küba da pankreas kanser tedavisi / Tedavi için Küba'ya giden Arif Sağ: Türkiye’de kanser tedavisi mükemmel yapılıyor

Küba Da Pankreas Kanser Tedavisi

küba da pankreas kanser tedavisi

5 soruda Küba kanser aşısı tedavileri (Kansere karşı Küba ile işbirliği)

Bu tedavi tüm kanser türlerinde etkili değil. Küba aşısının kullanıldığı en önemli alan akciğer kanserinin küçük hücreli olmayan tipi. Beyin tümörlerinde ve baş boyun kanserlerinde de kullanılabiliyor. Pankreas ve Kolon kanseri üzerindeki etkisi ise şu anda hala araştırılıyor. Küba' da bu aşıyı kullanan akciğer kanseri hastalarının  hastalıklarının üçüncü ve dördüncü yılında  hala hayatta olduklarını ve yaşam kalitelerinin de gayet iyi durumda olduğunu görüyoruz.

3-KANSER AŞISI HASTALIĞIN HANGİ EVRELERİNDE UYGULANABİLİYOR?

Küba aşıları geleneksel kemoterapi ya da radyoterapi görmüş hastalarda önemli ölçüde gerileme sağlanmışsa bunun daha uzun sürdürülebilmesini sağlar. Daha az yan etkiyle daha olumlu bir sonucun uzun süre devam etmesini sağlıyor. Şu an için erken evre kanserlerde kullanım yeri yok. İleri evrede olan hastalarda kemoterapi ve radyoterapi tedavisinden alınan olumlu sonucu daha ileriye taşımak için kullanılıyor.

4-KÜBA NASIL KANSER TEDAVİSİNDE ÖNDE GELEN ÜLKELERDEN BİRİ OLDU?

Küba'da devlet sağlık hizmetlerini ücretsiz veriyor ve sağlık alanındaki araştırmalara ciddi şekilde destek sağlıyor. Bu gelişmeyi sağlayan en önemli nokta. Ben her ülkenin mutlaka kendi ürünlerini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

5-KANSER AŞISI TÜRKİYE'DE YAYGIN ŞEKİLDE UYGULANABİLİR Mİ?

Ben iki aydır Türkiye'de çalışıyorum. Bu süreçte gördüm ki Küba' da görülen kanser türleri ve sıklığıyla Türkiye'deki çok benziyor. Örneğin Türkiye'de erkeklerde akciğer kanseri en sık görülen tür. Küba aşısının da en etkili olduğu tür akciğer kanseri. Bu yüzden Türkiye'deki hastaların Küba aşısından fayda göreceğine inanıyorum. Türkiye ve Küba arasındaki işbirliğini önemsiyorum.

VİDEO: funduszeue.infoLLA NTV'YE KONUŞTU

Küba aşısı

“Küba aşısı” nedir? Ne zaman, nasıl bulundu?

Racotumomab etken maddeli “Küba aşısı”, Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi ve Arjantin Buenos Aires Üniversitesi ile ortaklaşa olarak yılında Küba’ da Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanserleri için geliştirilen bir aşıdır.

yılında başlayan laboratuvar çalışmaları, Küba’nın yanında Arjantin, Brezilya, Singapur, Malezya’ nın da katıldığı çokuluslu klinik çalışmalarla devam etmiş ve yaşam süresini uzattığı görülmüştür. Aşı yılında Küba ve Arjantin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Aşı çalışmalarında başından beri Kübalı bilim adamları ile birlikte çalışan ABD Roswell Park Kanser Enstitüsü’nden Prof. Dr. Kelvin Lee, Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI)’ın da desteğini alarak Racotumomab etken maddeli aşı ve diğer Küba aşısı CimaVax EGF ile ABD ve Kanada’da Faz III klinik çalışma (aşının başka bir tedavi ile karşılaştırıldığı çalışma) başlatmıştır.

Uluslararası bir klinik çalışmada, aşı olan ileri evre (Evre 4) akciğer kanseri her hastadan 22 hasta 2. yıl sonunda hayatta kalırken, aşı olmayan her hastadan 7 hasta hayatta kalmıştır.

Bu aşı neden küba’da geliştirildi?

Akciğer Kanseri, dünyada en fazla ölüme yol açan 4 kanserden biridir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ ne göre her yıl 1,6 milyon kişi akciğer kanserinden hayatını kaybetmektedir.

Küba’da da akciğer kanserinden her yıl kişi hayatını kaybetmekte ve kalp-damar hastalıklarından ölüm oranını neredeyse geçmektedir. ABD tarafından yıllarca uygulanan ambargo Küba Hükümetini halk sağlığına ve Ulusal Kanser Planının organizasyonuna yönlendirmiştir. Zor ekonomik koşullarda ve neredeyse karşılıksız olarak Kübalı bilim adamları, enfeksiyon hastalıklarındaki başarıları gibi kanser önleme, tanı ve tedavisinde de son derecede yaratıcı biyoteknolojik buluşlar göstermişlerdir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “Kübalı araştırmacı ve bilim adamları, yeni kanser tedavileri, kanser tanı ve önleme alanlarındaki araştırmaları ile önemli gelişmeler göstermiştir” açıklamasını yapmıştır. Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi Genel Direktörü Dr. Augustin Lage Davila, bioteknolojik araştırmalar ile ölümcül bir hastalığı kronik hale getirerek, hastalara daha uzun ancak kaliteli bir yaşamı sunmayı hedeflediklerini vurgulamaktadır. ABD Rosewell Park Kanser Enstitüsü’nde gönüllü hastalarda aşıyı uygulayan funduszeue.info Kelvin Lee ile gerek Küba’da gerekse ABD’de konuşma fırsatı bulduğumda, Küba’da hala yıllarının otomobillerinin kullanılmasının birçok kişide bilimde de geri olduğu önyargısı oluşturduğunu, bunun aksine Küba’ da çalışan bilim adamının immünoloji alanında çok ileri ve yenilikçi çalışmalar yaptığını belirtmiştir.

Küba aşısı nasıl etki ediyor?

‘Küba aşısı’ olarak bilinen aşı, aslında Racotumomab içerikli aşıdır. Bilindiği üzere, aşılar bağışıklık sistemini, vücuda yabancı olan virüs ve bakterilere karşı uyarmak amacıyla yıllardır kullanılmaktadır. “Yabancı olan bakteri ve virüslere karşı vücudu koruyan bağışıklık hücreleri, neden kanser hücresine karşı da savaşmasın?” mantığı ile kanser aşıları denenmeye başlanmıştır. Ancak bağışıklık hücreleri, vücudun kendi hücrelerinden kontrolsüz bir şekilde çoğalarak oluşan kanser hücrelerini YABANCI olarak ayırt edemez. Racotumomab aşısı ise, Kanser olmayan insan hücrelerinde bulunmayan ve kanser gelişmesiyle mutasyonla (değişime uğrayarak) oluşan bir proteini (NeuGcGM3 gangliositi) tanıyarak ona karşı bağışıklık hücrelerini (antikorları) harekete geçirir. Aşının etkili olabilmesi için, önce kemoterapi ile kanser hücre sayısının bağışıklık hücreleri tarafından alt edilebilecek bir sayıya indirilmesi yani tümör yükünün azaltılması gerekir. Yan etkileri (enjeksiyon yerinde ağrı gibi) yok denecek derecede azdır.

Ancak her akciğer kanseri aynı değil. Bu aşı, tüm akciğer kanserlerinin %85’ini oluşturan “Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri” ileri evre hastalarında kullanılmaktadır. Küba ve Arjantin’de bu aşı, akciğer kanseri dışında, meme kanseri ve “glioblastoma” denilen beyin tümörünün tedavisinde de kullanılmaktadır.

Biz, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından ithali onaylanıp TEB (Türk Eczacıları Birliği) listesine dahil edilen ancak SGK geri ödemesi olmayan bu aşıyı, Etik Kurullardan müsaade alınan belirli kriterleri taşıyan hastalarda uyguladık. Hangi hastalarda etkin olacağını gösteren bir biyobelirteçe ihtiyacımız vardı. Tümör dokusunda sorumlu proteini (NeuGcGM3) gösterebilen bir monoklonal antikor getirttik. Uygun tümörlerde (Gangliosid pozitif) aşıyı kullanıp hastada kanser hücresine karşı bağışıklık hücresi gelişip gelişmediğine, ayrıca aşılanmış hastaların serumlarının kanser hücre kültüründe tümörü öldürüp öldürmediğine baktık. Arjantin ve Küba’dan davet ettiğimiz bilim adamları, hastanemize gelerek, ilgili personelimize eğitim vererek laboratuvarlarımızda tetkik sisteminin oluşturulmasına yardımcı oldular. Bugüne kadar aldığımız sonuçlar, uygun hastalarda sonuçların yüz güldürücü olduğunu gösteriyor.

Racotumomab Türkiye’de yıllardır var. Ancak pahalı ve geri ödemesi olmadığı için yaygın kullanım alanı bulamadı. Zaten her akciğer kanseri hastası için uygun değil. Tümör yükü fazla olmayan uygun hasta seçilmeli. Öncelikle kemoterapi ile tümör yükü azaltılmalı. Tümör dokusunda mutasyonla (değişimle) oluşan GM3Gangliosid pozitif vakalarda, sitotoksik testler ile aşının işe yarayıp yaramadığı belirli aralıklarla test edildikten sonra bir araştırmanın parçası olarak, Sağlık Bakanlığı’ndan alınan izin sonrasında uygulanmalıdır. Yine Küba’dan çıkan ikinci kanser aşısı CimaVax EGF olup EGFR (Epidermal Growth Factor) denilen tümör büyüme reseptörlerini bloke ederek etki eder. Ancak bu aşının henüz Türkiye’ye ithal müsaadesi yoktur.

Aşı, Küba’dan mı getiriliyor yoksa artık Türkiye’de mi üretiliyor?

Türkiye’ de üretilmiyor, Racotumomab etken maddeli aşı Küba’dan bir biyoteknoloji firması tarafından ithal ediliyor.

Küba kanser aşısı’nın Türkiye’ye getirilmesini kim sağladı?

Öncülerden birisi benim. Avrupa Medikal Onkoloji Kongresi’ nde bilimsel sunumları dinleyip etkilendim. Daha sonra Kübalı Araştırmacıları Türkiye’ye Kanser Kongresi’ nde buluşlarını Türk doktorları ile paylaşmaları için davet ettik. Gelişmeleri takip ederek, Kübalı araştırmacılar ile sürekli iletişimde bulunarak, uluslararası Kanser Aşısı klinik çalışmalarına katıldık. Uygun hastalarda Kanser aşısı tecrübemiz ile bu alanda öncü ülkelerden biriyiz. Japonya ve Avrupa’da çalışmalar devam etmektedir.

Bugün Türkiye’den kaç hasta bu aşıyı kullanıyor?

Türkiye’ de şu ana kadar, uygun kriterleri taşıyan, “İleri Evre Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri” olan 40 hasta kullanıyor.

Kanser hastaları bu aşıya ulaşmak için ne yapmalılar?

Öncelikle kanser aşısı konusunda deneyimli bir hastanenin Tıbbi Onkoloji Bölümü’ne başvurmalarını öneririm. Bu merkezlerde aşıya uygun olup olmadığınız tespit edilmeli. Tümör dokusunda NeuGM3 maddesinin var olup olmadığına bakılmalı. NeuGM3 maddesinin olduğu teyit edildiğinde, kanser aşısı temini için Reyist sisteminden Sağlık Bakanlığı bilgilendirilerek TEB’den aşı, hastane eczanesine getirtilerek tedavinize başlanır.

Bu aşı ile ilgili çalışmalar ne durumda?

Kanser hücrelerine karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren Racotumomab etken maddeli aşı ve CIMAvax-EGF adlı kanser aşıları yılında Küba’da ruhsat alana kadar, öncesinde bu alandaki çalışmalar 25 yıldan fazla sürmüştür. Bu aşılar, Küba Halk Sağlık Sistemi Basit İlaç Listesi’nde yılından beri yer almaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’ nde Roswell Park Kanser Enstitüsü’ nde 3 yıl sürecek olan Faz I-II klinik çalışması FDA onayı alarak yılında başlamıştır. Çalışmaya arası ileri evre küçük hücreli olamayan akciğer kanseri hastası alınması planlanmıştır.

Başka bir Faz III çalışmada, CIMAvax-EGF aşı uygulanan hastalarda ortalama yaşam süresi ay daha uzun olmuştur (Clin Cancer Res. ;).

Roswell Park Kanser Enstitüsü web sitesi kaynağına göre, yılına kadar, CIMAvax-EGF ile dünyada hasta tedavi edilmektedir. Küba, Bosna-Hersek, Peru, Paraguay ve Kolombiya’da ruhsatlıdır.

Sizin bu aşıyı kullanan hastalarla ilgili gözlemleriniz neler? Daha önceden Küba’ya hasta gönderiyor muydunuz?

Küba’ya sadece bir hastam 2. Küba Aşısı olan CIMAvax-EGF® için gitti. Aşıyı Moleküler İmmünoloji Merkezi’nden güvenilir bir şekilde temin etti. Kübalı doktorlar bütün uygulama safhalarını videoya çekerek göndermişler. Bu arada, maliyeti yüksek tüm ilaçlarda olduğu gibi, sahte ilaç furyasına da dikkat etmeli.

CIMAvax-EGF® ile ilgili çalışmalar ABD’de de bittikten ve FDA tarafından onaylandıktan sonra Türkiye’ye ithal edileceğini umuyorum.

Sağlık Bakanlığı, Küba ile aşı, kanser aşısı ve ilaçları konusunda bir çalışma grubu kuruyor. Bakanlık'tan yapılan açıklamada “Uluslararası işbirliğimizi artırıyoruz. Küba ile aşı, kanser aşısı ve ilaçları konusunda çalışma grubu kurma kararı alındı. Küba´dan bir heyet bu hafta ülkemize geliyor" denildi.

Küba’da geliştirilen kanser aşısı ve ilaçları özellikle ve sonrasında sık sık gündeme geldi. Dünyanın her yerinden hastaların kanser tedavisi için Küba’ya gittiği konuşuldu.

Birkaç ay önce de bu aşı ve ilaçların Türkiye’de kullanımına başlandı. Hayli pahalı bu tedavi geniş kitlelere ulaşamadı ancak konu giderek yayıldı.

küba-kanser The World funduszeue.info

Fotoğraf: The World Weekly

Türkiye’den ilgi öyle yoğundu ki, Kübalı doktorlar birkaç kez Türkiye’ye gelip hem tedavi yöntemlerini anlattı hem de hastalarla buluştu.

Amaç bağışıklığı güçlendirmek

Kübalı doktorlar aşı tedavisini yüzde 80 oranda kanserin 3. ve 4. evresindeki hastalara uyguluyor. Bu tedaviyle sağlık standardı yüksek ve uzun bir hayat sağlayabildiklerini iddia ediyorlar. Aşının 1. ve 2. evrede uygulanması durumunda başarı oranının daha da arttığını söylüyorlar.

Aşıda hedef kanserin bağışıklık sistemine yaptığı saldırıyı ortadan kaldırmak. Bu tedavilerin, küçük hücre dışı akciğer kanserinde, yüksek dereceli maligniteli merkezi sinir sisteminin primer tümörlerinde, özofagus, pancreas, baş ve boyun kanserlerinde etkili olduğu iddiasındalar.

Kübalı doktorların geliştirdikleri tedavi yöntemlerinin başarısını gösterecek kapsamlı bir araştırma henüz yok. Bu konudaki en kapsamlı araştırma 1 Ağustos ’da Cancer Research dergisinde yayımlanmış. Bir çok uzman yazının metodolojik olarak kusurları olduğu görüşünde. 

Türk bilim dünyası iddialara mesafeli

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, konuya temkinli yaklaşıyor. Derneğin internet sitesinde, Küba kanser aşısı ve tedavilerine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yazısı var.

Açıklamada, ön çalışma sonuçlarına göre aşının ileri evre akciğer kanserinde iyileşme sağlamadığı, ömrü ortalama 2 ay uzattığı belirtiliyor, “Bu yarar sadece kemoterapiden yarar gören hastalarda görülmüştür” deniliyor.

“Aşı ile ilgili ilk çalışmalar ileri evre melanom (cilt kanseri), meme ve akciğer kanserlerinde yapılmıştır. Az sayıda hastada araştırma amacıyla yapılan ve faz I denilen bu çalışmalarda aşının bağışıklık sistemini uyarabildiği ve hastalar üzerinde yan etkilerinin fazla olmadığı bulunmuştur. Daha sonra yine araştırma amacıyla bölgesel ileri veya yaygın evre küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda yapılan faz II çalışmalarda; ilk verilen kemoterapi kürlerinden sonra racotumumab aşısı uygulananların, uygulanmayanlara oranla daha uzun süre yaşadıkları gösterilmiştir. Hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmektedir. Kemoterapinin faydalı olduğu hastada ilk iki ay içinde başlanılan aşı tedavisiyle ömür 2 aya kadar uzamaktadır. Az sayıda hasta sayısıyla yapılan çalışmalarda görülen küçük ama olumlu sonuçlar nedeniyle aşıyla ilgili daha ileri çalışmalar yapılmaktadır.”


Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, aşıyla ilgili çalışmaların halen devam ettiğini söylüyor, Kübalı doktorların ‘Başarılı sonuçlar aldık’ iddiasına temkinli yaklaşıyor. 

“Kübalı meslektaşlarımız Küba’da akciğer kanseri tedavisinde sadece sisplatin, karboplatin, etoposid, vinorelbin, vinblastin gibi bizim önceki dönemlerde kullandığımız kemoterapilerin uygulanabildiğini vurgulamışlardır. Aşının gemsitabin, premetreksat gibi son yıllarda kullandığımız kemoterapilerin uygulandığı hastalarda fark yaratıp yaratmadığı da bilinmemektedir. Elimizdeki olumlu veriler önceki tedavilerin kullanıldığı hastalara funduszeue.info nedenlerden ötürü çok olumlu olacağı düşünülen bu aşının devam etmekte olan faz III çalışmasının sonuçları daha değerlidir ve beklenmelidir. Bugün için standart tedavi olarak kabul edilmesi uygun değildir.”


Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Faruk Aykan da aynı görüşte. 

“Bu bir aşı değil aslında, iki monokolonal antikor. Elimizde, çok fazla sayıda hasta ve tümorü kapsayan araştırma yok. Bu nedenle araştırma ve bilim camiası sonuçların yetersiz olduğu görüşünde.”

Küba’nın kanser aşısı, bu yılın başından beri Türkiye’de de uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın girişimleri sonucunda resmi kanallarla Küba’dan ithal edilmeye başlanan aşı, Türkiye’de onkoloji uzmanlarının yazdığı reçeteyle eczanelerden alınabiliyor. SGK’nın ödeme kapsamında değil. 5 kür şeklinde uygulanan aşının bir dozu yaklaşık 3 bin dolar. Yani 5 kürlük tedavi 14 bin doları aşıyor. Aynı tedavi Küba’da dolar, Kübalılar içinse bedava. 

Küba’ya sağlık turizmi

Küba’daki kanser aşısı ve kanser tedavisine Türkiye’den büyük ilgi var. Öyle ki, bu ilgi kendi sektörünü yaratmış durumda. Kanser hastalarının Küba’daki doktorlarla irtibatını sağlayan ve hastaları Küba’ya götüren tur şirketlerinin sayısı giderek artıyor. Bu şirketler aracılığı ile Küba’ya giden ve tedavi gören isimlerden biri de ünlü ozan Arif Sağ.

Arif Sağ’ın Küba deneyimi

yılında Küba’ya giden Sağ’a ömür boyu devam edecek bir tedavi yöntemi olan “damla” önerildi. Arif Sağ, yaklaşık 1,5 yıldır aynı damlayı kullanıyor ve sağlık durumu da iyi.

arif sağ aa

Arif Sağ, kanser tedavisi için 'de Küba'ya gitti / Fotoğraf: AA

Arif Sağ’ın tedavi sürecini oğlu Tolga Sağ anlattı. Sağ, Küba’ya doktorlarının tavsiyesi üzerine gittiklerini, buradaki tedavi süreci tamamlandıktan sonra Küba’daki tedavi yöntemleriyle sürece destek sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

“Biz Küba’ya buradaki tedavi süreci başarısız olduğu için gitmedik. Burada hayli ilerleme kaydetmiştik, orada da şansımızı denemek istedik. Bu tedaviyi bir destek olarak görmek lazım. Zaten orada da doktorlar kemoterapi ve radyoterapi süreçlerinin tamamlanmasını öneriyor. Bu, bağışıklık sistemini güçlendiren bir tedavi yoksa mucizeler yaratmıyor. Bunlara rağmen biz gittiğimiz için memnunuz, babam şu anda gayet iyi. Damlayı hala kullanıyor, hayatı boyunca da kullanacak.”

Independent Türkçe

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası