diyarbakır usulü çörek tarifi / Diyarbakır Çöreğinin Püf Noktaları Nelerdir? - Mavi Kadın

Diyarbakır Usulü Çörek Tarifi

diyarbakır usulü çörek tarifi

Diyarbakır Çöreği Tarifi

Yöresel Yemek Tarifleri

Diyarbakır Çöreği Tarifi

Recipe by begskitchenCourse: Cuisine: Difficulty:

malzemeler

  • Yaklaşık 1 kg un

  • 250 gr süt

  • 250 gr margarin

  • 1 adet yaş maya

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 5 adet yumurta

  • 1,5 yemek kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı şeker

  • 1 yemek kaşığı çörek otu

  • 2 yemek kaşığı mahlep

  • 2 yemek kaşığı anason

  • 2 yemek kaşığı rezene

  • 1 tatlı kaşığı tarçın

  • 1 tatlı kaşığı yenibahar

  • Üzeri için: Yumurta sarısı


yapılışı

  • Öncelikle anason ve rezeneyi, baharat değirmeninden geçirin. Daha sonra sütü ılıtın. Yaş mayayı, ılık sütün içinde iyice eritin. Margarini de tavada eritin. Maya-süt karışımını ve eriyen margarini, ılınması için bekletin.
  • Yaklaşık 1 kg unu, bir kaba koyarak, ortasını bir havuz gibi açın. Havuzun ortasına yumurtalarınızı kırın ve un ile karıştırmadan, elinizle homojen hale gelecek şekilde karıştırın.
  • Daha sonra tüm baharatları ilave edip, yumurtalar ile hafifçe karıştırın. Ilınmış olan süt-maya karışımını, erimiş margarini ve sıvı yağını ilave edin. ve hafifçe karıştırın.(Bu aşamaya kadar malzemeleri un ile karıştırmayın.)
  • Sıvı malzemeler ve baharatlar iyice karıştıktan sonra, kabın kenarlarından yavaş yavaş unu alarak, yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden biraz daha sert olacak şekilde bir hamur yoğurun.
  • Daha sonra hamur kabının üzerini bez ile birkaç kat örtüp, mayalanması ve kabarması için bir süre bekletin.(İdeal olan, geceden sabaha mayalanmasını beklemektir.)
  • Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alın. Merdane yardımı ile çok inceltmeden açın. Fırça yardımı ile üzerlerine çok az sıvı yağ sürün.
  • Açmış olduğunuz bezeleri rulo yapıp, kol böreği gibi sarın. Sardıktan sonra çok hafif tekrardan açın. Hazırlamış olduğunuz diyarbakır çöreklerinizi fırın tepsinize dizin.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpiştirin. 200 dereceli fırında, 30 dakika kadar, çörekleriniz kızarana kadar pişirin. Daha sonra servis tabağına alın.
  • Afiyet olsun!

Tarif için begskitchen.blogspot.com’a teşekkür ederiz.

Merve Özışın

1993 yılı, Ankara doğumluyum. Kozmopolit bir şehirde yaşadığım için birçok farklı mutfağa ait lezzetleri tatma fırsatım oldu. Bundan dolayı bende kendi tariflerimi geliştirmeye başladım. Daha çok kendimi farklı kek tarifleri konusunda geliştirme fırsatım oldu. Artık benzersiz kek tarifleri ile sizlerleyim.


Diyarbakır Çöreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Kendine özgü hoş kokusuyla bilinen Diyarbakır çöreği yöresel lezzetlerimiz arasında yer alır. Hamurunun içerisine kavrulmuş susam, mahlep ve çörek otu katılarak yapılan Diyarbakır çöreği mis gibi kokusuyla yiyenleri adeta cezbeder.  Diyarbakır çöreği bir diğer adı da bayram çöreği olarak da bilinir. Bayramlarda, günlük kahvaltı sofralarında  çok sevilerek tüketilen Diyarbakır çöreği oldukça lezzetli bir hamur işidir. Lezzetli olmasının yanı sıra yapımı da oldukça basittir. Diğer poğaçalardan ayıran özelliği içerisine çeşitli baharatlar katılması ve hamurunun çok fazla yoğurulmasıdır. Sizler için yazımızın devamında evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz Diyarbakır çöreği (Bayram çöreği) tarifi verdik. Gelin birlikte okuyalım;

Ustasından Lezzetli Diyarbakır Çöreği (Bayram Çöreği) Tarifi

Malzemeler

  • 500 gram un (5 su bardağı)
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 tane kesme şeker (bir çay kaşığı toz şeker)
  • Yarım paket yaş maya
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam (aktardan yahut marketten satın alabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı rezene (aktarlardan temin edebilirsiniz)
  • 1,5 tatlı kaşığı çörek otu
  • 1,5- 2 tatlı kaşığı tuz (azaltıp çoğaltılabilir)
  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • 1 yemek kaşığı susam

Yapılışı

Küçük bir kabın içerisine yarım paket yaş maya eklenir ve üzerine yarım su bardağı ılık su ilave edilir. Kaşık yardımıyla karıştırılarak maya eritilir. Üzerine bir adet kesme şeker de eklenerek yeniden karıştırılır.

Yoğurma kabının içerisine 4 su bardağı un, 2 tatlı kaşığı mahlep, 1 tatlı kaşığı rezene, 1,5 tatlı kaşığı çörek otu, 1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam, 1 su bardağı eritilmiş tereyağı 1,5 tatlı kaşığı tuz ve yarım su bardağı ılık süt koyularak el ile yoğurmaya başlanır. Kalan 1 bardak un hamurun kıvamına göre kontrollüce eklenmelidir.

İyice yoğurulan hamurun kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalıdır.

Yoğurma kabının kapağı varsa kapatılır yoksa streç filmle yoğurma kabının üzeri streçlenerek hamur ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

Yaklaşık 1 saat mayalanan hamur, yoğurma kabından çıkarılarak tezgah üzerine alınır.

Tezgaha bir miktar un serpilir ve hamur unun üzerine konularak merdane yardımıyla açılır.

Hamuru merdaneyle açarken ne çok kalın ne de ince olmamasına dikkat edilmelidir. Hamur yuvarlak bir şekilde açılır ve bıçakla baklava dilimine benzer dikdörtgen parçalar kesilir.

Kesilen dikdörtgen hamur parçaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralanır.

Fırın tepsisine sıralanan hamurların üzerine bıçağın ters kısmıyla şekiller verilir. (İsterseniz çatalın tersi ile hamurların üzerinden birkaç kez geçerek de şekil verebilirsiniz.)

Küçük bir kase içerine1 adet yumurtanın sarısı eklenir ve üzerine 1 çay kaşığı pekmez konularak karıştırılır. Pekmezin koyulmasının sebebi çöreklerin yumurta kokmasını engellemek içindir. İsteğe göre pekmez eklemeyebilirsiniz.

Yumurta sarısı çöreklerin üzerine fırça yardımıyla sürülür.

Son olarak hamurların üzerine susam serpiştirilir ve önceden ısıtılan 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya dek yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.

Mis gibi kokusuyla piştiğini belli eden Diyarbakır çörekleri hazır. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Diyarbakır Çöreği (Bayram Çöreği) Püf Noktaları Nelerdir?

Diyarbakır çöreği hamuru hazırlarken, un azar azar kontrollü bir şekilde eklenmelidir.

Hamurun iyice yoğurulması ve ele yapışmayacak kıvama gelmesi gerekir.

Diyarbakır çöreği, mutlaka önceden ısıtılmış fırında pişirilmelidir.

Diyarbakır Çöreği

Nilüfer tarafından 28 Ekim 2008 tarihinde yazılmıştır.

4 Yorum Var

Bu tarif Antalya’dan Ayşe ablama ait, Rahmetli eşi Diyarbakır’da görevliyken öğrendiği tariflerden biri, yakında bu tariflerden birkaç tane daha paylaşacağım sizlerle . Tuzluları seviyorsanız mutlaka deneyin, değişik bir tat, daha önce hazır olarak aldığım birşeye çok benziyor ama bir türlü çıkaramadım. Dondurucuya atıp, gerektiği zamanlarda fırında ısıtarak veya kendi kendine çözülmesini bekleyerek tüketebilirsiniz, tadı hiç değişmiyor,kesinlikle kurtarıcınız olacaktır.
diyarbakir-coregi

Malzemeler:

  1. 1 Buçuk yemek kaşığı çörek otu
  2. 1 Yemek kaşığı mahlep
  3. 1 Litre süt
  4. 1 Paket yaş maya ya da 1 Buçuk yemek kaşığı kuru maya
  5. 1 Paket margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
  6. Yarım çay bardağı zeyinyağı
  7. Tuz
  8. Üzeri için yumurta sarısı

Tarifi:

  1. Mayayı ılık sütte eritin.
  2. Bütün malzemeleri geniş bir kapta karıştırın ve aldığı kadar un ile yoğurun.
  3. Kabın üzerini ıslak bir bez ile örtün ve hamur mayalanıp iyice kabarıncaya kadar bekletin.
  4. Hamurdan bir parça alıp elinizle uzun bir dikdörtgen elde edin ve bıçak yardımıyla eğik diktörtgenler elde edecek şekilde yan, yan parçalar kesin (resimdeki gibi) ya da istediğiniz başka bir şekilde yapabilirsiniz.
  5. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  6. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin.

İlgili


Kategori : Hamur İşleri
Etiketler: diyarbakır çöreği,resimli çörek tarifi,resimli kurabiye tarifi,tuzlu çörek tarifi,tuzlu kurabiye tarifi,Tuzlular,Yöresel Yemekler


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası