron erkeklerde yüksek olarak bulunan cinsiyet hormonudur. Kas kütlesi, sakal, bıyık, vücut kılları, libido gibi erkeklik özelliklerini belirler. Östrojen ise kadınlarda yüksektir, meme büyümesi gibi dişilik özelliklerini kontrol eder. Erkeklerde yüksek testosteron hormonuna ek olarak, testosteron hormonunundan “aromataz enzimi” adlı bir enzim tarafından üretilen az miktarda östrojen hormonu da bulunur. Ergenliğe girişle (puberte) birlikte hızlı bir testosteron artışı olur ve bundan dönüştürülen östrojene bağlı olarak meme gelişimi oluşabilir (pubertal jinekomasti). Ancak çoğunlukla kısa sürede iki hormon arasındaki denge sağlanarak pubertal jinekomasti belli bir süre içerisinde (sıklıkla 6 ay, en uzun 2 yıl) düzelir. Jinekomastinin en sık görüldüğü diğer dönemler ise yenidoğan ve yaşlılık dönemleridir. Bunun dışında erkekteki bu testosteron/östrojen dengesinin, östrojen yönüne kaydığı patolojik durumlarda da jinekomasti ortaya çıkabilir. Örneğin etkili testosteron miktarının azaldığı Kleinfelter Sendromu ve kısmi androjen direnci, böbrek ve karaciğer yetmezliği, hipogonadizm, bazı tümörler (adrenal, testis), hipertiroidizm de jinekomastiye neden olabilen hastalıklardır. Bazı ilaçların (anti-androjen, bazı anti-depresan, kemoterapi ve kalp ilaçları, vb.), alkol ve uyuşturucu madde kullanımı da jinekomastiye neden olur.

Jinekomasti tanısı nasıl konur?

Hastada şikayet olarak memede hassasiyet, ağrı ve şişkinlik vardır. El ile muayene önemlidir, meme başı arkasında fındık/ceviz büyüklüğünde, sert, basınç uygulanması ile ağrılı bir kitle ele gelir. Meme ultrasonu da yapılarak durum doğrulanabilir.

Erkek çocuklarda meme büyümesi (Jinekomasti) neden olur

Çocuklarda meme büyümesi nasıl tedavi edilir?

Bu hastaların mutlaka bir endokrin uzmanı tarafından görülmesi, iyi bir öykü ve muayeneye ek olarak, ayırıcı tanıya yönelik gerekli tüm tetkiklerin yapılması, hormonların ölçülmesi ve nedenin saptanması önemlidir.

Uzun süredir var olan jinekomasti kendiliğinden gerilemez. İlaç tedavisi (sıklıkla tamoksifen, aromataz enzim inhibitörleri) ve gerekli durumlarda da cerrahi müdahale (ameliyat) gerektirir.

Betül Meral SARIİZ / funduszeue.info

[email protected]

Jinekomasti nedir? Erkekte meme büyümesi neden olur? İşte Jinekomastinin tedavisi

Tüm erkek ve kadınların meme bezleri vardır, ancak erkeklerde fark edilmezler çünkü küçük ve gelişmemiş olma eğilimi gösterirler. Oysa ki Jinekomasti erkeklerde yaygın bir durumdur. Göğüsler şişer ve anormal derecede büyür. Şimdi jinekomasti nedir? Jinekomasti belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenleri anlatalım

funduszeue.info

Yayınlanma: - 23 Nisan Güncellenme:

Jinekomasti nedir? Erkekte meme büyümesi neden olur? İşte Jinekomastinin tedavisi

Erkekler için dış görünümün önemi büyüktür. Günümüz modern yaşamın ve yaşam tarzındaki değişiklikler bu görünümü etkilemekte. Erkek açısından bu etkilerden biri de meme dokularının genişlemesidir. Erkeklerde göğüs dokularının bu genişlemesi jinekomasti olarak bilinir. Peki nedir jinekomasti? Belirtileri nelerdir? Jinekomastiye neden olan sebepler ve jinekomasti tedavisiyle ilgili herşey burada…

JİNEKOMASTİ NEDİR?

Jinekomasti (genellikle “erkek göğüsler” olarak anılır), erkek meme dokusunun büyümesidir. Jinekomasti meme ucunun altından başlayıp daha sonra göğüs bölgesine dışarı doğru yayılan kauçuksu veya sert bir kütle olarak ortaya çıkar. Doku yağ dokusu değil, glandüler dokunun genişlemesidir. Her iki memede de genişleme vakaların yaklaşık yarısında bulunurken, diğer durumlarda sadece bir memeyi etkiler. Genç erkeklerde ve yaşlı erkeklerde en yaygın olanıdır.

JİNEKOMASTİ BELİRTİLER NELERDİR?

İşaretler, memelerin etrafındaki az miktarda ekstra dokudan daha belirgin göğüslere kadar değişir. Bir veya her iki memeyi de etkileyebilir. Bazen, meme dokusu ihale veya ağrılı olabilir, ancak bu her zaman böyle değildir.

JİNEKOMASTİ NEDEN OLUR?

Hormon dengesizliği: Jinekomasti, seks hormonları testosteron ve östrojen arasındaki bir dengesizlikten kaynaklanabilir. Östrojen, meme dokusunun büyümesine neden olur. Bazen bu dengesizliğin nedeni bilinmemektedir.

Şişmanlık: Çok fazla kilolu olmak (obez), jinekomastinin yaygın bir sebebidir. Çünkü aşırı kilolu olmak, meme dokusunun büyümesine neden olabilen östrojen seviyelerini arttırabilir. Fazla kiloluysanız, meme dokusunu büyütebilecek fazla yağa sahip olmanız daha olasıdır. Bazı insanlarda kilo vermek veya daha fazla egzersiz yapmak yardımcı olabilir ancak her zaman durumu düzeltmeyebilir.

Yeni doğan erkek bebek: Jinekomasti yeni doğan bebekleri etkileyebilir, çünkü östrojen plasentadan anneden bebeğe geçer. Bu geçicidir ve bebek doğduktan birkaç hafta sonra ortadan kalkacaktır.

Ergenlik: Ergenlik döneminde, erkeklerin hormon seviyeleri değişir. Testosteron seviyesi düşerse, östrojen meme dokusunun büyümesine neden olabilir. Ergenlik çağındaki erkeklerde meme gelişimi ergenlik çağındaki hormonal değişikliklerden etkilendiği için yaygındır. Bu psikolojik strese neden olabilir. Ergenlikte jinekomasti genellikle erkek yaşlandıkça temizlenir ve hormon seviyeleri daha stabil hale gelir.

Yaşlılık: Erkekler yaşlandıkça, daha az testosteron üretirler. Yaşlı erkekler de daha fazla vücut yağına sahip olma eğilimindedir ve bu da daha fazla östrojenin üretilmesine neden olabilir. Hormon düzeylerindeki bu değişiklikler, aşırı meme dokusu büyümesine yol açabilir.

jinekomasti sözcü ile ilgili görsel sonucu

DİĞER NEDENLER

Jinekomasti’nin diğer nadir nedenleri şunlardır:

– İlacın yan etkileri: Örneğin anti-ülser veya kalp hastalığı ilaçlarının yan etkileri

– Spor performansı veya vücut geliştirme için anabolik steroidler alan erkeklerde sıklıkla jinekomasti gelişir. Aşırı alkol tüketimi jinekomastiye sebep olabilir.

– Bir sağlık durumu: Böbrek yetmezliği veya karaciğer hastalığı gibi

– Klinefelter sendromu: Nadir görülen bir genetik bozukluk

– Testislerde topaklar veya enfeksiyon

JİNEKOMASTİ TEDAVİSİ

Jinekomasti tedavisi her zaman gerekli değildir, çünkü ergenlik döneminde ortaya çıkan geçici jinekomasti genellikle üç yıl içinde tedavi olmaksızın kendi başına gider. Eğer ilaçlar jinekomastiye neden oluyorsa, ilacı kesmek jinekomastiyi azaltmada etkili olabilir. Altta yatan tıbbi durumların tedavisi de önemlidir.

Ancak, meme dokusu büyümesi konusunda endişeleniyorsanız bir hekime başvurabilirsiniz. Doktor tedaviye ihtiyacınız olduğunu düşünürse, şunları önerebilir:

– Hormon dengesizliğini ayarlayan ilaç: İlaçlar jinekomastinin erken evrelerinde kullanıldığında etkilidir, çünkü genişlemiş meme dokusu genellikle yaklaşık 12 ay sonra ortaya çıkar.

Jinekomasti için tedaviler kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır, bu yüzden bunların etkililiğini gösteren veriler sınırlıdır. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından jinekomasti tedavisi için hiçbir ilaç henüz onaylanmamıştır. Genel olarak, iki tip ilaç jinekomasti yönetimi için umut vermiştir:

Testosteron replasmanı: Bu terapi, düşük testosteron seviyeleri olan yaşlı erkeklerde etkili olmuştur, ancak erkek hormonunun normal seviyelerine sahip erkeklerde etkili olduğu kanıtlanmamıştır.

SERM’ler: Selektif östrojen reseptör modülatörleri (SERM) tamoksifen (Soltamox) ve raloksifen (Evista), problemi tamamen ortadan kaldıramasa da, meme dokusunun miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu ilaçlar genellikle şiddetli veya ağrılı jinekomasti için kullanılır.

– Fazla meme dokusunu çıkarmak için ameliyat: İlaçların skar dokusunun azaltılmasında etkili olma ihtimali olmadığından ameliyat tek olası tedavidir.

Rahatsızlığı en aza indirmede ve / veya fiziksel görünümü iyileştirmede yardımcı olacak çeşitli göğüs sıkıştırma giysileri ve yelekleri mevcuttur.


Günümüzde cerrahinin amaçlarından biri hastanın kesisini küçültmektir. Klasik cerrahi yöntemler büyük kesilerle yapıldığı için hastalara ameliyat sonrası ağrılı bir dönem yaşatmaktadır.

Erkeklerdeki meme büyümesinin yani jinekomasti tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Ameliyathane koşullarında eğer sadece yağ dokusu kaynaklı bir fazlalık varsa liposuction işlemi ile müdahalenin büyüklüğüne göre zaman yarım saat yada bir saat arasında değişir. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Deniz Küçükkaya cevapladı.

ameliyatAmerikaAmerika Birleşik DevletleriBebekdoktorEgzersizgenetikkilo vermekobezSağlıksekstipÜlser

JİNEKOMASTİ NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Jinekomasti nedir?

Jinekomasti, erkeklerde veya erkek çocuklarda meme dokusunun aşırı gelişmesi veya büyümesi durumudur. Göğüsler büyümeye başlar ve bir göğüs diğerinden daha büyük hale gelebilir.

Jinekomasti, genellikle ergenlik çağındaki bir çocuk hormonal değişiklikler yaşarken ortaya çıkar. Bununla birlikte yeni doğan bebekler ve yaşlı erkeklerde de görülebilir.

Jinekomastiye ne sebep olur?

Jinekomasti genellikle iyi huylu (kanserli olmayan) bir durumdur. Jinekomasti birçok hormon seviyesindeki değişiklikler ile ilişkilendirilmiştir. Çoğu durumda ise nedeni bilinmemektedir.

Jinekomasti birçok farklı sebepten kaynaklanabileceği gibi genellikle kadınlık hormonu (östrojen) ve erkeklik hormonu (testosteron) düzeylerindeki değişikliklerden kaynaklanır. 

Jinekomasti, antidepresanlar, antibiyotikler, kemoterapi, prostat kanseri ilaçları, ülser veya kardiyovasküler ilaçlar gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak da oluşabilir. Anabolik steroidler, eroin veya marihuana gibi yasa dışı uyuşturucuların kullanımının da jinekomastiye neden olduğu bilinmektedir.

Bazı hastalıklar ve tıbbi durumlar da jinekomastiye neden olabilir. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • Karaciğer hastalıkları
  • Böbrek hastalığı
  • Akciğer kanseri
  • Testis kanseri
  • Böbreküstü bezi veya hipofiz bezi tümörleri
  • Konjenital bozukluklar (doğumsal bozukluklar)
  • Tiroid bozuklukları
  • Yaralanma veya travma
  • Obezite

Yeni doğan bebeklerde kısa süreli bir jinekomasti oluşumu gözlenebilir. Bunun nedeni genellikle annenin östrojeninin doğumdan sonra bir süre bebeğin kanında kalmasıdır.

Jinekomasti, meme kanseriyle bağlantılı değildir. Erkeklerin meme kanserine yakalanması nadirdir. Yine de doktorunuz meme kanserini ekarte etmek için bazı testler yapabilir.

Jinekomasti belirtileri nelerdir?

Bir veya iki göğüste jinekomasti olabilir. Meme ucunun altında ağrılı olabilen bir yumru veya yağlı doku şeklinde başlayabilir. Göğüsler genellikle eşit olmayan bir şekilde büyür.

Jinekomasti semptomları diğer tıbbi durumlar veya problemler gibi görünebilir. Teşhis için her zaman doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Jinekomasti nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene gerçekleştirecektir.

Diğer hastalıkları veya durumları dışlamak için ayrıca aşağıdakileri içeren testler de yapılabilir:

  • Karaciğer fonksiyon testleri ve hormon çalışmaları dahil kan testleri
  • İdrar testleri
  • Göğsünüzün düşük dozlu bir röntgeni (mamogram)
  • Küçük bir meme dokusu örneği (biyopsi) alınabilir ve kanser hücreleri açısından kontrol edilebilir

 Bazı durumlarda ise teşhis için testlere gerek yoktur

Doktorunuz, hormonların birçok organı nasıl etkilediği konusunda uzmanlaşmış bir uzman doktor (endokrinolog) görmenizi önerebilir.

Jinekomasti nasıl tedavi edilir?

Doktorunuz, aşağıdaki parametrelere dayanarak sizin için en iyi tedaviyi belirleyecektir:

  • Yaşınız
  • Genel sağlık durumunuz ve sağlık geçmişiniz
  • Hastalığınızın ciddiyeti
  • Bazı ilaçlar, tedaviler ve terapileri ne kadar iyi tolere ettiğiniz
  • Durumun ne kadar sürmesinin beklenildiği?
  • Fikriniz veya tercihiniz

Jinekomasti vakalarının çoğu ergenlik döneminde olur. Durum genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. İyileşme süreci 6 aydan 2 veya 3 yıla kadar sürebilir.

Göğüs büyümesine bir ilaç neden oluyorsa, bu ilacı almayı bırakmanız gerekebilir. Duruma bir hastalık neden olduğu durumlarda durumun altında yatan hastalığın tedavi edilmesi gerekecektir.

Jinekomastiyi tedavi etmek için hormon tedavisi kullanılabilir.

Bazı durumlarda fazla dokuyu çıkarmak için ameliyat seçeneği kullanılabilir.

Jinekomasti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası