dudak uçuklamasının nedenleri / Dudakta uçuk çıkmasının nedenleri nelerdir? Uçuk nasıl geçer? - Sağlık Haberleri

Dudak Uçuklamasının Nedenleri

dudak uçuklamasının nedenleri

S&#;rekli u&#;uğunuz &#;ıkıyorsa dikkat

Aft ve uçukların en büyük etkisinin bağışıklık sistemi üzerinde gerçekleştiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Duraksoy, ”Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki; ağzımızdaki tekrarlayan yaralar, geçmeyen uçuklar bağışıklığımızın bozulduğunun en önemli aynasıdır. Çeşitli tedaviler deneriz, ağız gargaraları kullanırız ama bunlardan bir türlü kurtulamayız. Yaşam kalitemiz düşer çünkü rahatlıkla ne yemek yiyebiliriz ne de içebiliriz. Aslında çözümü ve tedavisi basittir ancak bunun için doğru testlerin yapılması ve tanı koyulması gerekir” dedi.

Tekrarlayan aft ve uçukların akla hemen Behçet hastalığını getirdiğini belirten Uzman Dr. Ülkü Duraksoy, tek nedenin bu olamayacağını belirtti ve kişiye özel, farklı testlerle bu yaraların kaynağının tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Duraksoy, şu önemli bilgileri paylaştı: ”Kişiye özel mini bir araştırma yaptığımızda, kişinin neden sıkça ağız yarası veya uçuk çıkardığını ya da neden sıkça mantar enfeksiyonuna yakalandığını hemen buluruz. Genelde biz hekimleri bu konuda sürükleyen çok net araştırma basamakları maalesef bulunmamaktadır.

Tekrarlayan ağız yaraları deyince akla hep Behçet Hastalığı gelir. Bunu da mutlaka araştırmak gerekir ama bu, hastalarımızı uzun, bunaltıcı bir seri test silsilesine sokmak demektir. Oysa Behçet hastalığından çok daha sıklıkla görülen, ağız yaralarına neden olan ve taranması gereken başka durumlar vardır. Bunlardan bir tanesi B vitamini eksikliğinin tespit edilmesidir. Kişide B vitamini eksikliğine neden olan tiroid hastalıklarının özellikle Hashimato ve otoimmun tiroidlerinin olup olmadığının araştırılması gerekir. B 12 vitamin kaybına neden olan mide mikrobunun da olup olmadığını araştırmak gerekir. Bunlara bağlı herhangi bir nedenden kaynaklanıyorsa, tedavi çok basittir. Eğer bunlarla alakalı bir durum değilse o zaman Behçet taramasına gitmek gerekir.”



Mide mikrobu testi atlanmamalı

Pek çok rahatsızlık gibi tekrarlayan ağız yaralarının da nedenlerinden biri olan mide mikrobunun mutlaka araştırılması ve tedavi edilmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Ülkü Duraksoy,” Helikobakter Pylori dediğimiz mide mikrobu gastrit ve ülser yapan tüm mide ve on iki parmak barsağını tutabilir. Bu mikrop sadece bu bölgeyi etkilemez, tüm sindirim kanalını etkiler ve aşırı gaz ve dışkılama değişikliklerine de yol açar. Vitamin emilim bölgelerini de etkilediği için unutkanlık, halsizlik, yorgunluk ve sinirliliğe hatta depresyona da yol açabilir. Kişi bazen hiç mide ağrısı çekmez, sadece gaz yakınması veya ishal ya da kabızlık ve gaz yakınması şikayetleri yaşar.

Bazen ise sadece unutkanlık ve ağız yaraları ile kendini gösterir. Bu mikrop Türkiye’de yüzde oranlarında pozitift sonuçlar veriyor ama herkeste hastalık yapmıyor. Kişinin tedavisi sırasında tüm bağışıklık sisteminin elden geçirilmesi ve kişiye özel değerlendirme çok önemlidir. Bu değerlendirmede; kişinin yaşı, cinsiyeti, geçirdiği hastalıklar, tüm aile ve yakın akraba ağacındaki hastalıklar değerlendirilmeli. Kişinin yaşam şekli değişikliği varsa o ele alınmalı. Uyku düzeni ve horlaması, burun tıkanıklığı var mı sorulmalıdır. Su içme miktarı ve ne tip suyu tükettiği ile güneşlenmesi veya güneşlenmemesi hatta güneşlenme şekli sorulmalıdır. Beslenme şekli sorgulanmalı; hangi gıdaları çok sevdiği, hangi tip eti ve yağı tükettiği, nasıl tükettiği ve ne sıklıkta beslendiği gibi konular da irdelenmelidir. Hastaya bu denli titizlikle yaklaşılmaz ise basit bir ağız yarası veya uçuk dediğimiz hastalık beyine giden kanalların üzerinde veya gözümüzde çıkar ki çok ciddi sonuçlara götürür. Herpes ensefalit, yüz felci gibi durumlara dahi neden olabilir”şeklinde konuştu.

Dudakta uçuk çıkmasının nedenleri nelerdir? Uçuk nasıl geçer?

Dudaklarda, diş etlerinde, dilde ve yanak içi kısımlarda ağrılı yaralar olarak bilinen uçuklara, herpes simpleks isimli bir virüs neden olur.

Uçuk, Herpes simplex virüsünün deri yoluyla bulaşması sonucu gelişen ve ömür boyu tekrar edebilen viral bir enfeksiyondur.

Herpes enfeksiyonun birçok çeşidi vardır. Dudakta bulunana Herpes labialis, cinsel bölgeden bulunanlara ise herpes genitalis adı verilir. Ayrıca göz, beyin gibi organlarda da herpes enfeksiyonu olabilmektedir.

DUDAKTA UÇUK NEDEN ÇIKAR?

Dudak bölgesinde çıkan uçuklar diğer alanlara göre daha hafif geçer ve çok fazla ağrı hissine neden olmaz. Dudak çevresi veya ağız çevresinde meydana gelir ve kabarcık şeklinde görülür. Dudak bölgesinde gözlemlenen uçuklar eczaneden reçetesiz alınabilen uçuk kremleriyle birkaç gün içinde geçebilmektedir.

Uçuklara genellikle dudak bölgesinde daha sık rastlansa da uçuklar, bu bölgeyle sınırlı kalmaz. Bazı bireylerde, üst dudaklar ve burun arasındaki filtrum adı verilen üçgenimsi bölgede, burun içinde veya dışında, çene, boyun veya yanakta da uçuk oluşabilir.

Bağışıklık sistemi zayıf olan, organ nakli geçirmiş bireylerde ya da kanser hastalarında gözde de uçuk oluşabilir. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur ve körlüğe kadar gidebilir.

DUDAKTA UÇUK NASIL GEÇER?

Dudak bölgesinde meydana gelen uçuklar birkaç defa kendini tekrarlayabilir ve genellikle uçuk kremi kullanımıyla kolayca geçer. Dudakta uçuk olması halinde bu dönem boyunca küçük çocukları ve bebekleri öpmekten kaçınılması tavsiye edilir.

Çocuklarda ve bebeklerde uçuk pek sık rastlanılan bir durum olmamakla birlikte yine enfekte kişinin temas etmesi halinde gözlemlenebilir.

UÇUK BULAŞICI MIDIR?

Uçuklar bulaşıcı rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Genital virüsler korunmasız cinsel ilişki sonrasında yayılım gösterebilmektedir. Dudak bölgesi ve diğer bölgeler de çıkan uçuklar da yine temas yoluyla yayılım göstermektedir. Eşya paylaşımı veya enfekte olan bölgeye temas ile uçuk bulaştırılabilir. 

Fakat tüm bunların dışında hormonsal değişiklikler, korku, ameliyat veya aşırı stres gibi durumlarda vücudun farklı bölgelerinde uçuk çıkmasına neden olabilir. 

UÇUK NEDEN TEKRARLAR?

Uçuk virüsü bir kez vücuda alındıktan sonra, atılması mümkün değil. Uçuk geçtikten sonra virüs sinir düğümlerine yerleşiyor ve bir nevi uyku dönemine giriyor.

Kişinin bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde, stresli olduğu dönemlerde vb. yeniden uçuk belirtileri tekrar görülebiliyor.

EVDE CİLT BAKIM TÜYOLARI (ARŞİV)

Dudakta Uçuk Neden Oluşur?

Toplumda yaygın olarak karşılaşılan uçuk genellikle dudaklardan başlayan içi su dolu kabarcıklarla kendini gösteren virütik bir hastalıktır. Kaşıntı, yanma ve batma gibi şikayetler de görülür. Yaralar iyileşirken sarı-beyaz renkli kabuk bağlar ve dökülür. Öpüşme, cinsel ilişki ve hasta ile aynı eşyaları kullanma virüsün bulaşmasına yol açar. Kabarcıkların çıktığı dönem bulaştırma ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Çoğu zaman bağışıklık sistemi bu hastalığın üstesinden gelebilir. Ancak sonbahar ve kış mevsimlerinde bağışıklığı baskılayan stres, yorgunluk, uykusuzluk, soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıklar, kronik hastalıklar vb. durumlarında hastalık sıklığında artış olur. Dolayısı ile sık çıkan uçuklar vücut direncinin düştüğünü gösteren önemli bir işarettir. Yılda 4’ten fazla uçuk çıkması, etkilenen yüzeyin genişliği ve hastalığın tedaviye dirençli olması bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıkların araştırılmasını gerektirir. En önemli bulaşma yolu temas olduğu için hasta kişilerle ve onların kullandığı eşyalara dokunmamak en önemli korunma yöntemidir. Ayrıca dengeli ve yeterli beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı, yeterli uyumalı, stresten, sigaradan ve alkolden uzak durulmalıdır. Bağışıklık sisteminin baskılı olduğu durumlarda ise gerektiğinde hekim kontrolünde vitamin ve mineral takviyesi alınmalıdır. Yapılan anti-viral tedaviler virüsleri ortadan kaldıramaz. Sadece hastalık oluşmasını ve yayılmasını önler.

funduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği Polen mevsimi değişiyor mu?funduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği Alerjik nezlede kullanılan ilaçlardan hangi durumlarda uzak durulmalıdırfunduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği Arı alerjisi olan hastalar nelere dikkat etmelifunduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği Alerjik Nezle ile karışan hastalıklarfunduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği KURU KAŞINTININ NEDENLERİ NELERDİR?
funduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği ERİŞKİNLERDE BESİN ALERJİSİfunduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği RADYOKONTRAST MADDE ALERJİLERİfunduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği EV TOZU ALERJİSİ OLANLARIN ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?funduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği ALERJİK RİNİTTE EV TOZU ÖNLEMLERİ NASIL YAPILMALI?funduszeue.info Derneğifunduszeue.info Derneği ASTIMDA SPOR VE GÜNLÜK AKTİVİTELER KISITLANMALI MI?

ÖncekiSonraki

Uçuk neden olur? Belirtileri nelerdir? Uçuk nasıl geçer?

Uçuk dudak çevresinde ve ağız içinde görülebilen, Herpes Simpleks Virus denilen virüsün neden olduğu cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle de uçuk ciddiye alınması gereken bir durumdur. Peki uçuk nasıl geçer? Uçuk bulaşıcı mıdır? Uçuk belirtileri nelerdir? Uçuk nasıl tedavi edilir? İşte haberimiz

funduszeue.info

Yayınlanma: - 05 Mayıs Güncellenme:

Uçuk neden olur? Belirtileri nelerdir? Uçuk nasıl geçer?

Ağız çevresinde ve dudaklarda uçuk çıkmasına neden olan, Herpes Simpleks isimli virüstür. Peki uçuk neden çıkar? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Pek çok kişi için uçuk sorunu tekrarlayan bir şikayettir. Uçuk nedir kısaca tüm merak ettiklerinizi anlatmaya çalışalım…

UÇUK NEDİR?

Uçuk, yemek yemeyi, konuşmayı, gülmeyi zorlaştıracak kadar ağrı ve acı veren, görünüm olarak kişileri oldukça fazla rahatsız eder. Virüslere karşı yapılan tedaviler virüslerin yok edilmesini değil hastalık oluşturmalarını önlemek ya da en azından azaltmak amacıyla yapılabilmektedir.

Birçok alt tipi olan bu virüsün uçuktan sorumlu olan formu Herpes Simplex Virus Tip-1 (HSV-1)’dir. Nadir de olsa, Herpes Simplex Virus Tip-2 de dudakta uçuk çıkmasına neden olabilir.

Bu tür uçuk genelde kaşıntılı, ağrılı, küçük boyutlarda ve grup halindedir. Dudak uçukları genelde en fazla 10 gün içinde iz bırakmadan iyileşir.

Uçuk virüsü çok yaygındır. Enfekte olmuş kişilerin hepsinde aynı belirtiler görülmeyebilir. Virüs çoğu zaman pasif haldedir. Vücudumuzda nöronlarda(sinirlerde) ömür boyu belirti vermeden kalabilir.

UÇUK HANGİ SEBEPLERLE OLUR?

Dudakta uçuğa neden tetikleyici faktörler:

– Stres, uykusuzluk
– Aşırı yorgunluk
– Derin üzüntü
– Uçuğun çıktığı bölgede yaralanma
– Menstrual(Adet) döngü
– Aşırı güneş ışığına maruz kalma
– Bağışıklık sisteminin zayıf olması
– Ateş
– Üst solunum yolu enfeksiyonları
– Diş ameliyatları

Uçuk bulaşıcı mıdır? Uçuk (Herpes Simpleks Virus) nedir? Belirtileri ve tedavisi…

UÇUK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uçuk virüsü taşıyan çoğu kişide herhangi bir belirti görülmediği için taşıyıcı olduğundan habersizdir. Bu da virüsü istemeden daha çok kişiye bulaştırmaya yol açabilir.

Taşıyıcının uçuk çıkardığı ve belirti gördüğü süreye “atak” adı verilir. En şiddetli uçuk atağı, ilk ataktır. Bunun nedeni; bağışıklık sisteminin daha önce uçuk virüsüne karşı antikor(savunma) geliştirmemiş olmasıdır.

İlk ataklarda belirtiler çok şiddetli olabilir. Bu belirtiler ise şunlardır:

– Ağız ya da dilde yaralar
– Dudak çevresinde içi su dolu kabarcıklar
– Ağız ülserleri
– Ağız ya da dilde ağrı
– Dilde şişlik
– Yutkunmada zorluk
– Boğaz enfeksiyonu
– Ateş
– Vücudun aşırı su kaybetmesi (Dehidratasyon)
– Mide bulantısı ya da baş dönmesi
– Baş ağrısı

Aft nedir? Ağız yarası nedenleri ve ağız ülseri tedavisiİlginizi ÇekebilirAft nedir? Ağız yarası nedenleri ve ağız ülseri tedavisi

UÇUK BULAŞIR MI?

Uçuk virüsü direk temas ile bulaşır. Öpüşme, aynı havluyu kullanma ya da mutfak eşyalarının (çatal, kaşık vb.) ortak kullanımı bulaşmada önemli faktörlerdir. Atak sırasında bulaşma riski çok daha yüksektir.

Uçuk virüsü (Herpes Simplex Tip-1 (HSV-1) genellikle öpüşmeyle bulaşır. Taşıyıcı kişi hiçbir belirti görmese bile virüsü bulaştırabilir. Virüs dudak çevresinde ve tükürükte bulunabildiği için; ortak bardak, çatal vb. kullanımı ya da öpücük ile bulaşabilir.

İŞTE UÇUK TEDAVİSİ

Virüsler yerleştikleri yerde ölmezler. Yapılan tedaviler de virüslerin yok edilmesini değil hastalık oluşturmalarını önlemek ya da en azından azaltmak amacıyla yapılabilmektedir. Uçuğun günümüzde kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Bu nedenle öncelikle virüsü kapmamaya özen göstermek gerekmektedir. Yabancılar ile temastan kaçınmak, cinsel ilişkide prezervatif kullanmak, ortak havlu vs. kullanımından uzak durmak gerekmektedir. Çeşitli ilaç tedavileri uygulanabilir. Rahatsızlığı hafifletmek için % 5 asiklovirli merhem gibi bir antiviral ajan kullanılabilir.

Dikkat! Soluk cilt ve dökülen kaş, hastalık habercisi olabilirİlginizi ÇekebilirDikkat! Soluk cilt ve dökülen kaş, hastalık habercisi olabilir

ALERJİLER NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal alerjiler hakkında merak edilenleri cevapladı.

Ağrıbaş ağrısıGüneş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası