çalışanlara ait kimlik bildirme belgesi örnek / Kimlik Bildirimi Sistemi Nedir? Kimlik Bildirimi Nasıl Yapılır? - idenfit

Çalışanlara Ait Kimlik Bildirme Belgesi Örnek

çalışanlara ait kimlik bildirme belgesi örnek

EMNİYETE KİMLİK BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Kimlik Bildirim Yükümlülüğüne Dikkat!

Kimlik bildirme yükümlülüğü, pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de uzun zamandır uygulanmaktadır.

Kimlik bildirme sistemi ile elde edilen bilgiler, kamu güvenliği ve düzenini sağlamakla görevli Devlet örgütleri için önemli olduğu kadar, kamu hizmeti yerine getiren diğer kuruluşlar (TÜİK, SGK, vd.) için de, yararlanılan değerli bir kaynak özelliğini taşımaktadır.

Bu çerçevede, yazımızda esas olarak sayılı Kimlik Bildirme Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılmış olan “Kimlik Bildirme Kanunu’nun Uygulanması İle İlgili Yönetmelik” hükümleri uyarınca işyeri sorumlu işleticiler ve bu yerlerde çalışanlarla ilgili bildirim yükümlülüklerine ve kimlik bildiriminin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kullanış amacına değinilecektir.

Kimlik bildirme yükümlülüğü olan kurum ve kuruluşlar Özel veya resmi her türlü konaklama, dinlenme, bakım ve tedavi tesislerinin, ticaret ve sanat amacı güden bütün iş yerlerinin ve öğrenci yurtlarının sorumlu işleticileri, bu işyerlerinde çalışanlar ve barınanlar, resmi dairelerin yetkili amirleri, konutlarda sürekli veya geçici olarak kalanlar, çalışanlar veya konutlarını değiştirenler kimlik bildirme mevzuatı kapsamında bulunmaktadırlar.

Kimlik bildirme mevzuatı uyarınca, her türlü ticarethane, tüccar yazıhanesi, ocak veya şantiye, fabrika ve imalathane, atölye, depo, antrepo, ardiye, mağaza ve dükkan, banka ve banker dairesi, ikraz ve istikraz müessesesi, imtiyazlı ve imtiyazsız anonim, kooperatif, limited, komandit ve kollektif şirket gibi çalışma konusu mal veya para ticareti olan özel veya kamu kuruluşları ticaret ve sanat amacı güden işyeri olarak kabul edilmektedir.

Sorumlu işleticilerin bildirimi Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü, her türlü özel veya resmi konaklama yerleri (yatılı okulların pansiyonları, yetiştirme yurtları ve köy odaları dahil) ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri ve dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinde devamlı olarak bir sorumlu işletici bulundurulması ve sorumlu işleticinin kimliğinin, tesis açılmadan önce, sahibi, kanuni temsilci veya kiracısı tarafından iki örnek olarak düzenlenecek olan İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (form: 1)’ne yazılarak en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilmesi ve sorumlu işletici değişiklik durumunun da 24 saat içinde, yeni işleticiye ait kimlik bildirme belgesi ile yetkili genel kolluk örgütüne bildirilmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüklere uyulmaması halinde TL ( yılı) idari para cezası uygulanmaktadır.

Çalışanların bildirimi Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü, her türlü özel veya resmi konaklama yerleri (yatılı okulların pansiyonları, yetiştirme yurtları ve köy odaları dahil) ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri ve dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinde sürekli veya geçici olarak çalıştırılanların kimliklerinin, iki örnek olarak düzenlenecek olan Çalışanlara ait Kimlik Bildirme Belgesi (Form:2)’ne yazılarak 24 saat içinde en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilenler dışında kalan her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde sürekli veya geçici olarak çalıştırılanların kimliklerinin ise, yine iki örnek olarak düzenlenecek olan Çalışanlara ait Kimlik Bildirme Belgesi İ (Form: 2)’ne yazılarak 72 saat içinde en yakın yetkili genel kolluk örgütüne verilmesi gerekmektedir.

İşe başlama aşamasında genel kolluk örgütüne verilmiş olan Çalışanlara ait Kimlik Bildirme Belgesi ‘nin (Form: 2) imzalı bir örneği işyerleri tarafından saklanacaktır.

Çalışanın işten ayrılması durumunda ise, belgenin ayrılışla ilgili bölümlerinin (ayrılış tarihi ve imza) doldurularak, belgelerin verilmesindeki sürelere (24 saat/72 saat) uyulmak suretiyle yetkili genel kolluk örgütüne tekrar bildirimde bulunulması gerekmektedir.

İşyerleri, kendilerinde kalan belge örneklerini kolluk örgütünden alacakları kısımla birlikte üç yıl süre ile saklayacaklardır.

İdari para cezası Çalışanların işe başlayış ve ayrılışları ile ilgili yukarıda belirtilen bildirim yükümlülüklerinin süresinde yapılmaması halinde; otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, kamp, kamping, tatil köyü, her türlü özel veya resmi konaklama yerleri (yatılı okulların pansiyonları, yetiştirme yurtları ve köy odaları dahil) ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri ve dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerine, bildirimi yapılmayan her bir çalışan için TL, bunlar dışında kalan ticaret ve sanat amacı güden işyerlerine ise, bildirimi yapılmayan her bir çalışan için 31 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Kimlik bildirimine göre SGK tarafından yapılan işlemler sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun ek 2’nci maddesi uyarınca işyerlerinde sürekli veya geçici olarak çalışanlara ait kimlik bilgileri, genel kolluk kuvvetlerince SGK il müdürlükleri ve merkez müdürlüklerine bildirilmektedir. SGK, bu bildirimleri kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında kullanmaktadır. Bu çerçevede, genel kolluk kuvvetlerine kimlik bildirimi yapılan kişilerin işyerlerince kayıt dışı çalıştırılıp çalıştırılmadığı kontrol edilerek, sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen kişilerle ilgili sosyal güvenlik mevzuatı yönünden işlem (işyerinin denetime alınması, sigortalılık tescili, prim tahakkuku, idari para cezası, prim teşviklerinden yasaklılık) yapılmaktadır.

Sonuç olarak, gereksiz yere idari para cezası ile karşılaşılmaması, ayrıca yapılan kimlik bildirimlerinin kayıtdışı istihdamın önlenmesi amacıyla SGK tarafından da kullanılmakta olduğu göz önünde bulundurularak, hem sorumlu işleticilerin, hem de çalışanların işe başlama ve ayrılışları ile ilgili bildirim yükümlülüklerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Teşekkürler

CELAL ÖZCAN

 

 

Çalışanın kimlik bildirimi yapması zorunlu mudur?

23 Temmuz dakika

İşe yeni başlayan bir çalışan için hazırlanması gereken evrak ve yapılması gereken bir dizi işlem vardır. İnsan kaynakları çalışanlarının her seferinde uzun listeler hazırlayarak takip ettiği işe giriş sürecinde belki de en az bilinen, bilinse de çoğu sefer ihmal edilen bir adım var; çalışan kimlik bildirimi.

Çalışan kimlik bildirimi

Çalışan kimlik bildirimi nedir?

Çalışan kimlik bildiriminden önce kimlik bildirimini tanımlayalım. Kimlik bildirimi, özel veya resmi, her türlü konaklama, dinlenme bakım ve tedavi tesisleri ve işyerleri ile konutlarda geçici veya sürekli olarak kalanlar, oturanlar, çalışanlar ve ayrılanlar ile araç kiralayan gerçek ve tüzel kişilerin kimliklerinin tespiti ve en yakın kolluk birimine bildirilmesidir. Kimlik bildirimi, sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun 2. maddesinde;

“Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, günübirlik kiralanan evler, kamp, kamping, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş- ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk örgütlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak, Devlet İstatistik Enstitüsüne, talebi halinde vermek zorundadırlar.” şeklinde tanımlamıştır.

Kanundaki tanımının da içerdiği üzere kimlik bildirimi işyerinde çalışan tüm çalışanlar için yerine getirilmesi gereken bir uygulamadır. Buna göre işverenler belirli ya da belirsiz süreli çalışanların kimlik bilgilerini en yakın kolluk kuvveti birimine bildirilmekle yükümlüdürler.

Nasıl yapılır?

Çalışan kimlik bildirimi işe yeni giren her çalışan için yapılması gereken bir bildirimdir. Bildirimin yapılması için öncelikle İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (EK-1) ve Çalışanlara ait Kimlik Bildirme Belgesi (Ek-2) belgelerinin doldurulması gerekmektedir. İki örnek olarak hazırlanan belgeler işyerinin bulunduğu mahallenin muhtarına onaylatılarak en yakın polis merkezine bildirilmelidir. Jandarma bölgesinde bulunan işyerleri bildirimi bağlı bulunulan jandarma komutanlığına yapar. Kolluk birimine imzalatılan Çalışanlara ait Kimlik Bildirme Belgesi (Ek-2)‘nin bir nüshası işyeri tarafından çalışanın özlük dosyasında saklanmalıdır.

Çalışan kimlik bildirimi sadece çalışan işe girerken değil, işten ayrıldıktan da sonra da yapılmalıdır. Bir çalışanın işten ayrılması durumunda çalışana ait Çalışanlara ait Kimlik Bildirme Belgesi (Ek-2)‘nin ilgili bölümü doldurularak belirtilen süre içinde yetkili kolluk birimine bildirimde bulunulur.

Çalışan kimlik bildirimi neden önemlidir?

Çalışan kimlik bildiriminin yapıldığı kolluk birimi, bilgileri SGK il müdürlükleri ve merkez müdürlüklerine bildirir. Bu, kayıt dışı istihdamla mücadele etmek için önemli bir uygulamadır. SGK, kendilerine kolluk birimi tarafından yapılan bildirim ile işyeri tarafından yapılan çalışan işe giriş bildirgesini karşılaştırıp işyerinin sigortasız işçi çalıştırıp çalıştırmadığını tespit eder. Sigorta girişi yapılmamış ama kimlik bildirimi yapılmış çalışan ya da çalışanlar varsa sosyal güvenlik mevzuatı gereği gerekli işlemlerin yapılması sağlanacaktır.

Çalışan kimlik bildirimi yapılmamasının cezası var mıdır?

Kimlik bildiriminin yapılmaması sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun 15 ve maddesi hükümlerine göre cezai yaptırıma tabidir. Bununla birlikte yılı için çalışan kimlik bildirimi yapmayan işyerleri her bir çalışan için Türk Lirası idari para cezasına çarptırılır.


İlginizi çekebilecek diğer kaynaklarımız

Kaynakça

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası