adet geleceğinin belirtileri / Adet Belirtileri Nelerdir? - Ne Zaman Başlar? - Dr. İsmet Yıldırım

Adet Geleceğinin Belirtileri

adet geleceğinin belirtileri

Anadolu AjansıAnadolu Ajansı

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Duygu Işıl Gencer, 'Soğuğa doğrudan maruz kalmak bağışıklık sisteminin de düşmesiyle kadın hastalıklarına yol açabiliyor. Anormal adet kanaması, ağrı, akıntı gibi belirtiler rahim ve yumurtalık iltihabı yani pelvik enfeksiyonun işareti olabilir. Bu belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden hekime başvurmalısınız.' ifadelerini kullandı.

Gencer, Medipol Mega Üniversite Hastanesi tarafından paylaşılan yazılı açıklamasında, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanını etkisi altına alan kar yağışı ve olumsuz hava koşullarının kadın hastalıkları açısından risk taşıdığını bildirdi.

Aşırı soğuğa maruz kalmanın başta adet gecikmesi, sancılı regl gibi pek çok soruna yol açabileceğini bildiren Gencer, 'Soğuğa doğrudan maruz kalmak bağışıklık sisteminin de düşmesiyle kadın hastalıklarına yol açabiliyor. Anormal adet kanaması, ağrı, akıntı gibi belirtiler rahim ve yumurtalık iltihabı yani pelvik enfeksiyonun işareti olabilir. Bu belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden hekime başvurmalısınız.' ifadelerini kullandı.

Her sağlıklı kadında adet gecikmesinin görülebildiğini belirten Gencer, 'Mevsimsel adet gecikmesi, duruma, kişiye ve hormonlara göre değişebilir. Her kadında farklı nedenlerle ortaya çıkabilen adet düzensizliği altta yatan bir hastalığı işaret edebilir. Bu durum, strese ya da mevsimsel değişikliğe bağlı olabildiği gibi, ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir.' ifadelerini kullandı.

- 'Regl döneminde bel ağrısına dikkat'

Rahimde soğuk hava nedeniyle oluşabilecek iltihaplanma belirtilerini sıralayan Gencer, şu bilgileri paylaştı:

'Alt karın ve pelviste ağrı, hoş olmayan bir koku ile ağır vajinal akıntı, anormal adet kanaması, özellikle ilişki sırasında, sonrasında veya adet döngüsü arasında anormal kanama olması rahimde iltihaplanma belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra bel ağrısı, kaşıntı, makat bölgesinde ağrı, ilişki sırasında ağrı, kanama, ateş, kusma, ağrılı veya zor idrara çıkma gibi şikayetler de görülebilir. Bu belirtiler varsa mutlaka doktorunuza başvurun. Tedavinin sorunsuz ilerleyebilmesi adına erken teşhis çok önemli.'

İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya da değinen Gencer, soğuk havalarda bağışıklık sisteminin virüsle savaşmada daha başarısız olduğu ve bağışıklık sisteminin verdiği yanıtları azalttığının ortaya koyulduğunu belirtti.

- 'Tedavi edilmezse kısırlığa bile yol açabilir'

Klamidya ve Gonore (bel soğukluğu) gibi bakterilerin, vajinadan rahime, fallop tüplerine ya da yumurtalıklara daha kolay yayılabildiğini aktaran Gencer, 'Cinsel yolla bulaşan bu tür hastalıkların tam olarak tedavi edilmesi için partnerinin de tedavi edilmesi büyük önem taşıyor. Tanı koyabilmek için ultrason yeterli olmaz ise MR’ın yanında nadiren laparoskopi de gerekebilir.' değerlendirmelerinde bulundu.

Rahim iltihabının tedavi edilmez ise tüplerin tıkanmasına ve kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirten Gencer, şunları kaydetti:

'Hastada ateş, şiddetli kusma, mide bulantısı, karında apse ya da şişkinlik oluyorsa hastanede enjeksiyon yolu ile antibiyotik ile tedavi görmesi gerekir. Eğer bu tedavi yöntemleri yeterli olmazsa tüpler ve yumurtalıklarda apse gelişirse cerrahi tedavi daha yararlı olacaktır.'


Adet &#;ncesi (Adet Olmaya Yakın) Belirtiler Nelerdir? Ne Zaman Başlar?

 Sağlıklı kadınların her ay adet gördüğü belirtilebilir. Her 21 ile 35 gün arayla gerçekleşen adet dönemi öncesinde bazı belirtiler ortaya çıkar. Adet öncesindeki belirtiler başladığında adet döneminin yaklaştığı anlaşılmaktadır. Adet öncesindeki belirtilerde en sık karşılaşılan durum bulantıdır. Adet belirtileri göstererek adet olamamak da sık bir şekilde yaşanır. Fakat bütün bunlar, bireyden bireye farklılık gösterir.

Adet Öncesi (Adet Olmaya Yakın) Belirtiler Nelerdir?

 Adet öncesi belirtiler, her kadında değişik biçimde görülebilmektedir. Bazı kadınlar belirtilerin hepsini yaşarken bazılarında birkaçını yaşamaktadır. Ayrıca belirtilerin yoğunluğu ve görülme sıklığı da her kişiye göre farklılaşmaktadır. Adet öncesinde görülen fiziksel belirtiler;

 - İshal ya da kabızlık,

 - Memelerde hassasiyet,

 - Şişkinlik,

 ​​​​​​- Memelerde şişme,

 - Baş ağrısı,

 - Kramp,

 - Yorgunluk,

 - Sırt ve bel ağrısı,

 - Baş ağrıları,

 - Ses, koku ve ışığa hassasiyet olarak sıralanabilir.

Adet öncesinde görülen psikolojik belirtiler;

 - İştahın kesilmesi ya da artması

 - Uyku sorunlarının varlığı,

 - Tahammül edememek,

 - Devamlı halsiz hissetmek,

 - Hafıza ve konsantrasyon zayıflaması,

 - Ağlama, hüzünlenme gibi duygu değişimleri,

 - Çarpıntı,

 - Ruh halinde anlık değişimler,

 - Libidonun düşmesi,

Adet öncesinde yaşanan her belirtiyi adet öncesi sendromu olarak isimlendirmek doğru değildir. Adet öncesi sendromunun tedavi edilmesi adına tanı koyulması için belirtilerin yaklaşık olarak minimum üç adet döngüsünde her ay yaşamış olmak gerekiyor.

 Bununla beraber günlük yaşamın belli bir kısmını ya da tamamını etkilemesi, kanamanın başlamadan bir hafta önce ortaya çıkması ve kanamanın dördüncü gününe kadar sürmesi halinde adet öncesi sendromu tanısı konulabilir.

Adet Öncesi Belirtiler Ne Zaman Başlar?

 Adet öncesi sendromun nasıl ortaya çıktığını anlamak zordur. Her bireyde farklı etkilere sahip olan bu durum, her ay kendini belli ederek anlaşılabilir. Bazı belirtiler hafif olurken bazıları da çok şiddetli seyredebilir.

 Adet öncesi sendromu; genel olarak adetten bir hafta ya da 10 gün önce başlamaktadır. Adet başlangıcı yaklaştıkça durumun daha kötüye gittiği söylenebilir. Adet başladığı zaman belirtiler genel olarak birkaç günde ortadan kalmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir