analoji nedir / Tümevarım, Tümdengelim, Dışaçekim ve Analoji Nedir? - Webtekno

Analoji Nedir

analoji nedir

Analoji Ne Demek? Felsefede Analoji Tekniği Anlamı Nedir, Örnekleri Neler?

Analoji felsefik bir terim olup hem felsefede hem de eğitimlerde kullanılır. Bu kelime daha çok benzerlik anlamı üzerinden değerlendirilir. Analoji iki ayrı terim arasında benzerlik kurarak buradan bir çıkarım oluşturur. Analojinin bir amacı da bilinmeyenler ile bilinenler arsında bir bağ luşturmaktır. Eğitimle ilgili olarak da aynı şekilde kullanılır.

FELSEFEDE ANALOJİ NEDİR?

Analoji temsil veya benzeşim isimleri olarak da bilinir. Analojinin bir tür akıl yürütme olduğunu söyleyebiliriz. Aklımız bazı nesnelerin birbirleriyle olan benzerliklerinden yola çıkan bir yol izlemedir. Bu akıl yürütme işlemi iki şeyin benzerliğinden kaynaklı biri hakkında hüküm verildiğinde bu hükmün diğeri içinde geçerli olması anlamına gelir.

Bu duruma örnek verecek olursak eğer, Gezegenimiz Dünya kendi ekseni etrafında dönmektedir. Bunun sonucunda gece ve gündüz oluşmaktadır. Mars da aynı Dünya gibi kendi ekseni etrafında dönmektedir. O zaman Marsta da gece ve gündüz oluşmaktadır. Bu örnekte analoji yapılmıştır. İki durum arasında bulunan benzerlik dolayısı ile iki gezegen için de aynı yargıya varılmıştır. Mars ve Dünya arasında bulunun benzerlik iki gezegenin de kendi etrafında dönmesidir. Bunların sonucunda ise Dünyada gece ve gündüz olayı varsa Marsta da aynı olay oluyordur sonucuna varılmıştır.

ANALOJİ NE DEMEK?

Analoji kelimesi, felsefik bir terim olarak sıkça karşımıza çıkan kelimelerden bir tanesidir. Analoji kelimesinin kökeni Fransızca'ya dayanmaktadır. TDK'ye göre analoji kelimesinin anlamı şu şeklide karşımıza çıkmaktadır: "Ortak bazı yönleri bulunan iki şey arasındaki benzeşme, örnekseme". Mantık terimi olarak ise "andırışma".

ANALOJİ ÖRNEKLERİ

  1. "Aslan Ahmet geliyor." Dediğimiz zaman Ahmet ve aslan arasında analoji yapmış oluruz. Ahmet'in cesur, güçlü, biri olduğunu söylemeye çalışmışızdır.
  2. Yaşadığımız Dünyada canlılığın su ile var olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bir yerde bir gezegen bulunduğunda eğer bu gezegende su var ise bu gezegende canlı yaşam vardır çıkarımı yapmamız bir analoji örneğidir.
  3. Çocukları yarış atına çevirmek. (Sınavlarda çocukların birbiri ile yarışması için ortam hazırlamak)
  4. Kalbin pompaya benzetilmesi.
  5. Gözün bir fotoğraf makinesine benzetilmesi.
  6. "Melek gibi bir insandır." Dediğimiz zaman melek ile o insan arasında analoji yapmış oluruz. O insanın masum ve temiz olduğunu söylemek isteriz.

ANALOJİ (BENZETİM) TEKNİĞİ

Özellikle okul öncesi eğitimdeki çocuklar meraklı, araştırmacı, sonuç çıkarmaya yönelik hayal güçlerini kullanarak sık sık soru soran ve sorularının yanıtlanmasında ısrarcılardır. Bu sebeple çocukların gelişimlerini desteklemek amacı ile öğrenmelerine fırsatlar yaratmak için uygun ortamlar hazırlamak önemlidir.

Benzetim tekniğinde; öğrencilerin olayları gerçekmiş gibi ele alıp üzerinde çalışmalar yapması esastır. Gerçek durumların önemli boyutları çocukların anlayabileceği bir şekilde öğrencilere aktarılır. Analojiler bilinen şeyler ile bilinmeyenler arasında bir bağ oluşturmaya çalışır. Bu bağ direkt olarak bir kelimenin anlamı olabilir ya da başka bir olay ile benzetme olabilir.

Analoji (benzetim) tekniği uygulanırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır.

Bunlar :

  • Öğrencilerin sahip olduğu ön bilgiler iyi şekilde anlanmış olmalıdır.
  • Benzeyen konu benzetilen konudan kolay olmalıdır.
  • Benzetmelerin resimlendirilmesi konunun üzerinde olumlu etkileri vardır.

Analojiler 3'e ayrılır.

  1. Basit analojiler: Direkt olarak iki şeyin birbirine benzetilmesidir. Örnek olarak : Kalbin pompaya benzetilmesi, fay hatlarının ok ve yaylara benzetilmesi gibi.
  2. Hikaye tarzı analojiler: Bir olayın başka bir olaya benzeterek açıklanması. Örnek olarak : Vücut savunma sisteminin bir kaleye benzetilmesi olayının hikaye tarzında açıklanması.
  3. Oyunlaştırılmış analojiler: olayları çocukları oynatarak açıklamaktır. Örnek olarak : fotosentez olayının insanların yemek pişirmesine benzeterek bu konu hakkında oyun oynatabiliriz.

Kişisel Analoji: Karşılaştırılan düşünce ve nesneler ile ilişkilendirilerek problemlerin parçası olduklarını hissetmelerine yönelik olarak empati kurmayı gerektiren bir analoji şeklidir.

Basit Analoji: Herhangi bir şeyin direkt olarak başka bir şey ile benzetilmesidir.

ANALOJİ İLE METAFOR FARKI NEDİR?

Metafor ve analoji aslında ikisi de mecaz çeşitlerindendir. İkisinin de görevi bir şeyleri birbirine benzetmektir.

Analoji genellikle birbirine doğrudan benzeyen şeyleri, birbirini andıran şeyleri birbirine benzetmek için kullanılır. Daha rahat anlamak esastır. Ancak metaforda böyle bir kaygı güdülmez. Metafor daha çok birbiri arasında anlam yönünden benzerlik olmayan iki şeyi birbirine ortak bir özellik üzerinden benzetir.

Analojik Sistem(Benzetim Yöntemi) Nedir?

Analojik Sistem(Benzetim Yöntemi) Nedir?İlköğretim çağındaki çocuklarda hayal etme, resmetme, kopyalama özellikleri oldukça geniştir. Anaokulu döneminde olan bir çocuk sürekli soru sorar, sorgular ki bu o yaşlardaki çocuklar için oldukça renkli ve eğlencelidir.

Belli bir yaşa geldikten sonra çocuklar eğitimde ezbere başvuruyorlar, &#;neden&#; sorusunu sormak ya işlerine gelmiyor ya da altlarından kalkamayacaklarını düşündükleri için hiç düşünmemeyi tercih ediyorlar. Yıllardır ezberci eğitim şeklini değiştirerek çocukları sorgulamaya yöneltmek için çalışmalar yapılıyor ancak tabi ki günümüz koşullarında bunun çok zor olduğunu hepimiz görüyoruz. Teknoloji, her gün çıkan yeni oyunlar her biri biraz daha ezbere, tüketiciliğe yöneltiyor çocukları. &#;Tüketici Nesil&#; yetişiyor. İşte bunu engellemek ve çocukları sorgulamaya yöneltmek amacıyla &#;analojik sistem&#; geliştiriliyor. Bu sistemin temel özelliği bilinmeyen şeyleri bilinen şeylerle kodlama diyebiliriz. Öğretmen çocuğa yeni anlatacağı bir konuyu çocuğun hazır belleğindeki nesne, resim gibi şeylerle kodluyor ve öğrencinin geri çağrınımını kolaylaştırıyor. Tabi ki seçim öğrenciye ait.

Analojik Sistem(Benzetim Yöntemi) Nedir?Analojiler hikaye içerebilir, drama şeklinde olabilir, tek temel özellikleri benzetme olmalarıdır. O halde biraz da benzetmenin tekniğinden bahsedelim.

Benzetme en basit sözlük anlamıyla, ortak nitelikleri bulunan nesne ya da kavramlar arasında benzerlik kurma sanatıdır. Bizler bunu tekniğimizde şu şekilde tanımlıyoruz, yabancılık çekilen bir olgunun tanıdık bir olguya benzetilerek açıklamak ve daha kalıcı hale gelmesini sağlamaktır.

Benzetme yaparken öğretmenin zaman ve mekân sınırlarını koyması oldukça önemlidir. En başta da söylediğimiz gibi çocukların oldukça geniş bir hayal gücü vardıfunduszeue.infomaya öğrencinin katılması sağlanmalıdır ki yaşarak öğrenme seviyesine çıkabilsin,aksi takdirde hikaye dinler sadece.

Analojiler 3&#;e ayrılır;

1. Basit analojiler yani bir şeyin direk olarak başka bir şeye benzetilmesi. Örneğin; göz &#; far.

2. Hikâye tarzında analojiler yani bir olay anlatılırken başka bir olaya benzetilerek anlatılması. Örneğin; organlarımız-bir makine mekanizması.

3. Oyunlaştırılmış analojiler yani olayların oyunlaştırılarak anlatılması. Örneğin; beynin bir lidere benzetilmesi.

Analojide kaynak ve hedef oluşturulurken dikkatli olmak gerekir. Özellikler küçük yaşta uygulanacaksa öğrencinin belleğinde hazırda var olan bilgide karmaşa yaratmamak oldukça önemlidir. Analoji oldukça faydalı bir yöntemdir. Doğru kullanılabildiği ve hedefe ulaşıldığı takdirde öğrencinin uzun yıllar belleğine yazılmış olacak bir olaydır.

Sayısal dersler içinde soyutu somuta çevirme açısından oldukça etkili olduğu bir gerçektir. Özellikle soyut kavramları algılama ve sorgulama konusunda sıkıntı çeken bu yaş grubu öğrenciler için analojik sistem oldukça yaygın ve yararlıdır. Analojik sistem öğrencilere düşünme,sorgulama açısından bir pencere açıyor aynı zamanda da hayal güçlerine etkisi büyüktür.

Yazar: Özge SEFİ

Analoji ne demek? Analoji kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Zaman içinde çe&#;itli nedenlerden dolay&#; dilimizde pek çok de&#;i&#;im ya&#;anm&#;&#;t&#;r. Dilde yal&#;nla&#;ma politikas&#;n&#;n ard&#;ndan günlük hayatta s&#;kl&#;kla kar&#;&#;la&#;&#;lan Arapça ve Farsça sözcükler dilimize kat&#;lm&#;&#;t&#;r. Peki günlük hayat&#;m&#;zda kar&#;&#;m&#;za ç&#;kan kelimelerden bir tanesi olan Analoji sözcü&#;ünün anlam&#; ve kökeni nedir? Analoji TDK sözlükte ne demek?

Analoji Ne Demek? Analoji TDK sözlük anlam&#; nedir?

  • Analoji kelimesinin TDK sözlü&#;e göre 3 farkl&#; anlam&#; vard&#;r.
  • Analoji kelimesinin kökeni Frans&#;zca dilidir.
  • Analoji kelimesinin Frans&#;zca dilindeki kar&#;&#;l&#;&#;&#; analogie &#;eklindedir.

Analoji TDK sözlük anlam&#; &#;u &#;ekildedir:

  1. isim Benze&#;im, benze&#;me
  2. dil bilgisi Örnekseme
  3. mant&#;k And&#;r&#;&#;ma

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Analoji nedir? Benzeşim ne demek? Analoji t&#;rleri ve &#;rnekleri

Haberin Devamı

 Verilen örnekte analoji yapılmıştır. İki durum arasında bulunan benzerlik sebebi ile ikisi ile de ilgili aynı yargıya varılmıştır. Bu iki gezegen arasında bulunan benzerlik ikisinin de kendi ekseni etrafında dönmesidir. Sonucunda Dünya kendi ekseni etrafında döndüğü zaman gece ve gündüz oluşuyor ise Marsta da aynı şey oluyordur sonucuna varılmıştır.

Benzeşim Ne Demek?

 Analoji iki şey arasında benzeşim kurmaktadır. İki şey arasında bulunan benzerlik sebebi ile biri hakkındaki doğru bir bilginin diğeri için de doğru olduğu sonucuna varılmaktadır. Bu çıkarımda öncül ile sonuç arasında zorunlu olan bir ilişki bulunmaz. Burada sadece ilk önermenin ikinci önermeyi desteklediği bir durum vardır.

 Bu duruma şu şekilde bir örnek verebiliriz. Ispanak yeşil sebzelerden biridir ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. Brokoli de yeşil sebze grubundadır. Bu durumda brokoli de sağlığa yararlı bir sebzedir.

 İslam hukukunda da Analojiye yer verilmektedir. İslam hukukunda analojiye kıyas-ı fıkhi ismi verilmektedir. Bu akıl yürütme durumu fıkıhta oldukça sık kullanılmaktadır. İslam mantıkçılarına göre ise analojinin 4 farklı temeli bulunur;

Benzetilen nesne (bu asıl unsur değil ikincil olan unsur olarak karşımıza çıkar.)

Haberin Devamı

Kendisine benzetilen nesne (Buradaki asıl unsur budur.)

İki şey arasında bulunan ortak durum

Teşbih veya benzetme durumu. Buna hüküm ismi de verilebilir.

Bu unsurlar göz önüne alındığı zaman aşağıdaki şekilde örneklendirme yapabiliriz;

Dünya ve Mars örneğindeki Mars gezegeni benzetilen unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Mars Dünya ile olan benzerliği göz önünde bulundurularak yorum yapılmıştır.

Dünya ise bu örnekte kendisine benzetilendir. Mars, Dünya'ya benzetilmiştir.

Gezegenlerin ikisinin de kendi etrafında dönüyor olması aralarındaki ortak anlamdır.

Gece ve gündüz oluşumu ise hüküm yani benzetme şeklinde karşımıza çıkar.

Analoji Türleri ve Örnekleri

Haberin Devamı

 Analoji iki farklı durumun benzetmesi olarak karşımıza çıkar. Mesela aslan gibi çocuk dendiğinde çocuğun güçlü ve kuvvetli yanlarının aslana benzetildiğini anlarız. Bu örnekte aslan ile çocuk arasında bir analoji yapılmaktadır. İkisinin de özellikleri birbirine benzetilmektedir.

 Sudan çıkmış balık ifadesinde kişinin rahatsız ve şaşkın olduğu vurgulanır. Bu özellikler balığa benzetilerek analoji yapılmaktadır.

 Tilki gibi kurnaz çocuk ifadesinde çocuğun kurnazlığı tilkiye benzetilerek bir analoji yapılmıştır.

 Analojinin tek başına bir akıl yürütme olup olmadığı ile alakalı olarak bazı tartışmalar vardır. Analoji yapılıp akıl yürütme yapıldığı zaman bunun bir tümevarımının bir de tümdengelimin olduğu söylenmektedir. Buna göre akılın iki şekilde hareket ettiği söylenmektedir.

Haberin Devamı

 Tümevarıma göre birbirine benzerlik gösteren iki şeyin aynı yapıda bulunur. Tümdengelim de ise sonuçtan bir zorunlu çıkarım yapılmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası