tarihi güveç fırını / Bulurum.com - Türkiye Yerel Arama ve Firma Rehberi

Tarihi Güveç Fırını

tarihi güveç fırını

Beypazarı’nın en meşhur yemeği Beypazarı güveci. Beypazarı’nda güveç yemek için ilçe merkezinde çarşı içindeki Tarihi Güveç Fırını’nı tercih etmiştik. . Beypazarı 19. yüzyılda büyük yangın felaketleri yaşadı. Bunlardan en büyüğü, 1884’teki büyük yangındı. İlçenin büyük bölümü kül oldu. Yangında kullanılamaz hale gelen bu fırın tadilattan geçtikten sonra 1893’te yeniden hizmet vermeye başladı. Bunu tarihe kaydetmek için fırının üzerine açılışın hicri tarihi olan 1309 Arapça rakamlarla işlendi ve gittiğinizde bunu görebilirsiniz. . Fırının yapısından bahsedecek olursam, benim bugüne kadar görmediğim tarzda bir taş fırın. 2 katlı olan fırının üst katında güveçler pişerken alt katında odun yanıyor. Güveçler ateşe temas etmiyor, yanan odunların sıcaklığını ve aromasını alıyor. Fırının ateşleme bölümü ise arka tarafta 'Cehennem odası' diye adlandırılan bölümden yapılıyor. Fırın muhtemelen Ermeniler tarafından yapılmış. . Beypazarı güveci dana etlerinin fırında 17 saat pişirildikten sonra üzerine pirinç eklenip birlikte 50 dakika kadar daha pişirilmesiyle hazırlanıyor. Benim çok sevdiğim bir yemek, ancak kuzu etiyle hazırlansa bence çok daha lezzetli olur. Gitmeden 1 gün önce arayıp haber verirseniz kuzu etiyle de dilediğiniz kadar hazırlıyorlar. . Tarihi Güveç Fırınında güveç haricinde yaprak sarma, et sote ve tatlı olarak da höşmerim yiyebilirsiniz. . . . #bogazisi #instagram #foodgram #yummy #hungry #eating #food #foodie #turkishfood #dinner #lunch #breakfast #foodpic #foodnetwork #restaurant #gurme #yemek #lezzet #yemektarifleri #tarif #mutfak #chef

Beypazarı’nın en meşhur yemeği Beypazarı güveci. Beypazarı’nda güveç yemek için ilçe merkezinde çarşı içindeki Tarihi Güveç Fırını’nı tercih etmiştik.

.

Beypazarı 19. yüzyılda büyük yangın felaketleri yaşadı. Bunlardan en büyüğü, 1884’teki büyük yangındı. İlçenin büyük bölümü kül oldu. Yangında kullanılamaz hale gelen bu fırın tadilattan geçtikten sonra 1893’te yeniden hizmet vermeye başladı. Bunu tarihe kaydetmek için fırının üzerine açılışın hicri tarihi olan 1309 Arapça rakamlarla işlendi ve gittiğinizde bunu görebilirsiniz.

.

Fırının yapısından bahsedecek olursam, benim bugüne kadar görmediğim tarzda bir taş fırın. 2 katlı olan fırının üst katında güveçler pişerken alt katında odun yanıyor. Güveçler ateşe temas etmiyor, yanan odunların sıcaklığını ve aromasını alıyor. Fırının ateşleme bölümü ise arka tarafta 'Cehennem odası' diye adlandırılan bölümden yapılıyor. Fırın muhtemelen Ermeniler tarafından yapılmış.

.

Beypazarı güveci dana etlerinin fırında 17 saat pişirildikten sonra üzerine pirinç eklenip birlikte 50 dakika kadar daha pişirilmesiyle hazırlanıyor. Benim çok sevdiğim bir yemek, ancak kuzu etiyle hazırlansa bence çok daha lezzetli olur. Gitmeden 1 gün önce arayıp haber verirseniz kuzu etiyle de dilediğiniz kadar hazırlıyorlar.

.

Tarihi Güveç Fırınında güveç haricinde yaprak sarma, et sote ve tatlı olarak da höşmerim yiyebilirsiniz.

.

.

.

#bogazisi#instagram#foodgram#yummy#hungry#eating#food#foodie#turkishfood#dinner#lunch#breakfast#foodpic#foodnetwork#restaurant#gurme#yemek#lezzet#yemektarifleri#tarif#mutfak#chef

Tarihi Güveç Fırını'nın Menüsü

Tarihi Güveç Fırını'nın henüz menüsü yok, menüyü ekleye tıklayarak sen de ekleyebilirsin.


Yorum Yaz

Yorumlar

Tarihi Güveç Fırını hakkında yorumlar ve incelemeler. 60 tane yorumdan oluşturulmuştur.


Avatarsız

Zeynepppslsksosnskz 4 puan vermiş.


Avatarsız

urfatikeciger 5 puan vermiş.


Avatarsız

bilgetugsuz 4 puan vermiş.


Tarihi Güveç Fırını'nı Paylaş

Tarihi Güveç Fırını, Yenimahalle'nin adresini, kordinatını paylaşın, listenize ekleyin.

Listeme Ekle
Listeme
Ekle
Facebook Paylaşımı
Facede
Paylaş
Twitter Paylaşımı
Twitterda
Paylaş
Konumu Paylaş
Lokasyonu
Gönder

Reytingi

Bir restoranın ne kadar popüler olduğunu gösterir. *Ayrıntılı ölçümler 2019 Ocak ayı başlamıştır.


Mayıs 2023: 1

Nisan 2023: 2

Mart 2023: 1

Kaç Kişi Buradaydı?

Bu sayfaya kaç kişi baktı, ölçüm başlangıcı 09 Haziran 2015.

3914

Beypazarı'nın bu ünlü güveci asırlık Tarihi Güveç Fırını'nda pişiriliyor. Güveci en iyi pişirenlerden bir tanesi de Osman Üstünol usta.
Osman Usta, Beypazarı 'nın meşhur güveçlerinden gaileli ve sebzeli güvecin nerdeyse bütün sırlarını çekinmeden anlatıyor:

"Beypazarı'nda 3-4 çeşit güveç yapıyoruz. Bunların en başında gelen galleli güveci dana etinden yapıyoruz. Eskiden kuzu etinden yapıyorduk. Vatandaş kalbim var, tansiyonum var, yüksek kolesterolüm var deyince dana etine çevirdik. Gaileli güvecin malzemeleri, pirinç, dana eti, domates, sivribiber ve tuz. Etleri kuşbaşı doğrayıp, domatesi, biberi, tuzu ekleyip güvece koyup fırına atıyoruz. 5 saat piştikten sonra fırından çıkarıp pirincini ekliyoruz. Daha sonra bir saat daha fırında pişiyoruz. Fırından çıkardıktan sonra servise sunuyoruz.

Sebzeli güvecin malzemeleri ise; et, bamya, patlıcan, soğan, sivribiber ve bol sarımsak. Bu karışımı güvece koyup fırına veriyoruz. Sebzeli güvecin de pişmesi 5 saati buluyor."
Çömleğin kerameti

Osman Usta herşeyi kendine yontmuyor, çömleğin de hakkını teslim ediyor:
"Güveçlerimizin lezzeti, sırrı bu kara çömleklerde saklı. Bu kaplar atalarımızın kullandığı çömlekler. Bunları ilk geldiği zaman yağlıyor fırına atıyoruz. Fırında bir gün duruyor, yağını çekiyor ve ondan sonra kullanmaya başlıyoruz. Bu çömlekler kullandıkça kıymetleniyor, daha lezzetli güveçler oluyor.
Biz güveçleri sipariş üzerine yapıyoruz. Beypazarı'nda cenazelere, düğünlere, mevlütlere güveç gönderiyoruz. Ankara'ya, istanbul'a da güveç gönderiliyor. Sipariş veriyorsunuz, sıcak olarak size güvecinizi gönderiyoruz. Tabi güveç kabını mutlaka geri göndermek şartıyla."
Beypazarı'nın güvecinde pirinç de olduğu için yaygın bilinen güveçten farklı, biraz etli-sebzeli pilav gibi.

Eksiden Beypazarı'nda eşiniz dostunuz yoksa bu meşhur güveci yemek çok zordu. Ama gelişen turizmle beraber konaklarda da güveç pişirilmeye başlandı. Ancak, pişme süresi çok uzun olduğundan
önceden sipariş vermek gerekiyor. Beypazarı 'na giderseniz bu muhteşem yemeğin tadına mutlaka bakın. Yoksa pişman olursunuz. Eğer arabanızın bagajında yer varsa Tarihi Güveç Fırını'na sipariş verip evinize götürüp, eşinize dostunuza bir güzel ziyafet çekebilirsiniz...

Sizleri'de bekleriz.

Teşekkürler...

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır