mühendislikte 300 bin barajı / Mühendislikte bin barajı kalkar mı ? | DonanımHaber Forum

Mühendislikte 300 Bin Barajı

mühendislikte 300 bin barajı

ÖSYM(Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından öğretmenlik bölümünü tercih edecek öğrencileri yakından ilgilendirecek önemli karar alındı. Bu yıl öğretmenlik bölümünü tercih edecek adaylar için bazı öğretmenlik bölümlerinde bin başarı sırası barajı uygulanmayacak.

&#;Üniversite adayları için, ilk kez yılında YÖK’ün “kalite” gerekçesiyle uygulamaya koyduğu başarı sırası barajı gündeme geldi. Baraj sırası barajı ilk yıl tıp ve hukuk fakültelerinde uygulamaya sokuldu, sonraki yıllarda mimarlık ve mühendislik fakülteleri bu başarı sırası barajı ile karşılaştı. Bu yıl baraja takılan ise öğretmenlik programları oldu. Önce TYT ile öğrenci alan tüm öğretmenlik programları AYT puanlarına geçti, ardından da başarı sırası barajı getirildi. YÖK’ün bu son kararına göre öğretmenlik programları için rehber ve psikolojik danışmanlık (PDR) da dahil olmak üzere getirilen baraj ilgili puan türünde en düşük bin oldu.

BARAJ ŞARTI OLMAYAN ÖĞRETMENLİK BÖLÜMLERİ

Öğretmenlik programına baraj sınırı getirilmesine karşın bazı öğretmenlik programlarından 4 tanesinde baraj şartı çok daha esnek. Baraj şartı olarak TYT de ilk kişi arasına girmenin yeterli olduğu öğretmenlik bölümlerini şunlar:

1)Beden eğitimi ve spor öğretmenliği

2)Engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği

3)Müzik öğretmenliği

4)Resim iş öğretmenliği.

Bu öğretmenlikleri tercih edebilmek için TYT sınavından bin barajını geçmiş olmak  yeterli olacak ve bu programlar özel yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapacak. Bu sınavlar  programı açan üniversiteler tarafından düzenlenip yerleştirmeleri de kendileri yapmaktadır. Ancak üniversiteye girecek olan adaylara bu konuda özel bir uyarı yapmak gerekirse, özel yetenek sınavlarına girebilmek için sınavda puan almak ve bin barajını geçmek yeterli ancak yükseköğretim kurumları isterlerse bu baraj puanları yükseltebilme durumu söz konusu olmaktadır. Bu yüzden hangi üniversiteye başvurmayı düşünüyorsanız taban puan olarak hangi puanı açıkladığını özellikle dikkate almalısınız.

Bu uygulama sayesinde bin barajına takılma sorunu yaşayacak olan adaylar 4 öğretmenlik programını tercih ederek “yeteneklerini” ortaya koyabilecekler.

Tercih Yapacak Öğrenciler İçin Baraj Genişletildi

- BARAJLARDA TERCİH YAPACAK ÖĞRENCİLER LEHİNE DÜZENLEME

- YÖK'TEN TERCİH YAPACAK ÖĞRENCİLER İÇİN GÜZEL HABER

- TERCİH YAPACAK ÖĞRENCİLER İÇİN BARAJ GENİŞLETİLDİ

- YÖK'TEN ÖĞRENCİ LEHİNE YENİ BİR KARAR: BARAJLAR GENİŞLETİLDİ

- TERCİH YAPACAK ÖĞRENCİLER DİKKAT: 'YÖK BARAJLARI ÖĞRENCİ LEHİNE GENİŞLETTİ'

 

Yeni YÖK olarak yükseköğretim sistemimizde eğitim-öğretimin niteliğinin arttırılmasına büyük önem atfediyor ve bu maksatla düzenlemeler gerçekleştiriyoruz. Konuyla ilgili paydaşlarımızın fikirlerini alarak yaptığımız bu düzenlemeler, eğitim-öğretim süreçlerimizin girdilerine, içeriklerine ve çıktılarına odaklanmaktadır.

Bu düzenlemeler kapsamında hatırlanacağı üzere meslek icrasına yönelik bazı programlara öğrenci kabulünde "başarı sırasına göre sınırlama" uygulaması başlatılmış ve ilk olarak Tıp ve Hukuk programlarında başarı sırası sınırları belirlenmiş ve ÖSYS'de uygulanmaya başlamıştır. Aynı bağlamda Mühendislik ve Mimarlık alanındaki programlar için başarı sırası sınırlaması ÖSYS'de, Öğretmenlik Programları için ise ÖSYS'de hayata geçirilmiştir. Bu uygulamalarımızın toplumun farklı kesimleri tarafından kabul görmüş olması, paydaşlarımızın bu uygulamayı tasvip etmiş olması, eğitim-öğretimin kalite çıtasını yükseltme yolunda attığımız bu adımın doğru bir adım olduğunu teyit etmiştir. Nitekim diğer bazı programlar için de aynı doğrultuda karar alınması noktasında gerek akademi camiamızın gerekse ilgili paydaşların talepleri kurulumuza intikal etmektedir.

Ülkemizin, her düzeyde nitelikli insan kaynağına ihtiyacı olduğu noktasından hareket ederek, ezberciliği değil, temel yeterlikleri önceleyen, sözel ve sayısal alanlarda muhakeme ve analizi öne çıkarmayı hedefleyen bir anlayışla ilk kez 'de gerçekleştirdiğimiz Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) sonuçları birkaç gün önce açıklanmıştır.

Açıklanan sınav sonuçları, kontenjanlar ve farklı puan türlerinde tercih hakkı kazanan öğrenci havuzunun genişlemiş olması durumu birlikte analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda öğrencilerimizin lehine olmak üzere önceki yıllarda yürürlüğe konulan bazı programlara ait başarı sırası sınırlamalarının kalite önceliğimizden sarfınazar edilmeksizin genişletilmesi uygun görülmüş ve ilgili programların tercih edilebilmesi için gerekli olan asgari başarı sıralaması sınırları bu yıl için aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

 

 

Program Türü

 

 

İlgili Puan Türü

 

 

Başarı Sırası

 

Hukuk programları

EA

En düşük bininci ()

Mühendislik programları*

SAY

En düşük bininci ()

Mimarlık programları

SAY

En düşük bininci ()

Tıp programları

SAY

En düşük 50 bininci ()

Öğretmenlik programları**

İlgili Puan Türünde

En düşük bininci ()

   

*: (Orman. Ziraat. Su Ürünleri Fakülteleri programlan ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programlan hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programlan dâhil)

**: (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil)

 

Kaynak : funduszeue.info

 

Mühendislik Barajı Üniversite ve Öğrencileri Nasıl Etkileyecek?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, tıp ve hukuktan sonra mühendislik fakültelerine de ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç en düşük başarı sırasının bin olacağını açıkladı.

'te en düşük başarı sırasının bin civarında olduğunu belirten uzmanlar, bu yıl barajın yaklaşık 12 bin öğrenciyi etkileyeceği düşüncesinde. Uzmanlar, belirlenen barajın bu bölümlere öğrenci alımında çok etkili olmayacağı belirterek, "ÖSYS kapsamında yapılan ilk yerleştirmelerde, mühendisliklere giren öğrencilerin en düşük başarı sırası bin ile 20 bin arasında değişiyor. Örneğin uzay mühendisliğine yerleşen en son öğrencinin başarı sırası 20 bin iken; tekstil, metalurji ve malzeme, matematik, kimya, jeoloji, gıda, enerji sistemleri gibi mühendislik alanlarına yerleşen en son öğrencinin başarı sırası barajı ise bin" diyor.

MF-4'TE BARAJI AŞAN YERLEŞİYOR

Eğitimciler, mühendisliklere getirilen başarı sırası barajının tıp ve hukuk fakültelerindeki kadar anlamlı olmayacağını savunuyor. Çünkü, mühendislik alanlarını yazan MF bölümündeki bin öğrencinin ancak bini bu bölümlere yerleşiyor. Bunun için de yapmaları gereken şey LYS'de soruların yüzde 20'sini yapmak. Yani tercih yapmak için gereken barajını geçen bir öğrenci mühendislik alanlarını yazabiliyordu, bu yıl da değişen çok fazla bir şey olmayacak. 'te bir mühendislik alanına en son yerleşen öğrencinin başarı sırası barajı bin iken, 'da bin olacak. Bu durumda da, eğitimcilere göre mühendisliklere getirilen başarı sırası barajı yaklaşık 12 bin öğrenciyi etkileyecek.

Devlet ve vakıf üniversitelerinde etkilenen bölümler

ÖSYM'nin, verilerine göre devlet üniversitelerindeki çevre, ağaç işleri ve endüstri, deniz ulaştırma işletme, enerji sistemleri, fizik, gemi makineleri işletme, gıda, imalat, jeofizik, jeoloji, kimya, kimya ve süreç, maden, makine ve imalat, malzeme bilimi, matematik, metalurji ve malzeme, petrol ve doğalgaz, peyzaj, tekstil ve yazılım mühendisliklerini etkiliyor. Bu bölümlere ÖSYS ilk yerleştirmeler kapsamında en son yerleşen öğrencinin başarı sırası bin ile bin arasında değişiyor.

Vakıf üniversitelerinde ise daha çok programın etkilendiği dikkat çekiyor. Bunlardan bazıları şöyle:

Bilgisayar, bilgisayar ve yazılım, biyomedikal, deniz ulaştırma işletme, elektrik elektronik, elektronik ve haberleşme, endüstri, enerji sistemleri, gemi inşaatı ve gemi makineleri, gıda, harita, inşaat, işletme, makine, makine ve malzeme, malzeme bilimi ve nanoteknoloji, mekatronik, mücevherat, otomotiv, uzay ve yazılım mühendislikleri.

Mezunların yetirliliğini garanti etmez

Prof. Dr. Ahmet Acar (ODTÜ Rektörü): Şu anda bin barajının neye göre konulduğunu bilmiyoruz. Bununla ilgili detaylı bir açıklama yapılmadı. Herhalde YÖK'ün bir raporu olacaktır, açıklanınca daha detaylı bir yorum yapılabilir. Ancak genelde şu çok açık, yükseköğretimde kapasite arttı, kitleselleşme sağlandı ama ciddi kalite sorunları var. Bunu aşmak için giren öğrencinin düzeyi üzerinden bir kısıtlıma getirilmeye çalışılıyor ama bu tek başına mezun olan mühendislerin yeterliliğini garanti etmeyecektir. Öğrenci niteliği çok önemli ama güvence altına almak için eğitim sürecinin şekillenmesi, akreditasyon sağlanması gerekiyor, mezunların takibi yapılmalı, belki mesleki yeterlilik sınavları uygulanmalı.

Mühendislik Dekanları Konseyi'nin (MÜDEK) önerisi, böyle bir sıralamadan daha çok MF-4 türünden sınavın her bir parçasında yüzde 10 net istenmesiydi. O tercih edilmedi. Sonucunda bu sıralamanın nasıl bir başarıya karşılık geldiğini söyleyebilecek durumda değilim. Uzun vadede eğitim düzeyi, ortaöğretimdeki başarı artarsa binin daha aşağısında kalan öğrenciler de olabilir. bin de yeterli olmayabilir. İkincisi eğer bir giriş puanı üzerinden kısıtlama yapılacaksa MÜDEK'in önerdiği cinsten bir kıstas anlamlı olabilir. Ama amaç daha nitelikli öğrenciler yetiştirmekse, öğrencileri girişte kısıtlamak yeterli olmaz altyapı, öğretim üyesi niteliğine bakarak sürecin güvence altına alınması, mezunların başarılarının değerlendirilmesi ve belki mesleki yeterlilik sınavının olması ve bu sınavı veren kuruluşun da kesinlikle bağımsız bir kuruluş olması çok önemli. Yurtdışındaki örneklerde de genelde bunu meslek kuruluşları yapıyor. Kalite kurumu devreye girecek, belki o belli boşlukları dolduracaktır. Şu anda biraz geç kalmış bir denetleme gibi görünüyor.

Baraj geçici bir çözüm

Prof. Dr. Muhammed Şahin (MEF Üniversitesi Rektörü): Bence girişe bir baraj konulması geçici bir çözüm. Daha çok vakıf üniversiteleri olumsuz etkilenecek. Böyle bir baraj girdi kalitesini kontrol altına alıyor fakat çıktının kalitesini garantilemiyor. Yani ilk 'den, 5 binden öğrenci alabilirsiniz ama yine ilk ya da 5 bin başarı sırasına uygun mezun verebiliyor musunuz? Benim önerim mesleki yeterlilik sınavlarının getirilmesi. Amerika'da yetkin mühendis olabilmek için bir sınav var. Aday son sınıfta ya da mezun olduktan sonra bir sınava giriyor. Sonra sene deneyim kazanması için çalıştırılıyor. Daha sonra da ikinci aşama sınavına giriyor. Bunu başarıyla geçenler yetkin mühendis olabiliyor. İlerleyen dönemlerde de her yıl meslek odalarından, üniversitelerden vs. kredi eğitim alması isteniyor ki, kendisini geliştirebilsin. Türkiye'de de mesleki yeterlilik sınavlarının devreye sokulması lazım.

Laboratuvarı, profesörü olmayan fakülteler var

Mehmet Soğancı (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı): En son bininci öğrenciyi mühendisliklere almaktan öte şunu düşünmek gerekiyor: Herhangi bir üniversiteden mühendis çıkar mı, çıkmaz mı? İsterseniz ilk 10 binden öğrenci alınsın mühendislik fakültelerinde birçok sorun var. Hiç profesörü olmayan, laboratuvarı olmayan fakülteler var. Ama bunlar istisnai bir durum değil, hemen hemen yarısında durum böyle. Bu fakültelerden mühendis çıkmaz. Bir diğer konu da neden bin değil de bin sınırı getirildi? Bu kısıtlamaya neden ihtiyaç var? YÖK'ün bunları açıklaması gerekiyor. Çünkü karar alma süreçleri de sıkıntılı.

En çok vakıf üniversiteleri etkilenecek

Salim Ünsal (Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı): LYS'lerde bin öğrencinin Matematik-Fen (MF) puanları hesaplandı. MF puanı hesaplananlardan bin aday zaten mühendislik yazmak için hesaplanan MF-4 puan türünde tercih hakkını elde ettiren puan barajını geçememiş. Barajı geçmek için soruların yüzde 20'sini yapmak gerekiyor. Yani bu adaylar baraj konulmasa bile mühendislik tercihinde bulunamıyordu. Barajı geçenlerin sayısı ise bin Devlet ve vakıf üniversitelerindeki mühendislik alanlarına en son yerleşen öğrencilerin başarı sırası barajı da bu civardı. bin barajının altında kalanların sayısı ise 11 bin olduğu için, mühendisliklere baraj uygulamasından etkilenecek aday sayısı da 11 bin oluyor. Bu durum en çok vakıf üniversitelerini etkileyecek. Çünkü vakıflarda bu bölümler zaten yüzde 45 dolulukla ilerliyordu ve öğrencisinin büyük bölümünü de bin bandından alıyorlardı.

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

  • Facebook
  • Google

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası