evde yapılabilecek masa oyunları / Ailecek Keyifli Zaman Geçirmek İsteyenler İçin: Eğlendirirken Düşündüren 17 Kutu Oyunu

Evde Yapılabilecek Masa Oyunları

evde yapılabilecek masa oyunları

Ev yapımı masa oyunu. Masa oyunu "katan" kendin yap

Ev yapımı bir masa oyunu, arkadaşlarınızı başka bir ev eğlencesi akşamında etkilemek için harika bir şeydir. Ancak yaratıcılığınızın nihai sonucu hakkında övünmeden önce, oyunun hedefleri ve kuralları dahil olmak üzere temel ilkelerini geliştirmeniz gerekecek. İlk aşamayı hallettikten sonra, fikrinizi test etmek için oyunun bir prototipini oluşturmanız gerekecek. Masa oyunu testte başarılı olduktan sonra, arkadaşlarla akşam toplantıları için zaten kullanılabilen oyunun son kusursuz versiyonunu yapmanız gerekecek.

adımlar

Bölüm 1

Masa oyunu geliştirme

    Fikirlerinizi yazın. Mükemmel fikrin ne zaman akla gelebileceğini tahmin etmek imkansızdır. Bazen iki bütün fikrin birleşimi, yeni bir masa oyunu için harika bir konsepte dönüşebilir. Akıllı telefonunuzdaki bir not defterine, bilgisayara veya not alma uygulamasına fikirlerinizi yazın.

    Oyun için bir tema bulun. Tematik oyunlar, oyunu daha iyi "hissetmenizi" sağlar. Bazen bir oyunun temasına "tür" denir. Macera oyunlarının basit bir teması vardır - bitiş çizgisine mümkün olduğunca çabuk ulaşma arzusu. Karmaşık savaş oyunlarında çatışmalar, oyun aksiyon politikaları ve oyun öğelerini oyun alanına yerleştirme stratejisi olmalıdır.

    Önce oyun mekaniğini tasarlayın (alternatif olarak). Oyunun mekaniği, oyuncuların birbirleriyle etkileşim şeklini belirler. Monopoly'de mekanik, zar atmaya, gayrimenkul alıp satmaya ve para kazanmaya dayanır. "Eksen ve Müttefikler" masa oyununda, oyun öğelerini geniş bir oyun alanı etrafında hareket ettirmeniz ve oyuncular arasındaki çatışmaları bir zar atarak çözmeniz gerekir.

    • Bazı insanlar önce oyunun mekaniğini bulur ve ardından buna dayalı bir tema oluştururken, diğerleri önce harika bir tema bulur ve ancak ondan sonra oyun mekaniğini ona uyacak şekilde ayarlar. Hangi yolun sizin için en uygun olduğunu görmek için bu soruyla denemeler yapın.
    • Yaygın oyun mekaniği türleri şunlardır: dönüşler, zar atma, oyun alanında hareket etme, kart çekme, kart döşeme, müzayede vb.
  1. Oyunun yaş sınırlarına karar verin. Oyunun yaş sınırları, karmaşıklığını ve kurallarını etkileyecektir. Çocuklar için bir oyun tasarlıyorsanız, oyunun basit, anlaşılması kolay ve eğlenceli olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Yetişkinler için oyunlarda daha rekabetçi, heyecan verici ve zorlu bir şey yaratabilirsiniz.

    Oyununuz için oyuncu sayısını, oynama süresini ve boyut sınırlarını belirleyin. Bazı oyunlar, oyun alanının büyüklüğü, oyun fişlerinin veya kartların sayısı ile sınırlıdır. Oyun alanının boyutu ve oyun kartlarının sayısı da oyunun süresini etkiler. Bu limitleri ayarlarken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmaya çalışın.

    • Oyunu oynayabilecek oyuncu sayısı. Oyun sadece iki oyuncu için ilginç mi olacak? Oynayabilecek maksimum oyuncu sayısı nedir? Bunun için yeterli kart/cips olacak mı?
    • Ortalama oyun uzunluğu. Ayrıca, ilk oyun turunun genellikle en uzun tur olduğunu lütfen unutmayın. Oyuncuların kuralları öğrenmek için zamana ihtiyacı vardır.
    • Oyun boyutu. Geniş oyun alanları ve iskambil desteleri genellikle oyunu daha zor ve daha uzun süre oynanmasını sağlar, ancak oyun aynı zamanda taşınabilir özelliklerini de kaybetmeye başlar.
  2. Oyundaki zaferin nasıl belirleneceğine karar verin. Oyunun ana fikrini kağıda döktüğünüzde, oyunu kazanmanın koşullarının ne olacağını kendinize sorun. hakkında düşün çeşitli yollar, hangi oyuncuların kazanabileceği ve oyunun geliştirilmesi sırasında akılda tutulması.

4. Bölüm

Oyunun son sürümünü oluşturma

    İhtiyacınız olan malzemelerin bir listesini yapın. Testler tamamlandığında ve oyundan memnun kaldığınızda son halini yapmaya başlayabilirsiniz. Her oyunun kendi ihtiyaçları olacaktır, bu yüzden onun için gerekli malzemelerin listesi değişebilir. Son oyunda olması gereken oyunun tüm yapı taşlarının bir listesini yapın, böylece hiçbir şeyi unutmazsınız.

    Oyun alanını dekore edin. Oyun alanı, masa oyununun ana unsurudur, bu nedenle tasarımıyla yaratıcı olun. Hareket yönünün veya oyun hücrelerinin açıkça işaretlendiğinden ve oyun alanında bulunan tüm talimatların kolayca okunabildiğinden emin olun.

    Oyunun geri kalan öğelerini oluşturun. Oyun parçaları yapmanın en kolay yolu, karton gibi sağlam bir tabana bantladığınız veya yapıştırdığınız kağıt üzerinde çizimler veya baskılar kullanmaktır. Akrabalarınız veya arkadaşlarınız için bir oyun oluşturuyorsanız, çip yapmak için gerçek fotoğraflarını bile kullanabilirsiniz.

  1. Oyunun son sürümünü oluşturmadan önce diğer insanlardan geri bildirim ve görüş toplayın. Kendinize oyunun gerçekten istediğiniz gibi olup olmadığını sorun. Arkadaşlarınızın ve akrabalarınızın da oyunu oynayacağını unutmayın, bu nedenle oyun onlar için de mümkün olduğunca çekici olmalıdır.
  2. Oyununuz eleştirildiğinde savunmaya geçmemeye çalışın. Oyunu geliştirmek için eleştiri önemlidir, bu yüzden kibar olun ve tüm yorumları yazın.
  3. Ayrıca ev yapımı bir oyun için şişe kapakları, boncuklar, cam bilyeler, kağıt parçaları veya diğer oyunlardan gelen fişleri de kullanabilirsiniz.
  4. Hareket halindeyken yanınızda taşıyabilmek için oyununuzun boyutunu küçültün.
  5. Bir grup insan oyununuzu test ederken, oyuna müdahale etmeden onları gözlemlemeye çalışın. Bu, oyunun kurallarının, oyuna tamamen aşina olmayanlar tarafından ne kadar iyi algılandığını değerlendirmenize olanak sağlayacaktır.
  6. Uyarılar

  • Oyunun kurallarını mümkün olduğunca kısa ve basit tutmaya çalışın. Gereksiz herhangi bir karmaşıklık, oyuncuların oyuna olan ilgisini kaybetmesine neden olabilir.
  • Bulduğunuz oyunun kurallarının adil olduğundan emin olun. Oyunun amacı insanlara zevk vermek, onları neşelendirmek ve olumlu bir ruh hali oluşturmaktır.
  • Kendi oyununuzu yayınlamayı ve satmaya başlamayı planlıyorsanız, bunu yaparak kimsenin telif hakkını açıkça ihlal etmediğinizden emin olun. Diğer oyunlara çok benzeyen bir şey varsa, bu unsurları gözden geçirip değiştirmek daha iyi olur.

Masa oyunları, tüm aile ile vakit geçirmenin harika bir yoludur. Bu tür eğlenceleri doğaçlama malzemelerden kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. El yapımı ahşap oyun, orijinal ve unutulmaz bir hediye olacak.

İlginç bir oyun nasıl ortaya çıkar?

Aslında, kendi elinizle bir masa oyunu nasıl yapılır sorusu zor olmamalıdır. Bunu bulmak için tekerleği yeniden icat etmenize gerek yok. Halihazırda var olan eğlence, aileniz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek için oldukça yeterli. Bazı klasik oyunları temel almanız ve tekrar etmeye çalışmanız gerekir. Bitmiş ürünün benzersizliği, manuel uygulama ve ustanın işi olan şeye harcanan zaman ile verilecektir.

Ana şey, oyuncuların yaşını ve sayılarını belirlemektir. Eğlence sadece çocuklara yönelikse, bunu en parlak ve en parlak şekilde gerçekleştirmeye değer. güzel şekil. İçerik çocuğun bireysel ilgi alanlarına göre şekillendirilmelidir, o zaman bebek eğlence ile vakit geçirmekten mutlu olacaktır.

Nelerden oyun yapabilirsiniz?

Eğlence üretimi için malzemeler çeşitlidir. Hem kağıt hem de kartondan, keçe veya tahtadan kendi ellerinizle çocuk masa oyunları yapabilirsiniz. Farklı doku ve renklerde malzemeler birleştirildiğinde çok ilginç çıkıyor.

İyi bir çocuk eğlencesi metal bir şeker kutusundan gelebilir. Paketin alt kısmı kağıt resimlerle yapıştırılmalıdır ve hayvan, nesne ve bina olarak dikilmiş mıknatıslarla keçe figürler alabilirsiniz. Bu tür oyuncaklar sahada kalacak ve kutunun kendisi, seyahatlerde veya bir çocukla yürüyüşte saklanması ve yanınıza alınması kolaydır.

Fotoğraf, kendi elinizle bir masa oyununun nasıl yapılacağına dair güzel bir örnek gösteriyor - bir bulmaca. Dondurma çubukları alıp üzerlerine bir resim yapıştırmanız, yapıştırıcının kurumasını beklemeniz gerekir. Ardından deseni bir kağıt kesici ile dikkatlice kesin. Üzerinde ters tarafçubuklar, Velcro bağlantı elemanlarının parçalarını yapıştırabilirsiniz, daha sonra ahşap yapbozları keçe bir alt tabakaya yapıştırmak uygun olacaktır.

Çocuk masa oyunları

birkaç tane var basit yollarçocuklar için kağıttan tahta oyunu nasıl yapılır. Sadece kağıt veya karton, kurşun kalem, keçeli kalem, cetvel - şablon, makas ve yapıştırıcıya ihtiyaçları vardır.

Bir çocuğun hafızasını geliştiren bir oyun için kart yapmak için, kalın kartondan doğru boyutta çift sayıda dikdörtgen kesmeniz ve üzerlerine eşleştirilmiş çizimler koymanız gerekir. Bu tür kartlar yalnızca Hafıza eğlencesinde kullanılamaz. Ayrıca "Imaginarium" veya "Timsah" gibi popüler eğlenceler için de gerekli olacaklar. Bazı oyunlarda, örneğin "Sandık" da sıradan oyun kartları yerine resimli çocuk kartlarını da kullanabilirsiniz.

Bir çocuk için çok ilginç bir eğlence, herkes tarafından bilinen ve anlaşılabilir bir eğlence olabilir, bu nedenle kendi elinizle bir masa oyununun nasıl yapılacağına dair sorular ortaya çıkmamalıdır. Kendinden yapışkanlı çok renkli kağıt kullanırsanız, talaşlar çok hızlı bir şekilde yapılabilir. Çocuk kartlarında çok renkli çizmek daha iyidir geometrik şekiller Böylece oyun sırasında çocuğa öğretebilirsiniz. Birinci sınıfa gitmeye hazırlananlar için harf ve rakamlarla domino yapabilirsiniz.


Ünlü ve basit "Merdiven" oyununu tekrar etmeye çalışın. Bunu yapmak için, whatman kağıdını karelere çizmeniz, numaralandırmanız yeterlidir. Sonra her biri merdivenleri rastgele sırayla süsleyin ve çizin. Cipslerin rolü, çikolata yumurtalarından yapılmış küçük oyuncaklar, popüler bir tasarımcıdan figürinler veya sadece sevimli biblolar tarafından oynanabilir.

Bir masa oyunu için oyun alanı ne yapabilirsiniz?

Benzersiz bir tatil hediyesi olarak bir DIY masa oyunu yapmak, bazı el sanatları, çizim ve hayal gücü becerileri gerektirir.

Sıradan bir ahşap masa, gerekli çabayla çok büyük ve güzel bir oyun alanına dönüştürülebilir. Bu vesileyle kahramanın tercihlerini önceden öğrenmenizi öneririz. Orijinal bir hediye oluştururken, oyunun kurallarını öğrenmek için zaman ayırdığınızdan emin olun.

Oyun, formda veya başka bir kumaşta gerçekleştirilebilir. Bu format, sokakta seyahat ve eğlence için çok uygun olacaktır. Çanta, içindeki tüm aksesuarları taşımak ve saklamak için çok uygundur. Hediye hem yetişkinleri hem de çocukları memnun edecektir.

Tahtadan yapılmış masa oyunları



Ahşapla çalışmak belirli beceri ve deneyim gerektirir. Ancak minimum becerilerle bile ilginç ve güzel oyunlar yapabilirsiniz. Temel olarak, düzenli bir kesme tahtası alabilirsiniz.

Resimde, iyi bitmiş bir kontrplak levha mürekkeple boyanmış ve ince bir şeffaf koruyucu vernik tabakası ile kaplanmıştır. Oyun çok basit ve anlaşılır, hatta bir dizi kural gerekli değil, birkaç zar ve cips rolünü oynayan çok renkli figürler bulmak yeterli.


Resimdeki gibi bir "Tic Tac Toe" çeşidi yapmak daha zor ama yapılabilir. Tam olarak boyutlarına göre dokuz özdeş ahşap bloğa ve bir çerçeveye ihtiyacınız olacak. Ayrıntılar leke veya renkli boya ile kaplanabilir, küplerin bir tarafında diğer tarafında sıfırlar çizilir - haçlar. İlginç bir oyun - bir hediye hazır!

Ahşap oymacılar daha karmaşık projeleri güvenle üstlenebilirler. Sıcak Afrika'dan bir oyun gördüğünüz fotoğrafta buna kalah veya mancala deniyor. Arkeologlar satrançtan daha eski olduğuna inanıyorlar. Tam bir set için, bir dizi parlak, çok renkli çakıl taşı, birkaç küp ve depolama için güzel bir bardağa ihtiyacınız olacak.

Bugün size en sevdiğimiz masa oyunlarından birinden bahsetmek istiyorum. Buna "Katan" (Catan) ve Rus versiyonunda "Sömürgeciler" denir ve kategoriye aittir. strateji oyunları. Oyunun anlamı, oyuncuların kendilerini oyun sırasında yaşadıkları (her seferinde altıgen altıgen kartlardan yeniden oluşan) ıssız bir adada bulmalarıdır. Adanın kaynakları var: kil, buğday, koyun, cevher, odun. Kaynaklar, zarın yuvarlanmasına ve oyuncunun yerleşimlerinin haritadaki konumuna bağlı olarak oyuncular arasında dağıtılır. Ek olarak, oyuncuların her biri sahip oldukları kaynakları birbirleriyle takas eder. Belirli miktarda kaynak biriktirdikten sonra, oyuncu kendisine kazanma puanları veren yollar, yerleşimler ve şehirler inşa edebilir. Aslında hepsi bu. Gerisi özel: geliştirme kartları da var, kaynağın bir "fiyatı" var, şans oyununu kişileştiren bir "soyguncu" Robert var :)

Ana şey, kuralların çok basit olması, ayrıntılarla aşırı yüklenmemesidir. Öyle ki, 7 yaşındaki Katya, ilk kez anladı ve hatırladı ve bizimle, yetişkinlerle mükemmel bir şekilde oynayabilir. Oyunun güzelliği de bu: Yetişkin oyuncular için tasarlanmış olsa da çocuklar da katılabilir. Aynı zamanda, onlara güçlü bir şekilde yenik düşmek zorunda değilsiniz (örneğin satrançta olduğu gibi). Ve akşamı arkadaşlarla yetişkin bir şirket olarak geçireceğimiz zaman, o zaman Catan en uygun oyundur! Çok düşmanca değil, kavgalara ve hakaretlere neden olmuyor ve partinin süresi yaklaşık iki saat - misafirlerin ihtiyacı olan şey :)

Bu yüzden, büyük ve küçük masa oyunları hayranlarına şiddetle tavsiye ediyorum! Katana'nın tek bir dezavantajı vardır - birlikte çalınamaz. Oradaki oyuncu sayısı sadece 3 veya 4 kişi olabilir. Doğru, iki kişilik bir kart seçeneği var ve daha büyük bir sayı için her türlü ekleme ve uzantı var, ancak bu hiç de aynı değil

İlk başta kocam bir bilgisayarda Catan oynadı - telefon da dahil olmak üzere birçok elektronik versiyon var. Ama o kadar çok sevdi ki tüm aileyi bu oyunla tanıştırmaya karar verdi. Ve soru ortaya çıktığında: “kendimiz mi alıyoruz?”, Ev yapımı lehine karar verdi. Çünkü aslında oyun için ihtiyacınız olan her şey bir yazıcıda basılabilir: altıgenler, kaynak kartları, geliştirme kartları. İnternette her zevke uygun baskı için bir sürü hazır çizim bulabilirsiniz. Buradan aldık: "Sömürgecilerin yeniden tasarımı". Kaynak kartları küçük resimlerden basitçe yapıldı (dosyalarımız indirilebilir) ve şehirleri, yerleşim yerlerini ve yolları Katya'nın oyunlarından tahta küplerle değiştirdik.

Bu, aslında, oyun için gerekli olan tek şey.


Son Güncellenme:

1) MASA TOPU

Haberin Devamı

Yaş: 3 yaş ve üzeri
Oyuncu sayısı: 4 kişi ve üzeri
Ne lazım? Pamuk-masa

Nasıl oynanır? Oyuncular iki gruba ayrılır ve bir masanın etrafında oturur. Her grubun önüne kendi alanlarını belirlemek için çizgi çizilir. Masanın ortasına bir pamuk yumağı konur. Başlama sesiyle beraber oyuncular pamuk yumağını karşı tarafın alanına göndermek için üflerler. Belirlenen alana kadar üflenen her yumak için 1 puan kazanılır. Toplam 5 puan alan takım oyunu kazanır.

Çocuğa ne kazandırır? Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir.

2) HEYKELTRAŞ

Yaş: 4 yaş ve üzeri
Oyuncu sayısı: 4 kişi ve üzeri
Ne lazım? Hiçbir materyal lazım değil

Nasıl oynanır? Oyunculardan biri heykeltıraş seçilir. Heykeltıraş çalışmaya başlamadan önce farklı uygulamaları ifade etmek istediğini söyler. Örneğin; “Heykellerin en sevimlisi, en mutlusunu, en korkuncunu yapmak isterim” der. Bunu söylediği anda her oyuncu heykeltıraşın istediği şekilde vücuduyla ve yüzüyle bir ifade oluşturur. (Sevimli, mutlu, çirkin vb.) heykeltıraş hangi ifadeyi beğenirse o ifadeyi sergileyen oyuncu yeni heykeltıraş olur.

Çocuğa ne kazandırır? Konsantre olma, yönergeleri takip edebilme, psikomotor gelişim hızı, kaba motor becerileri ve duyguları ifade edebilme becerilerini geliştirir.

Haberin Devamı

3) EVET – HAYIR

Yaş: 4 yaş ve üzeri
Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri
Ne lazım? Hiçbir materyal lazım değil

Nasıl oynanır? Oyunculardan biri sunucu diğeri de cevap veren kişi olur. Cevap veren oyuncunun hiçbir soruya “EVET” ya da “HAYIR” şeklinde cevap vermemesi gerekir. Örneğin; “okula gidiyor musun?” sorusuna “EVET” derse yanar. “Gidiyorum” demelidir. Karşı oyuncu “Kaç kardeşsiniz? 3 kardeşsiniz değil mi?” gibi şaşırtmalı sorularla karşısındaki oyuncuya “EVET-HAYIR” dedirtmeye çalışır.

Çocuğa ne kazandırır? Dikkatli olmayı ve hızlı düşünmeyi geliştirir.

4) HAYVAN TUTMACA

Yaş: 4 yaş ve üzeri
Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri
Ne lazım? Hiçbir materyal lazım değil

Nasıl oynanır? Oyunculardan biri aklından bir hayvan tutar. Diğer oyuncular tutulan hayvana dair sorular sorar: “Kaç ayaklı? “, “ne yer?” “nerede yaşar?” gibi. Verilen cevaplara göre oyuncunun aklında tuttuğu hayvan tahmin edilmeye çalışılır. Oyun bu şekilde sıra ile devam eder.

Çocuğa ne kazandırır? Hayvanları tanımasını ve özelliklerini bilmesini sağlar.

Haberin Devamı

5) DOKUN TAHMİN ET

Yaş: 4 yaş ve üzeri
Oyuncu sayısı: 3 kişi ve üzeri
Ne lazım? Tepsi ya da kutu- küçük nesneler

Nasıl oynanır? Bir tepsi içinde evde bulunan nesneler konur. (Toka, para, saç fırçası, cüzdan vb.) oyuncular bu nesneleri kısa süre gördükten sonra tepsinin üzeri bir bezle örtülür. Oyuncular sırasıyla nesnelere dokunarak doğru bir tahminde bulunmaya çalışırlar.

Çocuğa ne kazandırır? Dokunma duyusunu kullanarak akıl yürütme, kısa süreli ve aktif işleyen bellek alanlarını geliştirir.

6) PET BARDAĞA SEKTİRME

Yaş: 6 yaş ve üzeri
Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri
Ne lazım? Sehpa-pin pon topu- pet bardak

Nasıl oynanır? Oyuncuların önüne iki tane sehpa konur. Oyuncunun uzağındaki sehpaya bir adet bardak konur. Oyuncu elindeki pinpon topunu önünde duran boş sehpaya değdirerek diğer sehpadaki bardağın içine atmaya çalışır. Topu bardağa atan ilk oyuncu oyunu kazanır. Bu oyun en az iki kişi yarışarak oynanabileceği gibi süre tutarak sırayla da oynanabilir. En kısa sürede tamamlayan oyunu kazanır.

Çocuğa ne kazandırır? Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, el-göz koordinasyonu kurma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir.

Haberin Devamı

7) BALONLA BADMİNTON

Yaş: 4 yaş ve üzeri
Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri
Ne lazım? Sopa ya da kaşık- balon

Nasıl oynanır? İki yarışmacı şişirilmiş balonu kaşık veya sopa yardımı ile birbirine atar. Balona hamle yapamayan ve yere düşüren oyuncu rakibine bir puan kazandırır.

Çocuğa ne kazandırır? Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, el-göz koordinasyonu kurma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir.

Bu oyunların yanı sıra evinizde küçük şef olup mutfakta kolay bir tarif seçip yemek yapabilirsiniz, evdeki sandalyeleri karşılıklı dizerek üzerlerine büyükçe bir battaniye örtüp çadır yaparak kamp kurabilirsiniz ve çocuğunuzla beraber kutu oyunları (jenga, zingo, tabu jnr, biz bize, acaba neyim? make’n break) oynayarak kış aylarında güzel ve kaliteli zaman geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Evde oynanan oyunlar

Defter sayfası boyutlarında bir kâğıt enlemesine kullanılır. Her oyuncu kendine ait sayfanın üzerine İsim, Şehir, Hayvan, Bitki, Eşya, Ülke, Sanatçı, Not yazılır. Oyuna katılanlardan biri içinden harfleri sayarken durdurulur. Hangi harfte kadıysa o harfi söyler. O harf ile başlayan kelimeler 1 dakika içinde bulunmaya çalışılır. Süre uzarsa ilk bitiren “Bitti” dedikten sonra ona kadar sayar. Her cevap için 10 puan verilir. Boş bırakılan yerlere 0 yazılır. O harfle ilgili puan Not kısmına yazılır. Birden fazla kişi aynı cevabı verdiyse o cevap için her birine 5 puan yazılır. Onuncu turda puanlar hesaplanır.


7 yaş ve üzeri çocukların oynayabileceği bu oyun en az iki kişi ile oynanır. Oyuncular halka şeklinde dizilir. Bir kişi “1” diye saymaya başlar, yanındaki oyuncu “2”, onun yanındaki “3” şeklinde saymaya devam eder. 5’e gelen oyuncu “Bom” diye bağırır. Oyun kuralı gereği 5 ve 10’un katlarında BOM denir. Örneğin,“BomBOMBom. “Bom” yerine sayısının kendisini söyleyen oyuncu yanar. Bu oyun dikkat geliştiren bir oyundur.


4 yaş üstü çocukların oynayabileceği bu oyunda gerekli olan tek malzeme saklanabilecek bir nesnedir. Oyunculardan biri nesneyi saklar diğer oyuncu ise bu nesneyi bulmaya çalışırı. Nesneye yakınlığına göre sıcak-soğuk diye oyuncu yönlendirilir.


Bir kâğıda enlemesine şunlar yazılır: Kim, Kiminle, Nerede, Ne yapıyor? Kelimeler arasında geniş boşluklar olmalıdır. Sonra kâğıt boylamasına akordiyon gibi katlanır. Her katman açıldığında her bir kelimenin sütunu okunabilir durumda olmalıdır. İlk oyuncu ilk soruyu cevaplar. Verdiği cevap görülmesin diye kâğıdı katlar. Sırayla bütün oyuncular aynı şeyi yapar. Son sorudan sonra sayfa düz hale getirilir ve baştan itibaren verilen cevaplar yüksek sesle okunur. Oyuncular bitirmek isteyene kadar oyun sürer.


4 yaş üstü çocukların oynayabileceği bu oyun için en az 2 kişi gerekmektedir. Bir kişi oyunu yönetir. Yöneten kişi “deve” dediğinde oyuncular ayağa kalkar; “cüce” dediğinde yere çömelir. Söylenenin tersini yapan oyuncu, oyunu kaybeder.


4 yaşın üzerindeki çocukların oynayabileceği bu oyunda herhangi bir nesne gerekmemektedir. Oyun, oyunculardan birisinin bir hece söylemesi ile başlar. Örneğin “Da”. Bu hecenin ardından oyuncuya 2 dakika verilir ve oyuncundan “Da” hecesi ile başlayan 5 kelime bulması beklenir. Bulamayan oyuncu, oyunu kaybeder.




Liv Hospital Ulus Çocuk Psikoloğu Zeynep Sancak kış aylarında hem evde ailece zaman geçirmeyi hem de çocukların öğrenmesini sağlayacak oyunları anlattı.

Yaş: 3 yaş ve üzeri

Oyuncu sayısı: 4 kişi ve üzeri

Ne lazım?: Pamuk-masa


Oyuncular iki gruba ayrılır ve bir masanın etrafında oturur. Her grubun önüne kendi alanlarını belirlemek için çizgi çizilir. Masanın ortasına bir pamuk yumağı konur. Başlama sesiyle beraber oyuncular pamuk yumağını karşı tarafın alanına göndermek için üflerler. Belirlenen alana kadar üflenen her yumak için 1 puan kazanılır. Toplam 5 puan alan takım oyunu kazanır.


Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir.



Yaş: 4 yaş ve üzeri

Oyuncu sayısı: 4 kişi ve üzeri

Ne lazım?: Hiçbir materyal lazım değil


Oyunculardan biri heykeltıraş seçilir. Heykeltıraş çalışmaya başlamadan önce farklı uygulamaları ifade etmek istediğini söyler. Örneğin; “Heykellerin en sevimlisi, en mutlusunu, en korkuncunu yapmak isterim” der. Bunu söylediği anda her oyuncu heykeltıraşın istediği şekilde vücuduyla ve yüzüyle bir ifade oluşturur. (Sevimli, mutlu, çirkin vb.) heykeltıraş hangi ifadeyi beğenirse o ifadeyi sergileyen oyuncu yeni heykeltıraş olur.


Çocuğa ne kazandırır?

Konsantre olma, yönergeleri takip edebilme, psikomotor gelişim hızı, kaba motor becerileri ve duyguları ifade edebilme becerilerini geliştirir.


Evet – Hayır


Yaş: 4 yaş ve üzeri

Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri

Ne lazım?: Hiçbir materyal lazım değil


Oyunculardan biri sunucu diğeri de cevap veren kişi olur. Cevap veren oyuncunun hiçbir soruya “Evet” ya da “Hayır” şeklinde cevap vermemesi gerekir. Örneğin; “okula gidiyor musun?” sorusuna “Evet” derse yanar. “Gidiyorum” demelidir. Karşı oyuncu “Kaç kardeşsiniz? 3 kardeşsiniz değil mi?” gibi şaşırtmalı sorularla karşısındaki oyuncuya “Evet-Hayır” dedirtmeye çalışır.


Dikkatli olmayı ve hızlı düşünmeyi geliştirir.



Yaş: 4 yaş ve üzeri

Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri

Ne lazım?: Hiçbir materyal lazım değil


Oyunculardan biri aklından bir hayvan tutar. Diğer oyuncular tutulan hayvana dair sorular sorar: “Kaç ayaklı? “, “ne yer?” “nerede yaşar?” gibi. Verilen cevaplara göre oyuncunun aklında tuttuğu hayvan tahmin edilmeye çalışılır. Oyun bu şekilde sıra ile devam eder.


Hayvanları tanımasını ve özelliklerini bilmesini sağlar.


Yaş: 4 yaş ve üzeri

Oyuncu sayısı: 3 kişi ve üzeri

Ne lazım?: Tepsi ya da kutu- küçük nesneler


Bir tepsi içinde evde bulunan nesneler konur. (Toka, para, saç fırçası, cüzdan vb.) oyuncular bu nesneleri kısa süre gördükten sonra tepsinin üzeri bir bezle örtülür. Oyuncular sırasıyla nesnelere dokunarak doğru bir tahminde bulunmaya çalışırlar.


Dokunma duyusunu kullanarak akıl yürütme, kısa süreli ve aktif işleyen bellek alanlarını geliştirir.



Yaş: 6 yaş ve üzeri

Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri

Ne lazım?: Sehpa-pin pon topu- pet bardak


Oyuncuların önüne iki tane sehpa konur. Oyuncunun uzağındaki sehpaya bir adet bardak konur. Oyuncu elindeki pinpon topunu önünde duran boş sehpaya değdirerek diğer sehpadaki bardağın içine atmaya çalışır. Topu bardağa atan ilk oyuncu oyunu kazanır. Bu oyun en az iki kişi yarışarak oynanabileceği gibi süre tutarak sırayla da oynanabilir. En kısa sürede tamamlayan oyunu kazanır.


Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, el-göz koordinasyonu kurma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir.


Yaş: 4 yaş ve üzeri

Oyuncu sayısı: 2 kişi ve üzeri

Ne lazım? Sopa ya da kaşık- balon


İki yarışmacı şişirilmiş balonu kaşık veya sopa yardımı ile birbirine atar. Balona hamle yapamayan ve yere düşüren oyuncu rakibine bir puan kazandırır.


Görsel-mekansal alanda planlama yapma, konsantre olma, el-göz koordinasyonu kurma, hızlı hareket etme becerilerini geliştirir. Bu oyunların yanı sıra evinizde küçük şef olup mutfakta kolay bir tarif seçip yemek yapabilirsiniz, evdeki sandalyeleri karşılıklı dizerek üzerlerine büyükçe bir battaniye örtüp çadır yaparak kamp kurabilirsiniz ve çocuğunuzla beraber kutu oyunları (jenga, zingo, tabu jnr, biz bize, acaba neyim? make’n break) oynayarak kış aylarında güzel ve kaliteli zaman geçirebilirsiniz.



Dünyanın En Popüler İki Kişilik Masa Oyunları

Ortaya çıktığından beri popülerliğini kaybetmemiş iki kişilik masa oyunları arasından 10’unu biz seçtik.

Siz de eklemek istediğiniz oyunları bize göndererek listeyi zenginleştirebilirsiniz.

GO

Bir alan oyunu olan Go, 19&#;19’luk bir tahtada siyah ve beyaz taşla oynanıyor. Oyunun yeni başlayanlar için 9&#;9’luk ve 13&#;13’lük tahtaları da bulunuyor.

İki kişilik bir strateji oyunu olan Go’da, alışılmışın aksine siyah taşı alan oyuncu oyuna başlıyor. Oyuncular sırayla tahta üzerindeki yatay ve dikey kesişim noktalarına taşlarını koyuyorlar.

Go oyununda tahtaya koyulan taşlar hareket etmez yalnızca esir alındıklarında tahta dışında koyulurlar.

Taşlar arasında hiyerarşi yoktur.

Oyunun amacı, rakibin alanlarını bozmak ve kendi alanını genişletmektir.

Tahtada alınacak puan kalmadığına karar verildiğinde oyun sona erer. Oyun bittiğinde esir taşlar rakibin alanlarına yerleştirilir, geriye kalan boş noktalar sayılır ve buna göre kazanan belirlenir.

Satrançtan daha karmaşık olan ve yüzlerce kat daha fazla hamle kombinasyonu barındıran Go’da oyuncuların ruhsal değişimleri de oyunu büyük ölçüde etkilemektedir.

‘Satranç bir çatışmaysa Go savaşın kendisidir.’

iki kişilik masa oyunları go

SATRANÇ

Zeka ve çok boyutlu düşünebilme becerisinin gelişmesinde büyük önemi olan Satranç, günümüzde bir oyun olmanın ötesinde ders olarak da müfredatta yer alıyor.

Dünyanın en popüler masa oyunlarından biri olan Satranç, iki kişiyle oynanan bir strateji oyunu.

8&#;8 oyun tahtasında oynanan satrançta her oyuncunun 8 piyon, 1 şah, 1 vezir, 2 fil, 2 at ve 2 kaleden oluşan taş takımı bulunuyor.

Oyunun amacı, rakibin şahını mat etmek.

Satrançla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için 10 Maddede Satranç listemizi okuyabilirsiniz.

iki kişilik masa oyunları satranç

SHOGI

Japon satrancı olarak da isimlendirilen Shogi, 9&#;9’luk bir tahtada oynanıyor. İki kişilik bir zeka oyunu olan Shogi’nin amacı, satrançta da olduğu gibi rakibin şahını mat etmek.

Shogi hakkında daha detaylı bilgiye Shogi Nedir ve Shogi Nasıl Oynanır yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

iki kişilik masa oyunları shogi

MANGALA

2 kişilik masa oyunları arasında, popülaritesini yüzlerce yıldır kaybetmemiş olan Mangala da yer alıyor.

48 taş ile 6’şar kuyudan oluşan 2 mangala alanından oluşan oyunda, her oyuncu en fazla taşı toplamak için yarışıyor. Kuyusunda taş kalmayan oyuncu, oyunu kaybetmiş sayılıyor.

iki kişilik masa oyunları mangala

TAVLA

iki kişilik bir başka masa oyunu ise, coğrafyamızda popülaritesini hiç kaybetmemiş olan Tavla.

24 haneden oluşan tavla tahtasında 2 zar, 15 siyah ve 15 beyaz pulla oynanan oyunda amaç, sahip olunan 15 pulu rakipten önce toplamak.

İki zarla oynanan oyunda, her bir hamle bu iki zarın birlikte atılmasıyla gerçekleşiyor. Yalnızca oyunun başında, her rakibin tek zar atması ile oyun sırası belirleniyor. Toplamda beş sayı kazanan taraf, oyunun kazananı oluyor.

iki kişilik masa oyunları tavla

DAMA

İki kişilik masa oyunları arasında hem çocukların hem de yetişkinlerin keyifle oynadığı bir diğer oyunsa, Dama.

64 kareden oluşan 8&#;8 oyun tahtasında oynanan Dama’nın amacı, rakibin tüm taşlarını oyun dışı bırakmak. 

Oyunda taşlarla, dört yöne ilerlenebiliyor ve rakibin taşları üzerinden geçildiğinde rakibin taşları oyun dışı bırakılıyor.

Dama’nın Türk Daması, Çin Daması ve Çapraz Dama gibi çeşitleri de bulunuyor.

iki kişilik masa oyunları dama

DOMINO

En az iki kişi en fazla dört kişiyle oynanan Domino, 28 yassı ve dikdörtgen taşla oynanıyor. Enlemesine ikiye ayrılmış Domino taşları üzerinde 1’den 6’ya kadar sayılar bulunuyor. Oyunda uç sayıları aynı olan taşlar eşleştirilerek diziliyor.

Oyun başlarken her oyuncu kapalı taşlardan birini çeker. En yüksek taşı çeken oyuncu oyuna başlar. Ardından her oyuncu, kapalı taşlar arasından 7 taş çeker. Oyuna başlayan oyuncu, elindeki en yüksek değere sahip olan ya da herhangi bir çift taşı masaya koyarak oyunu başlatır.

Elindeki tüm taşları bitiren oyuncu, oyunu kazanır ya da yapılacak hamle kalmadığında oyun biter.

iki kişilik masa oyunları domino

SCRABBLE

Masa oyunları arasında en az iki kişiyle oynanan ve iki kişiyle de büyük keyif veren oyunlardan biri de Scrabble.

Dilbilgisini, kelime dağarcığını ve yaratıcılığı geliştirmenin en eğlenceli yollarından biri olan Scrabble, 90’lı yıllardan beri popülaritesini koruyor.

Oyunda amaç, puan değeri yüksek harfleri ve hücreleri olabildiğince değerlendirerek uzun kelimeler yazmak. Ayrıca oyunda, birbirine temas eden harflerin anlamlı bir bütün oluşturması şartı aranıyor.  

Yatayda ve dikeyde 15’er eşit hücreden oluşan Scrabble tahtasına ek olarak her oyuncunun 7 harf taşı ve 1 adet harf yerleştirme tablası bulunuyor. Pas geçme durumlarında oyuncular taşlarını değiştirebiliyor.

iki kişilik masa oyunları scrabble

KIZMA BİRADER

Klasikleşmiş masa oyunlarından biri olan Kızma Birader, en az iki en fazla dört kişiyle oynanıyor.

Oyunda amaç, her bir oyuncunun sahip olduğu 4 piyonu kendi hedef noktasında biriktirebilmesi. Bunu ilk başaran oyuncu, oyunu kazanıyor.

Bir oyuncunun piyonu rakibi tarafından ele geçirildiğinde ise, oyuncu için her şey sıfırdan başlıyor.

iki kişilik masa oyunları kısma birader

JENGA

İki kişiyle de kalabalık gruplarla da oynanabilen Jenga, eşit parçalar halindeki 54 tahta blokla oynanıyor.

Oyun, her bir katında 3 blok bulunan bir kuleden tahta çekmeyi gerektiriyor.

Denge ve konsantrasyon gerektiren oyunda, strateji geliştirmek de büyük önem taşıyor. Prensip olarak, kulenin devrilmesine neden olan kişi oyunu kaybediyor.

iki kişilik masa oyunları jenga

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂

funduszeue.info Patreon button

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası