tuz turnusol kağıdına etki eder mi / MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ - ppt indir

Tuz Turnusol Kağıdına Etki Eder Mi

tuz turnusol kağıdına etki eder mi

Asit, bazve pHkavramları bir kimyasalı tanımlamakta oldukça önemli bir yere sahiptir. Geçmişten günümüze pek çok asit ve baz tanımı yapılmıştır. Asitlerinin tadının ekşi, bazların acı olmasından ya da asitlerin turnusol kağıdınıkırmızıya, bazların maviye boyamasından ötürü onları nitel olarak ayırabiliriz. Fakat kimyasal ve tehlikeli özelliklerinden ötürü her maddeyi tadamayacağımız, bu maddelerin asit veya baz olduğunu bilsek bile, ne derece asitlik veya bazlık özelliği gösterdiklerini anlayabilmemiz için daha kapsamlı ve analitik asit-baz tanımlarına ihtiyaç duyuyoruz. Bunlar Arrhenius, Brönsted-Lowry ve Lewis tanımlarıdır.

Arrhenius Tanımı

Bu tanıma göre ayrıştığında hidrojen iyonu H+veren maddeler asit, hidroksil iyonu OH-veren maddeler bazdır. Bu tanım hala kullanılmasına karşın yeterli bir kavram değildir çünkü buna göre asidik bir maddenin yapısında hidrojen, bazik bir maddenin yapısında ise hidroksil olmalıdır.
Fakat yapısında OH-olmadığı halde bazik özellik gösteren maddeler vardır.
Buna en önemli örnek NH3’tür. OH iyonu içermemesine rağmen bazik bir bileşiktir. Bu sebeple bu tanım doğru olmasına rağmen bazı bileşikleri kapsayamaz.

Brönsted-Lowry Tanımı

Bu tanıma göre, proton veren maddeler asit, alabilenler bazdır. Burada protondan kastımız (H+) iyonudur. H+iyonu çekirdeğinde sadece proton bulundurduğundan, proton olarak anılır. Bu tanımı sulu ortamda gerçekleşen bir tepkime üzerinden daha rahat anlatabiliriz.

Asit1 + H2O -> Baz1 + H3O+

Bu tepkimeye göre, asit proton vererek kendisinin bazına dönüşür. Buna kimyada konjuge yani eşlenik asit-baz kavramı denir. Her asidin konjuge bazı, her bazın da konjuge bazı vardır. Örnek verecek olursak:

CH3COOH + NH3 -> CH3COO- + NH4+

Burada asetik asit, bir protonunu vererek, kendi türünün konjuge bazını oluşturur. NH3bazik karakterdedir. O da proton alarak konjuge asidini oluşturur.
İlk tepkimemize bakarsak ortamdaki suyun asidik madde yanında, ortamda baz gibi davrandığını görürüz. Burada bilmemiz gereken: Suyun amfoter özellikte olmasıdır. Yani ortamdaki türe göre asidik veya bazik özellik gösterebilme yeteneğidir. Bunlara aynı zamanda amfiprotik maddeler de denir.
Arrhenius tanımı bu amfoter maddeleri açıklamada yetersiz kalırken, Brönsted-Lowry tanımı bu maddeleri açıklayabilir.

Lewis Tanımı

Bu tanıma göreyse, bir çift serbest elektronu bulunan ve bunu verebilen maddelere baz, bu serbest elektron çiftlerini alabilen molekül ya da iyonlara ise asit denir. Örneğin:

NH3 + H+ -> NH4+

Bu tepkimeye göre; NH3bir çift serbest elektron içerir. Bu elektronlarını H+’a vererek NH4+oluşturur. NH3serbest elektron çiftini verdiği için baz, H+ise bu elektronları aldığı için asittir.
Lewis tanımı daha çok organik kimya alanında geçerli bir tanımken, ilk iki tanım analitik kimyada kullanılan tanımlardır.

pH Kavramı

pH kavramı ise bir maddenin asitlik veya bazlığının ölçüsüdür. Açılımı “power of hydrogen”olan pH, bir çözeltideki proton H+etkinliğinin eksi logaritmasıdır (pH=-log[H+]).
pH cetveli
pH skalası pH 0ile pH 14arasındadır ve bir maddenin asit ve bazlığının derecesini bize açıkça gösterir. Eğer pH<7 ise madde asidik, pH>7ise madde bazikpH=7ise madde nötraldir. Nötral maddeye örnek olarak saf suyu verebiliriz. Skalada 0'a doğru gidildikçe maddenin daha asidik, 14’e doğru gidildikçe daha bazik olduğunu görürüz.

Asit ve Bazlara Gündelik Örnekler

Her ne kadar asit ve baz denildiğinde, özellikle asit için, çevremizde pek de bulunmayan "tehlikeli" kimyasallar akla gelir. Fakat gündelik hayatımızda karşılaştığımız birçok ürün asit ya da baz olabilmektedir. Hatta öyle ki, mor lahanayı dahi turnusol kağıdına benzer bir görevle kullanmak mümkündür!
Gündelik asitlere örnekverecek olursak, birçoğumuzun da bildiği nareciye akla gelir. Limon suyu, içerdiği sitrik asitten dolayı pH olarak arasında bir yerlere düşer. Bu da onu sudan 10,, kat daha asidik yapar. Ayrıca sitrik asit, gıda amaçlı olarak da aktarlarda haricen satılmaktadır. Şahsen ben sitrik asidi, karbonatla olan etkileşiminde karbondioksit verdiği için, akvaryum hobisinde bile kullanmıştım (birçok kişi bu asit-baz reaksiyonunu hala ucuz bir çözüm olarak kullanır).
Asitlere bir diğer örnek de sıklıkla kullandığımız özellikle turşu ve salatalar için vazgeçilmez olabilen sirkedir. Yüzdece içeriği sirkeden sirkeye değişeceği için bir pH belirtmek zor olsa da pH'ı 2 ile 3 arasındadır. Sirkeyi asidik yapan ise içerdiği asetik asittir. Elma sirkeleri biraz daha fazla alkalin bileşik içerdiğinden, daha az asidiktir fakat hala asidiktir.
Elbette bazların en bilindik örneğiise sabunlardır, doğaları gereği alkali bir yapıya sahiptirler. Ayrıca her zaman sofralarımızın baş tadı olmasa da karbonattır. Aslında bu genellikle sodyum bikarbonattır, fakat kısaca karbonat deriz. Sıklıkla reflü hastaları, mide asitlerinin verdiği rahatsızlık sebebiyle bir bardak suya bir miktar karbonat koyarak, mide ortamını nötrleştirmeye çalışır. Ortamın asitliği azaldığında, hastanın şikayetleri de azalır. Ayrıca birçok yemekte karbonat, ortamın pH'ını bazikleştirdiği için sebep olduğu bazı etkilerden dolayı tercih edilir. Hatta el çekimi Noodle yapanlar, hamurdaki glutenin gücünü artırdığı ve sertleştirdiği için karbonatı özellikle tercih etmektedir. [3]
Hazırlayan:Devrim Yağmur Durur
Geliştiren:Ögetay Kayalı
Referanslar
1. Petrucci, Herring, Madura & Bissonette, Genel Kimya 2 İlkeler ve Modern Uygulamalar
2. Tural H., Analitik Kimya
3. Li, M., Sun, Q.-J., Han, C.-W., Chen, H.-H., & Tang, W.-T. (). Comparative study of the quality characteristics of fresh noodles with regular salt and alkali and the underlying mechanisms. Food Chemistry, , – funduszeue.info://funduszeue.info
4. <funduszeue.info>
pH cetveli görseli: <funduszeue.info>

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

funduszeue.info

DENEYİN ADI: Soy Metallere Asitlerin Etkisi

DENEYİN AMACI: Soy metaller üzerinde asitlerin etkisini gözetlemek

TEORİK BİLGİ:

     Sulu çözeltilerinde ortama H+  veren bileşiklere asit denir. Asitler organik asitler ve inorganik asitler olmak üzere ikiye ayrılır.

Organik Asit: Yapısında C atomu bulunduran asitlere denir.

İnorganik Asit: Yapısında C atomu bulundurmayan asitlere denir.

    

       Aşağıda bazı önemli asitlerin simgeleri ve çok olarak bulundukları bazı yerleri verilmiştir.

