çakarlı araç cezası / Çakar Lamba Takma Cezası Ne Kadar?

Çakarlı Araç Cezası

çakarlı araç cezası

Çakar kullanma cezası ne kadar? 2023 Usulsüz çakar lamba takma cezası

Çakarlı araçlar, son yıllarda özellikle yoğun trafik saatlerinde sıkça rastlamaya başladığımız diğer sürücüleri rahatsız eden aynı zamanda da trafiğin akışını olumsuz etkileyen bir yöntemdir. Hususi araçlarda yoğun trafikten kaçmak için tercih edilen bu yöntem toplum içinde büyük tepkiye sebep olmaktadır. Devlet yetkilileri bu durumla sıkı bir şekilde mücadele etmektedir. Kontrol noktalarında yapılan denetimlerde usulsüz çakar kullanımına caydırıcı cezalar kesilmektedir. İşte 2023 usulsüz çakar lamba takma cezası ne kadar?

Çakar Ve Tepe Lambası Kullanma Cezası

Çakar ve tepe lambası kullanımı hususi kullanımdaki araçlar için kesinlikle yasaktır ve cezai yaptırıma tabidir. Hususi kullanımdaki araçların çakar veya tepe lambası tespit edildiği durumlarda idari para cezasının yanı sıra ehliyete el konulması ile de karşı karşıya kalınabilir. Peki bu durum sis çakar modülleri içinde geçerli midir?

Sis Çakar Modülü Cezası

Sis çakar modülleri için de aynı idari para cezası yaptırımına tabidir. Daha çok motorcular tarafından trafikteki görünürlüklerini arttırmak için tercih edilen sis çakar modülleri çakar ve tepe lambalarıyla aynı yaptırımlara tabidir. Peki çakarların rengi cezaya tabi olma hususunda bir fark yaratır mı?

Beyaz Çakar Cezası

Aslında araçlara takılan çakarların renginin ne olduğu bu konuda belirleyici değildir. İster beyaz renkli ister mavi veya kırmızı renkli olsun kullanılan çakarların usulsüz takılmış olması cezai yaptırıma sebep olacaktır.

Usulsüz Çakar Lamba Takma Cezası

Usulsüz takılan çakar lambaları, tepe lambaları rengi ne olursa olsun 4 bin 62 Türk lirası idari para cezasına çarptırılır. Bu ceza 2022 yılında bin 823 TL iken 2023 yılına girerken yapılan düzenlemeler ile 4 bin 62 TL’ye çıkarılmıştır. Bu cezaya, 15 gün içinde ödenmesi durumunda yüzde 25 indirim uygulanır. Aynı maddeden 1 yıl içinde 3 defa ceza alınırsa, araç 15 süresince trafikten men edilir.

Peki, bu ceza maddesinin kapsadığı başka kısıtlamalar var mıdır?

Siren Cezası

Aracınıza siren taktırmanız durumunda yine aynı ceza maddesinden ceza alma durumuyla karşı karşıya kalırsınız. Hususi araçlara siren takılması tıpkı çakar takılması gibi yasaktır ve 4 bin 62 TL para cezasıyla cezalandırılmaktadır.

Kimler Çakar Takabilir?

Ambulans, itfaiye, polis, AFAD, yol yapım araçları yalnızca görevli oldukları süre içerisinde çakar, tepe lambası ve siren kullanım hakkına sahip kamu araçlarının başında gelmektedir. Bunlar haricinde Cumhurbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti liderleri dahil olmak üzere devletin belirli 29 makamına bağlı üst kadroların araçları geçiş üstünlüğüne sahiptir ve dolayısıyla çakar ve tepe lambası kullanabilirler.

Diğer yandan Karayolları Genel Müdürlüğü'nün düzenlemelerine göre ayırt edici ışık takma hakları olan diğer araçlar şunlar:

  • Acil ve yaralı hastaları taşıyan ambulanslar ve araçlar
  • Organ, kan ve doku nakil araçları,
  • Doğalgaz dağıtımı ve acil müdahale araçları
  • İtfaiye araçları ve orman yangınlarına müdahale eden araçlar
  • Hükümlü ve tutuklu nakil araçları
  • Kar ve buz gibi durumlarda kullanılan müdahale araçları
  • Koruma araçlarıyla korunan araçlar
  • Bakanlık onayıyla belirlenen özel araçlar
  • Zabıta araçları
  • Afet ve acil durumlarda görev alan araçlar
  • Olay yerinde görevli olan güvenlik araçları

FSM'deki çakarlı düğün konvoyuna ceza

Haberin Devamı

Çakarlı gelin aracını kullanan M.M.'ya "Usulsüz çakar-siren tertibatı kullanmak"tan 4 bin 64 lira, "Trafiği engelleyecek şekilde yavaş sürmek"ten 436 TL ayrıca araç sahibine de 4 bin 64 TL para cezası kesildi. Aracın çakar sistemi de trafik ekiplerince söküldü.

Düğün konvoyunda yer alan ve trafiği aksatan araçlara da "Trafiği engelleyecek şekilde yavaş sürmek" ve "Saygısızca Araç Kullanmak" maddelerinden ayrı ayrı 436'şar TL'den toplam 12 bin 924 TL para cezası kesildi.

FSMdeki çakarlı düğün konvoyuna ceza

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde geçtiğimiz cumartesi günü, çakarlı gelin aracının da aralarında bulunduğu düğün konvoyu, tüm şeritleri kapatarak trafiği yavaşlatmıştı. O anlar cep telefonu kamerasına yansımıştı.

Haberin Devamı

Konvoydaki çakarlı gelin aracı dikkat çekerken, konvoydakiler camlardan çıkarak yaktıkları meşalelerle ilerlemişti. Korna ve müzik sesleri eşliğinde ilerleyen konvoy, diğer sürücülerin tepkisine neden olmuştu. Edirne yönüne ilerleyen konvoyu sürücüler cep telefonu kamerası ile görüntülemişti.

FSMdeki çakarlı düğün konvoyuna ceza

İstanbul'da çakar denetiminde yaklaşık 16 milyon lira ceza kesildi

İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, usulsüz çakar ve siren bulundurarak emniyet şeridini kullanan sürücülere yönelik denetimler yaptı. Denetimlere İstanbul geneli 12 sivil, 108 resmi ve 52 motorize olmak üzere toplam 172 polis katıldı. 1 Ocak ve 25 Ocak tarihleri arasında toplam 4 bin 270 aracın kontrol edildiği denetimlerde 165 araca yetkisiz çakar, tepe lambası ve siren bulundurmaktan 4 bin 64 lira ceza kesildi.

Öte yandan emniyet şeridini kullandıkları tespit edilen 3 bin 718 araca 4 bin 64 lira ceza olmak üzere toplam 15 milyon 109 bin 952 lira ceza uygulanırken 3 araç 15 günlüğüne trafikten men edildi.

Zorunluluk olmadığı halde geçiş üstünlüğü yaptıkları tespit edilen 10 araca ise 436 lira ceza uygulandı. 25 gün boyunca yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon 784 bin 872 lira ceza uygulandı.

Trafiği yavaşlatan çakarlı düğün konvoyuna para cezası

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, 29 ve 30 Nisan'da bazı ulusal basın kuruluşlarında yayınlanan ve sosyal medya hesaplarında da paylaşılan "çakarlı" gelin arabasının yer aldığı düğün konvoyunun, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki trafik akışını yavaşlattığı görüntüleri üzerine harekete geçti.

Görüntülerde yer alan "çakarlı" araç sürücüsünün M.M. olduğu belirlenirken, sürücü sivil trafik ekiplerince dün yakalandı.

Sürücü hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun, "Usulsüz çakar-siren tertibatı kullanmak" maddesinden 4 bin 64 lira, "Trafiği engelleyecek şekilde yavaş sürmek" maddesinden 436 lira, araç sahibine de "Kullandırma" maddesine istinaden 4 bin 64 lira cezai işlem uygulanırken, aracın çakar tertibatı söküldü.

Yine görüntülerde yer alan ve trafiği aksatan araçlara, aynı kanunun "Trafiği engelleyecek şekilde yavaş sürmek" maddesi ile "Saygısızca araç kullanmak" maddeleri gereğince ayrı ayrı 436'şar liradan olmak üzere düğün konvoyuna yönelik 12 bin 924 lira cezai işlem uygulandı.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır