orkide yaprak çürümesi / Orkide Yaprakları Neden Yumuşar? Nasıl Tedavi Edilir? - Orkide Bakımı

Orkide Yaprak Çürümesi

orkide yaprak çürümesi

Orkide yapraklarının sararmasının nedenleri, tedavisi. Orkide yaprakları sararır ve düşer. Önleme nedenleri ve yöntemleri

İç mekan orkideleri, dikkatli dikkat ve iyi bakım gerektirir. Bu çiçek tropiklerin bir sakinidir, bu nedenle kentsel ortamlarda sık sık stres yaşar. Bir ev orkidesinin yaprakları sararırsa ne yapmalı? Bu fenomenin kendi nedenleri vardır, tedavi de farklıdır.

Sararmış Yaprakların Doğal Nedenleri

Her orkide yaprağı kendi yaşam döngüsünden geçer. Phalaenopsis, erangis, paphiopedilum gibi türlerin tabanında yapraklar sararır ve kurursa ve bitki sağlıklı görünüyorsa endişeye gerek yok: çiçeğin doğal yaşlanma süreci gerçekleşiyor.

Sempozyum orkideleri sadece alt yaprakları değil, çiçek açtıktan sonra üst yaprakları da bırakabilir. Bu en sık kış veya erken ilkbaharda olur.

Orkideler iyi bakılsa bile yaprakları neden sararır? Bu, bitkinin değişen koşullara adaptasyonu döneminde gerçekleşir. Yapraklar yeni büyür ve eskiler sararır ve solar. Benzer bir işlem çiçeklenme döneminden sonra yıllık olarak tekrarlanır. Bu gibi durumlarda sarı yaprağın kesilmesine gerek yoktur, tamamen kurumasına ve gövdeden ayrılmasına izin verilmelidir.

Alt yapraklarda doğal sararma kenarlarda başlar

yanlış bakım

Mağazadan satın alınan orkide, çoğunlukla çiçeklenme durumundadır. Çiçekleri mümkün olduğu kadar uzun süre tutmak isteyen deneyimsiz çiçek yetiştiricileri hata yapar: Bitkiyi nakleder, güneşe koyar, gübreler ve aşırı sular. Orkideler solar ve yapraklar sararır çünkü habitat değişikliği sonucunda çiçek strese girer ve bu tür eylemler ona daha da fazla zarar verir.

Uzmanlar, bir orkide satın aldıktan sonra 2 haftalık bir karantinaya maruz kalmanızı tavsiye ediyor: onu diğer bitkilerden ayrı olarak yerleştirin ve durumu izleyin. Bundan sonra, çiçek sfagnumdan uygun toprağa nakledilmelidir. Daha sonra 2 yıl içerisinde bitki rahatsız edilmemelidir.

Transplantasyondan sonra orkide yaprakları sararırsa, bakımı için tüm koşulları gözden geçirmeye değer. Yapraklar her şeyden önce uygunsuz bakıma tepki verir, ardından çiçek büyümeyi durdurur, gövdede lekeler ve büyümeler görülür, tomurcuklar oluşmaz. Bitkinin durumunu ne olumsuz etkileyebilir?

Çok kuru hava

Orkideler tropikal çiçeklerdir. Sıcak ve nemli iklimlere alışkındırlar. Şehir dairelerinde hava, özellikle radyatörlerin çalıştığı soğuk mevsimde, çoğunlukla aşırı derecede kurudur. Düşük nem ile orkide çiçekleri solar, yaprak tamamen sararır, kenarları kurur.

Düzenli olarak ilaçlayarak bitkiye yardımcı olabilirsiniz. Sprey şişesini saksının yanında tutmak uygundur. Odadaki nemi artırmak da gereklidir. Bunu yapmak için özel bir cihaz satın alabilir veya orkidenin yanına su kapları koyabilirsiniz.

Sulama rejiminin ihlali

Yanlış sulama genellikle bir çiçeğin yapraklarının zayıflamasına ve kurumasına neden olur. Hem aşırı nem hem de kuraklık bitki için zararlıdır.

Yeni başlayan çiçek yetiştiricileri genellikle çiçeğe gerekenden daha fazla su verir. Sonuç olarak, toprak sertleşir, içinden hava geçemez, kökler çürür ve yapraklar renk değiştirir. Aşağıdaki işaretler ayrıca aşırı sulamayı gösterir:

  • yapraklar yumuşak ve nemli hale gelir;
  • gövdede koyu lekeler belirir;
  • kökler siyaha döner ve tencerenin şeffaf duvarlarından görünmez;
  • bitki saksıda gevşek bir şekilde oturur, yerden kolayca çıkarılır.

Taşmayı önlemek için sadece en üst katmana odaklanmamalısınız. Burası gün içinde kurur ve merkezde toprak nemli kalabilir. Kök sisteminin durumunu ve nem seviyesini tencerenin duvarlarından görsel olarak izlemek uygundur. Örneğin, şeffaf bir saksıda tutulan phalaenopsis orkidesinin yapraklarının neden sarardığını belirlemek kolaydır. Bu göstergeleri yere yerleştirilmiş tahta bir çubuk kullanarak değerlendirebilirsiniz. Deneyimli çiçek yetiştiricileri, saksıyı kaldırarak toprağın nem seviyesini ağırlığa göre belirler.

Orkide ayrıca nem eksikliğinden muzdariptir. Yetersiz sulama veya çok miktarda drenaj nedeniyle, tüm sıvı kökleri beslemek için zaman olmadan hızla ayrıldığında kuraklık meydana gelebilir. Genç sürgünler, yaşlı sürgünlerden nem alır ve bu da onların kırışmasına, sararmasına ve düşmesine neden olur.

Bir kurutma tesisi suya daldırılarak işlenir. 14 gün içinde orkide saksısı 20 dakika oda sıcaklığında su dolu bir kaba konulur. Çiçek neme doyurulduğunda, hızla sağlıklı bir duruma geri döner.

Orkide yaprakları da sulama suyunun kalitesinden dolayı sararabilir. Yüksek tuz içeriğine sahipse, toprak ve saksının iç duvarları beyaz bir kaplama ile kaplanacaktır. Sert su, yaprakların erken sarardığı ve damarların yeşil kaldığı bir hastalık olan kloroz gelişimine yol açar.

Orkideyi kurtarmak için nakletmek ve özel bileşiklerle beslemek gerekir. Bitki çiçek açarsa, toprak çökeltilmiş, damıtılmış veya erimiş su ile yıkanabilir.

Işık eksikliği veya fazlalığı

Orkide kaprisli bir çiçektir. Bu bitkinin bazı türleri gölgeyi tercih ederken, diğerleri ışıklı bir alanda olmayı sever. Güneşli tarafta lellia, dendrobium, vanda yerleştirin. Cumbria, odontoglossum, cymbidium batıya veya doğuya bakan pencerelere yerleştirilir: sabah veya akşam yeterince güneş alırlar. Phalaenopsis ve bayan terliği kuzey tarafında iyi yetişir.

Yapraklar sararmaya başlarsa orkide cinsini belirleyip uygun bir ortama yerleştirmek gerekir. Işık seven bitkiler için aydınlatma eksikliği, floresan lambalarla telafi edilebilir. Aşırı ısınmayı önlemek için saat açılmalıdır.

Güneş ışığından yaprak kavurması

Orkide uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa yapraklar sararır ve düşer. Bu, bitki sıcak günlerde batı veya güney tarafındaysa olabilir. Bu durumda, yaprak tamamen sararmaz, sadece yanık bölgesinde sararır.

besin eksikliği

Çok fazla veya çok az gübre

Bitkinin aşırı beslenmesi ve besin eksikliği, orkidenin durumunu olumsuz etkiler. Çiçek çok miktarda gübre alırsa, 2 yıl yaşayacak, sonra ölecek. Bitkinin kalsiyum ile aşırı beslendiği gerçeği, orkide yapraklarının uçlarıyla işaret edilir: sararırlarsa, saksıdaki toprak değiştirilmelidir.

Değerli elementlerin eksikliği, orkide yapraklarındaki sarımsı lekelerle gösterilir. Gübre eksikliği, daha genç sürgünler onlardan mineral alacağından, önce alt sürgünlerin sararmasına, ardından ölmesine neden olur. Zamanında önlem alınmazsa orkide ölür.

Her bitki türü kendi gübresini üretir. Yeni satın alınan bir çiçek bir ay boyunca beslenmez. Orkide hasta ise veya toprakta zararlılar varsa gübreleme yapılamaz.

Kök çürüklüğü

Phalaenopsis orkide ve diğer bazı türlerin yaprakları sararırsa, nasıl kurtarılır? Bir çiçek köklerin çürümesi nedeniyle hastalanabilir. Bu genellikle bitkinin aşırı sulanması veya hipotermisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Köklerin bir kısmı ölür ve çiçeği uygun şekilde besleyemez. Aynı zamanda orkide yaprakları yumuşar, sararır ve ölür.

Bitkiyi kurtarmak için, tencereden dikkatlice çıkarılmalı, toprağı sallamalı ve hasarlı kökleri kesmelidir. Kesilen noktalar parlak yeşil ile yakılmalı veya ezilmiş aktif kömür tableti serpilmelidir. Toprak taze ile değiştirilmelidir. Yaprakların kesilmesine gerek yoktur, doğal olarak düşerler.

Kök sorunları nedeniyle sararma

Sararma yapraklarının nedeni olarak enfeksiyonlar ve hastalıklar

Uygun olmayan bakım nedeniyle bir çiçek bakteriyel, viral veya mantar enfeksiyonlarından etkilenebilir. Bir orkide, örneğin hareket ederken, stres anında bir virüs ile enfekte olabilir. Bu durumda, yapraklar daireler ve çizgilerle kaplıdır. Başlıca mantar hastalıkları gri küf ve küllemedir. Bir virüs veya mantar ile enfekte olmuş bir bitki, sarı-kahverengi lekeler ve büyümelerle kaplıdır.

Tropikal bir çiçeğe genellikle evcil zararlılar saldırır. Düşük kaliteli toprakta çoğalabilir veya enfekte bir bitkiden geçebilirler. Orkideler için tehlikelidir:

  • sürgünlerde ince bir örümcek ağı bırakan örümcek akarı;
  • yaprakların içine yerleşen yaprak bitleri;
  • varlığı büyüme oluşumu ile değerlendirilen kabuk;
  • varlığı sürgünler ve zemin üzerinde gümüşi bir iz ile tanınabilen thrips;
  • yaprak plakalarını deforme eden nematodlar;
  • woodlice, kemiren kökler.

Tedavi yöntemleri

Bitki enfeksiyonlar veya zararlılar nedeniyle kaybolursa nasıl tasarruf edilir? Bakteriyel bir hastalık durumunda, sürgünler sarardığında, yumuşadığında ve ülserlerle kaplandığında, enfekte alanlar kesilmeli ve kenarları iyot ile bulaştırılmalıdır. Hastalığa bir virüs neden oluyorsa, etkili bir tedavi olmadığı için etkilenen bitkinin yok edilmesi gerekecektir.

Bulaşıcı hastalıkların ilk belirtileri bulunduğunda, çiçeğe bir sprey şişesinden özel bir müstahzar uygulanmalıdır. Külleme karşı etkili olan "Fitosporin", gri çürümeye karşı - "İmmünositofit".

Zararlıların saldırdığı bir çiçeğin acil tedaviye ihtiyacı vardır. Böceğin türünü dış belirtilerle belirlemek, ardından bitkiyi ılık suyla yıkamak ve uygun bir ajanla tedavi etmek gerekir.

İç mekan orkideleri, dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerine özgüdür ve dikkatli ve dikkatli kullanım gerektirir. Bakımdaki hatalar ve rahatsız edici koşullar, orkide yapraklarının sararmasına neden olur. Bazı durumlarda, yaprakların kurutulması doğal bir işlemdir, eski yeşillikler ölür, yeri taze bırakır, ancak sararır ve toplu olarak ölürse acil önlem alınmalıdır.

Sarı yaprakların ana nedenleri

Öncelikle sebepler arasında orkidenin doğal yaşlanmasına dikkat edilmelidir. Her yaprağın kendi yaşam döngüsü vardır, yaprakların değişimi çoğu bitki için tipiktir. Yapraklar her yıl dökülür (uyku veya çiçeklenme sırasında) . Bitki ne kadar yaşlıysa, bazı yeşil kütlelerin sararması ve düşmesi daha olasıdır.

Toplu melezlerde (phalaenopsis, cattleya ve paphiopedilums), bir alt tabaka kurur. Nadir durumlarda kurumak aynı anda iki çekim. Bazı bitkilerde hem solmuş hem de canlı iken tüm yapraklar dökülebilir.

Orkide yapraklarının sadece alt kısmı sararma işlemlerinden geçerse, hiçbir şey yapmak için acele etmeyin. broşür tamamen kuruyacak ve kendi kendine ayrılır. Kültüre bir kez daha zarar vermemek için bitkinin ölü kısımlarını kesmek veya kesmek buna değmez.

Çiçeği düzenli olarak inceleyin, genellikle çok hızlı sararır - gün içinde.

Bununla birlikte, çoğu durumda, yetiştiricinin bitkiye bakarken yaptığı hatalar nedeniyle orkide sararır. Bu zorlu bir kültürdür ve tencerenin yeri için başarısız seçilmiş bir yere sert tepki verir veya yanlış sulama.

Orkide yapraklarının sararmasının başlıca nedenleri şunlardır:

  • sulama hataları;
  • yetersiz veya aşırı toprak ve hava nemi;
  • uygun olmayan toprak;
  • aşırı doğrudan güneş ışığı;
  • yanlış gübreleme.

Ayrıca bu sorun bazı hastalıklar bitkiler ve zararlıların zararı sonucu.

Orkide Bakımı Hataları

Orkide yapraklarının neden sarardığını belirlemek için bitkinin bakımını gözden geçirmek ve bulmak gerekir, hata nedir.

Kötü sulama

Bitkinin sulanmasındaki hatalar, yaprakların sağlıksız bir renk alması sonucu doğal metabolizmanın ihlaline yol açar.

Bir sulama kabından sulama yaparken, drenaj suyu hızla uzaklaştırdığı ve köklerin onu emmesini önlediği için bitkinin altındaki toprak yetersiz nemlenir. Besinler yetersizdir, genç, daha güçlü yapraklar aslında onları daha yaşlı olanlardan alır. Benzer problemler, ludisia, celologinia, bletilla, dendrobium, cymbidium gibi orkide çeşitleri için tipiktir. Bunu önlemek için, dalgıç bir sulama tipine geçmeniz gerekir. Bir veya iki hafta içinde bitkinin durumu normale dönecek.

Seyrek sulama da bitkinin rengini etkileyebilir, örneğin, yeterli su almazsa phalaenopsis'in gövdeleri ve yaprakları sararır.

Yüksek toprak nemi

Bununla birlikte, çoğu zaman sorun, özellikle yeni başlayanlar için bitkinin körfezinden kaynaklanır. Sürekli ıslak toprakta, bitkinin nefes alması zordur, köklerin çürümeye başlaması nedeniyle içinde bakteri gelişir, ardından orkide yaprakları sararır. Bu durumda ne yapmalı, sulama rejimini gözden geçirerek cevap verebilirsiniz.

Sularken, sadece çabuk kuruyan üst tabakaya değil, aynı zamanda altındaki alt tabakanın durumunu da değerlendirmek gerekir. Toprağın açıkça görülebilmesi için şeffaf kaplarda orkide yetiştirilmesi önerilir. Opak kaplarda, tahta bir çubuk yapıştırabilir ve durumunu izleyebilirsiniz: çubuk hızla ıslanırsa, su için çok erken.

Deneyimli çiçek yetiştiricilerine, tencerenin ağırlığını kullanarak, havaya kaldırarak toprak nemini belirlemeleri önerilir - kuru bir alt tabaka ıslak olandan çok daha hafiftir. Ayrıca bitki kaptan kolayca dışarı çekilebilir, saksıda kolayca döner.

Aşağıdaki faktörler toprağın su basmasını gösterir:

  • sadece alt yapraklarda değil, tüm süreçlerde renk değişikliği;
  • yaprakların kendisinde siyah noktalar oluşur (bazen gövde bölgesinde);
  • yapraklar dokunulamayacak kadar yumuşak ve nemli;
  • kökler karardı ve siyah lekelerle kaplandı.

Çürüme başladıysa, orkide nakledilmelidir. Nakil sırasında çürümüş kökleri çıkarmak, bölümleri aktif kömürle serpmek gerekir.

Bazen, toprağı tuzlayabilecek safsızlıklar içeren çok sert su nedeniyle yapraklar sararır. Bu durumda, suyun sertliğini nötralize eden yaklaşık% 20 turba ekleyerek toprağı değiştirmek ve ayrıca sulama için yumuşatılmış su kullanmak gerekir. Orkideler için nakil sonrası yaprakların sıvı gübre ile yıkanması tavsiye edilir.

Güneşte kurutma tesisleri

Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak da oldukça zararlı olabilir. Yaz boyunca sıcak tarafında kalan bir çiçek, geniş bir güneş yanığı alabilir. Bu tür yaprak deformasyonları hemen görülebilir: aşırı ısınan tabakalar, aşırı dozda ışın alan alanlarda hızla sararır.

Bu durumda, mahsulün ekildiği yeri değiştirmek veya güneşten, örneğin diğer bitkilerle - daha geniş ve yayılan yapraklarla örtmek gerekir.

Yanık çevresindeki alan zamanla kurur. Böyle bir yaprağı çıkarmak gerekli değildir - sağlıklı bir orkide, etkilenen bölgeleri eski haline getirmek için yeterli güce sahiptir.

Diğer bir sebep ise yetersiz aydınlatmadır. Soğuk mevsimde, bitkinin ek yapay ışıkla (floresan lambalar ve fotoğraf lambaları) aydınlatılması tavsiye edilir - ancak çiçeği istirahat halinde yakmamaya özen gösterin.

Orkidelerin en fotofilik olanları cattleya, lelia, vanda'dır. Onları kuzey tarafına yerleştirmek istenmez, çünkü bu durumda yapraklar sadece sararmaz, aynı zamanda düşer.

Kötü seçilmiş gübre

Bitki uygun şekilde beslenmezse yapraklarla ilgili sorunlar ortaya çıkabilir:

  • uygun olmayan gübre;
  • bir çiçeğin aşırı beslenmesi;
  • besin eksikliği.

Birçok satıcı, güzel ve prezentabl bir ürün elde etmek için satış öncesi hazırlık yapar, bitkileri özel uyarıcılarla besler. Satın aldıktan sonra yoğun bir şekilde gübrelemeye devam ederseniz, aşırı beslenmiş bir orkide uzun yaşamayabilir, bundan sonra yaprakları sararmaya ve solmaya başlar. Fazla miktarda besin her zaman istenen sonuca yol açmaz, örneğin orkidelerdeki fazla kalsiyum nedeniyle yaprakların uçları sararabilir.

Beslenme eksikliği de iyi bir şey getirmez. Orkide çoğunlukla düşük miktarda potasyumdan muzdariptir - bu durumda yaprağın üst kısmı yavaş yavaş sararır, sonra iç kısmı etkilenir. Orkide için üst pansuman fosfor, azot ve potasyum olmalıdır.

Kültürün ihtiyaçlarını karşılamak için gübre almak gerekir. Bir uzmana başvurmak veya orkideler için özel bir üst pansuman seçmek daha iyidir.

çiçek zararlıları

Zararlılardan etkilendiğinde bitki de sararmaya başlar. Çoğu zaman, orkide bir örümcek akarından etkilenir. Çiçeği ılık ( derece) suyla yıkayarak onunla savaşırlar. Bundan sonra, bitki üç gün boyunca basit bir paketle kaplanır. Tedaviden önce, etkilenen bitki karantinaya alınır.

Bitkinin zamanında incelenmesi, meyve sularını bitkiden emen, daha sonra zayıflayan, kuruyan ve sararmaya başlayan zararlıların gelişmesini önleyebilir.

Dikkat, sadece BUGÜN!

Orkide yaprakları aniden solgunlaştıysa, ancak yoğun kaldı ve susuz kalmadıysa ve çiçeğin kökleri iyi durumdaysa, o zaman beslenme eksikliği olabilir. Ayrıca bitki büyümesinde bir yavaşlama olduğunu gösterir. Bu sorunu çözmek için, bunun için özel olarak tasarlanmış gübreler, değişen yaprak ve kök pansumanları ile beslemelisiniz.

Bir bitkinin yapraklarının sarılığının, köklerinin durumu ve ayrıca substratın su basması veya aşırı kuruması ile doğrudan ilişkili olduğunu unutmayın.

Orkide bir mantar enfeksiyonundan etkilenirse, kökleri çürümeye başlar ve mantar sporları çiçeğin iletken damarlarını tıkar ve hızla yayılır. Bitkiyi kurtarmak için, etkilenen kökleri ve yaprakları çıkarmak, orkideyi temiz bir alt tabakaya nakletmek için hazırlamak acildir. Transplantasyondan sonra çiçeğe Vitaros, Fitolavin veya Fundazol gibi mantar öldürücü müstahzarlar uygulanmalıdır. Islak lekeler geliştiren yumuşak yapraklı bir orkide de köklerinin nakledilmesi gerekir.

Yüzey Bakımı

Kökleri sağlıklı kalan bir orkide alt yapraklarının sararması ve dehidrasyonu ile, nedeni substratın aşırı kurumasıdır. Bazı sahipler bitkiyi düzenli olarak sular ve püskürtür, ancak kabuk kuru kalırken su tavaya akar. Bitki, sırayla sararmaya başlayan eski yapraklardan su almaya başlar. Bir orkidenin sulanmasını, daldırarak sulayarak normalleştirebilirsiniz.

Orkide, substratı tuzladığı ve sarı-yeşil renkte ifade edilen kloroz gelişimini tetiklediği için sert suyla sulanamaz.

Bir orkide sararmış yapraklarla çiçek açtığında, kabuğu damıtılmış su ile fazla tuzlardan kurtulabilir. Bitkiyi taze bir alt tabakaya nakletmeniz ve yaprakları yaprak gübreleriyle beslemeye başlamanız gerekir. Bona Forte veya Pocon gibi sıvı şelatlı gübreler bunun için mükemmel bir çözüm olacaktır.

Ayrıca, orkide yapraklarının sarılığı, fotosentezini olumsuz yönde etkileyen aşırı güneş ışığından etkilenebilir. Bu durumda, bitki pencereden çıkarılmalı veya küçük bir gölgede saklanmalıdır. Sararmanın bir başka nedeni de çiçeğin yaşıdır. Zamanla, orkidenin en eski alt yaprakları sararmaya başlar, ancak bu süreç ne yazık ki kaçınılmazdır. Eskimiş yapraklar dikkatlice çıkarılmalıdır.

Orkideler Güzel çiçek kelebekleri, neredeyse tüm yıl boyunca sahiplerini memnun eder. Bitkiler kaprisli değildir, olağanüstü bakım gerektirmezler. Ve memnuniyetsizlikleri, pigmentasyondaki bir değişiklikle işaret edilir.

Bugün orkide yapraklarının neden sarardığını anlıyoruz. Ne yapalım? - sana da söyleyeceğiz. Aslında birçok sebep var. Daha yakından bakalım, belki ipuçlarımız size yardımcı olur.

Burada anlatmayacağımız tek şey orkide yapraklarının doğal sararmasıdır. Sonuçta, yaşlanma da bitkilerin doğasında var.

Güneş yanığı

Birçok insan, orkide ışığı seviyorsa, doğrudan güneş ışığına yerleştirilmesi gerektiğini düşünür. Bu arada, bitkiler tropik yağmur ormanlarından gelir. Ağaçlarda yetişmelerine rağmen yine de parlak güneşin altında tepelerde sallanmazlar. Orkideler bol miktarda dağınık ışığa alışkındır.

İşaretler.İlk olarak, levha üzerinde kahverengi bir nokta belirir, ardından levha tam olarak bu noktadan sarıya döner. Kuru ve açık renklidir. En sık merkezde görünür.

Ne yapalım? Birçok çiçek yetiştiricisinin en yaygın hatası, tüm yaprak plakasının büyüme noktasına acil olarak çıkarılmasıdır. Ama yine de orkideye hizmet edecek pek çok besine sahip. Ayrıca, böyle sarı bir yaprakta bitkinin kendisi için bir tehlike yoktur. Bu nedenle, tamamen kuruyana kadar güvenle bırakılabilir.

Bir bitkinin üzerinde sarı bir yaprağın varlığı ile estetik olarak çarpıksanız, o zaman yaklaşık 0,5 cm sağlıklı kısmı yakalayarak dikkatlice kesebilirsiniz.

Orkide çok fazla ışığı severse güneş yanığı nasıl önlenir? Özel fitolamp sahipleri böyle bir soru sormazlar. Bu teknoloji mucizesi altında sadece saksılar kuruyorlar. Bol ışık var, doğrudan güneş ışığı tropikanaların narin yapraklarına tecavüz etmiyor.

Ancak her evde bu tür birimler yoktur. Orkideleri en parlak pencere pervazına koymalısın. Doğal olarak, bu güney ve batı yönüdür. Bir çiçek kavurucu gün ışığından nasıl korunur? Her şey çok basit. Bitkiyi gölgelemelisin. Bu, hafif pamuklu kumaştan yapılmış herhangi bir açık renkli perde ile yapılabilir. Kalın tül veya ince beyaz kağıt da işi mükemmel şekilde yapacaktır. Çok fazla ışık olacak, ancak doğrudan güneş ışığı yaprakları yakmaz.

ışık eksikliği

Orkide yapraklarının sararmasına da neden olan bir başka uç. Güneş yanığı veya yer darlığından korkan bazı sahipler, tencereyi odanın arka tarafına, kuzey penceresine, komodinin üzerine yerleştirir. Ancak bir çiçeğin normal büyümesi için ışık hayati önem taşır!

İşaretler. Yaprakların tabanı ve gövdenin bitişik kısmı sararır. Herhangi bir leke, leke veya hasar yoktur.

Ne yapalım? Aydınlatma ekleyin. Tencereyi pencereye yaklaştırın, ek özel lambalar satın alın. Orkideyi hemen güneşe atmayın, ölebilir.

Sarı yapraklar dokunmaz. Hasar minimum ise, yavaş yavaş normal renklerine geri dönerler. Güçlüyse, zamanla kururlar ve bunları kolayca çıkarabilirsiniz.

Bu sararma nedeninin tehlikesi, orkidenin aydınlatma eksikliğine hemen tepki vermemesi gerçeğinde yatmaktadır. Memnuniyetsizliğini altı ay ve bir yılda gösterebilir. Bu nedenle, Tropican'ınızı her zaman dikkatlice inceleyin ve durumunu değerlendirin.

Yanlış sulama

Ağın genişliğinde, orkidelerin ne zaman, nasıl ve ne kadar sulanacağına dair kesin öneriler vardır. Deneyimsiz çiçek yetiştiricileri kesinlikle tavsiyelere uyun. Sonuç olarak, kökler aşırı doygunluktan boğulur ve yapraklar nem bolluğundan sararmaya başlar. Bir bitkinin tam olarak ne kadar sıvıya ihtiyacı olduğunu uzaktan nasıl anlayabilirsiniz? Sonuçta, orkidenin gözaltı koşulları, durumu ve yaşı görünmez.

İşaretler.İlk olarak, yaprak tüm yüzey üzerinde eşit olarak sararır. Ardından, merkezde, bazen neredeyse siyah olan koyu kahverengi bir tonda ıslak bir nokta belirir.

Ne yapalım? Doğru su. Yukarıdan su dökmeye gerek yok. Orkide substratı esas olarak ağaç kabuğundan oluşur. Sıvı aşağı kayacak, drenaj deliklerinden akacak ve köklere hiçbir şey ulaşamayacak.

Bitki sadece daldırma ile sulanır. Bu durumda tencere omuzlara kadar hemen suya daldırılamaz. Kuru ağaç kabuğu yüzeye çıkacak ve çiçek en iyi ihtimalle yanına düşecek. En kötü ihtimalle kırılır. Bir orkidenin uygun şekilde sulanması:

  • Bitkili saksı büyük bir kaba konur.
  • Yüksekliğin üçte birine kadar su dökün, birkaç dakika bekletin.
  • Sıvı şimdi üçte iki yüksekliğe eklenir, yine bir süre bırakılır.
  • Büyük bir kaba su neredeyse saksının kenarlarına kadar dökün.
  • Bir kaç dakika bekle.
  • Tencere çıkarılır ve fazla sıvıyı boşaltmak için bir stand üzerinde bırakılır.
  • Suda harcanan toplam süre, boşalması için dakikalara eşit olmalıdır.

Orkideleri bu şekilde sulayarak, alt tabakanın iyi doymuş olduğunu kesinlikle bileceksiniz ve şimdi iyi bir süre için yeterli nem var.

Bu arada, bitkiler ne sıklıkla sulanır? Kesin bir zamanlama olamaz. Zeminin durumuna göre gezinmek zorunda kalacaksınız. Sadece üst katmanı derecelendirmeyin, yeterince hızlı kurur. Kabuk ve boya içermeyen basit bir tahta çubuğa ihtiyacınız olacak. Örneğin, suşi veya şiş için. Tencereye en dibe kadar yapıştırmanız gerekiyor. Ardından, 12 dakika sonra dışarı çekin ve bakın. Islak? Bu yüzden orkideye dokunmayın. Kuru? Pekala, su zamanı.

İçme süresini belirlemenin bir başka yöntemi de görseldir. Sadece şeffaf kaplar için uygundur. Yoğuşma ve hafif köklerin olmaması, orkideyi sulamanın zamanının geldiğini gösterir. İç duvarlardaki köklerin ve damlacıkların yeşilimsi rengi, şimdilik nemle bekleyebileceğinizi söylüyor. Karanlık kök sistemi, bitkinin acilen kurtarılması gerektiğini ima eder.

Kök çürüklüğü

Orkide yaprakları, köklerinin çürümeye başlamasından dolayı sararabilir. Bu aşırı su basması veya soğuk koşullardan kaynaklanır. Bitki beslenmeye ihtiyaç duyar ve kökler artık işlev görmez. Yapraklardan besinlerin çıkışı başlar.

İşaretler. Alt yapraklar sararır. Orkide kökleri yumuşak, koyu renkli hale gelir. Bitki saksıda çok gevşek.

Ne yapalım?Çiçeği hemen kurtarın! İlk önce tencereden dikkatlice çıkarmanız gerekir. Ardından tüm eski alt tabakayı sallayın. Hasarlı kökler steril makas veya bıçakla sağlıklı dokuya kesilir. Yaralar sıradan tıbbi yeşilliklerle dağlanır veya ezilmiş aktif kömür serpilir. Toprak yenisiyle değiştirilmelidir.

Sarı yapraklar tamamen kuruyana kadar dokunmazlar. Ve daha sonra tesisi su basmamaya çalışın.

Çok kuru hava

Orkidelerin tropikal yağmur ormanlarından geldiğini unutmayın. Oradaki hava neredeyse ıslak, ama aynı zamanda çok sıcak. Ve radyatörlerden pencere kenarındaki odada hava sıcak ve kuru.

İşaretler. Yaprak plakası eşit sarıdır. Uçlar kurur, yaprağın kenarı boyunca kuru bir sınır görünebilir.

Ne yapalım? Havayı nemlendirin. Orkide düzenli püskürtme için çok minnettardır. Kendinize bir kural koyun: sprey şişesini tencerenin yanına veya göze çarpan bir yere koyun. Bu, böyle önemli bir prosedürü unutmamanızı sağlayacaktır.

Püskürtmek için zamanınız yoksa, o zaman:

  • pilleri ıslak bir havluyla örtün
  • bitkinin yanına ek su kapları yerleştirin
  • yakındaki bir palet üzerine ıslak sfagnum veya genişletilmiş kil koyun
  • odadaki bir nemlendiriciyi açın (varsa)

Orkidelere yardım etmek için her fırsatı kullanın. Aksi takdirde yapraklarını kaybederler ve zamanla tüm bitki kurur.

Yanlış üst pansuman

Bu kategori hem besin maddelerinin eksikliğini hem de fazlalığını içerir. Doğal koşullarda orkide nerede büyür? Bu doğru, ağaçlarda. Kökleriyle kabuktaki çatlaklara yapışırlar. Bir miktar bitki artıkları da orada birikir. Zamanla, tüm bu iyilik yağlı kompost haline gelir. Çok fazla değil, ama sürekli güncelleniyor.

Ve deneyimsiz çiçek yetiştiricileri genellikle ne yapar? Ya orkideyi yılda 2 kez beslerler ya da her hafta bir avuç maden suyu verirler. Her iki durumda da yapraklar % sararır. Bitki basitçe "düzenli olarak ve azar azar" nerede anlamıyor?

İşaretler. Yaprakların keskin şekilde sararması, ardından hızlı sararma ve kuruma.

Ne yapalım?İlk olarak, aşırı beslenmeden mi yoksa açlıktan mı olduğuna karar verirler. Sonra duruma göre hareket ederler.

Bol gübre. Bitki acilen yeni bir alt tabakaya nakledilir. Bu mümkün değilse, eskisini akan su altında durulamanız gerekecektir. Basınç çok güçlü olmamalı, ancak dökülmesi en az 15 dakika sürecektir.

Birkaç gübre. Tropican'ı düzenli olarak özel bir maden suyuyla besleyin. Paketin üzerinde "orkide için" yazmalıdır. Yaklaşık her günde bir, bitki 2 kat azaltılmış bir dozla tedavi edilir. 3 ay sonra porsiyon boyutu kademeli olarak normale getirilebilir.

Hastalıklar

Çoğu zaman, uygunsuz bakım veya kötü koşullar nedeniyle orkideler çeşitli hastalıklardan etkilenir. Bu durumda, yaprakların sararması mutlaka olur.

İşaretler. Yapraklar kenarlarda kıvrılır. Orkidenin kendisi belirsiz bir gri-sarı renk tonu olur. Loblarda mor veya siyah ağlayan ülseratif oluşumlar görülür. Kök çürüyor.

Ne yapalım? Hastalığın ilk belirtilerinde, sapın tüm hasarlı kısımlarını steril bir bıçakla kesmeniz gerekir. Lütfen hastalığın kök sistemini de etkileyebileceğini unutmayın. Ayrıca dikkatle incelenmesi gerekir. Etkilenen yapraklar da kesilir. Tüm yaralar, parlak yeşil veya iyottan oluşan bir alkol çözeltisi ile tedavi edilir.

Daha sonra herhangi bir mantar ilacı alırlar (orkide sahibi her zaman stokta bulunur), talimatları dikkatlice okuyun ve amacına uygun olarak kullanın. Aynı zamanda, üreticilerin tavsiyelerine kesinlikle uyulmaktadır.

Yetişkin orkide püskürtülür, genç olanlar tüm mantar ilacı çözeltisine daldırılabilir. Bu aynı anda toprağı dezenfekte edecektir.

zararlılar

Zevkle yapraklardan meyve suyu içerler, sonuç olarak sararır ve kururlar.

İşaretler. Orkidelere bakın. Kesinlikle davetsiz misafirler bulacaksınız. Özellikle sararmış yaprakların alt tarafında.

Ne yapalım? Tüm bu büyükannenin püf noktalarını, soğan kabukları ve diğerleri gibi demleme ile bırakın. Hala orkideleri masaya servis etmiyorsun. Bu yüzden onlara medeni bir toplumun normal yöntemleriyle yardım edin. Böcek ilacı için dükkana gidin. Hangisini seçeceğinizi bilmiyor musunuz? Satıcıya danışın veya ambalajı okuyun.

Ardından satın alma ile eve dönün ve orkideleri üreticinin tavsiyesine göre ilaçlayarak acilen kurtarın. Aksi takdirde, kabuklarınızı veya kabuklarınızı fermente ederken, böcekler bitkiyi tamamen yok edecektir.

Artık orkide yapraklarının neden sarardığını biliyorsunuz. Ne yapalım? - sana söyledik. Şimdi laptop veya bilgisayarınızı rahat bırakın ve güzelliklerinize gidin. Sonuçta, sizi büyüleyici çiçeklerle memnun etmek için çok uğraşıyorlar. Bu konuda onlara yardım edin.

Video: orkide yaprakları nasıl kesilir

Phalaenopsis orkide, bu inanılmaz derecede güzel ve gösterişsiz bitkilerin iç mekan yetiştiriciliğinde yer alan çiçek yetiştiricileri arasında çok popülerdir. Amatör çiçek yetiştiricilerinin forumlarında en sık bulunan "Phalaenopsis" fotoğrafıdır. Bazı orkide türlerinin bakım faaliyetlerinin uygulanmasında önemli çaba gerektirdiği unutulmamalıdır.

Ancak bu Phalaenopsis orkideleri için geçerli değildir. Böyle bir bitkinin yetiştirilmesi, yeni başlayanlar için bile kolaydır. Genellikle, çiçekçiliğe yeni başlayanlar, yapraklarda neden sarılık göründüğü, bu durumda ne yapılması gerektiği konusunda endişe duyarlar.

Phalaenopsis orkide hakkında genel bilgi

Mutlak iddiasızlığa rağmen, Phalaenopsis gibi çeşitli orkideler, bu houseplantın ekimine ve bakımına eşlik eden önemli ihlaller nedeniyle zayıflayabilir.

Orkide yapraklarının sararmasına katkıda bulunan birkaç faktör olabilir ve bunlar son derece çeşitlidir. Ana uzmanlar, uygunsuz sulama, bitkinin yetersiz veya yetersiz beslenmesi, çeşitli hastalık ve zararlı türleri ile mineral gübre ve pansuman türlerinin irrasyonel kullanımını içerir.

Tüm bu faktörler, iç mekan çiçeğinin hayati süreçlerinin ihlaline neden olabilir ve bitkinin görünümünü olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle, Phalaenopsis veya diğer orkide türlerinde dış değişikliklerin temel nedenini doğru ve zamanında belirlemek çok önemlidir.

Yaprakların sararmasının olası nedenleri

En yaygın kategori, bu bitkinin Phalaenopsis gibi iddiasız bir türü de dahil olmak üzere, bir oda orkidesinin yapraklarının sararmasına neden olan aşağıdaki nedenleri içerir:

  • ve böyle bir orkideyi sulamak için sert musluk suyu kullanırken.
  • Bitkinin yaprakları, iç mekandaki Phalaenopsis iyi aydınlatılmadığında veya iç mekan çiçeğinin yanlış konumu nedeniyle bitki güneşte yandığında sararır. Hastalıklı bir orkidenin fotoğrafında yanıklar açıkça görülebilir.

  • Böyle bir orkideyi beslemek için okuma yazma bilmeyen seçim veya gübre kullanımı ile bitkinin yaprakları sararır,Phalaenopsis gibi aşırı dozda gübre veya bitki büyüme uyarıcıları dahil. Bu aynı zamanda substrattaki yetersiz potasyumdan veya Phalaenopsis'in kalsiyum bazlı gübrelerle aşırı gübrelenmesinden de kaynaklanabilir.
  • Bitkinin yaprakları, enfeksiyon veya zararlılar tarafından iç mekan orkidelerine zarar verilmesi sonucu sararır, fusarium çürüklüğü, bakteriyel leke, beyaz sinek ve kök akarları veya diğer zararlı türleri dahil olmak üzere bakteriyel ve mantar enfeksiyonları dahil.
  • Bitkinin alt yaprakları, bitkinin yaşı, çok dar bir dikim kabının varlığı ve ayrıca iç mekan Phalaenopsis'teki stresli koşullar gibi diğer nedenlerin bir sonucu olarak sararır.

Kural olarak, ekimdeki ana ihlaller, sorunun nedeninin bir açıklaması ve düzeltme yönteminin eşlik ettiği bir fotoğrafla değerlendirilebilir. Yaprakların sararmasının neden olduğu konusunda herhangi bir sonuç çıkarmak ve sorunu ortadan kaldırmak için bir plan geliştirmek, ancak orkidenin kapsamlı bir görsel incelemesinden sonra mümkündür.

Orkide yapraklarının sararmasının nedenleri (video)

Sorun giderme

Bitki üzerindeki yapraklar sararırsa, bu tür değişikliklere neden olan kök nedeni ortadan kaldırmak için en hızlı ve en etkili önlemler alınmalıdır. Sarı yapraklar bitkinin ölümüne neden olabilecek ciddi lezyonların sonucu olabileceğinden, bu tür faaliyetler mümkün olduğunca çabuk yapılmalıdır. Standart sorun giderme adımları aşağıdakileri yapmaktır:

  • Yapraklardaki ve yaprak rengindeki değişiklikler, bitkilerin yetersiz veya aşırı sulanmasından kaynaklanıyorsa, o zaman tek doğru çözüm, bu tür ev bitkilerinin çok iyi yanıt verdiği daldırma ile sulamayı tercih etmektir. Ek olarak, ekim substratının durumunu dikkatlice izlemeli ve sadece aşırı kurumasını değil, aynı zamanda su basmasını da engellemelisiniz. Gerekirse, sulama önlemlerinin sayısının azaltılmasına izin verilir.

  • Sararma sert su ile ilişkiliyse, çiçeği taze bir alt tabakaya nakletmeli ve ardından bitkiyi gübrelerle yapraktan beslemelisiniz. "Pocon" veya Bona Forte. Bu faaliyetler sadece çiçeklenmeden sonra yapılmalıdır. Substratın tuzlardan salınması ve damıtılmış su ile sulamanın uygulanmasıyla iyi bir sonuç gösterilir.
  • Gübrelerle yapılan manipülasyonların bir sonucu olarak bitkinin durumu değiştiğinde, çiçeğin ılık ve aydınlık bir yere taşınması ve ayrıca 30 gün boyunca beslenmenin sınırlandırılması tavsiye edilir. Yeşilliklerin büyüdüğü azot içeren gübrelerle gübreleme yapılması tavsiye edilir.
  • Hastalık ve zararlılardan etkilenen bir bitki, nedeni zamanında ortadan kaldırılmazsa, hızlı bir ölüme mahkum edilebilir. Hastalıklı kök ve yapraklardan kurtulmalı ve çiçeğe mantar öldürücü müstahzarlar uygulamalısınız. "Vitaros" veya Fundazol. Aynı zamanda iyi bir araçtır Fitolavin. Tedaviden sonra, bitki mümkün olan en kısa sürede yeni bir alt tabakaya nakledilmelidir.

Önleme önlemleri

Bitkideki yaprakların sararmasına neden olan ana ihlalleri önlemek için, bitkiyi periyodik olarak incelemeli ve aşağıdaki önleyici tedbirleri almalısınız:

  • saksının yerini periyodik olarak değiştirin;
  • sonbahar-kış döneminde ek aydınlatma için özel fitolamplar kullanılmalıdır;
  • bitkinin zamanında yeni bir alt tabakaya nakledilmesi ve ayrıca besleme şemasının takip edilmesi gerekir.

Ayrıca, orkide yetiştirmek için tasarlanan odada bulunan sıcaklık ve nem parametrelerine her zaman dikkat etmelisiniz. Gerekirse, bu parametrelerin ayarlanması gerekir.

Bir orkide nasıl geri yüklenir (video)

Genellikle oldukça doğal nedenlerle yaprakların sararması görülür. Kural olarak, bir orkidenin yeşil kütlesinin renginde böyle bir değişiklik, çok sıkı bir dikim kabı kullanıldığında ve ayrıca bölünme veya transplantasyondan sonra bitki iklimlendirme aşamasında gözlemlenebilir. Sebep tam olarak doğal sebeplerde ise, bitkinin kalış koşulları en kısa zamanda optimize edilmelidir.

Kökleri Çekilen Orkideler İçin Su Kültürü

Orkideniz bir sebepten kök kaybı yaşamış veya az köklü kalmış ise su kültürü yapabilirsiniz.

SU KÜLTÜRÜ NASIL YAPILIR⁉️

❌Orkideniz mantar olmuş ise ve kökler tamamen çürümüş ise mantarını tedavi etmeden orkideyi suya almayın.

❌Su kültürüne aldığınız orkidenin köklerinde çürüme oluyorsa ters su kültürü deneyin.

?Şeffaf bir kaba içme suyu veya kaynamış soğumuş su doldurun.
Varsa köklerinin sadece uç kısmı değecek şekilde, kök tamamen kaybolmuş ise gövdenin en altındaki odunsu kısmın sadece ucu suya değecek şekilde orkideyi yerleştirin. Sabit durması orkidenin kendini güvende hissetmesi için önemlidir.
Alttaki odunsu kısım görünmüyor ise en alttaki 1 veya 2 yaprağı kalıntı bırakmayacak şekilde koparın.
Köklerin sadece birinin bile su ile temas etmesi yeterlidir.
?Suya hb damlatabilirsiniz. Değiştirmeye de gerek yok. Sadece su azaldıkça üstüne ilave edin. Hb in köklendirmede etkisi çok büyüktür.


Köklerde küflenme varsa sudan çıkarıp birkaç gün kurumasını bekleyip yeniden su kültürüne alabilirsiniz. Eğer tekrar küflenme oluyorsa ters su kültürüne dönüş yapın.
Doğal kürler verirseniz ertesi gün suyunu mutlaka değiştirin. Ama benim önerim nasıl ki orkide alıştığı toprağı değişince strese giriyorsa çok sık şekilde su değiştirirseniz su kültüründeki orkideniz de strese girebilir.

Su Kültürü Nasıl Yapılır Videomuz İçin Tıklayınız.

 

Kökler çürümüşse bir orkide yeniden canlandırılabilir mi?

Bitki ölür - kökler çürür İç mekan orkidelerinin bakımı ve bakımı zor kabul edilir çünkü birçok acemi çiçek yetiştiricisi için bitkiler kök sisteminin kaybı nedeniyle ölür. Çiçeği besleyen köklerin çoğunun çürümüş ya da solmuş olduğu bir orkide nasıl yeniden canlandırılabilir mi?

Sonbahar-kış dönemi, sıcaklık, aydınlatma ve nemde neredeyse hiç mevsimsel dalgalanmanın olmadığı tropik bölgelerdeki insanlar için en tehlikelidir. Sıcak mevsimde, aktif olarak büyüyen, çiçek açan orkideler doğal koşullarda kendilerini rahat hisseder, arka aydınlatma, ısıtma ve ek hava nemlendirme eksikliğini kolayca tolere eder. (Phalaenopsis orkide - kelebek çiçek)

Köksüz bir orkide kurtarılabilir

Ancak kışın resim değişir. Ve bitki, daha az besin ve nem tüketerek büyümeyi gözle görülür şekilde yavaşlatır. Orkidelerin evde ölmesinin nedeni nedir ve güzel bir çiçek nasıl kurtarılır?

Yetiştirici mevsim değişikliğine zamanla tepki vermediyse, düzeltmedi orkide bakımı ve tutukluluk koşulları, ağlama, çürüyen kökler şeklindeki sonuçları kesinlikle kendilerini hissettirecektir.

Çürük kökleri olan bir orkide nasıl kurtarılır?

Yakın zamanda yaşayan ve sağlıklı bir çiçeğin uyuşuk hale geldiğini, yaprakların sululuğunu kaybettiğini, solduğunu ve hatta sulamanın bitkinin iyileşmesine yardımcı olmadığını fark eden çiçekçi dikkatli olmalıdır. Sorun ne kadar erken keşfedilirse, orkideyi yeniden canlandırmak o kadar kolay olacaktır, çünkü kökler olmadan çiçek beslenemeyecek ve kaçınılmaz olarak ölecektir.

Hastalıklı bir bitki dikkatle incelenmelidir.Bir orkideyi evde canlandırmadan önce durumu değerlendirmeniz ve hasarın derecesini bulmanız gerekir. Bu, kök sistemi dikkatlice inceleyerek yapılır:

  • Canlı ve sağlıklı kökler her zaman yoğundur, elastik homojen yüzeylidir. Köksaplar ne kadar genç olursa renkleri o kadar açık olur ve suya batırıldıklarında veya bol sulamadan sonra gözle görülür şekilde yeşile döner.
  • Daha eski rizomlar gri veya kahverengimsidir. Ancak yaprak rozetini ve pedinküllerini besledikleri sürece, kökler dokunulduğunda sert, pürüzsüz ve kuru kalır.

Çürük ve ölü kökler çıkarılmalıdırAlt tabakanın çıkarılması ve bitkinin yer altı kısmının yıkanması lezyonun tam resmini gösterecektir. Bir çürüme, bakteri veya mantar enfeksiyonu belirtisi:

  • rizomlann koyulaşması;
  • ağlayan, sümüksü alanların üzerlerindeki görünümü;
  • köke basarken su çıkışı;
  • çürümüş köklerin filamentli görünümü.

Ne yazık ki, çürümüş kökler artık kurtarılamaz, bu nedenle çıkarılır, sağlıklı dokuya dikkatlice kesilir. Aynı şeyi kurutulmuş rizomlarla yapın. Bitki uygun şekilde bakılırsa iki veya üç kök kaybı yaşayabilirliği etkilemeyecektir.

Peki ya orkide tüm kökleri ya da çoğunu çürütmüşse? Bitkinin sağlığını geri kazanmak mümkün mü yoksa yeşil hayvana veda etmek zorunda kalacak mısın?

Tüm sorunlu parçaları çıkardıktan sonra bitkinin kurumasını bekleyin.Sorunlu alanları kaldırdıktan sonra, kalan kısımlardaki bölümler, dezenfekte edici özelliklere sahip olan toz veya öğütülmüş tarçın aşamasına ezilmiş aktif karbon ile mutlaka işlenir. Kökler kuruduğunda dakika mantar öldürücü solüsyona batırmakta fayda vardır. Bu, zayıflamış bitkide zararlı mantarların kolonileşmesi riskini azaltacaktır.

Köklerin kalıntılarını dezenfekte ettikten sonra, bitkinin korunmasını sağladıktan sonra, gelecekteki köklerin büyüme bölgesinin bir büyüme uyarıcısı ile tedavi edilmesi önemlidir. Bu, orkidenin bağışıklığını güçlendirecek ve köklenmeyi hızlandıracaktır.

Bir orkide nasıl canlandırılır: evde mevcut yöntemler

Köksüz bırakılan bir orkide atılmamalıdıfunduszeue.info bakım ve sabırla tropikal bir bitki, çok dayanıklı ve yaşamı seven bir bitkidir. Deneyimli yetiştiricilere, yeniden canlandırmanın üç yolunu düşünmeleri önerilir:

  • bir ev serasında;
  • sera olmadan, düzenli sulama ve kurutma kullanarak;
  • normal bir alt tabakaya ekerek.

Bitki canlı köklere sahipse, taze bir alt tabakaya nakledilir.Bir orkideyi canlandırmadan önce durumunu değerlendirmeli ve en etkili ve en hızlı yolu seçmelisiniz. Köklerinin% 60'ından azını kaybeden bir çiçek bir ayda sağlığına kavuşmayı başarırsa, kök sisteminden tamamen yoksun bir orkide bir yıla kadar özel bakım ve bakım gerektirebilir.

Seçenek seçimi, bir orkidenin köksüz nasıl kurtarılacağına bağlıdır:

  • etkilenen çiçeğin durumundan;
  • yaprakların sayısı ve durumuna;
  • yaprak rozetinin alt kısmında oluşan at temellerinin varlığından.

Bir çiçekçinin bir orkidenin köksüz canlandırılması için yaratabileceği koşullar küçük bir önem taşımaz.

Sera koşullarında bir orkide nasıl yeniden canlandırılır?

Yetiştiricinin, bitkinin sürekli olarak yüksek nem ve rahat bir sıcaklıkta tutulacağı bir pencere serası varsa, kök sistemi olmadan ciddi şekilde zayıflamış bir çiçeğin bile kurtarılma olasılığı yüksektir.

Hasta bir bitkiyi beslemek için özel koşullar yaratmanız gerekirKökler çürümüşse bir orkide nasıl yeniden canlandırılır? Çiçeğin kökleneceği kapta:

  • ince bir genişletilmiş kil tabakası dökülür;
  • Üzerine temizlenmiş, iyice buharda pişirilmiş bir sfagnum tabakası serilir.

Yaprak rozeti, yeni kökler görünene kadar nemli bir alt tabakaya yerleştirilirSubstrat dikkatlice nemlendirilir ve içine bir yaprak rozet yerleştirilir. Bitki cm uzunluğunda köklere sahip olana kadar çiçeğin sürekli örtü altında olması gerekir:

  • 22 ila 28 ° C arasındaki hava sıcaklıklarında;
  • % arasında hava nemi ile;
  • Günde saat parlak dağınık aydınlatmada.

20'nin altındaki ve 33 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklar köklerin büyümesini engeller, ancak patojenik flora ve mantarların üremesini destekler.

Bitkinize iyi bakmak bitkinin yeni kökler geliştirmesine yardımcı olurBir orkidenin tüm kökleri çürümüşse ne yapmalı? Kök oluşumu uyarılabilir mi? Evet, bu seradaki yaprak çıkışının yetkili bakımı yardımı ile yapılabilir. Gerektiği gibi, alt tabaka hafifçe nemlendirilir ve sera havalandırılır. Bu en iyi geceleri yapılır, bu da havanın karbondioksit ile doygunluğuna katkıda bulunur ve gelecekteki sağlıklı bir kök sisteminin temellerinin daha hızlı oluşmasını sağlar.

Köklendirmenin başarısı, sıcaklık rejimini gözlemlemeye, uzun bir gün ışığını korumaya ve bir apartman dairesinde yüksek nemi korumaya bağlıdır. Orkide seradayken, çürük odaklarının ortaya çıkmasını önlemek için çıkış düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Yeni kökleri olan bir bitki normal koşullarda yerleştirilirBeş vakadan dördünde, bu yöntemi kullanarak, bir orkideyi köksüz kurtarmak mümkündür ve yeni bir kök sisteminin oluşumunun belirtileri gün sonra görünür hale gelir. Ve cm uzunluğunda kökleri olan bitkiler sıradan bir alt tabakaya ekilir ve bir çiçek için normal koşullara aktarılır.

Konuyu da okuyun: evde doğru orkide nakli!

Sera kullanmadan orkide nasıl kurtarılır?

Önceki durumda olduğu gibi, bitki doğrudan güneş ışığından korunan bir yerde 20 ila 27 ° C arasında bir sıcaklıkta köklenir. Ancak bu durumda, ev serası veya sera olmadığı zaman bir orkide nasıl yeniden canlandırılır?

Cam kapta bir orkide emzirmekÖn işleme tabi tutulmuş yuva, derin bir cam kaba yerleştirilir. Her gün sabah saatlerinde yumuşak, kaynamış veya süzülmüş su, yüzeyi kalan kök sisteminin sadece alt kısmına dokunacak ve yaprakları ıslatmayacak şekilde içine dökülür. Bu formda orkide 6 saate kadar kalır. Daha sonra su boşaltılır ve çiçek ertesi sabaha kadar kurutulur.

Orkide, bal veya şekerli suda kökler büyürOrkidenin kökleri olmadan daha hızlı ve daha verimli bir şekilde nasıl canlandırılacağı gibi bir özellik var.

Suya litre sıvı başına bir çay kaşığı bal veya şeker şurubu eklenir. Ek olarak, alt tabakayı nemlendirmek veya canlandırılmış tüm orkideleri sulamak için aşağıdakilerin kullanılması yararlıdır:

  • uzman karmaşık gübreler çok zayıf konsantrasyonda;
  • demir ile üst pansuman;
  • büyüme düzenleyicili aylık tedaviler.

Tüm köklerini kaybetmemiş, sadece bir kısmını kaybetmiş bir orkide nasıl canlandırılır? Bu durumda, bitki yine de olağan şekilde beslenebilir, böylece çiçeği sıradan bir alt tabaka ile cm çapında bir saksıya ekerek eksik kökleri büyütebilirsiniz. 12 saat boyunca aydınlatma ve ° C'lik bir sıcaklık, kök tomurcuklarını aktif hale getirecektir. Geceleri sıcaklık düşmemeli ve nem yüksek bir seviyede tutulmalıdır.

Küçük bir kaba az sayıda canlı kök içeren bir orkide ekilir.Sulama yerine, alt tabakanın üst tabakasının küçük damla sulanması kullanılır veya yarım saat boyunca az miktarda suyla bir tencereye orkide içeren bir kap yerleştirilir. Toprağı ancak tamamen kuruduktan sonra tekrar nemlendirin. Yeni kök büyümesi hafta içinde başlar.

Kökler çürümüşse ve bitki nem ve beslenme alma fırsatını kaybetmişse bir orkide nasıl kurtarılacağına dair bir video, karmaşık bir prosedürün tüm nüanslarını netleştirmeye yardımcı olacaktır. Kapsamlı bir teorik hazırlık, pratikte hata yapmanıza izin vermeyecek ve yakında en sevdiğiniz çiçek, ev koleksiyonunuzun süslemesi olacak. Hakkında oku orkide hastalıkları!

Orkide kökü olmayan ilginç bir deneyim hakkında video

Bölüm 1

Bölüm 2

3. bölüm

bitki hastalıklarıorkide

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası