göz nezlesi / Göz Nezlesine İyi Gelen 7 Bitkisel Tedavi Yöntemi - Nefis Yemek Tarifleri

Göz Nezlesi

göz nezlesi

Göz nezlesine karşı 7 öneri

Havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda bulunma sıklığının ve temasın artması nedeniyle virüsün daha kolay bulaşmasının yanı sıra hava koşullarının virüsün çoğalmasına uygun ortam sağlaması sonucu kış mevsiminde adenoviral konjonktivitin, yani göz nezlesinin görülme sıklığı artırıyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Tasalı, çevresel etkenlere dirençli olan bu virüsün oda asısında uzun süre canlı kalabildiği için bulaşma riskinin de çok yüksek olduğu uyarısında bulunarak, “Enfeksiyon tedavi edilmezse aylarca sürebiliyor, gözde kırma kusuru veya kalıcı görme azalması gibi geri dönüşümü olmayan hasarlar oluşturabiliyor. Ayrıca salgınlara neden olarak ciddi bir iş gücü kaybına da yol açabiliyor” diyor.

Dr. Yeşim Tasalı, göz nezlesinin bulaşma riskini önleyen ve tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken yedi kuralı şöyle anlattı:

  1. Ellerinizi sık sık en az 20 saniye boyunca sabunla yıkayın. Elinizi yıkamanın mümkün olmadığı yerlerde mutlaka dezenfektan kullanın.
  2. Ellerinizle gözlerinize dokunmayın, gözlerinizi ovalamayın.
  3. Gözlerdeki çapakları, kaynatıldıktan sonra ılıtılmış suyla temizleyin.
  4. Yastık kılıfını her gün değiştirmeyi alışkanlık haline getirin.
  5. Doktorunuzun önerdiği tedaviyi asla aksatmayın.
  6. Göz makyajı yapmayın ve göz makyajında kullandığınız ürünleri başkalarıyla paylaşmayın.
  7. Havlu, peçete gibi ürünleri başkalarıyla birlikte kullanmayın. Tek kullanımlık peçete, kağıt havluları tercih edin.

Tek gözde başlayıp diğerine geçebiliyor

Adenoviridae ailesinden bir DNA virüsü olan adenovirüslerin gözlerde sebep oldukları adenoviral konjonktivit; gözün ön yüzeyinin ve göz kapaklarının içini örten şeffaf zar dokusunun iltihaplanması nedeniyle oluşan bir hastalık. Virüsün faklı alt tiplerine bağlı olarak enfeksiyonun şekli de değişebiliyor. Örneğin; ateş, farenjite bağlı boğaz ağrısı, rinit ve kulak önü bezinde şişlikle birlikte oluşabildiği gibi, sadece konjunktivit ile genellikle tek taraflı başlayıp, ardından bir-üç gün içinde diğer gözü de tutabiliyor.


Göz nezlesine karşı 7 öneri
Göz nezlesine karşı 7 öneri

Bulaşma riski üç hafta sürebiliyor

Adenovirüs genellikle el ile göz sıvılarının teması ve solunum yoluyla (damlacıklar) bulaşıyor. Bulaşma özelliği, belirtiler ortaya çıkmadan 2-10 gün öncesindeki kuluçka döneminde başlıyor ve iki-üç haftaya kadar uzayabiliyor. Adenoviral enfeksiyonunun yayılmasında en önemli etken ise hijyen kurallarına uyulmaması ve yakın temasta bulunmak. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Tasalı, “Hastanın şikayetleri başlar başlamaz en kısa sürede göz doktoruna başvurması ve tanı alır almaz mümkünse izole olması, bulaşma riskini önemli ölçüde azaltıyor” diyor.


Göz nezlesine karşı 7 öneri
Göz nezlesine karşı 7 öneri

Göz nezlesi nasıl olur, bulaşıcı mı? Göz nezlesi belirtileri ve evde iyi gelen şeyler

Göz nezlesi, tek tük görülebileceği gibi salgın vakalar şeklinde de izlenebiliyor. Genellikle yazın gözlemlenen göz nezlesi, havaların soğumasıyla birlikte, grip enfeksiyonun vücut direncinin düşürmesine bağlı olarak diğer mikroplar göz nezlesine neden olabiliyor. İşte göz nezlesi ile ilgili daha fazla bilgi bulabileceğiniz haberimiz...

Göz nezlesi belirtileri nelerdir?

  • Gözlerin beyazında pembe veya kırmızılık
  • Konjonktiva (gözün beyaz kısmını ve göz kapağının iç kısmını kaplayan ince tabaka) ve/veya göz kapaklarının şişmesi
  • Artan gözyaşı üretimi
  • Gözlerde yabancı bir cisim varmış gibi hissetmek veya gözleri ovma isteği
  • Kaşıntı, tahriş ve/veya yanma
  • Gözde irin veya mukus
  • Özellikle sabahları göz kapaklarında veya kirpiklerde kabuklanma
  • Rahatsız edici ve/veya gözde yerinde kalmayan kontakt lensler

Sebebe bağlı olarak, başka semptomlar ortaya çıkabilir.

Göz nezlesi bulaşıcı mı?

Göz nezlesi bulaşıcıdır; ortak havlu kullanımı, öpüşme ve yakın temas gibi durumlarda başkasına geçebilir. Bir gözde başladığı zaman diğer göze ve ailenin diğer bireylerine de geçebiliyor. Bir hafta, 10 gün sürebiliyor. Özellikle kontak lens kullananlar, grip enfeksiyonu sırasında lensleri çıkarıp gözlük takmalı. Salgınların en sık oluştuğu yerler hastaneler, okullar ve yüzme havuzları.

Göz nezlesine evde ne iyi gelir?

Öncelikle bu uygulamara başlamadan önce herhangi bir alerjik reaksiyona karşı bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.

  • Ilık süt ve balın karışımı göz nezlesini hafifletmeye yardımcı olur.
  • Soğuk ve ılık kompres gözde oluşan kaşıntıyı ve şişkinliği azaltabilir.
  • Pamuk yardımıyla siyah çay demi pansumanı gözdeki kızarıklığa iyi gelir.
  • Hem gözdeki şişkinlikler hem de göz altı morlukları için fazlasıyla etkili olan patates sebzesini bir de göz nezlesi için iyi bir yöntemdir.
  • Elma sirkesi, göz nezlesine bağlı enfeksiyonların tedavi edilmesinde rol oynamaktadır.
  • Antibiyotik özelliği ve kanamayı durdurucu gücü sayesinde aloe vera ile göz nezlesini hızlı bir şekilde dindirebilir.
False

Göz Nezlesi Nedir, Neden Olur? Göz Nezlesi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz Nezlesi Nedir?

 Göz kapaklarının iç yüzeyini çevreleyen ve gözün beyaz kısmını kapatan şeffaf yapıda olan zar konjonktiva ismi ile adlandırılır. Konjonktivanın iltihap kapması ile konjonktivit yani göz nezlesi problemi meydana gelmektedir. Göz gribi olarak da nitelendirilen bu hastalığa viral, bakteri veya alerji neden olabilmektedir.

 Göz Nezlesi Neden Olur?

 Bakteriyel göz nezlesine sahip olan kişiler genellikle kontaks lens kullanma sebebi ile bu problemi yaşamaktadır. Lensin süresi biten ya da aşınan lenslerin kullanılması nedeniyle bakteriyel göz nezlesi oluşabilmektedir. Bakteriyel göz nezlesi yanlış kullanılmış olan göz kremleri, makyaj malzemeleri veya ilaçlar da neden olabilmektedir.

 Viral göz nezlesi çoğunlukla solunum yolları aracılığı ile bulaşan nezle çeşididir. Göz nezlesi yaşayan veya üst solunum yolları enfeksiyonu olan kişiler ile yakın temas ile bulaşan bu göz nezlesinin tedavisi için bir uzman doktora başvurmak gereklidir.

 Göz nezlesinin yine en sık gözlemlenen türlerinden bir tanesi de alerjik göz nezlesidir. Çoğunlukla ilkbahar aylarında polenlere karşı alerjisi olan kişilerin yaşadığı bu problem, göz damlası kullanan kişilerde de gözlemlenebilmektedir. Alerjik göz nezleleri bulaşıcı bir nezle türü değildir.

 Göz nezlesi genellikle her yaş grubunda görülebilmektedir. Çocuklarda ve yaşlılarda görülen göz nezlesi bakteriyel kaynaklı olurken, yetişkinlerde gözlemlenen göz nezleleri genellikle viral sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Göz nezlesi iki gözü birden etkileyebildiği gibi tek gözde de oluşabilmektedir. Gözyaşı kanallarının tıkanması ve tahriş sebebi ile bebeklerde de bu problem gözlemlenebilmektedir.

 Göz Nezlesi Nasıl Geçer?

 Göz nezlesinin geçme durumu, kişiden kişiye ve göz nezlesinin etkenine göre değişkenlik göstermektedir.

Göz Nezlesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Basit olan göz nezleleri genellikle birkaç gün içerisinde geçebilmektedir. Doktor kontrolünde verilmiş olan krem, damla ve solüsyon gibi ilaçlar ile yaklaşık olarak 7 ile 10 gün içerisinde göz nezlesinin tedavisi yapılabilmektedir.

 Şiddetli olan göz nezlesi durumlarında bazı iltihap giderici ilaçlar ile birlikte, histamin denilen ve alerji durumlarında vücut içerisinde salgılanması çoğalan kimyasal maddenin, göz nezlesi oluşumuna sebep olan etkisinin önlenmesini sağlayan ilaçlar veya steroid madde içeren ilaçların belirli bir süre kullanılması gerekebilmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır