nibelungen destanı kime aittir / Nibelungen Destanı - Vikipedi

Nibelungen Destanı Kime Aittir

nibelungen destanı kime aittir

Nibelungen Destanı Hangi Millete Aittir? Nibelungen Destanı Konusu, Türkler İçin Önemi ve Özeti

Nibelungen destanı hangi millete aittir konusu, bu destanın sahibi olan ulus ile; coğrafi açıdan yakın oldukları diğer ulusların ve devletlerin arasındaki etkileşimleri anlamlandırmamıza olanak sağlamaktadır. Bu açıklamaya göre ise, Nibelungen Destanı hangi Türk devletinden bahseder sorusu sorulabilmektedir. Ayrıca nibelungen destanı türkler için önemi ne konusu da bu içeriğin önemli sayılacak bir diğer ara başlığı olmaktadır. Peki ya bu destan içerisinde yer alan Etzel kim? Dilerseniz birlikte inceleyelim...

Nibelungen Destanı Hangi Millete Aittir?

Nibelungen Destanı'nın Almanca yazılışı; ''Nibelungenlied'' biçimindedir ve bu destanın Almanlara ait olduğu ifade edilmektedir. Nibelungen Destanı içerisinde barındırdığı söylemler ve yazımlar sebebi ile Orta Çağ'a özgü olarak biliniyor. Destan içerisinde geçmekte olan yer ve mekan bilgisi ise Ren Nehri kıyısında konumlanmış olan eski Worms kenti olmaktadır. Nibelungen Destanı'nda Pagan ve Hristiyanlık inançları ile litürjileri bir arada anlatılmıştır. Ayrıca, destanın büyük kısmı Almanya topraklarında geçerken, diğer bir kısmı ise İskandinav topraklarında geçmektedir.

Nibelungen Destanı Konusu

Gerçeküstü ögeler ile çeşitlendirilmiş olan bu destan oldukça masalsı bir anlatım barındırmaktadır. Nibelungen Destanı'nın kısaca konusu şu şekilde anlatılmaktadır; Destanın ana karakteri olarak bilinen kişi Siegfried'dir. Siegfried; ebeveynleri ile beraber hayatını sürdürdüğü şatodan ayrılarak maceradan maceraya koşar. Elinde silahı veya kılıcı olmayacak şekilde, yalnızca bir sopa ile yola çıkar ve önüne gelen köyler ile kentleri gezer. Ayrıca; Siegmund, Schilbung, Niblung, Siegelinde, Mirmir, Alberic, Brunehild, Ute, Gernhold, Rudiger, Gunther, Hagen, Krimehild, Tarnkappe, Volker, Dietrich ve Etzel destanın içerisinde yer alan diğer karakterlerdir.

Nibelungen Destanı'nın Türkler İçin Önemi ve Özeti

Nibelungen Destanı'nın içerisinde Türkler için oldukça önemli bir unsur ve detay bulunmaktadır. Bu detay ve unsur; Nibelungen içerisinde Avrupa Hunları ve Hun Hükümdar'ı Atilla ile ilgili bilgilerin bulunmasıdır. Nibelungen Destanı'nda Atilla; ''Etzel'' ismi ile var olmaktadır. Nibelung'lar olarak destanda ifade edilen devlet ve ulusun yöneticilerinin yaşadıkları olayları ve Attila ile olan mücadeleleri bu destanda anlatılmıştır. Yani destanda ismi duyulan Etzel karakteri; Avrupa Hun İmparatoru Attila'nın ta kendisidir. Ayrıca destanın önemli bir bölümünde; Burgondlar ve Hunlar arasındaki mücadeleler anlatılır. Nibelungen Destanı özeti ise şu şekilde anlatılabilir;

Genç erkek Siegfried, Worms yerleşkesinde hükümeden ve Burgond Kralı olan Gunther isimli kişinin kız kardeşi Kriemhild'e sevdalanır. Fakat Siegfried'e vaat edilen şey; yalnızca İzlanda kraliçesi Brunhild ile Kral Gunther'in ile evlenmesi için destek vermeye ikna olur ise Kriemhild ile evlenmesine izin verilecektir. Siegfried'in destekleri sayesinde Gunther üç müsabakada da Brunhild'e karşı galip gelir. Bu sayede Siegfried, Kriemhild ile sonunda evlenir; fakat Gunther'in taleplerine karşı Brunhild'e boyun eğdirilmesi bir zorunluluktur. Çünkü, Gunther'la evlenmesinin yanı sıra, Brunhild, evlilik vasifesini gerçekleştirmeyi reddeder. Siegfried, hileyle Brunhild'e boyun eğdirir. Birkaç sene sonra, iki kraliçe arasındaki sürtüşmeler peydahlanır. Kriemhild, Gunther'in eşi olmadan evvel, kendisini Siegfried'e vermesinden dolayı, Brunhild'e dert yanar. Brunhild'e sadık Hagen, intikam vaat eder. Hagen; Siegfried'in bedeninde kolayca yaralanacak bölgeyi Kriemhild'den öğrenir ve bir av partisi sırasında Siegfried'i öldürür. Kriemhild intikam duygusuyla, Hun Kralı (Atilla) Etzel ile evlenmeyi onaylar. Gunther ve askerlerini Hun diyarına kaydırmayı başaran Kriemhild; Hunları, vasal Rudiger'i ve (Ostrogot kralı Theodorich) Dietrich von Bern'in askerlerini Gunther'e saldırtır. Burgon ordusundan sadece Hagen hayatta kalır ve Kriemhild; Siegfried'in silahıyla Hagen'in kafasını koparır; kendisini ise Hildebrand (Kriemhild von Dietrich'in vasalı) öldürür.

Ramayana Destanı hangi millete aittir sorusu son dönemde oldukça sık sorulmaktadır. Çünkü dünyada en çok bilinen destanlardan biri olan Ramayana 24.000 beyitin oluşturduğu yedi bölümden oluşmaktadır. 3 büyük Hindu tanrılarından biri olan Vishnu’nun yeniden doğumlarından olan Prens Rama’nın hayatta neler yaşadıklarını anlatmaktadır. Yazımız içerisinde bu destanın kime ait olduğundan bahsedeceğiz.

Ramayana Destanı Kime Aittir?🟢

Ramayana Destanı Kime Aittir?Pin

Tıpkı Yunan destanlarındaki yolculuk gibi Ramayana Destanı da Prens Rama’nın Hindistan’ın kuzeyinden güneyine yolculuk edişini anlatır. Herkes tarafından bilinen Mahabharata Destanının ardından en popüler ikinci Hindu destanıdır. Destanlar genellikle yüzyıllar içerisinde farklı yazarların birikimleriyle oluşan ürünlerdir. Fakat Ramayana, yalnızca tek bir kişi olan Hint halk ozanı Valmiki tarafından yazılmıştır. Bu nedenle Hindu kültüründeki yeri oldukça farklıdır. Bu destan Hint halk ozanı Valmiki tarafından yazılmıştır. Böylece Ramayana Destanı Kime Aittir? Sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz.

Ramayana Destanı Hangi Millete Aittir?📖

Ramayana, Hint halk ozanı olan Valmiki tarafından kaleme alınmış bir destandır. Hindistan’ın en önemli üç destanı arasında yer alan Ramayana aynı zamanda dünyanın en popüler destanlarından da biri haline gelmiştir. 24 bin beyitten oluşan ve yedi bölüme sahip olan bu destan Prens Rama’nın yaşadıklarını ele almaktadır. İçeriğinde ise eski Hindu kültürü, dini ve sosyal yaşamına dair bilgiler barındırır. Ayrıca dilerseniz bu içeriğimize benzer olan En Güzel Kitap Hediye Notları yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Nibelungen Destanı Hangi Millete Aittir?

Nibelungen Destanı hangi millete aittir sorusunun yanıtı Almanya olacaktır. Çok sevilen Nibelungen, Almanların şövalyelik ruhlarını yansıttığı önemli bir eserdir. Bu eserde Nibelungen ülkesinin Attila olan mücadelesi anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra destanın içerisinde Avrupa Hunları ve Kağan Atilla ile ilgili de çok sayıda bilgi verilmiştir. Orta Çağ’a ait izler taşıyan Nibelungen, Pagan inançları ve Hristiyan ritüellerini de barındırmaktadır. Bu sebeple Avrupa’nın büyük bir kısmı tarafından kısa sürede benimsenmiştir.

Destan, Siegmund ve Siegelinde çiftinin oğulları olan Siegfried’in bakış açısıyla anlatılır. Kılıcı olmadan elinde yalnızca tek bir sopa ile genç yaşında yollara düşen Siegfried, Mimir adlı bir demircinin yanında kılıç alabilmek uğruna çalışır. Uzun aylar süren çalışmalarının sonucunda ise bir kılıç sahibi olmayı başarır. Bir gün ansızın ormanda yürürken meydana gelen korkunç bir olay Siegfried’in hayatını değiştirir. Bir ejderhanın saldırısına uğrayan Siegfried, ejderhayı yakar ve ondan akan yağlar sayesinde kendini silah geçirmez hale dönüştürür. Ayrıca dilerseniz bu içeriğimize benzer olan Priv Hesap Biyografi Önerileri yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Artık Siegfried’in bedeni delici, kesici ya da ateşli hiçbir silahı geçirmeyecektir. Bu, Siegfried’e tanrının bir lütfu olarak görülmektedir. Siegfried’e zarar veren ejderha Nibelungen ülkesinde yaşamaktadır. Siegfried uzun aylar süren yolculuğun ardından sonunda ülkeye varır ve ülkede yaşayan onlarca farklı ejderha türüyle karşılaşır. Her birine savaş açan Siegfried, silah geçirmediği için ejderhaların darbelerinden de etkilenmez. Bu sayede hiçbir engel karşısında duramaz ve ulusunun bayrağını her yere taşımaya devam eder.

Üç Şehitler Destanı Hangi Millete Aittir?

Üç Şehitler Destanı hangi millete aittir sorusunun yanıtı her Türk tarafından gururla verilmektedir. Bu destan, Fazıl Hüsnü Dağlarca tarafından kaleme alınmış ve Türk milletine aittir. Kurtuluş Savaşı içerisinde meydana gelen çeşitli olaylar anlatılmaktadır. Büyük Türk milletinin cephede askerinin yanında oluşu ve düşmanları mucizevi şekilde yendiği bazı sekanslara yer verilmiştir. Fazıl Hüsnü Dağlarca tarafından kaleme alınmış olan bu eser klasikler arasındaki yerini korumaktadır. Destanın yazarı Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın destan ile ilgili bazı mısraları ise aşağıdaki gibidir:

  • Durduk, süngü takmış kâfir ayakta, bizde süngü yok. Bir hayret kızıllığı akardı üstümüzden, dehşetten daha çok. Durduk, süngüsü düşmanın pırıl pırıl, önümüze çıktı bir gece. Korku değil hâşâ, bir büyük düşünce.
  • Atıldı Mehmetçik, büyüyü bozdu, bir düşman süngüsüne göğsünden. Bu şehadetle kayalar yarıldı sanki dipçik gürültüsünden. Soruyordu herkes birbirine: “Parlayan şey bu mu?” Muzaffer oluyordu bileklerimizde, tarihin ilk dipçik hücumu. Hayran oluyordu koca gökyüzü, göğüslerimizde büyüyen bahta. 28 Mart günü Adsız-tepe’de çeliğe karşı yalnızca tek bir tahta.

Ramayana Destanı hangi dilde yazılmıştır?

 Bu destan Hint dilinde yazılmıştır.

Ramayana neyi anlatıyor?

Ramayana destani prens Rama Rama’nın Hindistan’ın kuzeyinden güneyine yolculuk edişini anlatmaktadır.

Ana sayfaya ulaşmak için bizdekalmasin.com bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Rehber ile alakalı yazılarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Son olarak Ramayana Destanı Hangi Millete Aittir? yazımızın sonuna geldik, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu ve bunun gibi yazılarımızın devamı gelecektir. Takipte kalın.

Kategoriler Rehber

Nibelung’lar Destanı

Orijinal Adı: Das Nibelungenlied
Sayfa Sayısı: 484
Boyut: 13.5 x 21 cm
Tekrar Baskı: 2. Baskı / 01.2022

Ortaçağ Alman yazınının başyapıtlarından ve Avrupa kültürünün temel taşlarından biri olan Nibelung’lar Destanı, Türkçede ilk kez tam metin halinde yayınlandı. Destan, bize ulaşan metniyle, tıpkı İlyada’yı “yazan” rhapsod (türkü dikicisi), Bey konaklarında ağırlanan saz çalıcı ozan gibi biri tarafından 1200’lü yıllarda üretilmiş. Adı bilinmeyen bu kişinin, bugünkü Avusturya topraklarında bulunan sarayların, şatoların birinden ötekine gidip gelen bir ozan olduğu sanılıyor. Günümüze ulaşmış, özgün metni içerdiği kabul edilen elyazmaları, Orta Yüksek Almancayla kaleme alınmış. Çevirmen Bilge Umar da, hem bu metinden günümüz Almancasına Felix Genzmer’in yaptığı çeviriyi, hem de yine aynı metinden İngilizceye A. T. Hatto’nun düzyazı biçiminde yaptığı çeviriyi esas aldı.

Nibelungen Destanı

Nibelungen Destanı Kime Aittir Konusu Kısaca Özet

Nibelungen destanı, Almanların en önemli destanlarındandır. Bu destan, Nibelung’lar Ülkesi (Nibelungenland) diye anılan ülkenin yöneticilerinin başından geçen olayları,

Attila ile olan mücadelelerini anlatır. Destanın kişileri aşağıdaki gibidir:
Kriemhild: Üç Burgund Hanı kardeşin tek kız kardeşleri; önce Siegfried’in, sonra Etzel/Attila’nın eşi.
Siegfried: Hollanda beyi, Kriemhild’ in ilk eşi.
Etzel/Attila: Destanda çok dürüst, iyi yürekli, mert bir Han olarak tanıtılıyor.
Gunther: Üç Burgund Hanı kardeşten yaşça en büyük ve en çok sözü geçer olanı.
Hagen: Burgund’ların en önde gelen Bey’lerinden; Siegfried’i öldüren kişi.

Dietrich: Ortaçağ Almanlarının Bern dediği kentlerden Verona’yı başkent edinmiş Han; ülkesinden ayrılmak zorunda kalmış, Attila’nın sarayına sığınmıştır ve onun bağımlısıdır.
Hildebrand: Dietrich ‘in yaşlanmış eğitmeni; Wolfhart’ın dayısı. Kriemhild” in sırf Hagen’a kini uğruna yol açtığı olaylar sonucunda, yeğeni de aralarında olmak üzere, binlerce insanın ölmesinden dolayı duyduğu hınçla destanın en sonunda Kriemhild’i öldürür.

Iring: Attila’nın askeri. Burgund Bey’leriyle teke tek dövüşür, Hagen tarafından öldürülür.
Siegfried, bir şölende Kriemhild’i görür ve ona âşık olur. Onun gönlüne girmeyi başarır. Dillere destan bir düğün yaparlar. Siegfried Saksonlarla savaşır büyük başarılar kazanır. Halkın saygısını kazanır. Burgund beyleri arasında en önde görülür. Bir gün eşi Kriemhild, kendi yengesini herkesin önünde yapılan bir ağız dalaşında küçük düşürür. Ağabeyi Hagen bu durumu hazmedemez. Kendi eşinin öcünü almak ve Siegfried’in Burgund Hanlarına üstünlüğüne son vermek isteyen Hagen, Gunther Han ile bir olur, Siegfried’in ölümüyle bitecek bir tuzak hazırlar. Hagen, Siegfried’i bir av şöleninde kaynaktan su içmekteyken arkasından mızraklayarak öldürür.

Kriemhild eşinin kardeşleri tarafından öldürülmesini hazmedemez, bu acıya dayanamaz. Burgund bölgesini terk eder. Yüreği intikam ateşiyle doludur. Attila(Etzel Han) ile tanışır. Attila’nın eşi yeni ölmüştür. Attila, eşininin acısını Kriemhild ile sarar. Evlenirler ve bir çocukları olur ama kardeşlerinin yaptığını unutamaz bir türlü.

Kriemhild’in içi intikam ateşiyle doludur. Aradan yıllar geçmiştir ama bu ateş daha da alevlenmiştir. Özellikle Hagen’i öldürmek ister. Onları Attila’nın sarayına davet ettirip bir entrika ile öldürtmek ister. Böylece intikamını alacaktır. Attila’nın bundan haberi yoktur. Attila’dan kardeşlerini sarayına davet etmesini ister. Attila kabul eder, hemen ulaklarını Burdung Beylerine yollar.

Yoğun tartışmalardan sonra kardeşlerinin onları barışmak için çağırdığını düşünerek yola çıkarlar ama bir sürü silahlı adamı yanlarına alırlar. Hun ülkesinde konaklayacakları misafirhaneye getirilirler. Kriemhield onlara tuzak kurmuştur. Irang denen Hun askeri Hagen’in yanına gelip senin bahadırlığını çok methettiler çık karşıma, der. Hagen ilk başta karşılık vermek istemese de savaşmaya mecbur kalır ve Irang’ı öldürür. Bunu duyan ünlü komutan Dietrich ve askerleri misafirhaneyi kuşatır. Teslim olmalarını ister. Teslim olur gibi yapıp Attila’nın yanına gelirler, o sıra Hagen Attila’nın küçük oğlunu bir kılıç darbesiyle öldürür. Çok şiddetli çatışmalar olur, bir sürü bahadır ölür ve sonunda

Dietrich Hagen ve Gunther’i esir alır ve Kriemhild’e getirir
Dietrich esir aldığı Hagen ve Gunther ‘e onlara zarar verilmeyeceği konusunda söz verir ama Kriemhild farklı düşünmektedir. Kriemhild, Hagen’den eşinden aldıkları hazineyi ve eşinin kılıcını ister. Hagen bu sorusuna gülerek cevap verir. Kriemhild Dietrich’e verdiği sözü tutmaz, zindana gelip ağabeylerini öldürür.

Hildebrand yeğenini ve birçok arkadaşını bu çarpışmalarda yitirmiştir. Bir intikam için bu kadar yiğidin ölmesini bir türlü kabul edemez.

« Mevlana Celaleddin-i RumiAdlar (isimler) »

Alt Kategoriler:PDF

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır