dinimizde sofra adabı / Yeme içme adabı - Dinimiz İslam

Dinimizde Sofra Adabı

dinimizde sofra adabı

Yemek yerken açgözlülük yapmamak, lokmayı iyice çiğneyip yutmadan diğerini almamak, yemeği beğenmezlik yapmamak, yemek sonrasında yemek tabağını iyice temizlemek de yemek adabındandır. Yine dinen altın ve gümüş kaplar içerisinde yemek yemek haram kılınmıştır. Bu hususa dikkat etmek gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi       Cevabın tamamını burada okuyun: funduszeue.info

Islamda sofra adabı nedir?

1- Ekmeğin içini yiyip kabuğunu bırakmak, pişkin yerini yiyip, gerisini bırakmak israftır. Kalanı başkası veya hayvan yerse israf olmaz. 2- Yol üstünde, ayakta, yürürken yiyip, içmemelidir. 3- Sağına, soluna, havaya bakmamalı, lokmasına ve önüne bakmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi       Cevabın tamamını burada okuyun: funduszeue.info

Peygamber Efendimiz saat kaçta yatardı?

Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.

Kaynak kaldırma talebi   

Peygamberimizin yemek yeme adabı nasıldı? Peygamber Efendimiz yemeğe nasıl başlardı?

Peygamberimizin yemek yeme adabı nasıldı? Peygamber Efendimiz yemeğe nasıl başlardı?

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in dillere destan sofra adabı yemek yeme alışkanlıkları ve en sevdiği yemekleri müslümanların en merak ettiği konular arasında

İslam kuralları olan bir dindir. Hayatımızın her safhasında nasıl davranmamız gerektiği ya Kuran-ı Kerim ayetleriyle ya da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) sünnetleriyle belirlenmiştir. Yaşamak için elzem olan beslenmek hakkında tabi ki bazı kurallar vardır. Peygamber Efendimiz (sav) sünnetleriyle en güzel ve edepli şekilde nasıl yememiz gerektiğini öğrendik. Haberimizde bu konuyu ayrıntılarıyla araştırdık. Aşağıda bulabilirsiniz.

YEMEK ÖNCESİ HAZIRLIK;

Sağlıklı hayatın ilk kurallarından biri düzgün beslenmektir. Vücudun ihtiyacı olan besinlerin ne azı ne de fazlası bizim için sağlıklı değildir. Yediklerimizin ölçüsünü bilmek için ayaküstü değil bir masada ailemizle oturarak yemek yersek daha kolay miktarı takip edebiliriz. Sahabeden Kalade (ra) Peygamber Efendimiz (asm) hakkında: “Onun sükrucce denilen tahta sofra üstünde yemek yediğini hiç görmedim.” buyurdu. Kalade’ye (ra): “Peki, ne üzerinde yemek yerdi.” diye sordular: “Sofra üzerinde yerdi.” diye cevap verdi. (Buhari)

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (sav) ashabı sorar: Ey Allah’ın Resulü! Yemek yiyoruz ama doymuyoruz.” Şöyle buyurdu: “Herhalde siz ayrı ayrı yiyorsunuz.” “Evet” dediler. “Birlikte yiyin ve Allah’ın adını anın (Besmele çekin) ki yemeğiniz bereketlensin.” (Ebû Dâvûd) Yemeğe başlamadan önce ve yemeği bitirdikten sonra ellerimizi yıkarsak bir sünneti daha yerine getirmiş oluruz. “Yemeğin bereketi yemekten önce ve sonra elleri yıkamaktır.” (Ebu Davud). 


YEMEĞE BAŞLAMAK;

Sofraya evimizdeki veya beraber olduğumuz insanlarla oturduktan sonra ilk olarak Besmele çekmeliyiz. Zira Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav), “Biriniz yemek yerken “Bismillah” desin; başta söylemeyi unutursa sonunda “Bismillahi fi evvelini ve ahirihi “Başında da sonunda da Bismillah” desin.” (Ebu Davud, Tirmizi) demiştir.

Besmele’nin önemini bir başka hadiste Efendimiz (sav) böyle söylemiştir:“Kişi evine girerken ve yemek yerken besmele çekerse, şeytan askerlerine,

  • «Burada ne geceleyebilir ne de yemek yiyebilirsiniz.» der.

Eğer o kimse eve girerken besmele çekmezse, şeytan onlara,

  • «Geceyi geçirecek bir yer buldunuz.» der.

O şahıs yemek yerken besmele çekmezse şeytan yine askerlerine,

  • «Hem barınacak yer hem de yiyecek yemek buldunuz.» der.” (Müslim, Eşribe, ).

Besmeleyi çektikten sonra yemeğe tuz ile başlamak diğer bir sünnettir. (Riyaz’üs Nasihin) Yemek adabında örnek aldığımız Peygamberimiz (sav) ve ashabı yemeğe önce büyüklerin başlaması gerektiğini bizlere göstermiştir. Ashaptan Huzeyfe (r.a.) diyor ki: “Birlikte yemek yiyeceğimiz zaman, Peygamberimiz başlamadan biz elimizi yemeğe sürmezdik.” (Müslim)

YEMEK SIRASINDA;

Yemeğe başladıktan sonra sofrada yakınlarımızla birlikteyken tabağımızın neresinden yemeğe başlayacağımız bile bizlere söylenmiş. “Bereket yemeğin ortasına iner dolayısıyla siz yemeği ortasından değil kenarlarından yiyin.” (Ebu Davud) Yemeği yerken aşırıya kaçmamalıyız. Midemizin üçte birini su ile, üçte birini yemek ile doldurmalıyız. Üçte birini ise boş bırakmalıyız. “Ademoğlu karnından daha kötü bir kabı doldurmamıştır. Ademoğluna belini doğrultacak birkaç lokma yeter. Mutlaka bundan fazla yemesi icap ederse, midesini üçe bölsün: “Üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefesine ayırsın.” (Tirmizi)

YEMEKTEN SONRA;

Yemeğimizi afiyetle yedikten sonra yapabileceklerimizin en hayırlısını Peygamber’imiz (sav) bizlere söyledi.  “Allah, bir şey yiyip içtikten sonra kendisine hamdeden kimseden razı olur.” (Müslim) Başka bir hadisle bizlere verilen müjdede:

“Bir kimse yemek yedikten sonra;

  • «Bana bu yemeği yediren, sonucu etkileyecek bir güç ve kudretim olmaksızın onu bana nasip eden Allah’a hamd olsun!» derse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Ebû Dâvûd).

Sofradan kalktıktan sonra kalan yiyecekleri atıp israf etmek yerine daha küçük kaplara koymalıyız ve onların üstlerini kapatmalıyız. “Kapılarınızı örtün, tulumlarınızı bağlayın, kaplarınızın ağzını kapayın, örtülmesi gerekenleri örtün, kandilleri söndürün, çünkü şeytan kapalıyı açamaz, kırbanın bağını çözemez, kapların örtülerini açamaz. Çünkü fare kandillerin içindeki yağı ve fitili yemek ister. Böylece ev halkının başına evlerini yakabilir.” (Müslim)

Müslümanlar olarak hayatımızı şekillendirirken dikkatte almamız gereken kaynaklar bellidir. İlk olarak Allah (cc)’ın kutsal kitabı Kuran-ı Kerim ve sonrasında ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) sünnetleri. Peygamber’imizin (SAV) sünnetleriyle ele aldığımız konumuz hayatımıza bir ışık olmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.