                               

Hidroklorik asit

HCl

Tuz ruhu

Nitrik asit

HNO3

Kezzap

Karbonik asit

H2CO3

Gazoz,  kola

Formik asit

HCOOH

Karınca

Asetik asit

CH3COOH

Limon

Asitlerin Genel Özellikleri:

v     Tatları ekşidir.

v     Asitler yakıcı ve tahriş edici özelliğe sahiptirler.

v     Sulu çözeltilerinde (+) ve (-) iyonlar içerirler bu yüzden elektrik akımını iletirler.

v     Mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler.

v     Bazlarla etkileşerek tuz ve su oluştururlar.

v     Asitler aktifliği hidrojenden büyük metallerle tepkimeye girerek tuz ve H2 gazı oluştururlar.

v     Cu, Hg, Pt, Ag, Au metalleri asitlerle tepkimeye girdiklerinde H2 gazı açığa çıkarmazlar.

       Bilinen elementlerin yaklaşık dörtte üçü metaldir. Bu metaller günlük yaşantımızda birçok alanda kullanılır. Örneğin endüstride, ulaştırmada ve haberleşmede kullanılan makineler ve araçlar, yapı gereçleri ve ev eşyalarının önemli bir kısmı metallerden ya da metal alaşımlardan yapılmıştır. Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması de metallerle sağlanır. Hatta nükleer santrallerde elektrik enerjisi üretiminde radyoaktif uranyum metali kullanılır.

      Hangi metalin nerede kullanılacağı metallerin fiziksel, kimyasal özelliklerine ve maliyetlerine bağlıdır. Örneğin altın ve gümüş elektrik akımını en iyi ileten metallerdir. Ancak bakır ve alüminyum hem daha kolay tel haline getirilebilir, hem de daha ucuz olduğundan elektrik kablolarının yapımında daha fazla kullanılır. Ancak yüksek iletkenliğe ihtiyaç duyulan cihazlarda altın kullanılır.

     Metaller kendi aralarında bazı ortak özelliklere sahiptir. Bu özellikler elementten elemente farklılık gösterir. Örneğin altın ve gümüş diğer metallere göre elektrik akımını ve ısıyı daha iyi iletir. Aynı şekilde metallerin erime noktaları genellikle yüksektir, ancak her metalin kendine özgü erime noktası vardır.

      Metaller tepkime girme isteklerine göre aktif metaller, yarı soy metaller ve soy metaller olarak gruplandırılabilir

Aktif Metaller

      Bu metallerin kimyasal tepkimeye girme eğilimleri çok fazla olduğundan doğada ancak bileşikleri halinde bulunabilirler. Su, hava ve asit gibi kimyasal maddelerle çok hızlı tepkimeye girerler. Örneğin Li, K, Ba, Sr, Ca, Na aktif metallerdir. Soğuk su ile bile şiddetli tepkime verirler.

Yarı Soy Metaller

       Bu metallerin kimyasal tepkimeye girme eğilimleri çok azdır. Oksijensiz asitlerle tepkimeye girmezler. Sadece bazı oksijenli asitlerle belli şartlarda tepkimeye girerler. Örneğin Cu, Hg ve Ag yarı soy metallerdir.

Soy Metaller

      Kimyasal tepkimeye girme istekleri çok azdır. Birçok kimyasalla tepkimeye girmezler. Örneğin soy metal olan altın ve plâtin akkor hâline gelene kadar ısıtılsa dahi oksijen, su ve asit gibi kimyasalların birçoğuna karşı dayanıklıdır.

Periyodik tabloda soy metaller buralarda bulunuyor.

 

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER:

              

v     Cam balon

v     Ayırma hunisi

v     Çinko (Zn) parçası

v     Bakır (Cu) parçaları

v     Alüminyum (Al) parçaları

v     HNO3 çözeltisi

v     HCl çözeltisi

v     Tıpa

v     Cam ve plastik boru

v     Su kabı

v     Beher

DENEYİN YAPILIŞI:

      

      Vakit kaybolmaması ve iki olay arasındaki farkı daha iyi görebilmemiz için iki düzenek hazırladık. Deneyimizde çinko yerine alüminyum kullandık. Birinci aşamada asit olarak derişik HNO3 çözeltisini kullandık. Her iki ayırma hunisine de biraz derişik HNO3 çözeltisi koyduk. Cam balonların ise birine iki parça bakır, diğerine de iki parça alüminyum koyduk. Daha sonra alüminyum parçalarının olduğu cam balona damla damla HNO3 çözeltisi ilave ettik. Çözelti şeffaf bir renk aldı ve kahverengi bir gaz çıkışı gözlemledik. Bu işlemi bakır parçalarına da uyguladık. Bakır parçalarına HNO3 çözeltisi ilave ettiğimizde çözelti yeşil bir renk aldı ve kahverengi bir gaz çıktığını gördük.

     Bunları gözlemledikten sonra derişik HNO3 çözeltisi yerine derişik HCl çözeltisini kullanarak deneyimizi tekrar yaptık. Bu deneyimizde HCl alüminyumla tepkime verdi bir gaz çıkışı gözlemledik fakat HCl çözeltisi bakır ile tepkime vermedi.

     

     Son olarak çinko metali ile HCl çözeltisi tepkime verecek mi diye baktık. Şeffaf  bir gaz çıkışı olduğunu gözlemledik yani HCl çözeltisi ile çinko tepkime verdi.

DENEYİN SONUCU:

   Deneyimizin sonucunda aşağıdaki tepkimeler gerçekleşti.

   Al(k) + 2HCl(suda) &#;  H2 + AlCl3(suda)

   Al(k) + 4HNO3(suda) &#;  NO2 + H2O  (NO3- + H+)

   Cu(k) + HCl(suda) &#;  tepkime vermez

   Cu(k) + 4HNO3(suda) &#; 4NO2 + 2H2O + CuO(suda)

YORUM:

  

     Deneyimizde iki ayrı asitle deneme yaptık. HNO3 çözeltisi her iki metalle de tepkime verirken HCl çözeltisi alüminyumla tepkime verirken bakırla tepkime vermedi. Bakırın  HNO3 ile tepkime verip HCl  ile tepkime vermemesinin nedeni nitratın özelliğinden kaynaklanmaktadır.

    

     Deney düzeneğimizi oldukça alçak kurduk. Bunun sebebi asitle çalıştığımız içindir. Herhangi bir aksilikte kırılmada asit daha az alana yayılsın diye düzeneğimizi alçağa kurduk.

     Bu deneyimizde çıkan gazı daha iyi gözlemleyebilmek ve tepkime sonunda çıkan gazları doğrudan solumamak için bir kap su içindeki cam balona gönderdik. Bu hem sağlığımız açısından hem de daha iyi gözlem yapabilmek için çok iyi bir düzenekti.

HATALAR:

    Bakır, alüminyum, çinko parçalarını koyarken tıpaları açtık. Bu sırada balona dışarıdan hava da girdi. Yani gözlemlediğimiz gaz çıkışları hepsi tepkimeden dolayı oluşan gazlar değildi.

     Asit çözeltilerini değiştirdiğimizde ayırma hunilerini yıkamadık. Yani ikinci olarak derişik HCl çözeltisiyle yaptığımız deneyde az da olsa hata yaptık. Ayırma hunilerini yıkamadığımız için az da olsa HNO3 çözeltisi kalmıştır.

KAZANIMLAR:

8. sınıf 3. ünite     (Maddenin yapısı ve özellikleri)

v       Metal, ametal ve yarımetal özelliklerini karşılaştırır.

v       Periyodik tablonun sol tarafında daha çok metallerin sağ tarafında ise daha çok ametallerin bulunduğunu fark eder.

v       Asitleri ve bazları dokunma tatma ve görme duyuları ile ilgili özellikleriyle tanır.

KAYNAKÇALAR:

v     funduszeue.info

v     funduszeue.info

v     Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen ve Teknoloji Öğretmenliği

                                 Laboratuar Kılavuzu

v     Güven-Der Yayınları ÖSS-ÖYS Hazırlık      KİMYA

v     Modern Üniversite Kimyası (C.E. MORTİMER)

                                                                                                                                                             

Turnusol

Turnusol kâğıdı kimyada kullanılan ayıraçlardan bir tanesidir. Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir. Turnusol belirli likenlerden (kuzukulağı) elde edilen, içeriğinde orsein bulunan ve suda çözünen bir boyadır. Çözelti olarak veya bir filtre kâğıdına emdirilerek kullanılır. Bu kâğıda pH belirteci denir ve maddelerin asitliğini ölçmek için kullanılır. Mavi turnusol kâğıdı asidik ortamlarda kırmızıya ve kırmızı turnusol kâğıdı bazik ortamlarda (ör. Alkali) maviye döner. Renk değişimi 4,,3 pH aralığında menekşe tonlarında olur (25&#;°C'de). Turnusolün aktif maddesi erythrolitmindir. Düşük pH değerli maddeler asit olarak ve yüksek değerliler alkali olarak adlandırılır. Sadece asit ve bazlar değil, bazı çözünen tuzlar da turnusol kâğıdını mavi veya kırmızıya dönüştürür. Kuvvetli asit ve zayıf bazdan oluşan tuzlar asidik, zayıf asit ve kuvvetli bazdan oluşan tuzlar bazik özellik gösterdiğinden turnusolü boyarlar (hidroliz).

Turnusol kâğıdı ile bir gazın pH derecesini ölçmek için, turnusol kâğıdını ıslatmak gerekir. Gaz suda çözünür ve bu sayede tepkime olur.

En sık olan turnusol tepkimeleri kırmızı turnusolün maviye veya mavi turnusolün kırmızıya dönüşmesidir. Ancak, bunların dışında da tepkimeler vardır. Örneğin, klor gazı mavi turnusol kâğıdını beyaza döndürür (kimyasal deyimiyle, turnusol kâğıdı ağarmıştır). Metil oranjda ise asidik maddeler de kırmızı ve tonları, bazik maddelerde ise sarı ve tonlarında renk alır.

Kaynakça[değiştir

funduszeue.info

  • Blog
  • İçindekiler

    Kırmızı turnusol kağıdı nedir?

    Çözeltilerdeki asit ve bazları ayırt etmekte kullanılır. Turnusol, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi renk verir. Mavi turnusol kağıdı asidik ortamlarda kırmızıya ve kırmızı turnusol kağıdı bazik ortamlarda (ör. Alkali) maviye döner.

    Hangisi mavi turnusol kağıdının rengini kırmızıya çevirir?

    Bazlar mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirirler. III. Bazların pH değerleri 7&#;den büyüktür.

    pH kağıdı ne demek?

    Ph test kağıtları sıvı maddelerdeki ph değerini ölçmenizi sağlayan ölçüm kağıtlarıdır. Asidik ve bazik çözeltilerin ph değerlerini kesin ve doğru bir şekilde ölçebilirsiniz.

    Tuzlu su turnusol kağıdına etki eder mi?

    Tuz çözeltileri, asit ve baz çözeltileri gibi, su içinde iyonlarına ayrışır ve elektrik akımını iletirler. Asit ve bazdan farklı olarak, tuzlar turnusol kağıdına etki etmezler.

    Kırmızı turnusol kağıdı bazik bir maddeye Batırıldığında ne renk olur?

    Turnusolun pH olarak dönüm noktası 4,,3 arasındadır. Turnusol kağıdı pH&#;ı 7&#;den büyük olan çözeltilere batırılırsa kağıt mavi, pH&#;ı 7&#;den küçük (asidik) çözeltilere batırılırsa kağıt kırmızı renk alır.

    Turnusol kağıdının renk değiştirmesi fiziksel mi kimyasal mı?

    Turnusolun renk değişimi moleküler yapısının değişimine neden olan tersinir bir tepkimeye dayandığı için kimyasaldır.

    Turnusol kağıdının adı hangi anlama gelir?

    Soru : Asitli suya batırıldığında kırmızıya dönen turnusol kağıdının adı hangi anlama gelir? Asitli suya batırıldığında kırmızıya dönen turnusol kağıdının anlamı Günebakandır. Turnusol kağıdı kimyada kullanılan bir kağıttır. Kimyada çözeltilerin asit ve bazları ayırt etmede kullanılır.

    pH kağıdı nasıl kullanılır?

    &#; Kullanımı: pH test çubuğu pH ölçülecek sıvı içine daldırılır ve işlem sonunda pH test çubuğu indikatör pedi üzerinde oluşan renk ambalaj kutusu üzerindeki renk skalası ile kontrol edilerek sonuca gidilir. Kutusundan adet ph ölçüm kağıdı çıkmaktadır. Her bir test kağıdı tek kullanımlıktır.

    Fenolftalein bazda ne renk olur?

    Fenolftalein asit-baz indikatörü olarak kullanılır. Asitli ortamda renksiz olan fenolftalein bazik ortamda pembe renklidir.

    Turnusol kağıdı deyimi ne demek?

    Bu olay “ turnusol kağıdı” görevi görmüş oluyor. turnusol kağıdı gibiydin. dediğinde bir insan olarak karşındaki kişilerini iyisini ve kötüsünü buluyorsun demektir.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

    © 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.