bronşlardaki balgam nasıl temizlenir / Balgam Nedir? Balgam Nasıl Atılır? | NPİSTANBUL

Bronşlardaki Balgam Nasıl Temizlenir

bronşlardaki balgam nasıl temizlenir

Çocuklarda balgam nasıl atılır?

Çocuklarda balgam nasıl atılır? Konuyla ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda öksürük ve tıkanıklık oldukça yaygın olarak görülebilir. Bu tür rahatsızlıkların çoğuna virüsler neden olabilir ve aslında sadece süreçlerini tamamlamalarını beklemek gerekir. Bununla birlikte bazen öksürüğün ve balgamın çözülmesi için reçeteli antibiyotikler veya çeşitli ilaçlar gerekebilir. Reçetesiz satılan birçok öksürük ilacı, çocuklar için güvenli olmadığından, ebeveynler çocuklarına rahatlama sağlamak için doğal ev ilaçlarına başvurabilir. Neyse ki, çocuğunuzun iyileşirken daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için deneyebileceğiniz çeşitli doğal yöntemler var.

Eğer çocuğunuzun öksürük veya soğuk algınlığı ilacından faydalanması gerektiğini düşünüyorsanız, güvenli seçenekler konusunda doktorunuzla görüşün. Çocuklarda balgam hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Balgam nedir?

Balgam, hasta olduğunuzda boğazınızın arkasında asılı kalan kalın, yapışkan maddedir. Çoğu insan hastalandığında bunu fark eder ama aslında mukus her zaman oradadır. Mukus zarları, hastalık söz konusu olduğunda solunum sisteminizi korumak ve desteklemek için balgam üretir. Mukus yapışkandır; böylece tozu, alerjenleri ve virüsleri yakalayabilir. Sağlıklı olduğunuzda, mukus incedir ve daha az fark edilir. Hasta olduğunuzda veya çok fazla partiküle maruz kaldığınızda ise balgam kalınlaşabilir ve bu yabancı maddeleri hapsettiği için daha belirgin hale gelebilir.

Balgam, aslında solunum sisteminizin sağlıklı bir parçasıdır ancak sizi rahatsız ediyorsa, onu inceltmenin veya vücudunuzdan atmanın yollarını bulmak isteyebilirsiniz.

Rahatsızlıklarını yeterince ifade edemeyecek kadar küçük çocuklar da soğuk algınlığı sonrası tıkanıklık yaşayabilir. Bu durumda balgamı çıkarmak için ebeveynler çeşitli doğal yöntemler arayabilirler. Çocuklarda balgam nasıl atılır, öğrenmek için okumaya devam edin.

Çocuklarda balgam neden olur?

Bebeklerde ve çocuklarda öksürük, göğüs tıkanıklığı veya balgam virüsler, bakteriler ve diğer faktörlerden kaynaklanabilir.

Soğuk algınlığı ve bronşit

Çocuklarda çoğu öksürük vakasına virüsler neden olabilir. Virüsler soğuk algınlığı veya bronşite yol açabilir. Bu tür enfeksiyonlar genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve kendi kendine düzelebilir.

Bronşit çocuğunuzun akciğerlerine giden hava yolları iltihaplandığında ve mukus üretmeye başladığında ortaya çıkar. Bronşlar olarak bilinen hava yolları mukusla dolduğunda, çocuğunuz onu parçalamak ve çıkarmak için doğal olarak öksürür.

Bebeklerde ve çocuklarda öksürüğün bir diğer yaygın nedeni ise bronşiolittir. Bu, bronşiyol adı verilen daha küçük hava yolları daraldığında ve nefes almayı zorlaştırdığında ortaya çıkar.

Krup

Çocuğunuzun üst solunum yolu bir virüs nedeniyle iltihaplanırsa krup gelişebilir. Krup hırıltılı bir öksürük ile karakterizedir ve bazen nefes darlığına neden olabilir. Küçük çocuklarda nispeten daha yaygındır ve genellikle kendi kendine düzelebilir. Krupu tedavi etmek için bazen reçeteli ilaçlar gerekebilir, bu nedenle çocuğunuzun bu rahatsızlığı yaşadığından şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Boğmaca

Bakteriyel bir enfeksiyon da öksürüğe neden olabilir. Bu enfeksiyonların çözülmesi için genellikle antibiyotik tedavisi gerekir; ancak en uygun tanı ve tedaviyi doktorunuz yapmalıdır. Bakteriyel bronşit ve boğmaca, bakteriyel enfeksiyonlara örnek olarak verilebilir.

Boğmacalı çocuklar genellikle uzun öksürük nöbetleri ve ardından “boğmaca” sesi çıkaran derin bir nefes alırlar. Boğmaca olan çocuklarda ayrıca burun akıntısı, hapşırma ve ateş de olabilir. Bu hastalık çok bulaşıcıdır.

Asla iyileşmeyen kalıcı bir öksürüğün alerji, astım, çevresel tahriş edici maddeler veya sigara dumanı gibi kronik bir nedeni olabilir. Çocuğunuz üç haftadan uzun süredir öksürüyorsa, tıkanıklık yaşıyorsa hemen doktorunuza danışın.

Çocuklarda balgam nasıl atılır?

Peki, evde doğal yolla balgam nasıl sökülür? Siz de çocuklarda öksürük ve balgam için ne yapmalı merak ediyorsanız aşağıdaki yöntemlerden bazılarını denemeyi düşünebilirsiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Buhar inhalasyonu

Sıcak, buharlı bir oda, kalın mukusun gevşemesine yardımcı olabilir ve çocuğun nefes almasını kolaylaştırabilir. Bunun için çocuğunuza yatmadan önce ılık bir banyo yaptırmayı deneyebilirsiniz. Ardından çocuğu küvetten çıkarın, suyu en sıcak ayarına getirin ve kapıyı kapatın. Onunla birlikte bir süre buhar dolu odada bekleyin. Elbette ortamın nefes almayı zorlaştıracak kadar sıcak olmaması gerektiğini unutmayın.

Hava nemlendirici

Bir nemlendirici, özellikle soğuk ortamları nemli tutar. Bu da öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir ve özellikle geceleri tıkanıklığı azaltabilir. Bu nedenle çocuğun odasına bir nemlendirici koymayı deneyebilirsiniz. Çocuğunuzun nemlendiriciyle yalnız olmadığından ve ona oyuncak gibi davranmadığından emin olun. Nemlendiriciyi temiz tutun, çünkü küf ıslak alanlarda kolayca büyüyebilir.

Burun aspiratörü

Bebekler burunlarını temizleyemedikleri için tıkanıklıkla daha fazla mücadele edebilirler. Çocuğun burnunu nazikçe temizlemek için bir burun aspiratörü kullanmayı deneyebilirsiniz. Çocuğunuz buna izin vermiyorsa, başka bir tedavi seçeneğine yönelebilirsiniz.

Tuzlu burun spreyleri

Çocuklarda balgam nasıl atılır? Tuzlu burun spreyleri, geniz akıntısı ve kalın balgamı yumuşatmaya yardımcı olabilir. Çoğu eczanede bu tür çözümler, reçetesiz olarak satılır. Karışımı ayrıca ebeveynler, yarım çay kaşığı sofra tuzu ile 1 su bardağı ılık suyu karıştırarak kendileri de hazırlayabilirler.

Tuzlu suyu çocuğun burnuna hafifçe sıkın veya ona bunu nasıl yapacağını gösterin. Daha fazla rahatlama sağlamak için karışımı verdikten sonra bir ampul şırıngasıyla burnu çekmeyi deneyin. Buharlı odada zaman geçirdikten sonra tuzlu burun spreyleri daha fazla rahatlama sağlayabilir.

Tavuk çorbası

Tavuk çorbası yaygın olarak bilinen bir halk ilacından daha fazlasıdır. Enflamasyonu azaltarak tıkanıklığı hafifletebilir. Bazı araştırmalar, tavuk çorbasının üst solunum yollarındaki iltihabı hafifletebileceğini ve bunun da soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebileceğini gösteriyor.

Ek olarak, tavuk çorbası, çocuğunuzun susuz kalmasını önleyebilir ve kendisini iyi hissetmediğinde yemeye devam etmeye teşvik edebilir.

Bol sıvı

Balgamı en iyi ne söker?En keskin balgam söktürücü elbette bol sıvı tüketimidir. Su ve diğer sıvılar çocuktaki kalın mukusun yumuşamasına yardımcı olur ve öksürük yoluyla atılmasını kolaylaştırır. Ayrıca çocuğun ateşi varsa sıvı tüketimi, dehidrasyonu da önlemeye katkıda bulunabilir. Çocuğunuz hastalandığında ona bol su verin.

Havayı temiz tutmak

Sigara içen anne-babalar çocukların yanında sigara içmemeli, çocuğu sigara içilen ortamlara götürmemelidir. Kontrol edilmesi daha zor olmasına rağmen, hava kirliliği çocukların sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Amerikan Akciğer Derneği’ne göre temiz havası olan bölgelerde yaşayan çocuklar balgam, tıkanıklık ve öksürük gibi solunum rahatsızlığı belirtilerini daha az gösteriyorlar.

Reçetesiz ağrı kesiciler

Bazı reçetesiz ağrı kesiciler tıkanıklığı rahatlatmak, tıkanıklıkla alakalı ağrı, ateş gibi belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Yine de bu ilaçları kullanmadan önce bir doktora danışın.

Okaliptüs yağı

Okaliptüs esansiyel yağı, mukusun göğüsten atılmasına yardımcı olabilir. Daha kolay öksürülebilmesi için mukusu gevşetmeye yardımcı olarak çalışır. Aynı zamanda hırıltılı öksürüğü de rahatlatabilir. Bir difüzör kullanarak çocuğunuza hafifçe buharı solutabilir veya bu bileşeni içeren bir balsam kullanabilirsiniz.

Ne zaman doktora görünmeli?

Çocuklarda balgam nasıl atılır, artık biliyorsunuz. Bununla birlikte, aşağıdaki durumlarda zaman kaybetmeden bir doktora görünün:

  • Çocuğunuz çok hasta görünüyor veya bu ev çözümlerine rağmen birkaç günde iyileşmiyorsa
  • Çok yüksek ateşi varsa
  • Uyuşuk veya kafası karışık görünüyorsa
  • 3 aylıktan küçük bir bebekse ve ateşi varsa

Çocuklarda balgama da yol açabilecek çoğu soğuk algınlığı, 7-10 gün içinde kendi içinde geçebilir. Ancak bazı belirtiler bundan daha uzun sürebilir. Enfeksiyon geçmezse, yürümeye başlayan çocukta alerji veya sinüs enfeksiyonu gibi bakteriyel bir enfeksiyon olabileceğinden dolayı mutlaka bir doktora görünün.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynaklar: 1, 2, nortonchildrens, webmd, kidshealth

İlginizi çekebilir: Bebeklerde ve çocuklarda boğaz ağrısı rehberi

Balgam nasıl atılır? Balgam söktürücü İbrahim Saraçoğlu bitkisel kürü

Balgam solunum yolu ile vücuda giren madde ya da mikropları süzgeçten geçirir. Balgam berrak ve açık renkte görüntüye sahiptir. Akciğer tarafından üretilen balgamın dışarı atılması öksürükle olur. Balgam kötü bir durum değildir sadece fazla salgılanması solunum yollarını tıkayacaktır. Geniz akıntısı, sinüs akıntısı balgam olarak değerlendirilmediğini de unutmamak gerekir. Balgam atıcı bitkisel çözümler arıyorsanız sizler için pratik bilgiler hazırladık. Özellikle bebeklerde balgam nasıl atılır? Sorusu merak konusu. Balgamı en iyi ne söker? İşte yanıtlar…

BALGAM NASIL ATILIR?

Balgam belirli bir yaşta görülen durum değildir. Her yaş grubunda oluşabilir. Bebeklik döneminde de sıklıkla görülen bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Akciğerlerin hasar görmesi demek aşırı balgam oluşması demektir. Bu yüzden yeni doğan bebekler daha çabuk etkilenirler. Balgamdan kurtulmak içinde elbette bitkisel ve doğal yöntemler vardır. Eğer balgam günlük yaşantımızı etkileyecek kadar arttıysa öncelikle tavsiyemiz uzman bir doktora görünmenizdir. Balgamın rengine göre tedavi süreçleri uygulanabilir. Balgam örneği alınarak da balgam oluşumuna neden olan enfeksiyonlar araştırılabilir. Eğer bakteriyel bir enfeksiyon varsa antibiyotik kullandırılır. Bunun haricinde balgam söktürücü ilaçlar verilebilir.

BEBEKLERDE BALGAM NASIL ATILIR?

Akciğerler hasarı ile görülebilen balgam olayları bebeklik döneminde sıklıkla görüldüğüne değinmiştik. Tabii konu bebek olunca daha hassas oluyoruz. Bebeklerin balgamı atmakta zorlanması anne adaylarını psikolojik olarak da etkiliyor. Bebeklerde balgam tedavisi için mutlaka uzman bir doktora gidilmeli. Bebeklik döneminde ilaç kullanımı önemli olduğu için doktor kontrolünde ilaç verilmelidir. Bebekteki balgam bakteriyel yönlü ise doktorlar bebeklerin kullanacağı antibiyotikler önerebilir. Solunum yollarının açılması içinde buhar tedavisi önerilir.

BALGAM ATICI BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

  • Ilık su ile bal içerek balgamı söktürebilirsiniz. Üstelik boğazınız da yumuşayacaktır.
  • Zencefil çayı soğuk algınlığı hastalıklarında kullanılır. Balgam içinde iyi bir tedavi yöntemidir. Zencefil çayı kaynatarak içebilirsiniz.
  • Zerdeçal tozu ile yapılan çay balgamı temizler. Günde bir kez ılık bir şekilde zerdeçal çayı demleyip için.
  • Karabiber ve kırmızıbiber ve bal karışımı yaparak içebilirsiniz. Balgamı temizleme de etkilidir. İçerisine biraz su ekleyebilirsiniz.
  • Bir bardak ılık su hazırlayın. İçerisine kaya tuzu ekleyin. Bu karışımı günde 3 defa gargara yapın.
  • Sarımsak, soğan doğal antibiyotik olduğu için kesinlikle bu dönemde sıklıkla tüketin.
  • Boğazda balgam birikmesi sorunu solunum yollarını tıkadığı için bu süreçte nane, kekik, ada çayı, pekmez, sütlü bal gibi bitkisel yöntemleri deneyebilirsiniz.

BALGAM ATMAYA YARAYAN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun balgam söktürücü kürünü de deneyebilirsiniz.

Malzemeler:

Bir tutam Hatmi çiçeği

Yarım bardak kadar süt

Hazırlanışı:

Sütü bir kaba koyup kaynatın. Sütün içine hatmi çiçeğini koyun. Demlenmesini bekleyin. Ilık bir şekilde tüketin. Bu karışımı günde 1 kez kullanın.

BALGAMI EN İYİ NE SÖKER?

Balgam, alt solunum yollarındaki bronşlar tarafından üretilmektedir ve lifli bir yapıya sahiptir. Bununa birlikte vücut aktivitelerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Balgam Nedir?

Alt solunum yollarında üretilen mukuslu maddeye balgam adı verilmektedir. Ancak bu tükürük değil, tamamen akciğerlerde üretilen bir mukustur. Rengi berrak, sarı, yeşil ve beyaz balgam olmak üzere farklı renklerde olabilir. Bununla birlikte ciddi olan akciğer hastalıklarında kanlı balgam da görülebilmektedir. Mukusun türü altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez. Ancak bu salgılar yüksek seviyede salgılandı taktirde solunum yollarını tıkayıcı bir etki gösterebilmektedir.

Balgam Neden Olur?

Vücudun fazla mukus üretmesinin birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Öksürük ile dışarı atılan mukusun rengi, miktarı ve kıvamı birçok hastalığın habercisi olabilir. Bunun yanında sigara kullanımı, çevre kirliliği ve bazı gıdaların aşırı tüketimi de mukus oluşumunu tetikleyebilir.

Genellikle akciğerlerin hasar görmesi sonucunda yoğun mukus üretimi gerçekleşir. Özellikle yeni doğmuş olan bebeklerde balgam oluşumuna oldukça sık rastlanmaktadır. Bebeklerin akciğerleri tam olarak gelişmediği için toz, yabancı madde ve mikroplara maruz kalarak çok kolay bir şekilde tahriş olur. Burada biriken mikroplar ise burun tıkanıklığına, geniz akıntısına ve solunum yollarının tahriş olmasına sebep olarak bebeklerde balgamlı öksürük oluşmasını sağlar.

Bunlarla birlikte yoğun mukus üretimine neden olan bazı faktörler şu şekildedir:

  • Sigara içmek,
  • Astım,
  • Kistik fibrozis,
  • Akciğer enfeksiyonları,
  • Tüberküloz,
  • Grip,
  • Bronşit,
  • Diğer solunum yolu enfeksiyonları.
BT Anjiyografi için Bilgi ve Fiyat Alın

Kanlı Balgam Neden Olur?

Kanlı mukusun başlıca sebepleri arasında tüberküloz, bronşektazi ve akciğer kanseri gibi son derece ciddi olan akciğer hastalıkları bulunmaktadır. Ayrıca pulmoner emboli, akciğer apsesi, kronik bronşit ve zatürre gibi hastalıklar da kanlı mukusa sebep olabilmektedir. Mukusun içinde şerit halinde kan görülmesi ise, akciğerden ani olarak kaynaklanan veya geçmişten gelen bir kanamanın belirtisi şeklinde değerlendirilebilmektedir. Normal mukusun içinde kan görüldüğü durumlarda da bu durum yine uzamış bazı hastalıkların veya tümörlerin bulgusu olabilmektedir.

Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri

Mukus, solunum yolunu kaplayan hücrelerden salgılanan salgılardan, sigara ve havada bulunan zararlı maddelerden, (katran gibi), beyaz kan hücrelerinden ve diğer bağışıklık hücrelerinden oluşmaktadır. Akciğerlerde fazla miktarda mukus biriktiğinde şu belirtileri görmek mümkündür:

  • Balgamlı öksürük,
  • Hırıltılı solunum,
  • Köpüklü balgam,
  • Yutkunurken boğazda balgam hissi,
  • Öksürmeden kaynaklanan boğaz tahrişi,
  • Göğüs ağrısı,
  • Nefes darlığı.

Balgam Türleri

Mukus, kıvamına ve rengine göre değişiklikler göstererek başta alt solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Genel olarak mukus türleri şu şekildedir:

Kıvamına Göre

  • Köpüklü Balgam: Bu mukus türü jölemsi kıvamda, berrak ve köpüklü bir görünümdedir. Az sıklıkta görüldüğünde ise bir sorun oluşturmaz. Ancak bu durumun sürekli bir hal aldığı taktirde altta yatan ciddi bir hastalık olduğu düşünülebilmektedir. Bununla birlikte sigara kullanımı da köpüklü mukusun sebep olur.
  • Yapışkan Balgam: Mukusun içinde genellikle ufak pullar bulunmaktadır.
  • İnce Balgam: İnce mukus, genel olarak normal bir durumdur. Ancak bu soğuk algınlığı veya alerji belirtisi olabileceği gibi bir ilacın yan etkisinden de kaynaklanabilmektedir.
  • Kalın Balgam: Solunum yollarında var olan bir iltihap ilerledikçe mukus, daha kalın ve koyu bir hal alır. Özellikle kaloriferli ve benzeri ısıtma sistemlerinin solunum yolunu kurutması sonucu da kalın mukus görülmektedir. Bunun dışında gece boyunca susuz kalındığında da özellikle sabah vakitlerinde oluşabilmektedir.

Rengine Göre

Altta yatan belirli bir hastalığın olup olmaması veya başka sebeplere bağlı olarak mukus renginde farklılıklar görülebilmektedir.

  • Berrak Balgam: Mukusun doğal rengi berrak olsa da miktarının artması, vücudun bir polen veya bir çeşit virüs gibi tahriş edici dış etkenleri temizlemeye çalıştığı anlamına gelebilmektedir. Bununla birlikte artan berrak mukus, viral bronşitin de habercisi olabilir.
  • Yeşil-Sarı Renkli Balgam: Bu tür mukus varlığı, vücutta enfeksiyonel bir hastalığın olduğuna işaret eder. Rengi ise akyuvar adı verilen beyaz kan hücrelerinden gelmektedir. Enfeksiyonun şiddetine göre mukus, sarıdan yeşile doğru döner.
  • Kanlı Balgam: Mukusta görülen kan genellikle tüberküloz, akciğer kanseri, konjestif kalp yetmezliği ve zatürreeye işaret edebilmektedir.
  • Kahverengi Balgam: Mukusun kahverengi olması genellikle daha önce kanamanın olduğuna işarettir. Görünüşü pas rengini andırır. Kanlı gelen mukus sonrasında da görülebilmektedir. Aynı zamanda bu mukus türü, bakteriyel zatürre, bakteriyel bronşit ve akciğer apsesi gibi hastalıklara da işaret edebilmektedir.
  • Siyah Balgam: Bu mukus türü, kalın ve yapışkandır. Daha çok sigara ve uyuşturucu kullanımından kaynaklanmaktadır. Solunum yoluyla zehirli gazların fazla miktarda alınması sonucunda da siyah mukus görülebilmektedir.
  • Beyaz Balgam: KOAH, viral bronşit vb. gibi hastalıklarda beyaz renkli mukus görülebilir. Bunun yanında kronik bir sindirim sistemi rahatsızlığı da bu tür mukusun görülmesine sebep olur.

Balgam Kültürü Nedir?

Genellikle öksürük ve bol miktarda mukus üretimi vb. gibi solunum sistemi hastalıklarının neden olduğu şikayetlerde, tanılama için mukus kültürü testi istenmektedir. Kültür örneği almanın en zor kısmı test için yeterli miktarda mukus örneği alabilmektir. Bunun için uygulanabilecek birkaç teknik bulunmaktadır.

Kültür testi öncesinde bol miktarda sıvı içmeniz önerilmektedir. Bu sayede mukozayı gevşetmeniz ve mukusu öksürerek dışarı atmanız kolaylaşmaktadır. Hekiminiz, steril bir kültür testi için öncesinde ağzınızı temiz bir suyla yıkamanızı isteyebilir. Bundan sonra mukusu kültür kabına tükürmeniz gereklidir. Laboratuvar testinin doğru ve kolay bir şekilde yapılabilmesi için için en az 2 mililitre mukus örneği gereklidir. Akciğerdeki mukusu çıkarabilmek için önce üç derin nefes alınır ve ardında öksürülür. Bu şekilde boğazdaki balgam çıkarılır.

Eğer yeterli miktarda mukus çıkartmada sorun yaşarsanız doktorunuz, mukozayı gevşetmek için bir tür buhar solutma tekniği de kullanabilir.

Balgam Tedavisi Nasıl Olur?

Bakteriyel bir iltihap sebebiyle oluşan kalın mukusun temizlenmesi için genellikle antibiyotik reçete edilmektedir. Bununla birlikte bilinçsiz antibiyotik kullanımını engellemek için sadece hekiminiz tarafından önerilen antibiyotikleri kullanmanız gereklidir. Mukusun nedeni alerjik enfeksiyondan kaynaklıysa, Benadryl ya da Setirizin gibi alerjiyi kontrol eden ilaçlar önerilmektedir. Bunların yanında mukusun inceltilmesi ve akciğerlerden atılması için balgam söktürücü ilaçlar -bunların içinde özellikle şuruplar vardır- da mevcuttur. Sahip olunan hastalığın türü ve şiddeti, ilacın göstereceği etkide de farklılıklar görülmesine sebep olur. Bu sebeple doktorunuz altta yatan hastalığa bağlı olarak ilaç reçete eder.

Bunların yanında medikal tedavilere ek olarak bazı pratikler mukozayı yumuşatmak için işe yarayabilir:

  • Bol su için,
  • Buhar banyosu yapın,
  • Soluduğunuz havayı devamlı nemli tutun,
  • Tuzlu su ile gargara yapmaya çalışın,
  • Ilık içecekler tüketin.

Doktora Ne Zaman Gitmeliyim?

Mukus üretimi, solunum sisteminin doğal bir parçasıdır. Ancak artan ve günlük yaşamı olumsuz ölçüde etkileyen mukus varlığında doktora görünmeniz gerekmektedir. Çünkü bu durum bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Mukusun rengi berrak, sarı veya yeşil ise hastalığın seyrini görmek için diğer belirtileri de birkaç gün izleyip duruma göre doktora gitmeniz, hastalığı teşhis etmede kolaylık sağlayabilmektedir. Ancak mukus kanlı veya siyahsa hiç beklemeden muayene olmanız büyük ölçüde önem taşımaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Balgam nasıl atılır?

Medikal tedavi gerektiren durumlarda genellikle balgam söktürücü ilaçlar verilmektedir. Bunlar çoğunlukla sıvı formda ilaçlardır. Bunun yanında balgam atmak için bol su tüketimi, buhar banyosu, ılık içecekler içmek ve solunan havanın nemli tutulması büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.

Balgam çıkarmak ciğerleri temizler mi?

Öksürükle gelen mukus akciğer, soluk borusu ve yutak bölümlerinde geliyor olabilir. Akciğerlerde ortaya çıkan enfeksiyonlarla burada oluşan ve biriken mukus, öksürük ve bazı balgam sökücü ilaçlarla inceltilip atılabilir. Böylece mukus miktarı akciğerlerde azalarak temizlenmiş olur.

Boğazda yapışkan balgam neden olur?

Mukus içeriği su ve şekerlenmiş protein (glikoprotein) yapılarının bir araya gelmesiyle oluşur. Bu glikoprotein yapıları aynı zamanda musin olarak isimlendirilmektedir. Bununla birlikte balgamın akışkanlığı, yapısında bulunan musin seviyesi ile ters orantılıdır. Musin seviyesi arttıkça balgamın içeriğinde bulunan su miktarı da azalmaktadır. Bu da mukusu daha yapışkan bir hale getirir. Yapışkan mukus, boğazda hırıltı ve balgam belirtileri ile kendini gösterir.

Avicenna Hastanesi Göğüs Hastalıkları Doktorları

Göğüs Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıdaki gibidir:

Bronşektazi Tedavisine Yardımcı Doğal Reçeteler

Solunum yolu hastalıklarından biri olan bronşektazi, akciğerdeki hava yollarının doğuştan veya herhangi bir hasar neticesinde kalıcı olarak genişlemesi olarak tanımlanır. Çoğunlukla çocukluk çağında görülen boğmaca, kızamık, tüberküloz, pnömoni ve adenovirüs gibi hastalıklar bu rahatsızlığa neden olur.

Bebeklerde görülen bronşektazi ise genellikle doğumsaldır. Bronşektazinin en sık görülen belirtileri öksürük ve kötü kokulu balgamdır. Ayrıca akciğerdeki iltihaplanmaya bağlı olarak ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi semptomlar gözlenir.

Bronşektazi hastaları mutlaka uzman bir doktor tarafından takip edilmelidir.

Tedavinin ilk aşamasında hastaya antibiyotik ve nefes açıcı ilaçlar verilir. Hastalığın ilerlemesi ve kontrol altına alınamaması durumunda cerrahi yöntemler devreye girer ve hastalıklı lob ameliyat ile alınır. Akciğerin her iki lobunda da genişleme mevcutsa hastanın akciğer nakli olması gerekir.

Peki bronşektazi doğal tedavi yöntemleri var mıdır? Bronşektazi tedavisinde doktorun önerdiği tedavi yöntemi esastır. Bununla birlikte evde uygulanan bitkisel çözümler ile hastanın yaşam kalitesini arttırmak mümkündür.

bronşektazi nedir

Bronşektazi Nedir?

  • Bronşektazi, bronşların kalıcı olarak genişlemesi durumudur. Akciğerdeki bronş olarak tanımlanan hava yollarının doğuştan veya herhangi bir hasar neticesinde kalıcı olarak genişlemesi durumuna bronşektazi denilmektedir.
  • Akciğerlerdeki hava yollarının iyi çalışmaması, iltihaplanması veya hasar görmesi doğuştan olmayan bronşektazinin ana sebepleridir.
  • Bebek ve çocuklarda görülen bronşektazi genellikle kistik fibrozis hastalığı ile ilişkilendirilir.
  • Yetişkinlerde ise tüberküloz veya kimyasal koklama nedeniyle bronşektazi oluşabilir.
  • Bronşektazi tarihte ilk kez, 1819 yılında Fransız Doktor Renė Laёnnec tarafından bulunmuştur. Laёnnec, bronşektaziyi öksürük ve kronik balgam çıkarma ile karakterize bir hastalık olarak tanımlamıştır.

Bronşektazi Tedavisi: İyi Gelen 8 Bitkisel Çözüm

1) Keçiboynuzu Kürü

  • Şimdi paylaşacağımız bronşektazi bitkisel çözüm önerisinin sahibi Kimyager İbrahim Saraçoğlu’dur.
  • Saraçoğlu, bu hastalığa karşı bir ay boyunca keçiboynuzu kürünün uygulanmasını öneriyor.
  • Keçiboynuzu kürünü hazırlamak için; 4-5 adet doğal keçiboynuzu kırarak küçük parçalar haline getirin.
  • Hazırladığınız keçiboynuzu parçalarını bir bardak içme suyuyla 7-8 dakika kadar kaynatın.
  • Kaynama süresi bitince hazırladığınız içeceği süzüp tüketebilirsiniz. Hepsi bu kadar!
  • Saraçoğlu, keçiboynuzu suyunun sabah ve akşam olmak üzere günde 2 bardak tüketilmesini tavsiye ediyor.
  • Keçiboynuzu kürü içerdiği etken maddeler sayesinde bronşları temizler. Nefes darlığı, öksürük ve balgam sorunları için adeta doğal bir reçetedir.

Keçiboynuzu Kürü Nasıl Yapılır? Faydaları, Ne Zaman Etkisini Gösterir?

keçiboynuzu

2) Yulaf Samanı Kürü

  • Bir başka İbrahim Saraçoğlu önerisi ile karşınızdayız. Saraçoğlu bronşektazi bitkisel tedavi seçenekleri olarak keçiboynuzu kürü veya yulaf samanı küründen birinin uygulanmasını öneriyor.
  • Yulaf samanı içerdiği enzimler sayesinde tıpkı keçiboynuzu gibi bronşektaziye karşı etkilidir.
  • Öksürük ve balgam sorunlarını hafifletir. Hastanın yaşam kalitesini arttırır.

Peki yulaf samanı kürü nasıl uygulanmalıdır?

  • Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; İbrahim Saraçoğlu bu kür için sarı değil yeşil yulaf samanının kullanılmasını öneriyor.
  • Yulaf samanları toplandıktan sonra ilk yarım saat içinde fırına kurutulur. Kuruyan yulaf samanlarından yulaf samanı çayı hazırlanır.
  • Bunun için ilk olarak bir tencerede bir litre içme suyunu kaynatmanız gerekir. Kaynayan suya bir miktar kurutulmuş yulaf samanı ekleyin ve iyice karıştırıp ocağın altını kapatın. Demlenmesi için 5-10 dakika kadar bekledikten sonra içeceğinizi süzüp içebilirsiniz.
  • Bu kürü haftada 3 kez uygulayabilirsiniz.

Yulaf Samanının Az Bilinen 7 Faydası

yulaf samanı

3) Zencefil

  • Mucizevi besinlerden biri olan zencefil, birçok sağlık sorununun yanı sıra bronşektaziye de iyi geliyor.
  • Güçlü bir antioksidan olan zencefil akciğeri temizler.
  • Düzenli olarak zencefil çayı tüketmek veya yemeklere zencefil eklemek, akciğeri mukus ve diğer zararlı maddelerden arındırır.
  • Zencefil ayrıca solunum yollarını açar.

Zencefil Çayının Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Nasıl Yapılır?

zencefil çayı

4) Okaliptus

  • Okaliptus, solunum yollarını rahatlatır. Öksürüğü keser ve balgam söktürür.
  • Bronşektazi semptomlarını hafifletmek için okaliptus yağını kaynar suyun içerisine birkaç damla damlatın ve buharını soluyun.
  • Bu uygulama burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve solunum problemleri şikayetlerini hafifletir.

Okaliptus Nedir? Yağı ve Çayı Neye İyi Gelir?

okaliptus

5) Meyan Kökü

  • Geleneksel tıpta sıklıkla başvurulan bitkilerden biri olan meyan kökü, akciğeri temizler ve göğsü yumuşatır.
  • İçerdiği bileşenler, vitamin ve mineraller sayesinde öksürüğü ve balgamı keser. Nefes darlığına iyi gelir.
  • Ancak meyan kökünü aşırı dozda kullanmak çeşitli yan etkilere ve farklı sağlık sorunlarına, özellikle yüksek tansiyona neden olabilir. Uzmanlar günde 3 bardaktan fazla meyan kökü çayı içilmemesi konusunda uyarıyorlar.
  • Meyan kökü kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

Tarif için: Meyan Kökü Şerbeti

Meyan Kökü Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir? Ne İşe Yarar?

6) Öksürük Otu

  • Balgam söktürücü özelliği bulunan öksürük otu tam bir C vitamini deposudur.
  • Bu özelliği sayesinde akciğerleri güçlendirir.
  • Astım, bronşit, bronşektazi gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcıdır.
  • Öksürük otunu kurutulmuş halde aktarlardan temin edip çayını tüketebilirsiniz.
öksürük otu

7) Andız Otu

  • Akciğer sağlığını koruyan bitkilerden biri de andız otudur. Geçmişten günümüze alternatif tıpta sıklıkla kullanılan bu bitki; astım, bronşit ve tüberküloz tedavisine yardımcıdır.
  • Antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahip olan andız otu, iltihap kurutur.
  • Balgam söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Andız otunu kontrollü kullanmak gerekir; aşırı dozda kullanımı kusma, ishal ve mide spazmı vb. yan etkilere sebep olabilir.
  • Tedavinizi desteklemesi amacıyla olarak andız otu kullanmak istiyorsanız, öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Yapışkan Andız Otu Faydaları, Kullanımı ve Kanser Tedavisine Etkisi

andız otu

8) Sarımsak

  • Sarımsak, çok güçlü bir antioksidandır.
  • İçerisinde bulunan alisin maddesi ile akciğerlerin temizlenmesini sağlar.
  • Akciğerde ve hava yollarında biriken mukusu temizler.
  • Burun akıntısı, öksürük gibi şikayetleri hafifletir.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Yutmanın Faydaları

sarımsak

Bronşektazi Belirtileri Nelerdir?

  • Bronşektazinin en belirgin semptomu bronşların sürekli olarak iltihaplanmasıdır.
  • Bronşektazi belirtileri hastalığın bulunduğu alan ve yaygınlığına göre değişkenlik gösterir.
  • Bronşların sık sık iltihaplanmasından sonra en sık görülen belirti öksürüğe eşlik eden balgamdır. Bronşlarda oluşan iltihaplanma balgama neden olur.
  • Bir çeşit solunum yolu rahatsızlığı olan bronşektaziyi diğer solunum yolu enfeksiyonlarından ayıran en önemli faktör; balgam miktarının nereyse 1-2 bardağı dolduracak kadar olmasıdır.
  • Bazı vakalarda kanlı balgam veya kan kusma gibi durumlar oluşabilir. Bu belirtiler tablonun ciddi olduğunun işaretidir ve böyle bir durumda hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
  • Bronşektazi genellikle akciğerin tek tarafında meydana gelir. Ancak bu bir kural değildir. Bazı vakalara akciğerin her iki tarafında da oluşabilir.
  • Eğer akciğerin her iki tarafında da bronşektazi görülüyorsa, hastada mutlaka nefes darlığı problemi olacaktır.
  • Ayrıca bu rahatsızlıkta iltihaplanmaya bağlı olarak ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler gözlenir.

Özetlemek gerekirse bronşektazinin en sık karşılaşılan belirtileri şunlardır:

  • Aşırı balgamlı öksürük
  • Bazı vakalarda kanlı öksürük
  • Nefes darlığı
  • Ateş
  • Hırıltılı solunum
  • Yorgunluk
  • İştahsızlık
  • Ağız kokusu
  • Çocuklarda gelişim bozukluğu
bronşektazi belirti

Bronşektazi Nedenleri Nelerdir?

  • Bronşektazi doğumsal olabildiği gibi çevresel nedenlerle de gelişebilir. Çocukluk çağında görülen boğmaca, kızamık, tüberküloz, pnömoni ve adenovirüs gibi hastalıklar bronşektaziye neden olabilir. Ayrıca bronşların iltihaplanması veya çeşitli nedenlerle hasar görmesi de bronşektaziye yol açabilir.
  • Bebeklerde görülen bronşektazi ise genellikle doğumsaldır.
  • Hava yolları duvarı hasar gördüğünde bronşlarda mukusumsu yapı oluşur. Akciğerlerde biriken bu mukusu dışarıya çıkarmak ne yazık ki çok zordur. Bronşlar enfeksiyon kaptığında bu bölgede iltihaplanma olur. Bu iltihaplanma zamanla ateş, halsizlik ve üşüme gibi bronşektazi semptomlarına neden olur.
  • Gelişmekte olan ülkelerde sol akciğerde görülen bronşektazi vakalarına sıklıkla rastlanır. Bu durumun sebebi kötü yaşam koşulları, yetersiz hijyen, hastane, doktor yetersizliği vb. nedenlerdir.
  • Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde erkeklerin bronşektazi olma oranı daha yüksek iken, Amerika ve Avrupa’da bu durum tam tersidir.

Özetlemek gerekirse; bronşektazi nedenleri şunlardır:

  • Doğumsal bronş sorunları (hipogammagolobulinemi)
  • Kistik fibrozis
  • Kızamık, boğmaca ve tüberküloz gibi enfeksiyon hastalıkları
  • Bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar
  • İyi huylu bronş tümörleri
  • Nefes borusuna kaçan yabancı cisimler (fındık, fıstık, silgi parçası, toplu iğne vb.)
bronşektazi tedavisi

Bronşite İyi Gelen Evde Bitkisel Çözüm

Göğüs Ağrısına İyi Gelen 8 Doğal Tedavi

Kalp Ağrısına Ne İyi Gelir? 10 Doğal Tedavi

Balgamlı Öksürüğe İyi Gelen 10 Bitkisel Tedavi

Akciğer Detoksu Nasıl Yapılır? Akciğeri Temizleyen Doğal Yöntemler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası