isim değiştirme dilekçesi örneği 2017 / Cinsiyet Değiştirme Dilekçe Örneği - Dilekçe Örneği

Isim Değiştirme Dilekçesi Örneği 2017

isim değiştirme dilekçesi örneği 2017

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Herkese Merhaba.

Bu yazımızda basit bir şekilde isim değiştirme davası nasıl açılır, isim değiştirme davası dilekçe örneği, isim değiştirme davası dilekçe örneği indir, hukuk isim değiştirme davası dilekçe örneği, isim değişikliği davası dilekçe örneği, isim değiştirme davası avukat ücreti, isim ekleme davası masrafları, isim değiştirme davası ne kadar sürer, isim ekleme davası ücreti başlıkları altında aklınıza takılabilecek sorulara cevap vereceğim. Bizzat kendim isim değiştirme davası ile ilgili tecrübe yaşadığım için bu konu hakkında bilgi sahibiyim diyebilirim.

İsminiz her ne olursa olsun değiştirme hakkına sahipsiniz. Ancak burada ki durum özellikle şöyle olmalı. İsim değiştirmeniz için mantıklı bir gerekçeniz olmalı. Örneğin, hatalı isim, aşağılayıcı isim veya herkes tarafından farklı bir şekilde bilinen bir isim gibi.

İsim değiştirme işlemi için avukata başvurmanıza hiç gerek yok! Bizzat kendinizde takip edebilirsiniz. Maximum 6 aylık bir süreç ancak sadece kez mahkemeye gidebilirsiniz. Yani öyle çok teferruatlı bir işlemi yok. Şimdi adım adım işlemi anlatalım.

1- İsim değiştirmek için ikametgahınıza en yakın Asliye Hukuk Mahkemesine gidip (Adliye İçerisinde)  bir dilekçe ile (aşağıda örneği var) başvuruyorsunuz. Orada sizden yaklaşık TL arasında bir harç alınıyor.  Bunu yapmadan önce şahitler, doktor raporu v.s. gibi yazılı belgeleri ayarlamanızda fayda var. Ne bulabilirseniz! Çünkü mahkeme sizin belge ve şahitlerinize göre karar verecek. Dilekçeyi verdiğinizde orada bulunan görevli size bir mahkeme günü ve saati verecek. Diyecek şu tarihte şu saatte mahkeme önünde hazır olun.

2- Mahkeme günü zamanında mahkemede olmanız oldukça önemli. Sıra ile mahkemeler görüldüğünden sizin o anda orada olmanız gerekiyor. Mahkeme sıranız geldiğinde kapıda sizi çağıracaklar. İçeri girecekseniz ve durumu hakime anlatacaksınız.  Mesela hakime isminizin kötü bir çağrışım yaptığını, Türk Dil Kurumunda aslında farklı olduğu veya Psikolojik olarak etkilendiğinizi, herkes tarafından farklı bilindiğini, şahitlerininde burada olduğunu, isminin küfür sebebi olduğunu gibi. Yani olabildiğince inandırıcılığı yüksek bir şekilde anlatmanızda fayda var. Zaten hakim size inanırsa ve belgelerinizde sağlamsa problem olmayacaktır. Olay kısaca bu kadar basit.

3- Mahkeme ortalama dakika sürüyor. Çok teferruatlı bir işlem olmadığını hatırlatmamda fayda var. Bu arada anne veya babanızı dava etmiyorsunuz. Dava ettiğiniz Nufus Müdürlüğünüz oluyor. Nufus müdürlüğünü dava ettiğinizde başınıza bir iş gelmiyor. Çünkü haklı bir gerekçe ile başvuruda bulunuyorsunuz.  Dilekçe konusunda kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi hukuki bilgisi olan bir kişiye yazdırabilirsiniz. Ancak ben kendim dilekçeyi yazdım.

4- Başvuruda bulunmak için reşit olmanızda (18 yaş) fayda var. Aksi halde anne-babanın muvaffakati gerekiyor.

5- Mahkeme Kararı olumlu ise size belge veriliyor. Yani Mahkeme Kararı! Nüfus Müdürlüğü ordanda Yerel Bir Gazeteye gidip ilan veriyorsunuz. Eğer istanbulda iseniz veya büyükşehirlerde iseniz Basın İlan Kurumu aracılığı ile bir gazeteye ilan verip  (tahmini TL) çıkan gazete ile Nufus Müdürlüğüne gidip (dosya ile birlikte) kimliğinizi alıyorsunuz. Dilerseniz Mahkeme Müdürlüğünden dosyaları Nufus Müdürlüğüne kendiniz götürebileceğiniz gibi mahkemenin nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Burada kalan işlemler tamamen bürokrasi yani.

Dediğim gibi pek avukatlık bir işlem yok. Doğrudan kendiniz bu işleri yapabilirsiniz. Paranız varsa gidip bir avukatada yaptırabilirsiniz. Ancak dediğim gibi bu işlem biraz tuzlu olabiliyor. Avukat şart değil.

Gel gelelim Kanun Maddesine:

İsim değiştirme konusu ile ilgili Medeni Kanunun maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre &#;Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.&#; Deniliyor.

İsim Değiştime Dilekçe Örneği

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE / TOKAT

DAVACI : Çaki Brown

VEKİLİ : (Varsa Adı)

DAVALI : Tokat Nüfus İdaresi Müdürlüğü

KONU : Haklı neden sebebiyle isim tashihi talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

1- İsmim her ne kadar nüfus kayıtlarında … ismiyle kayıtlı olsa bile ailesi ve arkadaşları ve hatta çalıştığı işyerindeki çevresinde bile … ismiyle tanınmaktadır.

2- Bu durum kayıtlar ile özel hayatında ve iş hayatında karışıklığa ve sorunlara neden olmaktadır.

3- Bu nedenle nüfus kayıtlarında … olarak geçen isminin … olarak değiştirilebilmesi için sayın Mahkemenize başvurmamız zorunlu hale gelmiştir.

HUKUKİ NEDENLER : MK, NK, HUMK ve diğer ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kayıtları, tanık beyanları ve diğer yasal deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Açıkladığım sebepleden dolayı nüfusta … ismiyle kayıtlı olan ismimin … olarak değiştirilmesini ve bu ad değişikliğinin Nufusa Kayıt ve Tesciline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…

Davacı: Çaki Brown (Varsa avukatı)

Sorularınız varsa yorum kısmından sorabilirsiniz!

TechWorm

hukuk isim değiştirme davası dilekçe örneği, isim değişikliği davası dilekçe örneği, isim değiştirme davası avukat ücreti, isim değiştirme davası dilekçe örneği, isim değiştirme davası dilekçe örneği indir, isim değiştirme davası nasıl açılır, isim değiştirme davası ne kadar sürer, isim ekleme davası masrafları, isim ekleme davası ücreti

NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK HAKİMLİĞİ’NE


DAVACILAR :



DAVALI : Nüfus Müdürlüğü ……..

KONU : Adın değiştirilmesi istemidir.


AÇIKLAMALAR :


1-……. İli, ……. İlçesi, ……. Mahallesi, ……. Cilt No, ……. Sayfa No ve …….Kütük Sıra Noda nüfusa kayıtlı olan ortak çocuğumuz olan Ali……ismini ……. olarak değiştirmek istemekteyiz.

2-Küçük Ali ………nın gerçek ismi ……….. olup nüfusa kaydı esnasında her nasılsa Ali…….. olarak tescil edilmiştir.Çevresinde/mahallede/okulda/arkadaş çevresinde ismi ……funduszeue.info bilinmekte kendisine bu şekilde hitap edilmektedir.

3-Yukarıda belirtilen gerekçelerle oğlumuz Ali…. Nin ismini değiştirmek için bu davayı açmak zorunluluğu doğmuştur.


YASAL NEDENLER : MK,HMK Ve İlgili Mevzuat


KANITLAR : Nüfus kaydı,tanık ve her tür kanıt.

İSTEM SONUCU : Açıklanan nedenler ile oğlumuzun aslen nüfusta Ali……. olan isminin ……. olarak değiştirilmesine karar verilmesini saygıyla talep ederiz. //



DAVACILAR
Adı ve Soyadı
İmza











ÖRNEK



NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE


DAVACI : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No:
Adres

DAVALI : Erzincan Nüfus Müdürlüğü/

DAVA KONUSU : İsim tashihi

AÇIKLAMALAR :

1- ili, İlçesi, Yaramış Köyü, Cilt , Aile Sıra , Sıra No. ’te nüfusa kayıtlı olup, M. S. ve Ç.’den olma, Nevşehir doğumluyum.

2- Toplumda ismim Nurdem olarak bilinip söylendiği halde nüfus kaydında ismim Berivan olarak yazılıdır. Bu durum karışıklıklara neden olmaktadır. Nüfus kaydındaki adımın da Nurdem olarak düzeltilmesi için bu davayı açmak zarureti hâsıl olmuştur.

DELİLLER : Nüfus kayıtları ve sair yasal deliller.
Tanık: Z. S., Cumhuriyet Mahallesi,
Kırklar Caddesi Sefam Kent, B Blok. Daire 6/

HUKUKİ SEBEPLER : MK. md. 27 ve sair ilgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda sunulan nedenler karşısında, nüfus kadındaki Berivan olan ismimin Nurdem olarak düzeltilmesine ve bu şekilde nüfusa tesciline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/

Adı ve Soyadı
İmza




Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun maddesinde de nüfus kayıtlarına dair düzeltme davalarının düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet Savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılacağı hükme bağlandığı.

Resim








T.C.
YARGITAY
8. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO: /
KARAR NO: /
KARAR TARİHİ:


>SOY ADIN DEĞİŞTİRİLMESİ İSTEMİ--HAKİMİN TAKDİRİ--HAKLI NEDEN


/m

ÖZET :Dava, Sayılı Türk Medeni Kanununun maddesine göre, haklı nedene dayalı soyadın değiştirilmesi istemine ilişkindir.
TMK'nın maddesine göre ''Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.

Türk Medeni Kanununun öngördüğü "haklı neden" bu kapsam içinde değerlendirildiğinde hakimin bu konudaki takdiri ileri sürülen nedenin ve yeni alınmak istenen ad veya soyadının toplum değerlerine ve kanunun buyurucu kurallarına ters düşmeyen, özellikle başkalarına veya çevreye zarar vermeyen, incitmeyen nitelikte bulunduğunun tespiti gerekir.

Somut olayda, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü hususlar dosyada toplanan kanıtlar sözü edilen Kanun maddesine göre haklı neden sayılarak soyadın değiştirilmesi yönünden davanın kabulüyle davacının soyadının talep gibi düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi isabetsizdir.

DAVA : Taraflar arasında görülen ve yukarda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü:

KARAR

Davacı dava dilekçesindeolan soyadının Ilgaz olarak düzeltilmesini istemiş, mahkemece davacının davasını ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Davacı dava dilekçesi ve duruşmadaki beyanında;babasının annesini ve kendisini terk ettiğini, 2 yaşındayken annesinden boşandığını, terk ettikten sonra ne maddi ne manevi olarak kendisiyle ilgilenmediğini, biyolojik açıdan babası olması dışında kendisiyle hiçbir duygu bağının olmadığını, baba olarak benimsemediği bir kişinin soyadını taşımanın kendisini inanılmaz derecede rahatsız ettiğini, çevresindesoyadını taşıyan sadece kendisi olduğunu, ayırca bu soyismin hiçbir konuda gayret sarfetmeyen bir kişiymiş gibi algılanması sebebiyle üzüntüye sebep olduğunu belirterek soyadının Ilgaz olarak düzeltilmesini istemiştir.

Dava, Sayılı Türk Medeni Kanununun maddesine göre, haklı nedene dayalı soyadın değiştirilmesi istemine ilişkindir.

TMK'nın maddesine göre ''Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez. Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir.

Türk Medeni Kanununun öngördüğü "haklı neden" bu kapsam içinde değerlendirildiğinde hakimin bu konudaki takdiri ileri sürülen nedenin ve yeni alınmak istenen ad veya soyadının toplum değerlerine ve kanunun buyurucu kurallarına ters düşmeyen, özellikle başkalarına veya çevreye zarar vermeyen, incitmeyen nitelikte bulunduğunun tespiti gerekir.

Somut olayda, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü hususlar dosyada toplanan kanıtlar sözü edilen Kanun maddesine göre haklı neden sayılarak soyadın değiştirilmesi yönünden davanın kabulüyle davacının soyadının talep gibi düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi,

Doğru görülmemiştir.

SONUÇ :Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulüyle hükmün Sayılı HMK'nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla Sayılı HUMK'nun maddesi uyarınca BOZULMASINA,taraflarca HUMK'nun /I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istenmesi halinde temyiz edene iadesine, tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

HAYATTA KÜÇÜMSEME HİÇBİR KİMSEYİ NOKTA DA KÜÇÜKTÜR AMA BİTİRİR CÜMLEYİ.

funduszeue.info

Cinsiyet Değiştirme Nedir?

Cinsiyet değiştirme; biyolojik olarak, kadın bedeninde doğmuş bir kimsenin erkeğe veya erkek bedeninde doğmuş kimsenin kadına dönüşümünü sağlayan tıbbi işlemdir.

Cinsiyet Değişikliğine İzin Şartları Nelerdir?

Kanun düzenlemesine göre cinsiyet değişikliğine izin verilebilmesi için gerekli şartlar şunlardır:

  • Cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin 18 yaşını doldurmuş olması.
  • Cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin evli olmaması.
  • Transseksüel yapıda olup cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğunun, bir eğitim ve araştırma hastanesinden alınacak resmi sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi gerekir.

Cinsiyet değişikliği şartlarından birisi olarak madde metninde daha önce düzenlenen “üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunma” şartı ise Anayasa Mahkemesinin // Sayılı ve tarihli kararı ile kaldırılmıştır.  Dolaysıyla, cinsiyet değiştirme izin için artık bu şart aranmamaktadır.

Cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin evli olmaması şartı, dava anında gerekli olan bir şarttır. Kişinin daha önce evlenmiş ve boşanmış olması,cinsiyet değişikliği önünde engel teşkil etmez.

Cinsiyet Değişikliği Dava Süreci

Türk Hukukunda cinsiyet değişikliği prosedürü iki aşamalı olarak düzenlemiştir. Bu aşamalar sonunda cinsiyet değişikliği tıbben ve hukuken tamamlanmış olur.

  1. Öncelikle cinsiyet değiştirme ameliyatı için mahkemeden izin alınması.
  2. Usulüne uygun alınan izin doğrultusunda gerçekleşen ameliyat sonrası nüfus kaydında değişiklik yapılması.

Her iki adım da ancak dava yoluyla mümkündür.

Medeni Kanun Maddesi uyarınca, biyolojik olarak cinsiyet değişikliği mahkeme iznine bağlıdır. Medeni Kanunun maddesine göre, cinsiyetini değiştirmek isteyen kimse, şahsen başvuruda bulunarak mahkemece cinsiyet değişikliğine izin verilmesini isteyebilir.

Medeni Kanunun maddesinin 2. kısmında ise şu ifadelere yer verilmiştir: “Verilen izne bağlı olarak amaç ve tıbbî yöntemlere uygun bir cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmî sağlık kurulu raporuyla doğrulanması hâlinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verilir.”

Tıbbi işlem sonrasında cinsiyet değişikliği, nüfus kaydının düzeltilmesi ile hukuken tamamlanmış olur. Nüfus kaydında bu şekilde bir düzeltme de yine ancak dava yoluyla mümkündür.

Uygulamada cinsiyet değişikliğine izin ve nüfus kaydında değişiklik talebi tek bir davada ileri sürülse de, Yargıtay bu iki talebin ayrı davalar olarak görülmesi gerektiği görüşündedir. Bu yaklaşım uyarınca, tek bir davada talep edilse dahi mahkemece bu davalar ayrılır. Öncelikle cinsiyet değişikliğine izin davası sonuca bağlanır. Nüfusta cinsiyetin düzeltilmesi davası, ancak izin üzerine ameliyatın gerçekleşmesinden sonra karara bağlanabilir.

Cinsiyet Değişikliği Davasında Görevli Mahkeme Hangisidir?

Cinsiyet değişikliği davalarında görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Not: Cinsiyet değişikliği ile ilgili tüm ayrıntılar, gerekçeleriyle somut olaya uygun olmak kaydıyla belirtilmelidir. Aşağıdaki dilekçede örnek bir senaryo görebilirsiniz. Kişisel bilgilerinize ve yaşadıklarınıza göre ilgili değişiklikleri yapınız.

Cinsiyet Değiştirme Dilekçe Örneği

Cinsiyet Değiştirme Dilekçe Örneği Word İndir

Cinsiyet Değiştirme Dilekçe Örneği PDF İndir

İlgili Yazılar

 

 

 

 

 

GENELGE

 /3 (NVİ)
 /12 (SGB)
           

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair sayılı Kanun 03/11/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 
            Söz konusu Kanunla sayılı Kanuna eklenen Geçici 8 inci Maddede “Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/ tarihli ve sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilir. Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilir.” denilmektedir.

 Ad ve soyadının değiştirilmesine yönelik taleplerin il ve ilçe idare kurullarınca değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulacak esaslara dair açıklama aşağıda yer almıştır:


             I. AD VE SOYADININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR

1- Özel hukuk açısından ad, kişiyi tanıtan ve onu diğer bireylerden ayırmaya yarayan bir kavramdır. Kendine özgü kişiliği ve özvarlığı olan her birey, başkalarından adıyla ayırt edilir, toplum ve ailesi içinde bununla yer alır. Onun içindir ki her kişinin bir adının olması ve adının aile kütüğüne yazılması yasayla zorunlu kılınmıştır. Bu nedenle ilgili kişilerin yazılı talebi olmadan resen ad ve/veya soyadı düzeltilmeyecektir. 

2- Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin Mavi Kartlılar Kütüğündeki ad ve soyadlarının düzeltilmesine ilişkin talepleri bu Kanun kapsamı dışındadır. Bu yoldaki talepler il ve ilçe idare kurullarınca reddedilecektir. 

3- Kişiye bağlı olan ad üzerindeki hakkı, kişinin kendisinden başkası kullanamayacağından, ölmüş olan kişilerin ad ve/veya soyadında değişiklik yapılmasına ilişkin talepler il ve ilçe idare kurullarınca reddedilecektir. 

4- İl veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere ad ve/veya soyadı değiştirilebilir. İl veya ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir.

            5- sayılı Türk Medeni Kanununun nci maddesi “Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır.” hükmündedir. Bu madde uyarınca kısıtlanan hükümlülerin Cumhuriyet savcılığı kanalı ile müracaatta bulunmaları halinde vasilerinin de ad ve/veya soyadı değişikliği talebine ilişkin yazılı izninin olması kaydıyla hükümlünün talebi il ve ilçe idare kurullarınca değerlendirmeye alınacaktır. 
            6- Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu bulunan kişilerin Cumhuriyet savcılıkları kanalıyla tutuklu bulundukları yerin nüfus müdürlüğüne müracaatları halinde ad ve/veya soyadı değişikliğine ilişkin yazılı talepleri kabul edilip işleme alınacaktır.

            7- sayılı Türk Medeni Kanununun inci maddesinde belirtilen ve ayırt etme gücüne sahip olup yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemeyen kişilerin kendi istekleri üzerine verilen ve kesinleşmiş olan kısıtlama kararının bulunması halinde ad ve/veya soyadı değişikliğine ilişkin dilekçeleri kabul edilip işleme alınacaktır.

8- Kişinin ad ve/veya soyadı, dayanak belgesine uygun şekilde aile kütüklerine tescil edilmesine rağmen, evlenme, yer değiştirme, evlat edinilme gibi nedenlerle kaydın taşınması sırasında hatalı yazılmış ve bu ad ve/veya soyadı, uzun yıllar okul, askerlik, evlenme ve boşanma gibi işlemlerinde kullanılmış ise resmi makamlar karşısında zor durumda kalmasını önlemek açısından uygulamada ilgilinin yazılı talebi olmadan yapılan maddi hatalar düzeltilmemiştir.

Yapılan düzenleme ile ilgililerin yazılı talebinin olması halinde açık kaydına hatalı tescil edilen ad ve/veya soyadının muhafaza edilip kapalı kaydındaki ad ve/veya soyadının açık kaydına göre düzeltilmesinin talep edilmesi ve il ve ilçe idare kurullarınca bu yolda karar verilmesi halinde kişinin kapalı olan kaydındaki ad ve/veya soyadının nüfus müdürlüklerince düzeltilmesine imkân sağlanmıştır.

9- Ad ve/veya soyadı düzeltmelerine ilişkin taleplerde sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun, sayılı Soyadı Kanunu ile Soyadı Nizamnamesinde yer alan mevzuat hükümleri göz önünde bulundurulacaktır.

Yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişikliği olup olmadığı hususlarında ise Türk Dil Kurumu Başkanlığının Yazım Kılavuzu ile 08/04/ tarihli ve sayılı talimat ekindeki Türk Dil Kurumu Başkanlığının 14/01/ tarihli ve 21 sayılı yazısından istifade edilecektir.

sayılı İl İdaresi Kanununun 59 uncu maddesinde “Gerek il gerek ilçe idare kurullarından kuruma dâhil olmayan idare şubelerinin başkanları kendi idarelerine ait idari ve istişari işlerin görüşülmesinde üye sıfatiyle çağrılarak o iş hakkında gerekli izahatı verir ve oya katılırlar.” denilmektedir.

21/6/ tarihli ve sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadların düzeltilmesine ilişkin talepler hakkında il ve ilçe nüfus müdürlerinin görüşlerinin alınması il ve ilçe idare kurullarının takdirindedir.

 Ad ve/veya soyadlarındaki düzeltmelerle ilgili taleplerin yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ve bu Genelgede belirtilen esaslar doğrultusunda karara bağlanması gerekmektedir. Ancak, il veya ilçe idare kurulunun tereddüde düşmesi halinde il veya ilçe idare kurulları tarafından Bakanlıktan görüş sorulabilecektir.

İl ve ilçe idare kurullarınca verilen ad ve soyadı değiştirme kararları ile ilgili olarak; nüfus kaydının düşünceler alanına “………il veya ilçe idare kurulunun /…./……. tarihli ve ……. sayılı kararı ile adı ve/veya soyadı “…..” iken “….…”olarak düzeltilmiştir.” şeklinde açıklama yapılacaktır.

Soyadını değiştiren erkek ise kendisi ile birlikte eş ve ergin olmayan çocuklarının, soyadını değiştiren kadın ise ergin olmayan evlilik dışı çocuklarının soyadları sistem tarafından değiştirilecektir. Adını değiştiren kişinin çocuklarının baba veya ana adı ergin olup olmadıklarına bakılmaksızın yine sistem tarafından değiştirilecektir. Bu nedenle il veya ilçe idare kurullarınca bu durumdaki kişiler için ayrıca karar verilmesine gerek bulunmamaktadır.

Konuyla ilgili olarak uygulamada talep edilmesi muhtemel örnekler aşağıda yer almıştır:

(1) Dayanak belgesinde ve kapalı kaydında “GÜZEL” olan soyadının naklen gittiği açık kaydında “TÜZEL” olarak geçmesi ve ilgilinin de “TÜZEL” soyadını kullanma yolunda il veya ilçe idare kuruluna başvurması ve kurulca soyadının “TÜZEL” olarak düzeltilmesine karar verilmesi halinde, kapalı kaydında “GÜZEL” olarak geçen soyadı “TÜZEL” olarak düzeltilecektir. 

(2)  Kişinin tek bir kaydının bulunması ve dayanak belgesinde “ÇELİK” olmasına rağmen aile kütüğünde “ÇEVİK” olarak hatalı yazılmış soyadını uzun yıllar taşıması nedeniyle bu soyadını kullanma yolunda il veya ilçe idare kuruluna başvurması ve kurulca soyadının “ÇEVİK”olarak düzeltilmesine karar verilmesi halinde; kaydının düşünceler alanına “……… il veya ilçe idare kurulunun /…./……. tarihli ve ……. sayılı kararına göre “ÇELİK” iken “ÇEVİK”soyadını kullanmasına karar verilmiştir.” şeklinde açıklama yapılacaktır.

(3) Kişinin dayanak belgesinde ve aile kütüğünde adında harf eksikliği bulunması nedeniyle bu eksikliğin tamamlanması için il veya ilçe idare kuruluna başvurması ve kurulca bu yönde karar verilmesi halinde, bu karara dayanılarak nüfus müdürlüğünce kişinin kaydında gerekli tamamlama yapılacak ve kaydının düşünceler alanına açıklamada bulunulacaktır. (Yasmin/Yasemin, Melhat/Melahat, Memet/Mehmet vb.)

(4) Kişinin dayanak belgesinde ve aile kütüğünde ad ve soyadındaki bilgilerde noktalama işaretinin eksik olması ve ilgilinin adındaki bu eksikliğin tamamlanması için il veya ilçe idare kuruluna başvurması ve kurulca bu yönde karar verilmesi halinde, bu karara dayanılarak nüfus müdürlüğünce gerekli tamamlama yapılacak ve kaydının düşünceler alanına açıklamada bulunulacaktır. (Çığdem/Çiğdem, Alı/Ali, Nıhal/Nihal, Isa/İsa, Ulku/Ülkü, Unal/Ünal vb.)

(5) Kişilerin dayanak belgesinde ve aile kütüğündeki;

a- sayılı Soyadı Kanununda belirtilen, umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan (Yalak, Kalas, Sıçan, Deli, Koyun, Top, Boynuz, Ördek vb.) soyadlarını değiştirme talepleri,

b- “3. , 1. Oğlu vb.” soyadlarındaki “3, 1 gibi” rakamların kaldırılarak Soyadı Nizamnamesinin 6 ncı maddesine uygun şekilde yazı ile yazılmasına ilişkin talepler,

c- Ayrı yazılmış olan adların birleştirilmesi (Ayşe Gül/Ayşegül) ya da bitişik şekilde yazılmış olan adların ayrı yazılması gibi (Mehmetcan/Mehmet Can) talepleri

il ve ilçe idare kurullarınca değerlendirilecektir.

Yukarıdaki maddelerdeki muhtemel örnekler uygulayıcıya ışık tutmak ve yön vermek amacıyla yer almış olup benzer örneklere göre işlem yapılması il ve ilçe idare kurullarının takdirindedir.


II. MÜRACAAT

Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır. Bu nedenle il veya ilçe idare kurullarınca yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir. 
            Müracaatın bizzat ilgili kişi tarafından veya ad ve/veya soyadı değiştirilmesine yönelik bilgileri ihtiva eden vekâletnameyi ibraz eden vekili tarafından da yapılması mümkündür. 
            Yerleşim yeri aynı olan ailenin ergin çocukları soyadı değişikliğine ilişkin talepleri için ana ve babaları ile birlikte müracaat edebilirler. Yerleşim yeri yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın ad ve/veya soyadı değişikliğine ilişkin talepleri dış temsilciliklerimize yapılacaktır. Dış temsilcilikler tarafından bu talepler il veya ilçe idare kurullarınca değerlendirilmek üzere ilgililerin aile kütüğünde kayıtlı olduğu yerin valilik veya kaymakamlığına intikal ettirilecektir.

  sayılı Kanun gereğince ad ve/veya soyadı değişikliğine ilişkin müracaatlar 03/11/ tarihinde mesai saati bitimine kadar kabul edilecektir. Bu tarihten sonra yapılacak olan müracaatlar ise kabul edilip işleme alınmayacaktır.

 
            III. KAYIT İŞLEMLERİ

Nüfus müdürlüklerine intikal eden ad ve/veya soyadı değişikliği taleplerine ilişkin dilekçeler kayıt altına alınarak talepte bulunanların adı, soyadı, talep konusu ve başvuru tarihi ile evrak kayıt numarasının yer aldığı bir liste ve yerleşim yeri adresini gösterir nüfus kayıt örnekleri ile birlikte yazı ekinde iş yoğunluğuna göre belirlenecek aralıklarla il veya ilçe idare kurullarına teslim edilecektir. Ad ve/veya soyadı düzeltilmesine yönelik işlemlerin sekretaryası il ve ilçe idare kurullarınca yürütülecektir.

 

IV. DÜZELTME KARARLARININ ALINMASI

İl veya ilçe idare kurullarınca verilecek tek veya toplu kararlara göre nüfus müdürlüklerince ilgililerin ad ve/veya soyadlarında gerekli düzeltme yapılacaktır.

Ad ve/veya soyadlarında yapılması talep edilen düzeltmelerde nüfus kayıt örneklerindeki bilgiler esas alınacaktır. Bu kapsamda;

(a) Kişinin tek bir kaydının bulunması durumunda,

Soyadı düzeltme taleplerinde, aile kütüklerindeki soyadının sayılı Soyadı Kanunun 3 üncü maddesi ile Soyadı Nizamnamesinin 7, 8, 9, 10 ve 11 inci maddelerine aykırı bulunmaması halinde aile kütüğündeki kayıtlara dayanılarak karar alınacaktır. Ayrıca, nüfus müdürlüklerinden zorunlu haller dışında kişinin tesciline esas olan dayanak belgesi ya da soyadı defterinden örnek istenmeyecektir. 

Ad düzeltme taleplerinde ise yukarıda açıklanan soyadı olayında olduğu gibi nüfus kayıtları göz önünde bulundurularak gerekli değerlendirme yapılacak, ayrıca zorunlu haller dışında kişinin tesciline esas olan doğum tutanağı veya doğum vukuat defteri örneği istenmeyecektir. 

(b) Kişinin birden fazla kaydının bulunması durumunda,

Kişinin birden fazla bulunan kayıtlarında ad ve/veya soyadının hatalı yazılmış olması halinde soyadının sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesi ile Soyadı Nizamnamesinin 7, 8, 9, 10 ve 11 inci maddelerine aykırı olmaması şartıyla talep edilen soyadı; ad olayında ise yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişikliği olması şartıyla ad değişikliği talepleri değerlendirilecektir. 

           

V. DÜZELTME KARARLARININ TESCİLİ 

Bu konuda MERNİS Uygulama Yazılımında yer alan “İdarece Kayıt Düzeltme Modülü” nde gerekli değişiklik yapılmış olup, “ Sayılı Kanuna sayılı Kanunla eklenen Geçici Madde (8) kapsamında Ad ve Soyadı Güncellemesi” seçeneği eklenmiştir. Bu seçeneğin işaretlenmesi durumunda güncelleme yapılabilmesi için kaydın uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Tescil esnasında il veya ilçe idare kurulu kararına ait bilgilerin girilmesi zorunludur.

İdare kurullarınca verilen karar birden fazla kişinin ad ve/veya soyadında düzeltme yapılmasına ilişkin toplu bir karar ise bu kararın aslı düzeltme yapılan ilk kişiye ait VGF formuna iliştirilecek, diğer kişilere ait VGF formlarına il veya ilçe idare kurulu kararı eklenmeyecektir. Sadece formun düşünceler alanına “il veya ilçe idare kurulunun …/…./….. tarihli ve ….. sayılı kararı … özel kütük … sıra nolu VGF formu ekindedir.” açıklaması yapılarak düzeltmeye esas olan dayanak belgesi ile form ilişkilendirilecektir.

İl veya ilçe idare kurulunca ilgilinin ad ve/veya soyadı değişikliği talebine ilişkin dilekçesi idare kurulu kararı ile birlikte gönderilmiş ise dilekçe VGF formuna eklenecektir. İdare kurulu kararı ekinde ilgilinin dilekçesinin gönderilmemesi durumunda ise sadece idare kurulu kararı işlem yapmak için yeterli olacaktır.

 

VI. KAPALI KAYITLARDA AD VE SOYADI DÜZELTMESİ 

sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 14 üncü maddesinde “Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlât edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir. Kaydın kapatılmasına ilişkin sebep ortadan kalktığında veya kaydın yeniden açılmasını gerektirecek yeni bir sebep ortaya çıktığında kayıt yeniden açılır. Kaydın açılmasından sonra kişisel durumda meydana gelmiş olan olaylar kişinin kaydına işlenir.” hükmü yer almıştır. 

Kapalı kayıtlardaki hatalı yazılmış olan ad ve/veya soyadı il ve ilçe idare kurulu kararlarına dayanılarak 28/10/ tarihli ve sayılı talimat gereğince düzeltilecektir. 

Bu Genelgenin, il ve ilçe idare kurulları ile ilçe nüfus müdürlüklerine dağıtımı il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerince yapılacaktır.

            Bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim. 

 

 

 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası