araç nasıl perte çıkar / Aracınız Pert Olunca Ne Kadar Ödeme Alırsınız? | Koalay

Araç Nasıl Perte Çıkar

araç nasıl perte çıkar

Pert

Halk arasında motorlu araçlarla ilgili kullanılan kavramlardan bir tanesi de 'pert, perte çıkma' ifadeleridir. Fransızca kökenli bir kelime olan 'pert', Türk Dil Kurumu'na göre değersizleşme, zarar görme şeklinde tanımlanır. Günümüzde bir aracın, trafik kazası ya da herhangi bir olay sonrasında kullanılamaz hale gelmesini tanımlamak için kullanılır.

Pert Ne Demektir? Pert Kaydı Nedir?

Sigortacılıkta kullanılan terimler arasında pert ifadesi bulunmazken bu durumlar 'ağır hasarlı' ve 'tam hasarlı' kelimeleri ile ifade edilir. Türkiye’de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan 'çekme belgesi' düzenlenir. Trafikten çekme belgesi düzenlenen araç, gerekli onarımın yapılmasının ardından yeniden trafiğe çıkabilir. Tam hasarlı olan araçlar için ise 'hurda belgesi' düzenlenir ve bu araçlar bir daha asla trafiğe çıkamaz, doğrudan hurdaya gönderilir. Halk arasında bu iki durum için de 'Perte çıktı.' ifadesinin kullanımı yaygındır. Ancak perte çıkma hususu, sigortacılık sektöründe ve özellikle de KASKO poliçelerinde farklı ve detaylı şekillerde tanımlanır.

Ağır Hasarlı Araçlar İçin KASKO Süreçleri Nasıl İşler?

KASKO ürünlerinde ağır hasarlı tanımı, trafik kazası ya da poliçede belirtilen diğer riskler doğrultusunda, bir araçta meydana gelen hasarın onarımının, aracın o günkü değerini aşması ya da aracın onarımının mümkün olmadığı durumlar olarak ifade edilir. Bu durumlarda KASKO poliçesini düzenleyen sigorta şirketi, sigortalı tarafından araca ilişkin trafikten çekilme belgesinin kendisine ibraz edildiği andan itibaren, yasal süreler içerisinde aracın o günkü değerini poliçe sahibine öder. Riskin gerçekleşmesinin ardından, araçtaki hasar seviyesi ve aracın yeniden onarılmaz olduğu sigorta şirketinin eksperlerince hazırlanan raporla belgelenir. Türkiye'de Sigortacılık Kanunu’nda, araçların ağır hasarıyla ilgili belirli bir oran sınırı ya da şartı bulunmaz. Ancak sigorta şirketlerince geliştirilen KASKO ürünlerinde, çeşitli risklerin gerçekleşmesi ile araçta oluşan hasar oranına göre çeşitli teminatlar belirlenebilir.

Bir Aracın Hasar Durumu Nasıl Sorgulanır?

Bir aracın geçmişinde pert kaydı olarak bilinen 'trafikte çekme belgesi' ya da 'hurda belgesi' olup olmadığının sorgulaması kolaylıkla yapılabilir. E-devlet portalı ya da TRAMER (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) üzerinden internet aracılığıyla yapılabilen sorgulamalarla aracın pert kaydının olup olmadığı öğrenilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay, araçların plakası değiştirilebildiği için sorgulamaların mümkünse şasi numarası üzerinden yapılmasıdır. Bir kaza sonucu aldığı ağır hasar nedeniyle trafikten ‘çekme belgesi’ düzenlenen araçlar, gerekli onarım yapıldıktan sonra Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ndeki bu kayıtlarını sildirebilir.

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası fiyatları, kasko teklifi almak için kasko sigortası fiyatları sayfamızı ziyaret edin.

Tam Hasarlı Araç Nedir?

Tam hasarlı araç, trafik kazası sonucu kullanılamaz vaziyette olan, hurda belgeli ve tamir edilmesi mümkün olmayan araçlardır. Tam hasarlı araçlar trafikten men edilir.

Ağır Hasarlı Araç Nedir?

Ağır hasarlı araç, kaza sonrası araç hasar oranı % civarında olan ancak tamir edilmesi mümkün ve çekme belgeleli araçlardır.

Pert Araç Nasıl Anlaşılır?

Aracın Perte Çıktığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın pert olarak değerlendirilmesi için oldukça ağır bir hasar almış olması gerekir. Hasarın büyüklüğünün ne kadar olması gerektiği konusunda net bir oran yok. Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.

Araç perte çıktığında devreye giren pert kaskosu için araç pert kasko sigortası sayfamızı ziyaret edin. Öte yandan aracın kaza geçmişi ve kaza tutarını ise sadece plaka ile SMS üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi için plakadan hasar kaydı sorgulama yazımızı inceleyin.

Aracın Perte Çıkıp Çıkmadığını Kim Belirler?

Aracınızın sigorta şirketleri tarafından pert olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği uzmanlar tarafından verilecek olan ekspertiz raporuna göre belirlenir. Eğer ekspertiz raporunuz, aracınızın kaza sonucunda %70 oranında hasar aldığını söylüyorsa aracınız tam hasarlı kabul edilir. Tam hasarlı olarak kabul edilen araçlar ise genel olarak sigorta sahibinin teyidi ile pert olarak ayrılır. Öte yandan, araç piyasa değerine göre tam hasarlılık oranı %50 oranına kadar da düşebilir.

*Aracın güncel kasko değerini öğrenmek için Kasko Değer Listesi aracımızı kullanın.

Tam Hasarlı Araçlar için Tazminat Ödemesi

Eğer aracınız eksper raporu tarafından perte çıkmış olarak nitelendirilirse sigorta şirketinin, sigortalıya poliçede belirtilen teminat bedeli kadar ödeme yapması gerekir. Bu tutar sigorta poliçesinde belirlenen tutardan daha yüksek olmayacak şekilde aracınızın piyasa değerine eşittir. Ayrıca eğer sigorta şirketi aracın değerince ödeme yaparsa, araç sigorta şirketinin olur.

Sigorta Pert Araca Kaç Günde Ödeme Yapar?

Sigortacı, hasar ihbarı üzerine talep ettiği belgelerin kendisine eksiksiz olarak verilmesi ve zararın eksper vasıtasıyla tespiti kararlaştırılması ile eksperin, raporu teslim etmesinden itibaren en geç 10 iş günü içinde tazminat miktarı tespit edilip, sigortalıya ödenmesi gerekir. Ayrıca tazminatların ödenmesi, hasarın ihbar edildiği tarihten itibaren her durumda 45 gün içinde sigortalıya ödenmek zorundadır.

İncelemeler sigortalının hasar ihbarı yaptığı tarihten sonra üç ay içinde tamamlanamamışsa; sigortacının, tarafların mutabakatı veya anlaşmazlık halinde mahkemece yaptırılacak ön ekspertiz sonucuna göre tespit edilecek hasar miktarının en az yüzde ellisini avans olarak sigortalıya ödemesi zorunludur.

Tam veya kısmi hasarlı araçlarınız için tazminat ödemenizin değerini nasıl hesaplamanız gerektiğini bilmiyorsanız, Kasko Sigortası Tazminatı Nasıl Hesaplanır  yazımızı okuyarak, detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir