heterotrof nedir biyoloji / Heterotrof Nedir? – Biyoloji,Lise Biyoloji,Zooloji

Heterotrof Nedir Biyoloji

heterotrof nedir biyoloji

Heterotrof canlılar nelerdir? Besin çeşidine göre hetrotrof canlılar kaça ayrılır? Herbivor canlılar? Karnivor canlılar? Omnivor canlılar? Heterotrof beslenme çeşitleri nelerdir? Heterotrof canlılar hakkında tüm bilgiler yazımız içerisinde yer almaktadır.

HETEROTROF CANLILAR
Heterotrof canlılar ototrof canlıların aksine besinleri ölü yada canlı olan olan organizmaların biyokütlelerinden sağlarlar. Hayvanlar alemi ve funguslar (mantarlar) ile bakteri türleri hetetrof beslenen canlılar grubuna dahildir. Ototrof canlılar gibi heterotrof beslenen canlılarda farklı gruplara ayrılır. Heterotrof canlılar besin çeşidine göre üç gruba ayrılır. Bunlar;
Herbivor Canlılar: Herbivor canlılara bitkilerle beslendikleri için otçullar denilmektedir. Örnek: geviş getiren memeliler ve bazı böcekler…

Karnivor Canlılar :Karnivor canlılara et ile beslendikleri için etçillerde denilmektedir. Örnek: Aslan, kaplan ve bazı deniz hayvanları…

Omnivor Canlılar :Omnivorlar hem bitki hemde et ile beslenen canlılardır. Örnek İnsan, ayı, domuz…

Heterotrof canlılar besin çeşidine göre üçe ayrıldığı gibi heterotrof beslenmede üç çeşide ayrılmaktadır. 

Heterotrof Beslenme Çeşitleri

Holozoik beslenme : Organik besin maddelerini katı bir şekilde alan veya başka bir canlıyı bir bütün olarak yutup sindirerek beslenen canlılara holozoik denilmektedir.

Saprozoik Beslenme : Erimiş haldeki organik maddeleri hücre zarından direk olarak geçirerek beslenen canlılara saprozoik denilmektedir.

Parazitik beslenme : başka bir canlı üzerinde parazit olarak beslenen canlı türlerine parazitik canlılar denir. bu tür beslenen canlılara ise parazitik beslenen canlılar denilmektedir. Parazitik canlı sıvı olrak emebildikleri gibi katı olan besinleride sindirebilirler. Bu gruba en güzel örnek ise virüslerdir.
 

Otorof ve heterotrof canlıların beslenme şekillerine ulaşmak için tıklayınız…

Yeni biyoloji sitesi içerisinde biyoloji bilimi hakkında ve biyoloji konuları hakkında her türlü detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

admin

Heterotrof

Dışbeslenen ve kendibeslek şematik anlatımı

Dışbeslenen,[1] dışbeslek, ardıbeslek ya da heterotrof (Yunan.heterone = (bir)başka ve trophe = beslenme) canlılar; besinlerini kendi kendilerine sentezleyemeyen canlılardır.[2][3] Yaşamlarını sürdürmek için gerekli enerjiyi bu sebeple diğer dışbeslenen ya da kendibeslek canlılardan alması gerekir. Heterotrof terimi mikrobiyoloji alanında ilk kez 1946 yılında, mikroorganizmaların beslenme tiplerine göre sınıflamasında kullanılmıştır. Bugün ise terim besin zincirinin tanımlanmasında birçok alanda kullanılmaktadır.

Heterotrofların karşıtı olan kendibeslekler ise, besin karbon kaynağı olarak sadece kendi sentezledikleri organik karbonları tüketirler. Organik karbonlarını üretmek için inorganik karbon dioksit ya da bikarbonatları dönüştürürler. Bu süreçte güneş ışığı (fotoototrof) ya da inorganik bileşenlerden elde ettikleri enerjiyi kaynak olarak kullanırlar (Örn.: fotosentez yapan bitkiler.).

Dışbeslekler, besin zinciri içinde tüketici olarak bilinirler. Bâzı parazitik bitkiler de kısmen veyâ tamâmen dışbeslek olmuşlardır. Etobur bitkiler ise kendi besinlerini kendi üretmeye devam ettikleri ve et besinlerini sadece ek azot talebini tamamlamak için kullandıklarından kendibeslek sayılırlar.

Heterotrofların enerji ve karbon kaynaklarına göre de iki altsınıfı vardır[4]; Fotoheterotrof ve kemoheterotrof. Kemoheterotroflar enerji ihtiyâcını organik molekülleri ve karbonun başka bir organik şeklini hazmederek karşılar. İnsanlar, diğer hayvanlar ve mantarlar bu gruba örnektir. Fotoheterotroflar ise enerji ihtiyâcını ışıktan, karbon ihtiyâcını da organik maddelerden karşılar. Yeşil nonsülfür bakleriler bu gruba örnektir.

Beslenme yönünden tipleri[değiştir kaynağı değiştir]

İnsanlar, hayvan ve mantarların tümü ile birçok bakteri türü bu gruba girmektedir.[5] Heterotrof organizmalar beslenme özellikleri yönünden,

1.Holozoik formlar (besinlerini katı parçacıklar halinde alarak sindiren canlılardır. Örn : Hayvanların birçoğu.) Aldıkları besinin yapısına göre üçe ayrılır:

a- Otçul (sadece bitkilerle beslenenler)
b- Etçil (sadece etle beslenenler)
c- Hepçil (hem ot, hem etle beslenenler)

2.Saprofitik formlar (organik maddeleri doğrudan hücre zarlarıyla absorbe eden canlılar. Örn: Mayalar, küfler, bakterilerin birçoğu) Bu canlılar hücre zarı dışına salgılayabildikleri sindirim enzimleriyle hücre dışında sindirim yaparlar. Daha sonra da bu enzimlerle parçalanan bileşikleri hücre zarlarıyla metabolizmalarına alırlar. Hücre dışında gerçekleşen bu tepkimeler, organik bileşikleri yeniden inorganik bileşiklere ayrıştırmaktadır. Saprofitler, ekosistemdeki madde çevrimi yönünden önemli bir işlev görürler.

3.Parazitik formlar (bitkisel ya da hayvansal parazitler konukçu olarak tanımlanan bir bitki ya da hayvan üzerinde ya da içinde yaşar ve besinini konukçudan sağlayan canlılardır.) 2 çeşittir:

a- Endoparazitler: Vücut içinde yaşarlar. Örn: Bağırsak solucanı
b- Ektoparazitler: Vücut dışında yaşarlar. Örn: Bit, pire vs

Akış şeması[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.