yerli yeni filmler 2019 / 2019'un En İyi Yerli Filmini Seçiyoruz!

Yerli Yeni Filmler 2019

yerli yeni filmler 2019

İşte Bant Mag. 2019 yılı değerlendirmelerine göre en iyi 10 yerli film.

Değerlendirme: Aylin Güngör, Cem Kayıran, Deniz Bankal, Ekin Sanaç, Ekrem Buğra Büte, Hande Sönmez, İlayda Tenim, James Hakan Dedeoğlu, Melikşah Altuntaş, Mine Metin, Sadi Güran

Yazı: Emre Eminoğlu, İlayda Tenim, Mine Metin

10.Kraliçe Lear

Pelin Esmer’in yazıp yönettiği Kraliçe Lear, dünya prömiyerini 25. Saraybosna Film Festivali’nin Uluslararası Belgesel Yarışması’nda yaptı. Esmer, 2005’te yaptığıOyun isimli belgeselinde Toroslar’ın dağ köyü Arslanköy’ün kadınlardan oluşan tiyatro topluluğunu anlatıyordu. Aradan yıllar geçmesine rağmen bu tiyatro ekibiyle bağını koparmayan Esmer, bu kez ekibin Shakespeare’in Kral Lear’ını uyarlama girişimini, kadınların gündelik yaşamlarına ve dönüşümlerine de uğrayarak takip etmeye başladı. Kurmacayla belgeselin, sahnelemeyle hayatın sınırlarında gezen bu keyifli filmde, kadınların kendi hayatlarından izler taşıyan Kraliçe Lear’ın, Mersin’in 30 ücra dağ köyünde sahnelenmesine eşlik ediyoruz. M.M.

9.Peri: Ağzı Olmayan Kız

Kısa metraj korkularla kariyerine başlayan Can Evrenol, Baskın ve Ev Kadını uzun metrajlarıyla Türkiye’de cinsiz tür sinemasının da yapılabileceğine dair umudumuz olmuştu. Cem Özüduru’nun Perihan isimli çizgi romanından serbestçe uyarladığı Peri: Ağzı Olmayan Kız; Evrenol’un önceki korkularından farklı bir çizgide, 90’lar macera filmlerini andıran bir post apokaliptik çocuk masalı. İ.T.

8.Görülmüştür

Serhat Karaaslan’ın bu ilk uzun metraj filminde Berkay Ateş’in hayat verdiği Zakir, bir cezaevinin mektup okuma komisyonunda çalışır. Komisyonda çalışanlar, sorun teşkil edebileceğinin düşünüldüğü politik kelimelerin üstünü çizmekle görevlidir. Film boyunca takip ettiğimiz Zakir, gittiği bir yazarlık kursundan verilen ödev için mektuplardan birinden Selma adındaki genç bir kadının fotoğrafını çalar. Dikkatini çeken bu fotoğraf, Zakir için gizli bir takibi ve bir takıntıyı başlatır. M.M.

7.Aidiyet

Burak Çevik’in aykırı ve masalsı ilk uzun metrajı Tuzdan Kaide ardından ailesinde yaşanmış bir cinayetten yola çıkarak yazıp yönettiği Aidiyet, Türkiye’nin güçlü bir auteur adayı olduğunun sinyalcisi niteliğinde. Prömiyerini 2019 Berlinale Forum’da yapan ve izleyicisini yaşam-ölüm-aşk üçlüsü çevresinde bir transa davet eden film; Türkiye’de ilk kez Adana Altın Koza Festivalinde gösterildikten sonra, 7. Boğaziçi Film Festivalinin Ulusal Yarışmasında En İyi Film Ödülü’nün sahibi olmuştu. İ.T.

6.Küçük Şeyler

Küçük Şeyler, Kıvanç Sezer’in lüks konutlar ekseninde üç farklı sınıftan hikâyelere değinmeyi amaçladığı üçlemenin ikincisi. Film, temel olarak neoliberalizmin sürekli yükselme vaadine karşın güvencesizliğini ve beyaz yakalı işçilerde yarattığı yabancılaşmayı hem mizahi hem de trajik bir üslupla gözler önüne seriyor. Neoliberalizmin mantığa sığmayan dünyasını absürd bir anlatıyla tiye alan filmde, orta sınıfa ait olan bir çiftin bu yabancılaşmanın etkisiyle çatırdayan hikâyesine şahit oluyoruz. M.M.

5.Nebula

Ölü bir at, kurban edilen bir koyun, kanat çırpan bir güvercin…Tarık Aktaş’ın ilk filmi, insan ve doğanın, ölüm ve yaşamın ilişkisine dair büyüleyici bir deneyim sunuyor. Küçük bir çocukken bulduğu ölü atın sancılı bir süreç ve zorlu bir mesaiyle araziden kaldırılmasına tanık olan Hay’ın yollarının yaşamının farklı dönemlerinde doğadaki farklı yok oluş ve meydan okuyuşlarla kesişmesini anlatan Nebula, Locarno’da başlayan festival turnesi boyunca Türkiye sinemasını başarıyla temsil etti. E.E.

4.Nuh Tepesi

Cenk Ertürk’ün 2016 yılında Cannes Film Festivali’nin Cinefondation Residance programına kabul edilen ilk uzun metrajı, dünya prömiyerini yaptığı 18. Tribeca Film Festivali’nden 2 ödülle dönmüştü. Masum dizisinde tadı damağımızda kalan performanslarıyla Haluk Bilginer ve Ali Atay’ı arası açık baba-oğul rolüne taşıyan film, 2019’un bize en güzel sürprizi. Kamera önünde olduğu gibi kamera arkasında da etkileyici bir ekibi bir araya getiren filmin kurgusunu, Lanthimos filmlerinden hatırlayacağımız Yorgos Mavropsaridis yapmış. İ.T.

3.Aşk, Büyü vs.

Ümit Ünal’ın incelikli anlatısıyla buluştuğumuz son filminin başrolünü Selen Uçer ve Ece Dizdar paylaşıyor. Ünal’ın “Filmin iki kadının arasında yaşanan aşkla bir derdi yok, filmin asıl omurgasında sınıf çatışması var.”, dediğiAşk, Büyü vs., bu çatışmanın altını çizerken, yıllar önce ayrılmak zorunda bırakılan âşık iki kadının yıllar sonra tekrar yollarının kesişmesini ele alıyor. Aşkın, farklı sınıfsal koşullarda farklı sonuçlar doğurduğuna temas eden filmde bir odak da inanç meselesi oluyor. M.M.

2.Kronoloji

Uluslararası prömiyerini Kore’deki Uluslararası Busan Film Festivali’nde yaparak 2019’un ses getiren filmlerinden olan Ali Aydın imzalı Kronoloji’nin başrollerinde Birkan Sokullu ve Cemre Ebuzziya yer alıyor. Çocukları olmayan bir çiftin çözülüşüne odaklanan filmde, çocuk sahibi olamadığı için “suçlanan” ve ataerkil toplum yapısının baskısı altında sıkışan Nihal, bir anda ortadan kaybolur. Polisle birlikte Nihal’i aramaya başlayan Hakan, ilişkileriyle ilgili gerçeklere çarpmaya başlar. M.M.

1.Kız Kardeşler

Emin Alper, prömiyerini Berlinale’de yaptıktan sonra İstanbul Film Festivali’nde ödüle boğulan filminde, bizi Anadolu’nun herhangi bir köyüne, herhangi bir hanesine sürüklüyor. Bir yanda kasabaya besleme olarak gidebilmek için birbiriyle rekabete girmiş üç kız kardeş, bir yanda çilingir sofrasında onların kaderini belirlemek için çene çalan bir grup erkek, bir yanda gecenin karanlığında olacakları merakla, heyecanla ve endişeyle izleyen, her şey bir masalmış gibi dikkat kesilen biz… E.E.

Yerli filmler 2019 yılında yine zirvede

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk sinemasında yerli filmlerin izleyici sayısının yabancı filmleri geride bıraktığını belirterek, "Türk sinemasında geçtiğimiz yıl yerli film izleyici sayısı 33,6 milyon, yabancı film izleyici sayısı ise 25,9 milyon oldu" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma:

Yerli filmler 2019 yılında yine zirvede

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; hazırlanan yeni sinema kanunu ile getirilen düzenlemelerle yapımcı ve salon işletmecileri arasındaki anlaşmazlıklar giderildi. Bakanlığın uygulamaya koyduğu, ‘Sinema Bilet Takip Sistemi’ ile sektördeki şeffaflık problemi de ortadan kalktı. Beyaz perdedeki bu sorunların çözümü ile birlikte sinema filmleri vizyondaki yerlerini aldı, sinema salonları da izleyicilerine kavuştu. 2019 yılında 147 yerli film ve 260 yabancı film vizyona girerken toplam vizyona giren film sayısı ise 407 oldu. Türk sineması 2019’da 980 milyon liralık gişe hasılatı ile bugüne kadar ki en yüksek değerini yakalarken, izleyici sayısı da toplamda 59,5 milyon oldu. Bunların 33.6 milyonu yerli film, 25.9 milyonu ise yabancı film izleyicinden oluştu.

YERLİ FİLM İZLENME ORANINDA TÜRKİYE YİNE BİRİNCİ

Yerli film izlenme oranında Avrupa´da 8 yıldır birinciliği bırakmayan Türkiye, 2019 yılında yüzde 55 izlenme oranı ile Avrupa’daki yerini yine korudu. Yerli filmler arasında yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in yaptığı ve başrolünde Aras Bulut İynemli´nin yer aldığı ‘7. Koğuştaki Mucize’ 5,3 milyon kişi tarafından izlenerek 2019 yılının en çok izlenen filmi oldu. Yerli animasyon filmi olan ‘Kral Şakir Korsanlar Diyarı’ ise 2,1 milyon izleyiciye ulaştı. 2019 yılında en çok izlenen 10 filmin ise 6’sını yerli filmler oluşturdu. Sinema sahnelerinin en çok izleyici ağırladığı filmler 2019 yılında sırasıyla; ‘7. Koğuştaki Mucize’, ‘Recep İvedik 6’, ‘Organize İşler Sazan Sarmalı’, ‘Avengers: Endgame’, ‘Kral Şakir Korsanlar Diyarı’, ‘Joker’, ‘Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu’, ‘Mucize 2 Aşk’, ‘Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw’ ile ‘Karlar Ülkesi II’ oldu.

ANİMASYON FİLMLERDEN BÜYÜK BAŞARI

Türk sinemasında animasyon filmlerin toplam izleyici sayısı 8,7 milyona, toplam seyirci içindeki payı ise yüzde 12,4’e ulaştı. ‘Kral Şakir Korsanlar Diyarı’ ve ‘Karlar Ülkesi II’ en çok izlenen 10 film arasında yer alırken, 27 Aralık’ta vizyona giren ‘Rafadan Tayfa: Göbeklitepe’ filmi ilk haftasında 950 bini aşan seyirci tarafından izlenerek senenin en iyi açılışını yapan animasyon filmi oldu. Bakanlığın hayata geçirdiği ‘Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın’ projesi kapsamında ise, 2019 yılında ülke genelinde 1 milyon öğrenci sinema ile tanıştı. (DHA)

Aras Bulut İynemliaşkAvrupabeyazÇocukfilmHızlı ve ÖfkeliKültür ve Turizm BakanlığıöğrenciRecep İvediksinemaTürkiye

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır