rahim duvarı incelmesi kanama yaparmı / Rahim Duvarı İncelmesi Tedavisi Ankara - Prof. Dr. Gamze Sinem

Rahim Duvarı Incelmesi Kanama Yaparmı

rahim duvarı incelmesi kanama yaparmı

Kadınlarda döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için uygun ortamı hazırlamakla görevli rahmin iç duvarı kontrolsüz büyüdüğünde (kalınlaştığında) ne yazık ki kadınlarda düzensiz kanamalara ve rahim kanserine zemin hazırlayabilmektedir.

Ankara’da bulunan kliniğimde ultrasonografi, histeroskopi veya biyopsi ile rahim duvar kalınlaşmasının tanısını koyabilmekteyiz. Tanı konulduktan sonra medikal tedaviye uygun hastaları belli periyotlarda uygulanan biyopsilerle takip etmekteyiz. Ancak cerrahi gereken hastalarıma da özellikle bu hastalığın cerrahi tedavisinde altın standart olan kapalı ameliyatlarla şifa olmaya çalışıyorum. Kapalı ameliyatta hastaya büyük kesiler yapılmamaktadır. Hastaya yapılan en büyük cilt kesisi yaklaşık 1 cm uzunluğunda olmaktadır. Bu 1 cm’lik cilt kesisi çoğunlukla göbek hizasından yapılır. Bu göbek hizasından yapılan 1 cm’lik kesiden, gelişmiş teknolojiye sahip bir kamera, hastanın karnının içine yerleştirilir. Bu kamera sayesinde büyük büyütmede, dokular cerrahın karşısındaki ekrana yansıtılır ve çok titiz, hassas bir cerrahi uygulanmasını sağlar. Göbek seviyesinden yapılan bu kesi dışında, yarım santim uzunluğunda 2 veya 3 farklı noktadan cilt kesisi yapılır. Bu kesilerden içeriye yerleştirilen gelişmiş teknolojiye sahip cerrahi aletler ile ameliyat tamamlanır.

Kapalı rahim ameliyatı, hasta dostu bir ameliyattır. Çünkü bu ameliyat şekli; hastada daha az ağrı, daha az kanama, daha iyi kozmetik sonuçlar, daha çabuk iyileşme dönemi ve hastanede daha az kalma gibi birçok avantajlar bulundurmaktadır. Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak dakika sürmektedir. Kapalı ameliyat tekniğinde tecrübe, deneyim çok önemlidir. Yıllarca, kapalı (laparoskopik) cerrahi yapılan kliniklerde aktif olarak çalıştım ve yönettim. Binlerce kapalı ameliyat gerçekleştirerek, hastalarıma faydalı olmaya çalıştım. Ayrıca bu kapalı rahim ameliyatı şeklinin ülkemizde daha yaygın yapılabilmesi için hem kadın doğum ihtisası yapan asistan hekimlerin hem de meslek sonrası eğitim kurslarına katılan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının eğitiminde eğitici olarak aktif rol oynadım ve rol oynamaktayım.

Kapalı Rahim Ameliyatı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, bu ameliyatı anlattığım yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Aşağıda Rahim Duvar Kalınlaşması&#;nın nasıl gerçekleştiği, hangi kadınların risk altında olduğu, koruyucu önlemlerin olup olmadığı, tedavisi ve takibinde neler yapmak gerektiği hakkında bilgi vereceğim.

Rahim içi duvar (endometrium) kalınlaşmasının nasıl olduğunu anlamak için, kadınlarda adet döngüsünü ve bu döngüde rahmin iç duvarının (endometrium) işlevini iyi bilmek gerekmektedir. Bu yüzden yazıma kadınların nasıl adet gördüklerini kısaca anlatarak başlamak istiyorum.

Kadınlar Nasıl Adet Görür?

Rahmin iç duvarı (endometrium) hormonlara duyarlı bir dokudur. Bu doku hormonlara yanıt vererek büyüme (kalınlaşma) kapasitesine sahiptir. Bu büyüyen doku gebelik olmadığı zaman, adet kanaması ile beraber her ay kadınlarda vajenden atılır.

Ortalama adet kanaması kadınlarda gün sürmektedir. Adet kanaması bittikten sonra da yani bu günlük süre sonrasında rahmin iç duvarı (endometrium), salgılanan hormonlara yanıt vererek tekrar büyümeye, kalınlaşmaya başlar. Adet kanaması bittikten yaklaşık 10 gün sonra da en kalın seviyesine ulaşmaktadır. Bu dönem döllenmiş yumurtanın (embriyo) rahim içine yerleşmesi için en uygun dönemdir. Gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda, rahmin iç duvarı (endometrium) sonraki gün içinde bütünlüğünü kaybetmeye başlar. Bu dönemde de adet kanaması başlar ve tekrar adet kanaması ile beraber rahmin iç duvarı (endometrium) vajenden kanla beraber atılır. Bu döngü kadınlarda ilk adet gördükleri adölesan (genç kızlık) dönemde başlayıp, adetten kesilecekleri menopoz dönemine kadar devam eder.

Rahim İçi Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Nedir?

Endometrial hiperplazi olarak da bilinen rahim içi duvarı kalınlaşması, rahim duvarının yani endometriumun sahip olduğu bez dokularının ve bunların etrafındaki stroma dediğimiz dokuların anormal olarak büyümesi, yer yer tipik görünümlerinden sapmalar içermeleridir. Kanser öncüsü bir durum olarak değerlendirilen bu durumun rahim kanseri geliştirmesi bakımından farklı risk oranı bulunduran 4 tipi vardır.

Endometrial Hiperplazinin Tipleri

  1. Basit hiperplazi (en az riskli grup)
  2. Kompleks hiperplazi
  3. Basit atipili hiperplazi
  4. Kompleks atipili hiperplazi (en riskli grup)

Rahim İçi Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Risk Faktörleri Nelerdir?

Rahim içi duvar kalınlaşması açısından bazı kadınlar daha fazla risk altındadır. Bu risk faktörlerini altta sırasıyla belirttim.

  1. Artmış kadınlık hormonu (östrojen) aktivitesi veya seviyesine sahip olmak.

Bu durum ya dışarıdan alınan ilaçlar ile ya da vücudun kendisinin ürettiği kadınlık hormonu (östrojen) seviyesindeki artmayla gerçekleşir.

  1. a)Dışarıdan alınan kadınlık hormonuna örnek karşılanmamış östrojen tedavisi almaktır. Bu tedavi şekli günümüzde yarattığı riskten dolayı neredeyse tamamen terk edilmiştir.

Dışardan alınan kadınlık hormonuna ikinci örnek de tamoksifen etken maddeli ilaç kullanmaktır. Bu ilaç tedavisi meme kanseri tedavisinde yıllarca başarı ile kullanılmıştır ve halen de kullanılmaktadır. Ancak bu ilaç, rahim duvar kalınlaşmasına neden olabilmekte ve menopoz sonrası dönemde rahim kanseri riskini artırabilmektedir.

  1. b) Vücudun kendisinin karşılanmamış kadınlık hormonu (östrojen) üretmesi de rahim kanseri riskini en çok arttıran durumlardır. Bu durumlar;

&#; polikistik over hastalığı

&#; menopoz geçiş dönemleri

&#; obezite, diyabet mellitus (şeker hastalığı), östrojen üreten tümörler

&#; hiç doğum yapmamış olmak, kısırlık, emzirmemek

&#; erken yaşta adet görmek, geç yaşta menopoza girmek

&#; genetik hastalıklar (Lynch sendromu, BRCA mutasyonuna sahip meme kanserli kadınlar)’dır.

 

Rahim Duvar Kalınlaşmasından Koruyucu Faktörler Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, doğum yapmış olmak, özellikle geç yaşta doğum yapmış olmak, emzirme, fiziksel aktiviteler, diyet ve uygun kiloda olma rahim duvar kalınlaşmasından koruyucu faktörlerdir.

Rahim Duvar Kalınlaşması Ne Gibi Şikayetlere Yol Açar?

Rahim duvar kalınlaşması, yani endometrial hiperplazi kadınlarda en çok vajinal kanama şikayeti yapar. Bu durum aşırı adet kanamaları, adet arası dönemde lekelenme veya menopoz sonrası kanama şeklinde olabilir. Ancak şu husus bilinmelidir ki çoğunlukla her hangi bir şikayete yol açmaz ve jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrasonografi ile tespit edilir. Dolayısıyla kadınlar hiçbir şikayetleri olmasa bile yıllık jinekolojik muayenelerini aksatmamalıdır.

Rahim içi Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konur?

Ultrasonografi

Uterus duvar kalınlığı milimetrik olarak ölçülür ve rahim içi duvar kalınlaşması değerlendirilir.

Biyopsi 

Rahim içinden biyopsi alınması ve bu alınan hücrelerin patoloji bölümünde değerlendirilmesi ile rahim içi duvar kalınlaşması tanısı konulabilir.

Histeroskopi

Fokal olarak odak düşünülen veya başarısız biyopsiler sonrasında, bir kamera yardımıyla rahmin içinin görüntülenmesini sağlayan bu yöntemle biyopsi alınabilir.

Rahim İçi Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavinin ilk basamağı rahim duvar kalınlığı görülen alandan biyopsi alınmasıdır. Biyopsi sonrasında elde edilen patoloji raporuna göre tedavi şekillendirilir. Eğer endometrial hiperplaziye atipili hücreler eşlik ediyorsa ve bu durumdan muzdarip kadın, doğurganlığını tamamladıysa rahim alma ameliyatı, histerektomi uygun yaklaşım olacaktır. Eğer histerektomi ameliyatı yapılacaksa da laparoskopik (kapalı) histerektomi ameliyatı altın standart tedavi şeklidir. Eğer doğurganlığını tamamlamadıysa ve çocuk istemi var ise yüksek doz progesteron tedavisi ile belli aralıklar ile alınan biyopsilerle çok yakın takip etmek gerekir.

Eğer alınan biyopsi sonrasında atipili hücreler olmadan sadece hiperplazi var ise çeşitli progesteron içeren tedavilerle; bunlar rahim içi hormonlu spiral veya ağızdan progesteron tedavileridir, belli dönemlerde tedaviye yanıtın değerlendirildiği biyopsilerle takip tedavi yapılabilir. Biyopsi sonrasında tedaviye yanıt yoksa laparoskopik histerektomi yapılabilir. Tedaviye yanıt var ise arka arkaya birkaç temiz çıkan patoloji sonucundan sonra yıllık takiplere hastalar alınabilir ve rahim alma ameliyatına gerek kalmayabilir.

Daha detaylı sorularınız için sitemde bulunan iletişim bilgilerini kullanarak iletişime geçebilirsiniz

Sağlıkla kalın..

Doç. Dr. H. Onur Topçu
Kadın Hastalıkları & Doğum-Tüp Bebek ve İleri Derece Jinekolojik Endoskopi Uzmanı

 


HASTA YORUMLARI

Onur hoca sürecin en başından ameliyat sonrasına kadar her aşamada çok destekçi ve cesaretlendirici oldu. Sürecin tüm detaylarını eksiksiz ve net bir şekilde anlatarak bizi en iyi ve doğru şekilde bilgilendirdi. Onur hocama çok teşekkür ediyor ve kesinlikle bu alanda bir doktor arayışında olanlara t avsiye ediyorum.

Arz*** A***

Rahim Duvarı İncelmesi Ve Tedavisi Nasıldır?

Rahim duvarı incelmesi, rahmin iç tabakasının olması gerekenden daha ince bir form kazanmasıdır. Bilindiği gibi sağlıklı bir gebeliğin elde edilebilmesi için rahim duvarının belirli bir dönemde kalınlaşması gerekiyor. Bu kalınlaşma meydana gelmezse embriyonun rahme tutunması da mümkün olmaz. Dolayısıyla gebelik de düşükle neticelenir. Rahim duvarında incelme olduğu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtına geçmeden önce rahim duvarı neden incelir konusunu ele alalım.

Rahim Duvarı Neden İncelir?

Endometrium, rahim iç zarına verilen addır. Bu katmanın kalınlığı ise adet döngüsü çerçevesinde değişir. Döngünün belirli bir zamanında salgılanan hormonun etkisiyle rahim duvarında kalınlaşma meydana gelir. Döngünün ortasında ise progesteron hormonu salgılanır ve bu hormonun etkisiyle embriyonun beslenmesi için rahim duvarı uygun koşullara kavuşur. Şayet döllenme meydana gelmediyse yani gebelik yoksa progesteron hormon seviyesi düşer ve adet kanaması başlar. Rahim duvarı da incelir ve adet döngüsünün başındaki kalınlık seviyesine erişir.

Elbette rahim iç zarının kalınlığı aslında embriyonun oluşumuyla ilgili değildir. Ancak gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için rahim duvarının kalınlığının da optimal seviyede olmasına ihtiyaç duyulur. Adet döngüsü sonlandığında rahim duvarı kalınlığı da 1 mm ile 2 mm arasında olur. Gebeliğin sağlıklı şekilde devamının gelmesi için rahim iç zarının kalınlığının 8 mm ile 15 mm arasında olmasına ihtiyaç duyulur. Söz konusu zarın kalınlığı 8 mm’den az ise bu durumda gebeliğin devam etme ihtimali % 53 düzeyine geriler. 9 mm üzerinde olması durumunda bu oran % 77’ye çıkar. Rahim duvarının kalınlaşması ve incelmesinde en etkili husus östrojen ve progesteron hormonlarıdır.

Menopoz dönemine girilmesi, doğum kontrol hapı kullanılması gibi durumlarda rahim duvarı kalınlığının değişmesi gayet normaldir. Ancak üreme çağında olan, doğum kontrol hapı kullanmayan kadınlarda da rahim duvarında incelme belirlenebilir. Üreme hormonlarının yeterli düzeyde salgılanmaması, kürtaj gibi bazı işlemlerin rahim iç tabakasına zarar vermesi, ağır enfeksiyonlar ya da rahim iç zarlarının yapışık olması gibi durumlardan kaynaklı olarak bu sorun ortaya çıkabilir.

Rahim Duvarında İncelme Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Genellikle adet kanamaları şüphe uyandırır ve doktora gidildiğinde muayene ve tetkikler neticesinde rahim duvarında incelme olduğu belirlenir. Normal olmayan ağrı ve sancı gibi şikayetler de bu problemin varlığına dair şüphe uyandırır.

Rahim İncelmesi Tedavisi

Tedaviye başlanmadan önce hastanın öyküsünün mutlaka alınması gerekiyor. Mevcut sağlık durumu incelenmeli ve şikayetleri de dinlenmelidir. Tüm bunlar ve muayene sonuçları bir arada değerlendirilerek en uygun tedavi seçenekleri belirlenir. Tedavinin nasıl yapılacağı ise hastaya göre farklılaşabilir. Eğer rahim duvarı incelmesi hormonal uyarının eksikliğinden kaynaklanıyorsa hormon içerikli ilaç kullanımı tercih edilebilir. Eğer dokuda hasar tespit edilirse rahim içi zardan bir parça alınır ve incelenir. Antibiyotik kullanımı da tedavi seçenekleri arasındadır. Histeroskopi ile yapışıklığın açılması gibi farklı tedaviler de devreye girebilir.

Merak edenler için &#;> Rahim duvarı kalınlaşması

Rahim Duvarı İncelmesine Belirtileri Nelerdir?

Her kadında rahim duvarı incelmesi sorunu aynı olmaz. Belirtiler ve incelmenin oranı kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Belirtiler arasında en çok ön plana çıkan ise iki adet dönemi arasında lekelenme şeklinde hafif kanama olmasıdır. Ancak bu belirtinin her kadında görülmediğini de belirtmek gerekir. Adet dönemlerinde rahim bölgesinde ağrı olması ve bu ağrıya şiddetli kanamanın eşlik etmesi de belirtilerden bir diğeridir. Kanamanın miktarı fazla olabilir ve ağrı düzeyi de şiddetli olabilir.

Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi de rahim duvarı incelmesinin semptomları arasında bulunuyor. Adet döngüsünün bozulması ve aynı zamanda hiç adet kanaması olmaması da belirtiler arasındadır. Kişinin adet döngüsünde olmamasına rağmen pelvik bölgede ağrı hissedilmesi yaygın görülen belirtilerden bir diğeridir. Rahim iç zarının ince olması adet döneminde gecikmeye neden olabiliyor. Hatta bazı kadınlarda adet döngüsü tamamen değişiyor, süresi ve kanamanın miktarında da değişimler meydana gelebiliyor. Adet döngüsünde değişimler farklı rahatsızlıkların belirtisi de olabildiğinden mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile görüşülmelidir.

Rahim Duvarı İnceliği Gebeliğe Engel mi?

Rahim duvarının ince olması kişinin hamile kalmasına engel değildir. Ancak embriyonun rahme tutunması aşamasında çeşitli sıkıntılar yaşanabilir ve tekrarlayan düşük tablosu ortaya çıkabilir. Sonuç olarak rahim duvarının olması gerekenden daha ince forma sahip olması döllenmeyi önlemiyor olsa da canlı doğumu önleyebilir çünkü düşüğe neden olabilir. Rahim duvarı incelmesi ve tedavileri hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun &#;> Yumurtalık büyümesi

Rahim Duvarı İncelmesi ve Tedavisi

Rahim duvarı incelmesi, rahim iç tabakasının (rahim duvarının) normalden daha ince olması durumudur. Sağlıklı bir gebelik için rahim duvarının kalınlaşıyor olması gerekir. Rahim incelmesi sorunu yaşayanlarda ise aksine bir durum söz konusu olduğundan embriyo rahme tutunamayabilir ya da gebelik düşükle sonuçlanabilir. Bir diğer ifadeyle rahim duvarının inceliği söz konusu olduğunda gebe kalınması muhtemel olsa da gebeliğin devam etmesi ve sağlıklı bir doğumla sonlanması için rahim duvarının en uygun kalınlık seviyesine ulaşmış olması gerekir.

Bu makalede rahim duvarı incelmesinin nedenlerine, belirtilerine ve tedavi yöntemlerine yer verilmiştir.

Rahim Duvarı Neden İncelir?

Tıp literatüründe endometrium olarak adlandırılan rahim duvarı ya da diğer adıyla rahim iç zarı; rahmin iç katmanıdır. Bu katmanın kalınlığı, âdet döngüsü boyunca, hormonal değişikliklere bağlı olarak değişir. Döngünün ilk günlerinde olası bir gebelik ihtimaline karşı rahim duvarı, östrojen hormonunun salgılanmasıyla rahmi sürece hazırlamak için kalınlaşır. Döngünün ortasında yumurtalıkların bir yumurtayı serbest bırakmasıyla progesteron hormonunun salgılanması artışa geçer ve bu şartlar altında rahim duvarı embriyonun beslenmesi için hazır hâle gelir. Embriyo yokluğunda progesteron hormon seviyeleri düşer, âdet kanaması başlar, rahim duvarı dökülmeye başlayarak (incelerek) döngünün başındaki kalınlığa ulaşır. Duvarın üst tabakasının tamamen dökülmesini ise yeni âdet döngüsü takip eder.

Rahim İncelmesi Tedavisi

Rahim duvarının kalınlık seviyesi, embriyo oluşumuna doğrudan etki etmez. Buna karşın, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için rahim duvarının kalınlığının optimal seviyede olması gerekir. Bir âdet döngüsünün sonlanmasıyla rahim duvarının kalınlığı yaklaşık mm’ye düşer. Yeni döngüyle birlikte oluşan katmanlar nedeniyle duvarın kalınlığı 8 mm ila 15 mm aralığına ulaşır ve bu durumdayken gebeliğin sağlıkla devam etmesi mümkün hâle gelir (Unutulmamalıdır ki bu veriler, genel veriler olup kişiden kişiye ve âdet döngüsünün zamanına göre değişkenlik gösterebilir.). Araştırmalar göstermektedir ki gebelik sürecinde rahim duvarı kalınlığı 8 mm’den az olanlarda gebeliğin devam etmesi ihtimali yaklaşık %53’tür. Buna karşın 9 mm ve üstü kalınlığa ulaşmış bir rahim duvarında bu oran %77’lere çıkar. Oranlardan da anlaşılacağı üzere rahim kalınlığı, embriyonun rahme tutunmasında önemli bir rol oynar zira embriyonun damarlardan beslenmesi için rahmin gerekli kalınlığa ulaşmış olması gerekir.

Rahim duvarı kalınlığının değişmesine yol açan ve dolayısıyla gebeliğin devam edebilmesi için uygun ortamın yaratılmasını sağlayan, östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Bu doğrultuda rahim duvarı incelmesinin, özellikle hormonal dengenin bozulduğu menopoz dönemine giren ya da doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda yaşandığı görüldüğü söylenebilir. Buna karşın, üreme çağında olunmasına ve doğum kontrol hapı kullanılmamasına rağmen de rahim incelmesi tespit edilebilir. Böyle bir durumda altta yatan sebepler arasında öne çıkanlar şunlardır: Üreme hormonlarının yeterince salgılanmaması, rahim içi tabakasına zarar veren kürtajlar geçirilmiş olması, rahim içi hasarının varlığı, ağır enfeksiyon yaşanmış/yaşanıyor olması, iç zarların birbirine yapışık olması,  enfeksiyonların varlığı.

Rahim Duvarında İncelme Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rahim duvarı incelmesinin en sık karşılaşılan belirtileri arasında ilk sırada, âdet kanamasının olağandan az olması vardır. Kanama miktarı ve âdet dönemi uzunluğu kişiden kişiye değiştiğinden “olağandan az” ifadesinin net karşılığı için kişinin kendi takibini yapması gerekir. Rahim duvarında incelme olduğuna dair, âdet kanamasının azlığından başka belirtiler de bulunur. Bunlar; siklus döneminde yaşanan hafif kanamalar/lekelenmeler, menstrüasyon döneminin sancılı geçmesi ve beklenenden geç ya da erken başlaması, âdetin kesilmesidir.

Anne olmak isteyen kişiler başta olmak üzere rahim duvarı incelmesinden menopoz belirtileri yaşayan kadınlar da şikâyet eder. Öte yandan bu iki gruptan birine dâhil olmayan kadınlarda da rahim duvarı incelmesi rahatsızlığı görülebilir. Bu nedenle belirtilerden bir ya da birkaçının ortaya çıkması durumunda tüm kadınların vakit kaybı yaşamadan bir jinekoloğa görünmesi gerekir. Özellikle belirti yaşayan ve gebelikleri düşükle sonlanan, anne olmak isteyen kadınlar, tedavi şansından yararlanmak için mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir.

Rahim İncelmesi Tedavisi

Rahim duvarı inceliğinin tedavisi kadın doğum uzmanlarınca yürütülür. Tedaviye geçilmeden önce kişinin sağlık öyküsü araştırılır, mevcut sağlık durumu mercek altına alınır ve sonuçlara göre en uygun tedavi yöntemi seçilir.

Rahim duvarı incelmesinin tedavisi hastaya göre değişkenlik gösterir. Rahatsızlığın ortaya çıkmasında hormonal uyarı eksikliği söz konusuysa bu uyarıyı sağlayacak ilaçlı tedavi yöntemleri tercih edilir. Hormonal sorun değil doku hasarı gözlemlenmişse iç zardan doku alınır; sonuçlar enfeksiyon varlığına işaret ediyorsa antibiyotik ve hormon ilaçları kullanılması, yapışıklığı işaret ediyorsa da histeroskopi ile yapışıklığın açılması ve tekrar yapışmaması için önlemler alınması yoluna gidilir.

Rahim incelmesi tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilir randevu alarak kontrole gelebilirsiniz.

Makale Güncellenme Tarihi : Ocak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası