mavi balina oyun linki / Whatsapp’tan gelen linke dikkat! Mavi Balina Oyunu… - Teknolojiden Son Dakika Haberler – Sözcü

Mavi Balina Oyun Linki

mavi balina oyun linki

\n

Gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyun, son olarak 2016 TEOG Türkiye birincilerinden Mustafa Ö'nün intiharıyla yeniden gündeme geldi.

\n

17 yaşındaki genç, Cuma günü Tokat'ın Erbaa ilçesinde köyündeki Simeri Kalesi'nden atlayarak yaşamına son vermişti.

\n

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre Baba Orhan Ö., Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi'nde okuyan oğlunun geçen hafta arkadaşlarına intihar edeceğini söylediğini, okul yönetiminin kendisini arayarak bilgilendirmesi üzerine oğlunu köye çağırdığını açıkladı.

\n

Orhan Ö., oğlunun cep telefonunun olay yerinde yapılan incelemelerde bulunamadığını söyledi.

\n

Baba, oğlunu intihara Mavi Balina veya Momo adlı oyunların sürüklemiş olabileceğini düşündüğünü belirterek, onun cep telefonunun bulunmasını istedi.

\n

Türkiye'de yaklaşık 150 gencin intiharının Mavi Balina'yla bağlantılı olabileceği iddia ediliyor.

\n

Oyunun yaratıcısı 21 yaşındaki Rus vatandaşı Philipp Budeikin, gençleri intihara teşvik etmek suçundan tutuklandı. Geçen yıl Moskova'da bir diğer Rus vatandaşı Ilya Sidorov da kurduğu Mavi Balina grubuyla çocukları kendilerine zarar verme ve intihara teşvik etme suçlarından tutuklanmıştı.

\n

Oyun nasıl oynanıyor?

\n

Dünya çapında çok sayıda kişinin intiharına neden olmuş olabileceği belirtilen oyundan kurtulanlar, Mavi Balina için ne diyor? Oyun nasıl oynanıyor?

\n

Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor.

\n

50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor.

\n

50. günün sonunda ise kişiye son aşama olan \"yüksekten atlayarak ya da kendini asarak\" intihar etme komutu veriliyor.

\n

\"Mavi Balina\" adlı oyunda yönetici konumunda olan kişilerin, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına şantaj da yaptığı bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor.

\n

WhatsApp mesajı ile gelen bir link ile katıldı

\n

Hindistan'ın güney doğusundaki Karaikal şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Alexander isimli bir kişi de, intihar oyunundan kardeşinin durumdan haberdar olarak polise haber vermesi ile kurtuldu.

\n

22 yaşındaki genç adam, Mavi Balina oyunu ile WhatsApp mesajlaşma programı üzerinden kendisine yollanan bir link aracılığı ile tanıştığını açıklayarak şunları söyledi:

\n

\"Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor.

\n

Alexander, 50 aşamadan oluşan sürecin en ünlü görevlerinden birini yerine getirdiğini de anlatıyor:

\n

\"Akkaraivattam mezarlığına da gece yarısı gibi gittim ve burada bir selfie çekerek sosyal medyada bu fotoğrafı paylaştım. Her gün yalnız başıma korku filmleri izlemek zorundaydım ki bunun da amacı kurbanların korku içinde yaşamasını sağlamaktı

\n

\"Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı... Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım.\"

\n

NDTV isimli yayın kuruluşunun haberine göre, Alexander, polis evine geldiği sırada koluna bıçakla balina kazımak üzereydi.

\n

\"Eğer tamamlamazsam annem ölecekti\"

\n

Ölümlü vakaların son aylarda giderek arttığı Hindistan'da, 17 yaşındaki bir kız göle atlayarak intihar etmek üzere iken kurtarıldı.

\n

Oyuna telefonu aracılığı ile katıldığını ifade eden kız, güvenlik görevlilerine \"son aşamayı\" yerine getirmek üzere olduğunu da söyledi.

\n

Genç kızın, kendisini kurtaran polis memuruna, \"Eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti\" dediği belirtildi.

\n

Temmuz ayı içerisinde 14 yaşındaki Manpreet Singh isimli bir Hintli çocuk da Mavi Balina isimli oyunu oynadığını arkadaşlarına söyledikten birkaç gün sonra intihar etmişti.

\n

\"Oyunun sonu, zamanın doldu\"

\n

2015 yılında Rusya'da başlayan akımın kurbanları çoğunlukla \"daha kolay yönlendirilebilir\" 18 yaş altı gençlerden oluşuyordu.

\n

Ancak yıllar içinde vakaların yaş aralığı da değişmeye başladı. Haziran ayı içinde Arjantin'de kendisini bir su tankının üzerinden atmak isterken kurtarılan kişi 22 yaşında bir anneydi.

\n

Genç kadının kendisini kurtaran polislere, Mavi Balina oyununu oynadığını söylediği aktarıldı.

\n

22 yaşındaki Arjantinli annenin intihara kalkışmadan önce, \"Oyunun sonu, zamanın doldu\" isimli bir mesaj aldığını söylediği de ifade edildi.

\n

Kurbanlarını 'biyolojik atıklar' olarak tanımlamıştı

\n

Oyunun kurucusu 22 yaşındaki Philipp Budeikin, Rusya'da çıkarıldığı mahkeme tarafından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak en az 15 intihar vakası ile ilişkilendirilen Budeikin'e verilen bu ceza Rus kamuoyunda tartışma yarattı.

\n

2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, Budeikin, duruşmalardan birinde, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını \"biyolojik atıklar\" olarak tanımlamıştı.

\n

Mavi Balina bir ölümün daha şüphelisi! Çocuklara virüslü linkle ulaşıyorlar! “Mavi Balina bir oyun değil intihar tuzağıdır”

KENDİ OTORİTE FİGÜRÜ TARAFINDAN KABUL GÖRMEYEN ÇOCUKLAR DIŞARIDAKİ OTORTEYE YÖNELİYOR

Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş, "Çocuklar, sosyalleşmeye çalışırken bir gruba ait olmak isterler. Grubun kimliğini kendi kimliğinin önüne koyar. Kendi kimliğiyle yapmayacağı şeyleri grubun kimliğiyle yapabiliyor. Gruba uyma davranışına açık olan çocuklar çok kolay manipüle ediliyorlar. Bu nedenle bu tür oyunların hedef kitlesini çocuklar oluşturuyor. Çocuklar adrenalin peşinde koştukları ve riske en yatkın dönemde olmaları nedeniyle verilen komutları tehlikeli olmasına rağmen yerine getiriyorlar. Macera ve heyecanı seven çocukların bir kısmının kendilerini kontrol edebilecekleri bilişsel sistemleri olmayabilir. Dışardaki bir otorite figürüne karşı kendini ispatlamak isteyen çocuklar, kendi otorite figürüne karşı alkışlanmayan, kabul görmeyen çocuklardır. Bu nedenle aileler çocuklarının başarılarını kutlamalı, doğru iletişim kurmalıdır." dedi.

ÇOK CİDDİ BİR PATOLOJİ VE DUYGUSAL ÇATIŞMALARIN ÜRÜNÜ...

Uzman Klinik Psikolog Berkay Ateş, "Oyunun kurucusu olan Philipp Budaikin, onun psikolojik patolojisinin ürünü olduğu düşünülebilir. Bu oyunu gerçekleştiren kişinin çocukluk döneminin incelenmesi gerekiyor. Muhtemelen onun altında çok ciddi bir patoloji ve duygusal çatışmaların yatabileceğini düşünüyorum. Birazcık da antisosyal bir kişilik yapısına benziyor, oyunun kurucusu. Kendilerini öldürmelerini istenmesinin sebebi; bana birazcık bireysel bir konu gibi geliyor. Sadistlik ve psikopatlığa yatkın düşüncelerinden kaynaklanıyor." dedi.

Mavi Balina’ya üçlü kıskaç

Dünya genelinde internet üzerinden salgın gibi yayılan ve intiharlara neden olan 'Mavi Balina' isimli oyuna karşı üç koldan harekete geçildi.

Ulaştırma Bakanlığı internet sağlayıcılarını resmi olarak uyarırken, BTK ile İçişleri Bakanlığı ortak çalışma başlattı, oyunları yönetenlere ağır cezalar gelecek. Emniyette oyunun oynanabilmesi için link gönderenleri takibe alacak. Sabah'ın haberine göre, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mavi Balina oyununun kişiler arasındaki linklerle yayıldığına dikkat çekerek yarattığı tehlikelere karşı aileleri uyardı.

ÖLÜM MAKİNESİ

Mavi Balina'nın bugüne kadar 142 öğrencinin intiharıyla bağlantılı olabileceği belirtiliyor. Bakan Arslan "Bu tür akımların, internet ve çeşitli sosyal paylaşım platformlarında, gizlilik içerisinde kötü niyetli kişiler tarafından linkler ile yayıldığı bilinmekte. Amacı, ağına düşürdüğü kullanıcılara zarar vermek olan sözde oyun yöneticisi olduğunu iddia eden internet korsanları tarafından virüs içeren bir link ile yayılmakta. Bu virüs bilgisayar korsanına kişinin kişisel bilgilerine erişim imkanı tanımakta dolayısıyla virüsü kontrol eden kişi kurbanı üzerinde şantaj yapmak suretiyle bir otorite kurmakta ve bu otorite üzerinden kurbana bir takım günlük görevler vermekte. Oyuna katılım sağlayan kurbanlara korku ve şiddet temalı görevler verilerek ruh sağlıklarının bozulması sağlanmakta. Bakan Arslan ailelere çocuklarının internet kullanım alışkanlıklarını denetlemelerini tavsiye ediyor.

Oyuna Mavi Balina adının verilmesinin nedeninin bu balina türlerinin artık iyileşemeyecek kadar hasta veya yaralı olduklarında kendilerini karaya vurmalarından kaynaklandığı ortaya çıktı.

STANDART ADRESİ YOK

BTK'nin ilk incelemelerine göre incelemeye göre oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda "oyun yöneticisi" tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara geliyor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunamıyor.

Mavi Balina’ya üçlü kıskaç - 1

OYUNUNU SAVUNDU 3 YIL HAPİS ALDI

Oyunun yapımcısı Rus Philipp Budeikin (21) intiharlar için toplumda temizlik yaptığını söyleyerek kendisini savundu. Budeikin'e 3 yıl hapis cezası verildi.

Mavi Balina: Bilgisayar oyunları zararlı mı? Oyun bağımlılığı nasıl önlenir?

Ailelerin büyük bir bölümü için bilgisayar oyunları, çocukların eğitimini olumsuz etkileyen unsurlardan biri. Uzmanlara göre ise sınıflandırma ve değerlendirme sonuçlarına uygun olan oyunlar, çocuk yaştaki bireylerde detayları görme becerisini artırıyor, bir topluluğun üyesi olarak ekip çalışmasını deneyimlemelerini sağlıyor, problem çözme ve hızlı karar verme kapasitelerini geliştiriyor.

Eğitim bilimlerinde kullanılan oyunlaştırma tekniği çocukların hem eğlenmesini hem de öğrenmesini sağlarken, kimi oyunların çocuklar üzerindeki zararlı etkileri dile getiriliyor.

Uzmanlar çocuk yaştaki bireylerin bilgisayar oyunlarıyla olan ilişkisini, son günlerde 'intihara sürüklediği' iddialarıyla gündeme gelen meydan okuma serisi Mavi Balina ve Momo’yı euronews Türkçe için değerlendirdi.

Yoğun eğitim programında eğlence aracı

Çocukların bilgisayar oyunlarına yönelme nedenleri arasında eğlence ve kafa boşaltma başı çekiyor. Bahçeşehir Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Dr. Seda Gökçe Turan, “Yoğun eğitim programında çocuklar sürekli olarak koşturma halinde. Aslında sadece çocuklar için değil yetişkinler için de oyunlar aslında öncelikli olarak eğlence ve kafa boşaltma aracı olarak kullanılıyor” diyor. Turan’a göre arkadaşlarından duyduğu oyunları öncelikli olarak oynamak, sonrasında oyunla ilgili arkadaşlarıyla fikir paylaşımında bulunmak çocukların hoşuna giden aktivitelerden.

Yoğun ve gerçek hayattan koparak bilgisayar oyunu oynamak çocuğun ailesi ve arkadaşlarıyla iletişim kuramaması ve kendini ifade edememesi sonucunda ortaya çıkıyor. Turan’ın belirttiği eğlence amaçlı ve kafa boşaltmak için oynanan oyunlar kaçış noktası ya da sığınak haline dönüşüyor.

Oyun bağımlılığı nasıl önlenir?

Bilgisayar oyunu oynayan her çocuğa bağımlı denilemeyeceğini ifade eden Turan, bağımlılıktan söz edebilmek için çocuğun günlük hayatını kesintiye uğratacak kadar yoğun şekilde oyun oynaması ve gerçeklik algısının bozulmuş olması gerektiğini belirtiyor.

Oyun bağımlılığını engellemek için çocukların iletişim becerisini kuvvetlendirmeyi öneren Turan, “Drama kursları, spor ve diğer sosyal faaliyetler de çocuğun sosyal becerileri üzerinde olumlu etkiye sahip. Sosyal becerileri gelişmiş olan çocuklarda ise patolojik bir oyun oynama değil eğlence için ve günlük hayatını, sorumluluklarını aksatmayacak oyun oynama alışkanlıkları görüyoruz” diyor.

Bilgisayar oyunlarında siber zorbalık

Çocuklar bilgisayar oyunlarında sıklıkla siber zorbalığa maruz kalan kesimlerden. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Aşçı, siber zorbalığı, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak karşı tarafa belirli aralıklarla, kasten ve tekrar eden şekilde zarar verme davranışı olarak tanımlanıyor.

Siber zorba ve zorbalığa uğrayan kurban için bir güç dengesizliği ve kurbanın karşılaştığı şeyle baş edemiyor olması gerekiyor. Aşçı, siber zorbalığın sosyal medya araçlarında grupların dışında bırakma, oyunlarda ya da sohbet odalarında hakaret etme, kişinin profillerindeki bilgiler ve fotoğrafların istemedikleri ve izin vermedikleri şekilde kullanma şeklinde gerçekleştiğini aktarıyor.

Çocukların en çok kullandıkları platformlarda siber zorbalığı yapma ve yaşama ihtimallerinin yüksek. Siber zorbalığın akran zorbalığına göre bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın kullanımından ötürü ulaşılmasının daha fazla olduğu belirten Aşçı, “Akran zorbalığında aynı ortamda olmadığınızda yaşama ihtimalinizi ortadan kaldırmış oluyorsunuz ama siber ortamda böyle bir şey söz konusu değil” diyor.

Mavi Balina ve Momo

Türkiye'de Mavi Balina oyunu son yıllarda 10'u aşkın çocuğun intihar etmesiyle ilişkilendiriliyor. Oyuna katılan çocuklardan bir dizi şiddet içerikli talimatların yerine getirilmesi isteniyor. Günler süren oyun sonunda katılımcılara 'yüksel bir yerden atlama' gibi komutlar veriliyor.

Oyun olarak bilinen Mavi Balina’nın aslında meydan okuma serisi olduğunu belirten Aşçı, Momo’nun ise, sahte haberlerle gündem olan bir uydurma olduğunu ifade ediyor. Gazetecilerin içerik ürettikleri platformları kullanarak bir ahlaki paniği körüklememesi gerektiğini vurgulayan Aşçı şöyle devam ediyor:

“Gazetecilerden beklenen güvenilir içeriğin oluşturulmasıdır. Bu anlamda, bu tür konularda doğruluğu kesinleşmeyen haberler yaparak körüklenen bir panik ortamı oluşturulduğunu görüyoruz. Kavramları hunharca ve panik yaratan şekilde kullanmak gazetecilerden bilgi almaya çalışan ve gazetecilere güvenen bireyler açısından görünülürlüğünüzü artırıyor ve onların sizden ya da haberinizden söz etmesini sağlıyor olabilir. Fakat, gazetecinin hedefinin bunlar olmadığını, aksine bu tür konular özelinde bireylerin dijital okuryazarlık becerilerini kazanarak bunlardan nasıl korunabileceğine dair teşvik eden içeriklerin oluşturmaları gerektiğini düşünüyorum.”

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir