dişi kedi kızgınlığı kaç gün sürer / Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi Hakkında Herşey - Kedi Blog

Dişi Kedi Kızgınlığı Kaç Gün Sürer

dişi kedi kızgınlığı kaç gün sürer

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Kedilerde aile planlaması hap mı? Kısırlaştırma mı?

Kedilerde aile planlaması hap mı? Kısırlaştırma mı?

10 haftalık bir kedi yavrusu edindiğinizde, aile planlaması konusunu düşünmezsiniz. Ama en geç 5 ila 7 ay sonra o küçük masum hayvancığın yetişkin bir dişi ya da erkek kedi haline dönüştüğünü görürsünüz.

Dişi kedi ilk kızgınlığını yaşarken, ağlayarak ve miyavlayarak bir erkek kedi istediğini belirtir, hiç olmadığı kadar sokulganlaşır, sırtüstü yuvarlanır ve onu artık evin içinde tutmak çok zordur.

Erkek kediler ise koku dolu erkekliklerini keşfederler. Bölgelerinin ve hatta yaşadıkları evin içinde stratejik olarak önem taşıyan köşeleri işaretler ve bizim de tepkimizi çekerler.

Yetişkin olmuş bir kedi ile birlikte yaşamak insandan büyük hoşgörü ister. Bu da pek çok kedi sahibinin önemli bir karar vermesine yol açar : kısırlaştırma. Oysa aile içindeki uyumsuzluklar aslında sorunun çok küçük bir parçası. Esas kedinin dışarıya çıkmasına ve istediği gibi yaşamasına izin verildiğinde sorunlar ciddileşir. Aile planlaması artık kesinkes ele alınması gereken bir konudur. Aksi takdirde yaklaşık 60 gün sonra yeni yavru kedileriniz olur. Erkek kedi sahiplerinin işi bu bakımdan biraz daha kolay, çünkü randevuların sonuçlarını düşünmek zorunda değiller. İstenilmeyen yeni minikler konusundaki sorunlarla dişi kedi sahipleri uğraşmak zorunda.

İlk kızgınlık başladığında bunu fark etmemek mümkün değil. Bu durumun ne zaman meydana geleceği ise kedinin ırkına, doğduğu aya ve yaşam koşullarına bağlı. Siyamlar gibi doğulu kediler daha erken gelişirken, İranlı gibi uzun tüylülerde durum tam aksidir. Onların cinsel olgunluğa erişmesi bazen 12, hatta 18 ay sürebilir. Kedinin burcu bile gelişimi üzerinde etki eder: Sonbaharın son aylarında doğmuş olan kediler aylık olduklarında ilk kızgınlıklarını yaşayabildikleri halde, henüz tam olarak yetişkin sayılamazlar. Bunun nedeni, ilk baharda artan ışığın uyarıcı etkisidir. Kış kediciklerinde ise kızgınlık ancak ayda görülebilir, yani bir ilkbahar sonra.

Köpekten farklı olarak dişi kedide çok sayıda kızgınlık dönemi () peş peşe gelir. Dişi kedi üst üste birkaç defa çiftleşmeye hazır olur. Kedilerin aşk yaşamında en önemli sezon Şubat'tan Nisan ortasına kadardır. Ama yazın ve sonbahar başlarında da yeni dönemler oluşabilir.

Ev içinde yaşayan kediler mevsimsel ışık değişikliklerine çok maruz kalmazlar, ancak yapay ışık bile hormon dengesini etkileyebilir. Bu yüzden onlar tüm yıl boyunca kızgınlık dönemleri yaşayabilirler.

Kedilerde kızgınlık dönemi

Kızgınlık dönemi hafta sürer, bu da dişinin bir erkeği bulup bulmamasına bağlıdır. ilk gün kediler daha çok idrar yapar, sonra davranış değişiklikleri başlar . Kafasını insanın avucuna koyması , ve sırt üstü yuvarlanmak gibi , gün sonra kedi çiftleşmeye hazırdır. Kızgınlık döneminin ilk günlerinde kedi çok farklı davranış, ama henüz erkeğin yaklaşmasına izin vermez. Kur yapar davetkar bir şekilde kuyruğunu yana kaldırır, ama erkeğin en ufak bir yaklaşımında tokat atar ve kaçar. Kızgınlık ancak en üst düzeye ulaştığında bir ya da daha çok sayıda erkek ona sokulabilir. Çiftleşme ile yumurtlama oluşur ve bu şekilde kızgınlık noktalanır. Tek başına yaşayan bir ev kedisinde yumurtlama oluşmaz, onun yerine yumurta baloncuğu geri gider.

hafta sonra dönem yeniden başlar. Kedi bu durumdan ötürü sıkıntı çekiyorsa ya da sahibinin sinirleri geriliyorsa – veteriner hekim yumurtlamayı ilaçlarla da sağlayabilir. Bu şekilde çoğu zaman, yeni bir kızgınlık dönemi başlayıncaya kadar birkaç haftalık bir süre geçer. Ancak bu her zaman başvurulacak bir çare olmamalıdır.

İsteniyorsa, çiftleşme mevsiminin bitiminde kedi kısırlaştırılabilir. Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür.

Doğum kontrol hapı

Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise.

İlk kızgınlıkta bu ilaçlar kullanılmamalıdır. İlaç tedavisi ikinci kızgınlık döneminde başlayabilir, veteriner hekiminiz bu konuda sizi funduszeue.info yavruladıysa doğumdan bir hafta sonra ilaçlara başfunduszeue.info hafta ilaç vermek istemiyorsanız bir veteriner hekime iğne yaptırabilirsiniz. Ama yıllar süren bir hormon tedavisi de önerilmez. Çünkü hormonlar kemik iliğine ve bağışıklık sistemine ciddi zararlar verirler. Kesinlikle yeni yavru kedicikler istemediğinizden eminseniz, kısırlaştırmayı düşünmelisiniz.

Kısırlaştırma operasyonu

Kısırlaştırma operasyonu dişilerde rahim ve her iki yumurtalığın alınması ile yapılmaktadır. Erkeklerde aynı işlem her iki testisin alınması ile yapılmaktadır. Dişilerde tek yumurtalığın bırakılması artık terk edilmiştir. Tek yumurtalığı kalan kediler kızgınlık göstermekte ve çiftleşebilmektedirler. Tek yumurtalığın kalması bırakılan bu yumurtalığın kistleşmesine hatta tümörleşmesine eden olabilmektedir. En sağlıklı yöntem her iki yumurtalığın ve rahmin alınması işlemidir.

Kısırlaştırma için doğru zaman

Çoğu veteriner hekim, bu ameliyat için dişi ve erkek kedinin yetişkin olması gerektiği kanısındadırlar. Bu nedenle de özellikle ırk kedilerde doğru bir zaman vermek mümkün değildir. Siyam kedisi 5 aylıkken bile tam olarak yetişkin olabilir, bazı başka ırk kediler ise ancak 2 yaşına geldiklerinde tam erginliğe erişirler. En iyisi kediciğiniz 12 haftalık olup ilk aşıları yapılırken bunu veteriner hekiminizle konuşmaktır.

Ameliyat edilmeden önce bir dişi kedinin yavrulamış olması şart değildir. Yapılmış araştırmalarda ergenlikten önce kısırlaştırılmış dişi kedilerde ergenlikte kısırlaştırılmış olanlara göre ne fiziksel nede psikolojik bir fark gözlenmemiştir. Ergenlikten önce kısırlaştırılmış erkek kedilerde ise alt üriner sistem sendromunda artış gözlenmiştir. Bunun sebebi ise erkek cinsel organının yeterince gelişmemiş olmasıdır. Amerika'da yılında kısırlaştırılmış kedi üzerinde yapılmış üç ayrı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Bu araştırmalara göre, ergenlik öncesi ve ergenlik sonrası kısırlaştırılmış, kedilerde ne bedensel ne de davranışsal farklılıklar gözlenmedi. Araştırma sonucuna göre kısırlaştırılmış kediler daha uzun yaşıyor. 14 yaşındaki kısırlaştırılmış bir ev kedisi, 7 yaşındaki bir sokak kedisi kadar diridir.

Çiftleşmenin tehlikeli sonuçları

İstenilmeyen yavrular, sorunun sadece bir tanesi. İkincisi, enfeksiyon tehlikesi. Çünkü evlilik pazarı aynı zamanda pek çok enfeksiyon hastalığının da ana alışveriş bölgesi, özellikle FIV ve FeLV. Üstelik çapkın erkek kediler sık sık kavgalara bulaştıklarından enfeksiyon kapma ve taşıma riskleri de daha fazladır. FeLV etkenine karşı aşı vardır ama FIV'e karşı ise yoktur.

Kedisini ev içinde tutulanlarda bu sorun yok. Ama bahar duygularının uyanması ile birlikte, erkek ve dişi kedi dışarıya çıkmak isterler. Dolayısıyla bu dönemlerde özellikle dikkatli olmak gerekir.

Katkılarından dolayı Prof. Dr. Kürşat ÖZER’e teşekkür ederiz.

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedi kızgınlık dönemi kısırlaştırma operasyonu geçirmemiş dişi kedilerin belirli aralıklarla çiftleşmeye hazır oldukları için girmiş oldukları bir dönemdir. Erkek kediler de belirli bir kızgınlık dönemi yoktur. Erkek kediler yetişkinliğe adım attıktan sonra her an çiftleşmeye hazırdırlar ve tüm davranışları da buna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kedilerin kızgınlık dönemini ele alırken dişi kediler de ortaya çıkan belirtileri ve anlamlarını ele almak gerekir. Yetişkinliğe adım atan tüm erkek kediler için kısırlaştırma operasyonu olana kadar geçen dönemde hep benzer davranışlar görülür. Elbette her kedinin karakterinin ve buna bağlı olarak da davranış biçimlerinin değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Kedi Kızgınlık Dönemi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kızgınlık dönemi kedilerin ergenliğe ulaştıktan sonra yaşadıkları östrus veya üreme döngüsü olarak bilinen bir dönemdir. Ancak bu dönem genellikle kızgınlık dönemi olarak ifade edilir.

Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar?

Bu dönem kedilerin ergenliğe ulaşması ile başlar. Her kedi için ergenliğe ulaşma süresi farklıdır. Kedinin cinsine göre bu süre 6 ay ile 18 ay arasında değişebilir. Genellikle aylar arasında ilk kızgınlık dönemine girilmesi beklenir.

Kızgınlık Dönemi Ne Sıklıkta Yaşanır?

Bir kedinin üreme mevsimi boyunca birden fazla kızgınlık döngüsü olabilir. Üreme mevsimi coğrafi faktörlere göre değişiklik gösterir. Örneğin Kuzey Yarımküre'de yaşayan kedilerin üreme mevsimi ocak ayında başlar ve sonbahara kadar devam eder. Tropikal bölgelerde yaşatan kediler için üreme mevsimi tüm yıl boyunca devam edebilir benzer bir durum evde yaşayan kediler için de geçerlidir.

Üreme Mevsimi / Östrus Ne Kadar Sürer?

Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.

Kedinizin Kızgınlık Döneminde Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kediniz eğer kısırlaştırma operasyonu geçirmediyse belirli aralıklarla kızgınlık dönemine girecektir. Kedi kızgınlık dönemi belirtileri benzer olsa da bu belirtileri her kedide farklı şekillerde gözlemlemek mümkündür.

Kedinin Hamile Kalması İçin Doğru Zaman Nedir?

Kedi kızgınlık dönemi içerisinde herhangi bir zamanda çiftleşmesi halinde hamile kalabilir. Kediler de çiftleşme gerçekleştiği zaman yumurta salınımı uyarılır. Pek çok dişi kedi de hamileliğin gerçekleşmesi için 24 saat içerisinde kere çiftleşme olması gerekir. Bazı kediler birden fazla erkek kedi ile çiftleşebilir. Bu da doğan yavruların farklı babalara sahip olması gerekir.

Kedilerin Kısırlaştırılmadan Önce Kızgınlık Dönemine Girmesi Faydalı mıdır?

Kısırlaştırma operasyonu öncesinde kedilerin çiftleşmesine, hamile kalmasına ve yavru sahibi olmasına kısacası "o duyguyu bir kez olsun yaşamasını" sağlamak isteyen pek çok kedi sahibi vardır. Ancak bir kedinin kızgınlık dönemine girmesinin ya da doğum yapmasının herhangi bir faydası yoktur. Hatta dişi kedilerin doğum yaptıktan sonra daha sevecen ve arkadaş canlısı olacaklarına inanılsa da bu da geçerli bir iddia değildir.

parkta gezen mavi göğüs tasmalı kedi

Kedi Kızgınlık Dönemi Nasıl Anlaşılır?

1. Normalden Daha Konuşkan

Kedi kızgınlık dönemi boyunca devam eden be en çok dikkat çeken belirti kedinin normale göre çok daha fazla ses çıkarmasıdır. Bu sesler kızgınlık dönemine giren kedinin çiftleşme çağrısı olarak da adlandırılabilir. Kediler bu dönemde daha fazla miyavlar hatta çıkardıkları sesler ağlama veya inleme gibi de algılanabilir. Bu sesler gece boyu devam ederek evde yaşayan insanların uyanmasına da neden olabilir. Bazı kediler her zaman konuşkandır. Bu nedenle kedinizin genel hali ve tavrını göz önünde bulundurarak kızgınlık dönemi konuşkanlığını değerlendirmeniz gerekir.

2. Şefkat İhtiyacı

Kedi kızgınlık dönemi boyunca kokusunu yaymak ve beklediği ilgiyi görebilmek için daha fazla sürtünme eğiliminde olur. Bacaklarınıza, ayaklarınıza daha çok sürtünür. Kokusunu bırakmak için eşyalara da daha fazla dokunmaya başlar.

3. Dışarı Çıkma Eğilimi

Kızgınlık döneminde kokusunu yaymak, bir erkek kedi ile karşılaşmak ve çiftleşmek için dişi kedilerin dışarı çıkma eğiliminde artış olur. Her meraklı kedi dış dünyada neler olup bittiğini görmek istese de kedi kızgınlık dönemi süresince daha agresif bir şekilde dışarı çıkmak ister. Kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu düşünüyorsanız ve kedi kapısı kullanıyorsanız hem erkek kedileri eve davet etmemesi hem de evden kaçmaması için kapıyı kilitlemenizde fayda olacaktır. Kedilerin kızgınlık döneminde kaçma eğilimine karşı kedinin kolay bulunmasını sağlamak, için dönemsel tasma kullanımı tavsiye edilir. Sitemizde yer alan kedi tasmaları modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

4. Duruş Şekli

Kediler kızgınlık döneminde çiftleşme pozisyonuna benzer bir pozisyonda durabilirler. Kuyruk dik, kalça dışarı doğru itilmiş ve yukarıya kalkmış şekilde durmak dişi kedilerin kızgınlık döneminde yaygın olarak yaptıkları davranışlar arasında yer alır.

5. Değişken Ruh Hali

Kızgınlık döneminde olan kediler normalden daha farklı bir ruh hali içerisinde olabilirler. Bu dönemde kediniz daha agresif, sinirli veya oyuncu olabilir. Bu nedenle yaşadığı değişime ayak uydurmaya çalışmak ve kendini rahat hissedebileceği bir alan vermek gerekir.

Güvenlik ağı olan pencereden dışarı bakan kedi

Kedi Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?

Kızgınlık dönemi kedi sahipleri için oldukça zorlu bir dönemdir. Bu dönemde artan miyavlama ile birlikte koku bırakma ve evden kaçma çabası kedi sahipleri için zorlu bir deneyim olacaktır. Kedi kızgınlık döneminde ne yapılmalı? sorusuna verilecek net bir cevap yok. Daha çok oyun oynamak, sevdiği oyuncaklarla zaman geçirmesi için teşvik etmek, kedi otu ya da matatabi gibi kendi kendine oynarken enerji harcamasına yardımcı olacak şeyler sunmak bu süreçte yardımcı olacaktır ancak bunların hiçbirisi kesin çözüm olarak görülmemelidir.

Eğer kedinizin hamile kalmasını istemiyorsanız ya da erkek kedinizin sürekli sokağa kaçma ve kavga etme ihtimalini ortadan kaldırmak istiyorsanız atmanız gereken en doğru adım kısırlaştırma operasyonudur. Bu adım için veteriner hekim ile görüşmek ve kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanı belirlemek gerekir. Bazı kedi sahipleri bu kararı verirken zorlanırlar. Özellikle kedi kızgınlık döneminin kısa sürmesi söz konusu ise evcil hayvan sahipleri bu operasyonu yaptırmak istemeyebilirler. Ancak unutulmaması gereken kedilerin kızgınlık döneminin 3 ila 20 gün arasında sürebileceğidir.

Kedi Çiftleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde çiftleşme eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa hamilelik ile sonuçlanır. Bunun en temel nedeni ise kızgınlığa giren kedinin yumurtalarının uyarılmış olması ve çiftleşme ile birlikte yumurtlamanın tetiklenmesidir.

Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer?

Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir. Kedilerde birden farklı erkek ile çiftleşme sonucunda hamilelik meydana gelebilir. Annenin çok renkli yavru doğurmasının nedeni çoklu çiftleşmedir. Bu nedenle safkan kedilerin çiftleşmesinde erkek kedi ile dişi kedinin birkaç gün bir arada tutulması önemlidir. Bu sayede hamilelik için gerekli olan çiftleşme sayısı aynı kediler arasında gerçekleştirilerek tamamlanır ve dişi kedinin kızgınlığı bu şekilde sona erdirilmiş olur.

Kedi Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Kedilerde çiftleşme esnasında erkek kedi dişi kedinin boynunu ısırabilir ve hafif yararlanmalar meydana gelebilir. Kedi çiftleşmesi esnasında kızgınlığa giren dişi kedi, queen ya da kraliçe olarak da adlandırılır, özel bir şekilde durarak çiftleşme çağrısı yapar. Bu özel duruşa lordoz adı verilir ve çiftleşmenin kolaylaşması açısından önemlidir. Kedi çiftleşmesi bu pozisyonda gerçekleşir. Kedi yetiştiricileri çiftleşmenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için farklı yöntemler deneyebilir. Vasektomi ile kısırlaştırılmış erkek kedilerin yumurtlamayı uyarması için dişi kediler ile birlikte bırakılması yaygın bir yöntemdir.

bahçe duvarının üstünden bakan hamile kedi

Kedilerde Gebelik ve Doğum

24 saatlik süreçte yumurtlamayı sağlayacak kadar çiftleşme gerçekleştikten sonra 20 - 50 saat içerisinde meydana gelir. Yumurtanın döllenmesi için yaklaşık 24 saatlik bir süre vardır. Yumurta döllendikten sonra 12 gün içerisinde rahim duvarına yerleşir. Kedilerde hamilelik yaklaşık olarak 63 - 67 gün kadar sürer. Kedilerin doğum yapmadan önce vücut ısısında belirgin bir düşüş yaşanır ve kedi karanlık bir yer bulmak için harekete geçer. Aynı zamanda anne kedi yemek yemeyi bırakıyorsa yakın zamanda doğumun gerçekleşeceğinden emin olabilirsiniz. Doğumda anne kedinin yalnız kalması doğru bir seçimdir ancak kediyi rahatsız etmeden doğumu gözlemlemek gerekir. İlk yavru doğduktan sonraki yarım saat içerisinde ikinci yavrunun gelmemesi durumunda doğuma müdahale edilmesi gerekebilir. Hamile kedilerin özel beslenme gereksinimlerine uygun olarak formüle edilen ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana funduszeue.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Giriş Yap/Üye Ol

Evinizi paylaştığınız minik dostunuz son günlerde biraz garip davranıyorsa ve onun
davranışlarına bir türlü anlam veremiyorsanız kızgınlık dönemi ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Yazımızın devamında kedilerde kızgınlık dönemi hakkında merak edilen birçok sorunun
cevabına ulaşabilirsiniz.
İşte, kedilerde kızgınlık dönemi hakkında merak edilenler…

1. Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nedir?

Genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde 10 gün ya da birkaç hafta süren,
doğurganlık dönemidir. Bu dönemde kediler, yoğun bir şekilde hormonel değişimler
yaşayarak çiftleşme arayışına girerler. Fiziksel hareketlerine de yansıyan bu değişimler hem
kediye hem de sahibine zor anlar yaşatabilir; ancak doğru yöntemler ve veteriner kontrolü
sayesinde kızgınlık dönemini kolaylıkla atlatmak mümkündür.


2. Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne zaman Görülür?

Kızgınlık dönemi tıpkı insanların dönemleri gibi kediden kediye farklılık gösterebilmektedir.
Bazı kediler 4 aylıkken, bazıları ise aylıkken girse de genel olarak bir kedi yaklaşık 6
aylıkken kızgınlık yani cinsel olarak yetişkinlik dönemine giriyor.

3. Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Bu dönemde meydana gelen hormonel değişimler, kedinizin her zamankinden farklı
davranmasına neden olabilir. İşte görülebilecek bazı belirtiler:
● Kediniz normalde kendini sevdirmiyorsa bu dönemde size daha çok sırnaşıp sizden
daha çok ilgi bekleyebilir.
● Kedinizi okşadığınızda içgüdüsel olarak başını öne eğip arka tarafını kaldırabilir.
● Amacı erkek kedilerin dikkatini çekmek olduğundan evin özellikle koridor gibi geniş
alanlarında yüksek sesle miyavlayabilir, evin farklı köşelerine idrarını bırakabilir.
● Normalde çok iştahlıyken bu dönemde en sevdiği mamalara bile ilgisini
kaybedebilir.
● Genellikle yerde, halı üzerinde yuvarlanarak kendini rahatlatmaya çalışabilir.
● Dışarıya olan merakı artabilir, sürekli kaçma eğiliminde olabilir.
● Kendini temizlemenin dışında, özellikle genital organının olduğu bölgeyi aşırı bir
şekilde yalayabilir.


4. Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Kızgınlık döneminin süreci kediden kediye farklılık gösterebilir. Genel olarak 1 hafta ile 10
gün arasında sürer. Dişi kedilerde bu süreç yaşandıktan sonra 3 hafta içerisinde tekrarlanır.

5. Ne Yapılmalıdır?
Kedilerde kızgınlık dönemi veteriner önerisi dahilinde ilaçlar kullanılarak önlenebilse de en
garanti yol, kedinin kısırlaştırılması ya da çiftleştirilmesidir. Kısırlaştırma aşamasından
sonra kedi artık kızgınlık dönemine girmeyecektir, ancak bu konuda mutlaka bir veteriner
görüşü almanız en doğrusudur.


6. Nasıl Davranılmalıdır?
Kızgınlık döneminde olan kedinize nasıl davranmanız gerektiğini merak ediyor, ona
yardımcı olmak istiyorsunuz. O halde ona bu zorlu süreçte daha dikkatli, özenli, şefkatli
davranabilirsiniz. Onunla daha çok oyun oynayarak yorulmasını sağlayıp uykuya dalmasını
kolaylaştırabilirsiniz. Ona yeni birkaç oyuncak alabilir, ilgisini oyuna yönelterek
sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Böylece hem onun sağlığı hem de ilişkinizin sağlığı için
olumlu adımlar atabilirsiniz.

Contents

Dişi kedide kızgınlık kaç gün sürer?

Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.

Kızgınlık dönemindeki dişi kediye ne yapılmalı?

Dişi kedinizle bu dönemde çok daha fazla oyun oynayıp yorulmasını sağlamalı ve böylece onu uykuya teşvik etmelisiniz. Bolca oynadıktan sonra mama yeyip uyuması hem mental hem de fiziksel olarak dinlenerek onu rahatlatacak ve kızgınlık dönemi belirtilerini de hafifletecektir.

Dişi kedi kızgınlık döneminde acı çeker mi?

Kediler kızgınlık süreçlerinde sizin düşündüğünüz gibi acı ve üzücü bir durum içinde değildir. Gebe kalabileceğini, buna uygun zaman olduğunu daha esprili anlatmak gerekirse &#; Çiftleşmek için &#; erkek kedilere haber etmeye çalışır.

Kedinin kızgınlığa girdiğini nasıl anlarım?

Yüksek sesli miyavlama, dikkat çekmek için yapılan hareketler, sürekli dik duran kuyruk ve kalça bölgesi, artan dışarı çıkma isteği, idrar püskürterek koku bırakma gibi davranışlar kedi kızgınlık dönemi süresince farklı yoğunluklarda karşılaşılacak davranış değişiklikleri arasında yer almaktadır.

Kedilerde ilk kızgınlık kaç gün sürer?

Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün sürer.

Dişi kedi kaç aylıkken kızışır?

Kedilerde Doğurganlık Bu kızgınlık dönemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman diliminde geçer. Bir kedi normal olarak yaklaşık 6 aylık olduğunda ilk kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerde bu durum daha 4 aylıkken bile gerçekleşebilir.

Kızgınlığa giren erkek kediye ne yapılır?

Bu dönemde erkek kedinize bolca masaj yaparak kızgınlık dönemini atlatması için ona yardımcı olmalısınız ve bu süreçte onu çifleştirmeye ya da kısırlaştırmaya karar vermelisiniz! Kızgınlık dönemi erkek kedilerde hızlıca fiziksel hasara dönüşebilecek ciddi bir hormonal süreçtir!

Kedilerde idrar püskürtme nasıl önlenir?

Rutini bozmayın: Değişiklik de kedinin idrar püskürtmesine neden olur. Kedinizi aynı saatte besleyin. Yatağının, yemek ve su kabının yerlerini değiştirmeyin. Püskürttüğü alanı hemen temizleyin: İdrar kokusunu tamamen çıkaran özel ürünlerle, kedinizin püskürttüğü bölgeleri düzenli olarak temizleyin.

Dişi kediler kızgınlık döneminde koku bırakır mı?

Kedilerin koku bırakma zamanları, diğer kedilere işaret verme eğilimine girdikleri zamanlardır. Özellikle kızgınlık dönemlerinden koku bırakma alışkanlığı yüksek oranda hem erkek hem de dişi kedilerde ortaya çıkar. Bu durum özellikle kapalı alanlarda koku bırakma alışkanlığına dönüşür.

Kızgınlığa dişi kedi kaç gün sonra tekrar girer?

Kedilerde gebelik süresi dokuz haftadır ve bir dişi kedi çoğu zaman doğum yaptıktan sadece altı hafta sonra yeniden kızgınlık dönemine girer.

Kediler kızgınlığa girince ne olur?

Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.

Kedinin acı çektiği nasıl anlaşılır?

Örneğin, ses çıkarmak, ciltte seğirme, kuyruk hareketleri, patilerin titremesi, uyuşukluk, duruşta bozukluk gibi gözlenebilir davranışlar kedinin acı çektiğinin belirtileri olabilir.

Erkek kedimin kızgınlık dönemine girdiğini nasıl anlarım?

Erkek kedilerde ise kızgınlık belirtileri çok daha farklıdır. Bu dönemde oldukça sinirli bir ruh haline bürünen erkek kedilerde ayrıca miyavlama ve etrafa koku bırakma, idrarını püskürtme belirtileri görülmektedir. Kediler çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde kızgınlık dönemine girerler.

Kedilerde hormon iğnesi etkisini ne zaman gösterir?

Enjeksiyon olarak yaptığımız form karaciğer tarafından yavaş bir şekilde metabolize olduğu için tek bir enjeksiyondan sonra dolaşımdaki etkili düzeyleri ay süreyle devam etmektedir.

Erkek kedide kızgınlık kaç gün sürer?

Erkek Kedilerde Kızgınlık başlangıcı dördüncü ay ve on iki ay aralığında değişiklik göstermektedir. Kedi türlerine özel olan kızgınlık dönemi örneğin American Bobtail Cinsi Kedilerde ortalama 5 gün sürerken Van Kedisi Cinsinde 4 gün sürmektedir. Uzmanlar tarafından standart kızgınlık dönemi süresi 4 – 7 gün aralığıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası