yönetmen ne yapar / Yönetmen Nasıl Olunur, Aranan Özellikler Nelerdir? | funduszeue.info

Yönetmen Ne Yapar

yönetmen ne yapar

kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

Görüntü Yönetmeninin Sorumlulukları

Ülkemizde görüntü yönetmeninin sorumluluk sınırlarının ve çektiği filme yaratıcı katkılarının hala tam olarak anlaşılamadığını üzülerek görmekteyim. Yıllardır bu konuda çevremi aydınlatmaya çalıştım ve çok sayıda yazı yazdım. Aşağıda yine mesleğimin püf noktaları ile ilgili bir yazı bulacaksınız.

Görüntü yönetmeni kimdir? Ne yapar?
Yönetmen, görüntü yönetmeni ve sanat yönetmeni filmin yaratıcı üç önemli kişisidir. Bu kişiler zanaatkâr değil, her biri kendi alanında çalışan sanatçılardır. Eğer filmin senaristi filmin yönetmeni değil de bir başka kişi ise, o da ana yaratıcı ekip içinde yerini alır. Doğal olarak bu yaratıcı sanatçıların başında projenin ana orkestra şefi, yönetmen gelmektedir. Tabii ki makyaj ve müzik de başlı başına yaratıcılık gerektiren unsurlardır. Ama film hayal mahsulü bir senaryo olmaktan çıkıp elle tutulur, görünür bir eser haline öncelikle, bu üç sanatçı ile gelir. Görüntü yönetmeni, filmin yönetmeninin en önemli yardımcısıdır.

Görüntü yönetmeninin sanatını icra ederken kullandığı en önemli iki unsur aydınlatma ve kompozisyondur. Işık görüntü yönetmenini fırçası, boyasıdır.

Görüntü yönetmeni senaryo üzerinde çekimler başlamadan çok önce çalışmaya başlar. Yönetmenin hayal ettiği dünyayı, teknik bilgisini ve yaratıcılığını kullanarak perdeye aktaran tek sorumlu kişi olduğu için, yönetmenle büyük bir uyum içinde çalışır. Yorum konusunda yanlışlara sebep vermemek için birbirlerini anlamaya çalışırlar. Görüntü yönetmeni, yönetmen ve sanat yönetmeni ile filmin mekânlarını belirlemek için mekân gezilerine katılır, güneşin yönüne göre çekim saatlerinin planlanmasına yardımcı olur. Yapılacak dekorların ışık yönlerine karar verir. Pencere yerleri ve dekorda kullanılacak doğal ışık malzemeleri konusunda sanat yönetmenine önerilerde bulunur.
Görüntü yönetmeni senaryoyu birkaç kez daha gözden geçirip, kullanacağı ışık malzemesinin ve kamera malzemesinin listelerini çıkarır. Kamera vinci, kamera arabası, çok geniş ya da çok uzun odaklı özel objektiflerin hangi sahnelerde kullanılacağını belirtir. Çalışacağı teknik ekip konusunda yapımcıya önerilerde bulunur. Özellikle kendisinin en önemli yardımcıları olan birinci kamera asistanı ve ışık şefini belirler. Görüntü yönetmeni temin edilecek ışık malzemesi ve aksesuarlarını ışık şefine bildirir. Birinci kamera asistanı ise bu sırada kendi yardımcılarını belirleyerek kamera malzemesinin hazırlanması ve kamera testleri ile uğraşır.
Görüntü yönetmeni kesinleşmiş mekânları bir kere de ışık şefi ile gezer. Bu ışık şefinin mekândaki zorlukları ve sorunları görmesi açısından çok önemlidir. Bu gezide jeneratör kamyonunun park edeceği yerler, kablo uzunlukları, mekândan elektrik alınacaksa ana elektrik panosunun yerleri, ışık ekibinin kullanacağı merdivenlerin uzunlukları ve sayısı ışık şefi tarafından tespit edilir. Ayrıca görüntü yönetmeni büyük ışık vinçleri kullanmaya karar vermişse istediği ışık açısına göre bunları koymak istediği yerleri ışık şefine gösterir. Film çekimleri başlamadan önce her şey netleştirilir. Görüldüğü gibi ışık ile ilgili yaratıcı anlamdaki tüm kararlar görüntü yönetmeni tarafından alınır. Görüntü yönetmeni zaman zaman ışık şefinin görüşünü alabilir ama bu karar verme ve uygulama yetkisinin ışık şefine geçtiği anlamına asla gelmez! Bu yönetmenin asistanına, montajcısına fikrini sorması gibi bir şeydir.
Görüntü yönetmeni çekimlerde kullanacağı negatif filme, hatta filmin gösterim kopyalarının basılacağı pozitife de karar verir.

Çekim sırasındaki durum:
Çekeceği her sahne Görüntü yönetmeninin önüne açtığı boş beyaz bir sayfadır. Bu sayfayı ışıkla, gölgeyle boyar, ışık ve kamera filtreleri ile zenginleştirir. Bu sebeple bir sahnenin çekimine başlanacağı zaman yönetmen ve görüntü yönetmeni çekim mekânında oyuncularla makyajsız kostümsüz teknik prova yapar. Bu sırada görüntü yönetmeni ışık yönünü yerlerini, ışıkların gücünü belirler. Onu bir gölge gibi takip eden ışık şefine gerekli talimatları verir.
Teknik prova sırasında kamera yerleri ve kullanılacak objektifler ve kamera hareketleri de belirlenir. Oyuncular makyaj ve kostüm için gönderilir. Böylece görüntü yönetmeni için zor ama bir o kadar da zevkli, yaratma süreci başlamış olur. Kendi talimatları doğrultusunda yerleştirilen ışıkları denetler. Işık ölçüm aletleri ile ışıkların gücünü rengini ayarlar. Bu cihazları ışığı yaratan kişi olarak sadece görüntü yönetmeni kullanır. Işık ölçüm aletlerinin kullanımı yoruma açıktır. Başka bir deyişle; Işığın tasarlanışı ve ölçümü matematiksel formüllere bağlı değildir,(eğer öyle olsa idi dünyanın her yerindeki binlerce görüntü yönetmeninin bir sahneyi aydınlatırken aldığı sonuç ve çekilen sahneler ışık olarak aynı olurdu.)
Bu sebeple kullanılan negatifin, basılacağı pozitifin özelliklerine, sahnenin içinde yer alan objelerin parlaklığına hatta oyuncuların cilt yapısına göre, bu ışık ölçüm aletlerini yorumlayan ve elde edilecek sonuçtan tek sorumlu olan kişi görüntü yönetmenidir. Çekim sırasında ne yönetmen, ne yapımcı, ne oyuncular, ne de ışık şefi, aylar sonra gösterim kopyalarına yansıyacak sonucu tahmin edemez. (böyle bir zorunlulukları da yoktur zaten!)

Çekimden sonraki durum:
Filmin çekimleri bittikten sonra ciddi ve sorumluluk sahibi bir görüntü yönetmeninin işi bitmez. Yönetmen filmin montajını, ses ve miksajını bitirdikten sonra sıra tekrar görüntü yönetmenine gelir. gösterim kopyalarının basılacağı laboratuarda filmin montajlanmış negatifini renk analizörü denen bir makineye takarak, bu cihazı kullanan renk programcısı (colorist, colour timer) ile beraber, filmi oluşturan yüzlerce planı tek tek geçer, o planların renklerini tonlarını, koyuluk ve açıklıklarını, bir önceki ve bir sonraki planı da göz önünde bulundurarak ayarlarlar, baskı değerlerini belirlerler. O negatifi pozlayan, ışığı tasarlayan, çekim sırasında ışıkların önünde ve kamerada çeşitli filtreler kullanan kişi görüntü yönetmeni olduğundan, bu son kararların alındığı ve son rötuşların yapıldığı yaratım aşamasında da laboratuarda görevinin başındadır. Eğer orada olmazsa renk programcısı çekimi göz önünde bulunduramayacağından kendine göre teknik olarak doğru bir iş yapmaya çalışır, çekim sırasında görüntü yönetmenin yaptığı efektler kaybolabilir, olaya farklı bir yorum gelir.(bir ay ışığı maviliği hata sanılıp beyaz hale getirilebilir, gün batımı kırmızılığı da aynı akıbete uğrayabilir!) Bundan dolayı renk programcısını suçlayamayız. Görüntü yönetmeni bu aşamada kesinlikle görevinin başında olmalıdır. Renk programı denilen bu aşamada belli sınırlar dahilinde çekimdeki parlak bir ışık koyu, daha parlak, yada farklı bir renge dönüştürülebilir.

Görüntü yönetmeninin işi burada bitiyor mu?
Hayır. Bilinçli, modern bir yapımcı görüntü yönetmenini televizyon gösterimi ve gelecekteki DVD basımı için gerekli olan Telesine işlemi için bir kez daha arar. Telesine işlemi filmin video banda aktarılmasından ibarettir. Bu aktarım sırasında aynen renk programında olduğu gibi plan plan düzeltme, ya da tümden bir ayar mümkündür. Filmin sinemalar için basılan kopyası televizyon için çok kontrast olacağından genellikle negatiften telesine yapılır, bu da plan plan ayar anlamına gelir. Sinema kopyalarında elde edilen renkler tonlar, koyuluk ve açıklıklar, telesine aşamasında bambaşka bir hal alabilir, bu sebeple görüntü yönetmeni imza attığı eser için bir kez daha ekran başına oturur, telesine operatörü arkadaşını yönlendirir.

Peki bu arada filmin yönetmeni ne yapıyor diye düşünebilirsiniz. Tabii ki Filmin ana yaratıcısı olan yönetmen tüm bu aşamaların sonuçlarını denetler görüntü yönetmeni ile çıkan sonuçları izler görüşünü belirtir. Ama filme başlamadan önce görüntü yönetmenine hayal ettiklerini aktarıp ondan yorumu konusunda emin olduktan sonra ayrı bir teknik bilgi ve beceri gerektiren yukarıdaki işleri onun yaratıcılığına bırakır.

Tüm bunlardan da anlaşılacağı üzere bitmiş bir filmin gösterim kopyalarına yansıyan final aydınlatma; sette lambaların yerlerine koyulmasından ibaret değildir, zincirin birçok halkasının eksiksiz ve doğru olması ile elde edilmektedir. Tüm bu halkaları bilen ve denetleyen tek yaratıcı kişi görüntü yönetmenidir. Bir orkestrayı yöneten birkaç şef, bir filmi yöneten birkaç yönetmen olamayacağı gibi, bir filmin ışığından ve görüntülerinden sorumlu birkaç yaratıcı olamaz!

Işık şefinin durumu:
Işık şefi görüntü yönetmeninin en önemli yardımcılarından birisidir. İyi bir ışık şefi öncelikle görüntü yönetmeninin talep ettiği ışık malzemesini ve aksesuarları iyi tanıyıp kullanabilecek beceriye sahip olabilmeli, onun talimatlarını doğru şekilde uygulayabilmelidir. Tüm bu malzemelerin ekip ve oyuncular açısından herhangi bir tehlikeye yol açmayacak şekilde kullanılmasından yerlerine asılmasından ışık şefi sorumludur. Ayrıca kendi belirlediği ışık asistanları da, hızlı, seri ve emniyeti elden bırakmadan çalışabilmeli, ışık ekibinde en az bir kişi de elektrik konusunda yeterli bilgiye sahip olmalı, tüm elektrik bağlantılarını emniyetli bir şekilde yapabilmelidir.
Işık şefi jeneratörün doğru yere yerleştirilmesinden, jeneratörle çekim seti arasındaki kablo mesafelerinin doğru hesaplanıp, çekimde yakılan lambaların teknik olarak hatasız çalışmasından, jeneratörün frekansının sık sık kontrol edilerek istenen sınırlarda tutulmasından da sorumludur.

Görüntü yönetmeninin direktifleriyle ışık hazırlandıktan sonra çekime geçildiğinde, görüntü yönetmeni kamera ve çekimle uğraştığından, iyi bir ışık şefi çekimi takip ederek, ışık önünde yanıp rengi değişen bir ışık filtresini, bir oyuncu veya başka birisi tarafından yanlışlıkla çarpılıp yönü değişen bir lambayı veya herhangi bir sebepten sönen bir ışığı fark edebilmeli görüntü yönetmeninin uyarmasına fırsat bırakmadan gerekli değişiklikleri yapıp her şeyi eski haline getirebilmelidir.

Görüntü yönetmenin direktifleri ile istenen ışık efektlerinin koordineli bir şekilde uygulanmasından yine ışık şefi sorumludur. (Bir lambanın istendiği anda ağır ağır sönmesi aynı anda bir diğerinin yanması vb.)

Görüldüğü gibi ışık şefi, aynen birinci kamera asistanı gibi görüntü yönetmeninin en önemli yardımcısıdır. Bu sebeple ışık şefinin önemi görüntü yönetmeni için çok büyüktür. Bu yüzden, Dünyada ve Ülkemizde görüntü yönetmenleri alıştıkları ışık şefleri ile çalışmaya özen gösterirler.
Işık şefi işinin erbabı bir zanaatkârdır, ama ışığı yaratan, tasarlayan sanatçı görüntü yönetmenidir. Işık şefinin yukarıdaki çalışmalarını bitmiş filmi izleyerek değerlendirmeniz mümkün değildir, nasıl, bir kamera asistanının kamerayı hazırlayışını, filmleri kameraya takışını, bir set amirinin seti hazırlayışını gerekli yerlere takozlar koyup fon bezleri asmasını, kamera arabasını itmesini, bir vinç operatörünün vinci ne kadar seri hazırlayıp iyi kullandığını anlayamayacağınız gibi. Tüm bu elemanlar ve daha sayamadığımız birçok kişi filmi oluşturan değerli teknisyenlerdir. Filme katkıları tartışılamaz.
Sinema literatüründe görüntü yönetmenine Director of Photography, Cinematographer, Lighting Cameraman denmektedir. Hatta görüntü yönetmenleri sanatlarını icra ettikleri ana unsur olan aydınlatma ile o kadar yoğun meşgul olmaktadırlar ki, çekimde kamerayı bir başka kişi kullanmaktadır. Yine görüntü yönetmenine bağlı olarak çalışan bu kişiye kamera operatörü (camera operator) denmektedir. Bizdeki ışık şefinin, sinema literatüründeki adı şef elektrikçi anlamına gelen Gaffer’dir.
İlk filmini çekmekte olan bir görüntü yönetmeni, deneyimli bir ışık şefinin önerilerinden yararlanabilir, fakat negatifi pozlayan ışığı yorumlayan yukarıdaki çalışmalardan sorumlu tek beyin, ilk filmi de olsa ’inci filmi de olsa yine o görüntü yönetmenidir. Sette ışıkları yerlerine koyup yakmak ışık çalışmasının küçük bir kısmını kapsamaktadır. Kaldı ki; bu yerleri yükseklikleri, ışığın gücünü yine görüntü yönetmeni belirlemektedir. İşin asıl yaratıcı, riskli ve zor kısmı ışığın gücünün renklerinin ölçülüp yorumlanıp negatife geçmesi ve çekimden sonraki uzun zorlu aşamalardır.

Neden kafamız karışıyor?
Işık şefi ve görüntü yönetmeninin sorumluluk alanlarının karıştırılmasının ana sebebi Bazı eski yapımlarındaki bozuk çalışma düzenine dayanmaktadır. Eski Siyah beyaz dönemde filmler uzun sürelerde titiz bir çalışma ile, stüdyolarda, hatta sesli olarak çekilirmiş. Biz bu dönemden bahsetmiyoruz. Daha sonra film çekim süreleri kısalmış, ucuzcu zihniyet özensiz ve hızlı çalışma tarzını da beraberinde getirmiş. Filmler sesli çekilmez olmuş.
Senaryoların sete zor yetiştiği, hatta sette yazıldığı, çekime birkaç gün kala ekiplerin kurulup herkesin birbirinden bihaber film çektiği dönemde kamerası olan kameramanlar ne yazık ki görüntü yönetmenliği vasıfları için değil sanki kameraları için filme çağrılır duruma gelmiş, ışık malzemesi satın almış ışıkçılar da malzemeleri ile birlikte ellerinde olanlarla film ekiplerinde yer almışlar.

Bırakın yaratıcı anlamda ışık çalışmasını, sadece görüntü çıkacak şekilde teknik anlamda ışık yapılıp hızlı çalışılır olmuş. Böyle bir durumda görüntü yönetmeninin yaratıcı katkısı olamadığı için, bazı ışıkçılar usta çırak ilişkisi ile öğrendiklerini, lambaları yerlerine koyup yakarak ve sadece teknik anlamda ışık yaparak ve bazen de gerçek görüntü yönetmenliğinin farkında olmayan deneyimsiz görüntü yönetmenlerinden, ortalığı boş buldukları için yetkiyi alarak, çalışmaya başlamışlar. (Hepimizin çok iyi tanıdığı, değerli ve emektar görüntü yönetmenlerimizi kastetmiyoruz)

Tüm dünyada görüntü yönetmeninin sorumlulukları bu şekilde belirlenmiştir. Ülkemizde de sorumluluk sahibi ve bilinçli görüntü yönetmenleri, yukarıda özetlemeye çalıştığımız şekilde çalışmaktadır. Bu çalışma tarzı sayesinde filmlerimiz son yıllarda görsel ve teknik anlamda dünya standartlarını yakalamaya başlamıştır.


Uğur İçbak
Görüntü Yönetmeni




Y&#;netici / Y&#;netmen Nedir?

Y&#;netici/Y&#;netmen Ne Demek?

Yönetici nedir,sorusunun yanıtı işçi ve işveren kesimi tarafından merak edilir. Yönetici ve yönetmen kavramlarının her bir istihdam alanında farklı iş gruplarından ve farklı sektörlerden sorumlu tutulmaları, kavramın genişliğini ve zihinlerde soru işareti uyandıran yapısını desteklemektedir. Bu bağlamda yönetici kimdir, yönetmen nedir sorularının yanıtı için iş kolunun görev ve sorumlulukları detaylıca incelenmelidir.

Y&#;netici / Y&#;netmen Ne iş Yapar? G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Yönetmen kimdir sorusunun kısa yanıtı için, belirli bir iş kolunda, ilgili işin yapılması sürecini yönetmek için görevlendirilmiş olan ve görevi dahilinde kendisine bağlı elemanlardan sorumlu tutulan kişidir, denilebilir. Yönetici kime denir sorusunun cevabı; üretim veya hizmet gerçekleştirmek için faaliyet yürüten şirketlerin ya da kurumların, üretim faktörlerini bir araya getirmek ve işi koordine etmek ile görevlendirdiği kişi, şeklinde verilir. Yönetici/yönetmen olan kişiler yönetme ve liderlik özelliklerini barındırıyor olmalı ve yönetmekle görevli oldukları çalışanların yönlendirilmesi noktasında etkin faaliyet göstermelidir. Yönetmen kime denir sorusunun cevabı tanımsal bazda verilmiştir. Bu noktada karşımıza çıkan diğer önemli soru da yönetici ne iş yapar olur. Yönetici/yönetmen, yönetme işini yerine getiren bir diğer ifade ile yönetme faaliyetinde bulunan kişi olarak tanımlanabilir. Yönetme işi; çalışanların, görevleri doğrultusunda çalışmaya yönlendirilmesi faaliyetini içermektedir. İfade edilen yönlendirme görevine ek olarak yönetici/yönetmen olanların yaptığı işler arasında, görevlendirme sonrası ilgili görevin yerine getirilip getirilmediğinin kontrolünün sağlanması ve herhangi bir eksiklik varsa çalışanların uyarılarak hata ya da noksan olarak değerlendirilebilecek unsurların değiştirilmesi yer alır. Yönetici/yönetmenler, işini görev aldıkları şirketin bir çalışanı olarak ifa edebilecekken aynı işi bir şirkete bağlı olmadan yapabilirler. İlgili kişiler şirketlere danışmanlık faaliyetinde bulunurcasına dışarıdan yöneticilik hizmeti sunmaktadır. 

Y&#;netici/Y&#;netmen Olmak İ&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Yönetmen olmak için ne yapmalı sorusuna yanıt olarak ilk etapta eğitim seviyesinin yeterli olması gerekir denilebilir. İş ilanlarının temel çıkış noktası olan eğitim seviyesi yeterli görülmediği taktirde kişilerin yetkinlikleri ve bilgi düzeyleri değerlendirilmeye alınmamakta, ilk olarak yeterli eğitim şartı aranmaktadır. Buradan hareketle temel bazda başvuru ilanının gerektirdiği ölçüde eğitim seviyesine sahip olunması gerekmektedir. Yönetici/yönetmen olmak, çalışma hayatında olan ya da çalışma hayatına girmek isteyen kişilerin hedeflediği üst makam olarak ifade edilebilir. İlgili makamı talep eden kişi sayısı çok olmakla birlikte ilgili alan arzı daha kısıtlıdır. Bu nedenle tercih edilecek yönetici/yönetmen adaylarının özellikleri daha ayırt edici olmalıdır. Yönetici/yönetmen olan kişiler hangi eğitime sahip olmalıdır sorusunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte genel olarak belirli bölümlerden mezuniyet şartı görülür. İlgili bölümler incelendiği takdirde bölümlerin, ekonomi temelinde konuşlandığı söylenebilir. Bu durumun temel nedeni şirketlerin kar elde etme amacından hareketle işleyiş göstermeleridir. Bu nedenle yönetici/yönetmen olmak için tercih sebebi olarak değerlendirilecek bölümler; İşletme / İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği olarak sayılabilir. Ancak ilgili bölümlere ek olarak şirketin yapısı ve çalışma alanı doğrultusunda farklı bölüm mezunlarının talep edilmesi de muhtemel olarak değerlendirilebilir. Belirli departmanlar için mezun olunması talep edilen bölüm değişir.

Y&#;netici/Y&#;netmen Olmak İ&#;in Gereken Şartlar Nelerdir?

Yönetici/yönetmenlik faaliyetlerini yürüten çalışanlar, yönetmen sorumlulukları çerçevesindeki görevleri yerine getirmek zorundadır. İlgili sorumluluklar ve yönetici olmak için gereken evraklar nedir sorusunun cevabı yönetici/yönetmen olmak isteyen kişiler tarafından merak edilir. Yöneticilik pozisyonuna başvuru gerçekleştirecek ve şirketin alanına uygun eğitime sahip kişilerin, yönetici iş ilanı aramadan önce yönetici/yönetmen statüsü kazanması için hazırlaması gereken evrak vardır. İlgili evrak, iş başvurusunda bulunacak kişiler tarafından temin edilmelidir. İlgili evrak, zorunlu evrak ve işletme sahibi ya da işe alım faaliyetinde bulunacak olan insan kaynakları müdürünün gerekli gördüğü evrak olarak ifade edilmelidir. Ana evrak, ilgili alana hitap eden bir bölümün mezunu olunduğunu ispatlayan bir lisans diploması ve tercihen yüksek lisans ve doktora diploması yer almaktadır. İlgili diplomanın yanı sıra İngilizce seviyesine dair bir diploma ya da dil bilindiğine dair belge, başvuru yapacak kişiden talep edilebilir. İlgili ana belgelere ek olarak çalışma alanındaki yetkinliği ispat edecek sertifika belgeleri, ücretli ya da ücretsiz eğitim belgeleri ve önceden gerçekleştirildi ise projenin nüshası da işverene sunulabilecek belgeler arasındadır. Buradan hareketle yönetici olmak için ne yapmalı, sorusunun cevabı yönetmen iş ilanı seçeneklerinde belirtilen kriterler ile verilir. İlgili konuda birden fazla gereklilik unsuru yer almaktadır. İlanlarda belirtilen kriterler genellikle şu şekildedir:

  • Yönetici/yönetmen olmak için yönetime konu olan alanda uzman olabilecek nitelikte bilgi sahibi olmak gerekmektedir. 
  • Yönetici/yönetmen statüsünde başvuruda bulunacak kişilerin alanında eğitim görmüş olduklarına dair yüksek öğrenim belgesini ibraz etmeleri tercih sebebi olarak değerlendirilmektedir.
  • Yönetici statüsündeki kişilerin en az 1 yabancı dili ileri düzeyde biliyor olması gerekmektedir. Tercihen İngilizce bilen adaylar aranır. İngilizce seviyesini gösteren TOEFL veya IELTS sonucu talep edilir. 
  • Yöneticilik statüsünde istihdam edilmek isteyen kişilerin kişisel özelliklerinin de yöneticilik/yönetmenlik rolüne uygun olması tercih sebebidir. 

Yönetici statüsünde adaylardan istenen ilgili özellikleri ise şu şekilde listeleyebiliriz: 

  • Liderlik vasfına sahip olmak,
  • Karar alabilme ve kriz durumlarında sulh bir ruh halinde tercih yapabilme yeteneğine sahip olmak,
  • Karar verme akabinde sorumluluk bilincinde muhtemel sonuçları karşılayabiliyor olmak,
  • Şeffaflık kavramını ilke edinmiş olmak,
  • İletişim ve ikna becerisine sahip olmak,
  • Güvenilirliği yöneticilik gereği olarak benimsemiş olmak,
  • Çalışanların beklentilerini göz önünde bulundurarak şirket hedeflerini değerlendirmek,
  • Hedef ve amaçları belirleyerek programlı bir çalışma ortamı benimsemek,
  • Empati duygusuna sahip olmak,
  • Kibirden uzak, takdir ve teşekküre yakın olmak,
  • Bulunduğu makamın gerekliliklerini yerine getirmenin yanı sıra yeni fikirler ile ilerleme göstermek.

Y&#;netici/Y&#;netmen İşe Alım Şartları Nelerdir?

Yönetici / yönetmen işe alım şartları, firmaya bağlı olarak farklılık gösterir. Her firma yapmış olduğu işin çerçevesi ve gerektirdiklerini göz önünde bulundurması akabinde gerekli gördüğü ölçekleri karşılayacak şekilde işe alım şartları belirlemekte ve ilan metnini bu ölçütler doğrultusunda dizayn etmektedir. Şirketler; üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezuniyet belgesi ve belirli yetkinlik sertifikaları talep eder. Bunun yanı sıra yönetici/yönetmen olma şartları arasında birtakım özellikler bulunur. İşverenler; iletişim becerisi yüksek, çözüm odaklı, koordinasyon becerisi gelişmiş ve analitik düşünebilen kişileri tercih eder. Yönetici/yönetmen olmak birden fazla gerekliliği ve yüksek sorumluluğu kişilere yüklemektedir. Bu bağlamda yöneticilerin kazancı diğer personellere kıyasla yüksek olur. Yönetici maaşı belirlenirken ifade edilen mesleki ve kişisel yeterlilikler dikkate alınır. Yöneticinin yeterlilikleri ve işin getirdiği sorumluluklar çerçevesinde maaş belirlenir. Firmaya bağlı olarak da yönetmen maaşı farklılık gösterir. Firmanın maaş politikası, sektörü ve iş hacmi yönetici maaşını etkiler. Yönetici olarak görev yapmak isteyen adaylar, tüm ilanlar için funduszeue.info'i kullanabilir. Farklı şehirlere yönelik iş ilanları yönetici seçeneklerine funduszeue.info üzerinden ulaşılabilir. Ankara, Bursa, İzmir ya da iş ilanları İstanbul yönetici listesi değerlendirilebilir. Ayrıca adaylar, bulunduğu şehre göre filtreleme yaparak, yakınındaki firmalar tarafından verilen yönetici iş ilanlarını listeleyebilir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası