otomobil plakası nasıl değiştirilir / Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

Otomobil Plakası Nasıl Değiştirilir

otomobil plakası nasıl değiştirilir

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Plaka yenileme, kazaya bağlı yıpranma gibi bazı durumlarda yapılması zorunlu bir işlem olmasının yanında araç sahiplerinin özel plakaya sahip olmak gibi kişisel istekleri doğrultusunda da gerçekleştirilebiliyor. Tabii hangi amaçla yapıldığına bağlı olarak takip edilmesi gereken prosedürler de değişiyor. İsterseniz plakası değişiminin hangi durumlarda ve nasıl yapıldığını hep birlikte öğrenelim.

Plaka Yenileme Neden Yapılır?

Plaka yenileme işlemi neden yapılır sorusuna verilebilecek üç farklı yanıt mevcuttur. Bunların ilki, aracın satışının gerçekleşmesidir. Eskiden zorunlu olan satış dolayısıyla plaka değişikliği, günümüzde isteğe bağlı bir uygulama niteliği taşımaktadır. İkamet ettikleri şehir haricindeki herhangi bir yerden araç satın alan kişiler, isterlerse aynı plakayı kullanmaya devam edebilecekleri gibi kişisel tercihlerine bağlı olarak ikamet adreslerine uygun il koduna sahip plakayı da araçlarına takma hakkından faydalanabilirler.

Araç plaka yenileme işlemi, kaza veya uzun süreli kullanıma bağlı olarak yıpranma nedeniyle de gerçekleştirilebilir. Zira hangi sınıftan olursa olsun, tüm araçlarda plakanın belirli bir mesafeden rahatça okunabilecek nitelikte olması gerekir. Aksi durumda, yani yıpranma dolayısıyla üzerindeki bilgilerin okunamayacak duruma gelmesi halinde ise trafik kontrolleri sırasında sürücüye idari para cezası verilebilir. Plakaların ilgili yönetmelikte tarif edildiği şekilde monte edilmiş şekilde kullanılması gerekmektedir. 
Ağır kusur nedeniyle cezai müeyyide uygulanan plakalar şu şekilde sıralanır:

●Yasal olmayan yöntemler ile basılan app plakalar
●Üzerinde vida bulunan plakalar (Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.)
●Üzerinde damga bulunmayan plakalar
●Harf, sayı ve diğer bilgileri okunamayacak kadar yıpranmış plakalar

Plakaların, nadiren de olsa standartlarda yapılan değişiklikler nedeniyle de değiştirilmeleri gerekebilir. En son Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesinde yapılan bu tarz değişiklikler ile ilgili uygulama esasları, kanunlar nezdinde resmi makamlarca belirlenir. Daha sonra da sürücülerin bilgilendirilmesi amacıyla değişiklik kapsamında uyulması gereken kriterler çeşitli kanallar vasıtasıyla duyurulur. Geneli ilgilendiren bu tarz standart değişiklikleri söz konusu olduğunda, sürücülere gerekli işlemleri rahatça yapabilmeleri için genelde belirli bir süre tanınır.

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır?

Eski plaka yenileme işlemi, hangi amaç doğrultusunda yapılacağına bağlı olarak kendi içerisinde farklılıklar gösterir. Eğer yenileme işlemi araç satışı nedeniyle yapılacaksa, noter görevlisinin değişiklik yapılmak istenip istenmediğine dair sorusuna olumlu yanıt verilmesi yeterlidir. Böylece satış belgesinin düzenlenmesinin ardından yeni plaka numarası belirlenir. Araçta halihazırda takılı durumdaki eski plakalar ise noter görevlisince teslim alınır. Noterde gerekli bilgiler ruhsata işlendikten sonra yeni plaka numarasının yazılı olduğu evrakla birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı en yakın odaya başvurulması gerekir. Başvuruyu takiben araca takılacak yeni plakaların basımı gerçekleştirilir.

Aracın tek ya da her iki plakasında yıpranmaya bağlı fiziksel sorunlar mevcutsa, değişim için satış esnasındakine göre daha basit birkaç adım takip edilir. Bu adımların ilki, başvuru için gerekli evraklar ve eski plakalar ile notere başvurulmasıdır. Plaka yenileme işlemi ile ilgili müracaatın ardından eski plakalar noter görevlisine teslim edilir. Bunun karşılığında ise yıpranmaya bağlı değişim işleminin detaylarını içeren bir evrak hazırlanarak araç sahibine verilir. Sürecin bu aşamasından sonraki adımlar satış sürecinde plaka yenileme ile birebir aynıdır. Yani evrak ile beraber en yakın Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu şubesine gidilerek basım işleminin gerçekleştirilmesi sağlanır.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Plaka yenileme amacıyla başvuru yaptığınızda bazı belgelerin mutlaka yanınızda bulunması gerekir. Yenileme başvurusu için gerekli belgelerin başında T.C. kimlik kartı ya da eski adıyla nüfus cüzdanı gelir. Kimlik kartının aslının yanı sıra birkaç adet fotokopisini de yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. Bu belgeye ek olarak plakası değişecek aracın ruhsatı da gereklidir. Noter görevlisi ayrıca eski trafik belgesi ve plakaları, zorunlu trafik sigortası poliçesini, satış durumu söz konusu ise geçici tescil belgesini araç sahibinden ister.

Evrakların tümü hazır durumda olsa bile bazı hallerde başvuru talebi noter tarafından kabul edilmez. Plaka değişikliğine mani haller söz konusu olduğunda ilk akla gelen konu, motorlu taşıtlar vergisi borcunun olmasıdır. Bu duruma ilaveten aracın geçerli muayenesinin olmaması da değişim işleminin yapılmasını engeller. Dolayısıyla noter kanalıyla plaka değişikliği başvurusu yapılmadan önce vergi ve araç muayenesi ile ilgili herhangi bir sorun olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Plaka Yenileme Ücreti Ne Kadardır?

yılı için yeni plaka ücreti, şimdilik bir önceki yıl ile aynı seviyededir. Yani araçlarındaki plakayı yenilemek isteyen sürücülerden TL tutarında değiştirme ücretini talep edilmektedir. Plaka basım ücreti ise adet bazında değişiklik gösterir. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalarda gerçekleştirilen tek bir plakanın basımı için gerekli ücret 80 TL’dir. Araçtaki her iki plakanın da yenilenmesine yönelik çift basımın bedeli ise TL’dir.

Özel Plaka Hakkında Merak Edilenler

Bazı araç sahipleri, kendileri için anlam taşıyan kısaltmaları, harfleri ve rakamları bünyesinde barındıran plakalara sahip olmayı ister. Bu tür plakalara, özel plakalar adı verilir ve alımları esnasında standart türdeşlerine göre bazı özel koşulların karşılanması gerekir.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Özel plakaya sahip olmak isteyen sürücülerin, öncelikle Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı şubelere bizzat başvurarak veya müdürlüğün web sitesi aracılığıyla boş plaka sorgulaması yapmaları gerekir. Eğer sorgulama sonucunda istenilen harf ve rakam kombinasyonun boşta olduğu öğrenilirse, önceden belirlenen bağış tutarı ödenerek özel plakanın sahipliğine yönelik ilk adım atılır. Daha sonrasında ise standart plaka yenileme işlemindeki adımlar takip edilerek süreç sonlandırılır.

Dolu Plaka Nedir?

Bazen araca takılmak istenen plaka, başkasının üzerine kayıtlı olabilir. Dolu plaka adı verilen bu durumu aşmak için ilgili plakayı sahibinden devralmak gerekir.
Özel Plaka İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özel plaka alındığında, plakanın üzerinde yazan şehirde ikamet etme zorunluluğu bulunmaktadır. Yani plakanın üzerinde 35 kodu bulunuyorsa, kişinin İzmir’de yaşaması gibi bir zorunluluk mevcuttur. Ancak bu kural, şirketler için geçerli değildir. Özel plaka alındığında ayrıca yılda iki defa vergi ödenmesi gerekir. Özel plaka vergisi sabit değildir ve araç sahibini yıllık gelirine göre ödenecek tutar değişir.

Kaza sonucunda plakanın yerine yeniden monte edilmesi gibi küçük hasarlardan büyük çaplı tamir işlemlerine kadar birçok konuda en kapsamlı güvenceye AXA Sigorta kasko sigortası ile kolayca sahip olabilirsiniz.

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi

Plaka Yenileme Değiştirme

Plaka yenileme işlemi ile aracının plaka numarası değişmeden yeni bir plaka sahibi olurken plaka değiştirme işlemi yaptırdığın da ise plaka numaran yenilenir ve aracın için yeni bir plaka almış olursun. Sen de “Plakamı yenilemek veya değiştirmek istiyorum.” diyorsan gel, plaka yenileme ve değişimi işlemleri hakkındaki detayları birlikte inceleyelim. 

Plaka Yenileme/Değiştirme İçin Randevu Almaya Gerek Var mı?

6 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre Emniyet Genel Müdürlüğünde yürütülen araç plaka değişimi ve yenileme işlemleri, tamamen Türkiye Noterler Birliğine devredilmiştir  Dolayısıyla noterden plaka yenileme ve değiştirme işlemlerini yaptırabilirsin. Öncesinde noterden randevu almana gerek yoktur. 

Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti

Plaka YenilemePlaka Değiştirme
Noter Ücreti56 TL TL
Plaka Basım Ücreti TL75 TL

Yani toplam tutarlar;

  • Plaka yenileme TL 
  • Plaka değiştirme TL 

İkinci el araç satış işlemleri sırasında devir işlemlerinde plaka değişimi ücreti talep edilmez. 

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Araç plakası nasıl değiştirilir? Gel, araç plaka değiştirme aşamalarını birlikte inceleyelim.  

  • Plaka değişikliği yapmak istiyorsan gerekli başvuruları tamamlayıp istenen şartları da sağladığından emin olman gerekir.
  • Daha sonra notere giderek plaka değişikliği yapmak istediğini belirtebilir ve  bu evraklar ve eski aracının eski plakası ile birlikte satış-devir işlerini yapabilirsin.
  • Sonrasında sana en yakın Şoförler Odası şubesine gidebilir ve plakayı bastırabilirsin. 

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Şartlar  

Plaka değiştirme şartları şu şekilde belirlenmiştir. 

  • İkinci el otomobil almak
  • İkametgah değişikliği yapmak
  • Başvurunun araç sahibi ya da kanuni temsilci tarafından yapılması
  • Aracın MTV borcunun olmaması (Borcun olup olmadığını GİB internet sitesinden kontrol edebilirsin.)
  • Aracın muayenesinin tamamlanmış olması (Muayene durumunu TÜVTÜRK web sitesinden kontrol edebilirsin.)
  • Aracının satışına engel olabilecek herhangi bir borç ve rehin durumunun olmaması gerekir. 

Satış ve İkametgah Değişikliği Nedeniyle Plaka Değişimi İçin Gerekli Belgeler

  • Alıcı-satıcının ya da ikametgah değişikliği yapan kişinin nüfus cüzdanı ile kimlik kartı
  • Aracının eski belgeleri ile plakası
  • Noter satışı sonrasında aldığın satış belgeleri
  • Yeni ikametgah adresinin yer aldığı belgeleri
  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi

Plaka Değişimi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Plaka değişikliğinde istenen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Nüfus cüzdanı
  • Aracının eski trafik belgeleri ve plakaları 
  • Nakil dosyası (Şoförler Odası’ndan alabilirsin.)
  • Noter satışı ya da geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Zorunlu mali sorumluluk sigortası (Zorunlu trafik sigortası hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.)

Plaka Değiştirme Ücreti  Ne Kadar?

Şoförler Odası’na ödenmesi gereken plaka değiştirme ücreti yılı için  TL olarak belirlenmiştir. 

Özel Plaka Nasıl Alınır? Keyfi Plaka Değişikliği 

Özel plaka, keyfi plaka değişikliği olduğu için maliyet açısından yüksek olabilir. Kulüp, isim, siyasi parti gibi kısaltmalar için keyfi plaka değişikliği  ücreti yüksek rakamlara ulaşabilmektedir. Ayrıca eğer hususi aracın için özel plaka alıyorsan plakada yazan şehirde ikametgâh etmen gerektiğini hatırlamakta fayda var. Örneğin, plakanın 06 ile başlamasını istiyorsan Ankara’da yaşayıp yaşamadığına bakılır. Bu şartı karşılamayan kişilere özel plaka çıkarılamaz. 

  • Özel plaka almak için öncelikle almak istediğin planının başka bir araçta kullanılıp kullanılmadığını tespit etmen gerekir. 
  • Emniyet Müdürlüğü’ne doğrudan giderek veya web sitesi üzerinden plaka sorgulaması yapabilir, istediğin plaka boşta ise rezerve edebilirsin.
  • Ardından özel plaka ücretini ödeyerek bağış mektubu almalısın.
  • Eğer ikinci el bir araç satın aldıysan aracın ön-arka plakalarını çıkararak noteri plaka değişikliği konusunda bilgilendirerek plakaları teslim etmen gerekir. Sigortasız araç satılır mı öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 
  • Sonrasında noterden Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nda plaka basım merkezinden özel plakayı bastırabilir ve özel plakayı aracına monte ederek kullanmaya başlayabilirsin. 

Plaka Yenileme 

Plaka yenileme ile plaka değişikliği farklı işlemlerdir. Plakanın eskimesi ve yıpranması durumunda aracın muayeneden geçemeyeceği için eski ve yıpranmış  plaka yenileme işlemi yaptırman gerekir. Plaka yenileme işlemi için nüfus cüzdanının fotokopi, araç ruhsatın ve fotokopi ile beraber notere gidebilir sonrasında Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezinde yeni plakanı yaptırabilirsin. 

Dolayısıyla “Plaka yenileme işlemi nerede yaptırılır?” sorusuna “Gerekli evrakları hazırlayarak Noterlik üzerinden plaka değişim işlemi yapabilirsin.” şeklinde cevap verilebilir.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Plaka yenilemede istenen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Aracının ruhsatı
  • Kimlik belgenin aslı ve fotokopisi
  • Aracının ön-arka plakaları

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır? 

Plaka yenileme işlemi yapmak için aşağıda sıralanan 4 adımı tamamlaman yeterlidir. 

  • Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. 
  • Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. 
  • Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası’na gitmen gerekir. 
  • Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.

Plaka Yenileme Ücreti  Ne Kadar? 

Noter araç devri ve araç plaka yenileme ücreti  yılı için ödenmesi gereken toplam tutar,  TL olarak belirlenmiştir.

Plaka Yenileme İçin Ruhsat Sahibi Gerekli mi? 

Plaka yenileme için notere gittiğinde mutlaka aracın yasal temsilcisinin ya da araç sahibinin bizzat başvuruda bulunması gerekir. 

Plaka Değiştirme/Yenileme Neden Yapılır? 

Otomobillerde plaka bulunması zorunludur. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde araç plakaları ile ilgili olarak önemli değişikler yapılmıştır. Trafiğe uygun olmayan plakaların değişimi ile ilgili olan bu yönetmelikte plakaların hangi durumlarda değişmesi gerektiği açıklanmıştır. TÜVTÜRK tarafından “ağır kusurlu” olarak da kabul edilen bu plakaların mutlaka değişmesi gerekir çünkü bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir ayrıca düzeltilmediği takdirde de cezai yaptırım uygulanır. 

  • APP plakalar (Amerikan pres plakaları): APP plakalar, görüntüleri farklı olduğu için otomobil hırsızları, kaçakçılar ve tanınmak istemeyen kişiler tarafından kötü amaçla kullanılmaktadır. Bu nedenle APP plakalı araç sahiplerinin yönetmeliğe uygun olarak plakalarını değiştirmeleri gerekir. 
  • Damgasız plakalar: “Sahte plaka” olarak da adlandırılan bu plakaların değiştirilmesi gerekir.
  • Üstünde vida olan plakalar: Üzerinde vida bulunan plakalar, plakadaki harflerin okunması konusunda sorun yaratır. Bu nedenle de Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından yasaklanmıştır. Dolayısıyla aracında vidalı plaka varsa plakayı değiştirmen zorunlu tutulmuştur. 
  • Plakanın arka tarafından TR Ay Yıldız olmayan plakalar: Plakaların bulunduğu ülkeyi temsil etmesi yönetmeliklerle zorunlu tutulmuştur. bu nedenle Eğer aracının plakasında Ay Yıldız yoksa plakayı mutlaka değiştirmen gerekir. 
  • Kalın, italik ya da silik yazılmış plakalar
  • Deforme olmuş ve eskimiş plakalar

funduszeue.info’ten trafik sigortası ve kasko için teklifi almak için web sitesi üzerinden veya 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattı’ndan trafik ve kasko sigortası teklifi alabilir, funduszeue.info’in sunduğu avantajlı seçenekleri değerlendirebilirsin. Online trafik sigortası yaptırma işlemleri için funduszeue.info'i ziyaret edebilirsin.

Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

Otomobil alım satım işlemlerinde olduğu gibi plaka değişiminin de kimi zaman kafa karıştırıcı kimi zaman da yorucu olabilen aşamaları bulunuyor. Satın aldığınız ikinci el bir arabanın plakasından memnun değilseniz, plakasını değiştirmeyi seçebilirsiniz. Bu noktada plaka değişimi ile plaka yenileme işlemlerinin birbiriyle karıştırılmaması gerekiyor. Plaka yenileme işlemi hasar görmüş veya yazıları silinmiş plakaların yeniden basılmasına deniyor. Plaka değişimi için nereye başvuru yapılması gerekir veya başvuru esnasında hangi evraklara sahip olunması gerekir sorularına cevap arıyorsanız, ihtiyacınız olan bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Plaka değişimi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

Plaka değiştirmek için atılması gereken tüm adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Plaka değişimiyle ilgili olarak atılması gereken ilk adım aracın satış işlemlerinin yapıldığı noterde gerçekleşiyor. Noterde alım ve satım işlemi gerçekleştiği sırada plaka değişimiyle ilgili talepte bulunulması gerekiyor.
  • Notere başvuru yaptıktan ve plaka değişimi için gereken ücreti ödedikten sonra sıra Emniyet Genel Müdürlüğü aşamasına geliyor. Noter sürecinin ardından gerekli evrakları toplayarak bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi’ne başvurmalısınız. Bir ayı geçen başvurular zaman aşımına uğradığı için plaka değişim talebiniz olumsuz sonuçlandırılabilir. Başvurulan trafik tescil birimi ile araç sahibinin ikamet ettiği ilin aynı olması gerekiyor.
  • Emniyet tescil birimlerine başvuru yapmadan önce randevu almayı unutmamalısınız, özellikle de büyükşehirlerde&#;
  • Plaka değişimi yapılmadan önce arabanın zorunlu trafik sigortası, vize ve muayene işlemlerinde herhangi bir problemin olmaması gerekiyor.
  • Emniyet başvurusunun ardından talebiniz olumlu karşılanırsa tarafınıza bir onay kağıdı geliyor. Onayı aldıktan sonra şoförler odasına giderek plakanızı çıkarabilirsiniz. Plakanın basım işleminin ardından tekrar aynı emniyet müdürlüğünün trafik tescil birimine başvurmanız gerekiyor.

Plaka değişimi yapılırken gerekli olan evraklar hangileridir?

Plaka değişikliği yapmak isteyen sürücülerin aşağıdaki evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlaması gerekiyor:

  • Nüfus Cüzdanı
  • Zorunlu Sigorta Poliçesi
  • Arabanın Eski Trafik Belgeleri ve Eski Plakası
  • Noter Satışı veya Geçici Tescil Belgesinin Aslı ve Fotokopisi
  • Şoförler Odası’ndan Alınan Nakil Dosyası

Plaka değişimi yaptırırken gerekli evrakları toplamak her zaman yeterli olmayabiliyor. Bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Plaka değiştirebilmek için öncelikle arabanın motorlu taşıtlar vergisi borcu olmaması gerekiyor. Arabanıza ait motorlu taşıtlar vergisi borcunun olup olmadığını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Aracın muayenelerinin eksiksiz bir şekilde yapılmış olması ve başvuru yapan kişinin aracın yasal sahibi olması gerekiyor. Araç muayenesinin durumunu sorgulamak için ise yetkili araç muayene şirketi TÜVTÜRK’ün internet sitesinden sorgulayabilirsiniz.

Son olarak plaka değişimi yapılacak aracın ikinci el bir araç olması gerekiyor. Sıfır araba aldığınızda plaka ile ilgili bir talep vermediğinizde size sıradan bir plaka veriliyor. Eğer plakanızı sonradan değiştirmek istiyorsanız ikametgahınızı farklı bir şehre aldırmış olmanız, plakanızı çaldırmış olmanız veya mahkeme kararıyla belirlenmiş bir güvenlik probleminizin olması gerekiyor.  

Özel plaka nasıl alınır?

Satın aldığınız arabayı daha da kişiselleştirmek istiyorsanız plakasını istediğiniz harflerde yaptırmanız mümkün. Tabii bunun için almak istediğiniz plakanın daha önceden biri tarafından alınmamış olması gerekiyor. Özel plaka alma işlemi de tıpkı plaka değişimindeki gibi araç alım satım işlemleri sırasında noterde yapılıyor. Noterde normal plaka değişimi talebi verdiğinizde aracınıza sıradaki plaka veriliyor. Ancak özel olarak plaka almak istediğinizi belirttiğinizde uygunluğunu kontrol ettirerek plakanızı seçebilirsiniz. Özel plakaların normal plakalardan çok daha maliyetli olduğunu belirtmekte fayda var. Futbol kulüpleri veya siyasi partilerin kısaltmaları kısıtlı sayılarda olduğu için on binlere varan fiyatlar ödemeniz gerekebilir.

Plaka değiştirmek zorunlu mudur?

Plaka değiştirmenin yasalarca belirlenmiş bir zorunluluğu bulunmuyor. Farklı bir şehre ait arabanın plakasını kendi şehrinizde kullanabilirsiniz. Kanunen bir zorunluluğu olmadığı için çoğu sürücü arabalarını satın aldıktan sonra plaka değiştirme gereği duymuyor. Ancak arabanın çalınması veya resmi işlemler durumunda plakanın ikamet edilen adrese uygun bir şekilde değiştirilmiş olması büyük önem arz ediyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası