uzaydan dönemeyen astronotlar / Kayıp Kozmonotlar - Vikipedi

Uzaydan Dönemeyen Astronotlar

uzaydan dönemeyen astronotlar

Dünya'ya dönemeyen ve uzayda günden fazla mahsur kalan kozmonot

Sovyetler Birliği hala bütünken uzaya fırlatılan Sergei Krikalev, uzayda geçirdiği süre esnasında Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucunda ortaya çıkan politik sebeplerden ötürü dünyaya uzun süre iniş gerçekleştiremedi. Krikalev, uzayda günden fazla bir süre mahsur kaldı.

NASA'ya göre Sovyet kozmonot Sergei Krikalev, Uluslararası Uzay İstasyonu, Mir Uzay İstasyonu, Soyuz uzay aracı ve uzay mekiğinde toplu olarak günden fazla vakit geçirdi.

Ancak Krikalev'in uzayda geçirdiği bu olağanüstü süre, yapılan planın bir parçası değildi. 90'ların başında gerçekleşen görev, Sovyetler Birliği'nin çökmesi sebebiyle olması gerekenden 2 kat uzun sürdü.

VATANSIZ KOZMONOT

Krikalev, Baykonur Uzay Üssü'nden havalandıktan beş ay sonra Sovyet bilim insanı Anatoly Artebarsky ve İngiliz bilim insanı Helen Sharman eşliğinde 18 Mayıs 'de Mir Uzay İstasyonu'na geldi.

Ancak Krikalev, görevinin yedinci ayında Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla ülkesiz bir kozmonot haline geldi.

ÖNEMLİ OLAN VATANIM

Baykonur Uzay Üssü ve iniş alanı, Sovyetler Birliği'nin parçalanmasının ardından bağımsızlığını ilan eden ancak parasız kalan Kazakistan'da bulunuyordu.

Krikalev, Mir Uzay İstasyonunda geçirdiği sürede şunları söyledi, “En önemli konu ekonomi. Benim için zor ve sağlığım için pek iyi olmayan bir durum olduğunu söylüyorlar. Ancak şimdi ülke o kadar zor bir durumda ki, ilk öncelikleri para biriktirmek olmalı."

SON SOVYET VATANDAŞI

Krikalev, dünyadan ayrıldıktan yaklaşık 10 ay sonra yerine geçecek kişinin bulunduğuna dair müjdeyi aldı ve dönüşü için hazırlanmaya başladı.

"Son Sovyet Vatandaşı" olarak adlandırılan Krikalev, gün uzayda kaldıktan sonra 25 Mart 'de nihayet Dünya'ya iniş yaptı.

Gazetecilere, yüzleşmek zorunda olduğu yerçekimine rağmen eve gelişinin "Çok hoş" olduğunu söyledi.


Astronotuluslar arası uzay istasyonuuzayuzay istasyonuMahsurmahsur kalmaksovyetler birliğiKazakistanmir uzay istasyonu

Uzaya Çıkıp Asla Geri Dönemeyen İlk Kadının Trajedik Öyküsü

"Uzaya Çıkan İlk Kadın" unvanına sahip olmak için yıllarca çaba sarf ettiğinizi düşünün. Çalıştınız, çabaladınız ve en sonunda uzay programı için seçildiniz. Eğitimleri geçtiniz, uçuş için gün sayıyorsunuz. Kalkış günü geldi, her şey çok güzel gidiyor. Uzaya doğru yükseliyorsunuz Her şey bu kısa cümlelerde olduğu gibi basit değil.

Yıllarca verilen emeğin sonucunu aldınız, ancak Dünya'ya canlı olarak geri dönemediniz. Ülkeniz bu olayı örtbas etti, medya susturuldu. Adınız dahi kayıtlardan silindi, hayatınız ve yeryüzündeki tüm varlığınız ortadan kaldırıldı. Gelin tüm bunları yaşayan o kadının öyküsüne birlikte göz atalım.

Bir kadının uzayda ölmesine, neden olan Soğuk Savaş'ta uzay:

ABD ile Sovyetler arasındaki çatışma, Soğuk Savaş Dönemi'nde bir hayli hararetlenmişti. Her iki taraf da dünyadaki ilklere imza atmaya, birbirlerinden üstün gelmeye çalışıyordu. Bu üstünlük savaşlarından galip gelen ise diğer tarafa büyük bir baskı uygulamış ve savaşı kazanma yolunda bir adım daha ilerlemiş oluyordu.

Durum öyle yerlere gelmişti ki Sovyetler'in dünyanın ilk uzay aracı Sputnik 1'i tasarlamasını kendine yediremeyen ABD, nükleer bombalar ile Dünya'mızın uydusu olan Ay'ın üzerinde çıplak gözle görülebilecek bir krater açmayı dahi hedeflemişti ancak bu kadar büyük bir krateri açacak nükleer güce sahip olunmadığı anlaşılınca proje iptal edilmişti.

Uzaya ilk erişen Sovyetler olmuştu:

Sovyetler'in uzaya gönderdiği ilk uydu: Sputnik 1.

Sovyetler ABD'yi gerçek anlamda ezip geçmek istiyordu. Bunun için çalışmalarına bilim insanlarıyla gece gündüz hız kesmeden devam eden Sovyetler, yılında Sputnik 1 uydusuyla birlikte- uzaya gerçek anlamda erişmiş ve ABD'yi gölgede bırakmıştı. Daha da büyük bir üstünlük sağlamak isteyen Sovyetler, ilk insanlı uzay uçuşunu gerçekleştirmek için sürekli denemeler yapıyordu.

Sovyetler, uzaya ilk insanı göndermeyi başardılar. Yuri Gagarin. 12 Nisan 'de tarihe "uzaya giden ilk insan" olarak geçti. Nitekim Rusların bu başarısının ardında başarısız denemeler de vardı.

Uzaydan gelen telsiz konuşmasını yakalayıp, gerçeği ortaya çıkaranlar: Judica ve Cordiglia kardeşler

Yuri Gagarin'in yaklaşık 1 ay önceki başarısının ardından, Sovyetler bu kez kadın bir kozmonotu uzaya göndermek istediler. Olayın bu kısmı çok net değil, çünkü yaşananlardan sonra tüm kayıtların imha edildiği söyleniyor. Tüm bu bilgilerin duyulmasını, Sovyetler'in çalışmalarından şüphe etmemizi sağlayan bir takım olaylar da yaşanıyor.

Tarihler 16 Mayıs 'i gösterdiğinde, amatör radyoculuk yapan Judica ve Cordiglia isimli İtalyan kardeşler, bir radyo sinyalini yakalayıp kayıt altına aldılar. Telsiz konuşması gibi görünen bu seslerde Rusça konuşan bir kadın vardı. Her şey konuşmalar İtalyancaya çevirildiği zaman ortaya çıktı.

Kadın kozmonota ait olduğu iddia edilen sesler:

Beş. Dört. Üç. İki. Bir. Bir. İki. Üç. Dört. Beş.

Cevap verin. Cevap verin. Cevap verin.

Dinle! Dinle! Cevap verin!

Cevap verin. Cevap verin. Konuşun benimle!

Konuşun benimle! Burası sıcak! Burası sıcak!

Ne? 45 mi? Ne?

45 mi? 50 mi?

Evet. Evet. Evet. Nefes alıyorum.

Nefes alıyorum. Oksijen.

Oksijen. Çok sıcak.

Bu tehlikeli değil mi? Hepsi…

Bu tehlikeli değil mi? Her şey.

Evet. Evet. Evet. Nasıl?

Ne? Benimle konuşun! Nasıl yapacağım?..

Gönderim? Evet… Evet… Evet…

Ne? Gönderim şimdi başlıyor.

Bu taraftan.

Gönderimimiz şimdi başlıyor.

Bu taraftan.

Gönderimimiz şimdi başlıyor.

Evet. Burası sıcaklaşıyor.

Sıcak. Her yerde. Sıcak.

Sıcaklığı hissediyorum. Sıcaklığı hissediyorum. Sıcaklığı hissediyorum.

Alevleri görüyorum! Ne?

Alevleri görüyorum! Alevleri görüyorum!

Sıcaklığı hissediyorum. Sıcaklığı hissediyorum

Çakılacak mıyım? Evet. Evet. Sıcak. Hissediyorum. Sıcak.

Atmosfere geri giriş yapıyorum. Atmosfere geri giriş yapıyorum.

Sizi dinliyorum. Sıcağı hissediyorum… kayıt sonu.

Ses kaydında ne yaşanıyordu, daha da önemlisi bu ses kime aitti?

Tüyleri ürperten ses kayıtlarında duyulan kadın sesi, bir şeylerin ters gittiğini ve ona ne yapacağı konusunda talimat verilmesini istiyordu. Kadın, cümlelerinin en sonunda atmosfere geri giriş yapacağını belirtiyordu. Eldeki tüm veriler, bu kadının sanki uzaydan atmosfere doğru yöneldiğini gösteriyordu. Tuhaf şeyler dönmüştü, kadına dair başka bir ses kaydı da bulunmuyordu.

Sovyetler bu sırada ne yaptı dersiniz?

Ses kayıtlarından tam 3 gün sonra Sovyet Uzay Ajansı, kendilerine ait olan bir uydunun atmosfere girerken yanmaya başlayıp alev topu şeklinde yeryüzüne çakıldığını bildirdi. Ne var ki bu uydu bir otobüsten daha büyüktü. Sözde uydunun fırlatılış tarihi ve amacı ise hiçbir zaman açıklanmadı.

Uzaya Giden İlk Kadın olma unvanına sahip talihsiz kozmonot, iddialara göre yanarak ve yeryüzüne çakılarak can vermişti. Bugün Rusya bile bu olayın gizliliğini hâlâ sağlarken, söz konusu iddialara dair net bir açıklamada bulunmuyor.

Bazı kaynaklara göre kadının bulunduğu mekik, Dünya'nın çevresinde tam 17 tur attıktan sonra kontrolünü yitirdi.

Bu kadın yerine, bir başkasını tanıdık: Uzaya giden ilk kadın Valentina Tereshkova

Soğuk Savaş Dönemi uzay yarışında galip gelen ismi Sovyetler gibi görünüyordu. 12 Nisan tarihinde uzaya ilk insanı gönderdiğini resmen duyuran Sovyetler, bundan 2 yıl kadar sonra, 16 Haziran tarihinde ise uzaya giden ilk kadının varlığını doğruladı. Bu kişi ise günümüzde hâlâ yaşayan 81 yaşındaki olan Valentina Tereshkova idi.

~Valentina Tereshkova'nın inişinden sonra Vostok 6 uzay mekiği. Soldaki mavi kıyafetli kadın Valentinta Tereshkova.

Peki neden yukarıdaki sesin sahibi olan kadının ismi değil de Tereshkova'nın adı tarihte "Uzaya Giden İlk Kadın" olarak yer edindi? Bunun sebebi çok basitti. Valentina Tereshkova uzaya gidip, Dünya'ya sağ salim dönebilmişti. Ses kaydındaki kadın ise maalesef yanarak can vermişti.

~Yuri Gagarin ve Valentina Tereshkova yılında Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde basın toplantısında.

Sovyetler'in uzaya bir kadın gönderdiklerini ancak geri getiremeyip ölmesine sebep olduklarını duyurması, ABD karşısında onu vasat bir duruma sokardı. Bu sebeple Valentina Tereshkova, Sovyetler tarafından bu unvana sahip ve ismi tarih kitaplarında "Uzaya Giden İlk Kadın" olarak yer edindi.

Kaynak: WebTekno / Teknoloji

Soğuk SavaşSavaşUzayTeknolojiHaberler

Bir Uzay Görevi Sırasında Ölen İlk İnsan Vladimir Komarov&#;un Trajik Hikayesi

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX geçtiğimiz günlerde kendi uzay mekiği Crew Dragon’ı başarılı bir şekilde Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi. NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken, özel bir şirketin uzaya yolladığı ilk insanlar olarak tarihe geçtiler. Ancak bu tarihi göreve kadar yaşanan çok şey var. Bunların önemli bir kısmını da başarısızlıklar ve yitip giden hayatlar oluşturuyor. 

Tüm başarısızlıklara rağmen uzay tarihini başarılarla hatırlamaya devam ediyoruz. Uzaya çıkan ilk insan olan Kozmonot Yuri Gagarin, Ay’a ayak basan ilk insan Astronot Neil Armstrong, uzaya çıkan ilk kadın Kozmonot Valentina Tereşkova bunlardan bazıları ancak bugün sizlere bilindik başarıları değil, ’lardaki Soğuk Savaş’ın ve uzay yarışının çok da bahsedilmeyen karanlık kısmını anlatacağız. ABD ve SSCB arasındaki uzay yarışında, propagandalar için hayatı hiçe sayılan insanlardan sadece birinin hikayesini Bir uzay görevinde yaşamını yitiren ilk insan Kozmonot Albay Vladimir Komarov'u tanıyacağız.

Rütbeli bir asker, bir pilot, bir baba, bir eş:

Komarov, eşi Valentina ve kızı Ira

Tam adıyla Vladimir Mihailoviç Komarov ’de Moskova’da doğdu. Sovyet Hava Kuvvetleri’nde başarılı bir subay pilot olarak mesleğine devam ettiği sırada ’de Valentina Yakovlevna evlendi. Yevgeni ve İrina adında iki çocuk sahibi oldu. Hava kuvvetlerinde pilotların çok fazla iş yüküyle uğraşmasına rağmen lisans eğitimine başladı. yılında “Zhukovsky Hava Kuvvetleri Akademisi”nden mezun oldu. Ardından “Hava Kuvvetleri Devlet Red Banner Bilimsel Araştırma Enstitüsü”ne atandı ve deneyimli albay pilot olarak ordudaki görevine devam etti.

Komarov sağlık testlerinde

Vladimir Komarov, yılında Sovyet Uzay Komutanlığı tarafından uzaya gidecek ilk kozmonotlar listesine seçilen en nitelikli pilotlardan biriydi. Uzay görevleri için aldığı eğitimlerin başında iki defa tıbbi yeterlilikte olmadığı için ismi geri çekilse de azmi ve iradesiyle ’de Vostok 4 uzay görevinde Kozmonot Pavel Popoviç’in yedeği olarak yer almayı başardı.

12 Ekim ’te ilk uzay uçuşunu Voskhod 1 uzay görevi ile birden fazla insanın tek kapsülde yer aldığı ilk uzay uçuşunun komutanı olarak gerçekleştirdi. Mürettebattaki diğer kozmonotlar Konstantin Feoktistov ve Boris Yegorov ile bir doktor ve bir bilim insanının katıldığı ilk uzay uçuşunu gerçekleştirdiler. Ayrıca insanların özel kıyafet giymediği ilk uzay uçuşunu da başarıyla tamamlamış oldular. Bu başarılı görevle birçok ilki gerçekleştiren SSCB, ABD’nin “Gemini Projesi”nden önce ilk çok insanlı uzay uçuşunu gerçekleştirerek uzay yarışında büyük bir başarı ve propaganda kozu kazanmış oldu.

Uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin'in arkadaşıydı: 

S.S.C.B. Uzay temalı propagasyon afişleri

Takvimler ’yı gösterdiğinde dönemin Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı Leonid Brejnev’in Lenin’in doğum gününe özel yapılmasını istediği Soyuz 1 ve Soyuz 2 görevleri için çalışmalar başladı. Soyuz 1’in görev planı; tek kişilik uçuş ile dünyanın yörüngesine yerleşmek ve ardından gönderilecek olan üç kişilik Soyuz 2 uzay aracı ile uzayda buluşmaktı. Soyuz 2 ile yollanan kozmonotlardan ikisi uzay yürüyüşüyle Soyuz 1’e geçecekler ve uzay uçuşunu tamamlayıp Dünya'ya döneceklerdi.

Soyuz 1 görevine as olarak Vladimir Komarov ve yedek olarak da eğitimden arkadaşı Yuri Gagarin seçildi. Henüz mühendislik aşamasında, Soyuz 1’in tasarımının bir kozmonotun gemiden güvenli bir şekilde çıkmasına ya da girmesine imkan vermediği fark edildi. Buna rağmen Komarov’un güvende olacağı söylenerek çalışmalara devam edildi.

Soyuz 1

Ardından yer çalışmalarına başlayan Komarov ve Gagarin teknisyenlerle birlikte teknik hata buldular. Uzay aracının tabuttan farksız olduğunu belirterek görevin ertelenmesini istediler ancak o dönem Sovyet komuta zincirinde böyle bir talepte bulunmak çok tehlikeli bir adımdı. Yetkililerden kimse bunu dillendirmeye cesaret edemedi. Bunu dillendirebilecek tek kişi Sovyet Uzay Komutanlığı’nın baş tasarımcısı Sergey Korolyov da yakın zamanda ölmüştü. Yerine getirilen yardımcısı Valentin Mishin ise hem bu görev için yeterli değildi hem de siyasi baskıdan ve yerini kaybetmekten fazlasıyla korktuğu için bu durumu asla yetkililerle paylaşmadı.

Siyasi uzay yarışına kurban gidip ölmek istemeyen Komarov ve Gagarin’in ortak mücadelesi:

Yuri Gagarin ve Vladimir Komarov

Uzaya çıkan ilk insan olarak halk kahramanı kabul edilen Yuri Gagarin görevin iptali için KGB (Sovyet Devlet Güvenlik Komitesi) çalışanı ve dostu Venyamin Russayev'e ulaştı. Russayev, dönemin başkanı Brejnev’e on sayfalık bir mektup gönderdi. Bu mektup Brejnev’e asla ulaşmadı. Mektuptan haberdar olan herkes ya rütbe düşürme ile cezalandırıldı ya görevden uzaklaştırıldı ya da Sibirya’ya sürgüne gönderildi.

Komarov

İçinde bulunduğu durumu yakın çevresiyle paylaşan Komarov’a herkes görevden çekilmesini söylemesine rağmen Komarov, öleceğini bile bile çekilmeyi reddetti. O çekilseydi yerine arkadaşı Yuri Gagarin gidecekti ve bu sefer o ölecekti. Ayrıca görevden çekilmek onun orduda aldığı eğitimin temel ilkelerine tersti. Bu koşullar altında cesur Kozmonot Vladimir Komarov, Soyuz 1 görevi için çalışmalarına devam etti.

Arkadaşı Yuri Gagarin ise onun çekilmesini istiyordu çünkü kendisi bir halk kahramanıydı ve göreve o geçtiğinde görevin iptal olacağına emindi. Sovyet yetkililerin halkın tepkisinden çekinerek kendisinin ölmesine izin vermeyeceklerine inanıyordu. Tüm çabasına rağmen Gagarin arkadaşını ikna edemedi.

Ülkesi adına bir halk kahramanı olmadan önce fedakar bir dost olan Komarov, test uçuşu yapılmadan uzaya gönderiliyor:

Komarov

Sovyet Uzay Komutanlığı, bilinen tüm bu sorunlara rağmen emir komuta zincirinin ve yaklaşan  yıl dönümünün yarattığı baskıyla görevi tamamlamaya karar verdi. Çalışmalar hızlı bir şekilde sürdürüldü. SSCB tarihinde ilk kez bir uzay aracı deneme uçuşu yapılmadan uzaya gönderildi. Soyuz 1, 23 Nisan ’de günümüzde Kazakistan topraklarında bulunan “Baykonur Uzay Üssü”nden gece fırlatılan ilk insanlı uzay aracı olarak yörüngeye gönderildi. Sovyet halkına propagandası bolca yapılan Soyuz 1 ve Komutan Kozmonot Albay Vladimir Komarov bir yıldız gibi uzaya uğurlandı.

Tam bir facia:

Soyuz 1 fırlatılmadan hemen önce

Fırlatmadan yörüngeye kadar başarılı ilerleyen görev, Soyuz 1 yörüngeye ulaştığındaysa tam bir faciaya dönüştü. İlk olarak uzay aracına enerji sağlayan iki güneş panelinden biri açılmadı. Bu uzay aracının yarı güçle çalışacağı anlamına geliyordu. Navigasyon sistemleri ve iticiler bozuldu. Komarov aracı yönlendirmeye yarayan iticilerin bozuk olmasına rağmen yörüngeye yerleşmeyi başardı ancak uzay aracının durumu oldukça kritikti.

Başta Soyuz 2 ekibi kurtarma görevi için teklifte bulundu. Yetkililer hem Soyuz 1’in kapısının giriş çıkışa elverişli olmaması hem de aynı sorunların Soyuz 2’de de görülme olasılığı nedeniyle bu teklifi reddettiler. Görevin ikinci basamağı yani Soyuz 2’nin fırlatılması hemen iptal edildi ve Komarov’a dönüşe geçmesi için emir verildi.

Eve dönüş: Bir yıldızın kayışı

Yörüngeden ayrılmadan önce Komarov eşiyle konuşmuştu. Sonrasında Sovyet Başbakanı Alexsey Kosigin, Komarov’a bir kahraman olduğunu ve ülkesinin onunla gurur duyduğunu söylemişti. Yörüngeden ayrılmadan önce dönüşe geçmek için aracını Güneş’le hizalanmaya çalışan Komarov, işlev dışı kalan iticiler yüzünden ancak denemesinde başarılı oldu ve binerken ölümüne sebep olacağından emin olduğu Soyuz 1 uzay aracı ile inişe başladı. 

Soyuz 1 kaza alanı

Atmosfere girdikten sonra otomatik paraşüt açılmadı. Ardından yedek paraşütü açtı fakat yedek paraşüt de kapsüle dolandı ve işe yaramaz hale geldi. Başarısızlıklar silsilesi olan 1 gün 2 saat 47 dakikalık bu yolculuk, Soyuz 1 ve içindeki Kozmonot Albay Vladimir Komarov’un, Orenburg Oblastı'nda bulunan Orsk şehrinin 65 km doğusuna bir meteor gibi çakılması ile son buldu. Yapılan incelemelerde düşüş hızının yaklaşık m/saniye ve yere çarptığında oluşan baskının yaklaşık G kuvvetinde olduğu tahmin edilmektedir. 

İddiaların bir kısmında İstanbul da var:

Pravna Gazetesi Komarov haberi

O dönemde İstanbul’da istihbarat toplamak için bulunan Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) görevlilerinin, Soyuz 1 Türkiye üzerinde geçerken frekanslarına girip Komarov ve Sovyet yetkililer arasındaki konuşmaları dinledikleri iddia edilir. Komarov’un düşmeden önce videolu telefon kullanarak yaptığı iddia edilen konuşmada ağladığı ve Sovyet yetkililere “Beni bu kahrolası araca bindirenlere lanet olsun!” diyerek küfür ve hakaretler ettiği söylenir.

Bahsi geçen iddialar, bağımsız belgesel yapımcısı Jamie Doran ve bilim tarihçisi Piers Bizony ortak imzalı “Starman: The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin” adlı kitapta yer almaktadır. İddialara kaynak olarak da SSCB’nin resmi gazetesi Pravda’da yer alan tarihçi ve bilim yazarı Yaroslav Golovanov’un, Gagarin'in uçuş öncesinde kıyafet giyerek Komarov’un yerine geçmeye çalışmasına dair açıklamaları gösterilir. Eski KGB subayı Venyamin Ivanovich Russayev’in paylaştığı bilgiler, o dönem NSA görevlisi olarak İstanbul'da bulunan Peryy Fellwock’un anlatılarıysa iddiaların şekillenmesinde önemli paya sahiptir.

Bu iddiaları aslen Bangladeşli olan Amerikalı ünlü uzay tarihçisi Prof. Asif Azam Siddiqi, videolu telefonların uzay teknolojilerinde ’de kullanılmaya başlandığını belirterek yalanlar. Yaroslav Golovanov ise Pravda ya da başka bir mecrada asla böyle bir şey yazmadığını belirterek iddiaları reddetmiştir. Çocuk yaşta girdiği orduda gerçek bir komünist olarak yetişen Komarov’un, görev bilinci ve gökyüzü aşkı ile oluşmuş benliğini düşünürsek bu iddiaların ne kadar gerçeği yansıttığı tartışma konusudur.

Komarov'u ölüme iten Sovyet yetkililer, olayın ardından Komarov'un başında:

Komarov'un naaşı

SSCB yönetiminin siyasi baskıları ve Sovyet yetkililerin ihmalleri yüzünden Soyuz 1 faciasında yaşamını yitiren Komarov’un cenaze töreni, görevden önce bıraktığı vasiyeti doğrultusunda açık tabut töreniyle yapılmıştır. Birçok kişiye göre bu vasiyet, öleceğinden emin olan Komarov’un sebep oldukları şeyi Sovyet yetkililere göstererek ettiği son hakaret olarak kabul edilir.

Komarov'un iki mezarı

Komarov’un kaza alanından toplanan naaşı bir bölümü Kızıl Meydan'daki Kremlin Sarayı’nın bir nişine, diğer Sovyet büyüklerinin yanına gömülmüştür. Resmi cenaze töreni 26 Nisan de Moskova Kızıl Meydan'da yapılır. Kozmonot Albay Vladimir Mihailoviç Komarov Sovyet halkı tarafından bir kahraman olarak uğurlanır. Törenin ardından kaza alanındaki kalıntılardan kazınan gemiyle bütünleşmiş parçaları ise kaza alanına gömülerek oraya bir anıt yapılmıştır. 

Ay'daki bir kratere ve bir asteroide Komarov'un adı verildi:

Ay'daki plaket

Hayatını kaybettikten sonra ikişer kez olmak üzere Sovyet Kahramanlık Madalyası ve Lenin Nişanı ile onurlandırılmıştır. Ay’da bir kratere ve yılında keşfedilen Komarov Asteroidi’ne adı verilmiştir. Aynı zamanda düştüğü Orenburg Oblastı’ndaki askeri bir kapalı şehir olan Komarovsky şehrine ve Krasnodar Krayı Yeisk şehrindeki bir pilot okuluna da adı verilerek onurlandırılmıştır. Fransız Uluslararası Havacılık Federasyonu (Federation Aeronautique Internationale) ise verdiği V. M. Kolarov diploması ile kahraman kozmonotun ismini yaşatmaktadır.

Komarov'un hikayesi Türkiye'de ve Türk sanatçılar tarafından tiyatro oyunu olarak bile sergilenmişti:

mehmet baydur

Ülkemizde ise tiyatro yazarı Memet Baydur tarafından Komarov’un hayatı ve Soyuz 1 uçuşu tiyatro olarak kaleme alınmış ve çok kez sahnelenmiştir. İki perdelik oyunun adı ise “Vladimir Komarov”dur.

de NASA’nın “Apollo 15” Ay görevinde o güne kadar uzayda hayatını kaybeden astronot ve kozmonotlar anısına “Hadley-Apennine” iniş sahasına bırakılan anma plaketinde de adı vardır. Bu plaket yaygın bilginin aksine Neil Armstrong tarafından değil NASA astronotları David R. Scott ve James B. Irwin tarafından bırakılmıştır.  Bu plaket, düşen bir astronotu ya da kozmonotu temsilen dibine bırakılan heykelcikle birlikte sonsuza dek orada kalacaktır.

Emoji İle Tepki Ver

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası