e fatura iade faturası / E-Fatura İptali ve İadesi Nasıl Yapılır? - DİA Yazılım

E Fatura Iade Faturası

e fatura iade faturası

İade Faturası Nasıl Kesilir?

Müşterinin aldığı malı satıcıya iade etmesi halinde düzenlenen belgeye iade faturası adı veriliyor.  Müşteri bir malın ister tamamını isterse de bir bölümünü iade edebilir. İade faturası bu doğrultuda hazırlandığından, her iki halde de fatura kesilebiliyor.

Her ne kadar ismi iade faturası olsa da bu belge aslında bir fatura çeşidi değil. Çünkü bir malın satılması, üretilmesi veya tedarik edilmesi karşılığında düzenlenip kesilmiyor. Bunun tam aksine; satın alma, üretim veya tedarik sonucu alıcının satın aldığı malın tamamını veya bir bölümünü kabul etmemesi, herhangi bir nedenle iade etmesi durumunda düzenleniyor. İade faturasını düzenleyen kişi ise alıcının kendisi oluyor. Malı kabul etmediğini belirterek, bu işlemi muhasebeleştiriyor. Böylelikle Türk Ticaret Kanunu’nun maddesinin 2. hükmünde öngörülen kanuni karine burada uygulanamıyor. Çünkü bir malın satımı, üretimi veya bir menfaat temini karşılığı olarak verilmeyen ancak biçim olarak faturaya işlenen bir konuda karine doğmuyor.

İade faturasının başka bir kullanımı daha söz konusu… Bu kullanım şekli ise yanlış fatura kesilmesi halinde gerçekleşiyor. Meydana gelen yanlışlığı düzeltebilmek için düzenleniyor. Bu durumun üzerine de mal iade edilerek, tekrar doğru fatura ile alınıyor.

Örneğin; bir şirketin herhangi bir üreticiden 5 birim ürün aldığını düşünelim. Bu ürünün 2 birimini veya 5’ini birden bir nedenle satıcıya iade etme kararı aldığını varsayalım. Bu işlemi bir iade faturası hazırlayıp keserek, malı iade ettiğini belgeleyebilir ve bu durumu muhasebeleştirebilirsin.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Logo İşbaşı&#;nda İade Faturası Nasıl Kesilir ?

Logo İşbaşı&#;nda iade faturası kesmek için videoyu izleyebilirsiniz. İşletmelerin işini kolaylaştıran Logo İşbaşı Youtube kanalından eğitim videolarına ulaşabilirsiniz. Takip etmeyi unutmayın 🙂

İade Faturasında Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

İade faturasında bulunması gereken belli başlı bilgiler yer alıyor. Peki, bu bilgiler neler? Gelin birlikte inceleyelim. Bir iade faturasında bulunması gereken bilgiler;

  • Satıcının faturasındaki seri numarası ve tarihi
  • İade edilen malın miktarı
  • İade edilen malın birim bedeli
  • İade edilen malın toplam bedeli

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İade Faturası Düzenlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

  • Faturanın görünür bir yerinde “İade Faturasıdır” ibaresi bulunması gerekiyor.
  • İade faturasının ayrı bir koçanı bulunmuyor.
  • İade faturasının, Maliye Bakanlığı onaylı veya noter tasdikli olması gerekiyor.
  • İade faturası, satın almayı yapan alıcı tarafından satıcıya kesiliyor.
  • İade faturasında yer alan mal bedelinin, satın alma yapılırken kesilen faturada bulunan mal fiyatı ile aynı olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Özetlemek gerekirse; ürün hangi fiyattan alındıysa o fiyattan iade ediliyor. Eğer malın sadece bir bölümü iade ediliyorsa, ilk faturada yer alan birim fiyatına bakılarak iade edilecek bölümün karşılığı hesaplanarak bu bedelin iadesi yapılıyor.
  • Malın iade edilebilen azami miktarı ancak tamamı olabiliyor. Örneğin; 5 birim mal alındıysa 6 birim olarak iade edilemiyor.
  • Alıcı ve satıcı arasındaki ticari ilişkiye göre; iade faturası açık veya kapalı kesilebiliyor.

Satıştan İade Muhasebe Kayıtları

İşletmeler, türlü sebeplerden dolayı satışını yaptıkları malların alıcılar tarafından iadesi yapılıyor.  Bu iadeler şu şekilde gerçekleşiyor.

  • Sağlam ya da bozuk şekilde iade edilmesine göre,
  • İade geliş tarihinde üzerinden geçici vergi dönemi geçmiş olmasına göre,
  • Önceki senelerde satışı yapılıp, cari senede iadesi yapılmış olmasına göre ayrı ayrı değerlenmesi gerekiyor.

Alış İadeleri Muhasebe Kayıtları

İşletmeler satın aldıkları hammadde, ticari mal, tüketim malları ve hizmet alımlarını türlü nedenlerle iadesini yapmak isteyebilir. Bu durumda yapılacak muhasebe uygulamaları ise aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşiyor.

  • Mal alımları iadelerine göre,
  • Tüketim malzemelerinin iadelerine göre,
  • Hizmet alımlarının iadelerine göre ayrı ayrı muhasebe kayıtları yapılıyor.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir?
Şahıs Şirketleri E-Fatura Kullanabilir Mi?
e-Fatura Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Satınalma İade Faturası İçeri Alma

GİB Gelen Faturalarda sorgulanan faturaların Logo'ya aktarılması gerekmektedir. Logo üzerinde faturaların elle oluşturulup ilişkilendirileceği gibi, Orkestra üzerinden otomatik olarakda aktarılabilir.

Gelen Satın Alma İade Faturalarını İçeri Almak İçin;

1- E-Fatura dizini içerisinden "GİB Gelen Faturalar" açılır.

2- Gelen listeleme ekranı üzerinde içeri alınacak iade faturası açılır.

3- Açılan fatura üzerinde üst tarafta bulunan "Logo' ya Aktar" butonuna tıklanır.

4- Gelen ekranda otomatik olarak imza kontrolü yapılır ve ardından ileri butonuna tıklanır.

5- Gelen ekran üzerinde eşleşmemiş ürünler var ise eşleştirmeler yapıldıktan sonra detaylar sekmesine geçiş yapılır.

6- Gelen ekranda İade Faturası Tiplerinden uygun olan seçilerek ileri butonuna tıklanır ve gelen uyarı mesajına Tamam seçilir.

7- Bu işlemlerin ardından fatura Logo' ya aktarılmış olur.

İade Faturası Tipi

Parakende Satış İade

Gelen İade faturası parakende satış faturası ise iade faturası tipi olarak "Parakende Satış İade" seçilmesi gerekir ve bu durumunda KDV dahil olarak kaydedilir.

Toptan Satış İade

Gelen İade faturası Toptan Satış faturası ise iade faturası tipi olarak "Toptan Satış İade" seçilmesi gerekir ve bu durumda KDV da

Yazı: İlknur Gür, İdea Teknoloji Çözümleri

İdea Teknoloji Çözümleri Ar-Ge Merkezi Müdürü İlknur Gür, e-belge türlerine göre iade süreçlerini ele alıyor. İlk e-belge e-Fatura.

Ticari hayatta bir malın ve hizmetin alıcısı tarafında belli bir bölümünün ya da tamamının satıcıya geri gönderilmesi durumu iade süreci olarak tanımlanabilir. İade farklı amaçlarla gerçekleşebilir. Bu yazımızda ticari süreçte bu iade kararı verildikten sonra e-belgeler üzerinden sürecin işleyiş adımlarını açıklayacağız.

Her bir e-belge türünün (e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye) tebliğlerle ve kılavuzlarla belirlenmiş farklı düzenleme ve iletim şekilleri mevcut. Bu sebeple e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye belgeleri bazında iade süreçleri ayrı ayrı ele alacağız.

Bu yazının ilk serisi olarak “e-Fatura İade süreçleri“ ile başlıyoruz.

Not: İptal ve iade süreçleri birbirine karıştırılmamalıdır. İptal; ilgili belgenin ticari süreçle ilişkilendirilmeden sürecin sonlandırılması gibi düşünülebilir. İade süreçleri ise ilgili fatura muhteviyatının muhasebe kayıtlarına işlendiği durumlarda ve kısmı geri gönderim durumlarında uygulanmaktadır.

e-Fatura İade süreçleri

e-Fatura kayıtlı kullanıcıları arasında GİB platformu üzerinden değişimi sağlanan belgedir. e-Fatura iade süreçleri 2 ana senaryo üzerinden incelenecektir.

1-Ticari fatura senaryosuna gelen fatura için iade süreci

Ticari fatura senaryosunda e-fatura GİB üzerinden alıcıya başarılı şekilde iletildikten sonra 8 günlük süre içinde alıcı “KABUL” ya da “RED” yanıtını sistem üzerinden uygulama yanıtı olarak göndererek süreci işletebilir. Sistemsel olarak 8 günden sonra sistem üzerinden yanıt dönülmesi mümkün değildir. Yasal sürelerde iptal ve itirazı olmayan fatura ise alıcısı tarafından kabul edilmiş sayılır.

Alıcı e-faturaya yasal süreler içinde RED Yanıtı döndüğünde, harici kanallardan bir iptal /itiraz süreci başlatılmasına gerek kalmaz. Red yanıtının faturanın tüm içeriğine itiraz edilmesi anlamına geldiği unutulmamalıdır. Reddedilen bir faturanın ise alıcısı tarafından muhasebe kayıtlarına alınmasına gerek bulunmamaktadır. Böyle bir durumda da Red edilen bir fatura için iade faturası düzenlenmesi durumuna gerek kalmaz. Faturanın içeriğindeki mal/hizmetin hepsine ya da belli bir bölümüne itiraz/geri gönderim talebi varsa ve fatura muhasebe kayıtlarına alınmışsa İade faturası ile süreç ilerletilmelidir.

İade sürecinde ise İade fatura türüne göre e-fatura düzenlenmeli ve iadeye konu olan fatura bilgileri (numara ve tarihi) İade faturasının referans verilen belge bölümünde yer almalıdır. Ticari fatura senaryosuna göre gelmiş bir e-faturaya yönelik düzenlenecek iade faturası senaryosu, iadeye konu faturanın senaryosundan bağımsız olarak temel ya da ticari olarak belirlenebilir. İade faturasında, gelen faturaya ait taraf yani gönderici<->alıcı bilgileri yer değiştirmiş şekilde yer alır.

2- Temel fatura ve diğer senaryolara göre gelen e-fatura için iade süreci

Temel fatura senaryosunda e-fatura GİB sisteminde alıcıya başarılı şekilde iletildiğinde alıcı faturayı kabul etmiş sayılır. Bundan sonra alıcı muhasebe kayıtlarına almak istemezse süre kısıtlaması da göz önünde bulundurularak iptal ve itiraz süreci başlatılır. İptal ve itirazın nasıl yapılacağı ile ilgili detaylı bilgiye bu linkteki yazımız üzerinden erişebilirsiniz. 8 gün içinde iptal veya itirazı gerçekleşmeyen faturalar TTK (Türk Ticaret Kanunu) Maddesine göre kabul edilmiş sayılır. Kabul edilen yani sisteme alınan e-faturalar ile ilgili geri gönderme veya iptal süreci olacak ise iade faturası kesilerek muhasebe süreçleri işletilebilir. İadesi yapılan fatura bilgilerinin iade faturasının üzerinde bulunmasına dikkat edilmelidir.

Özetle, iptal ve iade süreçleri birbiri ile karıştırılmamalıdır. İade e-faturası kesilirken dikkat edilecek hususları şöyle sıralayabiliriz:

  • İadeye konu olan faturaya ilişkin tarih (

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası