km ile benzin hesaplama / Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır? Aracım KM'de Ne Kadar Yakıyor?

Km Ile Benzin Hesaplama

km ile benzin hesaplama

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Yakıt tüketimi hesaplama aracıyla harcadığınız yakıt ve km'ye göre her araba cinsi için(dizel, benzin ve lpg) için tüketim miktarları girdiğiniz değerlere göre otomatik olarak hesaplanacaktır.

Otomobil sahiplerinin çok daha iyi bileceği üzere dünya geneline baktığımızda akaryakıt fiyatlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Durum böyle olunca da araç sahiplerinin yakıt tüketimini minimum seviyelere indirmek için büyük uğraş verdikleri dikkatlerden kaçmıyor.

Ülkemiz piyasasında satışa sunulan araçların kampanya çalışmalarında ağırlıklı olarak yakıt tüketiminin altının çizilmesi de bu durumu kanıtlar nitelik taşıyor. Bu duruma ek olarak ülkemizde satışa sunulan araçların genellikle düşük motor hacimlerine sahip olması da yine aynı şekilde yakıt tüketiminde ekonomikliğe verdiğimiz önemi gösteriyor.

En Pratik Şekilde Yakıt Tüketimi Hesaplama

Pratik bir şekilde aracının ne kadarlık bir yakıt tüketiminde bulunduğunu merak edenler için oldukça basit bir hesaplama yöntemi anlatacağız.

Hesaplamanın tam net olması için öncelikle aracın deposunun tamamen doldurulması gerekiyor. Daha sonra ortalama 100 – 200 kilometre yol gidildikten sonra tekrar depo tamamen doldurulmalıdır. Neden iki defa depomuzu doldurduğumuzu aşağıda verdiğimiz örnekle daha net bir şekilde açıklıyoruz;

Bir Örnekle Pratik Yakıt Tüketimi Hesaplama
Depoyu tamamen doldurduktan sonra aracımızla tam 100 kilometre yol gittiğimizi varsayalım, tam 100. kilometrede tekrar akaryakıt istasyonundan depomuzu tamamen dolduralım. Aracımızın ikinci kez deposunu doldurmak için 6 litre yakıt aldığını varsayarsak son derece net bir şekilde aracımızın 100 kilometrede 6 litre yakıt tükettiğini söyleyebiliriz.

İkinci Yakıt Tüketimi Hesaplama Örneği
Bir başka örnekte de 400 kilometre sonra depomuzu doldurmak için 28 litre yakıt aldığımızı varsayarsak yine aynı hesaplama yöntemiyle 28/400 = 7/100 aracımızın 100 kilometrede 7 litre yakıt tükettiğini görürüz.

Yakıt Tüketimi Hesaplama Formülü

Bu hesaplama yöntemini şu ifadelerle formüle dökebiliriz;
100 kilometrede yakıt tüketimi = İkinci kez depoyu doldurmak için alınan litre / İlk kez depoyu doldurduktan sonra alınan kilometre

Yol Bilgisayarından Yakıt Tüketimini Öğrenme

Son yıllarda üretimi gerçekleştirilen birçok otomobilin bünyesinde standart olarak yol bilgisayarı donanımının sunulduğu görülüyor. Yol bilgisayarının temel işlevleri arasında ortalama yakıt tüketimi hesaplama da bulunmaktadır. Anlık yakıt tüketiminin de ayrıca hesaplanmasından dolayı sürekli olarak değişken yakıt tüketim değerinizi yol bilgisayarı ekranından da takip edebilirsiniz.

Yol bilgisayarı ekranında ortalama yakıt tüketim değeri ekranında 3,5 litre / 100 kilometre gibi bir ifade yer almaktadır. Sürücüler tarafından genel olarak anlık yakıt tüketimi ekranı ile 100 kilometrede gerçekleşen ortalama yakıt tüketimi ekranı karıştırılabilmektedir. Net ve doğru bir kullanım için otomobillerin kullanım manuellerine bakmak faydalı olacaktır. Markaların kullandıkları bilgisayar sistemlerine ve ara yüzlerine bağlı olarak değişkenlik yaşanabilmektedir.

Yakıt Tüketimi Litre Bazında Ölçülür

Araç sahipleri arasında yakıt tüketimi muhabbeti yaşandığında genel olarak kilometrede 15 kuruş, 20 kuruş veya 1 lira yakıyor gibi ifadeleri işitiriz.

Akaryakıt fiyatlarının günlük olarak hatta gün içerisinde bile sürekli değiştiğini düşünürsek yakıt tüketimini hesaplarken para birimi üzerinden hesaplamanın yanlış olduğunu göreceğiz. Bu sebepten dolayı yakıt tüketiminde kilometrede veya 100 kilometrede tüketilen litrenin baz alınması çok daha sağlıklı olacaktır.

Aksi taktirde değişken akaryakıt fiyatlarından dolayı aracın yakıt tüketim değerinin net bir şekilde hesaplanması mümkün olmayacaktır.

Yakıt Tüketimi Hesaplama



Günümüzde araç kullanımı giderek artmaktadır. Araç satın alırken kullanıcıların dikkat ettiği pek çok özellik bulunuyor. Kullanıcıların en çok dikkat ettiği konuların başında ise aracın ne kadar yakıt tükettiği gelmektedir. Yakıt tüketimi hesaplaması, araç bakımının önemli bir parçasıdır. Benzine çok fazla para ödemediğinizden emin olmak için yakıt tüketimini nasıl hesaplayacağınızı bilmeniz gerekir. Yakıt tüketimini hesaplamanın iki yolu bulunuyor. Bunlardan biri kat edilen mesafeyi kullanarak, ikinci ise km başına yakıt tüketimini kullanarak hesaplama yapmak. Yakıt, ulaşım, nakliye vb. için kullanıldığında önemli bir maliyettir ve kullanımının verimliliği, kârlılık üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu yüzden yakıt tüketimi hesaplamasını doğru yapmanız gerekir. Yeni araç alacaklar veya araba kullananlar genellikle yakıt hesaplama nasıl yapılır, arabam kaç yakar sorularına yanıt aramaktadır.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama

Tüketicilerin araç yakıt tasarrufuna yardımcı olan yakıt hesaplama yöntemleri sayesinde hem cebiniz rahatlar hem de rakamlar arasında belirsizlikten kurtulursunuz. Her akıllı sürücünün otomobilini en tasarruflu şekilde kullanmasını sağlayan araç yakıt hesaplama yöntemleri sayesinde çok daha az maliyetle seyahat edebilme fırsatını yakalamak mümkün.


Her gün yol arkadaşlığı yapacağınız otomobilinizi satın alırken ‘Acaba arabam kaç yakar?’ sorusunun yanıtı araç yakıt hesaplamadan geçiyor. Araç satın alırken tüketicilerin dikkat ettiği pek çok özellik bulunuyor kuşkusuz. Ancak bunlar arasında tercih edilen otomobilin harcadığı yakıt en başı çekiyor diyebiliriz. En uzun mesafeyi en az yakıt tüketimiyle kat etmek isteyen araç kullanıcıları km hesaplamaları ve yakıt hesaplamalarıyla ne kadar yakıt tüketeceklerini rahatlıkla ön görebiliyor. Arabanızın en az yakan araba modelleri arasında yer alıp almadığını En Az Yakan Araba Modelleri blog içeriğine göz atarak bulabilirsiniz.

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yakıt tüketimini hesaplarken dikkat edilecek farklar bulunmaktadır. Bir aracın ortalama yakıt tüketimini, kat edilen mil miktarı ve kullanılan yakıt türünü ölçerek hesaplayabilirsiniz. Aracın ortalama yakıt tüketimini hesaplamak için araç türlerini ve yakıt türlerini bilmeniz gerekebilir. Bu doğrultuda siz de araç yakıt hesaplamayı kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Yakıt tüketimini hesaplamanın iki yolu vardır:

  1. Katedilen mesafeye göre
  2. Km başına yakıt tüketimine göre

Bu bölüm, yakıt tüketimini hesaplama adımlarında size yol gösterecektir. İlk adım, kat edilen mesafeyi veya km başına yakıt tüketimini bulmaktır. Mesafeyi bulmak için, kat edilen toplam kilometreyi 100 ile çarpın ve 1000'e bölün. Yakıt tüketimini minimize etmek isteyen araç kullanıcılarına yakıt tüketimi hesaplama konusunda yardımcı olacak yöntemleri bir araya getirdik. Aracın harcadığı benzinin litre hesaplamasını kolaylıkla yapmanızı sağlayacak yakıt hesaplama yöntemleri bulunuyor. Araç kullanıcılarının ‘Arabam ne kadar yakar?’ sorusunun ulaşımın ana sorusu haline geldiği günümüzde önemli bir maliyet kalemi olarak karşımıza çıkıyor. Kilometre hesaplama ve harcanacak benzin hesaplama ise kullanımının verimliliğinin yanı sıra kârlılık ile de doğrudan ilişkili olduğu için tüketicileri km/l birimi üzerinden fikir sahibi yapıyor.

Motorin, Benzin ve LPG Yakıt Hesaplama

Yakıt hesaplamaları motorin, benzin ve LPG yakıtları için ayrı ayrı yapılır. Galon başına kilometre veya kilometre başına tüketilen litre gibi farklı yöntemler kullanılarak tahmin edilebilir. Yakıt maliyeti, teslimat maliyetlerinde büyük rol oynar. Yakıta fazla ödeme yapmamak veya yakıt tasarrufu yapmak için yakıt verimliliğinin farkında olunması ve doğru hesaplanması gerekir. Benzin fiyatlarının giderek arttığını düşünürsek yakıt hesaplama yapmak oldukça önemlidir.


Formül: LPG Yakıt Kullanımı = (Litre Olarak Yakıt Tüketimi) × 100 / (Kilometre Olarak Katedilen Mesafe)

Bu denklemde yakıt litre cinsinden, kilometre ise kilometre cinsinden ölçülür.

LPG yakıt hesaplama formülü

LPG yakıtını hesaplamanın bir yolu, yakıt miktarını yüz ile çarpıp sayıyı kilometreye bölmektir. LPG yakıtı hesaplanırken yakıt miktarı (litre) 100 ile çarpılıp kilometreye bölünmelidir. Örneğin, 5 litrelik dolu bir depoyla yalnızca 100 kilometre sürdüyseniz, hesaplamanız şu şekilde olacaktır:
= (5 x 100) / 100 = 500/100 = 5 litre kullanılmış

Aldığınız yakıtın 5.14 TL olduğunu varsayalım. 5.14 x 100 = 514 çıkan bu sayıyı da katedilen mesafeye bölmemiz gerekiyor. 514/240(km) = 2,14 litre sonucunda 100 km’de 2,14 litre benzin kullanıldığını görüyoruz. Bu formül ile araç yakıt hesaplama oldukça kolay yapılabilir.

Km (kilometre) Hesaplama

Arabam kaç yakar hesaplama yöntemleri arasında bir diğer yol da km hesaplaması olarak biliniyor. İster benzin yakıt hesaplama, ister dizel yakıt hesaplama, ister lpg yakıt hesaplama olsun aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini öğrenmek için km hesaplama yöntemine başvurabilirsiniz. Araç yakıt türlerini ve avantajlarını ayrıca okumak isterseniz Araç Yakıt Türleri içeriğine göz atabilirsiniz.


Bu hesaplama yöntemine göre 100 kilometrede kaç litre yakıt tüketildiğiniz sonucunu elde edeceğiz. Aracınızın deposunun kapasitesini, kat ettiğiniz kilometreye bölüp 100 ile çarptığınız zaman böylece 100 kilometrede ortalama yakıt tüketiminizin ne kadar olduğunu bulabilirsiniz.

Arabam Kaç Yakar?

Otomobil kullanıcılarının ve yakıt tüketicilerinin ana sorusu olan ‘Acaba arabam kaç yakar?’ ve ‘Yakıt hesaplama nasıl yapılır?’ sorularının yanıtını gelin aynı örnek üzerinden ele alarak en kolay hesaplama yöntemlerini inceleyelim: Araç yakıt tüketimi hesaplamada; otomobilinizin deposunu tam doldurduğunuzda toplam 300 TL ödeme yaptığınızı varsayalım. Aracınızın deposundaki yakıt bittiğinde ise ön göstergedeki benzin sayacının 500 Km’yi gösterdiğini düşünelim. Söz konusu bu varsayımsal veriler aracılığıyla en doğru araç yakıt hesaplama işlemi için yapmanız gereken, depo dolum tutarını ön panelde yakıtınız bittiği an gösterilen km sayısına bölmektir. Yani söz konusu örneğimize göre, 300/500= 0.60 TL/KM işlemini gerçekleştirmelisiniz. Bu işleme göre, arabanızın kilometre başına ne kadar yaktığını ortaya çıkarmış oluyorsunuz. Yukarıdaki örnekteki rakamlara göre aracınız kilometre başına 60 kuruş yakıyor demektir. Bu yöntemle yapılan araç yakıt hesaplama işlemi sizi en kolay ve en yakın şekilde Arabam kaç yakar? sorusunun yanıtına ulaştıracaktır.

Dizel Araç 100 km Kaç Litre Yakar?

Yakıt türünüz ne olursa olsun ilk önce yapmanız gereken depoyu sıfırlamak olmalıdır. Sıfırlanan depoya aldığınız yakıtı ve kilometresini not ettikten sonra formül ile hızlıca hesaplayabilirsiniz. Örneğin; dizel araç 100 km’de kaç litre yakar diye merak ediyorsanız bu formül işinize epey yarayacaktır.

Aşağıda farklı bir araç yakıt hesaplama formülüne yer verdik. Alınan yakıtı gidilen mesafeye böldüğünüzde kilometre başına kaç TL yakıt tükettiğinizi görebilirsiniz. Bu işlemde oldukça kolay yapılabilir. 100 TL akaryakıt aldığınızda 300 km yol giderseniz, 1 km başına 0.33 TL yakıt harcadığını görmüş olursunuz. Böylece aracın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiğini hesaplamış olursunuz.


alınan yakıt/gidilen mesafe = ortalama km başına tüketim

Alınan YakıtGidilen MesafeOrtalama Kilometre Başına Tüketim
100 TL300 km0.33 TL
200 TL800 km0.25 TL
300 TL900 km0.33 TL

Yakıt Tüketimi Neden Artar?

Yakıt tüketiminin artmasına neden olacak birçok faktör bulunmaktadır. Aracın düzenli bir şekilde bakım yapılması gerekir. Aracı kullanmaya devam ettiğiniz süre boyunca bu bakımları takip etmeniz ve aracın ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Aracınızın motorunda gerekli bakımları yaptırmanız oldukça önemlidir. Ayrıca aracın yağ ve su durumunun sürekli kontrol edilmesinde fayda var. Araç yakıt tüketiminin artmasına neden olan faktörler arasında ön plana çıkan ise araçta ani fren yapılması ve aracın yüksek hızda, yüksek devirde kullanılması denebilir. Bu gibi durumlar aracı zorlayacağı için yakıt tüketiminde artış yaşanabilmektedir. Yüksek hızda kullanılan bir araba daha fazla güç harcayacağından dolayı daha fazla yakıt tüketmiş olacaktır. Kışın araç içini ısıtmak, yazın ise soğutmak için kullanılan klimalarda araç yakıtını kullandığı için yakıt tüketimine neden olmaktadır.

Araç yakıt tüketimini etkileyen faktörler şunlardır:

  • Araba markası ve modeli

  • Yakıt türü (benzin veya dizel)

  • Araç motoruna bakım yapılmaması

  • Aracın yüksek hızda kullanılması

  • Ani fren yapılması

  • Klima kullanılması

  • Araba kilometresi

  • Doğru yakıt kullanılması

  • Litre başına maliyet

  • Haftada kat edilen mesafe

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır