paraf ve imza farkı / Hukukda İmza - Hukuki İncelemeler Kütüphanesi

Paraf Ve Imza Farkı

paraf ve imza farkı

Paraf atmak nedir, ne demektir?

İçindekiler

Paraf Atmak Nedir?

Genellikle memuriyette karıştırılan paraf ile imza, tamamıyla ayrı şeylerdir. İmzanın sorumluluğu parafa göre daha büyük olduğundan imza herkese özeldir. Parafın en büyük özelliği ise bağlayıcı olmamasıdır.

Paraf atmak nedir sorusuyla başlarsak; paraf, sadece adın ya da adın ile soyadının baş harfleri ile oluşan ‘Okudum, gördüm, anladım, onaylıyorum’ gibi cümlelerin altına atılan işarettir. Parafın hiçbir hukuki sorumluluğu yoktur sadece yukarıdakiler gibi kontrol için kullanılmaktadır. Lakin imza tamamıyla hukuki sorumluluğu olup tüm sorumlulukları da üstüne almaktır. Bilinmeyen belgelere, metinlere paraf attığınızda hiçbir sıkıntı çıkmaz ama imza atarsanız ileride bir sorun olduğunda tüm sorumluluk size aittir. Paraflamayı genellikle; toplantıya katılanlar, öğretmenler ya da bir gruba ait üyeler atar.



Paraf İle İmza Arasındaki Fark Nelerdir?

Paraf ile imza arasında keskin dönüşler vardır. Bu nedenle ikisi ayrı kelimelerden oluşmaktadır. İki kelimenin kırmızı çizgisi bulunmaktadır. Paraf ile imza arasındaki farklar şunlardır;

  • Paraf genellikle formalite işlemlerinde kullanılır. ‘Bilgim var, gördüm, onayladım’ gibi. Lakin imzanın hükmü kesindir. Resmi evraklarda ve ticari işlerde imza kullanılır.
  • Paraf atmanın hiçbir hukuksal sorumluluğu yoktur. İleride başınıza bu kağıtla iş gelirse size suç bulamazlar. Çünkü sadece ya adınız ya da adınız ile soyadınızın baş harfleri yazar. Sizin yerinize başkası da atmış olabilir. Lakin, imza tamamıyla özel ve kişiye ait olduğundan hukuksal sorumluluğu bulunmaktadır. Bir kağıda imza atmadan önce 2 kere düşünün.
  • Paraf çok açıktır. Ad-soyad, soyad-ad, baş harfler harflerden oluşur. Lakin imza biraz daha zor ve karıştır.
  • Paraf atmak bazı belgelerde zorunlu değildir. Lakin banka işlemleri, devlet dairelerinde imza atılması zorunludur.

Bu yazımızda faturaya, çeke paraf atmak nedir, hukukta yeri nedir, imza yerine geçer mi, para atmak anlamı ile paraf atmanın sorumluluğu ve paraf nasıl atılır hakkında bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.


DİĞER PARAF HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

funduszeue.info, paraf konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle funduszeue.info'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. funduszeue.info'dan yapılan paraf duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

Paraf Nedir? İmza İle Paraf Arasındaki Farklar Nelerdir?

 
İmza, hukuki sorumluluğu olan, kişiye özel bir işaretlemedir.  Hukuki bir sorumluluğu olduğu için de son derece önemlidir. Bilmediğimiz yerlere, evraklara, kağıtlara atılmamalıdır. Taklitçiliği bile yapılabildiği için imza konusu çok ciddi bir konudur. İmzalar, tüm resmi işlerde, resmi evraklarda, ticari işlerde kullanılmaktadır. Gördüm, okudum, tarafımca onaylanmıştır, hukuki her türlü yetki verilmiş ve sorumluluğu bana aittir demektir kısaca.

Parafise, hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan bir işarettir. Belgeyi veya metni gördüm, okudum anlamına gelir. Bu konuyla ilgili aklıma gelen en somut örnek ise, genelde ödev kontrolü yapan hocaların/öğretmenlerin kitap veya defterler üzerine bıraktıkları işarettir. İmzanın bir küçüğü veya kağıt üzerinde bırakılan bir iz de diyebiliriz. Hukuki bir sorumluluğu yoktur. Sadece okudum, gördüm, bilgim dahilinde olan konu anlamı verir.

Paraf ve İmza Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yukarıdaki her iki tanımlamayı da ayrı ayrı, dikkatlice okuduysanız gerekli farkları anlamışsınızdır.

1)İmza atmak daha ciddi bir iştir ve hukuki sorumluluğu vardır. İmza atılan yerlere dikkat edilmeli, ilerde başınıza başka işler açmayacağına emin olduğunuz yerlere imza atmalısınız.
Parafta ise öyle bir sorumluluk yoktur. İmza atmak istemediğiniz veya imza atmanın mecburi ve gerekli olmadığı her yerde kullabilirsiniz.

2)Paraf, sadece adınız veya soyadınızın baş harfinden oluşur.
İmza ise, biraz daha karmaşıktır. Zaten taklit edilmemesi için de öyle olması gerekiyor. Bazen ad-soyad, bazen sadece ad veya soyadın baş harfi. Bazen ise sadece adın baş harfi-soyaddan oluşur. Kimileri ise kafasına göre bir şeyler karalar. İmzaya en güzel örnek ise Mustafa Kemal Atütürk'ün imzasıdır bence.

Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası
Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası


Daha fazlası için arama yapın :



Paraf nedir, nasıl atılır? Paraf imza yerine geçer mi?

Genellikle evrak işleri ile meşgul olan, onay ve makamı bulunan, aynı zamanda da imza yetkisi bulunan personel ve memurlar paraf atmak durumunda kalabilirler. Bunun yanı sıra devlet dairesinde ya da özel şirketlerde vatandaşların bazı işlemlerinin yürütülebilmesi adına belgelerine paraf attırmaları gerekebilir. Paraf ve imza hem birbirinden ayrı bir görünüme sahiptir hem de sorumluluk açısından birbirinden farklıdır. Bu bağlamda, paraf ve imzanın sorumluluklarının önemli ölçüde bir farka sahip olduğu belirtilebilir. Yani imzanın parafa göre büyük sorumlulukları mevcuttur.

PARAF NEDİR?

Paraf atmak ne demek merak edilen konular arasındadır. Paraf atmak çoğunlukla evrak işleri ile uğraşanlar arasında kullanılmaktadır. Özellikle memur ve öğretmenler bazı işlemleri onaylamak için paraf atma durumunda kalırlar.

PARAF NASIL ATILIR?

Paraf, imza yetkisi bulunmayan resmi kurumlarda görevli kişilerin sıklıkla attıkları bir işarettir. Onaylanması gereken bazı evraklara isim veya soy isimlerinin baş harfi ile işaret koyarlar. Paraf işareti "Gördüm, Onaylıyorum" anlamını taşır. Genellikle öğretmenler sınav kağıtlarını okuduktan sonra kağıdın altına imza yerine paraf atmayı tercih edebilirler. Bu şekilde sınav kağıdını okuduklarını onaylamış olduklarını gösterirler. Aynı şekilde banka çalışanları bazı sözleşmelerin altında paraf atarak onayladıklarını belirtirler. Böylelikle paraf nereye atılır sorusunun cevabını da vermiş olduk şimdi ise paraf imza yerine geçer mi konusuna değinelim.

PARAF İMZA YERİNE GEÇER Mİ?

Paraf resmi açıdan kabul görmez ve hukuki sorumluluğu bulunmaz, ancak imza hukuki bir sorumluluk taşımaktadır. Paraf yalnızca gördüm, okudum, onaylıyorum anlamlarını taşır, imza ise kişinin kendine has olduğundan imza atılan belgelerde sorun çıkmaması adına belgenin detaylı bir şekilde okunması ve imza atılması gerekir.

İmza ticarette, evraklarda ve resmi tüm işlemlerde kullanılmaktadır. Paraf atmanın herhangi bir zorunluluğu bulunmazken, imza sorumluluk taşıyan tüm işlemlerde atılmaktadır. Paraf yalnızca adınızın ve soyadınızın baş harfleri ile meydana gelir. Yani sizin yerinize başkasının atma ihtimali bulunur. Ancak imza söz konusu olduğunda durumlar ciddi noktalara taşınır.

Paraf nedir, nereye atılır? Paraf nasıl atılır, imza yerine geçer mi?

Evrakların onaylanması evrakın kullanılabilmesini sağlamaktadır. Onaylanmayan evraklar hiçbir yerde kullanılmaz ve hiçbir kurum tarafından da kabul edilmez. Onay işlemleri çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Bunlardan biri de son zamanlarda daha fazla yaygın hale gelen paraftır. Çoğunlukla düzenli evraklarla ilgilenen, evrak onaylaması gereken memur, yönetici ya da personel evraklara paraf atmayı tercih etmektedir. Bazen birinin adına vekilden bulunan ve imza yetkisi verilen kişi de imza taklit etmek yerine paraf atmayı tercih etmektedir.

Hem özel hem de devlet kurumlarında pek çok işlemin yapılabilmesi için evraklara paraf atılmaya devam edilmektedir. Genel görünüm olarak da paraf imzaya benzemez. Aynı zamanda sorumluluk bakımında da ikisi aynı şekilde değerlendirilmez. İmza sorumluluğu her zaman parafa göre daha fazladır. Biz de bu içeriğimizde paraf nedir, nereye atılır? Paraf nasıl atılır, imza yerine geçer mi? konularında ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte paraf ile ilgili tüm merak edilenler…

Paraf Nedir?

Gün geçtikçe daha fazla kullanılan paraf merak konusudur. Çok fazla kişi paraf nedir? diye merak etmektedir. Çok fazla evrak kişi yapanlar imza yerine onay vermek istedikleri durumlarda paraf atmaktadır. Memurlar ve öğretmenler bazı işlemlerin onaylanmasında parafı tercih etmektedir.

Paraf Nasıl Atılır?

Parafı ayırt etmek adına paraf nasıl atılır? Diye sorgulanmaktadır. Paraf imza konusunda yetki sahibi olmayan memurlar tarafından çok fazla kullanılmaktadır. Genellikle onay gerektiren belgelere ad ve soyadın baş harfi ile paraf işareti koyabilirler. Parafın “gördüm, onaylıyorum” anlamına geldiği düşünülmektedir. Çoğunlukla öğretmenler sınav kağıtlarını okuduktan sonra imzalarının yerine paraf atmaktadır. Bu durumda sınav kağıtlarının okunduğu belli olmaktadır. Kimi zamanda bankada çalışanlar da bazı sözleşmelerin altlarına paraf atıp onay vermektedir.

Paraf İmza Yerine Geçer mi?

Paraf çok fazla kişi tarafından çeşitli yerlerde kullanılan bir işarettir. Peki paraf imza yerine geçer mi? paraf imza yerine geçmez ve resmî kurumlar tarafından da kabul edilmez. Paraf sadece “gördüm, okudum ve onaylıyorum” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla paraf işlemi imza gibi değildir. Paraf ile imza aynı sorumluluğa sahip değildir. İmza resmi evrak niteliği taşımaktadır. Ancak paraf için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.

Paraf Nereye Atılır?

Paraf işlemi yapmak isteyenler ya da bir işaretin paraf olup olmadığını anlamak isteyenler mutlaka paraf nereye atılır? Diye merak etmektedir. Genellikle yazılı alanların sonlarına ve sol alt kısımlarına paraf atılabilir.

Paraf Atmak Ne Demek?

Paraf atmak ne demek? Diye çok fazla kişi merak etmektedir. Paraf tam olarak “okudum, anladım, gördüm ve onaylıyorum” anlamlarına gelen bir işarettir. Paraf kesinlikle imza yerine kullanılmaz ve geçerliliği yoktur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası