doğumdan sonraki kabızlık nasıl geçer / Doğumdan sonra artan kabızlığı ciddiye alın! Emzirmek etkili mi? - Sağlık Haberleri

Doğumdan Sonraki Kabızlık Nasıl Geçer

doğumdan sonraki kabızlık nasıl geçer

Doğum Sonrası Kabızlık Nasıl Geçer?

Çoğu kadın hamilelik sırasında olmasa bile doğum sonrası kabızlık yaşayacaktır. Hemoroitler, gebelik hormonları, cerrahi insizyon ve demir takviyeleri doğum sırasında kabızlığın başlıca nedenleridir, çünkü doğum sırasında pelvik taban kaslarına veya anal sfinkterin hasar görmesine neden olurlar. Doğum sonrası kabızlık sorunu annelerin en az dörtte birinde bulunmaktadır.

Doğum sonrası kabızlık ne kadar sürer?

Çoğu durumda, sorunu tedavi etmek için uygun adımları atarsanız kabızlık birkaç gün içinde sona erer. Her şey kabızlığınızın nedenine ve nasıl davrandığınıza bağlıdır. En önemli şey proaktif olmak ve adımları doğru bir şekilde takip etmektir.

Doğum sonrası kabızlığa neden olan nedir?

  • Sezaryen: Ameliyat sırasında kullanılan anestezikler sindirim sistemini yavaşlatır ve su içeriği düşük dışkıya neden olur.
  • Demir Takviyeleri: Çoğu kadın doğumdan sonra kan kaybı nedeniyle anemiktir ve bu nedenle vücutlarındaki demir içeriğini iyileştirmek için onlara demir takviyeleri verilir. Ne yazık ki demir, bağırsaktaki patojenik bakterileri besleyerek kabızlığa neden olur.
  • Yardımlı Doğumlar: Zor doğumlarda, Forseps veya Ventouse gibi aletlerin kullanılması anal bölgeye kabızlığa yol açabilecek aşırı yük bindirebilir .
  • İlaç: Morfin, Vicodin ve Percocet gibi ağır ilaçlar da sindirim sistemini yavaşlatabilir.
  • Hormonlar: Hamilelik sırasında progesteron gibi hormonlarının varlığı da sindirimi yavaşlatır ve kabızlığa neden olabilir.
  • Dehidrasyon: Dışkıdaki az su içeriği kabızlığa yol açar.
  • Düşük Lifli Diyet: İnsan vücudundaki bağırsak hareketi için lif gereklidir. Lif olmadığında sindirim sistemi yavaşlayabilir.
  • Prenatal Vitaminler: Emziren kadınlar, besin alımlarını iyileştirmek için sıklıkla çoklu vitamin tüketir. Ne yazık ki, bunların çoğu kabızlığa neden olabilecek demir içerir.
  • Anksiyete: Birçok kadın bağırsak hareketini yavaşlatabilecek anksiyeteden muzdariptir.

Doğum sonrası kabızlık nasıl hafifletilir?

 

Bebeğinizi doğurduktan sonra mümkün olan en kısa sürede düzenli olarak yemeye, içmeye başlayın ve kalkıp hareket etmeye çalışın.

Sıvıları içmek, kakalarınızı daha yumuşak ve daha kolay geçirmenizi sağlar. Hastanedeki odaların atmosfer çok kuru olabilir, böylece farkında olmadan kolayca susuz hale gelebilirsiniz.

İdeal olarak, günde sekiz ila 10 bardak sıvı için. Eğer emzirme varsa, size faydalı olan sıvıları tüketin.

doğum sonrası kabızlık

Kepekli, meyve ve sebze dahil olmak üzere yüksek lifli yiyecekler yiyin. Elma ve üzümlerden yapılan meyve suları kabızlığı hafifletebilir. Bu meyveler, doğal bir müshil olan sorbitol bakımından yüksektir.
Diyetinize buğday unu eklemek konusunda biraz dikkatli olun. Bazı kadınlar için karın kramplarına ve şişkinliğe neden olur. 


Aktif olmak kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur.  Hastane koridorunda veya evinizin etrafında kısa yürüyüşler yapın. Uzun süre oturmak veya uzanmak kabızlığın gerçekleşme olasılığını artırır. Ayrıca bir şeyler yedikten sonra kanepeye gitmekten ziyade dolaşmak bağırsak sistemine yardımcı olur.


Çoğu insan sabahları ya da yemekten sonra kaka yapma ihtiyacı hisseder. Bu yüzden tuvalete gitmek için bu fırsatları kaçırmamaya çalışın. 
Tuvalete gitme dürtüsü geldiğinde, görmezden gelmeyin. Tamamen tuvalete oturun ve ayak uçlarınızı yükseltmek için ayaklarınızı kaldırın. Bu, dizlerinizi kalçalarınızdan biraz daha yükseğe getirecektir. Mümkünse, ayaklarınızı bir tabureye koyun.


Kendinize karın masajı yaptırmak, bağırsakları hareket ettirmeye yardımcı olabilir. Sezaryen geçirmişseniz, masaj ilk günlerde ve haftalarda uygun değildir. Doktor veya sağlık uzmanınızdan sizin için uygun olup olmadığı ve nasıl yapılacağı konusunda tavsiye isteyin.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Bazı durumlarda, sıklıkla olmasa da, kabızlık aslında daha büyük bir sorunun belirtisidir. Kabızlığınız devam ederse veya aşağıdaki ek semptomlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, derhal doktorunuza başvurun.

  • Şiddetli mide ağrınız varsa.
  • Hem kabızlık hem de ishal dönemleri yaşıyorsanız.
  • Dışkınızda mukus veya kan geçiriyorsanız.
  • Rektal ağrının şiddetli olduğunu düşünüyorsanız.
  • Rahatsız edici bir rektal kanamanız varsa.

Doğum sonrası kabızlık genellikle yukarıda belirttiğimiz önlemleri alarak kolaylıkla atlatabilir. Şiddetli rahatsızlıklarda hastaneye gitmelisiniz.

Hamilelikte Kabızlığa Karşı 5 Önlem!

Kadın Hastalıkları ve Doğum

Gebelikte artış gösteren kabızlık, anne adaylarının en sık yaşadığı sorunların başında geliyor. Bu dönemde kolaylıkla uygulanabilen birkaç püf noktası, kabızlık sorunundan uzak bir hamilelik dönemi sağlayabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanları, hamilelikte kabızlık ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Değişen hormonal sistem kabızlığı tetikliyor

Hamilelik sırasında düz kasları rahatlatan progesteron hormonundaki artış sindirim sistemini etkilemektedir. Hormonal sistemdeki bu değişiklik, gıdaların bağırsaklardan daha yavaş geçmesine ve sindirim sisteminde daha uzun süre kalmasına neden olmaktadır. Özellikle gebeliğin ilerleyen döneminde rahmin rektuma baskı oluşturması kabızlık şikayetini daha da artırmaktadır. Karın ağrısı ve huzursuzluk dışında genellikle ciddi sağlık sorunlarına neden olmayan kabızlık şikayetine ishal ve kanama eşlik ediyorsa bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Kabızlık için 5 püf noktası

1 – Kahverengi pirinç ve fasulye gibi yüksek lifli gıdalar tüketin: Bütün tahıl gevrekleri ve ekmekler, kahverengi pirinç, fasulye, taze meyve ve sebzeler yüksek lif içermektedir. Birkaç çorba kaşığı işlenmemiş buğday kepeğini sabah tüketilecek tahıla eklemek olumlu sonuç verebilmektedir.

2 – Güne bir bardak ılık su ile başlayın: Bol miktarda su ve diğer sıvı gıdılar tüketilmelidir. Her gün bir bardak meyve suyu ya da kuru ot suyu tüketmek kabızlığı giderebilmektedir. Güne bir bardak ılık su ile başlamak bir çok anne adayında olumlu sonuç vermektedir. 

3 – Hamilelikte egzersizi bırakmayın: Yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme, yoga gibi egzersizler bağırsak işlevini artırabilmektedir.

4 - Vücudunuzu dinleyin: Bağırsaklar yemeklerden sonra aktifleşmektedir. Gerekli durumlarda yemekten sonra tuvalet kullanmaya daha fazla zaman ayrılmalıdır.

5 – Demir dengesini düzenleyin: Gebelik boyunca sağlıklı bir demir seviyesini korunması önemlidir ancak yüksek miktarda demir kabızlığa yol açabilmektedir.  Doğum öncesi kullanılan multivitaminde büyük miktarda demir bulunuyorsa doktora danışarak daha az demir içeren ek maddelere geçiş yapılması sorunu giderebilmektedir.

Doktorunuza danışmadan kabızlık ilacı almayın

Kabızlık ilaçlarının bazıları rahim kasılmasını tetikleyip dehidrasyona yani su kaybına neden olacağı için doktora başvurmadan kullanılmamalıdır. Önlemlerin işe yaramadığı durumlarda doktorun önereceği tezgah üstü lif takviyeleri kullanılabilmektedir. Aynı zamanda besin emilimine azaltan mineral yağlardan gebelik döneminde uzak durulmalıdır.

Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer

Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer

Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer, Doğumun ardından emzirme döneminde kadınlarda kabızlık meydana gelmesinin başlıca sebebi bağırsak hareketlerinde meydana gelen azalma sebebi ile de kadınlarda bu dönemde kabızlık sorunu meydana gelebilmektedir. Doğumun ardından kadının dışkılaması hemen düzene girmeyebilmekte ve bunun sonucunda kabızlık olabilmektedir. Bunun yanı sıra doğumdan sonra kabızlık meydana gelmesinin psikolojik, hamilelik döneminde beslenmede meydana gelen değişimler, doğum sırasında bağırsakların olumsuz etkilenmesi gibi daha farklı sebepleri de olabilmektedir.

Bu yazımızda doğumdan sonra kabızlık nasıl geçer, nelerin yapılması anne sağlığı açısından önemlidir, bağırsak hareketleri yeniden nasıl düzene sokulur gibi soruları sizler için yazdık.

Doğumdan sonra kabızlık nasıl geçer, bağırsaklar nasıl eski düzenine döndürülür?

Doğumun ardından meydana gelen ve yeni annelerin sıkıntıya girmesine sebep olan kabızlığın giderilmesi amacı ile ilk olarak bol bol lif yönünden zengin gıdaların, sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra, kepekli ve tam tahıllı ürünlerin tercih edilmesi ve fındık, fıstık gibi lif kaynağı çerezlerin de sofradan eksik edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, bu dönemde çikolata tüketiminden de kaçınılmasında fayda vardır.

Bu dönemde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, kişinin tuvalet ihtiyacı olması halinde bunu ertelememesi ve kesinlikle hiç vakit kaybetmen yapması kabızlığın fazlalaşmaması için önemlidir.

Kabızlık psikolojik sebepler ile de meydana gelebilmektedir. Bu sebeple de kişinin bu problemlerinden bir an önce arınması gerekmektedir. En fazla görülen psikolojik durum kişinin dışkısını yaparken dikişlerin açılacağından korkmasıdır ve bu yanlış bir düşüncedir.

Yine doğumun ardından kişinin rahat dışkılayabilmesi için bol bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Bunun sebebi ise, kişinin hamilelik döneminin ardında vücudunda sıvı kaybı olması sebebi ile kabızlığın meydana gelmesidir. Kişinin bu dönemde günde en az 2 litre sıvı tüketmesi gerekmektedir ayrıca bol bol kabızlığı giderecek meyve suları a tüketmelidir. Bebeğin emzirme döneminde ise bu sıvı miktarının daha fazla tutulması gerekmektedir.

Doğumun ardından meydana gelen kabızlığın giderilmesi için yapılması gereken bir diğer yöntem ise spordur. Bu dönemde yapılacak küçük egzersiz hareketleri bağırsakların daha fazla çalışmasına sebep olacaktır. Ayrıca kişinin bu dönem boyunca mümkün olduğunca yürüyüş yapması da kabızlığın giderilmesi açısından gerekmektedir.

Son Güncelleme :

Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


0 Yorum Yapılmış "Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer"


Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık
Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık
Yeni doğan bebeklerde kabızlık, Her şeyden önce kabızlığın tanımını yapmakta fayda vardır. Kabızlık, kalın bağırsağın sonundaki kaslar sertleştiği ve kakanın normal geçişini önlediği zaman meydana gelir. Kaka bağırsakta ne kadar uzun süre kalırsa, o
Muz Kabızlık Yaparmı
Muz Kabızlık Yaparmı
Muz kabızlık yapar mı, sayısız faydaları nedeniyle uzmanların her zaman tüketilmesini tavsiye ettiği muz, toplumda oldukça sevilen meyvelerden biridir. Vücut için enerji kaynağı olan, içeriğinde çok sayıda vitamin ve mineralleri barındıran muz lif or
Sezeryandan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer
Sezeryandan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer
Sezeryandan sonra kabızlık nasıl geçer; Birçok sezaryen ile doğum yapan bayanın karşılaştığı bir durumdur kabızlık. İster normal ister sezaryen ile doğum yapmış olan bayanlar bilir hastanede hemşireler tarafından lavman yapılmaktadır. Bu şekilde bağı
Sabun Kabızlığa İyi Gelirmi
Sabun Kabızlığa İyi Gelirmi
Sabun kabızlığa iyi gelirmi; Kabızlık ishal kadar olmasa da çok sık rastlanan sindirim sistemi hastalıklarının başında gelmektedir. Özellikle beslenme hatalarından kaynaklanan kabızlık hastalığı her yaştan insanda görülebilmektedir. Çoğunlukla bebek
2 Yaş Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir
2 Yaş Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir
2 Yaş Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir, Birçok bedensel gelişim fazının henüz en başlarında olan bebeklerde bazı fiziksel problemlerin olması gayet doğaldır. Bağışıklığı tam anlamıyla gelişmemiş, rahatsızlıklara ve enfeksiyonlara, yetişkinlere
Kabızlık Fitili
Kabızlık Fitili
Kabızlık fitili: Kabızlık kişide birçok nedenle oluşabilen bir problemdir. Genellikle kişide kabızlık oluşması nedenleri arasında kişinin kabızlığı tetikleyen besinler tercih etmesinden kaynaklanmaktadır. Bilinçli veya bilinçsiz bu besinleri devamlı
Kabızlık Ağrısı
Kabızlık Ağrısı
Kabızlık ağrısı, kabızlık tuvalete çok az çıkmak ya da çıkamamak olarak bilinir. Tıp dilinde konstipasyon olarak bilinen kabızlığa inkıbaz veya peklik de denir. Sert kıvamda dışkı, dışkılama sırasında olması gerektiğinden fazla ıkınma, dışkılama sonr
Emzirme Döneminde Kabızlık
Emzirme Döneminde Kabızlık
Emzirme döneminde kabızlık, hamilelik döneminin bitişiyle birlikte bağırsak hareketlerindeki azalmaya bağlı olarak kabızlık görülebilir. Doğumdan sonra kadında dışkılama hemen normal düzenine girmeyebilir. Bu kadınlarda kabızlığın oluşmasına neden ol
Bebeklerde Kabızlık İçin Ne Yapılmalı
Bebeklerde Kabızlık İçin Ne Yapılmalı
Bebeklerde kabızlık için ne yapmalı, çocukların ve bebeklerin kronik kabızlık yaşamaları hem annelerinin hem de onların kâbusu olabiliyor. Çocuğunuzun bağırsak ve mide sisteminde ortaya çıkan bu sorun beslenememe, huzursuzluk ve günlerce çekilen karı
Kabızlık Kuru Kayısı
Kabızlık Kuru Kayısı
Kabızlık Kuru Kayısı, Kabızlık sorunu çok eskilerden itibaren oluşan ve günümüze kadar da meydana geldiği bilinen bir rahatsızlık türü olup bu sorundan kurtulmak oldukça kolaydır. Kişinin dışkı atımında zorlanması sebebi ile ortaya çıkan bu rahats
Ameliyat Sonrası Kabızlık
Ameliyat Sonrası Kabızlık
Ameliyat sonrası kabızlık, Ameliyat sonrası kişinin beslenme koşullarına çok dikkat etmesi iyileşme sürecini oldukça etkiler. Vücudun kısa bir sürede toparlanması için yenilen yiyeceklerin taze ve sağlıklı olmasına çok dikkat edilmesi gerekir. Fiz
Çoçuklarda Kabızlık İlaçları
Çoçuklarda Kabızlık İlaçları
Çocuklarda Kabızlık İlaçları, Bağırsak tembelliği olarak bilinen bağırsak hareketlerinin yetersiz olması sonucu, dışkıda sertleşme ve dışkılayamama ya da ağrılı dışkılama rahatsızlığıdır. yaşları arasında bulunan çocuklar genel olarak günde bi

 

Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık
Muz Kabızlık Yaparmı
Sezeryandan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer
Sabun Kabızlığa İyi Gelirmi
2 Yaş Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir
Kabızlık Fitili
Kabızlık Ağrısı
Emzirme Döneminde Kabızlık
Bebeklerde Kabızlık İçin Ne Yapılmalı
Kabızlık Kuru Kayısı
Ameliyat Sonrası Kabızlık
Çoçuklarda Kabızlık İlaçları
İbrahim Saraçoğlu Kabızlık
Kayısı Kabızlığa İyi Gelirmi
6 Aylık Bebekte Kabızlık
Anne Sütü Alan Bebeklerde Kabızlık
Zeytinyağı İçmek Kabızlığa İyi Gelirmi
Soda Kabızlığa İyi Gelirmi
Kabızlığa İyi Gelen Çorbalar
Çay Kabızlık Yaparmı
Kefir Kabızlığa İyi Gelirmi
Doğumdan Sonra Kabızlık Nasıl Geçer
Süt Kabızlık Yaparmı
8 Aylık Bebeklerde Kabızlık
Kabızlık İçin Ne Yapılmalı
40 Günlük Bebekte Kabızlık
Yeşil Çay Kabızlık Yaparmı
Yumurta Kabızlık Yaparmı
Patates Kabızlığa İyi Gelirmi
Yulaf Ezmesi Kabızlığa İyi Gelirmi

Popüler İçerik

İbrahim Saraçoğlu Kabızlık

İbrahim Saraçoğlu Kabızlık

İbrahim Saraçoğlu Kabızlık, İbrahim Saraçoğlu’ na göre, kabızlık bağırsaklardaki dışkıyı kaydıran mukoza salgısının azalması ya da pristaltik hareke

Kayısı Kabızlığa İyi Gelirmi

Kayısı Kabızlığa İyi Gelirmi

Kayısı Kabızlığa İyi Gelirmi, halk arasında kabız olan bir kişiye önerilen yiyeceklerin başında kayısı gelmektedir. Dünyanın en fazla kayısı üreticisi

6 Aylık Bebekte Kabızlık

6 Aylık Bebekte Kabızlık

6 aylık bebekte kabızlık, bebeklerde yaygın olarak görülen kabızlık sorunu hem ailelerin, hem de bebeklerin huzursuz olmasına neden olur. Bu daha çok

Anne Sütü Alan Bebeklerde Kabızlık

Anne Sütü Alan Bebeklerde Kabızlık

Anne sütü alan bebeklerde kabızlık, Küçük çocuklarda daha sık görülebilen kabızlık genellikle sadece anne sütü alan bir bebekte kolay kolay görülmez.

Zeytinyağı İçmek Kabızlığa İyi Gelirmi

Zeytinyağı İçmek Kabızlığa İyi Gelirmi

Zeytinyağı içmek kabızlığa iyi gelir mi, Kabızlık, modern yaşamda sık sık karşımıza çıkan bir durumdur. Genelde hatalı beslenme sonucu olmakla beraber

Soda Kabızlığa İyi Gelirmi

Soda Kabızlığa İyi Gelirmi

Soda kabızlığa iyi gelir mi, soda özellikle sıcak yaz günlerinde oldukça fazla tüketilen içeceklerinden biridir. Düzenli şekilde doğal maden sodası tü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası