reflor hamilelikte kullanımı / Hamilelik ve emzirme döneminde REFLOR

Reflor Hamilelikte Kullanımı

reflor hamilelikte kullanımı

 HAMİLELİK DÖNEMİNDE  İSHAL  (DİYARE) VE DİZANTERİ

İshal günde 3 kereden fazla dışkılama anlamına gelir, dışkının kıvamı hafif yumuşaktan su gibi kıvama kadar değişebilir. İshalin nedenleri sıklıkla enfeksiyon ajanlarıdır, bunun dışında ilaçlara (antibiyotiklere) bağlı, bazı barsak hastalıklarına bağlı, besin zehirlenmelerine bağlı ishaller de olabilir. 2 haftadan kısa süren ishallere akut ishal denir. Akut ishallerde %90 sebep enfeksiyon ajanlarıdır. Akut ishallerde bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı gibi şikayetler de sıklıkla görülür. Bu ishal yapabilen enfeksiyon ajanları sıklıkla iyi yıkanmamış ellerden, el yikama

 

hijyen sağlanmamış yiyecek ve içeceklerden, güvenilir olmayan besin maddelerinden alınmaktadır. Besin maddelerinin güvenilir marka olmasına ve son kullanım tarihi geçmemiş olmasına dikkat etmek gerekir. Antibiyotik kullanıma bağlı ishaller ilacın kullanıldığı ilk günlerden itibaren başlayabileceği gibi, ilaç bittikten 1 ay sonra bile başlayabilir.

 

                                                                                          DİZANTERİ

Kanlı ishal olarak da bilinen dizanteriye amip (amipli dizanteri) veya shigella denilen bakteriyel enfeksiyon (basilli dizanteri)  neden olur. İshalde dışkı kanlıdır, yüksek ateş, bulantı kusma, şiddetli karın ağrısı eşlik eder. (Her kanlı ishal dizanteri değildir) Dizanteri yaz aylarında daha sık görülür. Hijyen,temizlik kurallarına uyulmaması bulaşmada birinci etkendir. Sebze ve meyveler çok iyi yıkanarak tüketilmelidir. Başka insanlara yaklaşmakla, dokunmakla v.b bulaşmaz, mikrop taşıyan besinlerden yani fekal-oral yol ile bulaşır. Tedavide hamilelik ve bebek üzerine yan etkileri olmayan antibiyotikler verilir ve bol sıvı uygulaması yapılır.

Hamilelik döneminde görülen ishallerin bazıları beslenme hatalarına bağlıyken çok önemli kısmı da besin zehirlenmelerinden meydana gelir.

BESİN ZEHİRLENMESİ

Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunun sebebi besin zehirlenmesi olarak bilinen gastroenteritlerdir. Genellikle hafif seyreden kısa süreli barsak krampları ile birlikte olan ishallerdir. Özellikle yaz aylarında bu tip besin zehirlenmeleri çok görülür. Yazın sıcak havalar, özellikle süt ve süt ürünleri, mayonez, yumurta gibi besinlerde bakteri üremesini hızlandırarak bozulmalarını sağlarlar. Bu tarz besinlerin neden olduğu ishaller çoğu zaman özel bir tedaviye gerek olmadan zararlı etkenin ishal ile atılmasıyla düzelirler. İshal aslında vücudun zararlı etkeni uzaklaştırmak için verdiği bir tepkidir ve çoğunlukla ishali önleyen ilaçların kullanılmaması daha doğru olacaktır. Bu tip ishallerde gebenin sıvı kaybını önlemek ve varsa yerine koymak, sindirim sistemini yormayacak gıdalar ile beslenmesini (haşlanmış patates, pirinç lapası gibi besinler tüketmek) sağlamak yeterli tedaviyi sağlar. Ancak daha inatçı olan, uzun süren ishaller, kanlı ishaller kolera, tifo, dizanteri, botilismus gibi enfeksiyonlara veya barsak parazitlerine, listeriyozise bağlı olabilirler. Bu durumda dışkı materyalinin tetkiki, kültür ve antibiyogram sonucuna göre antibiyotik tedavileri ve serum tedavileri gerekebilir.

İshal bebeği etkiler mi?

Hamilelik döneminde ishallerin çoğu bebeği olumsuz etkilemez. Olay annenin sindirim sistemi tarafından çoğunlukla halledilir. Annede ancak ciddi sıvı kaybı ile seyreden dehidratasyon(vücudun susuz kalması) durumlarında bebek etkilenebilir. Bu durumlarda kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin ağız yolu ile veya serumla verilmesi çoğu zaman yeterli olur.

gebe sut urunleri

Listeriozis olarak bilinen listeria monocytogenes enfeksiyonları pastörize olmamış süt ve ürünleri ile bulaşır. Listeriozis enfeksiyonları, erken doğuma, hatta ölümlere bile yol açabilir.

Hamilelikte ishal tedavisi

İshal olan insan çok sıvı kaybeder bu nedenle tedavide birinci kural kaybedilen sıvı ve elektrolitleri yerine koymaktır. Bu nedenle hastaya bazen ağızdan bazen serum damar yoluyla sıvı takviyesi yapılır. Gebelikte bol sıvı almak ve vücudun susuz (dehidrate) kalmaması daha da önemlidir. İshal nedenini araştırmak için dışkı (gaita) ve kan tahlilleri yapılabilir. Eğer yapılan tahlillerde enfeksiyon ajanı (bakteri) saptanmışsa hamilelikte kullanılabilen bebeğe zararı olmayacak uygun antibiyotikler verilir. Sebep amip ise buna yönelik antibiyotik verilir. İshal hastalarına özel ishal diyeti verilir.    Hamilelerde ishal tedavisi durumun ağırlığına göre değişir. Gebelik dönemindeki ishallerin çoğu gebe olmayanlarda olduğu gibi bozulmuş besinlerin tüketimi sonrası olan kısa süren ve kendiliğinden düzelen ishallerdir. Bu tip ishaller çoğu zaman 24 saat içinde düzelir. Bu süreçte gebenin kaybettiği su ve elektrolitlerin yerine konması önemlidir. Su kaybının önlenmesi için bol sıvı alması, su içmesi önerilir.

Yüksek ateş, şiddetli bulantı kusma ve kanlı ishaller, daha uzun süren ishallerde dışkı kültürü yapılarak gebelikte kullanılabilecek uygun antibiyotik tedavisi başlanabilir. Ağızdan sıvı alınamıyorsa damardan serum ile kaybedilen sıvı yerine konulur.

İshal olan hamileler beslenmeyle ilgili nelere dikkat etmeliler?

Gebelik döneminde ishallerden korunmak için beslenme önerileri öfunduszeue.info şeyden önce içme sularının temizliği öfunduszeue.info ve meyveler yenmeden önce mutlaka bol su ile yıkanmalı, marul, göbek salata, domates ıspanak gibi gıdalar sirkeli suda bekletilip, yıkanarak tüketilmelidir. Pastörize olmayan süt ve süt ürünleri ve bunlardan hazırlanan taze peynirler tüfunduszeue.infoınan tüm paket ürünlerin üzerindeki üretim tarihi ve son tüketim tarihine mutlaka bakılmalıdıfunduszeue.info türlü çiğ et, çiğ kıyma, çiğ yumurta, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri, sakatatlar tüketilmemeli bunlar mutlaka ve mutlaka pişirilerek tüfunduszeue.infoik ortamlarından emin olunmayan yerlerde hazırlanan besinler tüfunduszeue.info durumunda bağırsağı yormayacak besinler tüketilmelidir. Yağsız hazırlanmış pirinç lapası, haşlanmış patates, yoğurt, elma ve havuç, muz, bayat ekmek, peksimet tüketilebilecek gıdalardır. Açık çay da sıvı kaybını azaltabilir.

 

Dr ARZU KILÇIK

11/05/

Gebelikte Problemler & Çözümleri

Merhaba,

Bu yazımız gebelik boyunca ve emzirme döneminde anne adaylarına oldukça  yardımcı olacaktır. 

Gebelik boyunca karşılaşabileceğiniz sağlık sorunlarına doğal ve ilaç  tedavilerini içermektedir

Burada adı geçen ilaçlar gebelerin kullanabileceği bebeği zararı olmayan reçetesiz satılan ilaçlardır.

Bu ilaçlardan birine alerjiniz varsa kullanmayınız.

Tüm tedavilerde olduğu gibi esas olan sizi takip eden hekimin düşünceleri ve onayıdır. Her zaman doktorunuzun önerilerini esas alınız.

Şİmdi sırası ile sık görülen sağlık sorunlarını ele alalım,

Umarım zorluklarla  geçen gebelik sürecinde anne adaylarına karşılaştıkları sağlık sorunlarının çözümünde biraz faydamız olur . Daha kaliteli daha huzurlu daha mutlu ve sağlıklı bir gebelik geçirirler

Op Dr Zeki SALAR

 

Hamilelikte diş ağrısı , diş tedavisi , diş dolgusu

  • Oldukça sık karşılaşılan bir sorundur.
  • İdeali hamile kalmadan önce diş doktoruna gidip gebelik öncesi gerekli tedavileri yaptırmaktır.
  • Bebek kemik gelişimi içn yüksek oranda kalsiyumu gerekirse annesinin dişinde kemiğinde alacaktır. Bu nedenle anne adayları yeterli kalsiyum tüketmelidir.
  • Bu doğal olarak yumurta beyazı, süt, yoğurt, peynir olarak gıda ile alınırken güneş ısığının gerekliliği unutulmamalıdır.
  • Güneş ışığının faydalı olması için direk ısığın cilde teması gerekir. Arada kıyafet cam olmamalıdır. Temas yüzeyi arttıkça fayda artar.
  • Yani sadece ellerin güneş ısığına maruz kalması ya da camın arkasından güneşin önünde oturmak fayda sağlamayacaktır.
  • Zorunlu haller dışında diş tedavisi haftalar arasında yapılabilir.
  • Ancak diş ağrısı gibi bir durum var ise tüm gebelik boyunca doktoırunuz aksini bildirmemişse lokal anestezi , diş çekimi, dolgu  ve kanal tedavisi yapılabilir.
  • Fİlm röntgen çekimi önerilmez.
  • Mİnoset parol gibi agrı kesiciler kullanılabilir. Ancak çoğu kez etkisiz kalır.

 

Hamilelikte Nezle Grip:

Konu ile ilgili yazımızı oku8mak için lütfen linki tıklayınız  HAMİLELİKTE GRİP

 

 

Hamilelikte Mide bulantısı:

  • Gebeliğin ilk haftası normaldir.
  • Sık sık azar azar beslenin.
  • Etimek galeta çubuk kraker tüketiniz.
  • Mideye dokunan acı, ekşi, yağlı gıdalar tüketilmemeli
  • Aşırı su içilmemelidir. 
  • Yemek yemek için zorlamayınız.
  • Emedur tablet günde kez güvenle aç ya da tok içebilirsiniz.

 

Hamilelikte Kusma:

  • Günde kez olabilir.
  • Emedur tablet günde kez güvenle aç ya da tok içebilirsiniz.
  • Tedaviye yanıt vermeyen kusma varsa kan ve idrar testleri ile nedeninin araştırılması gerekir.
  • Bir şey yiyip içememe varsa halsizlik bitkinlik kısa süreli serum tedavisi çok faydalı olacaktır.

 

Hamilelikte Mide Yanması:

  • Mide asidine bağlıdır. Hormonlar nedeniyle asit artısı olur ve ileri haftalarda rahmin büyümesinin etkisi ile midedeki güçlü asit yemek borusuna geri kaçış gösterir.
  • Midede aside karşı koruyucu bir iç tabaka vardır. Ancak bu yemek borusunda mevcut değildir.
  • Bu nedenle geri kaçış gösteren asit yemek borusunu yakar tahriş eder.
  • Tedavinin amacı bu geri kaçan asiti önlemektir.
  • Yemekten sonra uzanma önerilmez. Yürüyüş faydalı olur.
  • Kola kahve acı ekşi yağlı gıdalar zararlıdır. Asiti arrtırır
  • Gece yatmadan saat önce sıvı gıda ( süt meyve suyu ) almayınız.
  • Rennie duo şurup günde kez ikişer ölçek alınız.
  • Boğazınıza doğru acı su yanma hissi var ise Gaviscon double action şurup günde 3 kez 1 er kaşık alınabilinir.

 

Hamilelikte Kabızlık:

  • Gebelikte döneminde ilaçlara bazense hormonlara bağlı karşılasılan bir sorundur.  Bol sıcı tüketilmeli spor yapılmalı ( günlük yarım saat yürüyüş) lifli gıdalar tüketilmelidir.
  • Sabah aç karna kayısı ve  gece 1 kasık zeytinyağı içilmesi faydalı olabilir.
  • Bunlara yanıt alınmaz ise Duphalac ya da Osmolak surup sabah 1 aksam1 yemek kaşığı tok ya da aç içilebilir.
  • Şurup yerine Dulcolax kapsül gece 3 tane yatmadan alınabilir.

 

 

Hamilelikte İshal

Hamilelik sırasında hormonların değişimi, beslenme şeklinin değişmesi, anne rahminin büyümesi kullanılan ilaçlar nedeniyle büyük abdest alışkanlıklarında değişiklikler görülebilir.

İshal: günde 3 kezden fazla sulu büyük abdeste çıkma anlamına gelir.

24 saat içinde 3 ve daha fazla kez sulu şekilde büyük abdeste çıkma sorunu varsa İSHALden söz edilir.

İshal çoğu zaman gebelikle ilgili değildir ve bebeğe gebeliğe hemen zarar vermez.

Bu nedenle ishal sorunu varsa hemen panik yapmayınız.

Gebeliğin başında ilk 3 ayda görülen ishal anne adayını düşkün hale daha kolay getirir. Bunun sebebi anne mide sorunları nedeniyle yeterince sıvı alamamasıdır.

Gebeliğin son haftalarında görülen ishalde rahmin kasılmasına bağlı olabilir. Bu nedenle doğumun bir işareti olabilir.

Hamilelikte ishal nedenleri:

Beslenme şeklinin değişmesi

Hormonal değişiklikler

Kullanılan ilaçlar

Besin zehirlenmesi

Barsak parazitleri ve iltihabı

Nadiren;

Apandisit

İrritabl barsak sendromu

Crohn hastalığı

Çölyak ve Ülseratif kolit

İshale neden olabilir.

 

Anne adayında gebelik öncesi de ishal sorunu varsa son 4 madde de sözü edilen durumlar akla gelmelidir.

İshale kramp tarzında ağrı, özellikle sağ kasık bölgesinde ağrı , iştahsızlık bulantı eşlik ediyorsa Apandisit akla gelmelidir.

İshale kusma ve karın ağrısı eşil ediyorsa Besin zehirlenmesi yönünden dikkatli olmak gerekir.

  • İyi pişmemiş tavuk eti ( özellikle mangalda tavuk kanat)
  • Yaş pasta
  • İyi pişmemiş yumurtalar
  • Temizliğine güvenilmeyen yerlerden yenilen yemekler

Bu durumlar sıklıkla besin zehirlenmesine sebep olur.

 

İshale;

*Fışkırır tarzda kusma

*Şiddetli karın krampları

*Halsizlik

*Göz kararması

*Fenalaşma

*Ciltte kuruluk

*Koyu sarı renkli idrar

*Baş dönmesi

*Ağız kuruluğu susuzluk

Eşlik ediyorsa tedavi için acil servise başvurulması uygun olur.

 

Daha hafif seyreden 3 günden kısa süreli ishallerde panik yapmaya gerek yoktur.

 

Aşağıdaki önerilere uymak çoğu zaman yeterlidir;

1)Mümkün olduğunca bol sıvı tüketmek; su , sekersiz çay maden suyu gibi

Günde litre su tüketilmesi uygun olur.

2)Beslenme yağsız acısız ekşi olmayan sindirimi kolay gıdalar tercih edilmelidir.

Acı ekşi yağlı kızartılmış, baharatlı gıdalar, süt, yağlı yoğurt, yüksek lifli gıdalar ishali arttırabilir.

  • Haşlanmış tuzlu patates,
  • Yağsız pirinç lapası,
  • Muz,
  • Yağsız Yoğurt,
  • Elma,
  • Beyaz ekmek
  • Yağsız peynir
  • Sade türk kahvesi tüketilebilir.

3) gün içinde düzelme yoksa ya da şiddetli ise bebeğe zararı olmayan reflor saşe günde 2 kez suda eritilip aç karna içilebilir.

 

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir;

günden fazla süren ishal

--Kusmanın eşlik ettiği ishal

--Şiddetli karın ağrısının eşlik ettiği ishal

--Halsizliki idrara çıkamama ya da çok az idrara çıkma durumları

derecenin üzerinde yüksek ateş

 --İshalde kan görülmesi durumunda

 

Hamilelikte Baş ağrısı:

  • Gebelikte de normal yaşamda olduğu sıklıkla baş ağrıları görülebilir.
  • Ağrı kesici olarak parol, minoset  günde 3 kez tok karna içilebilir. Kontrol amaclı tansiyonunuzu ölçtürünüz. Yuksek ise 14 / 9 dan yuksek ise doktorunuza bilgi veriniz.
  • Yaseminli bitki çayları magnezyum içeren kivi ve muz faydalı olabilir
  • Nane mentol içeren kremler şakaklara sürülebilir. Zararı olmaz
  • Magnezium içeren ilaçlar günde 2 kez alınabilir. Örnek: Magnezium diasporal saşe günde 2 kez tok suda eritip içebilirsiniz.
  • Özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra ense bölgesinizde sabah uyanınca baş ağrısı varsa beraberinde el ve yüzde şişlik görme bulanıklığı doktorunuza başvurunuz.
  • Beraberinde burun tıkanıklığı ateş varsa kulak burun boğaz uzmanına danışınız
  • Ağrı kesicilere ragmen gecmeyen bas agrısında Nörolojı uzmanına muayene olunuz.
  • Bu konuda hazırladığımız diğer yazımızı okumak için tıklayınız;  HAMİLELİKTE BAŞ AĞRISI

 

Hamilelikte Bel ağrısı:

  • Gebelikte bel ağrıları sıklıkla görüfunduszeue.infoğe bağlı olarak ağırlık merkezi değiştiği için omurgaya baskı artar.
  • Aşırı kilo almamak en önemli husustur.
  • Egzersiz ( günlük yarım saatlik yürüyüşler, plates ,  yüzme )  önemlidir.
  • Yüksek topuklu yada düz ayakkabılar yerine spor -alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Otururken belin arkasını  destekleyici yastıklar kullanılmalıdır.
  • Naprosyn  jel günde 3 kez, sıcak su torbası kullanılabilir.
  • Buna rağmen ağrının geçmediği durumlarda fizik tedavi uzmanı görüşü gereklidir.
  • *Bel ağrısı ile birlikte karında sertleşme toparlanma ve aşağı doğru bası hissi varsa doktorunuza haber veriniz.
  • *Bel ağrısı geçmezse doktorunuz idrar testi ve böbreklerin ultrasonla değerlendirilmesini isteyecektir.

 

Hamilelikte Halsizlik – Baş dönmesi:

  • Gebeliğin ilk dönemlerinde halsizlik uyku hali olması normaldir. haftadan sonra düzelir.
  • Tansiyon yüksekliği sorununuz yoksa günde bardak maden suyu tuzlu ayran ve bol sıvı tüketiniz.
  • Şekerli gıdalar alınız.
  • Halsizlik durumuna çarpıntı eşlik ediyorsa kansızlık olabilir. Doktorunuz kan sayımı isteyecektir.
  • Gerekli hallerde kardiyoloji uzmanı görüşü gerekebilir.

 

Hamilelikte Düşme- Çarpma:

  • Gebelikte herhangi bir nedenle düşmeler karşımıza çıkabilir.
  • Karın bölgesine direk travma gelmediği sürece tedirgin olmanıza gerek yoktur.
  • Karin bölgenize direk travma gelmişse acil servise başvurunuz

 

Hamilelikte İdrarda yanma- sık idrara çıkma:

  • Gebeliğin Haftasından sonra sık idrara çıkma görülebilir normaldir.
  • Idrar yaparken yanma sızı varsa idrar testi yaptırınız

 

Hamilelikte Kramplar:

  • Krampların nedeni magneziyum eksikliğidir.
  • Kivi ve muz doğal magnezyum kaynaklarıdır. Bu meyveleri tüketiniz.
  • Buna rağmen düzelme olmazsa magnezyum diasporal saşe günde 2 kez suda eritip tok içiniz.

 

Hamilelikte Ellerde uyuşma hissizlik:

  • Gebeliğe bağlı ödem nedeniyle sinir sıkışması olur.
  • Doğum sonrası geçer.
  • Çok rahatsız ediyorsa fizik tedavi uzmanı muayenesi önerilir.
  • Karpal Tünel Sendromu adı verilir.

 

Hamilelikte Bacaklarda şişme:

  • Uzun süre ayakta kalma oturma nedeniyle olur.
  • Akşamları ılık su ile duş uzanmak istirahat önerilir.
  • Deniz yüzme faydalı olur.
  • Tuz kısıtlama önerilmez.
  • Hamilelikte El ve Yüzde şişme:
  • Tansiyonunuzu ölçtürünüz.
  • Büyük ve üzeri ;  Küçük 90 mm Hg dan yüksekse doktorunuza bilgi veriniz

 

Hamilelikte Çarpıntı:

  • Kansızlık, kan şekeri düşüklüğü ya da tansiyon düşmesi nedeniyle olur.
  • Tuzlu ayran, maden suyu içebilirsiniz.
  • Şekerli gıdalar tüketiniz.
  • Düzelme olmazsa doktorunuza danışınız

 

Hamilelikte Bebek hareketlerinde azalma:

  • Bebek hareketleri bizim için  çok önemlidir .
  • Hafta sonrası bebek hareketlerinde azalma olursa şekerli gıdalar tüketin sol yana yatıp 1 saat hareketleri gözlemleyin . Hareket olmazsa acil servise başvurunuz . NST testi ya da ultrason yapılması önerilir.
  • Doğuma yakın bebek hareketleri azalır. Normaldir.

 

Hamilelikte Karında sertleşme:

  • Özellikle akşamları saatte bir karında sertleşme olabilir normaldir.
  • Yarım saatte bir ya da daha sık ağrılı karında sertleşme toparlanma aşağı doğru bası hissi varsa acil servise başvurunuz.

 

Hamilelikte Vajinal kanama:

  • Gebeliğin ilk haftalarında ( haftalar) lekelenme tarzı kanamalar olabilir. Çoğu zaman bebeğin rahme tutunması nedeniyle  olur. Böyle bir durum gece olursa  ertesi gün doktorunuza muayeneye gidiniz. 
  • Gebeliğin ilk 3 ayında  ( hafta arası )  kanamalar "progesteron hormonu yetmezliği "  nedeniyle olabilir. Bu durumda  kanda progesteron testi ölçümü yapılır ve sonuca göre progesteron tedavisi verilebilir. Kimi zaman progesteron testi yapılmadan da progesteron tedavisi başlanabilir. Burada önemli nokta progesteron hapları tedavide çok tercih edilmez. Hem baş dönmesi halsizlik uyku hali konsantrasyon bozukluğu gibi ciddi yan etkileri vardır hemde düşüğün önlenmesinde etkisi düşüktür. Bu nedenlerle progesteron tedavisi verilecekse iğne ya da vajinal yolla fitil ya da jel tedavileri tercih edilmelidir.
  • hafta hafta arasında kanamalarda rahim ağzı yetmezliği akılda tutulmalıdır. Bu haftalarda olan kanamalarda rahim ağzı uzunluğuna ultrason ile bakılması gerekir. Rahim ağzı uzunluğu 3 cm nin üzerinde olması geekir. 2 cm den kısa rahim ağzı uzunluğu var ise rahim ağzı yetmezliği tanısı konur ve rahim ağzının açılmaması için dikiş konulması gerekir.  Bu haftalarda diğer bir kanama nedeni de plasenta (bebeğin eşi) dır.
  • Plasenta normalde rahmin üst kısımlarına yapışır haftadan sonra bebeğe anneden besin ve temiz oksijen temin eder. Gebeliğin ilk haftalarında plasenta rahmin alt kısımlarına rahim ağzına doğru yerleşebilir. Plasenta bu durumda rahim ağzını kapatır ve vajinal kanamaya sebep olabilir. buna Plasenta Previa adı verilir. Çoğu zaman haftalar içinde plasenta rahmin alt bölgesinden üst bölgesine doğru yer değiştirir. Buna plasentanın göçü denir. Sorun kendiliğinden zamanla çözülür. Sorun ortadan kalkar. Bu süreç içinde cinsel birlikteliğin olmaması ağır aktivitelerden uzak kalınması önerilir.

 

  • Özellikle Haftadan sonra kanama olursa erken doğum riski akla gelmelidir. Kanamaya rahimde kasılma karında sertleşme eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden acil servise başvurulması gerekir. Böyle durumda tokoliz denilen tedavilerle rahmin kasılması durdurulmaya çalışılır. Erken doğum riski yüksek ise bebeğin yaşam şansını arttırmak için bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmak için Celeston adı verilen steroid tedavisinin yapılması gerekir. Tokoliz tedavisine antibiyotik ve magnezyum ilaçları da eklenir. Erken doğum tehdidinde de rahimde kasılmalar vardır ancak bu kasılmalar rahim ağzında açılmaya sebep olmamıştır. Çoğu zaman ciddi bir sorun 

 

  • Haftadan sonra olan kanamalar doğumun belirtisi olabilir.  ! dakikada bir rahimde kasılma sertleşme varsa bele vuran ağrı ve sümüksü 1 ped kadar kanama varsa akla ilk doğum gelmelidir.  Bu kanamaya nişan gelmesi adı verilir. İlk gebeliklerde doğum nişan gelmesinden günler sonra olabilir. Panik yapmaya gerek yoktur.
  • bardak gibi kıpkırmızı yoğun kanama varsa "plasentanın erken ayrılması "durumu akla gelmelidir. ACİL bir  durumdur. En yakın hastaneye başvurulmalıdır ya da yi aramak gerekir.

 

Tüm bunların ötesinde bazı kadınlarda gebelik haftasından bağımsız olarak ayda bir kez eski adet dönemlerine denk gelen zamanlarda hafif kanamalar görülebilir. Yine rahim ağzındaki yaralar ve enfeksiyonlarda gebelikte vajinal kanamaya neden olabilir.  

Kimi zaman idrar yolları enfeksiyonları, böbrek taşları  ve hemoroid,  makatta çatlaklar ( anal fissur )gibi sorunlarda vajinal kanama ile karışabilir.

Bu nedenlerle vajinal kanama şikayeti olan her hamile dikkatlice muayene edilmeli ultrason ve kan tetkikleri ile değerlendirme yapılmalıdır. 

Hamilelikte vajinal kanama  gebelik kaynaklı ise Kan Uyuşmazlığı ( anne rh- , baba rh+ kan grubunda) varsa kan uyuşmazlığı iğnesi ( RHOGAM ) yapılmalıdır.

 

Hamilelikte Vajinal akıntı kaşıntı:

  • Beyaz krem renkli akıntılar normaldir
  • Yeşil kahverengi kötü kokulu kaşıntılı akıntılarda doktorunuza bilgi veriniz.

 

Hamilelikte Su gelmesi:

  • Çoğu zaman anne adayları   vajinal akıntıyı, idrar kaçırmayı su gelmesi ile karıştırırlar.
  • Öncelikle akıntı ve idrar olmadığından emin olunuz
  • 1 bardaktan fazla ılık pembe renkli ise su geliyordur. Acil servise başvurunuz.

 

Op Dr Zeki SALAR

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı

Memorial Ataşehir Hastanesi ISTANBUL


Kişinin gün içerisinde normalden daha fazla büyük tuvalete çıkılmasına ve sulu şekilde dışkı çıkarılmasına ishal (diyare) denir. İshaller, genellikle kendi kendisine birkaç gün içerisinde biterler. İshalin akut ve kronik olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Akut ishal, bir anda ortaya çıkan ve birkaç gün içerisinde kendi kendisine geçen diyare olarak tanımlanabilir. Bir bakyeriye ya da viral enfeksiyona bağlı olarak görülebileceği gibi, gıda zehirlenmesi kaynaklı da oluşabilmektedir. Kronik tür ise bir nevi geçmeyen ishal türüdür. Kronik tanısının koyulabilmesi için en az dört haftadır devam eden bir ishal yaşanıyor olması gerekmektedir. Sıklıkla bir bağırsak hastalığından dolayı oluşmaktadır.

Reflor Nedir?

Reflor, antibiyotik kullanımı ya da bakteriyel veya mikrobik sebeplerle ortaya çıkan ishallerin önlenmesinde kullanılan bir ilaçtır. Çocuklarda rotavirüse bağlı olarak görülen diyarelerin tedavisinde de tercih edilmektedir. Saccharomyces boulardii isimli bir maya, bu ilaçın etken maddesidir.

Kanlı İshal Nedir?

İshallerin büyük bir bölümü 3 ile 6 gün arasında değişen sürelerde kendi kendisine iyileşmektedir. Bu yüzden hastaların büyük bir bölümünde antibiyotik tedavisi gibi bir tedaviye başlamak gerekmez. Fakat, hasta ateşsiz, kusmasız ishal yerine, kanlı ishal denilen ve yüksek ateş ile şiddetli karın ağrısının eşlik ettiği durum ile karşı karşıyaysa, antibiyotik tedavisine hızla başlamak gerekmektedir. Ancak hiçbir hasta, karın ağrısı ve diyare gibi nedenlerle kendi kendisine ilaç kullanımına başlamamalıdır. Bu tür ilaçların doktor kontrolünde kullanılması şarttır.

İshal Nedenleri

  • Belli başlı hastalıklara ve tıbbi problemlere bağlı olarak diyare oluşabilmektedir. En bilineni ise virüs kaynaklı olanıdır. Norwalk, sitomegalovirüs, rotavirüs ve viral hepatit gibi virüslere bağlı olarak diyare olmak mümkündür.
  • Bakterilerin ve parazitlerin de ishale neden olduğu bilinmektedir. Bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş ya da üstüne bakteri, parazit gibi varlıklar bulaşmış gıdalardan bakteri ve parazitler vücuda bulaşabilir.
  • Laktoz itoleransı da diyareye sebebiyet verebilir. Laktoz, süt ürünlerinde yer alan bir şeker türevidir. Bazı insanlar için laktozun sindirilmesi zor olabilmektedir. Bu durum yaşlanmaya bağlı olarak artış gösterebilir.
  • Fruktoz sindirme problemleri olan insanlarda da diyare ile karşılaşılabilmektedir. Fruktoz, bal ve meyvelerde bol miktarda olan bir şekerdir. Belli başlı içeceklerin içerisinde de kullanılan bir tatlandırıcıdır.
  • Bir takım yapay tatlandırıcıların da sağlıklı insanlarda diyareye neden olabildiği bilinmektedir. Sorbitol ve mannitol gibi tatlandırıcılar buna örnek olarak verilebilir.
  • Safra kesesi ya da karın ameliyatı gibi operasyonlardan sonra diyare ile karşılaşılabilmektedir.
  • Bağırsaklara bağlı olarak gelişen ishallerin en bilinen sebepleri, crohn hastalığı, çölyak hastalığı, ülseratif kolit, irritabl bağırsak sendromu ve mikroskopik kolit gibi hastalıklardır.

İshal Yapan Yiyecekler

Gündelik yaşamda vücudumuza aldığımız bazı besinler, ishal oluşumunu tetikleyebilir. Aşağıda yer alan gıdalara bakıldığında, bu gıdaların ne kadar çok tüketildiği ve ne kadar diyare olunduğu hakkında fikir sahibi olunabilir.

  • Sarımsak ve soğan
  • Baharatlı yemekler
  • Kavun ve karpuz
  • Acı biber
  • Yoğurt
  • Kızartma yiyecekler
  • Yeşil sebzeler
  • Yağlı ya da yağda kızartılmış yiyecekler
  • Yoğun meyve ve sebze tüketimi
  • Fast foodlar

Bu gıdalar direk olarak kişiyi diyare etmez. Aksine birçoğu, kabızlık problemine çözüm olabilecek yiyeceklerdir. Ancak bu listedeki fast food ya da yağda kızartılmış yiyecekler dışında kalanlar her ne kadar sağlıklı yiyecekler olsalar da, fazla tüketildiklerinde ishale neden olabilmektedir.

İshale İyi Gelen Yiyecekler

Aşağıdaki listede, bebekler, çocuklar, hamileler ve yetişkinler için ishale iyi gelen yemekler ve diğer besinler yer almaktadır.

Bebeklerde İshal

  • Anne sütü
  • Bol sıvı gıdalar

Çocuklarda Diyare

  • ml su
  • Şekerli meyve suları
  • Yoğurt ve nişasta karışımı
  • Şekerli çay
  • Patates haşlama
  • Kola, gazoz, maden suyu
  • İdrar arttırıcı içecekler
  • Kahve
  • Müshil
  • Bazı yeşil çaylar

Hamilelikte İshal

  • Su
  • Haşlanmış ve tuzlanmamış patates
  • Muz
  • Havuç
  • Elma
  • Tam buğday ekmeği
  • Yoğurt

Yetişkinlerde Diyare

  • Tarhana
  • Beşparmak otu
  • Peynir
  • Karnıyarık otu tohumu
  • Lahana
  • Pancar
  • Siyah çay
  • Muz
  • Yoğurt
  • Şekerli su
  • Patates haşlaması

İshale Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Tatillerde hijyene dikkat etmek: Tatil beldelerinde hava sıcaklıkları 30 dereceyi aşar ve bakteriyel enfeksiyonlar bakterilerde daha fazla üremeye başlarlar. Gıdalarla birlikte insanlara geçen çeşitli enfeksiyonlar, kimi zaman tatil esnasında kimi zaman da tatil dönüşünde ishale ve kusmaya neden olur. Öte yandan ortak havuz kullanımı nedeniyle de bakteri bulaşması oldukça olasıdır.
  • Bozulmuş gıdaları tüketmeyin: Uzun süreler beklemiş, son kullanma tarihi geçmiş ya da yeterince pişirilmemiş gıdaları tüketmekten ve kaynağı belirsiz suları içmekten uzak durun.
  • Kişisel temizliğinize özen gösterin: Diyareye karşı kişisel temizliğin sağlanması çok önemlidir. Bu yüzden sık sık eller yıkanmalı ve duş alma aralığı kısaltılmalıdır.
  • Yaz mevsiminde soğuk içeceklere dikkat: Yaz aylarında yaşanan serinleme isteği, insanları buzlu içeceklere yöneltmektedir. Evde hazırlanan buzlar her ne kadar içme suyundan hazırlansa ve sağlıklı olsa da, dışarıda içeceklere koyulan buzlar kaynağı belli olmayan sulardan hazırlanıyor olabilir. Bu tarz sular enfeksiyona neden olarak, ishal oluşumuna sebebiyet verebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

İshal ne zaman tehlikeli olur?

Kronik olarak devam eden ishal durumunda mutlaka doktora görünmek gerekir. Kronik ishal en az 3 hafta gibi bir süre boyunca devam eder. İshalde kan varsa ve aşırı sulu şekildeyse tehlike oluşturabilir.

İshalin kaç gün sürmesi normaldir?

Çocuklarda ve yetişkinlerde genellikle 2 &#; 3 gün arasında sürmektedir. Hatta gerekli tedavi yapıldığında daha da kısa sürebilir.

İshal en fazla ne kadar sürer?

Çocuklarda çoğunlukla 5 &#; 7 gün içerisinde geçer ancak nadir de olsa 2 haftadan uzun sürebilir. Yetişkinlerde ise, 2 &#; 4 gün içerisinde düzelebilir. Ancak bazı enfeksiyonlar 1 hafta ya da daha fazla sürebilir.

 

Avicenna Hastanesi İç Hastalıkları &#; Dahiliye Bölümü Doktorları

REFLOR mg liyofilize toz içeren 10 saşe Gebelik

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye:

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına dair veri mevcut değildir.

Eldeki verilerle REFLOR’ün doğum kontrol ilaçları ile etkileşime girmesi beklenmez.

Gebelik dönemi

Bu konuda herhangi bir veri mevcut değfunduszeue.infok sırasında verildiğinde REFLOR’ün fötusa etkileri olup olmadığı veya üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. REFLOR gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Klinik olarak bugüne kadar malformatif veya fötotoksik etki bildirilmemiştir.

Laktasyon dönemi

REFLOR’ün süte geçip geçmediğine ilişkin herhangi bir veri mevcut değildir. Bu nedenle emziren kadınlarda REFLOR fayda/risk oranının ağırlığına göre kullanılmalıdır.

Ãœreme yeteneÄŸi / Fertilite

REFLOR’ün üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

Reflor ile ilgili diÄŸer bilgiler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası