9 ayda bebek çorbaları / Ay Bebek Beslenmesi - Dr. Ertuğrul Güler

9 Ayda Bebek Çorbaları

9 ayda bebek çorbaları

Ay Bebek Beslenmesi

 Ay Bebek Beslenmesi

Bu dönemde artık bebeğiniz ek gıdaları biraz daha fazla tüketir. Anne sütü ve ek gıdaların beslenmedeki etkisi yaklaşık eşit orandadır. Ama anne sütü hala çok değerlidir. Bebeğinizi istedikçe emzirmeye devam etmelisiniz. 9 aydan sonra bebeğiniz daha çok aile sofrasına oturmalı, sizlerin yediği yemeklerden tatması sağlanmalıdır. Tabi bu aylarda bebeğiniz çok hareketlendiği için her hangi bir kaza yaşamamak için mutlaka mama sandalyesinin kemerini bağlamayı unutmayın. Çünkü mama sandalyesinden en sık düşmeler bu aylarda yaşanır.

Artık bebeğinizin yutma, çiğneme becerileri ve el becerileri iyice gelişmiştir, kendisi zaten yemekleri ağzına götürmeye denemeye meyillidir. O yüzden daha önce de bahsettiğimiz parmak besinlere ağırlık verilmelidir. En azından ara öğünleri veya bazı ana öğünlerini de parmak beslenmesi şeklinde yapılması lokma şeklinde yemesi sağlanmalıdır. Ama yine unutmayın parmak gıdaları kullanılırken mutlaka uygun gıdalar olmasına dikkat etmeniz gerekir. Uygun olmayan besinlerde boğulma riski vardır. Bunun dışında öğün olarak yediği tüm gıdalar kesinlikle blender kullanmadan çatalla ezerek hazırlanmalıdır. Belki bazı bebekler hala yemekte zorluk yaşayabilir. Ama endişe etmeyin özellikle aile sofrasına oturtarak sizin yediğiniz gıdaların tuzsuz ve salçasız şekilde tattırmanız yeme becerilerini ve yeme çeşitliliğinin artmasına yardımcı olacaktır. Burada esas amaç 1 yaştan sonraki beslenme şekline bebeğinizi hazırlamaktır.

Bu dönemde bebeğinizin dişleri belki çıkmış olabilir. Böylece yeme pratikleri daha kolay hale gelmiş olabilir. Ama hala dişi çıkarmayan bebekler için endişe etmeyin. Bebekler damakları ile pek çok gıdayı ısırıp kopararak ağzında ıslatıp yutabilir. Siz yeter ki uygun gıdaları teklif edin.

Yine bu aylarda bebeğinizin hareketliliği giderek artar. Bu nedenle 2 ana öğün dışında özellikle akşam da bir öğün eklenmesi uygun olur. Yani yaklaşık 3 ana öğün birkaç ara öğün şeklinde beslenmesi gerekir. Öğün miktarları ise bir yaşa kadar giderek artırılarak yarım kaseden biraz fazla yaklaşık ml olacak şekilde ayarlanmalıdır. 1 yaşında ise yaklaşık ml miktarına ulaşması beklenir. Genel olarak ara öğünlerin ise parmak beslenmesi şeklinde verilmesi daha uygun olur. Eğer bebeğiniz anne sütü alıyorsa isteğe bağlı olarak yine emzirmeye devam edilmelidir. Eğer anne sütü yok ve mama tüketiyorsa günlük ml kadar mamayı 3 veya 4 öğün olacak şekilde tüketebilir.

 ay bebek beslenme planı

 Ay Beslenme

Ay Bebek Beslenmesi

6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir. Hazırlanan yiyecekler tuzlu ve baharatlı olmamalı iyice ezilmelidir. (mümkünse rondo vb. araçlar kullanılmamalıdır.).

Kahvaltı Hazırlama: Yumurta kaynatılır(tam pişmiş). Yumurta sarısının 1/8 kadarıyla başlanır. Zamanla miktarı arttırılır. İçin bir tatlı kaşığı kadar akşamdan tuzu alınmış beyaz peynir ilave edilir. Peynirinde miktarı zamanla arttırılmalıdır.

Bir kibrit kutusu büyüklüğüne kadar çıkılabilir. tane bebe bisküvisi konulur. Biberon maması veya taze meyve suyu veya meyve püresi ile ıslatılarak ezilir. (1 yaşına dek yumurta beyazı,bal ve inek sütü kullanmayınız).

Beslenmesinde Çorbalar

Yayla Çorbası:

¾ su bardağı yoğurt, ½ su bardağı su, 1 yemek kaşığı pirinç, 1 çay kaşığı sıvıyağ, 1 çay kaşığı un, pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir ve yağ eklenir.

Tarhana Çorbası:

1 su bardağı su, ½ yamak kaşığı tarhana, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ, tarhana soğuk ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. (Tarhana acısız olmalıdır).

Sebze Çorbası:

1 küçük patates, ¼ kabak, ¼ havuç, yaprak ıspanak (8. aydan sonra konulmalıdır). 1 çay kaşığı sıvıyağ, 1 su bardağı su.

Sebzeler yıkanır. Kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya atılır. Su sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir. Yağ eklenir.

Mercimek Çorbası:

1 yemek kaşığı kırmızı mercimek, 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı sıvıyağ, mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya eklenir. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.

ÖRNEK MENÜ

  • Kalkınca: Anne sütü veya biberon maması,
  • Sabah: Kahvaltı(yumurta sarısı, beyaz peynir, bebe bisküvisi),
  • Ara: Anne sütü veya biberon maması,
  • Öğle Çorba, ekmek içi, yoğurt,
  • Ara: Meyve püre,
  • Akşam: Kaşık maması,
  • Yatarken Anne sütü veya biberon maması.

7. ve 8. Ay Bebek Beslenmesi

Bu aydan sonra etler (dana , hindi, tavuk) ve sebze püreleri verilebilir. 7. aydan sonra anne sütü ile beraber çocuğun besin gereksinimlerini karşılamak için ek gıdalar yeterli miktarda alınmalıdır. Sebze pürelerine etler de katılarak verilebilir. 8. aydan sonra meyvelerden portakal ve mandalina, sebzelerden domates ve ıspanak verilebilir.

Etleri Hazırlama: Yağsız dana eti kıyma şeklinde çorbalara ve sebze pürelerine ilave edilerek başlanabilir. Tavuk ve hindi eti önce haşlanır. Daha sonra küçük parçalara ayrılarak yiyeceklerine ilave edilebilir.

8. aydan sonra yağsız dana etinden iki veya üç kez çekilmiş kıyma ile yapılan baharatsı, tuzsuz ve soğansız köfte verilebilir.

Sebze Püre Hazırlama: Sebzeler (kabak, havuç, patates, enginar, yeşil fasulye, bezelye) iyice yıkanır. (domates ve ıspanak 8. aydan sonra kullanılmalıdır.) kabukları soyulur.2 su bardağı su, 1 orta boy havuç, 1 küçük boy patates, 1 küçük boy kabak ile başlanır. (bebek bunları alınca azar azar diğer mevsim sebzelerinden ezilerek püre kıvamına getirilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı zeytin yağı eklenir. Gerekirse et de eklenebilir.

ÖRNEK MENÜ

  • Kalkınca: Anne sütü veya biberon maması,
  • Sabah: Kahvaltı (istenirse pekmez de eklenebilir),
  • Ara: Meyve püre,
  • Öğle Kıymalı çorba, ekmek içi, yoğurt,
  • Ara: Meyve püre,
  • Akşam: Etli sebze püre, ekmek içi, yoğurt,
  • Yatarken Anne sütü veya biberon maması.

9 Aylık Bebek Çorbaları

9 Aylık Bebek Çorbaları

9 Aylık Bebek Çorbaları, bebeğimiz artık 9 aylık oldu annelerin bebeğimi daha sağlıklı beslemek için bu aylarda hangi çorbaları yedirebilirim diye sordukları soruların cevabı olarak ve bebeklerin ay ay sağlıklı ve doğru beslenmeleri adına hazırladığımız çorba tariflerimizi sizlerde bebeklerinize gönül rahatlığı ile hazırlayarak bebeğinizi sağlıklı bir şekilde besleyerek bebeğinizin gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Kıymalı Ispanak Çorbası

Kıymalı Ispanak Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 tutam ıspanak yaprakları
  • 3 yemek kaşığı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un

Kıymalı Ispanak Çorbası Hazırlanışı

9 aylık bebek çorbası hazırlamaya ilk olarak ufak bir tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek ocağa koyup yağı eriterek başlayalım. Ardından eriyen yağın üzerine ince kıyılmış kuru soğanları ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan soğanların üzerine 3 yemek kaşığı kıymamızı ilave ederek kıyma bıraktığı suyu çekip rengi değişinceye kadar kavurmaya devam edelim. Kıymanın üzerine önceden bol suda yıkanarak doğranmış ıspanak ve pirinci ekleyip ıspanaklar diriliklerini kaybedinceye kadar kısık ateşte kavuralım. Kavrulmakta olan ıspanaklı çorba harcımızın üzerine su bardağı kadar kaynar su ilave ederek çorbayı kaynamaya bırakalım. Çorbayı ocaktan almadan önce 1 su bardağı soğuk su içerinde açtığımız 1 çorba kaşığı unu yavaş yavaş çorbaya ilave edip çorba kıvam alıncaya kadar bir süre daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım. Hazır hale gelen ıspanaklı bebek çorbasına bebeğinizin damak tadına göre bir miktar da tuz ilave ederek bebeğinize afiyetle yedirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kereviz Çorbası

Kereviz Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet kereviz
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı kırmızı mercimek
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 2 çorba kaşığı kıyma
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • İsteğe bağlı bir miktar tuz

Kereviz Çorbası Hazırlanışı

Bebeğimiz için bol vitamin içeren kereviz çorbası hazırlamaya öncelikle listede verilen tüm sebzelerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra iri iri gelişi güzel doğrayarak uygun bir tencereye alarak başlayalım. Ardından sebzelerin üzerine mercimek ve pirinci ilave ederek üzerine 1 litre kadar sıcak su ekleyerek tencereyi ocağa koyalım ve sebzeler dirliklerini kaybedip yumuşayıncaya kadar pişirelim. Yumuşayan sebzeleri ocaktan alarak blendırdan geçirip püre şekline getirelim. Ardından küçük bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağını eriterek kıymayı ilave ederek kıyma renk değiştirinceye kadar kavurarak çorbanın üzerine ekleyelim. Çorbamızın kıvamı koyu ise üzerine bir miktar kaynar su eklenerek çorba istenilen kıvama getirilerek bebeğe yedirilir. Afiyet olsun.

Kıymalı Tel Şehriye Çorbası

Kıymalı Tel Şehriye Çorbası İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 2 yemek kaşığı yağsız dana kıyma
  • 1 adet olgun domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı kadar kaynar su
  • 1 dilim limon suyu
  • 1 fiske tuz (arzuya göre)

Kıymalı Tel Şehriye Çorbası Hazırlanışı

Kıymalı tel şehriye bebek çorbası için öncelikle ufak bir çorba tenceresine 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyerek tereyağının erimesini sağlayalım. Ardından eriyen yağın üzerine 2 yemek kaşığı kadar yağsız dana kıyma ilave edip kıyma renk değiştirinceye kadar kavrulmasını sağlayalım. Bir adet domatesi kavrulmakta olan kıymanın üzerine rendeledikten sonra birkaç kez çevirdikten sonra üzerine domates salçası, kuru nane ve bir miktar tuz ekleyip karıştırarak üzerine 1çay bardağı tel şehriye ekleyip dakika kadar karıştırarak kavrulmasını sağlayalım. Üzerine 2,5 3 su bardağı kadar sıcak su ekledikten sonra tel şehriyeler yumuşayıp çorbamız kıvam alınca ocaktan alarak ılımasını sağlayalım. Ilıyan çorbayı bebeğimize vermeden önce üzerine 1 dilim limon suyu ilave ederek kıymalı tel şehriye çorbamızı bebeğimizi afiyetle yedirelim. Afiyet olsun.

Son Güncelleme :

9 Aylık Bebek Çorbaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "9 Aylık Bebek Çorbaları"

Bebeğim 9 aylıkken ben sebze çorbalarının birçoğunu yapıp yedirdim. Ama ıspanak çorbasını yapmayı hiç denemedim. Acaba şu an 12 aylık olan bebeğime şimdi de versem olur değil mi? aynı vitaminleri illaki o süreçte alması gerekmiyor değil mi? birde geç kalmış olmam bebeğimin gelişiminde sorun yaratır mı?
Nurşah.

CEVAP YAZ

Bebeğime Çorba Tarifleri
Bebeğime Çorba Tarifleri
Bebeğime çorba tarifleri, bebeğinizin ihtiyaçları gözetilerek hazırlamış olduğumuz çorba tariflerine yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Vermiş olduğumuz çorba tariflerinin hiç birisinde boş kalori bulunmamaktadır. Bebeğinizin gelişimi için gerekli
Balık Çorbası
Balık Çorbası
Balık Çorbası, balık seven herkesin tüketebileceği, besin değeri yüksek olan ve bu sebeple ana öğün yerine geçebilecek bir çorba türüdür. Ayrıca evinizde küçük çocuğunuz varsa ve balık yedirmede zorlanıyorsanız, balık çorbasını deneyebilirsiniz.
Ayran Çorbası
Ayran Çorbası
Ayran çorbası, çok kolay hazırlayabileceğiniz bir tariftir. Kolaylıkla yapılabilen tarifler listesine ekleyebilirsiniz. Yemeğe çorbayla başlamak iyidir. Bundan daha iyi olan bir şeyse yemeğe soğuk bir çorbayla başlamaktır. Bu çorba soğukluğuyla harar
Bezelye Çorbası
Bezelye Çorbası
Bezelye çorbası, Bezelyenin her çeşidini sevilmekte fakat taze bezelyenin yeri bir başkadır. Uzun zamandır yapmak istediklerimin başında bezelye çorbası vardır. Bu çorba içinde diğer sebze çorbalarında olduğu gibi patates ve et suyu kullandım. Aşağıd
Besleyici Bebek Çorbaları
Besleyici Bebek Çorbaları
Besleyici bebek çorbaları: Bebeklerimiz beş ve altıncı aydan itibaren ek besine ihtiyaç duyarlar. Annelerimizin bu konuyla alakalı en büyük problemleri çeşitlerin az olmasıdır. Çorba çeşitleri aşağıdaki monash.pwğurt çorbası: İki su bardağı suyu kay
Brokoli Çorbası
Brokoli Çorbası
Brokoli çorbası, brokoli, karnabahar, lahana, bürüksel lahanası ile aynı familyadan olan ve yenen bir bitkidir. Yapısı bakımından karnabahara benzeyen brokoli renk olarak karnabaharın aksine yeşildir. Karbonhidrat, şeker, yağ ve su içeren brokoli,
Bebeklere Sebze Çorbası Nasıl Yapılır
Bebeklere Sebze Çorbası Nasıl Yapılır
Bebeklere sebze çorbası nasıl yapılır, bebeklerinize sebze çorbası vermek için, dört aylık olmalarını beklemelisiniz. Bebeklerinize anne sütü verirken, dördüncü ayla birlikte vereceğiniz sebze çorbası gelişimine destek olacaktır. Burada dikkat etmeni
1 Yaş Bebek Çorbaları
1 Yaş Bebek Çorbaları
1 Yaş Bebek Çorbaları, çocuk beslenmesinde çorbalar çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle çocuk ve bebek gelişiminde destekleyici gıda olarak çocuklara verilen birbirinden leziz çorba tarifleri sizlerde çocuklarınız için hazırlayarak çocuğunuzun d
Çorba
Çorba
Çorba köken olarak Sanskritçe'den iştirak eden İngilizce çorba (soup) kelimesi, 'iyi beslenme' manası taşır. Yaklaşık 10 bin sene önce çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar bulunmaktadır. Çin'de senelik çorba arkeologlar aracılığı
Analı Kızlı Çorba
Analı Kızlı Çorba
Analı Kızlı Çorba;,En sevdiğim ve yapımında en çok zorlandığım yöresel yemeklerden biridir analı kızlı köfte. Etin kuru bulgurla beraber yoğrulması çokça vakit alan ve zor bir iştir. Bizde dışı etsiz içli köftede bulgur ıslatılır fakat etli olanda ıs
8 Aylık Bebek Çorbaları
8 Aylık Bebek Çorbaları
8 Aylık Bebek Çorbaları, bebekler ek besine geçtikleri zaman yoğurt ve peynir dışında aldıkları gıdalar sağlıklı çorbalardır. Hem pratik hem de faydalı 8 aylık bebek çorbaları için önereceğimiz tariflere bakabilirsiniz. Aynı zaman da bebeğin geliş
Basit Çorba Tarifleri
Basit Çorba Tarifleri
Basit Çorba Tarifleri, hazırlanışı zahmetsiz ve basit çorba çeşitleridir. Her sofranın vaz geçilmez çeşitleri ve olmazsa olmazı olan nefis çorba tariflerini sizler için daha zahmetsiz ve kolaylıkla hazırlanabilecek basit çorbalar arasından seçtiğimiz

 

Borç Çorbası
Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır Oktay Usta
Çorba Diyetleri
Çorba Diyeti
Havuç Çorbası
Çorba Tarifleri Oktay Usta
Arpa Şehriye Çorbası
Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası
Ev Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır
Ev Yapımı Mantar Çorbası
Arpa Çorbası
Hasta Çorbası
Ezogelin Çorba
5 Aylık Bebek Çorbaları
Et Suyuna Çorba
Çorba İsimleri
Bebekler İçin Çorba Tarifleri
Arpa Şehriyeli Tavuk Çorbası
Bebeğime Çorba Tarifleri
Balık Çorbası
Ayran Çorbası
Bezelye Çorbası
Besleyici Bebek Çorbaları
Brokoli Çorbası
Bebeklere Sebze Çorbası Nasıl Yapılır
1 Yaş Bebek Çorbaları
Çorba
Analı Kızlı Çorba
8 Aylık Bebek Çorbaları
Basit Çorba Tarifleri

Popüler İçerik

Hasta Çorbası

Hasta Çorbası

Hasta çorbası, Hasta çorbası, özellikle soğuk algınlığına bağlı, mide bulantısı ve karın ağrısına iyi geldiği bilinmekte olan vitaminli bir yoğurt çor

Ezogelin Çorba

Ezogelin Çorba

Ezogelin çorba, Anadolu'ya ait yöresel bir tattır. Adı gibi kültürümüzün bir parçası olan ezogelin çorbası, içerdiği zengin vitaminden dolayı oldukça

5 Aylık Bebek Çorbaları

5 Aylık Bebek Çorbaları

5 aylık bebek çorbaları, doktorlar bebekler için ek besin verilme yaşını 6 ay olarak bildirmişlerdir. Ancak anne sütünün yetmediği durumlarda 5 aylı

Et Suyuna Çorba

Et Suyuna Çorba

Et suyuna çorba ,yüz yıllardır şifa kaynağı ve besleyici olan çorbaların her bölgede hazırlanışı ayrıdır. Benzeri renginde çeşitlilik olduğu benzeri ç

Çorba İsimleri

Çorba İsimleri

Çorba İsimleri, Oldukça eski bir geçmişe sahip olan çorbanın her yöre ve ülkeye göre farklı isim ve çeşitleri bulunmaktadır. Genel olarak bakliyat vey

Bebekler İçin Çorba Tarifleri

Bebekler İçin Çorba Tarifleri

Bebekler için çorba tarifleri, en değerli varlıklarımız olan bebeklerimiz için çorba seçimi oldukça önemlidir. Çorba gerek bebek olsun gereks eokul ç

Arpa Şehriyeli Tavuk Çorbası

Arpa Şehriyeli Tavuk Çorbası

Arpa şehriyeli tavuk çorbası, her yemek öğününde ana yemeklerden önce çorba tüketilmesi sağlık açısından çok faydalıdır. Yemek öncesi içilen çorba m

9 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

9 aylık bebek beslenme tablosu artık çok daha zengin. 9 aylık bebeğin yiyebilecekleri arasında neler var neler! Eğer siz de "9 aylık bebek beslenmesinde neler olmalı?", "9 aylık bebek kaç öğün yer?" gibi sorulara sahipseniz, birlikte 9 aylık örnek beslenme programı ile inceleyelim. Öncelikle9 Aylık Bebek Gelişimiyazımıza da göz atabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Beslenme Tablosu Nasıl Olmalı?

  • 9. aydan itibaren bebeklerek gıdaya geçiş sürecindebaya yol kat etmiş sayılır. Bu nedenle, 9 aylık bebek menüsüne daha fazla yemek eklenebilir.
  • Püreler ve yoğurt dışında bebek, katı gıdaları ve parmak besinleri tüketmeye başlayabilir.
  • Bebekler artık yasak gıdalar dışında, ailenin masada yediği yemeklerden de yemeye başlayabilir.
  • 9 aylık bebek beslenme programına kırmızı et, enginar gibi birçok yeni gıda da eklenir.
  • Özellikle beslenme programına kırmızı et eklemek çok önemlidir; çünkü demir eksikliği 9. aydan sonra bebeklerde sık karşılaşılan sorunlardandır. 
  • Bebeğinizin demir eksikliği yaşamaması için ise 9 aylık beslenme programında ek gıda oranı arttırılmalı ve bebeğin artık daha fazla gıda desteğine ihtiyaç duyduğu bilinmelidir.
  • Ancak, hatırlatmak isteriz ki 9 aylık bebek beslenmesinde ana besin hâlâ anne sütüdür.
  • Zenginleşenek gıda tarifleriise yalnızca bebeğin gelişimini desteklemek içindir.

Eğer 9 aylık bebek beslenme programının bu ana hatları tamamsa, şimdi ayrıntılara girebiliriz.

9 aylik bebek ek gida

9 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Beslenmeli?

  • 9 aylık bebeğin beslenme sıklığı azaltılmalı ya da arttırılmalı gibi bir yaklaşım maalesef doğru değildir.
  • Bebeğin enerji ihtiyacının da arttığı bu aylarda bebeklerin kaç ara öğün, kaç ana öğün yapılması gerektiğine, bebeğinpersentil tablosunabakılarak karar verilmelidir.
  • Ancak,genel itibariyle 9 aylık bebek 3 ana öğün, 2 ara öğün yapabilir ve saatte bir beslenebilir.
  • Bebeğin persentil tablosuna bakılarak ana ve ara öğün miktarlarında birer azaltma ya da arttırmaya da doktor eşliğinde gidilir.

9 Aylık Bebek Ne Kadar Ek Gıda Yemeli?

  • 9 aylık bebek beslenme programında %50 anne sütü, %50 ek gıda olmalıdır.
  • Bu nedenle, bebeğinizin öğünlerinin 3 tanesini artık ek gıda ile değiştirebilirsiniz.
  • Verilecek ek gıda miktarı öğün başına ortalama bir bebek kavanozu kadar olmalıdır.
  • Ancak, 9 aylık bebeğiniz günde bir ara öğün yapıyorsa ya da iştah sorunları varsa, ek gıdadan kesilmemelidir.
  • Bu durumda, anne sütünün beslenme programındaki ağırlığı azaltılabilir; ama ek gıda azaltılmamalıdır; çünkü 9. aydan itibaren az ek gıda tüketimi bebeklerde demir eksikliğine ve bağışıklığın düşmesine neden olabilir.

9 Aylık Bebek Ne Kadar Emmeli?

  • 9 aylık bebek beslenme tablosunda günde ortalama iki kez anne sütü olmalıdır.
  • Özellikle sabah uyandığında verilen ilk gıdanın anne sütü olması tercih sebebidir.
  • Bebeğin persentil değerlerine göre anne sütü miktarı arttırılabilir ya da azaltılabilir.
  • Ancak, 9 aylık bebeğin emmek istememesi çok sık rastlanan bir durumdur ve birçok ebeveynin endişelenmesine neden olur. 
  • Eğer siz de böyle bir durum yaşıyorsanız, bebeğinizin eksik öğünlerini ek gıda ile tamamlamamalı; anne sütü yerine geçen devam sütlerinden kullanmalısınız.

DilersenizDevam Sütü Karşılaştırmasıyazımıza göz atarak, anne sütüne en yakın devam sütüne karar verebilirsiniz.

  • 9 aylık bebeğin anne sütü/ devam sütü içmeden yalnızca ek gıda ile beslenmesi bebekte katı yükünü arttırabilir ve iç organlara zarar verebilir.
  • Bu nedenle, 9 aylık bebekte meme reddi olsa dâhi mutlaka 3 öğün ek gıda dışında kalan öğünlerde devam sütü kullanılmalıdır.

9 aylik bebek ebslenme tablosu

9 Aylık Bebek Kaç ml Devam Sütü İçer?

Eğer 9. ayda bebeğinizin beslenme tablosunu devam sütü ile destekleyecekseniz belirtmek isteriz ki 9 aylık bebeğin içmesi gereken devam sütü miktarı ortalama ml'dir.

Bu değeri, yaklaşık aya kadar koruyabilirsiniz; ek gıda ve anne sütü dengesini devam sütünde de korumalısınız.

Ay Su miktarıMama Miktarı
Ay ml6 ölçek

*Yukarıdaki değerler, devam sütlerinin ortalama değerleri göz önüne alınarak verilmiştir. Ancak, mama ve su miktarı oranından emin olmak için kullandığınız devam sütü kutusunun arkasından kontrol etmelisiniz.

Devam Sütü Ne Kadar Verilmeli? yazımıza göz atarak ay ay devam sütü miktarları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

9 Aylık Bebek Neden Emmek İstemez?

9. ayda bebeklerde meme reddi oldukça yaygın yaşanan bir sorundur ve:

  • "9 aylık bebeğim emmek istemiyor." diyorsanız, bebeğiniz muhtemelen diş çıakrtıyordur.
  • 9. ayda çıkan dişler ve ek gıdaya, özellikle de parmak gıdalara alışma durumu kendini meme reddi olarak gösterir.
  • 9. ayda yaşanan büyüme atağı haftası da bebeğinizin memeyi reddetmesine neden olabilir. 
  • Ancak, bu iki durum da geçicidir ve bebeğinizin yeniden meme tutmayacağı anlamına gelmez. 
  • Genellikle 1 hafta ile 10 gün arasında bebek yeniden emmek isteyecektir; bu süreçte 9 aylık bebeğinizin beslenme tablosunu devam sütü ile destekleyebilirsiniz.
  • Sütünüzün kesilmesini istemiyorsanız, düzenli olarak sağmaya da devam etmeniz gerekir.
  • Ayrıca, ek gıda tariflerindeki suyu anne sütü ile değiştirerek de bebeğinizin bu süreçte anne sütünden mahrum kalmamasını sağlayabilirsiniz.

Dilerseniz Emmeyi Reddeden Bebek Nasıl Emzirilir? yazımıza da göz atabilirsiniz.

9 aylik bebek cc mama

9 Aylık Bebek Neler Yiyebilir?

9. aydan itibaren bebek beslenmesine sofrada tükettiğiniz hemen her şeyi ekleyebilirsiniz; tabii ki şu kurallara uyarak:

  • Verdiğiniz besinler baharatsız olmalı.
  • Fıstık, bal gibi alerjenleri içermemeli.
  • Kabızlık ya da ishal yapma ihtimali göz önüne alınarak verilmeli.
  • Boyutları bebeğin tüketebileceği büyüklükte olmalı.

Bu kurallara uyduğunuz sürece, 9 aylık bebeğin yiyebileceği besinler oldukça geniştir. 

9 aylık bebeğin beslenme programına özellikle eklemenizi tavsiye edebileceğimiz besinler ise:

9. aydan itibaren bebeklerin demir eksikliği tehdidi büyür ve bu durumdan kaçınmak için kırmızı etten destek alabilirsiniz. Bebeğinizin kırmızı et yemek istememesi durumunda, çorbalara ve diğer yemeklere kırmızı et suyu, bulyonu ekleyerek de yemesini sağlayabilirsiniz.

Baklagiller, alerjen besinler olduğu için korktuğunuzu tahmin ediyoruz; ancak, 9. aydan itibaren bebeğinizi baklagillerle tanıştırabilir ve protein deposu olan bu besinlerden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyduğunuz sürece, alerjen korkusunu geride bırakabilirsiniz.

Havuç, salatalık gibi besinleri parmak gıda şeklinde bebeğinize vererek BLW yöntemini deneyebilirsiniz. Bebeğinizin fiziksel gelişimi bu gıdaları rahatça kavramasını ve ağzına götürmesini sağlayacak düzeye ulaştı. Artık, bebeğinizin beslenme farkındalığını gelişterecek BLW yöntemini denemek için çok iyi bir zaman; ayrıca, bu gıdalar bebeğiniz için iyi birer diş kaşıyıcıdır.

Dilerseniz Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı Bebek Beslenmesi

Sıkça Sorulan Sorular

9 aylık bebek kaç cc anne sütü içer?

9. aydan itibaren bebeğinizin öğün başına içmesi gereken anne sütü/ devam sütü miktarı ml'dir.

9 aylık bebek kaç saatte bir yemek yer?

9 aylık bebekler 3 ana, ara öğün olmak üzere günde toplam 5 öğün yemek yerler ve beslenme sıklıkları saattir.

9 aylık bebek kendisi su içebilir mi?

Evet. 9 aylık bebeğinizin kasları bardağını tutabilecek ve ağzına kendi götürerek miktarını ayarlayabilecek kadar gelişti. Dilerseniz alıştırma bardakları dilerseniz normal su bardağı ile suyunu kendisinin içmesine izin verebilirsiniz.

9 aylık bebek neden yemek yemez?

Bebeklerin yemek reddetmesinin ardında birçok sorun olsa da 9. ayda yemek yememe nedeni genelde büyüme atağı haftası ve diş çıkarma döneminidir. Bebek, 1 hafta günlük bir iştahsızlık sonrasında eski beslenme düzenine döner.

9 aylık bebek ne kadar ek gıda yemeli?

9. aydan itibaren bebeğiniz 3 öğün ek gıda tüketebilir ve öğün başına ortalama bir bebek kavanozu kadar yiyebilir. Kendisi tokluğu çok daha kolay anladığı için ekstrem bir durum olmadığı sürece daha fazla yemesi için zorlamamanızı tavsiye ederiz; akdi takdirde reflü olabilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır