dünyanın şekline bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar / Dünya’nın Şekli ve Boyutları - Coğrafyacı

Dünyanın Şekline Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Sonuçlar

dünyanın şekline bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar

Dünya’nın Şekli ve Hareketleri

Bütün gezegenler, yıldızlar, gaz ve bulutlar da dahil olmak üzere uzayın bütününe “evren” denir. Evrendeki Samanyolu Galaksisi’nde yer alan Güneş ve çekimi altındaki sekiz gezegen ve uyduları ile küçük gök cismi ise Güneş Sistemi’ni oluşturmaktadır. Güneş etrafında dönen, kendi ışık kaynakları bulunmayan gök cisimlerine “gezegen” adı verilmektedir. Güneşin çekimi altında bulunan ve güneş etrafında dönen 8 gezegen: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.

Dünya, Merkür ve Venüs’ten sonra Güneş’e en yakın 3. gezegendir. Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı yaklaşık milyon kilometredir. Dünya’nın uydular tarafından gönderilen fotoğraflarına bakıldığında küresel bir şekle sahip olduğu görülür. Ancak Dünya tam bir küre değildir. Kutuplardan basık, Ekvator’dan şişkin olan özel bir şekle sahiptir. Dünya’nın bu şekline “geoit” adı verilmektedir. Dünya’nın geoit şekli, kendi ekseni etrafında dönüşü sırasında oluşan, merkez kaç kuvvetiyle savrulması sonucu oluşmuştur. Dünya’ya aynı zamanda yerküre de denilmektedir.

Dünya’nın Geoit Şeklinin Sonuçları

  • Ekvator’un çevre uzunluğu tam bir meridyenin çevre uzunluğundan fazladır.
  • Ekvator’un yarı çapı, kutupların yarı çapından uzundur.
  • Yer çekimi kuvveti Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe artmaktadır. Eğer Dünya tam bir küre şeklinde olsaydı yer çekimi her yerde aynı olurdu.

📚ARA BİLGİ:

EKVATOR: Kutup noktalarından eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesi ile oluşan çizgilerdir.

MERİDYEN: Kutup noktalarından birleştirilen yarım daire yaylardır.

Dünya’nın Küresel Şeklinin Sonuçları

  • Güneş ışınları yeryüzüne farklı açılarla düşer. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı azalır.
    • Güneş ışınları sürekli olarak Ekvator’a dik açı ile gelmez. Sadece 21 Mart ve 23 Eylül ekinokslarında dik açı ile gelir.
  • Bunun sonucunda sıcaklık dağılışını da etkilenir. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe sıcaklık değerleri düşer.
    • Bu olaya “enlem etkisi” denir.
  • Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe denizlerin tuz oranı azalır.
  • Dünya’nın bir yarısı karanlıkken; diğer yarısı aydınlıktır. Gece ve gündüzü ayıran çizgiye aydınlanma çizgisi ya da daire biçiminde olmasından dolayı aydınlanma çemberi denir.
    • Gece ve gündüzün bu oluşumu ardalanma (birbirini izleme) ile karıştırılmamalıdır. Gece ve gündüzün birbirini izlemesi Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşü ile ilgilidir.
  • Güneş’in doğuş ve batış süresi, Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe artar.
  • Meridyenler kutup noktalarında birleşir.
  • Meridyen yaylarının uzunluğu ise eşittir.
  • Ardışık iki meridyen arasındaki uzaklık Ekvator’dan kutuplara doğru azalır.
  • Dünya’nın çizgisel hızı Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe azalır. Hatta kutup noktalarında Dünya’nın dönmediği kabul edilir.
  • Güneş ışınlarının atmosferde kat ettiği yol Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe artar.
  • Cisimlerin gölge boyu uzunlukları Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe artar.
  • Paralellerin uzunlukları Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe azalır.
    • En uzun paralel; Ekvator’dur.
    • Kutuplarda paraleller nokta şeklini alırlar. Bu nedenle bu paralellere kutup noktaları denir.
  • Kutup Yıldızı’nın görünümü kutuplarda daha büyüktür. Kutup yıldızının görünüm açısı bulunulan yerin enlem derecesini verir.
  • Harita çizimlerinde bozulmalar söz konusu olur.

EK BİLGİ:Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe ……… artar/azalır” şeklindeki cümleler her zaman Dünya’nın şeklinin sonucudur!

Dünya’nın Hareketleri ve Sonuçları

Dünya’nın iki hareketi bulunmaktadır:

  1. Ekseni etrafındaki hareketi (Günlük hareket)
  2. Güneş etrafındaki hareketi (Yıllık hareket)

Dünya’nın Kendi Ekseni Etrafındaki Hareketi (Günlük Hareket)

Dünya’yı iki eşit parçaya bölen ve dünyanın tam merkezinden geçtiği varsayılan çizgiye eksen denir. Aynı zamanda eksen, kuzey kutup noktası ile güney kutup noktasından geçtiği varsayılan çizgidir. Dünya’nın ekseni etrafında tam bir tur dönmesine ise Dünya’nın eksen hareketi adı verilmektedir. Dünya bu hareketini 24 saatte tamamlar. Geçen bu süreye de 1 gün denir. Dünya, kendi ekseni etrafında atmosfer ile döndüğü için dönüşü hissedilmez. Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki hızı en fazla Ekvator’dadır. Bu hız saatte km/saattir. Kutuplarda ise hızı sıfır olarak kabul edilir.

Dünya batıdan doğuya doğru döner. Bu nedenle Güneş doğudan doğar ve batıdan batar. Gün doğuda erken başlar ve erken biter. Batıda ise geç başlar ve geç biter. Bu nedenle de doğuda bulunan bir noktanın yerel saati batıya göre her zaman ileridir. Örneğin; Çin’in yerel saati Türkiye’ye göre ileridir. Bu ise, Dünya’nın dönüş yönü ile ilgilidir.

  • Dünyanın ekseni etrafında dönmesinin sonucunda “açısal hız” ve “çizgisel hız” adı altında iki türlü hız çeşidi ortaya çıkar.
    • Açısal Hız= Dairesel dönüş hareketi yapan hareketlinin birim zamandaki açı değeridir. Açısal hız her yerde aynıdır ve °dir. Meridyenlerin arasındaki 4 dakikalık zaman farkı açısal hızdan kaynaklıdır.
    • Çizgisel Hız= Birim zamanda kat edilen yola denir. Herhangi bir noktanın dönüş hareketi sırasında Güneş’in önünden geçiş hızıdır. Dünya’nın şeklinden dolayı Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe hız azalır. Çizgisel hız en fazla Ekvator’dadır ve saatte km’dir. Kutuplarda ise hızı sıfır olarak kabul edilir. Çizgisel hızın sonuçları:
      • Ekvator ve çevresinde Güneş hızlı doğar ve hızlı batar.
      • Kutuplara doğru gidildikçe Güneş’in doğuş ve batış süresi uzar.
      • Merkezkaç kuvveti Ekvator’da daha fazladır.
      • Atmosferin kalınlığı Ekvator’da daha fazladır.

KARIŞTIRMA: Açısal hız Dünya’nın her yerinde aynıyken; çizgisel hız Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe azalır.

📚EK BİLGİ: Gün içerisinde oluşan ve bir günlük zaman içerisinde gelişen veya meydana gelen olayların hepsinin nedeni; Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi ile ilgilidir!

Dünya’nın Kendi Ekseni Etrafında Dönmesinin Sonuçları

  • Gece ve gündüz birbirini takip eder (ardalanır).
  • G

Geoit Nedir, Nasıl Oluşmuştur? D&#;nya'nın Geoit Şekli Ve Sonu&#;ları..

Haberin Devamı

Geoit Nasıl Oluşmuştur?

Dünyanın düz ve kare olduğu Antik Yunan ve Roma döneminde düşünülmekteydi. Sonrasında dünyanın şeklinin geoit olduğu tespit edildi. Bu bilimsel tespit işleminde ise uzay teknolojisi kullanıldı. Bu teknoloji sayesinde dünyanın değişik açıdan fotoğrafları çekildi. Geoit şekil bu şekilde ortaya çıktı.

Dünyanın şeklini belirten geoit kelimesi coğrafyada ekliptik sözcüğüyle de bilinmektedir. Gezegenin bu şekilde olması iklimleri, mevsimleri ve güneşin geliş açısını etkilemektedir.

Coğrafyada kutuplardan hafifçe basık ekvatordan şişkin, kendine özgü olan dünyanın şekline geoit şekli denmektedir.

Dünyanın bu geoit şekli kendi ekseni etrafında dönüşü esnasında meydana gelmiştir. Çünkü dünya kendi ekseni etrafında dönerken merkez kaç gücüyle savrulmuştur. Bu savrulma sonuçta da dünyanın geoit bir şekle sahip olmasına neden olmuştur.

Dünya'nın Geoit Şekli ve Sonuçları

Dünyanın geoit şeklinin elbette ki belirli sonuçları bulunmaktadır. Dünyanın geoit şeklini tanımlarken geoit kelimesinin dışında farklı kelimeler de kullanılmaktadır. Örneğin küre, küresel, yuvarlar sözcükleri bu tanıma dahildir. Fakat dünyanın geoit şeklini en iyi tanımlayan ise kutuplardan biraz basık ekvatordan hafif şişkin olan geoit tanımıdır.

Haberin Devamı

Dünyanın geoit şekli orta büyüklükteki bir yumurtaya halk dilinde benzetilmektedir. Dünyanın geoit olan bu şeklinin sonuçları arasında ekvatorun çevre uzunluğu kutupların çevre uzunluğundan fazladır bilgisi yer almaktadır.

Ekvatorun yarıçapı uzunluğu kutupların yarıçapı uzunluğuna göre 21 km daha uzundur. Bu özellik de dünyanın geoit şeklinin bir sonucudur.

Dolayısıyla bu özelliğe bağlı olarak yer çekimi kutup noktalarından en fazladır. Ekvatorun çevre uzunluğunun yarısı kadarını 60 derece paralelin çevre uzunluğu oluşturmaktadır.

Güneş ışınları da yeryüzüne farklı açılardan düşmektedir. Buna bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru gittiğimizde güneş ışınlarının gelme açısı küçülmektedir. Dolayısıyla ışınların tutma oranı yani enerji kaybı da artmaktadır.

Haberin Devamı

Sıcaklık dağılışını da etkileyen dünyanın bu şekli ekvatordan kutuplara doğru gittiğimizde sıcaklık değerlerinin düşmesine neden olmaktadır.

Sıcak iklim, ılıman iklim ve soğuk iklimlerin oluşmasında dünyanın bu şekli sorumludur. Buradan anladığımız ise dünyanın bu şeklinin sıcaklık dağılışını etkilediği sonucudur.

Bu sonuca bağlı olarak bitki ve hayvan türlerinin dağılışı da farklılık göstermektedir. Kutuplara gidildikçe azalan bir diğer bilgi ise denizlerdeki su sıcaklığı, buharlaşma ve tuzluluk oranıdır.

Dünyanın şeklinin bir sonu da harita çizimlerindeki hatalardır. Kutuplara gidildikçe hatalar daha artmaktadır. Çünkü kutuplara gidildikçe bozulmalar daha fazla meydana gelmektedir.

Haberin Devamı

Paralel çevre uzunluğu ve meridyenler arası mesafenin azalması ekvatordan kutuplara gidildikçe olmaktadır. Kutuplara gidildikçe azalan bir diğer özellik de kalıcı kar alt sınırı, yerleşme ve tarım üst sınırı, orman üst sınırıdır.

Dünyanın bu şeklinden dolayı kutuplarda termik yüksek basınç kuşağı, ekvatorda ise yıl boyunca termik alçak basınç meydana gelmektedir.

Alaca karanlık süreci kutuplara doğru uzamaktadır. Bunun nedeni dünyanın bu şeklinin sonucu olan dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızının ekvatordan kutuplara doğru azalmasıdır.

Aydınlanma çemberi denilen olay aydınlanma çizgisinin daire biçiminde olmasıdır. Çünkü dünyanın bu şekli dünyanın bir yarısının karanlık bir yarısının ise aydınlık olmasına neden olmaktadır.

Dünya’nın uydular tarafından gönderilen fotoğraflarına bakıldığında küresel bir şekle sahip olduğu görülür. Ancak Dünya tam bir küre değildir. Kutuplardan basık, Ekvator’dan şişkin olan özel bir şekle sahiptir (Şekil ).

Şekil Yerkürenin boyutları

Dünya oluşurken maruz kaldığı meteor bombardımanı ve kendi etrafındaki dönüşüne bağlı olarak ortaya çıkan merkezkaç kuvveti geoit adı verilen bu özel şeklin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Dünya’nın şekline bağlı olarak şu sonuçlar ortaya çıkar:

  1. Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe
  1. Dünya’nın Güneş’e dönük tarafı aydınlık iken diğer tarafı karanlıktır (Şekil 3).
  2. Harita çizimlerinde hatalar meydana gelir.
Şekil Dünya’nın şekline bağlı olarak Güneş’e dönük tarafı aydınlık iken diğer tarafı karanlıktır.

BİLGİ KUTUSU

Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe yer çekiminin artması Dünya’nın geoit şeklinin sonucudur.

Kategoriler Coğrafya, Doğal Sistemler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası