balgam yutmanın zararları / Deniz Suyu Yuttum Ne Yapmalıyım? | Bağışıklık

Balgam Yutmanın Zararları

balgam yutmanın zararları

Balgam Yutmak Zararlımı

Balgam yutmak zararlımı,balgam yutmanın bilinen herhangi bir rahatsızlığı bulunmamaktadır.Bazen kaplı bir mekanda yada halka açık olduğumuz bir yerde boğazımızda biriken balgam bize zorluk çektirebilir.Yanımızda peçete veya mendilinde olmayışı sebebiyle balgamı çıkaramayabiliriz ve yutmak zorunda kaldığımız olur.

Böyle durumlarda mecburen yutmak zorunda kaldığımız balgamın hiç bir zararı yoktur.Yuttuğumuz balgam daha sonra akciğerlerin kendini temizleme gereksinimi duyması sebebiyle tekrar bir zaman sonra boğazımızda birikmeye devam eder.lerden kullanın.

Burundan Mukus üretimi (Sümük) arttığı zaman ne olur?

Enfeksiyon, burun içi yabancı cisim, alerjik reaksiyonlar gibi sebeplerle bazen mukus üretimi artabilir. Fazla miktarda üretilmiş salgıların yapısı da bozulur, akışkan hallerini kaybedip daha yapışkan ve kalın bir hal alırlar. Artmış miktardaki salgı genizden boğaza akmaya başlar. Koyu ve yapışkan bir halde olduğundan dolayı burun içinde ve boğazda zaman zaman yapışıp kalabilir. Bu durum bizde artmış geniz akıntısına bağlı şikâyetler şeklinde kendini gösterir.

Geniz akıntısını artıran sebepler nelerdir?

• Soluduğumuz havadaki toz, duman gibi parçacıkların fazlalığı.

• Süt ürünleri. Hassas bünyelerde süt ve süt ürünleri geniz akıntısını artırabilir.
• Kuru havalı ortamlarda uzun süre vakit geçirmek. Özellikle plaza ve rezidans gibi yerlerde hava kurudur.
• Sigara kullanımı. Sigara hem geniz akıntısını artırır hem de akıntıyı taşıyan silyaların fonksiyonunu bozar.
• Alkol ve kafein içeren içecekler.
• Nezle, grip ve sinüzitte geniz akıntısı artar.
• Gebelik ve doğum kontrol hapları kullanımı da geniz akıntısını artırır.

Fazla geniz akıntımı azaltmak için neler yapabilirim?


• Günlük sıvı tüketimini artırmalısınız. Özellikle sıcak bitkisel çaylar faydalıdır. Sıcak içecekleri tüketirken buharını da solumanız faydalı olacaktır.
• Burnunuzu düzenli olarak tuzlu su ile yıkayın. Tuzlu suyu evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
• Bunun için bir litre kaynamış soğumuş suyun içine bir tatlı kaşığı tuz ve karbonat katıp karıştırmanız yeterlidir. Hazırladığınız bu suyu bol bol burnunuza çekebilirsiniz.
• Akıntı sebebi sinüzit ise muhakkak bir kulak burun boğaz doktorunu ziyaret edip tedavi olun.
• Alerjiniz varsa tedavi olun.
• Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
• Plaza veya rezidans yaşamınız varsa burun nemlendirici krem

Burun Gerisine Akıntı (BGA)

BURUN GERİSİNE AKINTI (BGA)

Burun Gerisine Akıntı (BGA) boğazda akıntı toplandığını hissetmek veya burnun gerisinden akıntının aktığının farkına varmaktır. BGA egzersiz, kalın salgı veya boğaz kasları ve yutma ile ilgili sorunlardan ötürü de ortaya çıkabilir.

Normal olarak, burnu ve sinüslerin içini kaplayan salgı bezleri günde 250-500 ml. salgı üretmektedir. Bu mukozanın yüzeyinde ancak mikroskopla görülebilen hareketli küçük kıllar vardır. Bunlar salgının geriye doğru hareket etmesini sağlar. Daha sonra bu bilinçsiz olarak farkına varmadan yutulur. Bu salgı zarları ıslatır ve temizler, enfeksiyonlara karşı savaşır. Bu salgının üretilmesi ve temizlenmesi sinirler, kan damarları, salgı bezleri, hormonlar, ve küçük kılcıklar arasında ki ilişkiye bağlıdır.

NORMAL OLMAYAN SALGlLAR

Artmış ince ve temiz salgı soğuk algınlığı, grip (üst solunum yolu viral enfeksiyonu), alerji, soğuk hava, parlak ışık, bazı besinler ve baharatlar, gebelik ve hormonal değişiklikler, doğum kontrol hapları ve bazı tansiyon ilaçlarının da içinde olduğu ilaçlar, ve burun içi kemik eğriliği gibi durumlarda görülür.

Vazamotor rinit allerjik olmayan aşırı salgılı ve tıkalı burun şikayeti yapan bir hastalıkdır. Artmış kalın salgı sıklıkla kış aylarında nemlendirme yapılmadan ısıtılan, nemin düştüğü ev ve binalarda görülür. Bunun yanında sinüs ve burun enfeksiyonlarında ve kümes hayvanlarının ürünlerine karşı oluşan allerjilerde de görülmektedir. Eğer soğuk algınlığında ki salgı zaman içinde kalınlaşıp sarı, yeşil renk almaya başlıyorsa muhtemelen bakterilerin yol açtığı bir cismin belirtisi olabilir (fasulye, bezelye, bir parça kağıt, oyuncağın bir parçası v.b.) Salgının azalması aşağıda ki nedenlerden birinden dolayı olabilir:

Uzun süre çevreye ait tahriş edici maddelere maruz kalmak burnu kurutup zarların zarar görmesine neden olabilir (sigara dumanı, endüstriel dumanlar, araba dumanları). Salgı azaldığında normalden daha kalındır ve yanlış olarak artmış hissi verir. Yapısal bozukluklar (burun septumu düzensizlikleri) hava akımını değiştirerek burun zarlarının kurumasına neden olur.(Yapısal bozukluğa bağlı olarak salgıyı arttırır veya azaltır.) Yaşın ilerlemesiyle mukus zarlar büzüşür ve kurur. Bu normalden daha az ve kalın salgı yapılmasına ve kişinin BGA hissine kapılmasına yol açar. Diğer az rastlanan nedenler de zarlarda değişiklik yaparak bu hisse neden olurlar. YUTMA PROBLEMLERİ

Yutma ağızda ki sıvı ve katı gıdaların yemek borusuna geçmesinden oluşan karmaşık bir olaydır. Bu ağızdaki, boğazdaki ve midedeki sinir ve kasların koordinasyon içinde çalışması ile olur. Yutma problemleri katı veya sıvı gıdaların boğazda birikmesine daha sonra ses tellerinin olduğu bölgeye dökülmesine ve bunun sonucunda ses kısıklığı, boğaz temizleme hissi veya öksürük ortaya çıkabilir.

Yutma güçlüğünün birçok nedeni vardır: Yaşla birlikte yutma kasları hem güçlerini hem de koordinasyon yeteneklerini kaybederler. Bundan dolayı bazen normal salgı bile mideye geçemeyebilir.

Uyku sırasında yutkunma daha az olur ve salgı ağızda birikir. Uyanırken öksürme veya boğaz temizleme hissi duyulabilir

Her yaşta sinirlilik ve stres boğaz kaslarında kasılmaya ve bunun sonucunda boğazda birşey varmış hissine neden olmaktadır. Sıksık boğaz temizlemek tahrişi daha da arttırarak durumun kötüleşmesine neden olur. Besinlerin geçtiği yol üzerindeki büyümeler veya şişlikler katı ve /veya sıvı gıdaların geçişini yavaşlatır veya engeller.

Yutma bozuklukları midedeki besinlerin veya asidin yemek borusuna veya boğaza geri geldiği Gastroözafageal Reflü (GER) veya Larengofarengeal Reflu (LPR) olarak tanımlanan durumundan da kaynaklanabilir. Yanma hissi hazımsızlık ve boğazda rahatsızlık belli başlı bulgulardır ve bunlar özellikle yemek yedikten sonra yatınca daha da artmaktadır. Yemek borusu ile midenin birleşim yerinde meydana gelen torba şeklindeki fıtıklarda buna neden olur.

TEDAVİ

Tedaviye başlamadan önce mutlaka teşhis konulmalıdır. Bu detaylı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi ve muhtemel bazı laboratuar, endoskopik ve röntgen çalışmalarını içermektedir.

Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler ile tedavi edilir ancak bunlar geçici bir iyileşme sağlar. Kronik sinüzite kapalı sinüslerin ağzını açmak için yapılacak cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç vardır.

Allerji; sebebini ortadan kaldırmakla kontrol edilebilir. Antihistaminikler ve dekonjestanlar, kromolin ve steroid burun spreyleri, diğer şekillerdeki steroidler ve hiposensitizasyon (aşı tedavisi) tedavi için kullanılabilir. Ancak bazı antihistaminikler kurumaya neden olup salgıyı daha da kalınlaştırırlar. Dekonjestanlar kan basıncının artmasına, kalp ve tiroid rahatsızlıklarının şiddetlenmesine neden olurlar. Steroid spreyler tibbi kontrol altında genellikle yıllarca güvenle kullanılabilir. Ancak kısa dönemde yan etkisi olmayan ağızdan alınan ve enjeksiyonla verilen steroidlerin uzun dönem kullanımlarında muhakkak sıkı bir kontrol ve gözlem yapılmalıdır.

Gastroözafageal Reflü tedavisine yatağın baş tarafını 12-15 cm kaldırmak, az ve sık yemek yemek, alkol ve kafeinin yasaklanması, yorucu olmamak şartıyla spor yapılması gibi yaşamı düzenleyici önerilerle başlanır. Antiasit veya bu hastalıkda çok etkili olan mide asit üretimini durduran ilaçlar doktor kontrolunda verilmelidir. pH ölçümü gibi kesin teşhis yöntemleri vardır..

Yapısal bozukluklar cerrahi uygulama gerektirir. Septum deviasyonu sinüslerin normal olarak boşalmasını engeller ve kronik sinüzite neden olur. Septumdaki bir çıkıntı tahrişe ve anormal salgıya sebeb olacaktır. Septumdaki bir delik kabuk bağlamaya neden olur. Genişlemiş veya şekli bozulmuş konkalar (burnun yan duvarlarında çıkan ve hava akımının ayarlıyan, nemlendiren yapılar) veya polipler (enfeksiyon, allerji veya tahriş sonucunda oluşan selim büyümeler) de aynı şikayetlere yol açabilir.

Her zaman bir neden bulmak mümkün olmayabilir. Tıbbi tedavi cevap vermezse hasta cerrahi tedaviye karar vermelidir.

Bazı durumlarda özel bir neden bulunamaz. Düzeltilebilecek bir hastalık yoksa tedavi daha kolay akabilmesi için salgının inceltilmesi yönünde olur. Bu daha ziyade sıvı alımı yetersiz olan yaşlı kişiler için geçerlidir. Bu hastalar günde en az sekiz bardak su içmeliler, Kafeini bırakmalılar ve eğer uygunsa idrar söktürücü kullanmamalıdırlar. Salgıyı inceltecek guaifenesin veya organik iyot kullanıldığında tükrük bezlerinde şişme veya vücutta döküntü gelişirse ilaç kesilmelidir.

Burunun su ile yıkanması kalın ve azalmış salgının düzeltilmesine yardımcı olur. Bu burun için yapılmış özel cihazlarla günde iki ila altı defa uygulanabilir. Sıcak suyun içine yemek sodası veya tuz ilave edilerek bu sıvı yapılabilir. Son olarak da reçete gerektirmeyen basit tuz çözeltiler burnu nemlendirmek için kullanılır.

KRONİK BOĞAZ KIZARIKLIĞI (FARENJİT)

BGA sıklıkla kırmızı, tahriş olan bir boğaza neden olur. Boğaz kültürlerinden genellikle bir sonuç alınmaz ama bademcikler ve diğer dokular şişerek rahatsızlığa neden olurlar. BGA tedavi edildiğinde bu olayda ortadan kalkacaktır.

Kaynak: http://www.kbb.org.tr


 

Balgam Yutmak

Balgam Yutmak

Balgam Yutmak: Kuvvetli bir öksürük ile birlikte gelen ve bazen zorda kalındığında (yanında mendil veya peçete bulunmadığı ya da balgam atacak uygun mekan olmadığında) bazen de kişinin isteğiyle balgam yutulur. Peki isteyerek ve istemeden balgam yutmak’ın sağlığa herhangi bir zararı var mıdır? Uzmanlar tarafından balgam yutmanın bilinen hiçbir zararının olmadığı söylenmektedir.

Balgamın Oluşumu:

Balgam akciğerlere trake borusu ile devamında salgılanan bir salgı türüdür. Mukus olarak da bilinmektedir. Trake borusuna kaçmış olan havadaki toz gibi maddeleri kendini yapıştırmak ve dışarıya atmak için oluşur. Trakede iki değişik hücre vardır. Bunlardan birisi goblet hücresinde balgam oluşur. Goblet hücresinin yanında bulunan ve silia adı verilen tüycüklerin bulunduğu hücreler, tek yönde hareket ederek salgıyı dışarı atar. Genel olarak yapısı sudan meydana gelir ve saydam renktedir. Bazı durumlarda ise balgam iltihaplı bir duruma dönüşür. Bronşial astım, bronşit benzeri kapsayan bu durumları yoğunluğu artıp, renginin de koyulaştığı görülür. Mukusun yoğunlaştığı durumlarda, silialar bunu dışarıya atmakta zayıf kalır. Balgamı çıkarmak için sorun oluştuğu zaman, öksürük meydana gelip, balgamın dışarıya atılması için çalışılır. Böyle bir durumda alınacak olan ilaçlar ile balgamın fazlalığı azaltılmaya çalışılır. Çok fazla içilecek suda balgamın yoğunluğunu azaltır.

Balgam Yoğunluğunu Azaltan İlaçların Özellikleri:

Balgam ilaçları suya atılıp köpürtülmesi ile içilir. Bazı balgam ilaçları ise toz olarak bulunur. Bunlar da yine suda çözülerek içilir. İlaçların en önemli özellikleri mukolitik olmasıdır. Yani balgamın koyuluğunu azaltıp, akışkanlığını sağlamaya yarar. Diğer özellikleri ise ekspektoran olmasıdır. Bu özellikte siliaların etkinliğini arttırır. Bir başka özellikleri antioksidan yapıda olmasıdır. Bu özellik ile vücuda giren zararlı maddeleri yakalayıp, etkisiz hale getirir. Balgam ilaçlarının son özelliği ise etken madde olan asetil sistein sayesinde vücuda girdiğinde gluatyona dönüşmesi ve bu sayede ilaçlar, vücudu koruyucu bir etkiye sahip olurlar. Bu özelliğe sitoprotekfit denilmektedir.

Balgam Yutmanın Zararları:

Aslında balgam yutmanın bir zararı olmadığı söylenir. Ancak uzmanlar yine de mecbur kalınmadığı takdirde balgamın yutulmasını önermiyor. Çünkü yutulan balgam bir süre sonra tekrar oluşuyor. Balgam yutulduğu zaman akciğerlere gider, orada yerleşir ve akciğerlerin kendini temizleme ihtiyacı duyması nedeniyle de tekrar boğaza gelir. Balgam yutmanın bilinen herhangi bir rahatsızlığı bulunmuyor. Bazen kapalı bir mekanda ya halka açık olan bir yerde boğazda biriken balgam bize sıkıntı çıkarabilir. O anda yanımızda bir da peçete veya mendil olmaması sebebiyle balgamı çıkaramayabilir ve yutmak zorunda kalabiliriz. Böyle bir durumda mecburen yutmak zorunda kalınan balgamın hiçbir zararı olmaz.

Son Güncelleme : 19.06.2023 05:40:01

Balgam Yutmak ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Balgam Yutmak"

yutulan balgam bir süre sonra tekrar karacigerin temizleme ihtiyacı duyması nedeniyle de tekrar boğaza gelir;mecburen yutmak zorunda kalınan balgamın hiç bir zararı olmaz.birbirine zıt iki ayrı cümle kurulmuş..
Devran. 15.01.2019 09:26:00

CEVAP YAZ

Balgam Atmak İyimidir
Balgam Atmak İyimidir
Balgam Atmak İyi midir, balgam solunum yollarında iltihap veya tahriş sebebiyle oluşan ve öksürerek dışarı atılan sümüksü bir salgıdır. Solunum organları hastalıklarında balgam önemlidir. Muayenesi ve hastalığın yeri hakkında kesin bilgiler elde edil...
Balgam Neden Olur
Balgam Neden Olur
Balgam neden olur, balgam akciğerlere trake borusuyla devamında salgılanan bir salgıdır. Mukus olarak da bilinir. Trake borusuna kaçmış olan toz gibi maddeleri kendine yapıştırmak ve dışarıya atabilmek için oluşur. Trakede iki farklı hücre bulunur. B...
Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır
Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır
Bebeklerde balgam nasıl atılır, balgam çeşitli hastalıklar nedeniyle vücutta üretilen bir sıvıdır. Bu sayede vücuttan atılmak istenen zararlı maddeler daha kolay atılmış olur. Bebeklerde balgam atılması öksürük sayesinde olur. Ancak aileler genellikl...
Akciğerdeki Balgam Nasıl Atılır
Akciğerdeki Balgam Nasıl Atılır
Akciğerlerdeki Balgam Nasıl Atılır, Sigaranın ve büyük şehirlerdeki kirli havanın etkisi ile, akciğerlerimiz de başta katran olmak üzere birçok zehirli maddenin birikmesine sebep olmaktadır. Akciğerlerimiz de biriken bu kirlilik zaman içerisinde Akci...
Boğazda Balgam
Boğazda Balgam
Boğazda balgam, tek başına oluşan bir hastalık değildir. Solunum yollarında oluşan balgam, çeşitli renklerde ve yoğunluk da değil ise normal olarak karşılanabilir. Ancak renginde ve yoğunluğunda farklılıklar gözlenirse bir hastalığın habercisi...
Boğazda Balgam Birikmesi
Boğazda Balgam Birikmesi
Boğazda Balgam Birikmesi, ''Geniz akıntısı'' şeklinde ifade de edilir. Mukus burun salgısına verilen isimdir. Burun ve sinüsler günde yarım kg kadar sümük üretir fakat mikroskopla görülebilen titrek siyalar bunu ritmik hareketlerle boğaza iter ve bir...
Balgam Renkleri
Balgam Renkleri
Balgam renkleri, balgam farklı renklerde olabilir. Öksürük sırasında ağızdan gelen akciğerden kaynaklanan salgılar balgam olarak tanımlanır. Bunun dışında gelen tükürük, boğazdan gelen salgılar, geniz akıntısı, geğirmeyle oluşan sıvılar balgam olarak...
Köpüklü Beyaz Balgam
Köpüklü Beyaz Balgam
Köpüklü Beyaz Balgam, Balgam aslında çok ciddi durumlardan biridir. Birçok insanda meydana gelen bu sorunlar 1-2 kez görüldükten sonra ortadan kaybolur. Fakat sürekli olarak bu köpüklü beyaz balgam sorunları yaşanıyorsa bu durumda insanlarda farklı h...
Beyaz Balgam
Beyaz Balgam
Beyaz balgam, günümüzde kimi zaman sağlık problemleri nedeniyle kimi zamanda normal durumlardan kaynaklanarak ortaya çıkan bir durumdur. Aslında birçok kişi bu duruma her ne kadar beyaz balgam dese bile genellikle görülen balgam problemlerinde balgam...
Şeffaf Balgam
Şeffaf Balgam
Şeffaf Balgam, Trake adı verilen bor yardımı ile akciğerlere giden bir salgı türüdür. Buna aynı zamanda mukus adı da verilir. Şeffaf balgamın oluşum sebebi trake borusuna kaçmış olan toz gibi maddelerin balgama yapışması ve dışarı atılabilmesi içindi...
2 Aylık Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır
2 Aylık Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır
2 Aylık Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır, Balgam, akciğerlerin ürettiği her insanda bulunan fizyolojik bir salgıdır. Solunum sisteminin insanın ağzından ve burnundan başlayarak akciğerlerdeki hava keseciklerine kadar havayı ileten kısmının devamlı ...
Çocuklarda Balgam Söktürücü
Çocuklarda Balgam Söktürücü
Çocuklarda balgam söktürücü kullanmak gereklidir. Çünkü çocuklar genellikle balgamı çıkarmayıp yutarlar. Balgamı yutmaları doğru değildir. Balgam vücudun bir tepkisi olsa da enfeksiyon durumlarında zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağladığından...

 

Balgam Atmak İyimidir
Balgam Neden Olur
Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır
Akciğerdeki Balgam Nasıl Atılır
Boğazda Balgam
Balgam Yutmak
Boğazda Balgam Birikmesi
Balgam Renkleri
Köpüklü Beyaz Balgam
Beyaz Balgam
Şeffaf Balgam
2 Aylık Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır
Çocuklarda Balgam Söktürücü
Siyah Balgam
Reflü Balgam Yaparmı
Balgam Nasıl Sökülür
Balgam Söktürücü Yiyecekler
Balgam Çeşitleri Ve Sebepleri
3 Aylık Bebekte Balgam Nasıl Sökülür
Rüyada Balgam Tükürmek
Tuzlu Balgam
Kanlı Balgam
Balgam Nefes Darlığı Yaparmı
Aşırı Balgam
Köpüklü Balgam
Hamilelikte Balgam Söktürücü
Boğazda Balgam Hissi
Asist Balgam Sökücü
Yeni Doğan Bebekte Balgam Nasıl Atılır
Balgam Çıkaramama

Popüler İçerik

Siyah Balgam

Siyah Balgam

Siyah balgam, insanlarda çok sık bir şekilde karşılaşılan durumlardandır. Özellikle sigara içen insanlarda siyah balgam sorunu, vücutta herhangi bir p...

Reflü Balgam Yaparmı

Reflü Balgam Yaparmı

Reflü balgam yaparmı, Boğaz reflüsü olan şahıslarda en sık gözlenen haldir. Yemek borusunun girişinde bir yemek borusunu çepeçevre saran bir kas (Kr...

Balgam Nasıl Sökülür

Balgam Nasıl Sökülür

Balgam nasıl sökülür? Balgam, akciğerlerde salgılanan, boğaza yapışan toz ve mikropların dışarı atılmasına yardımcı olan salgıdır. Normalde işe yaray...

Balgam Söktürücü Yiyecekler

Balgam Söktürücü Yiyecekler

Balgam Söktürücü Yiyecekler, normal şartlarda, solunum yollarında bulunan bir miktar sümüksü bir maddeye balgam denir. Ancak, solunum yolları iltihapl...

Balgam Çeşitleri Ve Sebepleri

Balgam Çeşitleri Ve Sebepleri

Balgam çeşitleri ve sebepleri sağlık sorununa bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Hastalığınıza göre balgamın rengi ve koyuluğu gibi özelli...

3 Aylık Bebekte Balgam Nasıl Sökülür

3 Aylık Bebekte Balgam Nasıl Sökülür

3 Aylık Bebekte Balgam Nasıl Sökülür; 3 aylık bebeklerde balgam oluşumunu önlemenizin en iyi yollarından biri olan bebeğinizin virüslerden ve enfeksiy...

Balgam Yutmak İnsan Vücuduna Zarar Verir mi, Yutmak Doğru mudur?

Balgam yutmak insanların gün içinde gerçekleştirdiği bir eylemdir. Bu konuda hastalık dönemleri içinde yutmamaya fazlasıyla dikkat etmek gerekir.

İçindekiler

Balgam Yutmak

Balgam büyük ihtimalle soğuk algınlığıyla ilgili en rahatsız edici şeylerden biridir. Sümüksü ve en rahatsız edici surumu boğazına sıkıştırır.  Balgam yutmak konusunda uzmanlar her daim yutma eylemin yanlış olduğunu vurgulamaktadır. Balgam yutmak eylemi gerçekleştiğinde balgam içinde bulunan enfeksiyonlarda mideye iner. Mide asitleri balgamda bulunan ve hoş olmayan maddeleri yok etme niteliğindedir. insan vücudu gün içinde 1 ile 1,5 litre civarında mukus üretimi yapar. Mukus dışarıya atılmadığı zaman boğazın sürüklemsi ile mideye kadar iner. Eğer enfeksiyon ya da bakteri içeren bir durum mevcutsa mikropların hepsi mideye gider. Mide asidi birçoğunu yok edebilme özelliğine sahipken bazılarını ortadan kaldıramaz. Bundan dolayı balgam yutma eyleminin değil bunun dışarıya atılması gerekir.

Balgam yutmak hastalık olmadığı sürece zararsız bir eylemdir. Hemen hemen her insan gün içinde balgam yutma eylemini gerçekleştirir. Balgam yutma eyleminde önemli olan balgamın rengidir. Balgamın rengi sağlık durumuna dair bir fikir verir. Sarı ya da yeşil balgam viral enfeksiyona işaret eder. Bu renklerde aşırı balgam sorunu varsa mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir. Bu renk balgamlar bakteriyel ya da viral bir enfeksiyona, akciğer hastalıklarına, üst solunum yolu rahatsızlıklarına işaret edebilir. Ayrıca sigara kullanımı yapan kişilerde de balgamın renginde sarı ya da yeşil durum meydana gelebilir. Zaten sigara kullanan kişiler kesinlikle balgamını yutmamalı dışarıya atmalıdır. Açık renkli balgam genel anlamda iyi olunduğuna işaret eder. Bunların yanı sıra insan vücudunda olağan dışı miktarda renksiz balgamın üretimi varsa muhtemelen bir çeşit alerjiden kaynaklı sorun vardır. Kırmızı balgam da çoğu zaman soğuk havadan kaynaklı meydana gelir. Özellikle bu dönem içinde nemlendirici kullanımı yapılması uygun olacaktır. Sigara kullanımı yapan kişilerde kanlı bir durum mevcutsa hemen uzman hekime başvurulması gerekir.

Nasıl Tükürmeliyim

Balgamlar çoğu zaman sadece su, tuz ve birkaç antikor karışımıdır. Bu yapışkan süngerimsi maddenin çok basit bir varoluşa vardır. Hava pasajlarına doğru giden istenmeyen zararlı maddeleri yakalamak adına işlem görürler. Balgamlar bakterilerden toz gibi küçük parçalara kadar her şeyi yakalama özelliklerine sahiptirler. İnsan vücudu her gün bir litre balgam üretir. Vücutta o olmazsa her türlü mikrop ve diğer bakteriler hava geçiş yolları aracılığı ile ciğerlere kolaylıkla bulaşabilir. Dolayısıyla balgam günlük yaşamın sıradan bir parçasıdır ve vücutta olması oldukça normaldir. Balgamın üretimi özellikle soğuk algınlığı olduğu süre zarfında aşırı düzeyde hızlanmaya başlar. Bu süreç zarfından mutlaka dışarıya atılması gerekir. Hastalık döneminde dışarıya atılacak olan balgam ile birlikte mikroplardan kurtulmak ta mümkündür. Özellikle bakteriyel bir enfeksiyon ile alakalı sorunu olan kişilerin dışarıya tükürmesi gerekir

Balgamların rengine göz atmak konusunda kararlı olan kişilerin doğru bir şekilde tükürdüğüne emin olması gerekir. Boğaz bölgesi her insanın yaptığı şekilde temizlenmemelidir. Bu şekilde ses tellerinin birbirlerine çarpması sorunu ortaya çıkacaktır. Bundan kaynaklanan tahriş kaçınılmaz olarak vücudun daha fazla balgam oluşturmasını sebep olur. Balgamın aşırı olması rahatsız edici durumlarında zorlaması anlamına gelir. Balgamların kısa sürede atılması için çaylar, kürler ve doğal beslenme şekline geçmek gerekir. Özellikle hastalıklardan kaynaklı durumlarda hasta kişilerin temizleme esnasında boğazını zorlamadan hareket etmesi lazımdır. Zorlama tahrişe sebep olan en önemli etkendir. Özellikle bebekler ve çocuklar bunu dışarıya atma konusunda zorlandığı için sık şekilde yutarlar. Yetişkinler ise olabildiğince dışarıya atmalıdırlar. Bebeklerin ve çocukların kusma sebeplerinden bir tanesi de midede olan balgamın yoğunluğudur. Aşırı birikim mide bulantısına neden olacaktır. Özellikle çocukların atma konusunda elverişli olmadığı dönemlerde burun ve boğaz bölgesi temizliğine dikkat etmek anne ve babanın en önemli görevleri içinde yer alır. İnsan vücudundan çıkmak için çabalayan balgamın tekrardan vücuda gönderilmemesi gerekir.

Bebeklerde, yetişkinlerde ve çocuklarda uzun süre devam eden öksürük, hastalık ve balgamlarda mutlaka uzman hekime kontrole gitmek gerekir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız(3oy, ortalama: 4,33puan
Loading...

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır