kışın bebeklerin üstü nasıl örtülmeli / Bebek üşümesine karşı önlemler | Anadolu Sağlık Merkezi

Kışın Bebeklerin Üstü Nasıl Örtülmeli

kışın bebeklerin üstü nasıl örtülmeli

Bebek üşümesine karşı önlemler

Yenidoğan bebeklerin bakımında ısı koruma önemli konulardan biri. Yenidoğan bebekler, cilt altı yağ dokusu henüz yeterli kalınlıkta olmadığından, vücut ısısını uzun süre koruyabilecek durumda olmuyor. Çıplak bırakıldığında veya soğuk ortamlarda vücut ısısı kolayca düşebiliyor. Diğer taraftan ter bezleri de olgun olmadığından, fazla ısıtıldığında terleyememe ve vücut ısısının kontrolsüz olarak yükselmesi söz konusu oluyor.

Bebeklerin vücut ısısı kaç derece olmalı?  


Yenidoğan bebeğin vücut ısısı, koltuk altından ölçüm yapılıyorsa 36,,5 derece arasında olmalı. Kulaktan ölçülen ısı bundan 0, derece daha yüksek bulunabilir. Kaloriferli ve ısı yalıtımlı evlerde genelde aşırı sıcak ve kuru ortam kış bebeklerini zorlarken, sobalı evlerde odalar arası ısı farkı problem olabilir. Bebeğin odasında sıcaklık derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir. Buna rağmen kuruluk nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanırsa, serum fizyolojikli damlalarla burun temizliği yapılabilir. Bebek cildi de kuruluktan etkilenir. Banyoda cildi kurutmayan ürünler kullanılabilir ve sonrasında uygun losyon veya bebe yağları ile nemlendirme yapılabilir.  

Bebekleri uyurken çok kalın giydirmeyin


Bebek odası kışın da güneş alabilen, pencere açılarak havalandırılabilen bir oda olmalı. Soğuk havalarda bile evin havalandırılması gerekiyor. Odalar arası ısı farkının yaşandığı evlerde, bebeğin gereğinde çıkarılabilecek birkaç kat ile giydirilmesi ve ısı değişikliğine göre katların azaltılıp artırılması gerekiyor. Yenidoğan bebek için tenine temas edecek pamuklu bir badi ve üstüne ayaklı bir tulum en uygun kıyafet olarak tavsiye ediliyor. Tulum kalınlığı ısıya göre penyeden kadifeye kadar değişen dokularda seçilebilir. Uyuturken çok kalın giydirilmemesi, üzerine polar gibi hafif ama sıcak tutan bir battaniye ya da hafif bir yorgan örtülmesi gerekiyor.  

Bebekleri ısıtıcılara çok yakın yatırmayın

Bebeğin ısıtıcılara çok yakın ve ağır örtüler altında yatırılmasının sakıncaları var; özellikle ilk günlerde uyanma zorlukları, emmeme, halsizlik gibi durumlara yol açabiliyor. Bebekle kışın sokağa çıkılması gerektiğinde, normal ev kıyafetinin üzerine giydirilebilen içi izolasyonlu tulum tarzında giyeceklerin tercih edilmesi gerekiyor. Mutlaka şapka kullanılmalı, rüzgârlı zamanlarda kulakları da içine aldığından emin olunmalı. Araba koltuğu ya da pusete kemerlerle bağlanabilen, zarf gibi bebeği sarabilen aparatlar, dışarıda vakit geçirilmesi gerektiğinde çok yararlı oluyor. Soğukta, rüzgârda kalınacak ise bebeğin açıkta kalan yüz bölgelerine soğukla teması azaltacak uygun kremler sürülmesi yararlı olur. Arabada bebek bir kat soyulmalı ya da araba fazla ısıtılmamalı.  

 

Kış hastalıklarına dikkat

Tüm yenidoğanlar, ilk hafta boyunca bağışıklık açısından duyarlıdır. Bu nedenle, özellikle enfeksiyonların sık olduğu kış mevsiminde kalabalıktan uzak tutulması gerekiyor. Anne baba ve evdeki birinci derece yakınlar dışında, kucak ve yakın temastan kaçınılması gerekiyor. Özellikle el temizliğine çok dikkat etmekte fayda var. Kış aylarında iç mekan, dış mekan arasındaki ısı farklılıklarına karşı bebeklerin daha hassas olduğunu, kalabalık ve kapalı ortamlarda hastalıklarla karşılaşma olasılığının yükseldiğini unutmayın.  

 

D vitamini desteği gerekebilir

Dışarıdan gelen ev sakinlerinin bebekle ilgilenmeden önce özellikle el temizliklerine dikkat etmeleri, sigara içilmemesi, hastayken evde maske takılması ve evin sık sık havalandırılması önemli. Emziren annelerin solunum yolu hastalıklarına yakalanmaları durumunda, emzirirken maske kullanmaları, bebekle yakın temas etmemeye çalışmaları gerekiyor. Böyle dönemlerde emzirme, bebeğin annenin bağışıklığından yararlanabilmesi için önem kazanıyor. Sütle solunum yolu enfeksiyonu bulaşmadığını da anımsatmakta fayda var. Kış mevsiminde doğan bebekler için dikkat edilecek başka bir konu da D vitamini desteği. Güneş, D vitamininin en önemli kaynağı olduğundan özellikle uzun süre güneş görülemeyen aylarda anne sütü alan bebeklerin D vitamini ile desteklenmesine özen gösterilmeli. 

 

Kış bebekleri için giyim rehberi: Uykuda ve gündüz bebeklere ne giydirmeli?

Kış mevsiminde anne babalar bebeklerini soğuktan koruma konusunda biraz daha hassas olabiliyor. Bebeklerin bağışıklığı kuvvetli olmadığından sıcak ve soğuğa karşı duyarlıdırlar, çabuk üşütebilirler. Bu nedenle kış aylarında bebekleri soğuktan ve hastalıktan korumak için ebeveynlerin bebeklerini giydirirken dikkatli olmaları gerekir. Kışın bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiğini içeriğimizde okuyabilirsiniz.

BEBEKLER KIŞIN NASIL GİYDİRİLMELİ?

Kışın eviniz ideal sıcaklıkta ise bebeğinizi bunaltmayacak pjama takımı ve penye gibi orta kalınlıkta kıyafetler giydirmeyi tercih etmelisiniz. Dışarı çıkarken soğuğu soğuk havayı geçirmeyecek mont, tulum gibi dış kıyafetler giydirerek bebeğinizi soğuktan koruyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin ayağını, elini, başını ve kulaklarını örtecek bere, atkı, eldiven ve patik giydirmeyi de ihmal etmemelisiniz. Kışın bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiği hakkında diğer önerilerimiz şunlardır:

1) PAMUKLU KIYAFET TERCİH EDİN

Ebeveynlerin bebek kıyafeti tercihi dört mevsim boyunca pamuklu giysilerden yana olmalı. Polyester içeren kıyafetler hem bakteri oluşumuna yol açar, hem de bebeğin aşırı terlemesine neden olur. Aynı zamanda polyester bebek giysileri bebeğin hassas cildini tahriş edebileceğinden, pamuklu giysiler kışın en doğru tercih olacaktır.

2) İNCE BATTANİYE KULLANIN

Bebek üşümesin diye üst üste kalın giysiler giydirildiğinde ya da aşırı kalın battaniyelerle üzerini örttüğünüzde bebek hem terler hem de huzursuz olur. Uzmanlar kış aylarında uyuyan bebeğe bir fanila ve çıtçıtlı pijama giydirilmesini, bebeğin üzerinin de kalın olmayan örtü ile örtülmesi gerektiğini bildiriyor.

3) BERE GİYDİRİN

Bebekler vücut ısısının büyük bir kısmını baş bölgesinden kaybeder. Bilhassa yenidoğanlar vücut ısınını dengeleyemez. Bu sebeple kışın bebeğinizi dışarıya çıkarırken başını muhakkak bere ile örterek soğuktan korumalısınız. Ayrıca berenin orta kalınlıkta olmasına ve kulakları örtmesine de dikkat edilmeli.

4) AYAKLARINI SICAK TUTUN

Kış aylarında bebeğin ayaklarını sıcak tutmaya özen göstermeli. Kıyafette olduğu gibi çorapların da pamuklu olması tercih edilmeli. Ayakları sıcak tutmak için evde çorap üzerine patik, giydirebilir, dışarıya çıkarken ise çorap üzerine kışlık ayakkabı yahut kalın örgü patik giydirilebilir. Ayakkabının bebeğin ayağından büyük olmamasına dikkat edilmeli. Aksi taktirde ayakkabı bebeğin ayağını tam sarmadığından ayakları üşüyebilir.

5)KIYAFETLERİ ÜST ÜSTE GİYDİRİN

Birçok anne baba kış aylarında bebeklerine kışlık tulum gibi tek giysiden oluşan kalın kıyafet giydirir. Ancak uzmanlar bebekleri böyle giydirmenin yanlış bir yöntem olduğunu bildiriyor. Bebeği soğuktan korumak için ‘soğan sistemi’ yönteminin tercih edilmesini söyleyen uzmanlar; tek giysiden oluşan kalın kıyafetleri giydirmek yerine, ince, vücudu saran pamuklu kıyafetlerin üst üste giydirilmesini doğru buluyor. Soğan sistemi; ince ve pamuklu giysilerle çocuğu kat kat giydirmek demek. ‘Soğan sistemi’ denilen bu yöntem, kat kat giydirilen ince kıyafetlerin arasından hava girmesi önleyerek, soğuktan koruyor.

BEBEKLERİ UYURKEN NASIL GİYDİRMELİ?

Bebeklerin büyüme sürecinde metabolizması hızlı çalışır bu da vücut ısısını dengeler, bebeği soğuktan korur. Bu nedenle bebekler uyurken üzerlerinin örtülmesini pek sevmezler. Aynı zamanda bebeğin üzerini kalın battaniye ile örtmek bebeklerin terlemesine de neden olabilir. Soğuk kış gecelerinde bebeğe pamuklu pijama takımı, ince bir tulum ve çorap giydirilmeli. Üzeri ise kalın olmayan pamuklu veya örgü bebek battaniyesi ile örtülmeli.

KIŞIN BEBEKLER EVDE NASIL GİYDİRİLMELİ?

Sadece kışın değil, dört mevsim boyunca bebeğe pamuklu kıyafet giydirilmeli. Pamuk giysiler, doğal malzemeler yapılmış olup cildin nefes almasını sağlar. Polyester madde içeren giysiler ve yün kıyafetler ise bebeğin cildinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Aynı zamanda kışın bebeklere yukarıda bildirdiğimiz gibi tek çeşit kalın kıyafet giydirilmemeli, ince kıyafetleri üst üste giydirerek soğan sistemini tercih etmelidir. Koltuk altından vücut ısısını kontrol ettikten sonra, iç giyim olarak çıt çıt body üzerine ince bir tulum yahut pamuklu pijama takımı giydirmeniz yeterli olacaktır.

Havaların soğumasıyla birlikte her anneyi alır bir telaş, acaba bebeğim üşüyor mu?

Gündüz vakitlerinde bunu devamlı kontrol etmek mümkün. Üşüdüyse bir kat daha giydirmek, terlediyse üstünden bir kat azaltmak gibi.

Peki ya gece? Gece her an kalkıp bebeğimizin üstü açılmış mı diye bakamayız. Bir yorgan/battaniye örtsek zaten daha 1 saat bile geçmeden üstünden attığını görürüz. Bebeğiniz yatakta devamlı dönerken yorgan/battaniye üstünde nasıl kalsın? Üstelik bir de bu örtülerin tehlike oluşturma durumları var.  

Tüm bunları düşündüğümüzde en rahat ve güvenli seçeneğin uyku tulumları olduğunu görürüz. Ama çeşit çeşit model arasından doğru uyku tulumunu nasıl seçeceğiz?

Sizin için bununla ilgili detaylı bir çalışma yaptım. Gelin hangi uyku tulumunu almanız gerektiğine beraber karar verelim.

Öncelikle ilk bakılması gereken şey TOG değeri. Peki nedir bu TOG?

TOG bir kıyafetin kalınlığı, modeli ve üretildiği malzeme göz önünde bulundurulduğunda sizi ne kadar sıcak tutacağını bildiren bir değerdir. Yani kısaca termal direncin ölçüsüdür de diyebiliriz. TOG’un avantajı bulunduğunuz ortam sıcaklığına uygun model, kalınlık ve malzeme seçimi yapabilmenizdir. Genellemek gerekirse aşağıdaki şekilde düşünebilirsiniz.

TOG        Bahar aylarında

TOG                   Havalar serinlemeye başladığında

TOG                   Kış aylarında serin evlerde

TOG                   Kışın ev dışında veya serin yerlerde

Doğru Uyku Tulumu için Bilinmesi Gerekenler

1. Oda Sıcaklığı

Alacağınız uyku tulumunda doğru TOG değerini tespit edebilmek için öncelikle odanın sıcaklığını ölçmeniz gerekmektedir. Bunun için sadece bebeğinizi uyuttuğunuz andaki sıcaklığa bakmanız yeterli olmayabilir. Gece boyu birkaç ölçüm yapmanız gerekebilir çünkü bazı evlerdeki ısınma sistemleri sabaha karşı kapanarak odanın soğumasına neden olabiliyor. Eğer bebeğinizi uyuttuğunuz andaki ile sabaha karşı olan sıcaklık farklıysa o zaman en soğuk değeri dikkate almanız gerekmektedir.

2. Malzeme Seçimi

Uyku tulumları farklı malzemelerden yapılmış olabilir. Bunlar arasında pamuk, elyaf, polar gibi seçenekler görebilirsiniz. Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz. Bu durumda ilk geceler saat arayla bebeğinizin terleme durumunu kontrol etmeniz sağlıklı olacaktır. Elyaf gibi malzemeler bebeğinizin terlemesine neden olabileceğinden kullanmanızı tavsiye etmem. Unutmayın ki bebeklerimizi sıcak tutmak istiyoruz, terletmek değil. Bunun için hava alan, doğal malzemeleri tercih etmemiz gerekiyor.

3. Model Seçimi

Uyku tulumlarına baktığımızda çeşit çeşit model görürüz. Torba ayaklı uyku tulumları, bacaklı olanları, pijama versiyonları, bir de içinde kundaklamaya uygun cırtcırtlıları. Peki bebeğinize uygun olan hangisi nasıl seçeceksiniz? Bunun için öncelikle bebeğinizin ayını ve karakterini iyi belirlemiş olmanız gerekiyor.

Aşağıdaki tablo size bu konuda fikir verme amaçlı oluşturuldu. Tabloyu daha iyi anlayabilmek için hadi gelin birkaç örnek üzerinden gidelim;

Örneğin bebeğiniz 4 aydan küçükse hala kundaklanmaya ihtiyaç duyuyor demektir. Bunun için kundaklı uyku tulumlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin ilk 4 ay nelere ihtiyaç duyduğuyla ilgili detaylı bilgiye Bebeklerde Kundak Kullanımı yazımdan ulaşabilirsiniz.

Ancak 3. ayından itibaren ellerini kollarını kundak içinden çıkartmaya çalışıyor veya siz kundakladığınızda rahatsız oluyor ve ağlıyorsa o halde ellerini ve kollarını serbest bırakan alt kısmı torbalı uyku tulumlarını kullanabilirsiniz. Bebeğinizin funduszeue.info itibaren uykularını düzenlemeye yardımcı ipuçlarına önceki yazımdan ulaşabilirsiniz.

Bebeğinizin uyanık olduğu zamanlar kendi başına döndüğünü fark ederseniz artık kundaklı uyku tulumundan kollar serbesttorba ayaklı uyku tulumuna geçme zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Çünkü uyku esnasında kolları kundaklı şekilde yüz üstü dönerse bu nefes yolunu tıkayarak tehlikeli sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.

funduszeue.info itibaren oturma, tutunma, emekleme gibi faaliyetler başlayacağından bebeğiniz torba ayaklı tulumla rahat edememeye başlayabilir. Uyandığında yatağında zaman geçirirken tulum onun hareketlerini kısıtlıyor ve bu da onu sinirlendiriyorsa o halde ayaklı tulumlara geçiş yapabilirsiniz. Ben bebeğiniz rahatsız olmadığı sürece torba ayaklı tulumları kullanmaya devam etmenizi tavsiye ederim. Bebeğinizin funduszeue.info itibaren uykularını düzenlemeye yardımcı ipuçlarına önceki yazımdan ulaşabilirsiniz.

aydan itibaren tutunma, kalkma, adım atma, yürüme gibi becerilerini keşfeden bebeğiniz ayaklı tulumla daha rahat edebilir. Bu nedenle yürümeye başladıktan sonra kendini daha özgür hissetmesini sağlayacağı ayaklı tuluma veya pijama tuluma geçiş yapabilirsiniz. Ayaklı tulumda bebeğinizin ayakları da tulumun içinde kalacak ve bu da sıcaklığın korunmasını sağlayacaktır. ayda olması gereken uyku düzeni bilgisine ve uykuları yoluna sokmaya dair ipuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Pijama tulumlarda ise ayaklar tulumun dışındadır ve modeline bağlı olarak patikli veya patiksiz şekilde tercih edilebilir. Bebeğinizin yattığı odanın sıcaklığına bağlı olarak ayaklarını patikle örtebilir veya tamamen açık bırakabilirsiniz.

Bunların yanında değişen ihtiyaçlarıyla birlikte tulumların içine giydireceğiniz iç giyimlerin modelleri de farklılık gösterecektir. Örneğin tuvalet eğitimiyle birlikte tek parça body’lerden 2 parçalı atlet-külot takımlara geçiş yapmanız gerekecektir. O bilgileri de yine aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

4. TOG Seçimi

Uyku tulumu modelinize karar verdikten sonra sıra uyku tulumunun doğru TOG seviyesini belirlemeye ve içine giydirmeniz gereken kıyafetlere geliyor. Burada 2 farklı seçim üzerinden gitmek lazım. Birincisi torba ayaklı uyku tulumları, ikincisi ise ayaklı (uzun kollu ve bacaklı) uyku tulumları veya pijama tulumlar.

  • Torba Ayaklı Uyku Tulumları için

Eğer bebeğiniz için torba ayaklı uyku tulumu almaya karar verdiyseniz o halde oda sıcaklığına uygun TOG seviyesini ve iç giyimini belirlemelisiniz. Bunun için aşağıdaki tablodan faydalanabilirsiniz.

Örneğin oda sıcaklığı 22 derece ise ve siz TOG seviyesinde bir uyku tulumu tercih edecekseniz o halde içine ince bir uzun kollu+bacaklı body giydirebilirsiniz. Ama TOG uyku tulumu seçecekseniz o halde içine ince bir yarım kollu body giydirmeniz yeterli olacaktır.

18 derece oda sıcaklığında TOG uyku tulumu giydirecekseniz o halde içine kalın bir takım giydirmeniz gerecektir.

  • Ayaklı (Uzun Kollu ve Bacaklı) Uyku Tulumları veya Pijama Tulumlar için

Eğer bebeğiniz için ayaklı uyku tulumu veya pijama tulum almaya karar verdiyseniz o halde iç giyim konusunda aşağıdaki tablodan yardım alabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda uzun kollu ve bacaklı uyku tulumlarından tercih ettiğinizde içine ne giydirmeniz gerektiğine dair bir iç giyim bilgisine ulaşabilirsiniz.

Örneğin 20 derece oda sıcaklığında TOG seviyesinde bir uyku tulumu aldıysanız o halde tulumun içine atlet body + kalın pamuklu bir iç giyim tercih etmelisiniz. Bunun yanında eğer aynı oda sıcaklığı için TOG uyku tulumu aldıysanız iç giyim olarak ince bir takım giydirmeniz yeterli olacaktır. İç giyimleri bebeğinizin terleme/üşüme durumlarına bakarak takım olarak veya sadece üst olarak da tercih edebilirsiniz.

Uyku tulumu bebeğinizi sıcak tutmak adına yorgan/battaniye yerine kullanmanız için tasarlanmıştır. Bu nedenle tulumu giydirdikten sonra bebeğinizin üstünü ek olarak bir örtüyle örtmenize gerek yoktur. Aksi takdirde vücut ısısı çok yükselecek ve terleyecektir.

Tüm bunlara ek olarak uyku tulumunu uykuya hazırlık rutininizin bir parçası olarak bebeğinizin odasında, sakin ve loş ortamda giydirirseniz bebeğinizi uykuya daha kolay hazırlayabilirsiniz. Böylece tulum onun için uyku zamanı ile bağdaşacak ve kendini uykuya daha kolay geçirebilecektir.

Faydalı olması dileğiyle,

Sevgiler

Cansu Özel

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası