ek gıda tavsiyeleri / Ek Gıda Tarifleri 🌸 Elif Akar (@ekgidatarifleri) • Instagram photos and videos

Ek Gıda Tavsiyeleri

ek gıda tavsiyeleri

Bebeklerde Ay Ay Ek G&#;daya Geçi&#; Tablosu

Yenido&#;an bebekler için temel ya&#;am kayna&#;&#; olan anne sütü, bebek geli&#;iminin ilk 6 ayl&#;k sürecinde elzem vitamin ve mineralleri içeren ilk ve tek besindir. Her daim haz&#;r, temiz ve taze olan anne sütü bebe&#;in ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirerek yeni tan&#;&#;t&#;&#;&#; d&#;&#; dünyan&#;n mikrop ve hastal&#;klar&#;na kar&#;&#; korudu&#;u gibi emzirmek anne sa&#;l&#;&#;&#; için de faydal&#;d&#;r. Öyle ki do&#;um sonras&#; anneden gelen ilk süt bebek için en do&#;al a&#;&#; olarak kabul görür, anne-bebek aras&#;ndaki duygusal ba&#;&#; kuvvetlendirir.

ayl&#;k geli&#;im döneminde yenido&#;an bebekler için ba&#;ka bir besin takviyesine ihtiyaç duyulmaz; çünkü anne sütü su yerine de geçer ve bebek sindirim sistemi taraf&#;ndan kolayl&#;kla hazmedilir. Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalara göre yenido&#;an döneminde düzenli olarak anne sütü ile beslenmi&#; çocuklarda kanser, kans&#;zl&#;k, diyabet, ast&#;m gibi hastal&#;klar&#;n görülme riskinin çok daha dü&#;ük oldu&#;u gözlemlenmi&#;tir.

Peki, anne sütü sonras&#; bebeklerde ek g&#;daya geçi&#; nas&#;l ve ne zaman olmal&#;? Ek g&#;daya geçi&#; malzemeleri nelerdir? &#;&#;te, ek g&#;daya geçi&#;te dikkat edilmesi gerekenler ve yeni annelerin s&#;kl&#;kla merak ettikleri bu yaz&#;da cevaplan&#;yor, keyifli okumalar!

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;

Bebeklerde Ek G&#;daya Ne Zaman Ba&#;lanmal&#;?

Bebeklerde ek g&#;daya geçi&#; sürecinin erken ya da geç olmamas&#; oldukça hassas bir konu. Erken ba&#;lan&#;ld&#;&#;&#; takdirde -ki ilk 6 ay bebe&#;in tüm ihtiyaçlar&#;n&#; anne sütü zaten kar&#;&#;lamakta- sindirim siteminde birtak&#;m problemler, alerji ve ishal gibi istenmeyen durumlar olu&#;abilece&#;i gibi; 6. ay ve sonras&#;nda geç kal&#;n&#;rsa geli&#;im problemleri ortaya ç&#;kabilir.

Bebek sa&#;l&#;&#;&#; ve geli&#;imi için ek g&#;daya ilk geçi&#; en erken 6. ay olarak kabul edilir. Bu sürece kadar yaln&#;zca anne sütü, e&#;er yeterli gelmiyorsa devam sütü tercih edilmelidir. Uzmanlar&#;n tavsiyesi ise 6. aydan sonra takviye besinlerle birlikte emzirilmeye devam edilmesi yönünde.

E&#;er bebe&#;iniz yeterince emzirdi&#;iniz halde doymuyor ve hala aç oldu&#;unu belli eden belirtiler gösteriyorsa sizin için ek g&#;da dönemi ba&#;lam&#;&#; demektir. aylar ek g&#;daya geçi&#; süreci ve al&#;&#;t&#;rma dönemi olarak bilinir. 2 çay barda&#;&#;n&#; geçmeyecek &#;ekilde ek g&#;daya ba&#;layabilirsiniz; elbette doktorunuzdan onay almal&#;s&#;n&#;z.

Ek g&#;daya geçi&#;te 3 kural&#; önemlidir. 3 kural&#;, her ba&#;lan&#;lan ek kat&#; g&#;daya kar&#;&#; bebe&#;in alerjisinin olup olmad&#;&#;&#;n&#; test etme sürecidir. &#;lk 3 gün bebe&#;inize ayn&#; g&#;day&#; yedirmeli ve bebe&#;inizin sa&#;l&#;k durumunu gözlemlemelisiniz. E&#;er herhangi bir tepkime yok ise bu g&#;day&#; güvenli olarak kaydedebilir; di&#;er g&#;dalar&#; test edebilirsiniz.

Ek g&#;daya hangi besinlerle ba&#;lanmal&#;? Ek g&#;daya geçi&#;te en çok tavsiye edilen mevsim sebzelerinden pürelerdir. Sebze ve meyve püreleri, iyi pi&#;mi&#; tah&#;llar bebekler için ek g&#;da sürecinde ilk tercih edilebilecek besinlerdir.

Bebeklerde ek g&#;daya geçi&#; tablosu &#;u &#;ekilde özetlenebilir:

  • 6. aydan itibaren 8. aya kadar %70 anne sütü %30 ek g&#;da,
  • 9. aydan sonras&#; %60 anne sütü %40 ek g&#;da,
  • 1 ya&#; sonras&#; %50 anne sütü %50 ek g&#;da &#;eklinde olmal&#;d&#;r.

Her bebe&#;in geli&#;im süreci farkl&#; i&#;leyebilir; bebeklerde ek g&#;daya geçi&#; zaman&#; için kesin bir yarg&#;ya varmadan önce doktorunuzun görü&#;lerini almay&#; ihmal etmeyiniz.

Bebeklerde Ek G&#;daya Geçi&#; Nas&#;l Olmal&#;?

Bebeklerde ek g&#;daya ilk geçi&#; konusunda dikkat edilmesi gereken ilk nokta bebe&#;inizin yedirdi&#;iniz besine kar&#;&#; vücudunda herhangi bir tepkime olmamas&#;. Sindirim sistemleri yeni yeni geli&#;ti&#;i için her besinde alerji testi yapmak güvenli bir yol olacakt&#;r.

Peki, bu süreçte ne yap&#;lmas&#; gerekiyor?

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken ek g&#;da sonras&#; 3 gün bebe&#;in sa&#;l&#;k durumunu gözlemlemesi. Besinleri çok az porsiyonlarla hatta çay ka&#;&#;&#;&#;n&#;n ucuyla aral&#;kl&#; ö&#;ünlerde verebilirsiniz. E&#;er pek çok farkl&#; yiyece&#;i ayn&#; zamanda yedirirseniz hangisine kar&#;&#; alerjisi oldu&#;unu ya da hangisini zor sindirdi&#;ini anlaman&#;z epey zorla&#;acak.

bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;

Ek g&#;daya geçi&#;te nelere dikkat edilmeli?

  • Bebekler için haz&#;rlanan yemeklere tuz, bal, baharat veya &#;eker ilave etmeyin.
  • Katk&#;l&#; ve koruyucu madde içeren ya da taze olmad&#;&#;&#;n&#; dü&#;ündü&#;ünüz hiçbir maddeyi, yiyece&#;i ya da s&#;v&#;y&#; kullanmay&#;n.
  • Haz&#;rlayaca&#;&#;n&#;z yiyecekleri her ö&#;ün için taze kullan&#;n.
  • S&#;v&#; al&#;m&#; önceki aylarda anne sütüyle kar&#;&#;lan&#;yordu; fakat art&#;k bebe&#;inizin ba&#;ta temiz içme suyu olmak üzere s&#;v&#; al&#;m&#;n&#; dozunda art&#;rmaya özen göstermelisiniz.
  • Bebe&#;inizin sindirim sistemi farkl&#;d&#;r; sizin yemeklerinizden yemek istese de bu a&#;amada aileniz için haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z yiyecekleri bebe&#;inize vermeyin. Onun ihtiyaçlar&#; ve yap&#;s&#;na uygun olacak &#;ekilde yeniden haz&#;rlay&#;n.
bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;

Bebeklerde Ek G&#;daya Geçi&#;te &#;lk Ne Verilmeli?

Ek g&#;daya geçi&#;te ilk ve genel olarak vitamin ve lif de&#;eri yüksek, doyurucu tah&#;llarla ya da mevsim sebzeleriyle ba&#;lan&#;lmas&#; öneriliyor. Bu tah&#;llar içerisinde de hiç &#;üphesiz en s&#;k tercih edileni pirinç, irmik ve pirinç unu. Pirinç ile pirinçli sebze çorbalar&#; ya da meyveli pirinç unlu muhallebiler haz&#;rlayabilir, mevsim meyve ve sebzelerine göre tariflerinizi &#;ekillendirebilirsiniz. Yeni annelerin s&#;kl&#;kla sormu&#; oldu&#;u bu sorunun cevab&#; sebze püresi ya da ev yap&#;m&#; katk&#;s&#;z yo&#;urt olarak verilebilir.

Bebeklerinizin yeni yiyeceklerde tan&#;&#;mas&#; için en ideal zaman aç olduklar&#; zamanlard&#;r. Ac&#;kt&#;&#;&#;n&#; anlad&#;&#;&#;n&#;zda ya da beslenme saati geldi&#;inde ilk olarak tah&#;llar ve daha sonra sebze-meyve pürelerini tercih edebilirsiniz. E&#;er haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z yeme&#;i bebe&#;iniz sevmedi&#;ini a&#;z&#;ndan ç&#;kararak geri püskürterek ka&#;&#;ktan ba&#;ka tarafa ba&#;&#;n&#; çevirerek ya da diliyle geri iterek belli ediyorsa bu a&#;amada fazla &#;srarc&#; olmay&#;n; zira sonuç alamayaca&#;&#;n&#;z gibi bebe&#;iniz de huysuzlanacakt&#;r.

bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;

Bebeklerde Ek G&#;daya Geçi&#; Hangi Ayda Nas&#;l Olmal&#;?

&#;lk 1. ya&#;a kadar a&#;a&#;&#;daki g&#;dalar&#; bebeklerinize yedirmeyiniz:

  • Yumurta beyaz
  • Tuz
  • &#;eker
  • Bal
  • Baharat
  • Portakal
  • Mandalina
  • Çilek
  • Patl&#;can
  • Bakla
bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;

Ayda Ek G&#;daya Geçi&#;

6 ayl&#;k bebeklerde ek g&#;daya geçi&#; serüveni ba&#;layabilir. Uzmanlar bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;te ilk olarak mevsim sebze ve meyvelerini öneriyorlar. Buna ek olarak iyi pi&#;mi&#; ve temizlenmi&#; tah&#;llar tercih edilebilir. Pirinç, irmik ve pirinç unu ek g&#;daya geçi&#;te s&#;kça tercih edilir. Bebek pürelerinde havuç, patates, elma, armut gibi sebze ve meyveler kabuklar&#; soyulduktan ve iyice pi&#;irildikten sonra ad&#;m ad&#;m yedirilebilir.

Ev yap&#;m&#; tarhana ile haz&#;rlanan çorbalar da ay itibar&#;yla yedirilebilir. So&#;an, sar&#;msak gibi kokusu keskin g&#;dalar bebeklere verilmemelidir. 7. aydan itibaren et suyu ve bebek k&#;ymalar&#; tercih edilebilir. Et oran&#; günlük 1 ceviz büyüklü&#;ünü geçmemelidir. Meyveleri cam rendede rendelemelisiniz.

bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;

Ayda Ek G&#;daya Geçi&#;

Önceki aylarda tah&#;llar, yo&#;urt, sebze ve meyvelerle tan&#;&#;m&#;&#; olaca&#;&#;ndan bu süreçte ilerleme kaydedilebilir. Sebze ve meyve püreli bu dönemde kat&#;la&#;t&#;rabilir. 1. ya&#;a do&#;ru bu püreleri blender yerine çatalla ezerek verebilirsiniz; bu detay bebeklerin çi&#;neme ve konu&#;ma reflekslerini güçlendirir. Tüm ek g&#;da sürecinde devaml&#; olarak sulu püre verilmesi konu&#;ma ve çi&#;neme yeteneklerinin geç olu&#;mas&#;na sebebiyet verebilir.

6 ayl&#;k bebek ek g&#;da takviyesi için meyve ve sebze pürelerine ek olarak bu ayda anne sütünden sonra en besleyici g&#;da olarak kabul gören yumurta ve yumurtan&#;n da en vitaminli bölümü olan sar&#;s&#; ile devam edilebilir. Bu a&#;amada ölçüyü az tutman&#;zda fayda var. Mutlaka alerji testi yapmal&#;s&#;n&#;z; yumurta kimi bünyelerde alerji olu&#;turabilir.

Kahvalt&#;larda az porsiyonlarla ba&#;lay&#;p düzenli olarak süreci gözlemleyerek yumurta sar&#;s&#; miktar&#;n&#; yava&#; yava&#; art&#;rabilirsiniz. Yumurta sar&#;s&#; d&#;&#;&#;nda beyaz 1 ya&#; sonuna kadar tavsiye edilmez. Bebek sindirimi için uygun bir besin de&#;ildir.

ayl&#;k bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;te ev yap&#;m&#; ve tuzu al&#;nm&#;&#; peynirler minik minik parçalar halinde yedirilebilir. Bebe&#;inize bu süreçte ince k&#;y&#;lm&#;&#; k&#;ymalar ile haz&#;rlanan sebze çorbalar&#; verebilirsiniz. &#;çine kendi yapt&#;&#;&#;n&#;z besleyici bebek ekmekleri de ilave edebilirsiniz, oldukça doyurucu olacakt&#;r. Ev yap&#;m&#; et sular&#; çorba ve pürelerin içine ilave edilebilir.

1. ya&#;tan itibaren bebekler art&#;k ek g&#;daya geçi&#; sürecini tamamlam&#;&#; olaca&#;&#;ndan alerjisi olmad&#;&#;&#; besinleri ölçülü miktarlarda tüketebilirler. Elbette tuz ve baharat miktar&#;na, yeme&#;in s&#;cakl&#;&#;&#;na, içerisinde koruyucu kimyasallar içermeyen do&#;al ve mevsiminde malzemelerle haz&#;rlamaya dikkat etmelisiniz.

Bebeklerde ek g&#;daya geçi&#; ve takviye g&#;dalar ile ilgili en do&#;ru bilgiler için doktorunuzla görü&#;menizi önemle rica ederiz.

bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;

Bebeklerde Ek G&#;daya Geçi&#;te Kab&#;zl&#;&#;a Ne &#;yi Gelir?

&#;lk ayl&#;k süreçte yaln&#;zca s&#;v&#; anne sütüyle beslenen bebeklerin ek g&#;daya geçi&#; döneminde kab&#;zl&#;k ve gaz gibi sorunlar ya&#;amas&#; oldukça normal kar&#;&#;lanan bir durumdur. Kat&#; ve k&#;vaml&#; g&#;dalarla tan&#;&#;an bebeklerin yeni yeni geli&#;im gösteren sindirim sistemleri biraz zorlanaca&#;&#;ndan kab&#;zl&#;&#;a ve bebek kakas&#; renginde de&#;i&#;imler olabilir.

Bu durumu en aza indirgemek için saf zeytinya&#;&#; ilaveleri ile sebze püresi ve çorbalar haz&#;rlayabilirsiniz. Il&#;k du&#;lar ve s&#;v&#; takviyesi bebe&#;inizin ba&#;&#;rsaklar&#;n&#; yumu&#;atacakt&#;r. Ek g&#;da ba&#;lang&#;ç için probiyotik özellik gösteren ev yap&#;m&#; do&#;al yo&#;urtlar bu süreçte yard&#;mc&#;n&#;z olacak. Kab&#;zl&#;k ve gaz problemlerine kar&#;&#; gün içinde bebe&#;inizin kar&#;n bölgesine yumu&#;ak masajlar yapabilirsiniz.

E&#;er dikkat etti&#;iniz ve özen gösterdi&#;iniz halde kab&#;zl&#;k problemi geçmiyor ve uzun süredir devam ediyorsa doktorunuza dan&#;&#;may&#; ihmal etmeyiniz.

bebeklerde ek g&#;daya geçi&#;

Bebekler &#;çin Ek G&#;daya Geçi&#; Tarifleri

1) Tel &#;ehriyeli Tarhana Çorbas&#; ile Besleyici Ö&#;üne Merhaba

Ev yap&#;m&#; tarhanan&#;n besleyicili&#;i su götürmez elbette. Tam da bebe&#;inizin ihtiyaçlar&#;na uygun bu &#;ifal&#; bir o kadar da lezzetli çorba pratik uygulan&#;&#;&#; ve püf noktal&#; anlat&#;m&#; ile sizleri bekliyor. Tel &#;ehriyeli Tarhana Çorbas&#;

2) Minik Gurmelerin Yeni Favorisi Do&#;al Sebze Çorbas&#;

Minikler için haz&#;rlayabilece&#;iniz bir çorba olsa da tad&#;na bak&#;nca sizin de çok be&#;enece&#;inize eminiz; zira içinde yok yok! Patates, havuç, brokoli, &#;spanak, so&#;an, sar&#;msak ve tavuk suyu ile tam bir besin deposu. Sebze Çorbas&#; Yap&#;m&#;

3) Bebekler &#;çin Doyurucu ve Leziz Pirinç Çorbas&#;

Bebekler için ek g&#;da sürecinde yard&#;mc&#;n&#;z olacak tah&#;llar&#;n ba&#;&#;nda pirinç geliyor. Çorbalara ba&#;lad&#;&#;&#;n&#;zda siz de bebe&#;iniz için güvenle bu enfes çorbay&#; haz&#;rlayabilirsiniz! Bebekler &#;çin Pirinç Çorbas&#;

4) Haz&#;r Almay&#;n, Evinizde Haz&#;rlay&#;n: Bebe Bisküvisi

Bebe&#;iniz için -hatta biraz da içindeki çocu&#;u ya&#;atan yeti&#;kinler için- birebir hem besleyici hem de lezzetli ev yap&#;m&#; bir bisküvi tarifimiz var; hem de o bildi&#;imiz markan&#;n ayn&#; görünümlüsü :) Bebe Bisküvisi

5) Hem Lezzetli Hem Besleyici Bebek Muhallebisi

Bebekler için besleyici ve ayn&#; zaman lezzetli bir tarif bulmak hiç de zor de&#;il, çünkü biz var&#;z :) Bebe bisküvisi, irmik, süt, su ve m&#;s&#;r unu ile haz&#;rlanan bu muhallebi ile mutlu ö&#;ünler sizleri bekliyor! Besleyici Bebek Muhallebisi

6) Doyurucu ve Kolay Yayla Çorbas&#;

Pirinç ile haz&#;rlanan çorbalara bebe&#;iniz hay&#;r diyemeyecek :) Yo&#;urtlu terbiye sosuyla da oldukça doyurucu olan bebeklere uygun bu yayla çorbas&#;n&#; haz&#;rlamak da çok kolay üstelik! Kolay Yayla Çorbas&#;

7) Bebekler &#;çin K&#;ymal&#; Sebze Çorbas&#; ile Proteinli Ö&#;ünler

9 ay ve sonras&#; için bebeklerinize güvenle yedirebilece&#;iniz bir tarif hem sebzeli hem de k&#;ymal&#; çorba! Bebe&#;inizin demir ve lif ihtiyac&#;n&#; enfes bir kase ile kar&#;&#;lamaya ne dersiniz? Bebekler &#;çin K&#;ymal&#; Sebze Çorbas&#; (+9 Ay)

8) Ek G&#;daya Geçi&#;te &#;lk Ad&#;m: Bebekler &#;çin Yo&#;urtlu Çorba

Ev yap&#;m&#; yo&#;urt yapmaya ba&#;lasan&#;z iyi olacak; çünkü biricik bebe&#;iniz bu çorbay&#; çok sevecek :) Ek g&#;daya ilk geçi&#;te yo&#;urt en güvenli besinlerden biri. Un, yo&#;urt ve yumurta sar&#;s&#; ile haz&#;rlanan tarifin detaylar&#; için t&#;klay&#;n. Yo&#;urtlu Çorba (Bebekler &#;çin)

9) Vitamin ve Lif Kayna&#;&#; Brokoli Çorbas&#; (Bebekler &#;çin)

Brokoli, patates, havuç ve irmikle haz&#;rlanan bu çorbaya güvenebilirsiniz, bebe&#;iniz için gayet sa&#;l&#;kl&#; bir ö&#;ün olacak. 9. ay ve devam&#;nda bebek geli&#;imini destekleyen pek çok vitamine sahip, kaç&#;rmay&#;n. Bebek Brokoli Çorbas&#; (+9 Ay)

10) Meyveli, Pirinç Unlu Besleyici Bebek Muhallebisi

Elma, pirinç unu, irmik ve pekmezle haz&#;rlanan bu muhallebi yaln&#;zca bebeklerin de&#;il sizin de yeni favoriniz olacak; çünkü çok sa&#;l&#;kl&#; :) 6. ay ve devam&#;nda güvenle yedirebilirsiniz. Bebek Muhallebisi

Tarifleri uygulamadan önce bebe&#;inizin tarif içeri&#;indeki herhangi bir besine kar&#;&#; alerjisi olup olmad&#;&#;&#;ndan emin olunuz.

Bebekler &#;çin kategorisini ziyaret ederek sa&#;l&#;kl&#; ve besleyici bebek tariflerine ula&#;abilirsiniz.

Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Artt&#;ran 14 Besin

Anne Sütü Saklama Yöntemleri, Faydalar&#; ve Önemi

Anne Sütü Art&#;ran Yiyecekler, &#;çecekler ve Do&#;al Çözümler

Bebeklerde Geli&#;im, Do&#;um Sonras&#; 12 Ayl&#;k Bebek Geli&#;im Evreleri

Bebeklerde Di&#; Ç&#;karma Belirtileri: 10 Sinyal, Nelere Dikkat Edilmeli?

EK BESİNLERE GEÇİŞ

Sinir sistemi , sindirim sistemi ve böbrek olgunlaşmasına bağlı olarak bebek beslenmesi evrelere ayrılır. ilk ayda bebeğin yutma refleksi zayıf olduğu için bebek sadece emerek beslenir, bundan dolayı kaşıkla verilen besinleri yutamayabilir. Ayrıca mide asitleri de azdır. Nişasta ve yağ sindirmeye yarayan enzimler gelişmemiştir. Bu nedenle en ideal protein , yağ ve karbonhidrat oranı en mükemmel olan anne sütüdür. 4. aydan sonra bile kilo alımı iyiyse ve bebek doyuyorsa 6. aya dek ek gıdalara ihtiyaç yoktur aydan itibaren yutma refleksi başlar , bu dönemde ek gıdalara başlanabilir. Bu dönemde verilecek ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır.

KURALLAR

Ek besinlere geçerken birkaç küçük kural bebeğin ve annenin işini kolaylaştıracaktır. Ek gıdalara en erken 4 , en geç 6 aylıkken başlanmalıdır. Ek besinlere daha erken başlanması demir eksikliğine , yetersiz kilo alımına , kabızlık , ishal , kusma, veya iştahsızlığa neden olabilir. Bir yaşına kadar bebek beslenmesinde tuz , şeker ve baharatın yeri yoktur. Çünkü 1 yaştan küçük bebeklerin böbrekleri tam olgunlaşmadıgı için gıdalara eklenen tuzu atamaz.

1) İlk gün hazmı en kolay ve en az alerjik olan gıdalar ile başlayın : Örnek: pirinç unu muhallebi veya elma suyu.

2) İlk günlerde tek çeşit başlayın ki bebeğinizin bağırsakları birkaç yeni gıda ile birden ilgilenmek zorunda kalmasın. Ayrıca birkaç çeşit birden başlanırsa ortaya çıkan yan etkilerin hangi gıdaya bağlı oldugunu ayırt edemezsiniz. Yani her günde bir tek çeşit verin. İkinci çeşidi , ilkine alıştıktan sonra verin.

3) İlk ek gıdaların miktarı çok az olup yavaş yavaş arttırılır. Örnek: elma suyu çay kaşığı ile başlanır ertesi günlerde giderek arttırılır. amaç yine bağırsakları zorlamadan alıştırmaktır.

4) Ek besinleri kaşık veya suluk ile verin , biberon kullanmayın;

5) İlk ek besinleri öğle öğününde ve aç karna deneyin : tok bebek yeni gıdaları reddedebilir.

6) Verilecek miktarı bebeğinize bırakın ; 'bu aydaki bebek en az milim yemeli' şeklinde bir standart olamaz.

7) Bebek , almadğı besinler için zorlanmamalı , bir süre sonra tekrar denenmelidir.

8) Ek besinleri annenin yorgun olmadığı , keyifli oldugu , bebeğine yeni bişeyler verme heyecanını duydugu zaman vermek daha uygundur. Çünkü bebekler annedeki endişeyi , gerginliği hisseder. Gülümseyerek verilen gıdaları pek reddetmezler.

9) Her yeni gıdadan sonra kakada bazı değişiklikler olabilir , telaşlanmayın

10) Anne sütünün azalmasına engel olmak için aynı öğünde ek besinlerin ardından anne sütü verilebilir.

11) Bebeğinize beslenme alışkanlıgı kazandırırken ilk aylarda ödül veya ceza yöntemi uygulamayın . Neyi yemeleri gerektiği konusunda baskı ve kısıtlama yapmayın.

BİRKAÇ KÜÇÜK ÖNERİ

< Anne sütü almayan bebeklerde ek besinlere 4 aydan erken başlanması durumunda besinlere tahammülsüzlük , ishal , alerji ve uzun vadede ise demir eksikliği ve kansızlık ortaya çıkabilir .

< Ek besinlere başlandıktan sonra anne sütü kesilmemelidir. Çünkü anne sütündeki bazı maddeler sindirime yardımcı olmaktadır.

< Çiğneme , bebekler için zor bir harekettir. Dolayısıyla bebekler ek besinleri çiğneyemedikleri için dilleri ile iterler ; anneler de bebeğinin bu besini sevmediklerini sanır. Oysa çocuk dilini toparlayamadıgı için besinleri iter , bunu önlemek için besinler az miktarda verilmelidir.

< Anne sütü almayan bebeğin ek besinlere geçişi daha zordur. çünkü annenin verdiği besinlere bağlı olarak sütün tadı da değişir . Örneğin ; anne sarımsaklı gıda yiğince süte de sarımsak tadı geçer , bebek sarımsak tadı da almış olur. Bundan dolayı anne sütü almayan bebeklerin ek besinlere geçişi daha zor olur.

< Meyve sularına şeker eklenmemelidir.

< Yemek suları ile beslenme çok sık yapılan bir hatadır. Hiçbir besin değeri olmayan bu beslenme şekli uygulanmamalıdır.

< Bir yaşın (en azından 10 ayın) altında inek sütü ( şişe süt veya SEK süt vs.) kesinlikle funduszeue.info taktirde bebekte alerji , kansızlık , kabızlık gibi istenmeyen yan etkiler ortaya çıkar.

< 1 Yaşın altında yumurta AKI ve bal alerji yapma riski nedeniyle sakıncalıdır. Bunları yiyen çocukta döküntü , kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar hemen ortaya çıkabileceği gibi ilk günlerde hiçbir reaksiyon olmayıp ilerleyen gün ve haftalarda egzema vs. görülebilir.

< Zeytin gibi tuzlu gıdalar 1 yaş altında böbrekler tam olgunlaşmadığı için funduszeue.info olarak en az alerjik olan meyve suları veya pirinç unu muhallebi funduszeue.info suyundan yaklaşık 10 gün sonra meyve püresine geçfunduszeue.info püresi yapımında vitaminlerin korunmasını sağlamak için cam rende kullanılmalıdır (Ayrıntıları aşağıda).Meyvelerin ardından sebze çorbalarına başlanıfunduszeue.info birçok bebek meyvelerin şekerli, tatlı, leziz tadından sonra sebze çorbalarının tatsız , tutsuz tadına alışmakta ciddi zorluk çfunduszeue.info için önce azar azar sebze tattırılıp sonra meyvelere dönüş yapmak da uygun bir seçenek olabilir. Önce , hazırlanan sebze çorbası süzülüp suyu verilerek bebek alıştırılır. gün sebze suyuna alıştıktan sonra sebze çorbasına geçilir. Sebze çorbasının ardından da sebze püresi ve yeşillik eklenmiş karışık pürelere geçfunduszeue.info çorbalarına eklenen yağ , anne sütü ile artık tam olarak karşılanamayan enerjinin karşılanmasını sağfunduszeue.infok , şalgam ve pancar , nitrat içerdikleri için max. 1 gün boyunca funduszeue.infoğurt, diyete 5. ayda girmelidir. Mümkünse ev yoğurdu yapılmalıdır. Bazı bebekler ev yoğurdunu sevmediği için içine mevsim meyvelerinden özellikle elma ve şeftali katılabilir ama çilek veya böğürtlen gibi meyveler ciddi alerji yapabileceği için aydan önce tavsiye funduszeue.infotılara funduszeue.info başlanmalıdır. Kolesterolden zengin olan yumurta sarısı haftada en az kez funduszeue.info , makarna , ekmek gibi nişastalı yiyecekler pankreas amilazının olgunlaştığı aylarda verilmelidir. Bebeğin çok hareketlendiği aylardan sonra enerji ihtiyacını karşılamak için her gün bu nişastalı besinlerden alması gerekmektedir .

TARİFLER

MAMALAR

Bebek anne sütü ile yeteri kadar kilo almıyorsa (ayda g'dan az) veya hiç anne sütü verilmiyorsa ticari bebek mamaları kullanıfunduszeue.infoır mamaları genel olarak ilk aylık bebekler için ve aylıktan büyük bebekler için olmak üzere iki çeşittir. Hazır mama seçimi konusunda doktorunuza danışın. Mama hazırlarken şunlara dikkat ediniz. * Kutusu açılan mamanın kapağı kapatılıp buzdolabında saklanmalıdır. * Mama miktarını bebeğin ayına göre kutu üzerinde önerilen miktara göre yapınıfunduszeue.info aylık , gerekirse 10 günlük kilo takipleri ile miktarda ayarlamalar yapılmalıdır. *Mama hazırlamak için su önceden kaynatılıp yaklaşık 50 dereceye kadar ılıtılmış olmalıdır.*Hazırlanan mamayı bebek tamamen bitirmezse buzdolabında saat bekletip sıcak suya biberonu oturtup ılıtarak tekrar verebilirsiniz.

Hazırladığım mamayı nasıl saklayabilirim

Taze olarak hazırlanan bebek mamaları mümkün olduğunca 45 dakikadan fazla biberon ısıtıcısında saklanmamalıdır.Böylelikle besin değerinin kaybını ve mikrobiyolojik riskleri engellemek için önlem almış funduszeue.info yerine şunu yapabilirsiniz; İhtiyaç duyulan toz mama miktarını steril kuru biberonlara aktarıp kapağını kapatınıfunduszeue.info miktar su kaynatıp termosta muhafaza funduszeue.info saati gelince önceden biberonda saklanan toz mama ile suyu gerekli miktarda karıştırıp taze olarak hazırlayıfunduszeue.infon maması hazırlarken kullanacagım su nasıl olmalı ????Bebek mamalarının sıhhi güvenliği ancak ambalaj üzerindeki talimata uygun ve beslenmeden hemen önce hazırlanmaları halinde korunabilir. Suyu sadece 50 dereceye kadar ısıtmak yetmez. Aksine mikroplar ölmediği için risklidir. Bebekler henüz mikroplara alışık değfunduszeue.info nedenle sadece sonradan sogutulmus taze kaynamış su kullanılmalıdıfunduszeue.info bu ısı seviyesinde en iyi erir.

Başlangıç maması nedir ? 

Başlangıç maması protein içeriği anne sütü proteinine eşdeğer hale getirilmiş yeni doğan biberon mamasıdır. Başlangıç maması yalnız proteini yapısal olarak anne sütüne adapte olmakla kalmayıp aynı zamanda karbonhidrat bileşimi olarak da anne sütündeki gibi sadece süt şekeri (laktoz) içfunduszeue.info özelliklerinde dolayı , doğumdan itibaren verilebildiği gibi ilave besin içinde idealdir.

Meyveler

Meyvelere 4. aydan itibaren başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içfunduszeue.info yıkanıp sirkeli suda bekletilip kabukları soyulduktan sonra funduszeue.infoşlangıç olarak en az alerji yapan elma ,armut , şeftali , kayısı, üzüm , kırımızı erik uygundur. Turunçgiller gaz ve allerji yapabileceği için aydan sonra başlanmalıdır. Kivi, ananas, avokado, domates, çilek gibi alerjen meyveler bebek beslenmesine funduszeue.info sonra girmelidir. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılıfunduszeue.infoerin %80'i sudur. Yeteri kalori içermedikleri için ana öğün değil ara öğün olarak funduszeue.infoşlangıç meyveleri yıkanıp kabukları ince funduszeue.info rendede rendelenir , ince tülbentle suyu süzülür. Her yeni meyve için günlük alışma dönemi geçirilmeli , ikinci bir yeni meyve başlayana kadar ilkine tam alışması sağlanmalıdır.

Meyve püreleri

Meyve sularına alıştıktan 10 gün sonra ikinci ara öğünü olarak verilebilir.Püre yapmak için cam rende kullanılabilir. Meyveler tek tek püre yapılabileceği gibi , çeşit meyve (mesela şeftali , elma veya armuda muz eklenebilir) karıştırılarak da yapılabilir.

SEBZELER VE SEBZE ÇORBALARI

Sebzelere 4. aydan itibaren başfunduszeue.infoerde vitamin , karbonhidrat ve bağırsakları çalıştıran lifler funduszeue.infoere mevsime göre havuç, patates , kereviz ve yaprağı , semizotu , karalahana , ıspanak , brokoli , karnıbahar , brüksel lahanası, taze kırmızı ve yeşil biber (çarliston) , enginar , taze bezelye , maydanoz ve taze nane verilebilir. Domates alerjiye neden olabileceği için aydan önce önerilmez. Patlıcanın ise bebek için hiçbir besin değeri olmayıp içinde nikotin bulundugundan bebek beslenmesinde pek yeri yoktur. Lahana , pırasa , soğan ve sarımsak da gaz yapabileceğinden 9 aya kadar pek önerilmez. Ispanak , karalahana , pazı , semizotu , taze fasulye , pancar gibi sebzeler bekletildiklerinde , nitrit adlı madde açıga çıkar. Nitrit de bebeklerde kansızlık ve büyüme geriliğine neden funduszeue.info için sebzeler piştikten sonra 24 saatte tüketilmelidir.Çalışan veya çok çocuklu annelerin zaman sorunu olduğundan dolayı sebze pürelerini dondurmayı önerebiliriz. Sebze püreleri derin dondurucuda 2 ay bozulmadan kalabilir. Sebzelerin besin değeri ve vitamin içeriğini korumak için mümkün oldugu kadar buharlı pişirici kullanılması veya az su kullanılarak kapaklı tencerede pişirilmesi önerilir. Zeytinyağı (halis, sızma zeytinyağı tercih edilmeli) yemek piştikten sonra soğumaya bırakılırken katılır , yemek pişerken zeytinyağı koyulursa yağ özelliğini ve beyin için önemli olan kimyasal yapısını kaybeder.

Sadece Sebze Yiyerek Yeterli Demir Almak Mümkün müdür ? Prensip olarak bitkisel kaynaklı demir hayvansal gıdalardaki demire oranla vücut tarafından daha zor funduszeue.info nedeni ise bitkisel gıdalarda bulunan ve demir alımını önleyen asit oksaliktir. Yani bu maddeler vasıtasıyla demir vücut tarafından emilemez, buna karşın hayvansal gıdalardaki demir çok rahat alınabilir.

YOĞURT

Yoğurt, diyete 5. ayda girmelidir. Mümkünse ev yoğurdu yapılmalıdıfunduszeue.info yoğurdu yapmak için tam yağlı pastörize şişe süt veya güvenilir yerlerden alınan açık süt kullanın. Süt ısıtılır ve elin dayanabileceği sıcaklığa kadar (yaklaşık 40 derece) soğumaya bırakılır . ml süte 1 tatlı kaşığı ılık sütle sulandırılmış yoğurt eklenip yavaş yavaş karıştırılır. Yoğurdu mayalarken ml. süte mercimek kadar toz şeker eklerseniz daha koyu olur . Ancak sütün tadını sütün tadını değiştirebileceğinden şeker kesinlikle fazla katılmamalı ve yoğurdun saf tadına alıştırılmalıdır. Ayrıca yoğurt mayalamada kullandıgınız kabın kapağının altına kağıt havlu da koyarsanız buharını emer ve yoğurdun koyulaşmasını sağlar . Bazı bebekler ev yoğurdunu sevmediği için içine mevsim meyvelerinden özellikle elma ve şeftali katılabilir ama çilek veya böğürtlen gibi meyveler ciddi allerji yapabileceği için aydan önce tavsiye edilmez.

KAHVALTI

Kahvaltılara 6. ayda başlanmalıdır. Peynirin tuzunu almak için 1 kase içme suyuna peyniri koyup buzdolabına kaldırın , peynir sabaha kadar tuzunu salacaktır. Tuzu alınmış küp şeker boyutunda beyaz peynir, tahin/pekmez karışımı , pekmez, ekmek, verilebilir. Bu gıdalar asla bulamaç haline getirilip verilmemelidir. Her gıdanın tadını bebek ayrı ayrı almalıdıfunduszeue.infoerolden zengin olan yumurta sarısı haftada en az kez verilmelidir. Yumurta iyice haşlandıktan sonra sarısından 1 nohut kadar verilir, azar azar arttırılarak günde tam yumurta sarısına erişfunduszeue.info pişmiş yumurta sarısı ezilince kuru ve bebeğin yutması güç bir hale gelir. Kolay yutması için için peynirle karıştırılabilir. Bal, alerji riski ve bal zehirlenmesi tehlikesi nedeniyle 1 yaşından önce hiç verilmemelidir. Yumurta beyazı da 1 yaşından önce çok ciddi alerji yapabileceği için verilmez.

BAKLİYAT

Yine 7. aydan itibaren nohut , soya fasulyesi , bakla , mercimek , fasulye gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyattan da vermek funduszeue.infoıca kuru bakliyat demirden de çok zengindir. Fasulye ve nohut vs. pişirilmeden önce saat suda ısıtılıp yumuşatılarak gazı alınır. Islama suyu dökülüp ağızı kapalı tencerede iyice haşlanır ama haşlama suyu dökülmez .Piştikten sonra kabugu ayırılırsa gaz yapıcı etkisi çok azalır. Ezilip püre haline getirildikten sonra tatlı kaşıgı zeytinyağı eklenir. çay kaşığı ile başlanıp giderek arttırılmalıdır.
 

MAKARNA VE PİLAV

Yedinci ayda çok hareketlenen bebeğin beslenmesine mutlaka makarna ve pilavı da eklemek gerekir . Kompleks karbonhidrat yapısındaki bu gıdalar kan şekerini yavaş yükselttikleri için çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılamada çok önemli yer tutarlar. Ancak beyaz pirinç pilavının besin değerinin bulgurdan daha düşük oldugunu unutmayın. Hiç pirinç pilavı vermeden baştan itibaren sadece bulgur pilavına alıştırırsanız ilerde daha sağlıklı beslendiği için anemi, obezite benzeri hastalıklarla ugraşmamış olursunuz.

KIRMIZI ET VE TAVUK

Altıncı ayda çorbalarına pişme sırasında yağsız parça dana eti katılır, daha sonra et çorbadan çıkarılır ki bu sayede bebekler et tadı ve kokusuna alışırlar. Altıbuçuk aydan itibaren sebze pürelerine kez çekilmiş yağsız dana kıyma veya ezilmiş tavuk eti (organik tavuk eti) katılmalıdır. İlk kıyma deneyimi çay kaşıgı ile olmalı , miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 tatlı kaşığı sonrasında 1 yemek kaşığı kıyma yeterlidir. Kıyma yerine parça dana incik de pişirilip mikserden geçirilerek verilebilir. İncik eti yağsız , damarsız ama jelatinden zengin hazmı kolaydır.

BALIK

Dokucuncu aydan itibaren başlanabilir. Mezgit başta olmak üzere somon, palamut, çupra , levrek gibi iri kılçıksız balıklar tercih funduszeue.infoşlama veya ızgara yapılan balıgın derisi ve kılçığı ayıklanıp beyaz eti ezilip çorbasına da katılabilir, doğrudan beyaz eti de verilebilir. Balık göz ve beyin gelişimi için önemli yeri olan omega yağ asitlerinin tek kaynağıdır. A,D vitamini , kalsiyum ve proteinden zengindir.

CİĞER

Bebek 9 aylık olunca haftada kez kuzu ciğeri haşlama yapılarak verilmelidir. Ciğer haşlanmadan önce zarı soyulur, damar ve siniri ayıklanır, suda haşlanır, iyice ezilip çay kaşığı verilmeye başlanır; miktar öğünde 2 çorba kaşığı olana kadar arttırılır. Bu miktara gelindiğinde ayda 2 kezden fazla ciğer yememesi gerekmektedir.

EV YEMEKLERİ

Bebeğiniz aylık olduktan sonra ev yemeklerinden vermeye başlayabilirsiniz. Bebeklerin bu ayda anne ve babanın yediklerini yemeğe hevesleri vardıfunduszeue.info aylarda bebeklerin bu zaafından yararlanabilirsiniz. Ancak ev yemekleri; kültürden kültüre değişen tatlarda pişirilmektedir. Örneğin güneydoğu mutfağı ağır baharatlı ve yağlı yemeklere funduszeue.infoe bebeğinize 9 aylıkken çiğ köfte veya acılı patlıcan dolması veremezsiniz. ancak yemekleri pişirirken baharat ve tuz katma anında kepçe ayırarak bebeğiniz için onu pişirmeye devam eder kendinizinkini tuz , yağ ve baharat ekleyebilirsiniz , dış görünüşü ile sizin yemeğınızın aynı olan bu yemeğe heveslendiginide zaafını kullanarak ev yemeklerine alıştırabilirsiniz.

ÇİKOLATA VE ŞEKER

Her ne kadar şeker üreticisi firmalar bize kızsalar da bebeklere 2 yaşa kadar şeker ve çikolata önermiyoruz. Aşırı tatlı olan bu gıdalar çocuklara öğün aralarında kan şekerinde ani yükselmeler sonucu tokluk hissine ve tıkanmaya neden olur . Kontrolsüz aşırı tüketilmeleri halinde alınan fazla karbonhidratın yağ olarak birikmesi sonucu obezite ortaya çıkar. Hatta uzun vadede daha çok erişkinde görülen tip 2 şeker hastalıkları artık ergenlik çağında çocuklarda dahi görülmeye başlanmıştır. Bu da bisküvi, şeker, çikolata vs. bilinçsiz tüketilmesi ve vücuttaki dokularda insüline karşı direnç oluşmasına bağlıdır. Ayrıca şeker ve çikolatadaki kakao ile katkı maddelerinin alerji riskini de göz önüne almalısınız. Bu tür gıdaların erken ve çok tüketilmesinin alerjik astım da aralarında olmak üzere birçok alerjik hastalığı başlatabileceğini unutmayınız. Ek gıdalara başlama döneminde bebeğin bakımına yardım edecek bakıcı anneanne babaanne , dede ve muhtelif akrabalarla bu konuyu baştan konuşun ve kararlılıgınızı belirtin.

MAMA SANDALYESİ NE ZAMAN KULLANILIR ?

Bebeğiniz aylık olup destekli oturmaya başlar başlamaz beslenmesini mama sandalyesinde ve ev halkının yemek yediği masanın önünde yapın. Mümümkünse öğünlerinin sizin de yemek yediğiniz saate denk getirin ve ona örnek olmak için siz de onunla masaya oturup bir şeyler atıştırın. Böylece bebek ev ahalisinin beslenme düzenine uymayı ögrenecektir. Unutmayın; bebeğin neyi ne kadar yediği kadar nasıl yediği de önemlidir.

BARDAK KULLANIMI

aylıktan itibaren bebeğiniz önce su sonra da ek gıdalara başlayacaktıfunduszeue.infon veya meme dışında su kaynakları olduğunu bilmesi bebeğiniz için çok önemlidir. Çünkü biberon veya suluktan kesme yaşı geldiğinde alternatif su kaynağı olduğunu bilmek onu rahatlatacaktır. Küçük , ince kenarlı bir fincan veya ağzı kesmeyecek bir plastik bardak başlangıç için uygundur. Yanlışlıkla ağzına dikip bogazına kaçması riskini azaltmak için fincanın dibine sadece 1 yudum su koyarak küçük alıştırmalarla bardakdan su içmeyi öğretin.

YEMEK SAATLERİNİN BELİRLENMESİ

Yemek saatleri bazen ana-baba ile çocuklar arasında uyuşmazlıga neden olur. Biz büyükler , sabah kahvaltı , öğlen ve akşam da yemek yeriz ve buna çocuklarımızın hatta bebeklerimizin de uymasını isteriz. Çocukluğunuzu düşünün ; Hiç acıkmadığınız halde yemeğe zorla çağırıldığınız olmadı mı ? Bu nedenle yemek saatlerinde katı olmayın , bebeğinizin acıkma ritmini yakalayıp buna uymaya çalışın. Örneğin akşam üzeri çok acıkan bir çocuk akşam yemegini erken yiyip yatmadan hafif bir şeyler atıştırarak uyuyabilmelidir.

İLLE DE MENÜ İSTİYORUM DİYENLERE ÖRNEK MENÜLER

Aylık Bebeğin Beslenmesi(Dikkat ! Anne Sütü Yetmiyorsa Ek Gıdalara Başlanır)

Sabah : Anne sütüAra : Meyve suyu veya Püresi Öğle : Sebze Çorbası/Püresi veya Anne Sütü İlkindi: Anne SütüAkşam: Yoğurt veya anne SütüGece : Pirinç, rüşeym,tam buğday veya yulaf unu muhallebisi + Anne Sütü
 

Aylık Bebeğin Beslenmesi

Sabah : Kahvaltı + Anne Sütü Ara Öğün: () Meyve Püresi veya yogurtÖğle : () Sebze Çorbası + Et/ Tavuk/ Anne SütüAra Öğün: () Meyve Püresi veya Yoğurt + EkmekAkşam : () Sebze yemeği + Anne Sütü Gece : Pirinç, rüşeym,tam buğday veya yulaf unu muhallebisi + Anne Sütü Aylık Bebeğin BeslenmesiSabah : Kahvaltı + Anne Sütü Ara Öğün: () Meyve Püresi veya yoğurtÖğle : Baklagillerden Birinin Yemeği veya Sebze Yemeği + Makarna / Pilav Ara Öğün: İsterse Meyve Püresi veya Yoğurt Akşam : Tavuk / Balık / köfte / Ciğer + Muhallebi + Sebze YemeğiGece : Pirinç, rüşeym,tam buğday veya yulaf unu muhallebisi + Anne Sütü
 

ÖZET : Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeye çalışılmalıdıfunduszeue.info sütünün yetmediği kesinleşmişse 4. aya kadar mamalarla beslenmelidir Aydan itibaren meyve suları ve püreleri + sebze çorbaları başlanır Ayda yukarıdaki gıdalara yoğurt eklenir Ayda bunlara kahvaltı,kıyma da eklenir Ayda tahıllar , et , tavuk , bakliyat başlanır. 9. Ayda balığa, karaciğere geçilir Ayda ev yemekleri usulüne uygun olarak başlanmalıdır.

ay arasında bebeğin yediği gıdaların giderek daha iri parçalardan oluşması sağlanmalı , bu geçiş döneminde rondo veya blender ile yapılan pürelerden hızla uzaklaşılmalıdır.

ÖRNEK EK GIDA BAŞLAMA PROGRAMI

1.GÜN: 1/4 PATATES + 1/4 HAVUÇ HAŞLANIR, SUYU SÜZÜLÜR, ILIDIKTAN SONRA ÜZERİNE 1 TATLI KAŞIĞI HAS ZEYTİNYAĞI KONUR. BUNDAN BEBEĞE 2 ÇAY KAŞIĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. ARTAN BUZDOLABINA KONUR. AKŞAM ÖĞÜNÜNDE PİRİNÇ UNU + SU + PEKMEZ MUHALLEBİSİ YAPILARAK ILIDIKTAN SONRA 2 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR.

2.GÜN: ÖNCEKİ GÜN YAPILAN ÇORBA SUYUNDAN 4 ÇAY KAŞIĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. AKŞAM ÖĞÜNÜNDE PİRİNÇ UNU + SU + PEKMEZ MUHALLEBİSİ YAPILARAK ILIDIKTAN SONRA 4 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR.

3.GÜN: 1/4 PATATES + 1/4 HAVUÇ + 1/4 KABAK HAŞLANIR, SUYU SÜZÜLÜR, ILIDIKTAN SONRA ÜZERİNE 1,5 TATLI KAŞIĞI HAS ZEYTİNYAĞI KONUR. BUNDAN BEBEĞE 6 ÇAY KAŞIĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. ARTAN BUZDOLABINA KONUR. MUHALLEBİ 6 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR.

4.GÜN: ÖNCEKİ GÜN YAPILAN ÇORBA SUYUNDAN 8 ÇAY KAŞIĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. MUHALLEBİ 8 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR.

5.GÜN: TAZE YAPILMIŞ (MAX.2 GÜNLÜK) İRMİK + PATATES + HAVUÇ + KABAK ÇORBA SUYUNDAN 10 ÇAY KAŞIĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. AYRICA CAM RENDEDE ELMA RENDELENEREK TÜLBENTTEN SUYU SÜZÜLÜR. 2 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR. MUHALLEBİ 10 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR. MUHALLEBİ YAPARKEN RUŞEYM,TAM BUĞDAY VEYA YULAF UNU DA KULLANILABİLİR.

6.GÜN: TAZE YAPILMIŞ (MAX.2 GÜNLÜK) İRMİK + PATATES + HAVUÇ + KABAK ÇORBA SUYUNDAN 12 ÇAY KAŞIĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. CAM RENDEDE ELMA RENDELENEREK TÜLBENTTEN SUYU SÜZÜLÜR. 4 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR. MUHALLEBİ 12 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR.

7.GÜN: TAZE YAPILMIŞ (MAX.2 GÜNLÜK) İRMİK + PATATES + HAVUÇ + KABAK ÇORBA SUYUNDAN 14 ÇAY KAŞIĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. CAM RENDEDE ELMA + ARMUT RENDELENEREK TÜLBENTTEN SUYU SÜZÜLÜR. 6 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR. MUHALLEBİ 1/4 ÇAY BARDAĞI MİKTARINCA VERİLİR.

8.GÜN: TAZE YAPILMIŞ (MAX.2 GÜNLÜK) İRMİK + PATATES + HAVUÇ + KABAK ÇORBA SUYUNDAN 1/4 ÇAY BARDAĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. CAM RENDEDE ELMA + ARMUT RENDELENEREK TÜLBENTTEN SUYU SÜZÜLÜR. 8 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR. MUHALLEBİ 1/3 ÇAY BARDAĞI MİKTARINCA VERİLİR.

9.GÜN: TAZE YAPILMIŞ (MAX.1 GÜNLÜK ÇÜNKÜ ISPANAK EN FAZLA 1 GÜN YEDİRİLİR) İRMİK + PATATES + HAVUÇ + KABAK + ISPANAK ÇORBA SUYUNDAN 1/3 ÇAY BARDAĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. CAM RENDEDE ELMA + ARMUT RENDELENEREK TÜLBENTTEN SUYU SÜZÜLÜR. 10 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR. MUHALLEBİ 1/2 ÇAY BARDAĞI MİKTARINCA VERİLİR

GÜN: TAZE YAPILMIŞ (MAX.1 GÜNLÜK ÇÜNKÜ ISPANAK EN FAZLA 1 GÜN YEDİRİLİR) İRMİK + PATATES + HAVUÇ + KABAK + ISPANAK ÇORBA PÜRESİNDEN 1/3 ÇAY BARDAĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. CAM RENDEDE ELMA + ARMUT RENDELENEREK BU HALİYLE (SUYU DEĞİL PÜRESİ) 12 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR. MUHALLEBİ 1/2 ÇAY BARDAĞI MİKTARINCA VERİLİR

GÜN: TAZE YAPILMIŞ (MAX.2 GÜNLÜK) İRMİK + PATATES + HAVUÇ + PAZI ÇORBA PÜRESİNDEN 1/2 ÇAY BARDAĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. CAM RENDEDE ELMA + ARMUT RENDELENEREK BU HALİYLE 1/4 ÇAY BARDAĞI VERİLİR. MUHALLEBİ 2/3 ÇAY BARDAĞI MİKTARINCA VERİLİR

GÜN: TAZE YAPILMIŞ (MAX.2 GÜNLÜK) İRMİK + PATATES + HAVUÇ + PAZI ÇORBA PÜRESİNDEN 2/3 ÇAY BARDAĞI METAL KAŞIK İLE VERİLİR. CAM RENDEDE ELMA + ARMUT RENDELENEREK BU HALİYLE 1/3 ÇAY BARDAĞI VERİLİR. GÜNLÜK ŞİŞE SÜT VEYA EN AZ DAKİKA KAYNATILMIŞ AÇIK SÜTTEN YAPILMIŞ YOĞURT GÜNLÜK MAYALANIR. 2 ÇAY KAŞIĞI VERİLİR. MUHALLEBİ 2/3 ÇAY BARDAĞI MİKTARINCA VERİLİR.

 

GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ BEBEK BESLENMESİNDE YENİ EK GIDALARI ÇOCUĞUMUZUN DİYETİNE 2 GÜN ARAYLA VE HER GÜN 2 ÇAY KAŞIĞI ARTTIRARAK EKLEDİK. YAKLAŞIK GÜN PÜREYE GEÇTİK. BU AŞAMADAN SONRA MEVSİM MEYVESİ VE SEBZELERİNİ BU KURALLARA GÖRE DİYETİNE EKLEMEYE DEVAM EDEBİLİRSİNİZ FAKAT MEYVE VE SEBZE DE 5 ÇEŞİDİ GEÇMEMEK GEREKTİĞİNİ VE YOĞURDA funduszeue.info ÖNCE BAŞLAYAMAYACAĞIMIZI UNUTMAYIN. KAHVALTI BEBEĞİMİZİN BESLENMESİNE funduszeue.info SONRA GİRMEYE BAŞLAYACAK. BUNUNLA İLGİLİ KURALLAR KAHVALTI BÖLÜMÜMÜZDE YAZMAKTADIR.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Anne sütü her zaman tazedir. "İçine ne katsam? ne kadar ısıtsam? Nasıl saklasam?" gibi dertleri yoktur ve bebekler tadına bayılır. Üstelik bebeğimizin ilk 6 ay sağlıklı gelişimi için tüm besinleri içerdiğini biliriz.  Bundan sonra hem bebeğimizde demir eksikliği gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasını önlemek hem de geri kalan yaşamı boyunca sürdüreceği beslenme eylemine bir geçiş yapmak için ek gıdalara başlanması öneriliyor.

 

Ek gıdaya başlama hepimiz için az ya da çok sancılı bir süreç. Bu süreçte tecrübeli yakınlarımıza, internet kaynaklarına, kitaplara, uzmanların görüşlerine ve denenmiş, sağlıklı ve besleyici bebek yemekleri konusunda fikirlere çok ihtiyaç duyuyoruz. 

 

6 aylık ve daha büyük bebekler için yemekler

Başlangıç

Bebeklerin ilk yiyecekleri için farklı görüşler olsa da genel olarak uzmanların üzerinde fikir birliğine vardığı belirli ilk yiyecekler var. Bunların başında patates, havuç, balkabağı, yeşil sebzeler, pirinç, yulaf, arpa, elma, armut, muz, şeftali, avokado geliyor. Bu yiyeceklerle hazırlanan mama tariflerine buradan ulaşabilirsiniz.

A vitamininin öncül maddesi olan ve vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen beta karoten, turuncu renkli sebzelerde bol miktarda bulunur. Havuç ve balkabağı gibi bu sebzeler ayrıca iyi birer karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Hafif tatlı olan bu besinler anne sütünden sonra bebekler tarafından pek reddedilmez.

Havuç veya Balkabağı Püresi

Devamını oku

Devamını oku

Tavuğu sadece patates ve havuç gibi sebzelerle değil, elma, balkabağı gibi meyvelerle de pişirerek püreler hazırlayabiliriz. 

Elmalı ve Patatesli Tavuk Püresi

Patatesli Yeşil Sebze Püresi

Devamını oku

Bezelye ve taze fasulye tatlı ve lezzetli yeşil sebzelerdir. 7. aydan sonra bunları tek başına veya turuncu sebzelerle karıştırarak bebeğimizin menüsüne ekleyebiliriz. Sonraki aylarda tahıllı çorbaların besin değerini artırmak için yıkanmış, doğranmış ve dondurucuda saklanmış bir fincan yeşil sebze gibisi yoktur. Ancak bu sebzelerle ilgili bilmemiz ve dikkat etmemiz gereken noktalar var. 

Lor Peynirli Kabak ve Havuç Püresi

Devamını oku

Beta karoten, C vitamini ve potasyumca zengin olan kabağın yaygın bir alerjik etkisi yoktur ve kolay pişer. Kabızlığa iyi gelir. Baskın bir tadı olmadığından diğer sebze ve tahıllarla birlikte kullanarak lezzetli tarifler yaratmak da mümkündür.

Pişmiş Meyve Potpurisi

Devamını oku

Meyveler, tahıllar ve sebzelerden sonra tanıtılırsa bebeğimizin damak tadını geliştirirken daha az tatlı diğer yiyecekleri reddetmesine engel olabilir. Elma, armut ve şeftaliyi ayrı ayrı ya da beraber pişirerek sindirimi kolay, tatlı ve kıvamlı püreler hazırlayabiliriz. 

Elma ve Havuç Püresi

Devamını oku

Püreleri sadece meyvelerden hazırlamak yerine havuç, patates, pancar gibi sebzelerle de çeşidi artırabiliriz. Elma ve havuç hem besleyici hem de tatlı bir püre hazırlamak için iyi bir fikirdir.

Devamını oku

Pişmiş armut, peynir ya da yoğurtla iyi gider. Bebeğinizin ara öğünlerinde enerji gereksinimini karşılayan besleyici bu mama, daha büyük çocuklar için de sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Tatlandırıcı olarak pekmez ya da bal kullanabilirsiniz. 

Peynirli Armut Keyfi

İncir, Muz ve Şeftali Püresi

Devamını oku

Ağustos ayından Eylül sonuna kadar incirin tam mevsimidir. Eğer taze incir bulabiliyorsanız bebeğinizin bu besinin taze halinden faydalanması için karışık meyve pürelerinde kullanabilirsiniz. 

Meyveli Yoğurt Fikirleri

Devamını oku

Artık çoğu anne yoğurdunu evde kendisi hazırlıyor. Peki yapımı ondan da kolay meyveli yoğurtların hazır olarak satılanlarını neden tercih edelim? Herkes meyveleri yoğurtla karıştırarak kendisi ve bebeği için meyveli yoğurtlar hazırlayabilir. 

Yulaflı İncir Maması

Devamını oku

Tahıllı ve meyveli karışımlar çok sağlıklı ve besleyici öğünler hazırlamak için idealdir. 6. aydan sonra ek gıdaya geçen bebeğinize önce tarifteki gibi hazırlayacağınız yulaf mamasını tanıtın. Daha sonra yulaflı incir maması ile onu biraz daha farklı ve kesinlikle daha besleyici tatlara alıştırabilirsiniz.

Devamını oku

İlk Yoğurt Çorbam

6 aylık bebeğinize ek gıda olarak olabildiğince sade ama besleyici bu çorbayı sunabilirsiniz. Bu tarif yumurta ve buğday unu içermiyor. Bebeğiniz büyüdükçe klasik bir yoğurt çorbası hazırlayabilir; haşlanmış mercimek, et suyu gibi eklemelerle çorbanın besin değerini ve lezzetini artırabilirsiniz.

Avokadolu Mamalar

Devamını oku

Avokado zengin bir yağ, protein, vitamin ve antioksidan kaynağı. DÜşük alerji riski, sindiriminin kolaylığı ve besin değerinin yüksekliği nedeniyle dünyanın birçok yerinde bebeklerin ilk yiyecekleri arasında gösteriliyor. Ülkemizde artık kolaylıkla bulunabilen bu meyve ile henüz tanışmadıysak bebeğimizin tanışmasının vakti geldi. 

Pirinç Maması

Devamını oku

Pirinç, kolay sindirildiği ve alerjen etkisine pek rastlanılmadığı için bebeğin ilk katı besini olarak birçok ülkede öneriliyor. Püre hâlindeyken kremamsı tadı ve dokusu bebekleri rahatsız etmiyor.

Elmalı Sütlaç

Devamını oku

Pek çok yiyeceği bebeğinizin ayına göre uygun malzemelerle hazırlamak mümkün. Sütlaç da bunlardan biri. Anne sütü veya devam sütünün pişirilmesi önerilmediğinden bu pratik tarifi uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin ilk sütlacını tatlandıran elma, besin değerini de artıracak. 

Turuncu Pirinç Maması

Devamını oku

Bebeğinizin alıştığı tatları farklı şekillerde pişirmek ve sunmak mı istiyorsunuz? Balkabağı ve havuç fırında besin değerini fazla kaybetmeden yumuşacık pişiyor. Lezzetli ve besleyici balkabağı ve havuçlu pirinç mamasını ister birarada ister ayrı ayrı iki porsiyon hâlinde bebeğinize verebilirsiniz.

Devamını oku

Muhallebiler bebek beslenmesinde eski bir alışkanlık. Kıvamı, sindirim kolaylığı ve belki de tok tuttuğu düşüncesiyle anneler tarafından tercih ediliyor. Ancak günümüzde 1 yaşından önce bebeklere inek sütü vermenin, şeker ve pirinç gibi besin değeri düşük karbonhidrat kaynaklarının zararları biliniyor. Bu nedenle 6 aylık bebek beslenmesine uygun, sağlıklı muhallebi tariflerini denemek gerekiyor. 

İlk Muhallebim

Devamını oku

Bezelye hem iyi bir protein ve karbonhidrat, hem de vitamin kaynağı. Mevsiminde ise taze, değilse dondurulmuş bezelyeyi ilk başlarda suluca bir püre halinde bebeğimize tanıtabiliriz. Bebbeğimizin sindirim sistemi katı gıdaya alıştıkça daha koyu bir püre hazırlayabilir, aydan sonra bu tarife tahin ekleyerek farklı bir lezzet yaratabiliriz.

Bezelye Püresi

Devamını oku

Bebekler için püre tariflerini sebze ve tahılların değişik kombinasyonları ile zenginleştirebiliriz. Kabak, havuç ve ince bulgu püresi de lezzetli bebek yemeklerinden biri. Bu tarifteki su ölçüsü ile sebzeleri süzmeye gerek kalmadan pişirebilirsiniz. Dilerseniz sebzeleri buharda haşladıktan sonra pişirme suyu ile bulguru ekleyip pişirmeye devam edebilirsiniz.

Kabak, Havuç ve İnce Bulgur Püresi

Devamını oku

Bebeğimiz yakında tüm aile için pişen taze fasulye yemeğini çatalla ezdiğimizde rahatlıkla yiyebilecek. Ama daha zamanı var. Şimdilik bu püre onun için yeterince besleyici ve lezzetli.

Taze Fasulye ve Patates Püresi

Devamını oku

Ek gıdaya geçen bebeğimizin beslenmesinde çorbaya alternatif olarak püreleri tercih edersek bebeğimiz büyük oranda su içeren çorba yerine bol miktarda lif ve diğer besin içeriklerini almış olur. Özellikle kilo alamayan bebeklerin beslenmesinde sebze-tahıl püreleri çok önemli yer tutuyor.

Pirinçli Semizotu ve Kabak Püresi

5 Aylık Bebek Ne Yer? 5 Aylık Bebek Kahvaltısı, Çorba ve Ek Gıda Tarifleri

Doğumdan itibaren her geçen gün büyüyen, gelişen ve hatta yeme alışkanlıkları edinen bebeklerin anne sütünün yanı sıra belirli bir aydan itibaren tüketebilecekleri gıdalar vardır. Anne sütünün yanı sıra özellikle 5. Aydan itibaren ek ve katı gıdalara geçiş yapılabilmektedir. Genellikle sebze, meyve suları, püreler veya yoğurt gibi gıdalar 5 aylık bebeklerin tükettikleri besinler arasındadır.

5 AYLIK BEBEKLER İÇİN EN GIDA TARİFLER

Bebekler 5. aydan itibaren ek gıdaya geçiş yapabilmektedir. Genellikle bu geçiş süreci doktor kontrolünde, doktorun önerdiği besinlerle yapılmaktadır. Bir yandan da anne sütü devam edilmesi bebek için faydalı olacaktır.

Bu dönemde bebeklere tatlı kaşığı sebze suyuyla ek gıda verilebilir. 5. ayın sonuna doğru ise sebze veya meyve püresi de verilmeye başlanabilir. Bebeğin neyi sevip neyi sevmediği bu dönemde deneyerek öğrenilir. Örneğin elma ve armut 5 aylık bebekler için verilen meyvelerdendir. Meyveye başladıktan sonra bebeklerin kabız olma ihtimalleri artmaktadır. Bu yüzden sindirimi kolay meyveler tercih edilmelidir. Sebze veya meyveleri ezerek püre haline getirip birkaç tatlı kaşığı bebeklere verilebilir.

5 AYLIK BEBEĞE YOĞURT VERİLİR Mİ

Birçok anne 5 aylık bebeğe yoğurt verilip verilmediği konusunda endişelenmektedir. Yoğurt besin değeri yüksek, tok tutan ve sindirime yardımcı bir besindir. 5 aylık bebeğe yoğurt verilmesinde bir sakınca yoktur. Hazır yoğurt yerine ev yoğurdu bebekler için daha sağlıklı olacaktır. Evde mayalanan ev yoğurdundan her gün az miktarda bebeğe verilebilmektedir.

ÇORBA TERCİH EDEBİLİRSİNİZ

Bebekler için hazırlanacak çorbalar için en önemli kural sindirimi kolay besinlerin tercih edilmesidir. Patates, kabak, havuç veya pirinç gibi besinler genellikle 5 aylık bebeklerin çorbalarının yapımında kullanılmaktadır. Hem sağlıklı hem de doyurucu olduğu için anneler genellikle bu ay grubundaki bebeklere çorba veya sebze püresi vermeyi tercih ederler.

5 AYLIK BEBEKLER İÇİN ÇORBA TARİFLERİ

Çorba için malzemeler:

- orta boy havuç

- 3 su bardağı su

- 1 patates

- 1 tatlı kaşığı pirinç

Yapılışı:

Pirinci ve tüm sebzeleri dilimleyip bir tencereye koyun. Üzerine belirtilen miktardaki suyu ekleyin ve kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra blendır yardımıyla sebzeleri ezin ve biraz soğumasını bekledikten sonra bebeğinize rahatlıkla yedirebilirsiniz.

5 AYLIK BEBEK KAÇ CC MAMA YEMELİ

Ek gıda almaya başlayan bebekler bir öğünde ml olmak üzere günde defa mama yiyebilirler. Anneler ek gıdaya geçiş döneminde mama saatlerini kendileri ayarlarlar.

5 AYLIK BEBEĞİN BESLENME TABLOSU NASIL OLUR?

Ek gıdaya geçiş döneminde her aydan itibaren bebeklerin belirli bir beslenme tabloları vardır. Bu tablonun amacı hem bebeğin hangi besinlerle beslendiğini bilmek hem de düzenli öğünler oluşmasını sağlamaktır. Birçok annenin uyguladığı bu tabloya örnek olarak;

1.öğün – kahvaltı

Genellikle birçok anne kahvaltı öğününde meyve püreleri tercih ederler. Elma, armut, şeftali gibi meyvelerin püreleri hem sağlıklı hem de doyurucudur. ( Bazı bebeklerin alerjileri olabilir bu yüzden alerjisi olduğu meyve bebeğe verilmemelidir )

2. öğün- öğle yemeği

Öğle yemeğinde ise anneler genellikle sebze püresi vermeyi tercih ederler. Kabak, havuç, patates genellikle tercih edilen besinlerdir

3. öğün

Ev yapımı yoğurt tercih edilir

4. öğün – akşam yemeği

Pirinç unundan yapılmış muhallebi genellikle annelerin tercihleri arasındadır.

Bu besin tablosu örnek bir tablodur. Anne sütünün yanı sıra ek gıda olarak 5. Aydan sonra bebeklere verilebilir. Küçük porsiyonlarda bebeklere yedirilmesi gerekmektedir. Genellikle doktor yardımıyla ek gıdalara başlandığı bilinmektedir. Mutlaka bebeğinizin doktoruna danışıp ek gıdaya başlanması gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası