kapalıçarşı kumaşçılar nerede / Kapali Carsi Öz Bursa Kumas Pazari, Osmangazi nerede, Otobüs veya Metro ile nasıl gidilir?

Kapalıçarşı Kumaşçılar Nerede

kapalıçarşı kumaşçılar nerede

KAPALIÇARŞI: TARİHİ, GEZİLECEK YERLERİ, ALIŞVERİŞ REHBERİ

Fatih Sultan Mehmet&#;in inşaatını başlattığı yılından &#;lara kadar Kapalıçarşı İstanbulluların hayatında önemli bir alışveriş yeriydi. Kıymetli bir insana özel bir hediye alınacağında, ev döşenirken ya da piyasada kolay kolay bulunmayan bir şeye ihtiyaç olunduğunda akla ilk Kapalı Çarşı gelirdi. Bugün bile dükkanı, tezgahı ve 21 kapısı ile dünyanın en büyük tarihi üstü kapalı çarşısı.

Yıllar içinde AVMlerin açılması, uluslarası markaların pazara giriş yapması ve insanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi ile pubucu dama atıldı. Ama sokakları hiç boşalmadı çünkü İstanbulluların bıraktığı yerleri turistler çoktan doldurmuştu bile.

Müşteri portföyü ile birlikte elbette arz-talep dengeleri de değişti. Bir zamanlar açık arttırma ile halı, altın, antika satan bedestenler, turistlere taklit saat, çanta, futbol forması satan tezgahlarla ile doldu. Müşterisi, ürünleri, esnafı, hepsi değiştiyse de buraları bilen bir çift göze hala kaliteli ve otantik ürünler bulmak mümkün. Merak etmeyin, siz de bizdensiniz ve bu yazımızda sizinle en sevdiğimiz dükkanları da paylaşacağız.

Doğruya doğru; Kapalıçarşı&#;nın yeni dokusunu pek haz etmiyoruz. Ama Kapalıçarşı yine de önemli bir ulusal kimlik sembolü, uluslararası bir rekabet alanı ve ülke ekonomisinin nabzının tutulduğu yer. Kur her zıpladığunda mikrofonu kapan habercilerin soluğu Kapalıçarşı&#;da alması boşuna değil. Anlayacağınız Kapalıçarşı her haliyle bir güç ifadesi. İster alışveriş için, ister bir kültür gezisi niyetine herkesin burayı en az bir kez görmesi gerekir. İşte bu yazımızda ziyaretinizin en iyi şekilde geçmesi için, tarihinden en güzel dükkanlarına, Kapalıçarşı hakkında bilmeniz gerekenler tüm faydalı bilgileri bulacaksınız.

Index

Kapalıçarşı&#;nın Tarihi


Kapalıçarşı’nın İç Bedesten denilen çekirdek kısmı ile ilgili 2 tez var: Kimisi yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından sıfırdan yaptırıldığını iddia ediyor, kimisi Bizans&#;tan kalma bir yapının üzerine yapıldığını. Her şekilde, Kapalıçarşı&#;nın resmi kuruluşu olarak kabul ediliyor. Daha sonraki yıllarda farklı padişahların yaptıkları eklemelerle çarşı genişledikçe genişlemiş ve 61 sokak ve civarında da dükkanın bulunduğu m2’lik bir kompleks haline evrilmiş.

O zamanlar Kapalıçarşı ahşaptan yapılmaymış ve başından yangın tehditi hiç eksik olmamış. İlki &#;da çıkmış ve ardından yıllar içinde beşi büyük olmak üzere bir çok yangın atlatmış. Kapalıçarşı her seferinde küllerinden yeniden doğmuş. Üzerine yıkıcı depremler ile sarsılmış. &#;da yaşanan deprem sonrası, II. Mustafa döneminde çarşı onarılıp, Lale Devri özelliklerini taşıyan Beyazıt ve Nuruosmaniye kapıları eklenmiş. &#;te yine büyük bir deprem sonrası kullanılmaz hale gelmiş. Bu dönemde Kapalıçarşı kullanılamayınca ticaret de durmuş. II. Abdülhamid’in maddi yardımlarıyla yeniden inşa edilen çarşı, günümüzdeki halini almış.

Osmanlı İmparatorluğu&#;nun dört bir köşesinden ve İpek Yolu ile Asya&#;dan gelen ürünler burada satılırmış. &#;de yapılan bir sayıma göre Kapalıçarşı&#;da, tane dükkan, 2 bedesten, 24 han, 1 hamam, 1 türbe, 1 cami, 10 mescit, 1 sebil, 8 kuyu, 2 şadırvan, 16 çeşme olduğu belirtiliyor. Bu belgelerden, bir çok yapının günümüze ulaşamadığını görüyoruz.

Kapalıçarşı Çalışma Saatleri

Kapalıçarşı Ziyaret Saatleri & Günleri

Kapalıçarşı eskiden pazarları kapalıydı. Haftanın 6 günü açıktı. Şimdi ise her gün sabah ’dan akşam ’a kadar açık. Dini bayramlarda ise tüm bayram boyunca dükkanlar kapalı.

Kapalıçarşı&#;yı Gezmeye Ne Kadar Vakit Ayırmalı?

Kapalıçarşı&#;yı hakkını vererek, kahve ve yemek molası da dahil gezmek için en az 3 saat ayırmanız gerekir. Ben yemeği pas geçeceğim derseniz de en az 1,5 saat ayırın deriz.

Kapalıçarşı&#;ya Giriş Ücretli Mi?

Hayır, Kapalıçarşı&#;yı gezerken herhangi bir giriş ücreti ödemiyorsunuz.

Kapalıçarşı Ziyareti İçin Bilgiler

Açlık Durumu
Kapalıçarşı civarında birçok ünlü esnaf lokantası bulunuyor. Kahve molası içi de yerler var.

21 Kapısınının Hangisinden Girmeli?
Kapalıçarşı’nın toplam 22 kapısı var. Haliyle nereden girmeli diye soracaksınız. Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler kapıları en büyük olanları. Fakat en çok kullanılan iki kapısı, Beyazıt ve Nuruosmaniye kapıları. Çünkü çarşının ana caddesi olan Kalpakçılar Caddesi bu iki kapı arasında uzanıyor.

Hola!
Tipiniz ortalama Türk ama giyim kuşamınız biraz Avrupaiyse tüm selamları İspanyolca almak zorunda kalırsınız. Ama bir de sarışın, renkli gözlüyseniz Avrupa&#;nın batı ucu İngiltere&#;den, doğu ucu Rusya&#;ya gelinceye kadar her dilde hatrınız sorulur. Esnafın dil becerisine şapka çıkarıyoruz ama bu ilgi aşırı bezdirici olabiliyor.

&#;Merhaba&#; şeklindeki cevabınız onlar için kötü haber çünkü daha pazarlığa bile başlamadan fiyatları indirdiniz  🙂

En İyi Fiyatlar
Etiket fiyatlarına aldanmayın. Kapalıçarşı&#;da her zaman pazarlık yapabileceğinizi unutmayın. Eğer verilen tekliften memnun kalmazsanız, başka dükkanlara devam edin. Söylediğim gibi nadide ürün satan çok az dükkan var. Aynı ya da benzer ürünü 10 dükkanda daha bulmanız muhtemel. Ama ne olur, ne olmaz, o dükkanın ve kartvizitinin fotoğrafını çekin. Olur da geri gelmek isterseniz anca bu şekilde bulabilirsiniz. Hafızanıza güvenmeyin.

Israra Direniş
Kapalıçarşı esnafı dişlidir. Hatta &#;Kapalıçarşı&#;da yetişmek&#; bir ünvandır, bir satışçı için Harvard&#;da doktora yapmak gibidir. Bir ürüne göz ucuyla bile bakarsanız, onu size satmak için şanslarını denerler. Çaylar, sodalar ısmalanır, muhabbet ilerletilir. Cüzdandan çocuk, torun fotoğrafları çıkarılır&#;. Bir an gelir, bu kadar ilgiden sonra satın almadan çıkarsanız ayıp olur psikolojisine girersiniz. O yüzden gerçekten birşeyler almayı düşünmüyorsanuz bizce hiç oturmayın. Ama unutmayın ki tüm ilgi ve ısrara rağmen hiç bir şey satın almak zorunda değilsiniz.

Kapalıçarşı Nasıl Gezilir?

En güzeli çok kafa yormadan Kapalıçarşı&#;da kaybolmak. Zaten Kapalıçarşı&#;ya yeniyseniz, kaybolmanız kaçınılmaz. Onlarca sokak var ve açıkçası hepsi birbirlerine çok benziyor. Labirentten hallice olan Kapalıçarşı’da belli bir sokağa gitmeye çalışıyorsanız esnaftan yardım almak işinizi kolaylaştıracaktır.

Genel bir fikir olarak şunu bilseniz yeterli; dikey ve yatay eksende boydan boya kesintisiz geçen iki ana cadde var; yatayda Kalpakçılar, dikeyde ise Yağlıkçılar.
&#; Kalpakçılar Caddesi, Nuruosmaniye ve Beyazıt kapılarını birbirine bağlıyor ve üzerinde Sandal Bedesteni bulunuyor.
&#; Yağlıkçılar Caddesi ise Çarşıkapı ve Örücüler kapılarını birbirine bağlıyor. Bu cadde üzerinde ise Şark Kahvesi ve Kapalıçarşı&#;nın iki dua meydanından (esnafın sabah işe başlamadan önce beraber dua ettikleri alan) biri bulunuyor.

Kapalıçarşı Hakkına İlginç Bilgiler

&#; Kapalıçarşı’da, her sokak bir meslek grubuna ayrılmıştı. Dolayısı ile sokak isimleri de Aynacılar, Hasırcılar, Kilitçiler, İpekçiler, Kürkçüler, Yorgancılar, Terlikçiler, Fesçiler şeklindeydi. Bugün isimler devam ediyor ancak bazı meslek grupları yok oldu. Aynı ürünlerin bir yerde toplanması sayesinde rekabet, ticari ahlak ve usta-çırak ilişkilerini denetleyen meslek loncaları verimli bir şekilde çalışabiliyordu. Ürünler sadece devletin belirttiği fiyattan satılabiliyordu ve reklam yapmak yasaktı.

&#; Çoğu meslek ve dükkan babadan oğula aktarılırdı. Dolayısı ile ailelerin nesiller boyunca biriktirilmiş güvenilirlikleri oldu. O kadar ki halk parasını banka niyetine tutması için esnafa verirdi. Kapalıçarşı gece ve gündüz bekçileri ile güvenlik önlemleri yüksek bir yerdi.

&#; O zamanlar dükkanlar bugünki gibi oda şeklinde değillerdi. Raflar vitrin görevi görürdü, ve esnaf da hemen önündeki bankta otururdu. Bu yüzden dükkanlara dolap denirdi. Enleri &#; m, derinlikleri &#; m olurdu. Günün sonunda perdeler çekilerek dolaplar kapanırdı.

&#; Mücevherat, silah gibi kıymetli ürünler İçbedesten&#;de satılırdı. Sandal Bedesteni&#;nde ise ipek ticareti dönerdi. Sandal da zaten ipek ve pamuktan oluşan kumaşa verilen isim.

&#; Osmanlı döneminde yasaya göre Müslümanların sarı, Ortodoks Rumların mavi, Musevilerin siyah, Ermenilerin kırmızı ayakkabı giymesi gerekiyordu. Bu alışverişler binlerce ayakkabının bulunduğu Pabuççular Pazarı&#;ndan yapılırdı.

&#; Güvenlik önlemleri gereği geceleri Kapalıçarşı kapalıydı. Sadece sultan açtırabiliyordu. Tarihindeki ilk ve tek gece açılışı &#;de Sultan Abdulaziz&#;in Mısır&#;dan dönüşünü kutlamak için oldu. Sultan at üzerinde sokaklardan geçerek halkı selamladı.

&#; Kapalıçarşı İmparatorluk&#;taki en zengin ve güvenli yerlerden birisiydi. &#;de Kapalıçarşı&#;ya gelen bir İngiliz buranın birkaç Rothschild ailesini cebinden çıkartabileceğini yazmış. Çok sıkı güvenlik önemleri vardı.  Hatta Seyahatnamesi’nde Kapalıçarşı’ya yer veren Evliya Çelebi, burayı &#;muazzam güçlü bir kale&#; ye benzetmiş. Hırsızlık çok nadir bir olaydı. O yüzden &#;deki İçbedesten&#;den 30 bin altın çalındığında İstanbul sallanmıştı. Kapalıçarşı inceleme sebebiyle 2 hafta kapatılmış, işkenceler ve sorgular neticesinde hırsız bulunmuştı: İranlı bir misk satıcısıydı. Sultan 3. Murat&#;ın sayesinde işkence ile ölüm yerine asılarak cezalandırılmıştı.

&#; Orta Çağ&#;da Kapalıçarşı&#;da restoran bulunmuyordu. Herkes sefertaslarında kendi yemeğini getiriyordu. Bulunabilen yiyecekler Halıcılar Caddesi ve Acı Çesme Caddesi&#;nde büfeler de satılan döner ve tavuk göğsüydü. Sultan 2. Mahmut&#;un gizlice halka karışıp burada tatlı yemeye geldiği söylenir.

&#; Kapalıçarşı Osmanlı kadınlarının sosyal hayatta katılabildiği ender yerlerdendi. Tanzimat dönemi itibariyle Sultan&#;ın ailesindeki ve haremdeki kadınlar da Kapalıçarşı&#;ya gelebilmeye başlamıştı.

Kapalıçarşı&#;nın Bedestenleri

Osmanlıca&#;da Bezzazistan denilen Bedesten, içinde bez satılan yer anlamına geliyor. Zamanla üstü kapalı tüm çarşılar için kullanılan, içinde kumaş, mücevher, silah ve benzeri değerli eşyanın satıldığı kapalı çarşı anlamında genel bir terim haline geliyor.

Kapalıçarşı&#;nın bedestenlerinde de zamanında, değerli malların alımı satımı ve kimi zaman da mezatı yani açık arttırma satışı olurmuş. Aynı zamanda bedestenler, emanetçi görevi de görürmüş. Duvar içlerindeki ve yeraltındaki mahzenleri emanet kasası olarak kullanılırmış. Bedestende bir yer sahibi olmak, bir esnafın ulaşabileceği en yüksek noktaymış. Bedestenlerdeki değerli eşyaları, bölükbaşı denilen korumalar korurmuş. Hatta James Bond filminden hatırlayacağınız Kapalıçarşı&#;nın çatısındaki üzerinde motosiklet kullanılan ince yollar bu bekçilerin devriye gezebilmesi için yapılmış.

Kapalıçarşı&#;nın bir enteresan yönü de sınıflandırılamayacak kadar karışık olması: Tarihi ama aktif olarak kullanılan, koruma altında ama yaşayan, şahıslara ait ama kamusal bir alan. Dükkanlarının esnaflara, duvarlarının devlete, yollarının ise belediyeye ait olduğu enteresan bir yönetim mekanizmasına sahip.

İç Bedesten (Cevahir Bedesteni)

Üstü 15 kubbe ile örülü kesme taştan oluşan ve m2&#;lik bir alanı kapsayan Bezzazistan-ı Atik, İç Bedesten veya diğer adıyla Cevahir Bedesteni için Kapalıçarşı&#;nın kalbi diyebiliriz. yılında, Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmış orijinal çarşı olan bedesten, eskiden olduğu gibi bugün de mücevharatçıların, kuyumcuların ve antikacıların yer aldığı, tüm Kapalıçarşı&#;nın en özel bölümü. Cevahir Bedesteni, etrafına yapılan yeni dükkanlarla şimdiki Kapalıçarşı’nın oluşmasına öncülük etmiş. Geleneksel atmosferi sonuna kadar hissedebileceğiniz bir yer.

Sandal Bedesteni

Nuruosmaniye Kapısı tarafında kalan Sandal Bedesteni yani eski adıyla Bezzazistan-ı Cedid&#;in Fatih zamanında veya Kanuni zamanında yapıldığı düşünülüyor. m2&#;lik alan, zamanında kumaş, iplik, halı alışverişinin olduğu yermiş. Zaten Sandal Bedesteni ismini de Bursa&#;da üretilen özel bir kumaştan alıyor. Şimdilerde ise daha çok taklit kıyafet ve çanta satan dükkanların olduğu bir yer. 80&#;li yıllara kadar bu bedesten, müzayede evi gibi işlevini sürdürmüş. Burada her pazartesi ve salı halı ve diğer değerli eşyaların mezatları olurmuş.

Kapalıçarşı&#;nın Hanları

Kapalıçarşı&#;ya tüm dünyadan gelen alıcılar ve satılıcıların konaklaması için hanlar da yapılmış. Kapalıçarşı&#;da Rabia, Yarımtaş, Evliya, Ağa, Astarcı, Sarraf, Büyük Safran, Küçük Safran, Çukur, Zincirli ve Varakçı olmak üzere 11 adet tamamen dışa kapalı olan han, Sorguçlu, Bodrum, Cebeci, Çuhacı ve İç Cebeci olmak üzere 5 tane de yol geçen hanı olarak da tanımlanan herkesin girip çıkabildiği açık han bulunuyor. Çarşının günümüze ulaşmış belli başlı hanları ise şöyle:

Zincirli Han

Zincirli Han, Kapalıçarşı&#;nın en ünlü, en çok fotoğraflanan hanı. Kapalıçarşı&#;nın Nuruosmaniye kapısından girince sağdan ikinci sokağa sapıp yolun sonuna kadar gittiğinizde karşınıza çıkıyor. Kırmızı cephesi, koyu yeşil panjurları ve avlusu ile öne çıkan handa, şimdilerde kuyumcu atölyeleri bulunuyor. Hanın yapılış tarihinin ise yüzyıl sonlarına denk geldiği düşünülüyor. Hanın en eski sakini ise Şişko Osman&#;ın halı dükkanı. Gelmişken uğramadan geçmeyin. Konum için tıklayın.

Cebeci Han

Cebeci Han, Kapalıçarşı&#;nın kuzeyinde Yağlıkçılar Caddesi üzerinde bulunuyor. İnşa tekniği bakımından yüzyıla ait olduğu düşünülen, iki avlulu ve iki katlı han, eskiden tüccarların konakladığı yerlerdenmiş. depreminde büyük hasar gören han, uzun süre harabe halinde kaldıktan sonra onarılarak tekrar kullanıma açılmış. Konum için tıklayın.

Çuhacı Han

Çuhacı Han, Kapalıçarşı&#;nın Kılıççılar Sokak ile Çuhacı Han Sokak’ları arasında kalan hanı. Yine kesin olmamakla birlikte yüzyıla tarihlenen han, Lale Devri&#;nde Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. Burada bir tür yünlü kumaş olan çuhanın ticareti yapılırmış. Bundan dolayı da adı Çuhacılar Han kalmış. ’deki büyük Hocapaşa yangınında büyük hasar gören han, kısmen yenilenmiş fakat günümüzde gelen yapı orijinal özelliklerini tamamiyle kaybetmiş. Konum için tıklayın.

Kalcılar Han

Kalcılar Han, Kapalıçarşı’nın Mahmutpaşa Kapısı’nın girişinde bulunuyor. İsmini ise kuyumcuların alet edavatlarından arta kalan tozlardaki altın parçalarını ayıklayan ve onları geri dönüşüme sokan kalcılardan alıyor. Yapının yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Bugün ise gümüşçülerin, gümüş ve döküm atölyelerinin olduğu bir han. Konum için tıklayın.

Kapalıçarşı ve Altın Piyasaları

Evet, kur bir dalgalanıyor, mikrofonu kapan soluğu Kapalıçarşı&#;da alıyor. Merkez Bankası, borsalar, Eminönü esnafı, pazarcılar varken neden bu televizyoncuların Kapalıçarşı sevdası?

Osmanlı&#;dan Cumhuriyet&#;e altının en sıcak döndüğü yer olduğu için, Kapalıçarşı&#;nın piyasalar üzerinde büyük bir etkisi var. Denilene göre en küçük kuyumcunun kasasında bile 20 kg saf altın bulunuyor. Döviz ve altın burada alınıp satıldığı için borsaların ve bankaların bile Kapalıçarşı&#;daki altın fiyatları yakın takibindedir. Hatta internet devrinden önce döviz satıcıları ellerinde telsizle gezerek en güzel fiyatları raporladıkları için Kapalıçarşı&#;ya ayaklı borsa denirdi. Dünyadaülke ekonomisine yön verebilen başka bir tarihi mekan var mıdır acaba?

Kapalıçarşı&#;nın bakımsız halleri, ensafın ekonomik gücü sizi yanıltmasın. Rivayet o ki; Kıbrıs Savaşı sırasında Kapalıçarşı esnafının topladığı para ile savaş uçağı alınmıştır.

Kapalıçarşı&#;dan Ne Alınır & Ünlü Dükkanlar

Her yerde olduğu gibi burada da hiç bir özelliği olmayan dükkanlar ve bir de gerçekten uğramaya değer dükkanlar var. Bizce bu dükkanlar uğramaya değer:

Çiniciler

Bildiğiniz üzere İznik çinisi ile meşhur. Bu Osmanlı sanatı ile ilgili bilgi almak için tıklayın: Çini Sanatı ve İznik Çinisi 

 İznik-Art

Bir çini ustası olan Kütahyalı İsmail Yiğit&#;in dükkanı İznik-Art, İznik çini ve çömleklerini bulabileceğiniz bir yer. Kendisi, orijinaline sadık kalarak ürettiği Osmanlı çinileri ile bu sanatı yaşatan isimlerden. Adres: Beyazıt, Orta Kazaslar Cad. No, Fatih Tel: () 34 73 Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz.

 İznik Classics

İznik Classics de Tahir Eğinci&#;nin geleneksel ve çağdaş üslupta yapılmış İznik çinileri bulabileceğiniz dükkanı. Oprah Winfrey de kendisinin müşterilerinden. Adres: İç Bedesten Şerif Ağa Sokak No: (Cevahir Bedesteni) Tel: +90 () 25 68 Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz.

Cam Ürünler

 Fleme Cam

Osmanlıda yemek takımlarının, sunumların ne denli özenli olduğunu bilirsiniz. Cam ürünler de o dönemin vazgeçilmeziymiş. Fleme Cam’da, üfleme sanatı kullanılarak yapılmış Osmanlı sofralarını hissedebileceğiniz ürünler var. Bardak, kadeh, parfüm şişesi gibi çeşitlerin olduğu dükkanda camlar renkli ve renksiz üretiliyor. Kapalıçarşı’ya yolunuz düşerse bu dükkana gelip göz zevkinizi doyurabilir, cam sanatı hakkında bilgi alabilirsiniz. Adres: Perdahcılar Sokak.

Deri

 Koç Deri

Hollywood ünlülerine ürün satması ile iç piyasada da sosyetik derici olarak isim yapan Koç Deri kaliteli ürünleri ve uzlaşmacı fiyatları ile Kapalıçarşı&#;nın popüler dükkanlarından. İki şubesi var biri Kapalıçarşı&#;nın hemen arka sokağında. Diğeri de Nişantaşı&#;nda. Biz Kapalıçarşı tarafındaki şubenin bilgilerini veriyoruz. Adres: Mollafenari, Tavuk Pazarı Sk. No Tel: () 40 14 Konum için tıklayın.

Tekstil Ürünleri

 Abdulla

Kapalıçarşı&#;nın arka sokağında, Cemil İpekçi&#;nin de favorilerinden olan, daha çok hamam temalı ürünler satan bir dükan. Fes Cafe ile aynı mekanda 2 konsept olarak hizmet veriyor. Doğal sabunlar, peştemallar ve Türkiye&#;nin yöresel kumaşlarından bulabilirsiniz. Adres: Mollafenari, Ali Baba Türbe Sk. No, Fatih Tel: () 30 70 Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz.

 Eğin Tekstil

Eğin Tekstil, yüksek kalitede peştemaller, bornozlar, havlular, yatak örtüleri, masa örtüleri ve başta Denizli&#;nin el dokuması kumaşları olmak üzere yöresel kumaşlar bulabileceğiniz bir dükkan. Bu dükkanın, Hobbit, Truva, Son Samuray ve Karayip Korsanları gibi yüksek bütçeli Hollywood prodüksiyonlarında kullanılacak kostümler için kumaş tedarik ettiğini de söylemeden geçmeyelim. Adres: Kapalıçarşı, Yağlıkçılar Cad. No. 1, Örücüler Kapısı Tel: +90 34 46 Konum için tıklayın.

 Ottoamano

Sandal Bedesteni&#;nde &#;dan beri hizmet veren Ottoamano, eşarplar, kaftanlar, paşminalar gibi otantik tekstil ürünleri bulabileceğiniz bir dükkan. İpek ve kaşmirden yapılmış yüksek kaliteli ürünlere göz atmak isteyeceksiniz. Adres: Sandal Bedesteni No Konum için tıklayın.

 Sivaslı İstanbul Yazmacısı

Sivaslı Yazmacı, çarşının en eski kumaşçılarından. Renk renk kumaşlar, peştamallar, yazmalar var. Donna Karan, Bahar Korçan, Dice Kayek, Gaultier, Cavalli ve Valentino gibi birçok tasarımcıya kumaş tedariği yapmış bir yer. Adres: Beyazıt, Yağlıkcılar Sok. No, Fatih Tel: () 77 48Konum için tıklayın.

 Muhlis Günbattı

Muhlis Günbattı, sadece Osmanlı kumaşları değil, aynı zamanda çeyizlikler, cam kandiller, kilimler ve halılar da bulabileceğiniz bir dükkan. Adres: Beyazıt, Perdahçılar Sk. No, Tel: () 65 62Konum için tıklayın.

Halı ve Kilim

 Şişko Osman

Zincirli Han&#;daki, Şişko Osman yıllardan beri Kapalıçarşı&#;nın en ünlü halıcısı olagelmiş dükkan. Burada, ülkenin dört bir yanından gelmiş halı ve kilimleri bulabilirsiniz. Adres: Acı Çeşme Sokak, Zincirli Han No Tel: +90 35 48 Konum için tıklayın.

 Ethnicon

Türk halıları üzerine çokça tecrübesi bulunan Mehmet Güreli&#;nin patchwork halılar ürettiği mağazası. 
Adres: Beyazıt, Takkeciler Sk. , Fatih Tel: () 68 41 Konum için tıklayın.

Dhoku

Dhoku da caddenin hemen karşısındaki Ethnicon&#;un da sahibi olan Mehmet Güreli&#;nin ikinci markası. Ethnicon&#;a göre daha modern tasarımlı seçenekler bulabileceğiniz bir halı&kilimci. Adres: Beyazıt, Kapalıçarşı, Takkeciler Sk. No, Fatih Tel: Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz.

 Recep Karaduman

Burası da aslen Nevşehirli olan Recep Karaduman&#;ın, halı ve kilim dükkanı. Koleksiyonu, ağırlıklı olarak Anadolu halılarından oluşmasına rağmen, İran, Kafkasya, Orta Asya ve Balkanlar gibi bölgelerden de örnekler içeriyor. Adres: Beyazıt, Takkeciler Sk. No, Fatih Tel:() 66 11Websitesi ve konum için tıklayın.

 Sinbad

yılından beri hizmet veren Sinbad Halı da geleneksel desenli el yapımı halılardan, çağdaş veya antika halılara geniş bir koleksiyon sunuyor. Adres: Beyazıt, Kapalı Çarşı, Terziler Sk. No:2 D:6, Fatih Tel: Websitesi ve konum için tıklayın.

Antikacılar

 Minyatür Antikacı (Minyatür Nautical Antiques)

Minyatür Antikacı, İç Bedesten&#;de bulunan, en az 60 yıllık Kapalıçarşı esnafı olan Hasan Yedek&#;in, dünyanın dört bir yanından topladığı, güneş saatlerinden, pusulalara, dürbünlerden, asırlık dalgıç kıyafetlerine, denizcilikle ilgili harika antikalar bulabileceğiniz küçük dükkanı. Adres: İç Bedesten, No: Beyazıt, Kapalıçarşı İş Bedesten No, Fatih Konum için tıklayın.

Takıcılar

 Kafkas Jewellery

Fazıl Kırgız tarafından yılında kurulan Kafkas, Kapalıçarşı&#;ndaki en eski kuyumcusu. Kaliteli mücevherler kullanılarak el sanatları ile buluşan takılar, bugün Kapalıçarşı dahil İstanbul&#;da toplam 5 mağazada satışa sunuluyor. Adres: Beyazıt, Kalpakçılarbaşı Cad., Fatih Tel: () 03 26Websitesi ve konum için tıklayın.

 Mavi Köşe

Mavi Köşe de antika mücevher severleri tatmin edecek bir dükkan. Burada II. Mahmud’un köstekli saatinden, sultanların broşlarına kadar özel parçalar bulabilirsiniz. Adres: İnciciler Sokak No Tel: 06 86 Konum için tıklayın.

 Serhat Design

Serhat Design, Serhat Geridönmez&#;in, Antik çağın olağanüstü zerafetini moderne uyarlayan tasarımlarını bulabileceğiniz bir dükkan. Bu dükkanın tasarımları, New York&#;taki Museum of Arts and Design&#;ın hediyelik eşya kısmında da satılıyor. Adres: Cevahir Bedesteni, Kapalıçarşı Tel: (+90) Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz.

 Timuçin Jewelry

Bir şubesi de Nişantaşı&#;nda olan, Timuçin Jewelry, &#;ten beri otantik ve vintage takı tasarımı yapıyor. Ender bulunan parçalar bulabileceğiniz bir yer. Adres: Kapalıçarşı Kalpakçılar Cad. No Konum için tıklayın.

Geleneksel Sanatlar

 Nick Merdenyan

Nick Merdenyan, yılından beri Kapalıçarşı&#;da &#;Yaprakların efendisi&#; olarak anılan bir sanatçı. Kendisi kurutulmuş yapraklar üzerine tezhip ve kaligrafi çalışmaları yaptığı eserleri ile dünyaca üne sahip. Adres: Kapalıçarşı iç bedesten No: 24 Tel: +90 54 73 Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz.

Özel Yapım Takı

yüzyılda zirveye çıkan ihtişamla birlikte, Osmanlı İmparatorluğu&#;nda mücevharat tasarımı da bir zanaat olarak ön plana çıkıyor. Özellikle de Trabzon&#;da doğup büyümüş olan Kanuni Sultan Süleyman, Trabzon&#;da yakından gözlemleme şansı bulduğu takı kültürünü, İstanbul&#;a geldiğinde beraberinde getiriyor ve imparatorluğun en iyi kuyumcularını ve ustalarını buraya çekecek takı atölyeleri kurduruyor.

Dünyanın dört bir yanından, Topkapı Sarayı&#;nın atölyelerinde çalışmak üzere 90 kuyumcu ve mücevher tasarımcısını şehre getiriyor. Özellikle de bu konuda çok iyi oldukları bilinen Rum, Pers, Arap, Musevi ve Ermeni ustalar şehre yerleşmeye başlıyor. O dönemden bu döneme, Kapalıçarşı, halen daha İstanbul’un Ermeni kuyumcu ve zanaatkarlarının çoğunun küçük atölyesine ev sahipliği yapıyor.

Bugün Kapalıçarşı&#;daki atölyelerde altın, pırlanta, inci işlenmeye devam ediyor. Bu da istediğiniz herhangi bi tasarımı özel sipariş ile yaptırabileceğiniz anlamına geliyor. O kadar çok işlem oluyor ki atölyelerden çıkan tozdan her senede 6 kilogram altın dönüştürülüyormuş. Ayrıca kanalizasyona karışan tozları arıtarak geçinenler de var.

Kapalıçarşı&#;da Yeme-İçme

Her gün 22 bin esnafın çalıştığı Kapalıçarşı&#;da tahmin edersiniz ki lokantalar da müşterilerinin sadakati için yarış halinde. İyi lezzeti, iyi fiyata vererek müdavim kazanmaya çalışıyorlar. Mütevazi ama leziz mekanlar bulmayı bekleyebilirsiniz.

Gaziantep Burç Ocakbaşı

Kapalıçarşı deyince akla ilk gelen yerlerden Burç Ocakbaşı, çarşının köklü bir lezzet durağı. Burada kebap, şiş, lahmacun gibi sizi Gaziantep’e ışınlayacak seçenekler var. İşletmede çalışan herkes has be has Gaziantepli. Adres: Beyazıt Mah, Parçacılar Sk., Fatih Tel: () 15 16 Konum için tıklayın.

Mardin Et ve Kebap Salonu

Çıtır çıtır bir lahmacun üzerine Mardin usulü zırh kebabı yiyebileceğiniz, yöresel Mardin lezzetlerinin tadına bakabileceğiniz esnaf lokantası tarzı bir kebapçı. Adres: Mollafenari, İskender Boğazı Sk. No, Tel: Konum için tıklayın.

Köfteci Mustafa

Köfteci Mustafa, Vedat Milor’dan onaylı bir köfteci. Köfteleri sulu ve yumuşak, piyazı ise oldukça meşhur. Kuzu pirzolası ve kuzu şişi de beğeniliyor. Adres: Mercan, Mercan Cami Çk. No:6, Fatih Tel: () 35 25 Konum için tıklayın.

Pedaliza Restaurant

Burası özellikle yabancı turistler tarafından tercih edilen bir restoran fakat farklı bir şeyler yemek isteyen Kapalıçarşı gezginlerinin de uğrak noktası. Sarma, dolma, et yemekleri, helva gibi Türk yemekleri yiyebileceğiniz yerlerden. Adres: Beyazıt Mah., Yağlıkçılar Cad. Cebeci Han D, Fatih Tel: () 43 33 Konum için tıklayın.

Havuzlu Restaurant

Şark Kahvesi&#;nin arkasındaki sokakta yer alan Havuzlu Restoran, Kapalıçarşı&#;nın çevresinde değil de içinde yer alan sayılı restoranlardan biri. Saray kebabı ve Kafkas kebabı gibi kuzu yemekleri başta olmak üzere otantik Türk mutfağını deneyimleyebileceğiniz adreslerden. Yabancı misafirlerinizi götürmek için iyi bir seçenek. Adres: Beyazıt, Gani Çelebi Sk. Kapalıçarşı No:3, Fatih Tel: () 33 46 Websitesi ve konum için tıklayın.

Bahar Restaurant

Havuzlu Restaurant&#;ın sahipleri tarafından işletilen Bahar Restaurant, Kapalıçarşı esnafının da tercih ettiği bir esnaf lokantası. Nuruosmaniye kapısı tarafında kalan Bahar Restaurant&#;ta kredi kartı geçmiyor. Fiyatlar uygun. Adres: Kapalıçarşu Nuruosmaniye kapısı yanı, Yağcı Han No Tel: () 74 39 Konum için tıklayın.

Subaşı Lokantası

Şubaşı Lokantası&#;nın yorumları o kadar kötü ki koysak mı, koymasak mı diye çok arada kaldık. Ancak ’dan beri Kapalıçarşı’da işleyen bu tarihi bir esnaf lokantası bir Kapalıçarşı klasiği olduğundan çıkartmak istemedik ama müşterileri çok sitemle dolu diye de belirtmemiz lazım. Genelde şikayetler buranın turistikleştikçe fiyatların arttığı ve aynı lezzetin olmadığı yönünde. Biz kötü bir deneyim yaşamadık. Patlıcan yemekleri, kuzu yemekleri, pilavı ve senede sadece 1 ay çıkan kuzu kokoreçi meşhur. Bir şubesi de Sirkeci’de var. Adres: Mollafenari, Kılıçcılar Sk. No:2, Fatih Tel: 90 47 62 Konum için tıklayın.

Fahri Usta

Fahri Usta, yine Vedat Milör&#;ün önerdiği ancak yine yorumları pek de iyi olmayan yerlerden. Her güne farklı bir lezzet, gittiğinizde sürpriz bir seçenek ile karşılaşacağınız, yorucu bir Kapalıçarşı gezisi sonrası öğle yemeği için uygun yerlerden. Serviste güler yüz sizin için önemliyse burası sizi mutlu etmeyebilir. Adres: Fevzi Çakmak, Sk. No:7, Konum için tıklayın.

Aslan Restaurant

Aslan Restaurant, Kapalıçarşı civarındaki klasik bir esnaf lokantası. Bir apartmanın birinci katında olduğu için penceresinden, önünden gelip geçenleri izleyebiliyorsunuz. İster ızgara balığınızı yiyin, ister döner porsiyon yiyin her şekilde memnun kalacağınız bir yer. Adres: Mollafenari, Vezirhan Cd. No, Fatih Tel: () 76 10 Konum için tıklayın.

Lokanta

Biraz daha fine dining bir konsept arıyorsanız hatta yanınızda İstanbul&#;a ilk kez gelmiş turist dostlarınız varsa Kapalıçarşı&#;ya yürüyerek 7 dakika mesafedeki Cağaloğlu Hamamı&#;nın terasındaki Lokanta &#;i de düşünebilirsiniz. Tarihi yarımadada alkol bulabileceğiniz ender işletmelerden. Tadım menüsü ve şarap menüsü var. Kokteylleri de başarılı. Time Out Yeme İçme Ödülleri&#;nden En İyi Restoran ödüllü. Menüde genel olarak geleneksel Türk mutfağının çağdaş yorumları var. Websitesi Adres: Alemdar, Prof. Kazım İsmail Gürkan Cd. No, Fatih Tel: 17 41 Konum için tıklayın.

Day Day Pastanesi

Kapalıçarşı’daki Cebeci Han içinde ’da açılmış olan tarihi pastane. İsmi Ermenice’de “dayı” anlamına geliyor. İnanılmaz taze ürünleri var ve fırından çıktığı anda yok satıyor. Kapısında kuyruklar oluşuyor. Herkes ne çıkarsa onu alıyor. Özellikle de tahinli çörek severlere hayatlarında yiyip yiyebilecekleri en güzel, kıyır kıyır tahinli çöreği burada bulabilecekleri müjdesini verebiliriz. Onun dışında tarçınlı elmalı kurabiyesi, ekleri, tepsi keki, koko ve acıbademleri de meşhur. Adres: Mollafenari, İskender Boğazı Sk. No Tel: Konum için tıklayın.

Kuveloğlu Han&#;daki Tarihi Pide Fırını

Canınız çıtır çıtır bir pide çekerse ve Kapalıçarşı civarındaysanız, yolunuzu mutlaka tarihi Kuveloğlu Han içinde talaş fırınında pide yapan Tarihi Pide Fırını&#;na düşürmelisiniz. Sebzelisi, peynirlisi, kavurmalısı, kıymalısı hepsi ayrı ayrı leziz. Mekan çok küçük ve samimi. Instagram Adres: Demirtaş, Kıble Çeşme Caddesi Tesviyeci Sokak Kuveloglu İş Hani No:1, Küçük Pazar Cd. No:7 Tel: Konum için tıklayın.

Kahve Molası

Şark Kahvesi

Kapalıçarşı&#;nın kalbinde bulunan Şark Kahvesi, bakır semaverden tavşan kanı çayı, duvarlardaki nostaljik resimleri, fonda çalan müziği ile çarşı içinde çay / kahve molası vermeniz gereken yer. Adres: Beyazıt, Yağlıkçılar Sk. No, Fatih Tel: () 11 44 Konum için tıklayın.

Fes Cafe

&#;da kurulan Fes Cafe, ünlü İngiliz Monocle Dergisi tarafından, &#;Dünyanın En İyi 4’üncü Bağımsız Perakendecisi&#; seçilmiş bir cafe. &#;e kadar tek yeri Kapalıçarşı&#;nın tam kalbindeki şubesiymiş ama sonrasında onun hemen yakınlarındaki bir sokakta bulunan ve yukarıda gezilecek dükkanlar arasında da saydığımız Abdulla&#;nın içinde yeni yerini açmış. İkinci şubesinde tasarım ürünleri de satılıyor. Websitesi 1. Şube Adres: Halıcılar Cad. No Kapalıçarşı, 2. Şube Adres: Mollafenari, Ali Baba Türbe Sk. No, Fatih Tel: () 30 70 Konum için tıklayın.

Kapalıçarşı&#;ya Nasıl Gidilir?

Kapalıçarşı konumu itibariyle turistik mekanlara yakın ve farklı giriş kapıları bulunuyor. Ziyaretçiler için ulaşım oldukça rahat, trafiğe hiç girmeden ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

&#; Toplu taşıma kullanacaksanız tramvay en pratik yöntem. Kabataş- Bağcılar tramvay hattı üzerinde hangi duraktan binerseniz binin Beyazıt Durağı’nda ineceksiniz. Belediye otobüsleri de şehrin pek çok yerinden Beyazıt Meydanı’na doğrudan hareket ediyor.

&#; Anadolu Yakası’ndan geliyorsanız Marmaray oldukça kısa sürede sizi Sirkeci’ye ulaştıracak. Sirkeci’den yukarıda bahsettiğim şekilde tramvaya aktarma yapabilir ve Beyazıt’ta inebilirsiniz.

“Biraz keyif yapa yapa geleyim, zamanın önemi yok” diyorsanız da vapuru tercih edebilirsiniz. Üsküdar ve Kadıköy’den doğrudan Eminönü’ne vapurlar var, vapur iskelesinin hemen önünde de tramvay. Tramvaya Bağcılar yönüne doğru binmelisiniz.

&#; Kendi aracınız ile gelecekseniz Beyazıt Meydanı’nın etrafında otoparklar var. Biraz geride ise Topkapı Sarayı’na yakın bir konumda otopark var. Sultanahmet bölgesindeki liselerin etrafında da bazı otoparklar mevcut.

Tarihi Yarımada&#;nın Diğer Durakları

İstanbul&#;un göz bebeği Tarihi Yarımda&#;da buraları da gezmelisiniz:
Ayasofya
Sultanahmet Cami
Yerebatan Sarnıcı

 

kaynağı değiştir]

Eskiden esnafa olan güven duygusu halkın birikmiş parasının, bir banka gibi onlara verilmesine ve işletilmesine neden olurdu. Günümüzde birçok sokaktaki dükkânlar fonksiyon değişikliğine uğramıştır. Yorgancılar, terlikçiler, fesçiler gibi meslek grupları sadece sokak ismi olarak kalmıştır. Çarşının ana caddesi sayılan sokakta çoğunlukla mücevher dükkânları, buraya açılan yan bir sokakta altıncılar bulunur. Oldukça küçük olan bu dükkânlar değişik fiyat ve pazarlıkla satış yaparlar. Kapalıçarşı renk ve atraksiyon olarak her ne kadar eski canlılığını koruyor ise de, 'li yıllardan itibaren İstanbul’u ziyarete gelen turist grupları için alışveriş olanakları, çarşının ana girişindeki modern ve büyük kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır. Haliç kıyısındaki Mısır Çarşısı da daha küçük ölçüde bir kapalı çarşıdır. Galata semtinde yüzyılda kalma diğer bir küçük kapalı çarşı da hâlen kullanılmaya devam etmektedir.

Kapalı Çarşı günün her saatinde hareketli ve kalabalıktır. Esnaf, ziyaretçileri ısrarlı olarak kendi mağazasına çağırır. Çarşı girişinde gelişen konforlu, büyük mağazalar Türkiye’de elde imal edilen ve ihracatı yapılan hemen hemen bütün eşyaları satışa sunmaktadır. El halıları ve mücevherat geleneksel Türk sanatının en güzel örnekleridir. Bunlar kalite ve orijin belgeleri ile satılır ve dünyanın her tarafına garantili gönderme yapılır. Halı ve mücevheratın yanında meşhur Türk işi gümüşten yapılmış eserler, bakır, bronz hediyelik ve dekoratif eşya, seramik, oniks ve deriden mamul, üstün kaliteli, Türkiye hatıraları zengin bir koleksiyon oluştururlar. Batılı yazarlar, seyahatname ve anılarında Kapalıçarşı’ya geniş yer ayırmışlardır.

İstanbul'un önemli turistik yerlerinden biridir.

Sokaklar, kapılar ve hanlar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası