liseye giriş sistemi nasıl olacak / Liselere Geçiş Sistemi - Vikipedi

Liseye Giriş Sistemi Nasıl Olacak

liseye giriş sistemi nasıl olacak

LGS sınav giriş belgesi sorgulama: LGS ne zaman, saat kaçta?

LGS sınav giriş belgesi sorgulama ekranı , 4 Haziran Pazar günü sınava girecek 8. Sınıf öğrencileri tarafından aratılıyor. MEB tarafından düzenlenen LGS sınavı için giriş belgesi e-Okul kapısı üzerinden erişime açıldı. Öğrenciler belgelerinden hangi okulda ve hangi sınıfta sınava gireceklerini öğrenebiliyor. Aynı şekilde bu belge ile sıra numaralarını da öğrenebiliyorlar. Peki, LGS sınava giriş belgesi nasıl, nereden çıkarılır? LGS ne zaman, saat kaçta? İşte konuyla ilgili merak edilen tüm detaylar…

LGS SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA

Milli Eğitim Bakanlığı’nın - Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav-

Sınav Giriş Bilgisi ekranından T.C. kimlik numaranız ve doğum tarihiniz ile doğrulama kodunu girmeniz halinde, sınav giriş belgenize erişebilirsiniz.

LGS SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Ya da funduszeue.info adresinden veli bilgilendirme sistemine giriş yaparak da LGS sınav giriş belgenizi sorgulatabilirsiniz.

LGS NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

LGS sınavı, 4 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek. LGS birinci oturumu saat ’da, ikinci oturumu ise ’da başlayacak.

LGS SINAV YERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Sınav giriş yerini, salonunu, sıra numarasını ve varsa sınav tedbir hizmeti bilgilerini 26 Mayıs tarihinde e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

SINAV GİRİŞ BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Fotoğraflı sınav giriş belgesi okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak sınav salonunda hazır bulundurulacaktır. Öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacaktır.

LGS’YE GİDERKEN NE GÖTÜRMELİ?

Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesini; (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) bulundurmak zorundadır. Öğrenciler, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, barkodlu-karekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabileceklerdir.

LGS KAÇ SORU, KAÇ DAKİKA?

Merkezi Sınav, birinci oturum sözel alanda; Türkçe, T.C, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil; ikinci oturum sayısal alanda Matematik ve Fen Bilimleri dersleri yer alacaktır. Soru dağılımı ise; Birinci Oturum Sözel Alan; Türkçe 20 soru, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10 soru, Yabancı Dil 10 soru olmak üzere toplam 50 soru, İkinci Oturum Sayısal Alan; Matematik 20 soru, Fen Bilimleri 20 soru olmak üzere toplam 40 soru şeklinde olacaktır.

Liseye Geçiş Sınavı

Liseye Geçiş Sınavı

 

TEOG kalktıktan sonra liselere girişin nasıl yapılacağı tartışılmaya başlanmıştı. Yıllardır LGS, OKS, SBS ve TEOG adı altında liseye geçiş sınavları yapılıyordu. yılında TEOG'un kalkacağı açıklandı.

TEOG kalktıktan sonra yerine gelecek yeni "liseye geçiş sistemi" seçeneklerinden birisi "her özel lisenin kendi giriş sınavını düzenlemesi" olarak tartışılıyordu. yılında özel okullar merkezi olarak yapılacak Liseye Geçiş Sınavı'nın sonuçlarına göre öğrenci alımı yapacaklarını belirttiler. yılında ilk defa gerçekleştirişecek bu merkezi sınavın ismi "Liseye Geçiş Sınavı" veya "Liseye Geçiş Sistemi" olarak geçiyor. 

yılında Liseye Geçiş Sistemi ile milyon öğrenci liselere yerleşecek. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 10’u ise sınavla öğrenci alan  liseye yerleyecek. 

 

Yılı Liseye Geçiş Sınavı Ne Zaman Yapılacak?
 

MEB tarafından yayınlanan yılı sınav takviminde, bu sene uygulanacak yeni merkezi Liseye Geçiş sınavı 2 Haziran Cumartesi günü, saat 'da yapılacak. Bu sınavla fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi ve proje temelli liselere giriş yapılacak. Sınav için örnek sorular yayınlanmıştı ancak sorularla ilgili yeni açıklamalar geldi.

 

Liseye Geçiş Sınavı Nasıl Olacak?

 

(MEB) Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin "Liseye Geçiş Sistemi" sınav soruları hakkında aşağıdaki açıklamaları yaptı. 

 

Liseye Geçi Sınavı bir seçme sınavı olacak ve en üst gruptan yüzde 10 öğrenciyi seçeceğiz. Sorular çok zor olacak. Öğrencilerin yüzde ’ına hiç hitap etmeyecek sorular olacak. Bu da doğal, çünkü biz üst grup öğrenciyi seçeceğiz.  Bu sınavın sonuçlarına bakıp da 0 çekenleri yorumlamak, şu kadar öğrenci sıfır çekti demek sağlıklı olmayacak. Bu sınav aşağıdaki öğrenciler için yapılmayacak. Amaç genel eğitimin değerlendirilmesi değil, seçme amaçlı olacak.
 

Ezber Değil, Analik Düşünce Arayacağı

Sınavın yapısını hayata yaklaştırmak için çaba harcadık. Liseye Geçiş Sınavı 40 sayısal, 50 sözel olmak üzere 90 sorudan oluşacak. İki oturumda yapılacak. Önce sözel sorular yanıtlanacak, sonra kısa bir ara verilecek, ardından sayısal bölüme geçilecek. Sorular 8’inci sınıf müfredatından olacak ama becerileri ölçeceğiz. Soruları gerek yaşama ilişkin bilgileri ölçecek şekilde oluşturacağız. Bilginin ezberlenmesini istemiyoruz, analitik düşünme bekliyoruz. 

 

3 Yanlış Bir Doğruyu Götürecek Mi?

Henüz kesin değil. Eğer tüm soruların değeri aynı olursa 3 yanlış bir doğruyu götürür. Ama sorulara zorluk derecelerine göre ayrı puan verirsek o zaman 3 yanlış bir doğruyu götürmez. Henüz belli değil. Kılavuz çıktığında bu da netleşmiş olacak.

 

Sınav İl & İlçelerde Olacak, Köyde Sınav Yok

Öğrenciler TEOG’da olduğu gibi sınava kendi okullarında girmeyecek. Yakınlardaki okullara yönlendirilecek. Ama henüz daha belli değil. Seçme sınavlarının mantığında olduğu içir il ve ilçe merkezlerinde sınav yapılacak. Yani köyde sınav yok.

 

Tek Puan Çıkacak

Sınavdan tek puan çıkacak ve bu puan türüyle tercihler yapılacak.

 

Devlet Öğretmenleri Gözetmen Olacak

Sınav özel okullarda da olmayaacak. Sınavda sadece devlet okullarının öğretmenleri gözetmenlik yapacak. Özel okul öğretmeni görev almayacak.

 

Kılavuz 1 Ay Sonra Çıkacak

Sınavla öğrenci alan okulların listesi nisan ayında açıklanacak. Liseye geçiş sisteminin kılavuzu ise bir ay içinde çıkacak.

 

Şişirme Puan Devlet Okullarında da Var

Bayram Çetin, okullardaki hormonlu notların hatırlatılması üzerine, “Sadece özel okullar mı puanları şişiyor? Devlet okullarında da kalacak öğrencilerin son sınavlarında da şişirme notlar veriliyor. Böylece öğrenciye sınıf geçiriliyor” yanıtı verdi.

 

Başvuru İçin 15 Gün Süre Olacak

Sınavla öğrenci alacak liselerin listesi açıklandıktan sonra başvuru için 15 günlük süre olacak.

 

Puanlar Puan Üzerinden Hesaplanacak

Puanların üzerinden açıklanması planlanıyor.

 

Sınav En Adil Yerleştirme Kriteri

Sınavlar öğrencilerin hangi okula gideceğini belirlemek için en adil yerleştirme kriteri diyebiliriz.

 

Adrese Dayalı Kriterler Neler Olacak?

Adrese dayalı yerleştirmede öğrencinin oturduğu yer, tercihi, ortaokulu kriter ama bunlara eklemeler de olabilir. Örneğin kardeşinin nerede okuduğu dikkate alınır. En son kriter olarak okul başarısı da gündeme gelebilir.

 

Liseye Geçiş Sınavı Soruları Nasıl Olacak?

 

Türkçe : Okuyan Öğrenciler Başarılı Olacak

 

- Dil bilgisi okumadan ayrı olarak ele alınmayacak. Dil bilgisinin metin içindeki işlevine odaklanılacak.  

- Dil bilgisi anlatımdan ayrı ve kural olarak ele alınmayacak, anlatımın bileşimi olarak kullanımına vurgu yapılacak.

- Sınav genel olarak yaşam becerilerine vurgu yapan sınav olduğu için dil bilgisinde de bu öne çıkarıldı. Yani ayrı olarak dil bilgisi sorulmayacak.

- Gerektiğinde dil bilgisi kuralı olarak verilecek, kullanımına yönelik soru sorulacak.

- Daha çok okuyan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınav olacak. 

- Okuma parçaları uzun olacak. Öğrenci okuduğunu da analiz edecek.  

 

Matematik : Ezberlenmiş Bilgi Olmayacak

 

- Matematik soruları da yaşam becerilerine vurgu yapılacak şekilde hazırlanacak. 

- Matematik bilgisinin yanında bu bilginin gerçek hayatta kullanımına uygun problem tasarımları ile ölçme işlemi yapılacak.

- Bilgilerin ezberlenmesi öncelikli olmayacak, bilginin hayata uygulanması öncelikli olarak alınacak.

 

Fen: Fen Okuryazarlığı Sorgulanacak

 

- Fen alanı bilimsel süreç becerilerinden bağımsız düşünülemez. Bu nedenle kazanımlara ek olarak bilimsel süreç becerileri öncelikli olacak.

- Tüm alanlarda olduğu gibi fen alanında da yaşam becerilerine vurgu vardır.

 

 

Özel Liselerin Giriş Sınavı Tarihleri

 

yılında Liseye Geçişte sınavla öğrenci alacak okulların listesi Nisan ayında açıklanacak.  


Daha sonraki yıllarda, özel okullar liseye geçiş için kendi özel sınavlarını yaparlar mı bilemiyoruz. Ancak özel okul bursluluk sınavları gibi benzer bir düzende, eğitim öğretim yılı devam ederken belki tek bir sınav belki de kontenjan durumlarına göre birden fazla kere liseye giriş/geçiş sınavı yapabilirler. Özel okulların lise giriş sınav tarihleri açıklandığında size duyurucağız.

 

Bu durumda da her özel okula özel, Bahçeşehir Koleji Liseye Giriş SınavıMektebim Okulları Liseye Giriş SınavıEra Koleji Liseye Giriş Sınavı, Bilfen Liseye Giriş SınavıUğur Okulları Liseye Giriş Sınavı gibi liseye giriş sınavlarından bahsetmemiz gerekecek.

Eğer gerçekleşirse, bu liseye geçiş sınavlarının değişik tarihlerde yapılma ihtimali yüksek görünüyor. Bu da veliler tarafında bir kaos yaratabilir. Her lisenin liseye giriş sınav tarihlerini takip etmek ve öncesinde bu sınavlara başvurmak gerekiyor. sene sonra da, eski yıllara ait sınav sorularına erişip çocuklarını bu sınavlara hazırlamak da gerekebilir. 

Anahtar Kelimelerliseye geçiş sınavı özel liselere geçiş sistemi liselere giriş sınavları

Yeni liselere giriş sistemi&#;Y&#;zde 90 adrese dayalı, y&#;zde 10 sınavla yerleşecek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Bu yıl ilk kez uygulanacak liselere giriş sistemi için geri sayım başladı. Yeni sistemde birçok değişiklik yer aldı. Artık öğrencilerin liseye geçiş için iki farklı yolu var: Evine yakın okula adrese dayalı olarak yerleşme ya da merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okullar için yarışma. okula girişte kullanılacak LGS, 2 Haziran’da yapılacak.

Haberin Devamı

Liselere geçiş sınav sistemi en son 5 yıl önce değişince, tüm liseler Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) puanıyla öğrenci almaya başladı. ’nin sonlarında TEOG kaldırıldı. Artık liseli olmak için bu yıl 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon bin öğrencinin önünde ilk etapta iki seçenek var: Merkezi sınavla öğrenci alacak devlet ve özel okullara yerleşmek ya da adrese dayalı olarak evine yakın okula kaydolmak. Yeni sisteme göre, öğrencilerin yüzde 90’ı evlerinin yakınındaki liseye, adrese dayalı olarak yerleştirilecek. Fen, Anadolu, sosyal bilimler, proje okullar gibi liseler ise sınavla alacak, öğrencilerin yüzde 10’u bu şekilde liseli olacak. İşte yeni sistemle ilgili detaylar.

1- ADRESE DAYALI YERLEŞTİRİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklamalarına göre, öğrencilerin yüzde 90’ı adrese dayalı olarak yerleştirilecek. Tüm öğrencilere her okul türünden en az 2, en fazla 5 tercih hakkı verilecek. Öğrenciler, evlerinin yakınındaki liselere adrese dayalı olarak kaydolacak. Okulların belirli kontenjanı için öğrenciler arasında eşitlik sağlanması halinde bakılacak kriterlerde de değişikliğe gidildi. Eski sistemde yerleştirmelerde puanların eşit olması halinde Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı’nın ardından yıl sonu başarı puanına bakılıyordu. Yeni sistemde ise Ortaokul Başarı Puanı’nın (OBP) ardından ikinci kriter yaş olarak belirlendi. Bu durumda yaşı küçük olana öncelik verilecek. Eşitlik devam ederse sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. İstediği okul türüne yerleşemeyen ya da yerleştiği okul türünü beğenmeyen öğrenciler için nakil veya ek yerleştirme süreçleri olacak.

Haberin Devamı

2- MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK
Aralarında Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek gibi köklü kurumların da olduğu; fen, sosyal bilimler, Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu liseleriyle proje okulların yer aldığı okul merkezi sınavla öğrenci alacak. MEB’in açıklamalarına göre, öğrencilerin yüzde 10’u sınav puanlarına göre yerleştirilecek. Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran’da tek oturum halinde uygulanacak. İki oturumda 90 soru için dakika verilecek. Sınava girmek için herhangi bir şart yok. İsteyen ve başvuran herkes sınava girebilecek. Sorular sadece 8’inci sınıf müfredatını kapsayacak ve açık uçlu soru olmayacak. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dil sorusu yer alacak. Yerleştirmede okul başarı notu dikkate alınmayacak. Güzel sanatlar, spor liseleri eskisi gibi yetenekle ve okul puanıyla öğrenci alacak.

Haberin Devamı

Yeni liselere giriş sistemi Yüzde 90 adrese dayalı, yüzde 10 sınavla yerleşecek

ÖZEL OKULLARA NASIL GİDİLECEK?
MEB’in açıklamasına göre, isteyen özel okullar kendi sınavlarını yapabilecek, isteyenlerse MEB’in sınav puanını kullanabilecek. Türkiye Özel Okullar Derneği, bu yıl 80 özel okulun MEB’in yaptığı sınav puanıyla öğrenci alacağını açıkladı. Özel liseler, devlet okullarından önce kayıt alacak. Özel okulların ön ve kesin kayıt tarihleri ise, MEB’in kayıt takvimini açıklamasından sonra netleşecek.

SINAVLA ALACAK OKUL SAYILARI

İmam Hatip Lisesi: 
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi:
Anadolu Lisesi:
Fen Lisesi:
Sosyal Bilimler Lisesi:89
Toplam:
Kohtenjan: bin
Derslik:4 bin

Yeni liselere giriş sistemi Yüzde 90 adrese dayalı, yüzde 10 sınavla yerleşecek

34 İLDE ANADOLU LİSESİ YOK
Sınavla girilecek okul incelendiğinde İstanbul’da , Ankara’da 82, İzmir’de ise 62 lise bulunuyor. Öğrenci sayısına göre ilk üçte yer alan bu üç kentte en fazla kontenjan Anadolu liseleri için ayrılıyor. İstanbul’da Anadolu liseleri için bu oran yüzde 52, İzmir’de yüzde 45, Ankara’da ise yüzde Anadolu imam hitap liselerine giden kontenjanın ortalaması ise yüzde Fen liseleri üç büyük şehirde yaklaşık yüzde 13’lük bir ortalamaya sahip.

Haberin Devamı

Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bartın, Burdur, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yalova ve Yozgat’ta sınavla öğrenci alacak hiçbir Anadolu lisesi yok. Burada Anadolu liseleri yerine özellikle fen liselerinin sınavla öğrenci alan okullar listesine eklendiği görülüyor.

BU TARİHLERİ UNUTMAYIN!
Sınav tarihi: 2 Haziran
Sınav sonuçlarının ilanı: 22 Haziran

Yeni liselere giriş sistemi Yüzde 90 adrese dayalı, yüzde 10 sınavla yerleşecek

TEOG İLE LGS’NİN FARKI

ESKİ SİSTEM
- Tüm 8’inci sınıflar için zorunlu olan TEOG, öğrencinin okuduğu okulda iki dönem olarak yapılıyordu.
- Tüm lise türlerine sınavla öğrenci yerleştiriliyordu.
- Öğrenciler sınava kendi okullarında girdiği için sınav giriş belgesi düzenlenmiyordu.
- Sınavlar hafta içinde iki güne dağıtılarak ve her gün üç oturum şeklinde uygulanıyordu.
- Her dersten 20 soru soruluyor, 40 dakika süre veriliyordu. Oturum araları 30 dakikaydı.
- Yanlışlar doğruları götürmüyordu.
- Telafi sınavı düzenleniyordu.
- Yanlışlar doğruları götürmüyordu.

Haberin Devamı

YENİ SİSTEM
- İsteğe bağlı girilen sınav, ’de kaldırılan Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (OKS) olduğu gibi farklı merkez ve okullarda yapılacak.
- okula sınavla girilebilecek.
- Öğrencilere sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgilerinin yer aldığı fotoğraflı sınava giriş belgesi verilecek. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınava giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler LGS’ye alınmayacak.
- LGS sadece cumartesi günü, iki oturum olarak uygulanacak.
- Sözel bölümde; 20 Türkçe, 10 TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru için 75 dakika süre verilecek. Sayısal bölümdeyse 20 matematik, 20 fen bilimleri olmak üzere 40 soru için 60 dakika süre tanınacak. Birinci oturumla ikinci oturum arasında 45 dakika ara olacak.
- Üç yanlış bir doğruyu götürecek.
- TEOG’da olduğu gibi bir telafi sınavı uygulanmayacak.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası